www.zachatie.org

Семейство, дом и свободно време => На чашка кафе и на халба бира => Дом и хоби => Темата е започната от: alia_alia в Септември 24, 2008, 14:58:42 pm

Титла: покупка и монтаж на абсорбер
Публикувано от: alia_alia в Септември 24, 2008, 14:58:42 pm
Моля, споделете как се избира абсорбер. :oops:
И на каква височина е добре да се сложи- да да не е прекалено ниско и да пречи при готвене, но да не е и прекалено високо за да не изсмуква добре?
Титла: Re: покупка и монтаж на абсорбер
Публикувано от: Bellla в Септември 24, 2008, 15:44:27 pm
Алия доколкото си спомням то си има определана височина, на която се монтира абсорбатора. Ако кухнята ти е по поръчка те са си предвидили място. Моя е на средно положение, но докато свикна доста често си бих главата в него. :oops:Добре че е твърда.
Титла: Re: покупка и монтаж на абсорбер
Публикувано от: alia_alia в Септември 24, 2008, 17:00:33 pm
Ами, тя кухнята ... правим я на парче :oops:
Когато можем слагаме по нещо-кога шкаф, кога хладилник...
Нали парите са за изследвания и за ИКСИ-та. :(

При плотовете има стандартна височина, но е по-добре да си я напаснеш спрямо собствения ръст, за да не се надигаш на пръсти или пък да се навеждаш (грубо казано).
Титла: Re: покупка и монтаж на абсорбер
Публикувано от: sia в Септември 24, 2008, 17:04:06 pm
Тия дни четох в БгМама за ергономията в кухнята, ама май нямаше нищо за разстоянието от плота до абсорбатора. Ще потърся линка и ще го копна тук.
Титла: Re: покупка и монтаж на абсорбер
Публикувано от: Марина75 в Септември 24, 2008, 17:40:31 pm
Аз до колкото си спомням в указанията за монтаж на абсорбатора пишеше на каква височина от котлоните е препоръчително да се монтира,но колко е не си спомням,но една рулетка и ето - нашия е на 65см.
Титла: Re: покупка и монтаж на абсорбер
Публикувано от: Tortilla Flat в Септември 24, 2008, 18:03:33 pm
Здравей, бих ти препоръчала двумоторен с капацитет поне 500 м3/ч.
А що се отнася до височината, ако котлоните не са газови, аспиратора трябва да е на 60см минимум от тях. За газови препоръчват 75см.
То обикновено това го пишат и в упътването за монтаж, но в стандартния случай, разстоянието си е 60см.
Титла: Re: покупка и монтаж на абсорбер
Публикувано от: titkata в Септември 24, 2008, 19:27:29 pm
Разстоянието от печката/котлоните до абсорбатора мисля е 60 см. Купувай си по-мощен, както ти е казала Tortilla Flat, иначе няма смисъл.
Титла: Re: покупка и монтаж на абсорбер
Публикувано от: alia_alia в Септември 25, 2008, 09:51:12 am
Благодаря ви! :D
Титла: Re: покупка и монтаж на абсорбер
Публикувано от: kapka_lubov в Септември 25, 2008, 12:19:07 pm
Когато избираш абсорбатор, съобрази обема на помещението с мощността.Има опасност ако мощността му е по-голяма, освен миризми, да дърпа и от топлината на въздуха в помещението.Хубаво е отвеждащата тръба да не е много далеч от комина.Изключително неудобно е да ти минава през всички шкафове.Затова съм "за" стенен тип абсорбатори.
Хайде успех!
Титла: Re: покупка и монтаж на абсорбер
Публикувано от: julia_m в Септември 25, 2008, 13:29:39 pm
Обикновено като си избираш абсорбатор, неговата мощност се определя от обема на помещението в което ще се монтира, хубаво е да можеш да осигуриш 10кратен въздухообмен, т.е. ако кухнята е 16кв.м Х2,65м.(височина)=42.4куб.мХ10кратен въздухообмен=424куб.м/час да може да изсмуква, за да не ти остават разни миризми в помещението. При нас хола и кухята са на едно 30кв.м. помещение и абсорбатора е 700куб.м/час, малко се озорихме докато да намерим такъв на по-приемлива цена. Иначе се монтира на 60-65см./обикновено височината се съобразява с тази на околните шкафове, но те пък се м онтират на стандартно разстояние спрямо долните, така че това не е проблем) от печката(плота) и добре работи. Трябва да решиш дали да е тип камина или от тези за вграждане в шкаф, като вторите са по-слабички, и да е близо до комина или мястото за отвеждане на газовете, за да не опасваш цялата кухня с комини и гъвкави въздуховоди.
Иначе като марки - по-хубави и съответно по-скъпи Fagor, Bosch, Simens, нашия е candy, но не е много хубав. Евролукс ги правят по лиценз на Фабер и Нарди, които са също много препоръчвани.
Успех с избора!
Титла: Re: покупка и монтаж на абсорбер
Публикувано от: jam в Септември 25, 2008, 14:07:18 pm
julia_m ти е отговорила за това как се избира мощността. монтажната височина е минимум 60-65 см, но може и по-високо. за газови котлони - минимум 70 см. моят абсорбатор е монтиран на 80 см над плота, ще имам газови котлони.
навсякъде препоръчват Faber - не са по-скъпи от останалите, ако не избираш някакъв по-дизайнерски модел.
Титла: Re: покупка и монтаж на абсорбер
Публикувано от: alia_alia в Септември 26, 2008, 09:55:25 am
Момичета, злато сте! :D
Много благодаря!
Титла: Re: покупка и монтаж на абсорбер
Публикувано от: sia в Септември 27, 2008, 19:31:42 pm
Eто обещания линк за ергономията в кюхнята.
http://www.ikea.com/ms/en_GB/complete_kitchen_guide/kitchen_know-how/design_and_plan/ergonomics.html
Дано да ти е от полза.
Титла: Re: покупка и монтаж на абсорбер
Публикувано от: elora_cat в Октомври 20, 2008, 11:43:30 am
Ние също сме на фаза ремонт - кухня. Когато решихме да си вземем абсорбатор попитахме приятели специалисти по вентилация. Казаха ни да си вземем за нашето помещение - понеже е бокс и хол в едно, над 800 куб. м. Когато тръгнахме да търсим ни препоръчаха Фабер. Но мъжа ми нещо не ги хареса. Намерихме на приемлива цена и с мощност 870 куб.м , за вграждане в шкаф марка Тека. Все още не сме го монтирали , но ще имаме газови котлони и ще е на височина 75 см. Дано съм ви била полезна. Не мога да кажа как дърпа и дали отнема от топлината на помещението, но ще видим, другата седмица живот и здраве като го монтираме.
Титла: Re: покупка и монтаж на абсорбер
Публикувано от: julia_m в Октомври 20, 2008, 16:20:41 pm
Не мога да кажа как дърпа и дали отнема от топлината на помещението,
Със сигурнст отнема от топлината, особено с такава мощност, но е неизбежно, ако не искаме да ни мирише на манджи - това е допусима жертва, а и като отовориш да проветриш през зимата пак същата работа. Иначе Тека са хубава марка и доста качествена, така че според мен не сте сгрешили с избора :)
Титла: Re: покупка и монтаж на абсорбер
Публикувано от: mini в Октомври 26, 2008, 07:32:46 am
И нашия е Тека, монтиран е на 70 санта в подобно помещение бокс-хол и определено отнема от топлината, ако работи климатика и трябва да готвя, просто спирам климатика, че иначе само тока хабим. Но мощността му е по-малка и миризми все пак си има остатъчни /но май тръбата му нещо не е закрепена като хората и от там идват тези проблеми/. Да използвам тук темата да питам- как почиствате решетките и долу горе на колко време /готвя поне през вечер, понякога и всяка вечер/
Титла: Re: покупка и монтаж на абсорбер
Публикувано от: Perdeto в Октомври 26, 2008, 09:30:25 am
Нашият абсорбер е Faber и когато се опитахме веднъж да измием решетката, се оказа невъзможна мисия. Купихме нова от фирменият магазин, просто не се мият, а се подменят.
Титла: Re: покупка и монтаж на абсорбер
Публикувано от: StefiZ в Октомври 26, 2008, 14:21:55 pm
що бе и нашия е Фабер, мили сме решетките, малко трудничко, защото си е мазнотийка ама се измиха :)
Титла: Re: покупка и монтаж на абсорбер
Публикувано от: Марина75 в Октомври 26, 2008, 14:25:00 pm
Нашия е Електролукс,но едва ли има начение марката,аз ги намазвам хубаво с ЦИФ оставям да постоят така и после с гъбата ги поотърквам и изплаквам,до сега все така ги честя,никакъв проблем защо да купуваш нови.
Титла: Re: покупка и монтаж на абсорбер
Публикувано от: dani_ j в Октомври 27, 2008, 07:22:14 am
Металните филтри се почистват най-лесно с обезмаслител. Аз ползвам Меглио. Напръсквам ги обилно, стоят около 30 минути така и после разтърквам и мия с гореща вода.
Титла: Re: покупка и монтаж на абсорбер
Публикувано от: mini в Октомври 27, 2008, 07:45:35 am
супер, точно вчера си взех на Пропър обезмаслителя- довечера като сготвя ще пробвам да видя какво става  :wink:
Титла: Re: покупка и монтаж на абсорбер
Публикувано от: Елфи в Октомври 27, 2008, 09:28:44 am
Металните филтри се почистват най-лесно с обезмаслител. Аз ползвам Меглио. Напръсквам ги обилно, стоят около 30 минути така и после разтърквам и мия с гореща вода.
И аз съм фен на този препарат. Чисти много добре мазно.

П.П. Виждам поста на мини, само като пиша моя.  :?
Титла: Re: покупка и монтаж на абсорбер
Публикувано от: albi 28 в Октомври 27, 2008, 12:54:37 pm
Здравейте момичета,
Да споделя и аз:
Купихме абсорбатор Faber -мощен, 800 куб.м на час, уж добър за помещение с тези размери.
Монтиран по правилата на 60 см от котлоните / на ток са/.
Помещението е около 27 кв. метра-хол и усвоен балкон, като стената под изкъртения прозорец е оформена като бар плот.Абсорбаторът е на балкона, преустроен на кухненски бокс.Въздуховодът е  насочен към изградена стена и парите излизат навън в атмосферата.
Там, където въздуховода се свързва с абсорбатора уж за по-добро го залепихме с фолио  за да не излиза пара от там, което не знам дали е правилно.
А сега да споделя какъв е резултата:
Когато се включи на 3-та степен  след няколко секунди се получава такова мощно засмукване, че  листата на цветето, което е в другия край на хола разположена срещу входа за балкона-кухня   започват за се люлят. До цветето има фотьойл и като седна на него така ми духа, че мога да настина яко, ако стоя дори 15 минути.
Същото е  и  на други места в хола.
А след 5 минути работа в хола става зверски студ.
Направо съм шокирана, не знам какво да правя, чудя се дали няма проблем в монтажа или просто този абсорбатор е по-мощен от необходимостта за това помещение.
Моля за споделите Вашия опит и  още нещо:
Тъй като парата излиза директно навън, а има само една клапа ми се струва, че като духа вятър  идва студ отвън и се чува едно прищракване, може би клапата нещо се движи.
Сега искам от майстора, който го  монтира да сложи и втора клапа, не знам как ще стане и дали въобще ще стане. От магазина ми казаха, че ако се монтира от вътрешната страна на стената и разстоянието между двете клапи е по-голяма/ при нас е около 1,20 м/   може втората клапа да не може да се отваря.
Абсорбатора струва 440 лв, беше на промоция когато го купувахме

Ще съм благодарна да споделите опита си.
 
Титла: Re: покупка и монтаж на абсорбер
Публикувано от: StefiZ в Октомври 27, 2008, 13:45:09 pm
хм, и нашия е със същите параметри само дето помещението е 42 кв.м., но чак да ми заспуква листата на цветята и да ми духа, няма такова нещо :lol: Нашия влиза в кумина, в никакъв случай не ми изстудява помещението, нито пък духа от него :?
незнам, може да са сбъркали наистина нещо при монтажа, но то пък какво има да му сбъркаш на един абсорбатор :(
Титла: Re: покупка и монтаж на абсорбер
Публикувано от: mini в Октомври 27, 2008, 18:36:14 pm
а от нашия се усеща студен въздух на вратата на голямата стая /на около 4 метра от него/ и аз заради това си мисля, че има нещо при монтажа
Титла: Re: покупка и монтаж на абсорбер
Публикувано от: Tortilla Flat в Октомври 27, 2008, 23:41:09 pm
800 кубика е доста, нормално е когато работи на пълна мощност да засмуква освен миризмите и топлината от помещението.
За духането когато не работи:
Ако го има, то е в следствие на течение, в което има и друг участник, освен абсорбатора. Вероятно отворен прозорец, или отдушник в банята да речем.
Обаче
ако все пак става течение по посока на нормалната работа на абсорбатора (на вън), то и да се сложат още клапи, те няма с нищо да променят ситуацията, освен да възпрепятстват нормалната работа на уреда.
Ако течението е от абсорбатора навътре към помещението, значи клапата е счупена или изобщо липсва.