www.zachatie.org

Репродуктивно здраве => Генетични, имунологични и неизяснени причини за стерилитет => Темата е започната от: !!! в Декември 02, 2008, 20:15:29 pm

Титла: Резултат от хистология?
Публикувано от: !!! в Декември 02, 2008, 20:15:29 pm
Здравейте! Някой може ли да ми помогне?

Излезе ми резултата от хистологията след миссед аборт в 9г.с. и пише:

некротична децидуа и хидропично дегенерирали хориални въси

Благодаря предварително  :wink:
Титла: Re: Резултат от хистология?
Публикувано от: InactiveByRequest в Декември 03, 2008, 10:25:44 am
http://arsmedica.bg/bg/mdictionary/c_id/600/alpha/196.html
Хориалните въси са влакънцата , чрез които се осъществява връзката между ембриона(хорион) и майката. Те се впиват в маточната лигавица като разклонения и оттам се набавят кислород и хранителни вещества.От тях се образува плацентата.
 Информацията , която дава хистологията е оскъдна.Не очаквай да ти се изяснят причините за мисседа от нея.Тя само доказва , че е имало бременност.
 Би трябвало да направиш изследвания , за да разбереш защо се е случило така. :(
 Особено , ако не ти е първи миссед можеш да направиш имунологични и генетични изследвания.
Титла: Re: Резултат от хистология?
Публикувано от: !!! в Декември 03, 2008, 10:47:57 am
Здравей Fatalwoman! Благодаря за отговора! Пуснахме кариотип на мен и мъжа ми и тромбофилия за мен. Чакаме резултатите и после и имунолог. Имаш ли представа колко време след аборта се пускат имунологичните? Това което на мен ми казаха е да пусна антифосфолипидни, но не е ли недостатъчно?! Доколкото чета във форума има доста други имунологични изследвания, които може би е важно да направиме за да избегнеме следващ проблем.
Титла: Re: Резултат от хистология?
Публикувано от: теди. в Декември 03, 2008, 10:56:27 am
Моите имунологични ги пуснах 10 дена след абразиото. Имунолог би трябвало да те консултира и да ти назначи показателите, но мисля, че задължително пускат клетъчна популация, АФА и антинуклеарни  антитела.
Титла: Re: Резултат от хистология?
Публикувано от: !!! в Декември 03, 2008, 11:01:27 am
Теди нищо не разбирам от имунологични! В генетичната клиника ме посъветваха да изчакам генетичните и после да решавам, защото ако там се откриел проблема нямало да има нужда от имунологични.
А това което аз мисля да направя е да си запиша час при д-р Катя Тодорова в София. Имате ли представа дали тя може да ми назначи имунологичните (защото все пак работи с д-р Конова и предполагам е компетентна или поне би се консултирала с нея)?
Титла: Re: Резултат от хистология?
Публикувано от: InactiveByRequest в Декември 03, 2008, 11:01:52 am
Освен АФА ,редно е да се изследват NK - клетки. При консултацията с имунолога , той ще избере кои са най - подходящите изследвания за вас.
Могат да се изследват токсоплазмоза , листериоза, хламидии , цитомегаловурус...
Може проблема да е бил хормонален - нисък прогестерон, повишен пролактин...
Преди бременността имала ли си хормонални проблеми или проблеми с хормоните на щитовидната жлеза?
 На мен кръв за имунологията ми взеха дори преди кюретажа.
Титла: Re: Резултат от хистология?
Публикувано от: !!! в Декември 03, 2008, 11:07:20 am
Щитовидна жлеза никога не съм изследвала. Проблеми с хормоните имах преди защото съм със СПКЯ и имах успешна операция с резекция на яйчниците през 2007г. Пролактин скоро не сме изследвали защото имам Ову всеки месец. От тогава насам проблеми с хормоните не съм имала. По време на бременноста бях на утрогестан защото започнах да кървя към края на 5г.с. А в хистологията това което ме претисни е некротизиралата децидуа
Титла: Re: Резултат от хистология?
Публикувано от: теди. в Декември 03, 2008, 11:17:54 am
Цитат
ако там се откриел проблема нямало да има нужда от имунологични.
Това ми изглежда не сериозно. Понякога при имунологични проблеми се налага специфично лечение. Не е за пренебрегване.
Колкото до "хеморагична децидуа" - това са си мои разсъждения и съвсем не значи
, че е така, но мисля, че децидуата е некротизирала/клетките са загинали/, защото е минало време от смъртта на плода до абразиото. Кога установихте липсата на сърдечни пулсации и кога направиха абразиото?
Титла: Re: Резултат от хистология?
Публикувано от: !!! в Декември 03, 2008, 11:47:45 am
Теди в края на 5г.с. видяхме пулс. В 9г.с. видяхме че е спряло да се развива и няма пулс още към края на 6г.с.. Абразиото беше към края на 9г.с. което означава че е стояло в мен 3 седмици. А аз също разсъждам като теб че най-вероятно за това е некротизирала.
И на мен ми звучи несериозно от страна на генетиците!
Имате ли мнение за д-р Катя Тодорова?
Титла: Re: Резултат от хистология?
Публикувано от: теди. в Декември 03, 2008, 11:57:15 am
Преди третото ин витро ходих на една консултация с нея. Бях правила преди хормоните за щитовидната и ТАТ и МАТ - всичко беше добре, но исках да чуя и нейното мнение. Направи ми ехография на щит. жлеза - съвсем леки изменения в жлезата от автоимунен характер. На базата на другите ми изследвания ми изписа лимфомиозот, метформин, селен, аспирин протект. Тя не свързва щитовидната жлеза при не като причина за аборта, а по-скоро като причина за недобрия отговор на яйчниците при стим. и от там некачествени яйцеклетки. Сега след поредния неуспех мисля да изследвам отново хормоните, ТАТ и МАТ и инсулинова резистентност и да я потърся отново за консултация.
Титла: Re: Резултат от хистология?
Публикувано от: denisa в Февруари 03, 2009, 18:40:38 pm
Днес си получих епикризата след абразиото и ето какво пише:Хистологичен резултат:№514-Ендометриум в ранна секреционна фаза.Ако някой има идея какво означава това моля да ми пише.