www.zachatie.org

Репродуктивно здраве => Нашите дългоочаквани деца => Темата е започната от: sami в Септември 08, 2008, 15:09:01 pm

Титла: 17 идеи как да отгледаш щастливо дете
Публикувано от: sami в Септември 08, 2008, 15:09:01 pm
1. Показвай на детето си, че го обичаш – винаги и безусловно. И любовта ти няма нищо общо с неговите постъпки.

2. Не пропускай ден, без да го похвалиш – без значение дали е успяло да се справи самичко с нещо или просто е положило усилия. Нека всяко постижение (дори и най-малкото) бъде отбелязано с похвала – така мъничето ще знае към какво да се стреми.

3. Не бързай да го порицаваш, когато е сгрешило – нека малкото знае, че всеки може да направи грешка (дори и големите хора), но допусне ли я, трябва да поеме отговорност за действията си и да се постарае да я поправи.

4. Окуражавай го да опитва нови неща – всяко ново умение, което усвоява му дава възможността да се почувства гордо от това, че се е справило. Нека усеща твоето одобрение и подкрепа, дори ако се притесняваш за него (например при първите му опити да се покатери самичко на пързалката).

5. Изслушвай търпеливо какво иска да ти сподели - без значение дали ще ти разказва поредните приключения на любимия си анимационен герой, или какво е станало днес в детската градина. Няколко минути на ден са достатъчни, за да усеща детето ти, че уважаваш чувствата му и се интересуваш от всичко, което се случва с него. Децата към които се отнасят с уважение, на свой ред свикват да уважават и зачитат чувствата на хората околните.

6. Бъди позитивна – не се вторачвай в поредната беля, която наследникът ти е забъркал. Вместо това опитай да го „изловиш“ за всичките му „плюсове“: за това, че се е държал добре на масата, че се е извинил на приятелчето си след бурния им спор „кой да кара камиончето“ и т.н.

7. Остави го да поеме отговорност – нека помага у дома, когато изяви желание (дори с риск любимият ти сервиз да се окаже на парчета:). Усещането, че прави нещо „като мама и татко“, му помага да изгради нужната доза самоувереност (качество, което ще му помага да преодолява само препятствията в живота).

8. Дай му възможност за самостоятелен избор – нека самичко решава коя блузка иска да облече за детското парти: Супермен или Костенурките Нинджа. (Маловажно според нас, но от голямо значение малкото човече :).

9. Забавлявайте се заедно - смейте се, лудувайте винаги, когато има възможност за това. Малките палавници са винаги готови за игри и закачки. Освен радостта от веселбата обаче, игрите всъщност им помагат да опознаят света около себе си. Ние, възрастните лесно причисляваме играта към графата „губене на време“. Малкото човече обаче се нуждае именно от това време, в което ще си фантазира, ще експериментира, ще се учи да общува и… да спазва „правилата на играта“.

10. Окуражи го да открива нови приятелства – тази възраст понякога е доста „срамежлива“. Притечи се на помощ – ако забележиш на детската площадка мъниче самотно стоящо встрани, приближете се към него, „представете се“  и предложи на хлапетата да поиграят заедно.

11. Помогни му да преодолее страховете си – може да ни изглежда странно, но мъничетата имат техни „истински“ страхове, притеснения и грижи. Бъди на разположение – поговори с детето внимателно, като покажеш че приемаш сериозно всички негови тревоги. Не му се присмивай!

12. Създай му усещане за сигурност – малчуганите се нуждаят от нещо много простичко и лесно, за да се чувстват в безопасност под грижите на мама и татко. Всичко, което трябва да направиш за целта, е да изградиш детския режим: хранене, лягане, разходки в определени часове. Рутината помага на мъничето, като му дава усещане за сигурност и предсказуемост.

13. Чети книги на детето си – най-хубавият начин да запазиш през годините онази невероятна близост и привързаност, която се зароди през „бебешките месеци“. По една приказка за лека нощ всяка вечер ще развие детското въображение и ще помогне на малкото човече да заобича книгата (особено трудно постижение в днешния свят).

14. Опитай да погледнеш през детските очи – малчуганите виждат във всеки миг от живота си възможност за забавления и приключения, без значение с какво са се захванали. Опитвай отвреме-навреме да „смениш перспективата“, припомни си безгрижните детски дни и забрави за „майчинските си задължения“. Остави например хлапето да си поиграе донасита във ваната - снабди го услужливо с достатъчно играчки и се забавлявай с радостните му писъчета, без да мислиш за потоците вода и пяна, които хвърчат из цялата баня.

15. Забранявай и отказвай, когато се налага – децата се нуждаят от ясни граници и правила: какво може и какво не е приемливо. Когато поставяш ограничения обаче, не го прави ядосана или за наказание. Правилата са в интерес на детето – обясни му добре още отначало защо са нужни и… му съчувствай, когато неминуемо се сблъскаш с неговото огорчение.

16. Никога не викай в присъствието на детето – повечето поотраснали деца посочват семейните скандали и лошите отношения у дома като най-неприятни спомени от детството си. Нека домът ви бъде за малкото човече място на спокойствие, любов и подкрепа - каквито и бури да бушуват навън.

17. Развивай въображението на детето си – ако малчуганът нарисува розово небе например, кажи му че е най-красивото небе, което си виждала някога (вместо да му обясняваш, че е сбъркал цвета на пастелите и че небето е синьо). Окуражавай детето да изразява свободно себе си и да мисли творчески – това ще направи чудеса и за неговото самочувствие, освен за въображението му!