www.zachatie.org

Семейство, дом и свободно време => Спорт и здравословно хранене => Хранене => Темата е започната от: mini в Април 10, 2011, 15:40:16 pm

Титла: Био продукти- какви и от къде да купуваме
Публикувано от: mini в Април 10, 2011, 15:40:16 pm
Напоследък доста нашумя понятието "био" продукт. Лично аз смятам, че доста предприемчиви хора намериха пазарна ниша, предполагам обаче че има и добри за нашето ежедневие хранителни и козметични продукти. Отварям тази тема с молба към всички, които ползват такива да споделят опита си- от къде си ги набавят, с какво са полезни и т.н
Ето аз например постя, за да си набавя обаче сух нахут за фалафели, които исках да си направя, а да не купувам от кварталният дюнерджия трябва да си ги набавя от био магазин.
Интерисувам се също така от продукти за почистване /ползвах Фрош, на които пише че са биоразградими, но мисля че отдавна е останал само надписа/, козметични продукти за баня най-вече- сапуни, шампоани приложими при деца, както и храни.
Титла: Re: Био продукти- какви и от къде да купуваме
Публикувано от: mira_mimi в Април 10, 2011, 19:14:13 pm
Аз също ползвам продукти на Фрош, в момента само верото, то поне не ми изсушава ръцете.
* За почистване на съдове, мивки и т.н. ползвам сода и оцет. В много краен случай ползвам Циф.
* За тоалетната предпочитам обикновената белина.
* Къпя се с един сапун Авиа, направен е от хума (има и лек ексфолиращ ефект), като свърши и само с хума. Кожата не се изсушава така и е по мека и еластична.
* Петната по дрехите махам като натърквам с домашен сапун и оставям да престои 1 час.
* Живея в малък град и все още на пазара се намират баби-производители на относително качествени местниа продукти. В био магазина ми е много скъпо и рядко пазарувам. Не на последно място родителите ми също произвеждат каквото могат в градината.
* Все още не съм си намерила био козметика на добра цена.
* Търся щадящ прах за пране за бебето пък и за нас на изгодна цена. Предложете варианти!

С интерес ще следя темата. За съжаление правя компромиси с качеството поради твърде високите цени на био продуктите, но се опитвам да ги заменяв с не чак толкова лоши обикновени. Ще ми е полезно да прочета за вашия опит.

Титла: Re: Био продукти- какви и от къде да купуваме
Публикувано от: dodotin в Април 10, 2011, 19:25:43 pm
Привет, чудесна тема, надявам се да се включат много хора.
С мъжа ми пазаруваме био продукти от половин година основно от Био Балев в the Mall. Доволна съм защото това е първия голям и богат био магазин на който аз съм попадала, има български продукти и плодовете и зеленчуците са винаги свежи. Не винаги за съжаление цените са по джоба ни - не говоря за приемливи предвид малкия пазар в България, и ограниченото производство на български био продукти не само хранителни.
Основно пазаруваме храна и козметика. Убедени сме че има разлика във вкуса и хранителните качества - ние от години се борим за детенце и в рамките на тези 6 месеца много от показателите ни се подобриха ( може да е внушение :).
От домашната козметика сме опитвали почти всичко (като тип продукт едва ли като марка) но се отказахме тъй като не ни допадна качеството на почистването - вероятно ние не съумяхме да свикнем просто.
Опитваме се да купуваме и само био разградими хартиени изделия и торбички за боклук.

На кратко това е.
Титла: Re: Био продукти- какви и от къде да купуваме
Публикувано от: Miriam в Април 10, 2011, 22:22:39 pm
Имам скромен опит в пазаруването на био продукти. Предимно покрай детето съм купувала на тази марка: [url][/uhttp://harmonica.bg/rl]
Продуктите им ги има в големите вериги (не не всички): В Пикадили, В Билла, в Хит и т.н. Аз съм купувала кисело и прясно мляко, сметана, сирене и яйца. Скъпи са, но...
Титла: Re: Био продукти- какви и от къде да купуваме
Публикувано от: Inke Tinke в Април 10, 2011, 23:21:09 pm
Специално за прах за пране ползвах Mio Care- ок. 11лв. за кг., но много икономичен- с един пакет карахме(само за бебето, де) ок. 4 месеца.Има го на много места.
Иначе съм фен на магазин "Слънце-Луна" за продукти, Биомаг-а на пл. "Журналист" и един биомагазин на "Аксаков"- това все в София. Много ми хвалеха детската козметика на "Zoya", но не съм я пробвала.
Титла: Re: Био продукти- какви и от къде да купуваме
Публикувано от: kartiche в Април 11, 2011, 11:58:38 am
В момента мисля, че има изложение на биопродукти в НДК София.
Щанд за биопродукти има и в Халите в София.
Титла: Re: Био продукти- какви и от къде да купуваме
Публикувано от: jam в Април 11, 2011, 12:06:02 pm
био продукти, дрън-дрън...

таман днес прочетох статия в Стандарт за откритите тежки метали и арсеник в "био" и "органик" детски храни - на Хип, Нестле и други фирми.
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2011-04-11&article=363881
Титла: Re: Био продукти- какви и от къде да купуваме
Публикувано от: Елфи в Април 11, 2011, 12:42:43 pm
Принципно идеята за био продуктите много ми допада. Склонна съм да дам малко повечко пари за тях. Но! Като знам в България какъв контрол се упражнява на храните /и не само/, дълбоко се съмнявам в чистотата на предлагания продукт, а и също и в съвестта на търговеца  :wink:

Не изключвам вероятността на българския пазар да има и редовни био храни, но засега съм пас.
Титла: Re: Био продукти- какви и от къде да купуваме
Публикувано от: tzvetenze в Април 11, 2011, 13:18:22 pm
Аз също ползвам препарати Фрош с надеждата, че купувам по-малко химия, но колко е така...
С цел да огранича ползването на препарати си взех парочистачка с различни приставки. За някои места ми върши доста добра работа, за други - не чак толкова, но като цяло съм доволна.
Ековер май се казваше марката таблетки за миялна по веригите, която претендира да е с натурални съставки.

При едно ходене в гръцки курорт си купих някакво местно производство зехтинови сапуни на прилична цена - 1.50 евро за сапун, а тук по био магазините сапуните са към 6-7лв, обикновено и грамажът е по-малък. Този сапун ползвам за лице, тяло, включително и коса.
Мира-Мими, сапуна, за който пишеш, къде мога да го намеря?

За храните - пробвали сме това - онова така от любопитство, но и аз, като повечето писали, съм с не малка доза скептицизъм. Разчитам основно на градината на родителите ми - е, не е био точно, но поне знаем с какво и колко сме третирали и най-вече, че ядем неща след изтичането на карантинния срок, което не знам дали някй го съблюдава за продукцията на пазара.
 
Мини, сухият нахут е различен от този, който се продава пакетиран, така ли?

Моля изтрийте долния ми пост, нещо се обърках при редакцията и сега не мога да го изтрия.
Титла: Re: Био продукти- какви и от къде да купуваме
Публикувано от: mira_mimi в Април 11, 2011, 16:31:29 pm
Ето фирмата производител http://www.aviacosmetics.com/produkti_sapun.html. Аз го купувах доскоро от кварталния магазин, но вече не го зареждат. Остана ми само 1 и май ще трябва да се обадя да питам за поръчка. Тук го продаваха за 1.30 4 малки блокчета в кутия. При родителите ми също го намерих (за голямо мое учудване)за 1.20 лв.

Днес купих гел за пране Сано Максима 2 л. за 19 лв. по думите на братовчетка ми стига за 40 пранета и изпира добре.
Титла: Re: Био продукти- какви и от къде да купуваме
Публикувано от: mini в Април 11, 2011, 17:28:08 pm
Благодаря за споделените мнения.
Искам да попитам конкретно за хималайската сол- чета доста положителни неща за използването в домакинството, някой ползва ли и вижда ли ефект, за това за което я употребява.
Титла: Re: Био продукти- какви и от къде да купуваме
Публикувано от: Fifa в Април 12, 2011, 11:05:41 am
Въпреки, че съм върл фен на "био"-то, ползвам най-често обикновени перилни препарати.
Продуктите щадящи природата се произвеждат по-трудно, влагат се по-скъпи суровини, и съответно крайната цена е по-висока. За да може един еко препарат да бъде вкаран в ценовия клас на конвенционалните/като Фрош/, то това неминуемо води до снижаване качеството на изпиране. Повечето големи производители вече имат зелени серии-Henkel-Terra, които се намират в малките магазинчета от паралелния внос.
Освен това има конвенция за крайна био разградимост на ПАВ /от 2005 г/, в състава на прахове и гелове, и дори не-зелените препарати са с около 95% биоразградимост. В по-скъпите прахове, и най-вече в течните НЕ се сържат фосфати/които са основния замърсител/, а има биоразградими ПАВ и зеолити, фосфонати/което е различно от фосфати/. Българските прахове например са с доста високо съдържание на фосфати.
По-големия проблем са омекотителите, които съдържат неразградими катийонни ПАВ, и освен това, са едни от най-силно, директно засягащи здравето на човека препарати.
Та мисълта ми е, че ако искате да сте eco-friendly ползвайте хубави препарати, спазвайте грамажа и намалете до минимум употребата на омекотител.

мини, ползвам розова хималайска сол, но някакъв особен ефект не виждам, всъщност не знам какъв ефект се очаква от сол :ask:
Титла: Re: Био продукти- какви и от къде да купуваме
Публикувано от: ollivia в Април 12, 2011, 12:39:19 pm
Аз не ползвам омекотители - купих си 3 гумени топки, специално направени за сушилня и слагам прането заедно с тях. При въртенето те механично омекотяват дрехите - ефекта е добър.
Титла: Re: Био продукти- какви и от къде да купуваме
Публикувано от: Fifa в Април 12, 2011, 12:56:25 pm
Оливия, чувала съм за тези топки, но така и не намерих от къде да си купя.
Ако си ги взела от Бг, да споделиш, моля :wink:
Титла: Re: Био продукти- какви и от къде да купуваме
Публикувано от: Eille в Април 12, 2011, 15:18:44 pm
http://www.techno-mix.com/product/4413/dryer-balls

Заповядай!
Титла: Re: Био продукти- какви и от къде да купуваме
Публикувано от: mini в Април 12, 2011, 15:24:33 pm
Fifa, чета за употребата й при гъбички на ноктите, Николай има упорити такива, третира се откакто го познавам, но единственото е, че не се разпространяват- не е малко де, но единият му нокът е доста пострадал. Та пише, че пиенето на разтвор и кисненето на краката в разтвор от хималайска сол помага. Дали има някой, който да третира подобен проблем.
Титла: Re: Био продукти- какви и от къде да купуваме
Публикувано от: Eille в Април 12, 2011, 15:45:40 pm
 mini, аз сега разбрах, че имало такова нещо като хималайска сол. Мъжът ми е със същия проблем. Това, което при нас помогна е хубавото изпилване на нокътя, след това маже с йод, отгоре лак за нокти. Всичко това през два - три дни. И си има отделна нокторезачка.
Титла: Re: Био продукти- какви и от къде да купуваме
Публикувано от: ollivia в Април 13, 2011, 00:08:22 am
Оливия, чувала съм за тези топки, но така и не намерих от къде да си купя.
Ако си ги взела от Бг, да споделиш, моля :wink:
http://www.techno-mix.com/product/4413/dryer-balls
Заповядай!

Фифа, точно такива са.
Титла: Re: Био продукти- какви и от къде да купуваме
Публикувано от: джиджи в Април 13, 2011, 00:17:15 am
И ние ползваме хималайска сол, но не съм забелязала да има някакъв ефект :)
Титла: Re: Био продукти- какви и от къде да купуваме
Публикувано от: rally_pat в Юни 07, 2011, 11:34:25 am

Ето аз например постя, за да си набавя обаче сух нахут за фалафели, които исках да си направя, а да не купувам от кварталният дюнерджия трябва да си ги набавя от био магазин.


Мини, нямате ли арабски магазини по Зарата? Аз оттам си купувам нахут за фалафели - винаги е бил пресен и стават перфектно.
Титла: Re: Био продукти- какви и от къде да купуваме
Публикувано от: Змимка в Юни 07, 2011, 11:45:06 am
Малко офф - купихме си нахут, Димитър щял пастет да прави от него, но така си стои - какво е това фалафели?
Титла: Re: Био продукти- какви и от къде да купуваме
Публикувано от: jam в Юни 07, 2011, 11:51:54 am
Малко офф - купихме си нахут, Димитър щял пастет да прави от него, но така си стои - какво е това фалафели?

кЬОфтета от смлян нахут :)
Титла: Re: Био продукти- какви и от къде да купуваме
Публикувано от: Змимка в Юни 07, 2011, 12:00:45 pm
Аааааа  :lol: Ние си ги правим от соя...ммм, да си оближеш пръстите просто :)
Титла: Re: Био продукти- какви и от къде да купуваме
Публикувано от: HIHAHU в Юни 29, 2011, 21:46:01 pm
Здравейте, БИО - вода за бебета има ли някой знае ли или по скоро каква вода да давам на бебе?
Титла: Re: Био продукти- какви и от къде да купуваме
Публикувано от: Miriam в Юни 30, 2011, 17:41:56 pm
Не съм чувала да има био вода (което естествено не значи, че няма). Аз купувам Девин изворна - с розов етикет от раждането на сина ми. В началото я преварявах, но към 6-тия месец спрях да изварявам бибероните и спрях да преварявам и водата. Има вода за бебета на Hipp,  но излиза доста скъпо. Има и една (може и да са повече) българска фирма за бебешка вода. Тя обаче е от тези безвкусните дето аз не мога да ги пия.
Титла: Re: Био продукти- какви и от къде да купуваме
Публикувано от: vrankqshka в Юни 05, 2012, 17:09:39 pm
Напоследък доста нашумя понятието "био" продукт. Лично аз смятам, че доста предприемчиви хора намериха пазарна ниша, предполагам обаче че има и добри за нашето ежедневие хранителни и козметични продукти. Отварям тази тема с молба към всички, които ползват такива да споделят опита си- от къде си ги набавят, с какво са полезни и т.н
Ето аз например постя, за да си набавя обаче сух нахут за фалафели, които исках да си направя, а да не купувам от кварталният дюнерджия трябва да си ги набавя от био магазин.
Интерисувам се също така от продукти за почистване /ползвах Фрош, на които пише че са биоразградими, но мисля че отдавна е останал само надписа/, козметични продукти за баня най-вече- сапуни, шампоани приложими при деца, както и храни.
Така..аз като фенка на био продуктите няма как да не се включа.
Вчера (о4.06.2012) имаше на езерото Ариана изложение на български биопродукти. Това ще бъде до 6-ти юни. Но там бяха набленали на био храни, а относно био продуктите за почистване и био козметика има онлайн магазини за био и еко продукти. Аз от там примерно си купувам био козметика и други неща (като соларно зарядно за телефон). Има интересни неща :)
Титла: Re: Био продукти- какви и от къде да купуваме
Публикувано от: little_rabbit в Юни 05, 2012, 20:49:15 pm
Тези дни имах повече време за моткане в Карфур (обикновено там минавам много набързо, защото е задушно) и видях, че имат цяла редица с био-храни. И повечето са произведени във Франция. Купих си био оцет :oops: