www.zachatie.org

Репродуктивно здраве => Асистирани репродуктивни методи (инсеминация, ин витро) => Фонд "Асистирана репродукция" => Темата е започната от: Vali :) в Март 27, 2009, 18:39:13 pm

Титла: АГ Варна няма да работи с фонда!
Публикувано от: Vali :) в Март 27, 2009, 18:39:13 pm
Днес в Община Варна в Пленарна зала се проведе "Отворен ден по проблемите на демографската кризав България и Ин-витро процедурите за лечение на стерилитета".

На него проф.Козовски каза ,че няма да работи с фонда в сегашния му вид и е депозирал писма до министър председателя и медии с възраженията си.
Мога и още подробности да дам ,но мисля ,че това е достатъчно за сега !
Остават "Олимед" и "Майчин дом"-Варна.
Дано се случи чудо тез дни и си промени становището ръководството,но не останах с убеждение за надежда!
Съжалявам за неприятната вест :?
Гледайте новините в 19 часа днес по БТВ!
Благодаря на д-р Милен Врабевски и екипът му за срещата и разясненията! :D
Титла: Re: АГ Варна няма да работи с фонда!
Публикувано от: Lisko в Март 27, 2009, 23:24:35 pm
(http://www.dnesplus.bg/thumbnail.aspx?imgname=1795-090327-164000-%d0%ba%d0%be%d0%b7%d0%be%d0%b2%d1%81%d0%ba%d0%b8.jpg&imgw=320&imgh=200)
Проф. Козовски информира Станишев, че отказва да работи по националния фонд ин витро
27.03.2009 16:38

“Не искам да съм лош пророк, но тази иначе благородна инициатива на правителството за отпускането на 20 млн. лв. за финансиране на ин витро процедури на 4000 бездетни двойки, ще завърши неуспешно и най-вероятно ще бъде направен опит за фалшифициране на резултатите. Нашият център, който е водещ в областта на асистираната репродукция в страната няма да работи с фонда при условията, които са регламентирани чрез подзаконовата уредба”. Това гласи писмото, което създателят на центъра за асистирана репродукция в АГ болницата във Варна проф. Иван Козовски е адресирал до премиера Сергей Станишев.

По време на кръгла маса, провела се по инициатива на варненската организация на ГЕРБ в зала “Пленарна” на общината, специалистът заяви, че ще апелира пред министър-председателя за закриване на така наречения Център “Фонд за асистирана репродукция”, а заделените средства трябва да се разпределят чрез Здравната каса по опростени процедури и стриктен контрол, като средствата ще бъдат възстановявани на пациентите веднага след приключване на процедурите. “Чрез така наречения Фонд вероятно част от парите вече се изразходват не по предназначение, не изключвам порочни практики”, коментира проф. Козовски.

По думите му трябва да бъдат предприети незабавни мерки за освобождаването то ДДС на лекарствата, които се вземат по време на ин витро процедурите. Според специалиста правилниците, стандартите и подзаконовите уредби, създадени във връзка с Фонда са силно бюрократизирани, като не е потърсено мнението на корифеите в областта на асистираната репродукция.

Според проф. Козовски, въпреки че ин витро процедурите няма да доведат до решение на проблема с отрицатлния прираст в страната ни, те могат да спомогнат за повишаването на раждаемостта с около 3000 деца годишно. По думите му, обаче, за да се регистрират добри резултати от самите клиники. Той посочи, че една добра лаборатория за асистирана репродукция трябва да постигне средния американски процент на успеваемост, а той е над 40 %.

По негови данни в Италия преди няколко години е имало 218 такива лаборатории, а в САЩ те са 250, в Гърция са над 50, а в Турция над 70. Проф. Козовски посочи, че в България трябва да има около 30 ин витро клиники, за да се постигне високо качество.

В страната ни съществуват две основни заблуди по отношение на асистираната репродукция, каза още специалистът. Едната е, че извършването на ин витро процедурите се финансира масово в Европа. Втората заблуда е, че няма никакви изследвания за стерилитета. По думите му още през 2005 г. е излязъл доклад на Министерството на здравеопазването. Според него безплодните двойки в България са 116 000, а не са 270 000. Подобни твърдения по думите на проф. Козовски са излишни, защото това би означавало, че България е на първо място в света по стерилитет.

Ето и линк към статията:
http://www.dnesplus.bg/Society.aspx?d=273546
Титла: Re: АГ Варна няма да работи с фонда!
Публикувано от: alia_alia в Март 30, 2009, 13:41:21 pm
Царе сме да хвърляме кал!
Възмутена съм от това изказване!
Титла: Re: АГ Варна няма да работи с фонда!
Публикувано от: Starlet в Март 30, 2009, 13:43:14 pm
Царе сме да хвърляме кал!
Възмутена съм от това изказване!

Не видях хвърляне на кал никъде в изказването на професора. Най-накрая някой да каже директно част от нещата!!!  
Титла: Re: АГ Варна няма да работи с фонда!
Публикувано от: alia_alia в Март 30, 2009, 13:55:17 pm
Цитирам:

"В страната ни съществуват две основни заблуди по отношение на асистираната репродукция, каза още специалистът. Едната е, че извършването на ин витро процедурите се финансира масово в Европа. Втората заблуда е, че няма никакви изследвания за стерилитета. По думите му още през 2005 г. е излязъл доклад на Министерството на здравеопазването. Според него безплодните двойки в България са 116 000, а не са 270 000. Подобни твърдения по думите на проф. Козовски са излишни, защото това би означавало, че България е на първо място в света по стерилитет."

"Чрез така наречения Фонд вероятно част от парите вече се изразходват не по предназначение, не изключвам порочни практики"

"Специалистът заяви, че ще апелира пред министър-председателя за закриване на така наречения Център “Фонд за асистирана репродукция”, а заделените средства трябва да се разпределят чрез Здравната каса по опростени процедури и стриктен контрол, като средствата ще бъдат възстановявани на пациентите веднага след приключване на процедурите"
Титла: Re: АГ Варна няма да работи с фонда!
Публикувано от: eganeva в Март 30, 2009, 14:10:21 pm
Е, поне ми улесниха избора.
Титла: Re: АГ Варна няма да работи с фонда!
Публикувано от: мерилин в Март 30, 2009, 14:15:43 pm
Не съм съгласна с професора,че трябва да се закрие Фонда и ако парите се разпределят от ЗК няма да има злоупотреби.Освен това доколкото разбирам професора иска сами да плащаме процедурите,а след това да се възстановяват средствата.Повечето от нас са с няколко неуспешни процедури и дългогодишно лечение от безплодие,което както сам знае е доста скъпо и почти сме останали без средства.
На последно място нека професора да забрави за всичките си съмнения за порочни практики,за неправилно изразходване на средствата и т.н.,а да помисли за всички свои пациенти и пациентите му от Източна България,на които единствената им надежда е Фонда и  сега трябва да се насочат към София.Моля Ви,помислете за това уважаеми Професоре!
Титла: Re: АГ Варна няма да работи с фонда!
Публикувано от: Eфирче в Март 30, 2009, 14:18:56 pm
Аз споделям някои от опасенията на професора от тази статия:
Цитат
Пълен отказ да работи с националния фонд “Център за асистирана репродукция” обяви вчера известният варненски специалист проф. д-р Иван Козовски, управител на медицинския център за асистирана репродукция в АГ болница пред вестник "Позвънете новини". Според него, правилникът за участие във фонда бил пълна бюрократщина. “Най-малко 20-30 документа трябва да се подадат от медицинския център и от двойката, която кандидатства за ин витро, за да бъде одобрена. Куп излишни неща има в този правилник. Това е пълна глупост. Накрая парите ще се изразходват пак за държавните ин витро центрове”, каза проф. Козовски. Известният варненец гръмко обяви, че с парламентарните избори ще си отиде това правителство, а с него щял да се срине и националният ин витро фонд. Той нарече условията за участие в него “най-неразумното и ирационално решение. Този правилник е излишен и комплициран, някаква бюрократична институция ще решава нещата, когато всичко може да е много по-лесно”, гръмко обяви той.

Жените, избрали да работят с ин витро центъра в АГ, щял да посъветва да подадат жалби в здравното министерство. През това време щели да работят по варненската общинска ин витро програма. “Дори ще им направим отстъпки”, зарече се професорът. Лекарят настоява процедурите по асистирана репродукция да минат отново към здравната каса, която да възстановява вложените в процедури и терапия средства, веднага след като се представят документи. Касата подлежала на контрол от страна на здравното министерство и от прокуратурата, затова било редно да се работи с нея.

В открито писмо до премиера Станишев той настоява за намаляване с 25% и на лекарствата, които се ползват за ин витро, за да се изравнят с тези, в съседните ни държави. Като цяло се настоява и за намаляване на ДДС на лекарствата, за да се облекчи финансовата страна на лечението. Проф. Козовски смята, че е разточителство здравното министерство да има на щат 400 чиновници, когато може да работи и с 40 души. Той упреква в некомпетентност ръководството на Министерството на здравеопазването, тъй като не можело да се справи със значителна част от неотложните проблеми на здравеопазването у нас. В тази връзка проф. Козовски подчерта, че още преди няколко месеца той и други специалисти в областта подали жалба в здравното министерство, с искане да се облекчи ползването на средства от фонда. Досега обаче на нея нямало ответ.

http://www.moreto.net/novini.php?n=40731&c=09

Освен подчертаното в текста, съм солидарна и със забележките относно контрола на Фонда и ДДС върху лекарствата.
Не знам защо е избран този драматичен подход на отказ, може би заради съществуващата алтернатива да се работи с общински фонд, но това ще лиши други пациенти от страната да се възползват от услугите на центъра чрез Фонда, т.е. пациентът ще стане заложник на тези действия.
От друга страна, въпреки недостатъците е необходимо време и шанс за Фонда, за да се открият и потвърдят грешките . Осъждането му, преди още да е проходил е прибързано и не води до ползи.
Дано се намери компромисен вариант в името на пациентите.
Титла: Re: АГ Варна няма да работи с фонда!
Публикувано от: alia_alia в Март 30, 2009, 14:21:34 pm

От друга страна, въпреки недостатъците е необходимо време и шанс за Фонда, за да се открият грешките и недостатъците. Осъждането му, преди още да е проходил е прибързано и не води до ползи.

Именно!
Титла: Re: АГ Варна няма да работи с фонда!
Публикувано от: Vali :) в Март 30, 2009, 15:45:36 pm
Той професора каза още доста неща в неофициалната част.
Поспорихме доста,но дори и не слушаше.Пееше си неговата песен и това е.
Не го интересува,че хората с по няколко неуспешни опита разчитат на фонда и  неговата клиника за поредна процедура /дай  Боже последна и успешна/.
Как се намирата 5000 -7000 лева на заем го  питах лично ?
Ми намират се каза.Да вземе някой да поиска от него ли?
А и за цените поспорихме в Румъния.Не бил Гонала 75 по 45 лв,а Гонал 50 сигурно.
На мен ми пратиха по друга линия момичета касови бележки и мисля да ми ги занеса и  види.
А като каза тез фондации,фондове,форуми и сдружения да изчезват ,просто нямам думи.

Тези думи  ми се виждат малко пресилени от негова страна също:

"Известният варненец гръмко обяви, че с парламентарните избори ще си отиде това правителство, а с него щял да се срине и националният ин витро фонд."

И как да стане като има подкрепа за фонда от БСП,НДСВ,ГЕРБ?
Кой ще влезе в новия парламент ,че не се сещам?


Много се набирам пак като  пиша и се сетя за тази среща.За мен той се изложи много.Не защити  никой и нищо.Всичко и всеки според него е мафия и интерес.
Титла: Re: АГ Варна няма да работи с фонда!
Публикувано от: topsi в Март 30, 2009, 16:36:56 pm
много съм възмутена,направо ще се пръсна от яд,ако знаете какви думи са ми на езика,но не са за тук.Предполагам че се инати,защото няма да останат пари за него.Извинете!
Титла: Re: АГ Варна няма да работи с фонда!
Публикувано от: Eли:) в Март 30, 2009, 17:13:41 pm
Аз също съм много ядосана и разстроена в момента, иде ми да напиша куп неща ... :x
Но засега ще се въздържа ...
Засега

 
Как се намирата 5000 -7000 лева на заем го  питах лично ?
Ми намират се каза.

 Ако за въпросния професор това са нищо и никакви си 5000 лв., за някои от нас са години изплащане на заеми и лишения  :x

Титла: Re: АГ Варна няма да работи с фонда!
Публикувано от: dani_ j в Март 30, 2009, 22:38:17 pm
На мен също не ми е приятно, че АГ-Варна няма да работят с фонда. Но пък с повечето неща, казани от проф.Козовски съм съгласна. От къде на къде клиниките ще кредитират лекарствата и процедурите ни? Всички знаем колко струват и колко бързо държавата изплаща дължимото. Все пак не става въпрос за 2 или 5 процедури на месец. Аз бих подала жалба, тъй като имам пълното право сама да избера лекуващия си лекар и клиника, а също така имам равни права с всички останали за процедура, финансирана от фонда.
Титла: Re: АГ Варна няма да работи с фонда!
Публикувано от: nia72 в Март 30, 2009, 23:06:13 pm
Много правилно казано от Дани.Лекарите имат горчивия опит със Здравната каса,защо да е по различно и с фонда.Как става при нас в аптеките - даваме цял месец лекарства безплатни, и си чакаме парите от Здравната каса.В повечето случаи със закъснение.Също така се гледат под лупа за сбъркани точки и запетаи и някой рецепти се анулират и не се изплащат.Същата тромава процедура  ако е и с фонда,лекарите трябва да поемат със собствени средства процедурите и да си чакат после парите.Да не говорим, че през това време могат да поскъпнат и лекарствата.
Титла: Re: АГ Варна няма да работи с фонда!
Публикувано от: ddnchv в Март 30, 2009, 23:27:50 pm
напълно споделям мнението на професора,dani_ j,nia72
беше ясно предварително че фонда се създава точно за определени  клиники. включвайки и лекарствата, превръща клиниките / поне тези които не са станали такива до сега/ в търговци, а не в здравни заведения. Гадно но е така. И не е редно болницата да финансира процедурите по начина определен от фонда 40% авансово и 60% след това. този начин на разплащане този начин превръща клиниките в кредитори на фонда, включвайки кредитиране даже и по отношение на лекарствата - само този който не е имал да получава пари от държавата не знае че чакането може да продължи и години.
въпреки всичко клиниките трябва да бъдат здарвни заведени, а не продавачи на медикаменти,и или кредитори на фонда, инвитро лечението  обикновено е амбулаторно, а при почти всяко амбулаторно лечение лакарствата се закупуват от аптеките, не от клиниките, да не говорим, че даже и при болнични лечения се изисква закупуване на медикаментите извън болничните заведения. така че в практиката на IVF в БГ е по-редно търговците на лекарства да снабдяват пациентите с тях, а не да се ангажират клиниките с несвойствена дейност- да практикуват търговия. още повече нашия опит показва, че клиниките продават доста по скъпо лекарствата от аптеките, например от клиника в София сме закупували Пурегон на 120 лв. а от аптека го намерихме на 90 лв. сами знаете, че не става въпрос за една ампула.
Титла: Re: АГ Варна няма да работи с фонда!
Публикувано от: Counterfeit в Март 30, 2009, 23:45:25 pm
Напълно съм съгласна с последните 3 мнения по темата yahoo_33
 
Като прочетох новината,на мен също ми стана неприятно,че АГ няма да работят с фонда; НО вместо да осъждам когото и да било от тях, се опитах да помисля и да разбера евентуалните мотиви за това решение - бях сигурна,че има солидни такива,професора не е от вчера в тази област(нито пък самата клиника). Мненията на nia72,dani_j и ddnchv покриват и моите размисли по въпроса.
Титла: Re: АГ Варна няма да работи с фонда!
Публикувано от: мерилин в Март 31, 2009, 09:47:43 am
В началото и аз се ядосах за постъпката и изказването на проф.Козовски,но вчера от форума научих,че някой си подават вече документите-два дена преди да е започнал официално работа Фонда.Това са пациентите на определена клиника,които са богоизбрани,а ние като овце пак ще се тъпчем по опашки.Много е прав,че Фонда е създаден да обслужва определени клиники.
Титла: Re: АГ Варна няма да работи с фонда!
Публикувано от: mishanta в Март 31, 2009, 10:40:44 am
Аз мисля че грешите и то много.

Всеки има право на мнение и вие и вашите лекари също, добре решено е-няма да се работи със Фонда, хубаво, но не забравяйте че само преди една година той бе само Химера, към която аз лично имах такива съмнения!
"Държавата да отпусне целево пари за Ин Витро и то за 3 опита!Моля!"

Не бива така с лека ръка да се погазва труда на една шепа отдадени на Каузата ни хора.
На специалисти, на една сърцата депутатка, защото ако не бяха те и един Гологлав водещ, един скандал и един министър, тази полемика нямаше да я има!

Всичко е въпрос на оргизация, мили момичета...
И ако в няколко клиники тя е създадена - нужни са 2 ма души и един ксерокс и няколко безсънни нощи на лекарите за да обработят 100 тици документи и момичетата са отишли и са се пробвали, и са подали какво по-хубаво от това!
Дали ще бъдат одобрени това вече е друг въпрос.
Начертават ви пътя!
А ако някъде другаде, не желаят да създадат такава организация.Това е тяхна воля!
 
Ще кажете, тая пък що се бута тя си реши проблема?
Да но вече седмица не спя и се вълнувам заедно с едно момиче в процедура което ми гостува,
на която пожелавам тя да е успешна и подаването на тези документи да е само застраховака за бъдещето.
Защото с този и опит средствата събрани с толкова мъка свършват.
Виждам в очите и толкова надежда, колкото сигурна съм има в очите на всички мечтаещи за Рожба!

Фонда в момента е едно родено дете, ние не можем да знаем то как ще се развие, нали?
Но ако още с раждането му, ние неговите близки кажем-Оооо него не го бива,
Обричаме всичко на крах!

Дано не съм ви досадила, но цяла нощ мисля за това...
Не корете, не зачерквайте толкова лесно нещо за което няколко Люде с големи  :heartbeat: жертваха много.
Най-вече време със собственните си деца!
Емоционално е и написано на един дъх!
Късмет на всички!

с уважение: Мария Везарова!

 
Титла: Re: АГ Варна няма да работи с фонда!
Публикувано от: dani_ j в Март 31, 2009, 10:49:04 am
Мише, в никакъв случай не зачерквам безкористния труд на толкова много хора. Безкрайно благодарна съм на всички, които направиха фонда реалност. Но мисля, че нещата не опират до двамата души и ксерокса. Все пак ще поживем и ще видим как ще се развият нещата.
Титла: Re: АГ Варна няма да работи с фонда!
Публикувано от: StefiZ в Март 31, 2009, 10:50:40 am
Аз мисля че грешите и то много.
...
Фонда в момента е едно родено дете, ние не можем да знаем то как ще се развие, нали?
Но ако още с раждането му, ние неговите близки кажем-Оооо него не го бива,
Обричаме всичко на крах!
...

Да, така е, фонда сега прохожда, това е нещо ново за всички нас, за оправници, за пациенти, за ръководството на фонда, но аз искрено се надявам че с упоритост, добра воля и честност ще успеем да направим това новородено дете достоен човек.
нека не бъдем предубедени от самото начало и чисто по български да отричаме всичко ново и да казваме "незнам как трябва да е, ама не трябва да е така".
Титла: Re: АГ Варна няма да работи с фонда!
Публикувано от: мерилин в Март 31, 2009, 11:06:13 am
Ох,дано да греша!
Хиляди пъти благодаря на всички,които са допринесли по някакъв начин за създаването на Фонда!
Не съм съгласна,че всичко е въпрос на организация.И нашите документи са готови,но никой не ни е казал да ги подаваме.В тази държава веднъж за винаги трябва да разберем,че трябва да има ред.След като има правила те трябва да се спазват иначе всичко друго отива по дяволите и приказки от рода на "шепа отдадени на Каузата хора","сърцата депутатка" и т.н. звучат фалшиво.
Не е много емоционално и не е написано на един дъх/доста премислях преди да го напиша/,но простете ми преди шест дена видях отрицателния тест на второто си ИКСИ и не мога да бъда по-емоционална.Всички водим една и съща борба,но моля ви нека тя да бъде честна.Не ми харесват изразите "какво лошо в това".Утре ще кажем "какво лошо в онова"и т.н.Ето затова се случват повечето лоши неща в нашата страна.Още веднъж ще кажа дано наистина да греша.УСПЕХ на всички!!!
Титла: Re: АГ Варна няма да работи с фонда!
Публикувано от: mishanta в Март 31, 2009, 11:30:30 am
yahoo_17 Късмет Мерелин!
Пожелаавам ти с първия опит с отпуснатите средства
всичко да завърши с една дългоочаквана среща, несравнима с нищо друго!
 :bighug:

Титла: Re: АГ Варна няма да работи с фонда!
Публикувано от: мерилин в Март 31, 2009, 11:42:44 am
Надявам се да е така!Нека с божията помощ и евентуално с помощта на Фонда да успеем всички!ЦЕЛУВКИ!!! :balk_21:
Титла: Re: АГ Варна няма да работи с фонда!
Публикувано от: nia72 в Март 31, 2009, 13:38:43 pm
Момичета, не приемайте мнението ми като оплюване или недоволство.Не всяко различно мнение е такова.Просто си изразих становището,от моята позиция като дългогодишен опит в партньорството със Здравната каса.Нищо лично.Дано с фонда нещата не стоят така.Успех на всички.
Титла: Re: АГ Варна няма да работи с фонда!
Публикувано от: Vali :) в Март 31, 2009, 16:26:41 pm
Аз мисля че грешите и то много.

Всеки има право на мнение и вие и вашите лекари също, добре решено е-няма да се работи със Фонда, хубаво, но не забравяйте че само преди една година той бе само Химера, към която аз лично имах такива съмнения!
"Държавата да отпусне целево пари за Ин Витро и то за 3 опита!Моля!"

Не бива така с лека ръка да се погазва труда на една шепа отдадени на Каузата ни хора.
На специалисти, на една сърцата депутатка, защото ако не бяха те и един Гологлав водещ, един скандал и един министър, тази полемика нямаше да я има!

Всичко е въпрос на оргизация, мили момичета...
И ако в няколко клиники тя е създадена - нужни са 2 ма души и един ксерокс и няколко безсънни нощи на лекарите за да обработят 100 тици документи и момичетата са отишли и са се пробвали, и са подали какво по-хубаво от това!
Дали ще бъдат одобрени това вече е друг въпрос.
Начертават ви пътя!
А ако някъде другаде, не желаят да създадат такава организация.Това е тяхна воля!
 
Ще кажете, тая пък що се бута тя си реши проблема?
Да но вече седмица не спя и се вълнувам заедно с едно момиче в процедура което ми гостува,
на която пожелавам тя да е успешна и подаването на тези документи да е само застраховака за бъдещето.
Защото с този и опит средствата събрани с толкова мъка свършват.
Виждам в очите и толкова надежда, колкото сигурна съм има в очите на всички мечтаещи за Рожба!

Фонда в момента е едно родено дете, ние не можем да знаем то как ще се развие, нали?
Но ако още с раждането му, ние неговите близки кажем-Оооо него не го бива,
Обричаме всичко на крах!

Дано не съм ви досадила, но цяла нощ мисля за това...
Не корете, не зачерквайте толкова лесно нещо за което няколко Люде с големи  :heartbeat: жертваха много.
Най-вече време със собственните си деца!
Емоционално е и написано на един дъх!
Късмет на всички!

с уважение: Мария Везарова!

 
Права си за всичко написано! :balk_103:
Титла: Re: АГ Варна няма да работи с фонда!
Публикувано от: kleocat в Април 01, 2009, 11:46:28 am
    Аз не съм много сведуща в клюките относно клиниките и като се пише, че има избрани клиники, за които е създаден Фонда защо не се напише кои са те.
    А за защитниците на клиниките ще кажа, че е карайно време и те да свършат нещо а не само да цицат пари от хора в нужда. Те обикновено чакат някой да замеси и опече баницата, а те само да изядат мекото. Този път просто не е така - ще трявбва да се организират и да работят стриктно и в срок, за да си получат парите. Те няма да финансират никого, просто трябва да работят. За всички ни е така първо работим после получаваме.
    И в крайна сметка аз не можах да разбера мотивите на Професора защо се се отказал от Фонда, защото до тук всичко казано е само бля-бля.
Титла: Re: АГ Варна няма да работи с фонда!
Публикувано от: Vali :) в Април 01, 2009, 12:24:00 pm
   
    И в крайна сметка аз не можах да разбера мотивите на Професора защо се се отказал от Фонда, защото до тук всичко казано е само бля-бля.

Я да чуя кое е бля -бля от това например, което аз съм написала?
Титла: Re: АГ Варна няма да работи с фонда!
Публикувано от: kleocat в Април 01, 2009, 15:56:48 pm
    Репликите ми за "бля-бля" се отнасяха за Професора, защото аз изчетох всички ми изказавния и не можах да разбера мотивите му за отказ за работа с фонда!
Относно изказаното от теб Мария намам никакви възражения (за мен не е бля-бля) и не е написано по повод твойте съждения, просто аз също си изказвам мнението към всички публикации тук.
     Радвам се за новороденото ни бебче Фонда и ние сме хората, които трябва да го научим как да ходи и говори.
Титла: Re: АГ Варна няма да работи с фонда!
Публикувано от: dani_ j в Април 01, 2009, 16:28:14 pm
За мен лекарите и персонала в клиниката, която посещавам, не са хора, които "цицат пари от хора в нужда". Те са хората, които работят за моята мечта - да стана майка. Също така не съм плащала преди да ми бъде направена някаква процедура, плащам след свършена работа. И аз само мнение изказвам  :wink:.
Титла: Re: АГ Варна няма да работи с фонда!
Публикувано от: Vali :) в Април 01, 2009, 17:54:36 pm
    Репликите ми за "бля-бля" се отнасяха за Професора, защото аз изчетох всички ми изказавния и не можах да разбера мотивите му за отказ за работа с фонда!
Относно изказаното от теб Мария намам никакви възражения (за мен не е бля-бля) и не е написано по повод твойте съждения, просто аз също си изказвам мнението към всички публикации тук.
     Радвам се за новороденото ни бебче Фонда и ние сме хората, които трябва да го научим как да ходи и говори.
Не съм  те разбрала аз.
Извинете ,моля :wink:
Титла: Re: АГ Варна няма да работи с фонда!
Публикувано от: cygnus в Април 01, 2009, 18:26:51 pm
За мен лекарите и персонала в клиниката, която посещавам, не са хора, които "цицат пари от хора в нужда". Те са хората, които работят за моята мечта - да стана майка. Също така не съм плащала преди да ми бъде направена някаква процедура, плащам след свършена работа. И аз само мнение изказвам  :wink:.
Категорично заставам зад това мнение!
Титла: Re: АГ Варна няма да работи с фонда!
Публикувано от: ази в Април 01, 2009, 20:17:26 pm
Аз, като един много доверчив човек, бих повярвала напълно на съмненията на Професора относно мотивите за създаването на фонда, относно порочните практики и т.н. и т.н.
ОБАЧЕ изказването му, че не е истина, че лекарствата в Румъния са наполовина от тук и че вероятно са за по-малко единици... ето това ме накара да си кажа, че този човек има негови си скрити мотиви да откаже да работи с фонда, които са мноооого далеч от обективизма и истината.
Аз бях човека, който откри цените на Гонала в Румъния. И с ей тези две очи, с тези две ръце и с този ограничен мозък който имам, съм сравнявала буква по буква Гонал от БГ аптека и Гонал от румънска аптека - няма ралика. И са факт не една бременни и вече родили, стимулирани с румънски лекарства.
Е, Професоре, нещо друго ви пречи да работите с фонда, не това, което казвате пред хората.
Язък за всеотдайността на персонала на клиниката, която ръководите, Професоре! Може да мине за спам това, което в момента се сещам, но ще го кажа: започвам дас е чудя как така една от най-успелите клиники в БГ няма своя материална база, а се тъпче в няколко стаи на половин етаж в АГ?!? Без да страда от липса на пациенти, но с краен недостиг на персонал. Язък за хората, които дават сърцата си за нас пациентите!
Спирам, че много му се набрах...
Титла: Re: АГ Варна няма да работи с фонда!
Публикувано от: *Snow-white* в Април 01, 2009, 20:25:35 pm
Ази, напълно съм съгласна с мнението ти, чудих се дали да пиша, но подкрепям думите ти и ги споделям. Това е еднолично решение на Козовски и много съжалявам за добрите специалисти там, които ще отнесат негативите за това!
Титла: Re: АГ Варна няма да работи с фонда!
Публикувано от: Vali :) в Април 01, 2009, 20:31:21 pm
Аз, като един много доверчив човек, бих повярвала напълно на съмненията на Професора относно мотивите за създаването на фонда, относно порочните практики и т.н. и т.н.
ОБАЧЕ изказването му, че не е истина, че лекарствата в Румъния са наполовина от тук и че вероятно са за по-малко единици... ето това ме накара да си кажа, че този човек има негови си скрити мотиви да откаже да работи с фонда, които са мноооого далеч от обективизма и истината.
Аз бях човека, който откри цените на Гонала в Румъния. И с ей тези две очи, с тези две ръце и с този ограничен мозък който имам, съм сравнявала буква по буква Гонал от БГ аптека и Гонал от румънска аптека - няма ралика. И са факт не една бременни и вече родили, стимулирани с румънски лекарства.
Е, Професоре, нещо друго ви пречи да работите с фонда, не това, което казвате пред хората.
Язък за всеотдайността на персонала на клиниката, която ръководите, Професоре! Може да мине за спам това, което в момента се сещам, но ще го кажа: започвам дас е чудя как така една от най-успелите клиники в БГ няма своя материална база, а се тъпче в няколко стаи на половин етаж в АГ?!? Без да страда от липса на пациенти, но с краен недостиг на персонал. Язък за хората, които дават сърцата си за нас пациентите!
Спирам, че много му се набрах...
И от мен спам,последен надявам се.
Това е клиниката може би с най-малкото персонал,с чудесни лекари,сестри-акушерки и помощници.Това е и може би една от клиниките с най-мизерни условия у нас.Сравням с 5 видяни други.
Ази, напълно съм съгласна с мнението ти, чудих се дали да пиша, но подкрепям думите ти и ги споделям. Това е еднолично решение на Козовски и много съжалявам за добрите специалисти там, които ще отнесат негативите за това!
И зад това решение стои и още един лекар,който напълно разбирам.Няма как да се рзкъса на 3 и повече фланга.
Една птица пролет не прави.Сещайте се :wink:
Титла: Re: АГ Варна няма да работи с фонда!
Публикувано от: cygnus в Април 01, 2009, 20:36:28 pm
Честно казано аз започвам да не схващам нещо - журналистите ли нещо бъркат или има изгубени в превода. За цените на Гонал в Румъния и тези тук именно проф. Козовки обърна внимание в медиите и имаше доста публикации на тази тема. Така, че не съм присъствала на разговорите, но ми се струва, че не сте се разбрали както трябва в суматохата, говорейки за едно и също. Щото и това се случва ;)
Ази, точно твоята тема показаха по БТВ когато проф. Козовски изрази възмущението си за драстичната разлика в цените. А това за негативно отношение към форуми, сдружения и т.н. също ми се разминава с впечатленията, които имам лично!
Аз лично съм оптимист, че нещата ще се оправят с течение на времето, все пак фонда дори не е стартирал още :)
Титла: Re: АГ Варна няма да работи с фонда!
Публикувано от: ази в Април 01, 2009, 20:44:40 pm
Аз лично съм оптимист, че нещата ще се оправят с течение на времето, все пак фонда дори не е стартирал още :)

Ооо, за фонда аз съм повече от убедена, че ще стартира прилично и ще се развие много положително. Докато в него са представителките на пациентските организации. Някой само за каже нещо против фонда - скачам отгоре му  :lol:.

cygnus  :bighug: с извинения, ако съм се объркала в превода! Дано да съм!
Титла: Re: АГ Варна няма да работи с фонда!
Публикувано от: daninaa в Април 01, 2009, 21:51:39 pm
Да точно така Сигнус е права на репортажа по БТВ точно професор Козовски дадоха да говори по темата за разликата в цените между Румъния и България дори имаше нещо като закана от професора че ще самосезира органите отговорни за това.Мисля  че има някаква грешка тук.
Титла: Re: АГ Варна няма да работи с фонда!
Публикувано от: ddnchv в Април 01, 2009, 21:58:44 pm
мисля, че пишещите тук намат право да държат сметка за количеството на персонала и обема на материалната база - има си органи за тази работа. това което обсъждате е все едно някой да държи сметка на вашето семейсто защо не сие наело домашна прислужница или защо си карате настоящата кола, а не си купите Мерцедес 4matic например.
Титла: Re: АГ Варна няма да работи с фонда!
Публикувано от: dani_ j в Април 01, 2009, 22:42:46 pm
Може АГ-Варна да е с най-мизерни условия, но пък е една от най-успешните клиники в страната. Темата тръгна в друга посока  :?.
Титла: Re: АГ Варна няма да работи с фонда!
Публикувано от: ddnchv в Април 01, 2009, 23:04:35 pm
Може АГ-Варна да е с най-мизерни условия, но пък е една от най-успешните клиники в страната. Темата тръгна в друга посока  :?.
именно и даже не една а най-успешната в БГ, защото освен АГ Варна само още една клиника надлежно е оповестила статистиката на успеваемостта си. другите клиники само подхвърлят някакви проценти без цялостна статистика. успеваемостта не АГ Варна е такава както и в добрите американски и европейски клиники.
Титла: Re: АГ Варна няма да работи с фонда!
Публикувано от: Lisko в Април 01, 2009, 23:53:41 pm
Може АГ-Варна да е с най-мизерни условия, но пък е една от най-успешните клиники в страната. Темата тръгна в друга посока  :?.

Така е.Да спрем до тук със спама.
Титла: Re: АГ Варна няма да работи с фонда!
Публикувано от: sharki в Април 02, 2009, 16:07:37 pm
Е, Професоре, нещо друго ви пречи да работите с фонда, не това, което казвате пред хората.
Язък за всеотдайността на персонала на клиниката, която ръководите, Професоре! Може да мине за спам това, което в момента се сещам, но ще го кажа: започвам дас е чудя как така една от най-успелите клиники в БГ няма своя материална база, а се тъпче в няколко стаи на половин етаж в АГ?!? Без да страда от липса на пациенти, но с краен недостиг на персонал. Язък за хората, които дават сърцата си за нас пациентите!
Спирам, че много му се набрах...

 Напълно съм съгласна с ази, дори ще добавя, че не съм сигурна, че фонда би работил с клиниката в АГ-Варна в сегашния и вид, който е направо потресаващ.
 Изглежда, че собствениците на тази клиника не са отделили абсолютно никакви средства за подобряване на материалната база от '85 насам, аз ако бях от ХЕИ, бих я затворила на момента. Учудващо е как професионалисти работят в такава среда, да не говорим за горките пациентите, дето ги обработват в условия от 18 век.
Титла: Re: АГ Варна няма да работи с фонда!
Публикувано от: Eли:) в Април 02, 2009, 18:21:39 pm
Напълно съм съгласна с ази, дори ще добавя, че не съм сигурна, че фонда би работил с клиниката в АГ-Варна в сегашния и вид, който е направо потресаващ.

Какво общо има работата на фонда с вида на клиниката, че не разбрах?  :?

Учудващо е как професионалисти работят в такава среда, да не говорим за горките пациентите, дето ги обработват в условия от 18 век.

Ако условията бяха от 18 век, инвитрото щеше да е табу и АГ нямаше да е една от най-успешните клиники в България

Вижте момичета, дайте да престанем с обсъждането на материалната база на клиниката. Вярно, че условията не са от най-добрите, но отиваме там, не за да се наслаждаваме на обстановката, а защото имаме доверие на лекарите си и вярваме в успеха на процедурите си.
В крайна сметка, никой не ни е хванал за ушите и да ни е завел в клиниката. Въпрос на личен избор е. Като не ви харесват условията, не ходете в АГ
Като искате хубави условия, отидете в "Олимед" например
Титла: Re: АГ Варна няма да работи с фонда!
Публикувано от: sharki в Април 02, 2009, 18:57:09 pm
 Според мен вида и условията на клиниката имат нещо общо с фонда, защото по време на моята процедура течеше някаква проверка във връзка с лицензиране на клиниката, или нещо подобно, и екипа беше доста притеснен. Ами как няма да са притеснени - то ремонт не е правен от 100 години.
 Принципно очаквах коментари от сорта "като не ти харесва не ходи", мисля доста по въпроса, но не честно някакси най-добрата клиника във Варна, и с претенции да изглежда така, не е добре за нас.
Един вид - Като сме толкова добри и се натискате за нас ще ви набутаме в мизерията, да ни видите как правим чудеса от храброст без да инвестираме 2лв.
Титла: Re: АГ Варна няма да работи с фонда!
Публикувано от: cygnus в Април 02, 2009, 19:09:42 pm
Аз ли не съм претенциозна, но защо не виждам мизерия и изобщо ми е интересно какви са ви очакванията от една клиника по интериор и вътрешен дизайн.
Има няколко материала в сайта на тема как да изберем клиника по стерилитет, никъде не съм видяла цвета на стените и цената на плочките в банята да има някакво водещо значение. Моите приоритети са следните: 1. Професионализъм 2. Апаратура 3. Качество на среди и консумативи .... И бих казала, че всичко това в АГ Варна е на най-високо ниво и за това говори успеваемостта за 2008 г - около 50%, а успеваемостта в момента е около 60% !
оттам нататък всичко останало ми е без особено значение.
А теракота и амбиентето ми е последната грижа и в интерес на истината е съвсем прилично.
sharki, мненията ти са твърде крайни и тенденциозни, още повече се позовават само на твои предположения, но ти все пак коментираш реални хора и реален център.
В крайна сметка темата отдавна плаче за ключ, защото отдавна излезе от темата за разговор. Изключително неприятно впечатление прави да се пише по този начин за всеотдайни хора, които са се лишили от сън и спокойствие да сбъдват мечти!
Титла: Re: АГ Варна няма да работи с фонда!
Публикувано от: Lisko в Април 02, 2009, 19:25:37 pm
Аз ли не съм претенциозна, но защо не виждам мизерия и изобщо ми е интересно какви са ви очакванията от една клиника по интериор и вътрешен дизайн.
Има няколко материала в сайта на тема как да изберем клиника по стерилитет, никъде не съм видяла цвета на стените и цената на плочките в банята да има някакво водещо значение. Моите приоритети са следните: 1. Професионализъм 2. Апаратура 3. Качество на среди и консумативи .... И бих казала, че всичко това в АГ Варна е на най-високо ниво и за това говори успеваемостта за 2008 г - около 50%, а успеваемостта в момента е около 60% !
оттам нататък всичко останало ми е без особено значение.
А теракота и амбиентето ми е последната грижа и в интерес на истината е съвсем прилично.
sharki, мненията ти са твърде крайни и тенденциозни, още повече се позовават само на твои предположения, но ти все пак коментираш реални хора и реален център.
В крайна сметка темата отдавна плаче за ключ, защото отдавна излезе от темата за разговор. Изключително неприятно впечатление прави да се пише по този начин за всеотдайни хора, които са се лишили от сън и спокойствие да сбъдват мечти!


Не бих могла да го кажа по-добре:)
Титла: Re: АГ Варна няма да работи с фонда!
Публикувано от: Counterfeit в Април 02, 2009, 19:27:41 pm
Аз ли не съм претенциозна, но защо не виждам мизерия и изобщо ми е интересно какви са ви очакванията от една клиника по интериор и вътрешен дизайн.
Има няколко материала в сайта на тема как да изберем клиника по стерилитет, никъде не съм видяла цвета на стените и цената на плочките в банята да има някакво водещо значение. Моите приоритети са следните: 1. Професионализъм 2. Апаратура 3. Качество на среди и консумативи .... И бих казала, че всичко това в АГ Варна е на най-високо ниво и за това говори успеваемостта за 2008 г - около 50%, а успеваемостта в момента е около 60% !
оттам нататък всичко останало ми е без особено значение.
А теракота и амбиентето ми е последната грижа и в интерес на истината е съвсем прилично.
sharki, мненията ти са твърде крайни и тенденциозни, още повече се позовават само на твои предположения, но ти все пак коментираш реални хора и реален център.
В крайна сметка темата отдавна плаче за ключ, защото отдавна излезе от темата за разговор. Изключително неприятно впечатление прави да се пише по този начин за всеотдайни хора, които са се лишили от сън и спокойствие да сбъдват мечти!


Не бих могла да го кажа по-добре:)


Лиско,взе ми думите от устата :)
Дони,много точно казано! :good_post:
Титла: Re: АГ Варна няма да работи с фонда!
Публикувано от: dani_ j в Април 02, 2009, 19:34:16 pm
Много точно, Дони. Все ми е тя какъв и колко скъп е гинекологичния стол. Други са важните неща.
Титла: Re: АГ Варна няма да работи с фонда!
Публикувано от: sharki в Април 02, 2009, 19:45:31 pm
Добре, и на мен са ми съшите приоритети:
1.Професионализъм - ок.
2. Апаратура - не знам за другото, но това което видях беше място за преглед на 20 години, супер малки стаи с набутани уреди... не знам на колко години са...:)
3.Качество на среди и консумативи - не знам, надявам се добро...
а сега за друго:
такива неща като съблекални - да си ги нямаме; след пункция - айде по коридора през тълпите; няма отделна кушетка за УЗИ; климатизация - отворен прозорец; и сега моята любима тема WC - нямам думи...и нямат средства да оправят това, нали?? Не ме интересуват детайли/но все пак плочките са на 30 години нали/
Момичетa, моля ви, това не е въпрос на лукс, а на елементарни условия.

btw. - не е все едно на какъв стол те гледат всеки ден, изобщо не е все едно...аз за хората нищо не казвам. Добре като са ми крайни мненията някъде да съм преиначила нещо - всички си ги знаем тия работи как изглеждат. Освен това тези условия зависят от мениджмънта - клиниката все пак е частна, нали.
btw.- искам да подчертая още веднъж, че започнах от това, че съм съгласна с ази, особено по отношение на нейните съмнения относно исказванията на този човек, мениджър на клиниката.
Титла: Re: АГ Варна няма да работи с фонда!
Публикувано от: cygnus в Април 02, 2009, 20:24:26 pm
Само за информация - АГ - столът не е ин витро апаратура :)
Ин витро апаратурата включва:
IVF workstation - бокс, в който се поддържа стерилна атмосфера чрез непрекъснато филтриран ламинарен поток на въздуха. Образуван е със стереомикроскоп, чрез който се идентифицират яйцеклетките.
ICSI station с микроманипулатор - място, на което се извършва оплождането на яйцеклетките чрез инжектиране на сперматозоиди в цитоплазмата на яйцеклетката, чрез специални за целта микроигли
CO2 Инкубатори, криопрезерватори и т.н.

Всичко останало, което описваш ми се струва доста пресилено, нямам представа на какви столове са те преглеждали на други места. Пак повтарям - въпрос на приоритети :) И никак не е коректно да се обсъждат чужди инвестиции, както никой не си е позволил да обсъжда твоите.


П.П. Ако някой има да каже нещо по темата да пише, защото сме принудени да й ударим катинара при това развитие на дискусията.
Титла: Re: АГ Варна няма да работи с фонда!
Публикувано от: sharki в Април 02, 2009, 20:35:50 pm
 :)
Моите инвестиции бяха в клиниката, а като клиент ми се иска по-добра обстановка и по-удобен стол, колкото и да звучи 'пресилено' и 'крайно'. Освен това ако обществени пари от здравната каса или фонда, или общинската програма/тоест нашите пари като данъкоплатци/ отиват в тази клиника, е редно да се дискутира и инвестиционната политика на клиниката.
 Вярно е, че някой момичета не са претенциозни, и в това няма нищо лошо. Не е добре когато се възползват от нашата непретенциозност прекалено.

btw. ако правеха процедури безвъзмездно нямаше да коментирам инвестиционната им политика изобщо...имаше и такава поговорка
Титла: Re: АГ Варна няма да работи с фонда!
Публикувано от: cygnus в Април 02, 2009, 20:53:53 pm
Аз удобен гинекологичен стол не съм виждала :wink:  Колкото до всичко останало от интериора за мен лично е важно само да е чисто.
Мисля, че темата се изчерпи отдавна.
Заключвам, защото няколко момичета вече ме помолиха.