www.zachatie.org

Семейство, дом и свободно време => На чашка кафе и на халба бира => Дом и хоби => Темата е започната от: jam в Декември 16, 2009, 21:45:29 pm

Титла: МДФ - какво е това?
Публикувано от: jam в Декември 16, 2009, 21:45:29 pm
нещо се обърках аз из материалите за кухненски мебели. постоянно ми изскачат нови термини и не мога да се ориентирам за различни неща ли става дума или за едно и също, а така, съответно, не мога да преценя офертите.
ще съм много признателна, ако някой може да ме светне за следните неща:

1. какво е ламиниран МДФ
2. какво е фурнирован МДФ
3. какво е боядисан МДФ
4. какво е вратичка с МДФ профил и ПДЧ пълнеж

кое какви плюсови и минуси има?



Титла: Re: МДФ - какво е това?
Публикувано от: zayak3 в Декември 16, 2009, 22:17:01 pm
1. Пресовани дървени фибри, при високо налягане и температра с фолио върху него
2.Пресовани дървени фибри с естествен фурнир върху него
3.Боядисани пресовани  дървени фибри :)
4.ПДЧ е дървени стърготини пресовани с лепило във формата на плоскост. Това ще рече, че рамката е МДФ, а вътрешността ПДЧ
 Поправих леко , щото мъжо ми се скара, че пиша  непълно :)
Титла: Re: МДФ - какво е това?
Публикувано от: Tortilla Flat в Декември 16, 2009, 22:36:10 pm
 MDF- представлява плоча от фини дървесни частици, пресовани с лепила и смоли. Като плътност е сравним с пдч, или с някои видове мека дървесина, без да има характерната структура на дървото разбира се.
Обработва се лесно и заради това е разпространен широко в мебелопроизводството.

Фурнирован - означава, че плочата е двустранно облицована с дървесен фурнир. Тези плочи се тонират и лакират като дърво и изглеждат сравнително най-близко до истинското дърво.

Ламиниран MDF е такъв, който е облицован не с фурнир, а с пластмасово фолио - ламинирана повърхност. При него не е необходима допълнителна обработка както при фурнирования.

Профилите от MDF са най-често фрезовани летви от същия материал, на които след това е залепено машинно pvc фолио. От тях се правят рамки, във вътрешността на които може да се постави табла от по-тънка плоча със същата облицовка или стъкло. Така се получават таблени вратички, които изглеждат често пъти по-добре от такива направени от чиста плоскост. Но това е въпрос на вкус и предпочитания разбира се.

Боядисаният MDF - разбира се той не е фурнирован, там плочата се китва и отгоре се нанасят вече бои и лакове по избор на клиента и според възможностите.
Предимството на тази технология е, че вратичките могат да се фрезоват, както и да им се придават всякакви заобляния върху самата повърхност. Но пък това от всичко до тук най-малко се доближава до дървото като изглед.
Титла: Re: МДФ - какво е това?
Публикувано от: lady_11 в Декември 16, 2009, 22:40:23 pm
Джамата, ако ще си избираш кухня, при обсъждане на офертите обърни внимание и на монтажа - срокове, гаранции, изпълнение.
Имам случай на съсипана кухня за 5000 лева поради напълно некачествен монтаж.

П.П. Лично аз съм привърженик на позиция 1 - Ламиниран МДФ или позиция 2 - Фурнирован МДФ /зависи как е фурнирован, де/, а тотално бих отрекла позиция 4 /ПДЧ пълнеж е като старите ни бели кухненски шкафове по панелките, които се раздуват от вода, мухлясват и прочие/.

П.П.П. Успех и дано се сдобиеш с кухнята на мечтите ти! :D
Титла: Re: МДФ - какво е това?
Публикувано от: denis в Декември 17, 2009, 07:34:28 am
При ПДЧ -то има повече разцветки и цената му е по-ниска.
Раличните фирми предлагат различно качество ПДЧ / напр. ПДЧ  -на  EGGER са с добро качество/.
Моята кухня е от ПДЧ /италианско/ и съм доволна - вече 8 година нищо му няма.
Каквато и да е кухнята за 10-на години остарява /като материал и модел/ - моето мнение е по-приемлива цена и след 15-на години нова кухня.:)
Титла: Re: МДФ - какво е това?
Публикувано от: jam в Декември 17, 2009, 08:02:39 am
много ви благодаря, момичета! просветна ми доста.
тъй като виждам, че има добре запознати, ще се възползвам да ви задам още един въпрос.

аз искам вратичките ми да са в цвят - не дървесна шарка. тоест, фурнирован МДФ отпада като материал. също така, бих искала да не са абсолютно плоски и равни дъски, а да имат някакво заобляне или декоративен елемент по тях - нещо такова:
http://comtrans.snimka.bg/properties/kitchen.454276.16439423
http://comtrans.snimka.bg/properties/kitchen.454276.16439427

тогава, кой вид МДФ е подходящ за моя случай?
(да допълня, че идеята беше само вратичките да са от МДФ, разбира се - а корпусът от ПДЧ)

а ако и вратичките се направят от ПДЧ, тогава този декоративен елемент или заобляне възможно ли е?
Титла: Re: МДФ - какво е това?
Публикувано от: Angelina в Декември 17, 2009, 08:29:03 am
а тотално бих отрекла позиция 4 /ПДЧ пълнеж е като старите ни бели кухненски шкафове по панелките, които се раздуват от вода, мухлясват и прочие/.

Това не е точно така. Ако ПДЧ-то е качествено облепено с PVC кант няма нито да се раздуе , нито да има чукнати ръбчета и т.н За съжаление повечето фирми слагат PVC кант само на видимите места, на вътрешни рафтове слагат меламинов кант , а на места дори и не слагат затова се получава раздуване. Както Денис е казала пдч-то и кантовете на EGGER са с много добро качество.
Jam обърни внимание и на обкова и  механизмите , които ще сложиш , за да нямаш после провиснали вратички , неотварящи се чекмеджета и т.н.


а ако и вратичките се направят от ПДЧ, тогава този декоративен елемент или заобляне възможно ли е?
Ако вратичките са от пдч може да се сложи мдф профил и пак ще имаш декоративния елемент. Намерих един сайт който може да погледнеш има различни варианти на вратички и ще придобиеш по-ясна представа http://209.85.135.132/search?q=cache:7pqHs9A8RQQJ:www.mariahbg.hit.bg/kuhnipol.htm+%D0%BC%D0%B4%D1%84+%D0%B2%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8&cd=8&hl=bg&ct=clnk&gl=bg&lr=lang_bg
Титла: Re: МДФ - какво е това?
Публикувано от: jam в Декември 17, 2009, 10:41:41 am
ето каква оферта получих за кухнята. уточнявам, че фирмата не е някоя прочута, не е в София, препоръчана ми е от моя приятелка, която е дизайнер и работи с тях. тоест, нямам лични впечатления за качество, определението беше "добро качество на средни цени".

за 4.3 линейни метра кухня (включваща долни шкафове, горни шкафове до тавана, работен плот) с корпус ПДЧ и вратички ламиниран МДФ - 2500 лв. ако искам вратички с декорация (канали, релефи) и боядисани - плюс още 1800 лв.

как бихте коментирали тази оферта?
Титла: Re: МДФ - какво е това?
Публикувано от: Angelina в Декември 17, 2009, 11:24:04 am
По мое мнение цената е нормална. Скоро бях питала моя приятелка дизайнер как вървят цените в момента и отговора и беше започват от 500 лева /корпус и вратички от пдч/ на линеен метър горни,долни шкафове и плот.