www.zachatie.org

Репродуктивно здраве => Стерилитет при жената => Темата е започната от: kali_k в Февруари 26, 2008, 09:52:05 am

Титла: хистероскопия
Публикувано от: kali_k в Февруари 26, 2008, 09:52:05 am
Обръщам се към момичетата преминали през хистероскопия. Моята беше в началото на февруари. След процедурата възстановяването ми продължава вече доста и не знам дали това е нормално.
Накратко на 2-3 ден след хистероскопията болките и течението се увеличиха. Обърнах се към лекар. Бяха ми взети изследвания за бактерии и гъбички. Оказа се няма нищо. Заключението беше, че трябва да почивам за да се възстановя. След няколко дни болките отшумяха, но течението не спира. Моля ви дайте съвет...
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: de4ka в Февруари 27, 2008, 10:58:27 am
здравей,kali_k! :)

моята хистероскопия/оперативна/ беше м.юни 2007г с много усложнения,но...не съм имала болки и течения дълго време
болките бяха само 2дни,а течението /бяло/нямах,но кафеникаво имах около 1седмица,но бях предупредена за това,защото основната част на хистероскопията беше върху стените на матката!
според моето скромно,но..некомпетентно мнение-това не е много нормално!
къде прави хистероскопията и какъв е резултата,понеже ако е само диагностична това изобщо не се връзва! 8O
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Osiana в Февруари 27, 2008, 12:06:40 pm
Не е ли по-добре да се обърнеш към лекаря който ти е правил хистероскопията и да му обясниш проблема?
Аз също имам хистероскопия зад гърба си, но такова нещо не съм имама.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: everton в Февруари 27, 2008, 12:14:30 pm
Здравей Кали!
И на мен октомври ми беше правена хистероскопия, но не съм имала такива проблеми. Всичко мина много добре, за което изключително съм доволна от д-р Божидар Славчев
Наистина е добре да обясниш проблема на лекаря си
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: kali_k в Февруари 27, 2008, 16:38:01 pm
Благодаря ви момичета. Хубаво е да имаш с кой да споделиш и да те разбере.
Хистероскопията беше оперативна. Все се надявах това което става с мен да е нормално.
Ще тичам отново към лекаря.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: de4ka в Февруари 27, 2008, 18:56:45 pm
задължително при този при когото си я правила!
той е най-наясно с положението при теб! :)
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: juli4ka в Февруари 27, 2008, 19:19:17 pm
kali_k,
В подкрепа на изказаните мнения и аз те съветвам да попиташ лекаря!
Моята хистероскопия беше края на януари. По-различен ми беше последвалият МЦ,но кървенето от самата интервенция спря  преди да ми дойде. Може би седмица..до 10 дена е нормално зацапване.А може и да не е нещо сериозно и обезпокояващо, така че питай смело.
 :)
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: silvanchence в Май 30, 2008, 16:50:15 pm

Искам само да ви питам пак за хистероскопията, д-р Персенска ми каза, че максимум до десетия ден се вижда добре, но на мен днес ми дойде по-рано и в деня, който ми е записан часа, се пада 11 ден, смятате ли,че ще се види добре.Не ми се чака повече, при д-р Стаменов винаги няма свободни часове, от март месец отлагаме все за нещо, ужасно се чуствам вече.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Sisoni1 в Юни 30, 2008, 13:47:58 pm
Здравейте, момичета!
И на мен ми предстои лапароскопия при доц. Стойков от Плевен - моля ви ако някой от вас е правила тази операция при него да сподели с мен. Когато ми каза, че се налага отстраняване оперативно на полипа всички въпроси, които  ми дойдоха после на момента ми си се изпариха от главата.
Интересува ме това възможно ли е да се направи едновременно отстраняването на полипа и установяването на проходимостта на тръбите - може би трябваше този въпрос направо на него да задам, но ви казвам така се уплаших...... Питам ви, защото след хистерото ми каза да почина един месец и  да започна клостил, а от форума разбирам, че не бива да се пие без да е установена проходимостта на тръбите - да не би да е имал предвид, че ще съвмести и двете процедури заедно....бих искала да е така - така и така ще ме оперират поне да може да се съвместят  и двете процедури........знам ли!
Пропуснах да попитам също колко ще ми струва това - точно сега сме малко зле с финансите и искам да съм подготвена!
Предварително ви благодаря! :youwoman:
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: evro в Юни 30, 2008, 13:58:36 pm
Принципно са съвместими, зависи дали от оператора ще ги направи и от апаратурата разбира се.
Цените?! - навсякъде различно, но ако са наведнъж двете манипулации - ще е по-евтино от това да ги правиш в различни месеци.
Късмет!  yahoo_17
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Sisoni1 в Юни 30, 2008, 18:44:53 pm
Благодаря ти evro!
Мен май-повечко ме притеснява самата операция - досега не съм била оперирана с пълна упойка, отколкото финансовата страна - парите все някак ще успея да ги набавя - просто четох из нета, че някои процедури се поемат от ЗК, но и аз не знам точно кои, други споменават цена от около 1500лв. не знам доколко е реална!
Ше трябва да обсъдим с доки, ако наистина може и двете процедури да минат едновременно, отколкото да бера притеснения няколко пъти, а и проблема при мен е, че всеки път когато трябва да се срещнем с доц. Стойков трябва да пътувам около 100км., просто на лекарите в нашия град мисля, че не мога да се доверя.......  :balk_145:
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: galia_77 в Ноември 21, 2008, 07:33:58 am
Момичета, какво представялява Хистероскопия? На мен са ми правили цветна снимка за проходимост. Едната ми тръба (дясна) е запушена. В момента ходя на електролъчение за стопяване на срастванията. Дали трябва да се прави Хистероскопия?
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: ketti в Февруари 23, 2009, 11:53:47 am
Момичета, която от вас е правила такава, моля да сподели.Предсдтои ми хистероскопия, за премахване на малък възел.Притеснението ми е не толкова от самата манипулация, колкото от това, да нямам проблеми след това с лигавицата.Преди време един доктор ми беше казал, че по време на хистероскопията, вътре в матката се рабитило с ток и това можело да повлияе негативно на лигавицата.Дали наистина е така?Точно това ме притеснява, защото аз и без това имам много тънка лигавица.Който е правил хистероскопия и после са му мерили лигавицата, моля да сподели има ли нещо такова.Ужасно съм раздвоена.Не знам дали няма да оправим едно, но да развалим друго.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: White в Февруари 23, 2009, 12:50:17 pm
Аз имам две диагностични и една оперативна хистероскопия. При мен премахваха септум на двурога матка. Месец след това забременях с лигавица 15 мм. :wink:
Не се притеснявай. Смело напред, че после идва тумбакът. :D
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: ocean в Февруари 23, 2009, 14:08:57 pm
Аз също имам оперативна хистероскопия. Обгаряха ми тръбите от към матката и преамахнаха малоформация в матката към фундуса. Лигавицата не се промени. Седем месеца след това, когато направих нов IVF опит забременях.
Не го мисли това. Малко е вероятно да се случи.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: ketti в Февруари 23, 2009, 14:44:23 pm
Благодаря ви момичета.Да знаете само как ме успокоихте.Сега, надявам се ще взема по-лесно решението.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Osiana в Февруари 23, 2009, 15:07:38 pm
Кети, аз имам една диагностична хистероскопия с биопсия и една оперативна за отстраняване на малък септум. Преди опреративната ми биха някакво лекарство, не помня точно името му, от което ми спря М за за 3 месеца. Това беше така за да не кърви много матката по време на опрерацията. След това не съм имала никакви проблеми с лигавицата.
Успех.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: vatra в Февруари 23, 2009, 15:13:02 pm
Кетти,аз имам три оперативни хистероскопии за премахване на миомни възли.Сега чакам резултата от първия ин витро опит.По време на стимулацията лигавицата беше ок.Желая ти успех.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: everton в Февруари 23, 2009, 16:52:23 pm
Ketti, и аз имам оперативна хистероскопия за премахване на полип на матката и на следващия месец успях от втори опит икси.
Не се притеснявай!Успех!
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: ketti в Февруари 23, 2009, 17:03:26 pm
Така като ви чета и се обнадеждавам.И на мен ми предстои след това ин витро.Дано да е успешно като при вас.А колко време след това може да се започне стимулацията?Предполагам е индивидуално, но все пак, средно колко цикъла трябва да минат?

п.п.Оси, тук май не слагат никакви лекарства, както са слагали при теб.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: everton в Февруари 23, 2009, 17:08:15 pm
ами аз се бях разбрала с д-р Владимиров да отида още на следващия ден за преглед, и започнахме веднага, т.е след като ми дойде  следващия цикъл,а тя се прави след като ти свърши цикъла.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Osiana в Февруари 23, 2009, 19:03:36 pm

п.п.Оси, тук май не слагат никакви лекарства, както са слагали при теб.

Ами, май не слагат. Но, това е явно по преценка на лекаря и вида на операцията. Моят септум, доколкото разбрах е бил малък и от горната страна на матката. И лекаря който ме оперира така прецени, каза, че не иска матката много да кърви, за да вижда по-добре и за да няма неволно наряняване. Но, както казах, проблеми с лигавицата след хистероскопията не е имало при мен, и при инсеминацията, и при двата опита ИКСИ.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: cream в Февруари 24, 2009, 17:24:33 pm
Здравейте, момичета!
Моля ви за съдействие - моя приятелка мина през оперативна хистероскопия на 16.2. Четох, че е нормално да се появи зацапване. Но при нея продължава и днес, т.е. вече 8-ми ден. Според вас нормално ли е и приблизително колко време продължава по принцип?

Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: White в Февруари 24, 2009, 18:48:00 pm
Напълно нормално е. При мен по спомени беше 10-тина дни. Ако има притеснения, да се обади на доктора си.
Късмет.
Моята стимулация започна още на следващия цикъл. В цикъла на хистерото ми сложиха диферелина.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: cream в Февруари 24, 2009, 19:19:08 pm
Много благодаря, White!
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: ocean в Февруари 27, 2009, 00:08:57 am
Кремче, нормално е. И при мен зацапването беше около десетина дни след хистерото.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: cream в Февруари 27, 2009, 17:36:46 pm
Кремче, нормално е. И при мен зацапването беше около десетина дни след хистерото.
При нея спря на следващия, т.е. 9-ти ден. Благодаря!
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: emilie в Март 03, 2009, 08:56:18 am
При мен имаше съвсем слабо зацапване, докрота каза, че принципно може да има кървене до десет дена склед операцията. Цикълът обаче ми се промени с осем дена т.е. дойде ми доста по-рано дали е нормално и това се питам
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Rib4o в Март 06, 2009, 23:37:53 pm
Момичета, аз пия Дуфостон от 16-ти до 26-ти ден за регулиране на МЦ. Направиха ми оперативна хистероскопия за премахване на полип в матката. Доки каза да отида на 8,9-ти ден на следващия цикъл, за да види лигавицата и евентуално следващия месец да продължим с опитите за бебе. Може би заради упойката, забравих да попитам дали да пия Дуфастон-а след хистерото. Някой бил ли е в подобно на моето положение и как стои въпросът с приема на Дуфастон-а непосредствено след тази манипулация? Предварително ви благодаря за отговорите.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Елфи в Март 06, 2009, 23:59:40 pm
Rib4o, най-добре се обади на лекаря си.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Vickson в Март 18, 2009, 13:32:58 pm
Момичета, търсих из форума, но не намерих отговор на въпросите си. И за да не отварям нова тема, ще попитам тук. ( а ако вече има такава тема - моля дайте линк)
Та, предстои ми хистероскопия за запушване на тръба с хидросалпингс след около 2-3 седмици, като подготовка за инвитро. Някой може ли да ми разкаже (ако може с малко повече подробности) как протича тази манипулация, лежи ли се след нея, какво се прави преди това, ще се наложи ли да ползвам болничен, приблизителна цена в малинов. Док каза също, че два месеца след това ще пия противозачатъчни и после почваме - това нормално ли е да се изчака 2 месеца?
Вече имам едно лапаро миналата година, което въобще не се вмести в общоприетите начини на протичане (мина тежко и трудно, а новините след това бяха все песимистични и лоши...) и съм малко притеснена какво да очаквам този път. Ще съм благодарна на всяко мнение, може и на лични.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: zayak3 в Март 18, 2009, 14:00:30 pm
Имам правена хистероскопия. Сравнено с лапарото е песен. Не знам как е в Малинов, моята не е била там. Протича много бързо и леко, излязох от упойка за един час, няколко часа след манипулацията бях на пица, а на следващия ден вкъщи. Имах леко кървене и нищо повече, нито болки, нито нищо. На мен ми махаха полип.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Rib4o в Март 20, 2009, 00:08:58 am
как протича тази манипулация, лежи ли се след нея, какво се прави преди това, ще се наложи ли да ползвам болничен, приблизителна цена в малинов. Док каза също, че два месеца след това ще пия противозачатъчни и после почваме - това нормално ли е да се изчака 2 месеца?

Отиваш сутринта в клиниката, без да си яла и пила нищо. Правят ти кръвна картина с време на кървене и време на съсирване. Струва около 25 лева. Кога ще минеш за хистерото не се знае /е, врамките на деня е, де/. Около два часа след манипулацията те пускат да си ходиш. Преди това ти пускат две банки с нещо венозно. Малко преди да те изпишат те черпят с вафличка, количка и минерална вода. Цената на оперативната хистероскопия в "Малинов" е 600 лева. Дават болничен, но не знам колко дни, защото аз го отказах. Не знам колко е нормално да се чака след това. Обикновено проверяват дали се е възстановила цигавицата около 8-9-ти ден на следващия цикъл. Дано съм ти била полезна. Успех!
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Vickson в Март 20, 2009, 10:42:16 am
Рибчо, страхотно си го обяснила! Тази информация е точно това от което имах нужда!!! Благодаря ти!
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Rib4o в Март 20, 2009, 13:29:04 pm
Рибчо, страхотно си го обяснила! Тази информация е точно това от което имах нужда!!! Благодаря ти!

Пропуснах да напиша, че оперативната хистероскопия се прави с пълна упойка. След това усетих болки като при първите дни на новия цикъл, но са търпими и са за кратко. Радвам се, че съм била полезна. :balk_602:
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Мецани в Март 23, 2009, 17:37:28 pm
Vickson,направо ме учудваш ,че с хистероскопия ще успеят да отстронят тръба с хидросалпингс.И аз бях като теб,но на мен ми правиха лапаро.Иначе на сайта на Надежда ще намериш точно обяснение за хистероскопията.Успех!!!!!!!!!!
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Vickson в Март 23, 2009, 17:45:10 pm
Мече, при мен достъпа през корема е силно затруднен, вече имам едно лапаро. Там е описано, че дясната тръба и десния яйчник са  махнати, но лявата с лапаро не може да се махне, дори не са видяли нищо от ляво - имам много сраствания от ендометриоза в напреднал стадий. За това д-ра прецени, че с хистерото - ще Запуши тръбата (това бил някакъв нов метод), няма да я маха или реже, за да може по-бързо да пристъпиме към инвитро, иначе ме очаква коремна опрерация, а след нея може би и единствения вариант - донорски яйцеклетки. Това е много крайно. Щастлива съм, че все пак можем да опитаме и по-друг начин. Много ви благодаря за отговорите  :)
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Мецани в Април 14, 2009, 21:06:58 pm
Vickson ,какво стана,мина ли хистероскопията?
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Vickson в Април 16, 2009, 18:17:35 pm
Здравей Мече, мина  :) на 06.04.
Благодаря, че си се сетила за мен. Всичко мина добре, същия ден се прибрах вкъщи, на следващия на работа... абе чувствах се добре и съм много доволна. Сега ме мъчи едно кървене, което не спира доста време вече... но другата седмица съм при док и ще му кажа.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Мецани в Април 16, 2009, 19:00:51 pm
Много се радвам,че всичко е било наред.Значи скоро да те очаквам в друга тема  :lol: На мен ми предстои биопсия на матката,в събота ще разбера за кога е насрочена.Ох,не е лесно да си жена  :lol: Успех!!!!!!
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: miletka77 в Април 17, 2009, 01:55:53 am
Здравей Мече, мина  :) на 06.04.
Благодаря, че си се сетила за мен. Всичко мина добре, същия ден се прибрах вкъщи, на следващия на работа... абе чувствах се добре и съм много доволна. Сега ме мъчи едно кървене, което не спира доста време вече... но другата седмица съм при док и ще му кажа.
по новия метод ли направиха хистерото.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Vickson в Април 17, 2009, 12:23:09 pm
Благодаря ви,
Да, по новия метод - запушване чрез хистероскопия. На началото на тръбата от към матката се поставя нещо като тапичка, която я запушва и така се изолира хидросалпингса.
Мече, успех с  биопсията!!!! Пиши после как си  и как е минало  :crossfingers:
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: geko в Април 18, 2009, 11:14:18 am
Здравейте и от мен!
И на мен ми предстои оперативна хистероскопия.Както виждам доста изчерпателно сте описали как протича.Ще ми премахват полип на матката.
Преди 4 години ми премахваха полип на матката но с абразио и сега пак се появил гадния полип.Персенска каза че с хистероскопия е по добрия вариант,защото не се засяга лигавицата.т.е по бързо се възстановява.Аз имах проблем с лигавицата и подозирам че е от абразиото,което ми правиха преди 4 години.Но сега на последния преглед вчера лигавицата ми беше 11 мелиметра на 11 ден от МЦ :D.Супер!Значи лигавицата ми е ок.Щастлива се прибрах от прегледа и малко ми стана гадно за тази хистероскопия,че ще я правя,но няма начин.Искаме да си имаме бебе и това е по пътя към него :D.Успех на всички на които им предстои инвитро.И аз след това започвам стимулации за инвитро по новата програма.
Желая късмет на всички и ще си имаме бебебта,сигурна съм!
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Мецани в Май 08, 2009, 16:37:48 pm
Насрочиха ми вече биопсията - на 11.05.Понеделнишки ще се занеса към клиниката в 10ч и ще чакам  :lol:Да минава по-бързо,че да ми се махне от главата най-после.После ще ви разказвам (то щото ще е много интересно сигурно,ама :lol:)
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: me4ko в Май 08, 2009, 18:30:29 pm
Аз те познавам отскоро и сьм нова сред вас но искам да ти пожелая всичко да мине както трябва при  теб ме4и стискам палци :goodluck:
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: *Snow-white* в Май 08, 2009, 18:43:09 pm
Насрочиха ми вече биопсията - на 11.05.Понеделнишки ще се занеса към клиниката в 10ч и ще чакам  :lol:Да минава по-бързо,че да ми се махне от главата най-после.После ще ви разказвам (то щото ще е много интересно сигурно,ама :lol:)
Браво Мече, радвам се, че и това ще направите, да не се притесняваш повече! Стискам палци за хубав резултат!
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Мецани в Май 08, 2009, 22:18:13 pm
Много ви благодаря за пожеланията,момичета!!!!

                 :bighug:               :bighug:
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: eterna в Май 08, 2009, 23:15:03 pm
Мече, кога се прави такава биопсия и с каква цел? Желая ти успешно и леко преминаване през процедурата на 11.05.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Osiana в Май 08, 2009, 23:39:01 pm
eterna, на мен като ми правиха диагностичната хистероскопия, същевременно направиха и биопсия на матката. Това се прави за да се изследва лигавицата на матката. По принцип е добре да се направи, за да се диагностира състоянието ма матката. За да се намери проблема или да се отхвърли. Някои лекари изискават това изследване, независимо дали има индикации за това или не. Понякога се изисква за да се установи със точност определен проблем, като възпаления например, неменструално кървене и други.

http://www.puls.bg/diagnostic/procedure/procedure_132.html
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Мецани в Май 09, 2009, 13:30:33 pm
eterna ,биопсията се прави 5 дни след овулация.При мен специално я правим,защото имам 2 неуспешни иксита с резултат от кръвните тестове 0.00,т.е ембрионите не се имплантират в матката.Всички изследвания, които правихме с мъжа ми са о.к.(и генетични, и имунологични,и хормонални),единствено това остана да направя.Дано след биопсията всичко да се изясни.Казаха ми ,че е кратка процедура и че ще е без упойка.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Владушка в Май 09, 2009, 16:46:37 pm
Насрочиха ми вече биопсията - на 11.05.Понеделнишки ще се занеса към клиниката в 10ч и ще чакам  :lol:Да минава по-бързо,че да ми се махне от главата най-после.После ще ви разказвам (то щото ще е много интересно сигурно,ама :lol:)
И аз съм в понеделник  :D
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Мецани в Май 09, 2009, 17:17:19 pm
Владушка,в коя клиника си ти ?Може да си спретнем един предбиопсийски купон  :lol: :lol: :lol:
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Владушка в Май 09, 2009, 17:33:20 pm
Владушка,в коя клиника си ти ?Може да си спретнем един предбиопсийски купон  :lol: :lol: :lol:
Клиника "Малинов", може и другите да поканим на купон :lol:,ако има желаещи! Но съм от 17.00
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Елфи в Май 09, 2009, 18:08:30 pm
Момичета, ползвайте опция лични съобщения и не спамете темата, моля!
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: didon в Май 09, 2009, 18:33:00 pm
като чета темата се сещам две неща да питам...
        Предстои ми оперативна хистероскопия за отстраняване на миомен възел,който расте към кухината и е проблем...ще ми бият диферелин на 20ти ден от цикъла,за да не расте лигавицата след това и да не пречи при хистерото.
       Единия въпрос ми е има ли начин да мине по сдравна каса и втория въпрос,дали доктора ще ми направи и тази биопсия на матката,са която говорите.Нали така и така ще влиза там и ще е полезно/аз съм с неуспешни опити инвитро/ или трябва да му кажа предврително,че искам да го направи
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Мецани в Май 09, 2009, 19:04:17 pm
didon,незнам дали минава по касата хистероскопията.Според мен предварително си кажи на док,че искаш да ти се направи биопсия на матката по време на хистерото,така че с един куршум - два заека  :P
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Ledena_luna в Май 09, 2009, 23:14:01 pm
Дидон сама казваш че ще ти сложат дефирилин, значи няма как двете неща да минат наведнъж. Струва ми се, че първо е добре да си поговориш с лекаря, който си избрала, какво точно ще правите и какво се цели.
Успешни процедури на всички!
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: didon в Май 09, 2009, 23:20:27 pm
Дидон сама казваш че ще ти сложат дефирилин, значи няма как двете неща да минат наведнъж. Струва ми се, че първо е добре да си поговориш с лекаря, който си избрала, какво точно ще правите и какво се цели.
Успешни процедури на всички!
ахаааа,имаш предвид ,че биопсията всъщност е от лигавицата,а аз няма да имам такава известно време,нали хормоните ще са подтикнати.Ми логично :oops:,ама пусто като ми се иска всичко...

Луничка,след последния опит,преди 8 месеца,явно хормоните са ми дошли екстра и малкото възелче от 1,5см е станало към3см.За съжаление екстрите са ми пълни,възела е интрамурален т.е. в самата тъкан на матката,хем расте навътре към кухината,а не навън и ве4е я деформира.Док казва,че първо трябва да се отстрани този проблем,че доста компрометира нещата...Ще пробваме с хистероскопия,може да се наложат и две.Докторът твърди,че с коремна операция ще се махне много лесно възела,но пък хич не било добре за самата матка да се реже,може да допринесе за допълнително затруднение
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Ledena_luna в Май 09, 2009, 23:33:55 pm
Нищо не мога да кажа по въпроса как да се отстрани. За това избираме специалисти, имах предвид да обсъдите всички въпроси, които те вълнуват предварително за да си наясно и да си спокойна че не сте пропуснали нещо. Хормоните-стимулация винаги са нож с две остриета, но няма как без тях.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: didon в Май 10, 2009, 00:33:41 am
 благодаря ти! :bighug: Толкова претръпнах,че не ми остана емоция...
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Мецани в Май 11, 2009, 15:07:19 pm
Момичета,днес ми мина биопсията.Правиха ми я без упойка.Мен лично ме боля доста,защото се оказа,че шийката на матката ми е леко крива и на док му беше доста трудно,та се наложи към процедурата да се включат инструментите за мъчение  :lol: (ще им се невиди гадните щипки  и тем подобни инструменти) :lol:
Процедурата е 10-15 мин и болката се търпи,след това веднага те пускат да си ходиш.До 24 май ще ми е готов резултата от биопсията,а на 26 май съм на преглед.
Освен това ме накараха да пусна Е2 и Прогестерон.
Това е в общи линии,надявам се да съм ви била полезна.Успех момичета-кокичета!!!!!!
Пишете и при вас как е минало.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Владушка в Май 13, 2009, 12:34:42 pm
На 11.05 мина и моята биопсия.Не спря да ми зацапва,а днес направо вече премина в цикл и кръста ме боли като преди М.Преди биопсията си пуснах Е2 и прогестерон,та прогестерона ми е много нисък-4.62(при реф.от 3.5-),вероятно от това и почна кървене на 20 ден от цикъла,ех дано резултатите поне да дадът някакво обяснение.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: pop4o в Май 13, 2009, 12:41:33 pm
Владушка , и при мен на втория ден след биопсията зацапването си премина в сериозен "теч", мислех че си е цикъл, но не, след два дни пак си мина в зацапване и така до след две седмици когато си започна цикъла.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Мецани в Май 13, 2009, 12:45:05 pm
Владушче, при мен беше обратно,започнах с кървене като при цикъл и премина в зацапване,което още продължава.Кръста също ме боли.Потърпи още малко,след 12 дни ще имаме вече някаква яснота!


       :bighug:               :bighug:                   :bighug:
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Владушка в Май 13, 2009, 12:48:58 pm
Благодаря ви момичета! :bighug: :bighug: :bighug:
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: alia_alia в Май 14, 2009, 11:28:50 am
Бихте ли ми казали, как се броят дните за биопсията-денят, в който се е пукнал фоликулът е първи, а биопсията трябва да се направи на петия, така ли?
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Мецани в Май 14, 2009, 11:35:06 am
alia_alia ,правилно си се ориентирала  :lol:.Първи ден - спукването на фоликула,а на 5-я ден е биопсията.И ти ли се подготвяш за биопсия?
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: pop4o в Май 14, 2009, 11:44:51 am
При мен не броиха спукването на фоликула за първи, в понеделник го спуках, в събота беше биопсията.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Владушка в Май 14, 2009, 12:05:20 pm
При мен вече беше шести-седми ден (на 4.05 фоликул още беше там а на 6.05 го нямаше)и кървене си продължава много обилно.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Мецани в Май 14, 2009, 16:48:20 pm
Да не ти е дошъл цикъла,ако нещо се притесняваш или чувстваш болки най-добре се обади на спешния.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: alia_alia в Май 14, 2009, 23:54:59 pm
И ти ли се подготвяш за биопсия?
Да. И се надявам, тя да изясни причината за неуспешните ни процедури.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: meci73 в Май 15, 2009, 00:25:29 am
Момичета,за биопсия ли говорите/доколкото виждам-да/ или за хистероскопия?Питам,защото аз имам три биопсии и ми е зацапвало за 1,2,3 дни най-дълго.
Резултатите ми показаха,че имам възпаление и правихме промивки,това за информация.
 
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: pop4o в Май 15, 2009, 00:29:34 am
meci73 , след промивките правихте ли пак биопсия, за да се види дали има разлика или се приема че помагат?

Темата май я обърнахме от хистероскопия в биопсии, може би ако се раздели ще е по-полезно, ако е възможно.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: meci73 в Май 15, 2009, 00:43:55 am
И аз си го помислих това :oops:
Да, всеки месец,след промивките с имуновинин/доктора включи на три пъти и антибиотик в промивките/ следваше биопсия.След третата,резултатите му харесаха и сега съм на прага на ИКСИ. :)
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Мецани в Май 15, 2009, 11:27:22 am
Ами така и така сме почнали в тая тема  :lol: ,да си я допродължим.

meci73 ,би ли ни казала какво беше възпалението и дали се е открило при теб наличие на нк-клетки?За папилома вирус изследваха ли те?
Позатрупах те с въпроси  :lol:,ама ме4ка в нужда се познава  :lol: :lol: :lol:
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Владушка в Май 15, 2009, 12:03:33 pm
Да и аз исках да питам същото  :D
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: pop4o в Май 15, 2009, 12:23:23 pm
Може би при meci73 не е било само възпаление, съдейки по тази тема:
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=28619.0
доколкото разбирам zonceto са я лекували само с антибиотици, не с промивки.
Но пък е имало резултат.

А ако някой има възможност да препише и листчето с резултати съвсем ще разнищим диагнозите  :lol:
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: meci73 в Май 15, 2009, 13:46:01 pm
Ей,сладурани,какво да ви правя, :)но пусто не съм доктор,не мога да бъда достатъчно изчерпателна..
Първата биопсия ми беше с имунология/в кръвните от Плевен всичко е пърфект/и хистология,тогава доктора каза,че има данни за възпаление/без подробности/ и един показател от имунологията бил нисък,почти липсвал/не е НК-клетки/.Промивки с имуновинин,пак биопсия.Доктора каза да не избързваме пак промивки, една от които с антибиотик. 3-та биопсия,с хормони Е2 и Прог.прекрасни изследвания/не съм ги видяла/,ама пусто късмет конгрес и, за да не  отива месеца напразно пак си направих промивки /пак кобинирани,както казва д-р Персенска-коктейл/:)
Мече,Мече,припомни ми какво е изледването за папилома-"та" :),че то едно ли беше за 7 години :)
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Мецани в Май 15, 2009, 14:02:24 pm
meci73 ,това изследване е за рак на маточната шийка,може да се изследва от материала,който ни взимат при биопсията.Не се стряскай,Меци,хубаво е да се прави профилактично,а и нали има вече ваксина....

Попчо,задължително ще си препиша резултате като ми излезнат.Пък ако искате вече може да ходим и да си вземе по една диплома от Мед.Академия,така де почти докторки сме си  :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: mary_13 в Октомври 13, 2009, 21:15:09 pm
Здравейте
предстои ми диагностична хистероскопия - бихте ли ми казали необходимо ли е да си правя пълна кръвна картина и трябва ли предната вечер да пия очистително - разбрах че се прави при пълна упойка (от намереното в нета)
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Chandra в Октомври 14, 2009, 00:02:23 am
Здравей!

По принцип би трябвало твоята анестезиоложка да те информира за всичко и да те подготви за интервенцията... Но при мене беше така:

- Не съм вземала очистително.
- Трябваше да не се храня 10 часа преди операцията и да не пия течности 6 часа преди нея. Това означаваше и никакви бонбони, дъвки и подобни. (На пушачите се препоръчва и да не пушат за същото време)
- Приема на медикаменти (примерно, ежедневни такива) би трябвало да се обсъди преди това с анестезиоложката или лекаря. (На мене ми позволиха, да си взема хапченцето с глътка вода сутринта,  2 часа преди операцията)
- Трябва да си без грим и без лак за нокти.
- На мене ми искаха нощница, бельо, топли чорапи (а беше лято).
- Никой не ми каза нищо за обезкосмяването, но аз се епилирах за всеки случай.
- 8 дни преди операцията не би търябвало да се пие аспирин.
- 14 дни преди операцията не бива да се имунизираш.

Необходими ми бяха следните изследвания:
- ЕКГ
- Spirometrie или Спирография (изследване функцията на белите дробове)
Лабораторни (кръвни):
     - Левкоцити, тромбоцити, хемоглобин
     - калий
     - Na, GGT (Гама-глутамил трансфераза)
     - Cholinesterase

Моята хистероскопия трябваше да е диагностична и ако се наложи, да пооправят каквото е необходимо... Е, наложи се и ми махнаха полип и половина и едно малко субсептумче...

Операцията беше изключително лека. Час след нея си тръгнах от болницата. :)

Желая ти лека и успешна операция!   :) yahoo_17






Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: sia в Октомври 14, 2009, 09:12:02 am
На мен ми искаха и Спин и Васерман.
Така че, най-добре питай лекаря, който ще прави манипулацията какви изследвания трябва да представиш.

Аз я правих в частна клиника, така че нищо не съм носила. Отидох, попълних  2 формуляра за опериращия и за анестезиолога, поговорихме с анестезиолога. Нямах ограничение за цигарите, а тогава пушех много. Просто казваш всичко на анестезиолога и той си преценява от там нататък.
И аз час пред нея си тръгнах за вкъщи.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: mile07 в Октомври 14, 2009, 10:06:13 am
На мен ми вzеха кръв, когато вече ме бяха качили на магарето. Така и не каzаха какво точно Ще иzследват. Очистително не съм пила. При мен беШе като при Чандра. Никакви дъвки, никакви бонбончета, кафета и т.н.
Час след като ми поставиха упойката вече се раzхождах иz коридорите.
При мен беШе диагностична. Не е имало ниЩо zа отсраняване, вzели са само тъкан zа иzследване.
Успех.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: j_j_ana в Октомври 24, 2009, 22:23:17 pm
здравейте момичета, преди пет дена мина и моята хистероскопия. Диагностична с отстраняване на полипче. Само че аз толкова се бях ошашкала че забравих да попитам сега какво да очаквам. Кажете ми моля при вас как беше. Колко време се кърви, трябва ли да се пазим сега - колко време.... Честно казано нещо не се чувствам нормално и имам чувството че нещо не е наред. имам кървене - не много, но като че ли няма изгледи да спре... Имам доста време до следващия ми контролен преглед и не ми е спокойно.
Благодаря ви.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: mile07 в Октомври 24, 2009, 22:39:50 pm
На нас ни каzаха 7 дни никакъв секс. Не са ни каzвали да се паzим от zабременяване. То не че Ще стане де.  :? Кървенето продължи при мен около 3 дни. Ако имаШ някакви притеснения се обади на лекаря си.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: j_j_ana в Октомври 26, 2009, 11:24:45 am
Благодаря mile07, записала съм си час за лекар но има още десетина дена до първия възможен свободен час който ми дадоха, за това попитах. Днес вече си мисля че нещата се нормализират..
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: silvanchence в Ноември 03, 2009, 18:10:35 pm
И аз може би ще правя диагностична в края на месеца при д-р Стаменов.

Има ли някоя от вас в клиника Малинов, да попитам някои неща.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: mira_m66 в Ноември 03, 2009, 18:19:56 pm
Аз съм правила диагностична в Малинов! Питай каквото искаш!
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: miletka77 в Ноември 03, 2009, 19:19:48 pm
аз също ще правя хистероскопия, но оперативна- за хидросалпинкс. При Стаменов. Интересува ме колко време след това ще може да почнем ин витро
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: ocean в Ноември 03, 2009, 22:39:46 pm
следващия цикъл
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: silvanchence в Ноември 04, 2009, 10:01:12 am
Интересува ме, трябват ли предварително някакви изследвания, ПКК, нещо друго искат ли.Предполагам и, че трябва гладна и жадна, очистително трябва ли, до кой ден от цикъла се прави, как протича.И също цената каква е.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: *Snow-white* в Ноември 04, 2009, 10:43:13 am
Интересува ме, трябват ли предварително някакви изследвания, ПКК, нещо друго искат ли.Предполагам и, че трябва гладна и жадна, очистително трябва ли, до кой ден от цикъла се прави, как протича.И също цената каква е.

Предварително не трябват изследвания, като отидеш сутринта ще ти вземат кръв за ПКК. Да не си яла и пила, не са ми казвали нищо за очистително. За диагностичната е без значение деня от цикъла. Обикновено не се налага да те упояват, моята мина без упойка. Ако нещо много те заболи ще ти я сложат тогава. Цената беше 350 лв.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: silvanchence в Ноември 04, 2009, 11:21:50 am
На мен са ми правили май 2008 г., д-р Персенска беше, с упойка, отидох за диагностична, но се оказа, че после някакви полипи са отстранявали все пак.

А при теб защо е било без упойка, нещо правиха ли ти всъщност, само погледнаха ли.

Не може ли да си направя ПКК през личната лекарка, не че нещо, но 23 лева се спестяват.

Дават ли болничен и за колко време.
След колко време може да се почне инвитро, заради фонда нямаме много време за мотаене вече.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: miletka77 в Ноември 04, 2009, 12:05:37 pm
на мен по-горе ми отговориха. Следващия цикъл
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: sia в Ноември 04, 2009, 12:19:14 pm

Предварително не трябват изследвания, като отидеш сутринта ще ти вземат кръв за ПКК. Да не си яла и пила, не са ми казвали нищо за очистително. За диагностичната е без значение деня от цикъла. Обикновено не се налага да те упояват, моята мина без упойка. Ако нещо много те заболи ще ти я сложат тогава. Цената беше 350 лв.

Хм, за първи път чувам за хистероскопия без упойка.  :? В какви случаи се прави това? Не става въпрос за цветна снимка, нали?
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: trandolinka в Ноември 04, 2009, 16:51:14 pm
silvanchence, вчера се обаждах в клиниката и ми казаха,че дават 1 месец болнични. за ПКК ми бяха казали, че важи 2 седмици преди хистероскопията. може да се направи и от където сме. За инвитрото не знам колко време е необходимо да мине от хистероскопията...Това е информацията, която имам.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Мирена в Ноември 04, 2009, 19:12:56 pm
Момичета и на мен ми предстои хистероскопия - Док каза на 3-4 ден от МЦ.. с упойка ще е.. щото коментирахме, че може и лапаро да направи.. така и така ще ми слагат упойка.. даже си направих устата и за биопсия на матката.. но тогава Док каза, че няма да може на 3-4 ден защото лигавицата ми ще е прекалено тънка и ще нарани матката ако вземе материал от нея.. та биопсията след 10-12 дни след хистеро-то.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: ivette в Ноември 05, 2009, 18:27:13 pm
 Момичета,имам 2 хистероскопии при д-р Стаменов+1лапаро.Въобще...пълен набор.И двете се правят на 1,2 чист ден от цикъла и до 10-я ден.Моите всичките бяха оперативни.Не се притеснявайте, въобще не е страшно, не боли, упойките са хубави и бързо идваш на себе си, а освен това и страхотно много се грижат вас.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: *Snow-white* в Ноември 06, 2009, 10:26:56 am

Предварително не трябват изследвания, като отидеш сутринта ще ти вземат кръв за ПКК. Да не си яла и пила, не са ми казвали нищо за очистително. За диагностичната е без значение деня от цикъла. Обикновено не се налага да те упояват, моята мина без упойка. Ако нещо много те заболи ще ти я сложат тогава. Цената беше 350 лв.

Хм, за първи път чувам за хистероскопия без упойка.  :? В какви случаи се прави това? Не става въпрос за цветна снимка, нали?

Аз споменах, че става дума за ДИАГНОСТИЧНА хистероскопия, за каквато пита Силванченце, не оперативна  yahoo_33 Оперативната ми мина под пълна упойка.
Както писах, при диагностичната тръгват без упойка, ако се почувства силна болка чак тогава слагат упойка. Така ми каза анестезиолога. Правих я през юли т.г.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: trandolinka в Ноември 07, 2009, 14:01:27 pm
Здравейте, момичета. Да попитам - преди хистероскопията трябва ли да се направи специална епилация или няма нужда от такава?
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: silvanchence в Ноември 09, 2009, 14:10:43 pm
silvanchence, вчера се обаждах в клиниката и ми казаха,че дават 1 месец болнични. за ПКК ми бяха казали, че важи 2 седмици преди хистероскопията. може да се направи и от където сме.

За оперативната е един месец, а знаете ли за диагностичната колко е максималния болничен, който дават.

Като отида да запишем дата ще питам и това, но ми се искаше да си направя някакви планове за работата.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: miletka77 в Ноември 10, 2009, 23:31:31 pm
Момичета,имам 2 хистероскопии при д-р Стаменов+1лапаро.Въобще...пълен набор.И двете се правят на 1,2 чист ден от цикъла и до 10-я ден.Моите всичките бяха оперативни.Не се притеснявайте, въобще не е страшно, не боли, упойките са хубави и бързо идваш на себе си, а освен това и страхотно много се грижат вас.
интересува ме, колко време оставаш в клиника та след оперативна хистероскопия /касае се за отстраняване на хидросалпинкс
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: silvanchence в Декември 01, 2009, 11:51:13 am
В събота мина и моята хистероскопия, имала съм полипи.

А сега за колко време ще излязат резултатите, казаха ми десетина дни.

На вас за колко работни дни са излизали резултатите.

Разгледах си сега писанията от предишната ми хистероскопия, резултатите са излезли за седем календарни дни.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: dudence в Декември 07, 2009, 20:36:01 pm
Преди 2 седмици мина и моята хистероскопия. Отстраниха ми 2 полипа (1 см и 0.5 см.). Хистероскопията беше с пълна анестезия. Болничният ми е 12 дни, но аз още на следващия ден бях на работа. Имаше лек дискомфорт, но в общи линии нищо страшно. Притеснява ме, че на 3-4 ден зацапването стана ръждивокафяво и допреди 2 дни на моменти си беше доста. Все още го има и е вече съвсем оскъдно. Лекарят ми каза, че е нормално. В момента съм на противозачатъчни втори месец. Надявам се скоро да ни дадат "зелена светлина"  :wink:
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Lucky в Декември 12, 2009, 11:48:42 am
Здравейте, момичета!
И на мен ми предстои хистероскопия и доки ми каза, че мога веднага след нея да стартирам стимулациите. Имало ли е такъв случай при някоя от вас?
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: sia в Декември 12, 2009, 11:56:27 am
Има, има. White веднага след оперативна хистероскопия прави третата си процедура и забременя.   :)
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Lucky в Декември 12, 2009, 13:20:38 pm
Благодаря ти Sia! Дано се получи и при мен така и да не ме забави хистероскопията!
Късмет и успех на всички!
yahoo_17 :crossfingers: yahoo_17
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Lucky в Януари 05, 2010, 22:11:05 pm
За колко дни са ви изписвали антибиотици след хистероскопия? От болницата ми дадоха Оспамокс да го пия 3*1таб за 2 дни.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: dudence в Януари 11, 2010, 22:20:54 pm
На мен ми изписаха ципрофлоксацин- прием 7 дни. Освен него еднократно пих микомакс и 2 дни взимах Фасижин.

Извинявам се за забавения отговор.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: paele в Януари 11, 2010, 23:26:06 pm
Момичета задължително ли се предписва антибиотик след хестероскопия, защото на мен не ми изписаха нищо.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Lucky в Януари 12, 2010, 10:36:36 am
Лекарите преценяват. На мен ми се стори, че антибиотика ми е за много кратко и не толкова силен, затова попитах.
А кървенето ми казаха, че ще е 2-3 дни, а то си беше цяла седмица и от вчера премина в слабо кафеникаво зацапване. Надявам се вече да отмине напълно.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: silvanchence в Януари 12, 2010, 11:39:54 am
При мен при първата хистероскопия имаше някакво възпаление и ми изписаха антибиотик, но сега нищо не са ми изписвали да пия.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Lucky в Януари 12, 2010, 12:10:15 pm
Какви бяха симптомите на възпалението и защо се наложи да правиш 2 хистероскопии?
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: dudence в Януари 12, 2010, 13:06:36 pm
Lucky и при мен кървенето беше 4-5 дни, а после премина в ръждивокафяво зацапване, което на моменти си беше и по-сериозно. Док каза, че е нормално. Зацапването продължи до идването на МЦ, който пък трая точно ден и половина. Предполагам всичко се дължи на разбърникването на хормоните (аз приемах тогава и Логест).
Вече мина и първият ми нормален цикъл след хистероскопията и всичко си беше нормално като изключим това, че по принцип цикълът ми преди беше на около 30-31 ден, а този път беше на 25 ден.

Хубав ден  :wink:
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Цвете в Януари 27, 2010, 13:05:04 pm
Някой знае ли колко струва диагностична хистероскопия през здравната каса? Благодаря!
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Kotkata в Февруари 05, 2010, 14:47:55 pm
На мен ми предстои диагностична хистероскопия със спинална упойка. Много ме притеснява тази упойка, някой правил ли е хистероскопия със спинална упойка?
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: валерия в Февруари 09, 2010, 10:12:05 am
Здравейте момичета и на мен ми предстои такава процедура но със цел разширяване на матката някой правил ли е такова нещо и идея си нямам по какъв начин става само ми казаха че ще е със пълна упойка и че като интервенция е доста по леко от лапароскопията през която вече минах
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Lucky в Февруари 09, 2010, 20:59:20 pm
Може би имаш предвид премахване на септум :)
Не е страшно и възстановяването е сравнително бързо. Ако имаш някакви въпроси пиши на лични!
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Mileto6 в Март 25, 2010, 10:51:06 am
Здравейте момичета. Вчера на 10-ти ден от цикъла лигавицата ми беше 6мм /от 1-ви ден на МЦ съм на естрофем, витамин Е и т.н./, док каза, че ако до понеделник не нарасне достатъчно ще правим хистеро. Понякога поради сраствания /които не се виждат на ЦС/ може да не нараства лигавицата. При това положение хистерото би трябвало да е диагностично, нали? Или, ако се наложи да се премахват сраствания и т.н. може да стане и оперативно  :ask:
Ако е както при лапарото - аз имам две, нищо ново  :wink: Всъщност не разбрах каква е разликата м/у лапарото и хистерото...
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: desinka71 в Март 26, 2010, 11:18:01 am
Здравейте!При прегледа в Малинов преди да ми назначат цветна снимка ми казаха ,че имам и полип 0.8см.Явно ще мина и аз през хистероскопия.През април съм на преглед след цветната снимка и тогава ще види.Ох СЕГА И ТОЗИ ПОЛИП.Не може ли сам да изчезне? :(
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: anedi в Март 27, 2010, 10:26:55 am
Здравейте!И аз преди 10 дни ми беше хистероскопията.Премахнаха ми полип и матката ми беше двурога,седловидна.Отстраниха септум и сега съм със спирала,за да не се получават сраствания.В понеделник съм на преглед,доктора ще прецени кога ще махне спиралата,за да стартираме първото ни инвитро/икси.При първа възможност ще пиша.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: kidpopo в Април 11, 2010, 08:49:31 am
Привет и от мен! и аз се притеснявам от хистероскопията - ще ми бъде направена др. седмица за махане на полипи. Исках да попитам дали някой си е правил в Шейново при д-р Попов. Знам, че е факир при лапароскопиите, но за хитсерото май има противоречиви мнения. Моля, който има опит да сподели. Освен това ми откриха малко папиломче 2мм, на шийката на матката, дали ще бъде проблем и това..ще ми бъде и 11 ден от цикъла - наближаваща овулация, а нали ендометриума нараства тогава. ужасно ме е страх!!
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: desinka71 в Май 12, 2010, 16:14:20 pm
Предстои ми хистероскопия в Малинов другата седмица.Освен ,че не трябва да съм яла и пила,от това дето прочетох тук в темата не разбрах нужна ли е клизма или нещо подобно.Помагайте :wink:.Иначе док. каза след това 2,3 дена да почивам, не са нужни големи почивки и болнични.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: anedi в Май 12, 2010, 19:20:14 pm
desinka71,при мен нямаше клизма,а само една промивка на влагалището ми направиха.Самата процедура е много лека и няма нужда.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Цвете в Май 13, 2010, 07:04:00 am
Не, няма нужда от клизма, всичко мина много леко и даже още на следващия ден си бях на работа. Успех.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: desinka71 в Май 13, 2010, 09:53:52 am
Благодаря ви!Наистина ме успокоихте.Успешен ден на всички! :sunshine:
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: валерия в Юни 02, 2010, 08:32:55 am
Момичета на кой ден от цикъла се прави хистероскопията или няма значение?
А някой знае ли към този момент за коя дата дават часове за хистероскопия?
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: desinka71 в Юни 02, 2010, 09:33:11 am
На мен ми казаха от 8 до 10 ден от началото на цикъла.Час си записах 1 месец преди това.Слава богу нямах проблем с цикъла,горе долу дойде на време.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: валерия в Юни 02, 2010, 13:22:31 pm
desinka71
Благодаря за бързия отговор
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Mileto6 в Юни 03, 2010, 06:38:22 am
Момичета, на някой правена ли е хистероскопия поради не нарастване на лигавицата? На ЦС не се видяха никакви сраствания, но док има съмнения, че има такива.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: desinka71 в Юни 12, 2010, 18:46:32 pm
Хайде сега помагайте!На 19 май ми беше хистероскопията и всичко мина ок.Сега чакам цикъл,който трябваше да ми дойде на 8 юни.От 3-4 дни всеки ден капва по една кяфява капка и това е.От цялата работа ще ми се провали прегледа на 18 юни,защото той трябва да е на 9-10 от цикъла.Как ще променя часа не ми се мисли.Някоя от вас има ли е такъв цикъл след хистероскопия?Принципно имам ПМС,но не идва.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Дидомира в Юни 28, 2010, 21:43:10 pm
Момичета, преди седмица ми парвиха хистероскопия. Кървенето ми спря ,но от няколко дни изтича нещо като слуз,по скоро е като течение.Имала ли е някоя от вас нещо подобно?
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: meg_k в Юли 03, 2010, 16:35:52 pm
Здравейте момичета.
Преди около седмица моят лекар ми предложи да направим хистероскопия, понеже съм с неизяснен стерилитет. Аз отказах, защото са ми правени цветна снимка и лапароскопия и ако имаше нещо нередно предполагам, че щеше да се види при тези процедури. Дайте ми съвет! Нужно ли е да правя хистероскопия, след като няма причина за това? Благодаря.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Дидомира в Юли 03, 2010, 20:01:18 pm
Здравейте момичета.
Преди около седмица моят лекар ми предложи да направим хистероскопия, понеже съм с неизяснен стерилитет. Аз отказах, защото са ми правени цветна снимка и лапароскопия и ако имаше нещо нередно предполагам, че щеше да се види при тези процедури. Дайте ми съвет! Нужно ли е да правя хистероскопия, след като няма причина за това? Благодаря.
и
Трудно някои ще ти каже дали да правиш,или не .Но мисля,че лекарят ти иска да направи и оглед на матката.Лапароскопията е различна операция.
Каквото и да решиш обаче ти желая успех ! :)
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: silvanchence в Юли 08, 2010, 15:24:02 pm
Искам да ви питам, предстои ми утре хистероскопия, но от два дни забелязвам съвсем леко бяло течение като пресечено мляко наподобява.Няма време за микробиология, ако са гъбички, възможно ли е да ми отменят операцията, и как всъщност да разбера.Не ми се отлага, чакам за тази операция два месеца, после клиниката е в отпуск, няма време.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: silvanchence в Юли 19, 2010, 11:25:40 am
Момичета, тези от вас, коите сте правили лапароскопия и хистероскопия за прекъсване на тръбите, имали ли сте ЖЪЛТО течение   след това?
При мен няколко дни след оперативната хистероскопия имах зацапване, после премина в розова слуз, но от 2-3 дни си е направо жълто, тъмно.

Все ми се струва, че не е нормално, да не съм хванала гъбички нещо от басейните.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Reni в Юли 26, 2010, 18:35:54 pm
какво пък сега, защо отново хистероскопия?
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: juli4ka в Юли 26, 2010, 20:19:18 pm
Искам да ви питам, предстои ми утре хистероскопия, но от два дни забелязвам съвсем леко бяло течение като пресечено мляко наподобява.Няма време за микробиология, ако са гъбички, възможно ли е да ми отменят операцията, и как всъщност да разбера.Не ми се отлага, чакам за тази операция два месеца, после клиниката е в отпуск, няма време.
Едва ли...
За цветна снимка и биопсия не правят микробиология,а логиката на нещата е същата.
Стискам палци!

Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: валерия в Август 31, 2010, 15:14:48 pm
Здравейте момичета , имам нужда от съвет.Имах насрочена дата за хистероскопия в края на юли месец но по закона за всеобщата гадост ми дойде с 5 дни по рано и тъй като нямаше друг свободен час подходящ за мен отложиха операцията изчаках следващия мц , който дойде на време все едно предният месец не е подранило , обадих се и си записах час за края на септември тъй като клиниката са в отпуск , мц за август отново ми дойде с 5 дни по рано .Стана объркано май за което се извинявам .Въпроса ми е ще окаже ли някакво негативно влияние на последващото икси ако започна приема на противозачатъчни с цел регулиране на мц.Не мога да се консултирам с лекаря си тъй като свободен час ще има най вероятно за след 2 месеца а заповедта ми от фонда тече от юни .Ще ви бъда благодарна ако някой който се е сблъсквал с подобен проблем ми помогне
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: pavka в Август 31, 2010, 16:11:18 pm
На мен са ми назначавали хормонални за 5 дни преди хистероскопия точно за да си нагался цикъла спрямо датата на операцията.При мен хистерото беше за отстраняване на септум.Незнам ако е за полип например,дали е добре да се пият хормонални.Процедура съм започвала със следващия цикъл.Най-добре да говориш с лекаря дали и как да регулираш цикъла.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: валерия в Август 31, 2010, 16:41:53 pm
pavka много ти благодаря .А може ли да ми кажеш какво точно пи и по каква схема ?
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: maya_the_bee в Септември 03, 2010, 18:31:07 pm
Момичета, след хистероскопия за изолиране на тръбите, следващия МЦ как идва? Има ли отклонения(закъснение или избързване)или си остава нормален?
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Мецани в Септември 07, 2010, 15:44:29 pm
maya_the_bee , след хистероскопията цикълът ми дойде на време, а и вече 2 месеца след нея не съм имала отклонения в дължината на цикъла.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: petrova73 в Септември 07, 2010, 17:18:09 pm
Здравейте ,и аз да се запиша с моя проблем -след направена хистероскопия ми отстраниха полип и след получаването на хистологията -резултата е зле-има начални фокуси на злокачествени клетки.Сега ще ми правят абразио ,но си умирам от страх.Тази процедура е след неуспешен опит инвитро за съжаление.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: maya_the_bee в Септември 07, 2010, 21:43:26 pm
Много съжалявам, но се радвай, че сте открили всичко навреме и така си си спасила живота. Ще направят каквото трябва и ще се отървеш от клетките. Когато нещата са открити навреме и се вземат мерки, ще се оправиш. Успех.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Mileto6 в Октомври 12, 2010, 08:42:43 am
Момичета предстои ми хистеро в събота, но снощи късно ми дойде цикъла. Някой има ли идея какво друго да пия освен витамин Ц за по-бързо спиране на кървенето? Предполагам, че няма да съм съвсем чиста до събота...
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: alana в Октомври 12, 2010, 12:11:40 pm
Здравейте момичета!В този сайт разбрах че тръбите може да ес изолират и чрез хистероскопия,досега ми е предлагана само лапароскопия.Аз съм със хидросалпингс на едната и много искам да знам дали е възможно да се изолира така,защото виждам ,че този метод е по щадящ.Вече имам една лапароскопия,но беше диагностична,а хидросалпинс се появи след няколко месеца  :(
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Мецани в Октомври 12, 2010, 12:28:16 pm
Здравейте момичета!В този сайт разбрах че тръбите може да ес изолират и чрез хистероскопия,досега ми е предлагана само лапароскопия.Аз съм със хидросалпингс на едната и много искам да знам дали е възможно да се изолира така.

Да, възможно е тръбите да се изолират чрез хистероскопия.
Хистероскопията е много лека манипулация(операция). Като времетраене е не повече от 30 минути. Два - три часа след като си излязла от упойката те изписват и можеш да се прибереш в къщи. Възстановяването е много бързо. Аз лично се чувствах много добре след хистероскопията и още на същия ден отидох на работа.
Успех!
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: evita1717 в Октомври 12, 2010, 13:25:22 pm
Момичета предстои ми хистеро в събота, но снощи късно ми дойде цикъла. Някой има ли идея какво друго да пия освен витамин Ц за по-бързо спиране на кървенето? Предполагам, че няма да съм съвсем чиста до събота...

Здравей Миме!
Сещам се за една мацка от форума , която сподели , че когато я пратиха на хистеро , докторът е казал , че може да има леко зацапване , но дано не те подвеждам , просто тя тогава ми сподели , че така и е обяснил той ...Естествено може да зависи от това , какво ще ти правят , не съм сигурна!Опитай да се свържеш с лекаря , но надявам се да не е проблем , за да не се наложи да се отлагаш за следващият месец!Успех!!!
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Mileto6 в Октомври 12, 2010, 13:28:40 pm
Благодаря Евита, и аз така четох. Заредих се с витамин Ц и ще се пробвам да се обадя на Персенска. По принцип цикъла ми е оскъден.
Успех!
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: alana в Октомври 12, 2010, 13:44:55 pm
Благодаря за бързия отговор.Определено ще го обсъдя при следващтата ми визита.Успех на всички!
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Kalina-malina в Октомври 15, 2010, 19:01:32 pm
Здравейте момичета! :)
Предстои ми диагностична хистероскопия. Днес ми се обади жена от клиниката за да ме попита дали потвърждавам часа за хистероскопията. Каза ми че дават 30 дена болнични, а аз си мислех, че веднага ще мога да съм на линия
Въпросите ми към вас са:
1. Как ще се чувствам след манипулацията?/i]
2. Аз съм от Варна. Ще мога ли сама да се прибера с автобуса или е по-добре да има някой с мен?
До сега бях убедена че мога и сама да се прибера, но след разговора се поуплаших. :?
Затова реших да се допитам до вас.
Благодаря ви предварително!:)
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Мецани в Октомври 15, 2010, 21:14:02 pm
Kalina-malina, няма от какво да се страхуваш и притесняваш, хистероскопията е много лека манипулация.
От предната вечер спираш храната в 22.00ч. Сутринта отиваш гладна, жадна и епилирана   :P  в клиниката, даваш кръв за ПКК и чакаш да те качат в отделението. Не е необходимо да носиш нищо. Настаняват те, попълваш информирано съгласие, правят ти кардиограма и ти поставят абокат. Упойката е лека(както при пункция)и е без интубиране. Самата хистероскопия е не повече от 30 минути. Два - три часа след като си излязла от упойката те пускат да си ходиш, като преди това са те почерпили с вафличка,кола и кроасан  :wink: Аз лично се чувствах много добре и отидох на работа. Първият ден ще кървиш, а в следващите дни ще ти зацапва леко. Сексуалните контакти са забранени за 7 дни, както и спортуването.
Няма нищо страшно както виждаш.
Успех!
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Kalina-malina в Октомври 23, 2010, 08:46:53 am
Мецани, много ти благодаря за подкрепата и разясненията около процедурата.
Хистерскопията вече мина и всичко е точно както го описваш. Не е сташно, но нали знаеш неизвестното винаги плаши  :D
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Мецани в Октомври 23, 2010, 09:02:25 am
Kalina-malina, радвам се, че всичко е минало добре  :)
Успех!
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: ollivia в Октомври 26, 2010, 15:22:29 pm
Момичета, моята хистероскопия мина на 27-ми Септември. След процедурата получих някои усложнения, които нямат връзка с матката. Обаче този цикъл/първи след процедурата/ имах 6 дневно доста обилно зацапване от 11-ти ден. Някакви предположения, че съм на преглед чак на 3-ти, а дотогава ще ми се пръсне главата от въпросителни :(
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Alice в Декември 05, 2010, 23:20:44 pm
Здравейте, момичета! Мина и моята хистероскопия. Резултатът от нея е изрязване на някаква тъкън от матката, на която не успях да запомня името. Нещо като "афиброзна" или подобно  :oops:. Моля, ако някоя от вас знае нещо повече за тази тъкън да сподели. Опитвам се да намеря повече инфо, но без правилното наименувание не успявам.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: maya_the_bee в Декември 10, 2010, 20:09:23 pm
Alice, тъканта се нарича фиброзна. Това е съединителна тъкан. Нищо особено. И на мен ми отстраниха такава.
Аз искам да ви питам нещо друго. След хистерото първия МЦ ми дойде нормално. След това следващия започна с леко зацапване на 20 ден, което премина в нормален МЦ на 23 ден. Сега пак се повтаря същото. На 20 ден от истинския МЦ ми започва слабо зацапване. На някого случвало ли се е? Чудя се защо става така.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Alice в Декември 10, 2010, 21:34:27 pm
Maya_the_bee, благодаря за отговора. Аз не мога да отговоря на въпроса ти, защото хистерото ми беше преди седмица и все още не ми е дошъл цикъла.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: manga-zunga в Декември 13, 2010, 16:06:44 pm
На мен след хистеро ми закъснява вече втори ден...
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: цигу в Януари 04, 2011, 23:19:43 pm
Предстои ми хистероскопия идния понеделник.

Дадоха ми лист с инструкции, но не искат никаква подготовка относно храна, течности, клизма и прочие. Нито ще ми слагат упойка. Наредиха ми да пия ударна доза болкоуспокояващи (ибупрофен) един час преди процедурата. Същото беше и при хистеросалпингографията и мина добре.

Чета, че някои от вас са минали и без упойка, но най-вече ме сащисват болничните, дето ги дават. Толкова сериозна процедура ли е това?
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Mileto6 в Януари 04, 2011, 23:33:41 pm
Цигу, не се безпокой! Това наистина е лека интервенция. Аз бях с пълна упойка, въпреки, че се оказа, че няма какво да се реже  :wink: аз съм в Надежда.
Предполагам, че твоето хистеро ще е само диагностично и затова не е необходимо да се вземат предварителни мерки.
При мен беше диагностично и щеше да бъде оперативно, но не се наложи. По каква причина ще се прави процедурата?
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: цигу в Януари 05, 2011, 01:05:10 am
Диагностична е, наистина. Предстои ми инвитро февруари.

Искат да се уверят, че нямам фиброидни образувания и проблеми с лигавицата, които да попречат на имплантацията. Не очаквам да е приятно, но дано наистина не е чак за упойка.

Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Mileto6 в Януари 05, 2011, 07:05:46 am
Причината за хистеро при мен беше същата. Нищо не са отстранявали, но на следващия месец лигавицата достигна до желаните размери.
Процедурата е кратка и ще мине за миг. Успех!  :crossfingers:
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Цвете в Януари 05, 2011, 10:56:16 am
Цигу, моята хистероскопия също беше диагностична, без упойка, дори и болкоуспокояващи не пих преди това, при мен беше заради съмнения за двурога матка.
Всичко мина много бързо и без болка. Късмет!  :goodluck:
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: zarina в Януари 05, 2011, 12:08:34 pm
Привет на всички . Искам да попитам беше ли ви по обилен и продължителен цикъла след хистероскопията . ??
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: manga-zunga в Януари 05, 2011, 16:54:33 pm
При мен беше оперативна хистероскопия, цикъла си ми беше същия, само закъсня няколко дни.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: zarina в Януари 05, 2011, 18:20:01 pm
Питам защото преди много години може би 10 тина ми правиха подобно или същото иследване , не си спомням не съм питала без упойка доста неприятно и на цикъла кървях много обилно с продължителност 12 дни придружено със съсиреци. Сега ми предстои да го повторя но се страхувам курвенето ми тогава беше ужасно
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: tsvety_t в Март 24, 2011, 12:54:36 pm
Здравейте, доки вчера ми откри полипи по матката и отрече - хистероскопия. Не сме уточнили кога ще я правим, но сигурно през април, надявам се да има часове, че да се свършва и с това откритие. Но на сайта на клиниката на Владимиров никъде не видях цена на процедурата. Ако някой е правил хистеро там нека сподели - впечатления, цена, може ли да мине по здравна каса ?
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Мецани в Март 24, 2011, 19:43:14 pm
Здравей, tsvety_t !
Ако искаш задай въпроса си в текущата тема, в която пишат пациентките на д-р Владимиров:
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=42367.880
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: DariD в Април 21, 2011, 12:12:16 pm
Имам един въпрос след оперативна хистероскопия първите 2-3 дни имах кървене, което знам че е нормално но сега от 4 дни по цял ден ми тече обилно нещо като вода с кафеникаворозов цвят.Нормално ли е...не е кървене, няма миризма...притеснявам се вече днес ми е 7-ми ден от хистерото!
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: evita1717 в Април 21, 2011, 12:45:44 pm
Имам един въпрос след оперативна хистероскопия първите 2-3 дни имах кървене, което знам че е нормално но сега от 4 дни по цял ден ми тече обилно нещо като вода с кафеникаворозов цвят.Нормално ли е...не е кървене, няма миризма...притеснявам се вече днес ми е 7-ми ден от хистерото!
Отиди на преглед Дари!
Аз имах зацапване , което беше кафеникаво, но действително си беше като капчица минимално като количество-при това общо 2-3 дни след хистерото ... ако е обилно както го описваш задължително иди ДНЕС на преглед!
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Veselia в Април 21, 2011, 13:14:37 pm
Имам един въпрос след оперативна хистероскопия първите 2-3 дни имах кървене, което знам че е нормално но сега от 4 дни по цял ден ми тече обилно нещо като вода с кафеникаворозов цвят.Нормално ли е...не е кървене, няма миризма...притеснявам се вече днес ми е 7-ми ден от хистерото!

На мен ми процапва 2 седмици след хистероскопията.
Тук можеш да прочетеш малко информация, на мен лично ми беше много полезна:
http://www.invitro-bg.com/display.php?page=m6
Ако имаш някакви притеснения иди на преглед.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: DariD в Април 21, 2011, 13:38:15 pm
Не ми се ще да се притеснявам още  :( днес не мога да отида, но след празниците ако още не е преминало ще трябва да отивам!
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: furiqta в Април 25, 2011, 16:23:03 pm
Здравейте и от мен:)
Предварително се извинчвам, ако не съм писала в правилната тема  :oops:
 
 Нека споделя и моя опит от хистероскопията и не само.
На мен ми я направиха на 23.04. Много ме беше страх, тьй като миналата година имах лапароскопия, чрез която ми махнаха дясната трьба/хидросалпингс/ но за съжаление премина на другия ден в перитонит, едвам оживях. Но въпреки всичките мъки не се отказвам/е и минах и  през хистеро. Същото са ми правили като на  "Vickson". Даже много й благодаря за инфото, че разбрах точно какво са ми правили. Дори не попитах доктора кога да отида на профилактичен преглед, може би от упойката?!? Имам си болки, но мисля че е нормално,все пак 2-ри ден...
Vickson, би ли ми казала, какво се случи с теб, защото доста са ни сходни проблемите :wink:
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: bekii в Юни 12, 2011, 11:30:03 am
Здравейте, доки вчера ми откри полипи по матката и отрече - хистероскопия. Не сме уточнили кога ще я правим, но сигурно през април, надявам се да има часове, че да се свършва и с това откритие. Но на сайта на клиниката на Владимиров никъде не видях цена на процедурата. Ако някой е правил хистеро там нека сподели - впечатления, цена, може ли да мине по здравна каса ?
Цвети ако не те притеснявам поради факта,че и на мен ми предстои подобна процедура ,те притеснявам с малко лични въпроси.Какво стана минали ти хистерото.Би ли ми разяснила точно какви предварителни изследвания изискват.Благодаря ти.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: hope-love в Юни 13, 2011, 10:05:05 am
Моля за актуална информация за цена на хистероскопия /диагностична/ в клиника "Малинов" и още - дават ли болнични и колко, нужни ли са някакви изследваия предварително и кои от тях могат да се направят сутринта пред хистеро в клиниката?
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Posoka в Юни 13, 2011, 13:11:22 pm
Диагностичната е 350 лв.
Ако премине в оперативна + още 250 лв
Предварителните изследвания можеш да направиш в Малинов и са пълна кръвна картина, биохимия,спин и хепатит.  Изследвания са някъде 70-80лв. Можеш да ги направиш и другаде, и там. По телефона ще ти издиктуват всички показатели, които да се включат, ако правиш изследването другаде.
За диагностична не зная колко са болничните. Ако е оперативна са 30 дни, но например аз поисках болничен за 15.
Кръвните изследвания можеш да пуснеш в клиниката сутринта преди скопията. Като кажеш, че си за операция, те взимат преди опашката. С изследванията от кръв отиваш при лекар - вътрешни болести - пак в клиниката. Този преглед е включен в цената, не доплащаш за него. Той ти гледа изследванията, мери кръвно, слуша сърце и после те приемат в отделението.
Моята беше оперативна. Мина в петък. Сега чакам резултати.
На втория ден вече нищо не ме болеше, даже никакъв дискомфорт не усещах.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: hope-love в Юни 13, 2011, 13:34:24 pm
Благодаря ти за подробната информация, Posoka!
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Posoka в Юни 13, 2011, 21:19:39 pm
за нищо :)
и успех :)
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: kidpopo в Октомври 04, 2011, 21:05:21 pm
здравейте момичета, най-после мина и моята хистерскопия след като ме отлагаха от март месец, приблизитлно около 7 пъти сменяха датата..както и да е.сега друго ме вълнува. пациентка съм на клиника малинов, казаха ми 7 дни след това да си запазя час за промивка, така и направих, но когато отидох и седнах на стола, споделих че все още малко кървя, казаха ми че няма да ми направят промивката, защото може да стане инфекция, като попадне в коремната кухина. аз се разстроих, защото никой не ми обясни, че не трябва да кървя за промивката, а пътувам от варна, специално заради това. търкалях 1000 километра напразно, казаха ми, че съм се поразходила малко, това отново ме натъжи и все повече ме разочарова отношението ... въпросът ми е за какво се прави промивката, и има ли вариант да не се прави изобщо? защото днес ми е 22 ден, а все още имам зацапване. хистерото беше на 12 ден. и хистологичните изследвания след колко време стават готови и на кого да звънна, за да ми каже резултата?
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: фиона в Октомври 18, 2011, 11:15:41 am
Здравейте,момичета предстои ми хистероскопия в Тутракан.Моля,ако някой е правил там да сподели как протича и ще ме пуснат ли да си ходя още същия ден?
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Veselia в Октомври 18, 2011, 13:57:36 pm
Здравейте,момичета предстои ми хистероскопия в Тутракан.Моля,ако някой е правил там да сподели как протича и ще ме пуснат ли да си ходя още същия ден?
На мен ми правиха оперативна хистероскопия в Тутракан за отстраняване на сраствания. Приеха ме в понеделник. Там направиха всички необходими изследвания. Имаше много пациенти и ме отложиха за вторник следобед. Беше с пълна упойка. След операцията ме смъкнаха на количка в стаята. Беше ми малко лошо от упойката и ме болеше като при цикъл, но ми сложиха обезболявящо и когато премина упойката се почувствах добре. Сложиха ми и  антибиотик. Доста прокървих, но беше за кратко. При мен срастванията бяха доста сериозни. Изписаха ме на следващия ден на обяд. Следващите 3 дни ходих в медицинския център на промивки, за да не се получат нови сраствания.
Ако имаш други въпроси, питай.
Кога е твоята хистероскопия? На мен ми предстои втора началото на другия месец.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: фиона в Октомври 18, 2011, 15:29:56 pm
Писах ти на лични да не спамим.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: sole в Октомври 19, 2011, 14:22:30 pm
Здравейте!Цветната ми снимка мина.За съжаление, сега ще трябва да правя и оперативна хистероскопия :( за запушване на тръбите.Та въпроса ми е, някоя от вас правила ли е такава интервенция?Знам,че ще е с пълна упойка,но по-лека,от тия дето са за пункцийте при ин витро.Каква и е цената в клиника"Малинов",знае ли някой?Нужен ли е престой в болницата или те пускат след час-два,както при цветната снимка?Моля,ако някоя от вас е минала през това,да сподели с мен,как протича всичко!Благодаря,предварително! :)
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Мецани в Октомври 19, 2011, 15:33:23 pm
Здравей!
Оперативната хистероскопия в клиника Малинов (по спомен от миналата година) е 600 лв. Упойката е лека като при пункция. Не се изисква престой в клиниката, 3-4 часа след хистероскопията можеш да си тръгнеш.
Предварително трябва да имаш изследвания за Хепатит и Спин. В деня на хистероскопията се прави ПКК. Не се притеснявай, за вичко ще бъдеш инструктирана от медицинския персонал на клиниката.
Прегледай темата все пак, ще ти бъде от полза.
Успех!






Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: hope-love в Октомври 19, 2011, 15:44:33 pm
Като стана дума за изследвания преди хистеро, някой може ли да каже ППК колко дни по-рано /най-много/ може да са направени. Знам, че като дойде време за потвърждение от клиника "Малинов" ще ми обяснят всико подробно, но скоро тряба да правя кръвни изследвания по друг повод, та искам да знам дали не мога да съчетая двете неща, че да си спестя време, пари и...боцкане :)
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Мецани в Октомври 19, 2011, 16:09:45 pm
Като стана дума за изследвания преди хистеро, някой може ли да каже ППК колко дни по-рано /най-много/ може да са направени.

Прави се сутринта в деня на хистероскопията.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: hope-love в Октомври 19, 2011, 16:17:04 pm
Така бях чувала и преди, че може да се направи ПКК сутринта в клиниката, но когато попитах веднъж секретарки, казаха, че било по-добре да си ги направя предишните дни и да ги занеса готови. Незнам. Не е толкова важно,просто видях, че стана дума, та за това попитах.Благодаря за отговора.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: sole в Октомври 20, 2011, 13:51:31 pm
Мецани,благодаря,че ми отговори веднага! :bighug:Надявам се всичко да мине добре и да стартираме  стимулацията,че нямам търпение вече!Ох,момичета,ако знаете колко много искам да няма такива форуми!!! Като чета колко болка и мъка има тук...ми става още по-болно :balk_144: Как искам да помогна на всички ви,на целия свят!!!Но за съжаление нямам такава дарба! :( Мога само да ви прегърна силно :bighug: и да ви кажа,да не се отчайвате,не се предавайте!ВЯРВАЙТЕ и се борете!Всички имаме право и заслужаваме да бъдем щастливи,и да бъдем мами,нали така?!Пожелавам на всички ни успех и дано се сбъднат мечтите ни!А моята е такава :bori_001: и  :bori_008: .Много ли искам?! :)
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: milokami в Октомври 24, 2011, 18:39:52 pm
Като стана дума за изследвания преди хистеро, някой може ли да каже ППК колко дни по-рано /най-много/ може да са направени.

Можеш да си направиш изследванията там откъдето си, един-два дни по-рано. Аз така направих.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: hope-love в Октомври 25, 2011, 09:26:38 am
Благодаря за отговора за изследванията.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: milokami в Октомври 27, 2011, 16:19:08 pm
На 19.10 ми беше хистерото и още не съм ходила на промивка. Просто незнам докога ще продължи това прицапване- в чудо се видях.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: vesta в Декември 29, 2011, 14:31:13 pm
Здравейте момичета! Предстои ми оперативна хистероскопия за отстраняване на полип веднага след Нова година и док каза да си направя необходимите изследвания последния работен ден на тази година т.е. утре.Знам, че се правят на гладно и жадно, но аз имам сутрешно хапче л-тироксин.Дали трябва/ и мога ли/ да го пия преди изследването и ако не, фатално ли е ако пия л-тироксина по-късно?
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: *lily* в Декември 29, 2011, 17:35:49 pm
И аз пиех л-тироксин и когато ми се е налагало да правя изследвания на гладно и жадно съм пила хапчето веднага след като ми вземеха кръв. След това изчаквах още половин час и след това вече пиех кафе и хапвах нещо.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: vesta в Декември 29, 2011, 22:08:18 pm
Благодаря Лили за бързия отговор и аз ще направя така!
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: danito_m в Януари 05, 2012, 18:34:46 pm
Здравейте момичета!Не съм запозната, затова се допитвам до вас. Моля ви да ми разясните подробно каква е подготовката за хистероскопия. Много ви благодаря предварително






Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: фиона в Януари 05, 2012, 19:38:08 pm
Подготовката е гладна,жадна като за упойка.Е,и епилирана разбира се.Всичко се прави под упойка,после поспиваш 2 часа и ако се чувстваш добре те пускат.Може да имаш кървене няколко дни,но лично при мен болка нямаше.Това,което махнат задължително се праща да се изследва и след 10-тина дена е готова епикризата.
Успех и не се притеснявай- няма нищо страшно!
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: danito_m в Януари 06, 2012, 18:35:59 pm
Oh neznam.Pritesneno mi e. Na teb kakva upoika  ti biha-palna ili spinalna?
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: фиона в Януари 06, 2012, 20:32:16 pm
Аз бях с пълна и смятам,че така е по-добре- смисъл,че нищо не виждаш и не чуваш, а като се събудиш всичко е минало.Успех и не се тревожи.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: danito_m в Януари 07, 2012, 11:01:23 am
Mnogo ti blagodria.Ako se seti6 o6te ne6to,4e triabva da znam,mi pi6i,molia  te


Пиши на кирилица!
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: vesta в Януари 07, 2012, 13:14:25 pm
Данито не е толкова страшно. Страшна е мисълта за нея. Аз правих на 05 януари в клиника Щерев.Ти в коя клиника ще я правиш? В Щерев упойката е спинална.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Chandra в Януари 07, 2012, 14:15:54 pm
Здравей danito_m, ако си с пълна упойка, ще се наложи предварително да ти направят и някои изследвания. Предполагам, че ще ти обяснят за всичко в клиниката, но при мене, както съм писала преди време тук в темата, изследваха следното:


- ЕКГ
- Spirometrie или Спирография (изследване функцията на белите дробове)
Лабораторни (кръвни):
     - Левкоцити, тромбоцити, хемоглобин
     - калий
     - Na, GGT (Гама-глутамил трансфераза)
     - Cholinesterase
...
Операцията беше изключително лека. Час след нея си тръгнах от болницата. :)

Освен това според мене е важно да знаеш, че седмица преди интервенцията не бива да пиеш аспирин и ако приемаш други медикаменти е редно да уведомиш навреме...

Наистина е лека операция. :) Аз след упойката се събудих като след сладка дрямка, сякаш нищо не се беше случило...  :) Също имах кръвотечение няколко дни...

Успех! :)
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: danito_m в Януари 08, 2012, 10:04:26 am
Momi4eta mnogo vi blagodaria za uspokoitelnite dumi. Mislia v Mai4in dom da si ia napravia. Iska6e mi  se da bada s palna upoika,no 6te vidim.





Пиши на кирилица!
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: *lily* в Януари 08, 2012, 14:23:13 pm
danito_m, не се притеснявай. Имала съм две хистероскопии досега с пълна упойка. Ще видиш след като мине, че не е толкова страшно, колкото изглежда преди това.
И пиши на кирилица, че ми е трудно да те чета.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: danito_m в Януари 10, 2012, 17:34:53 pm
Извинявай мила, за писането :)
Благодаря за успокоението, но ми е многооооо напрегнато. При теб Lily хистероскопията каква беше - оперативна или диагностична
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: pimi в Януари 10, 2012, 17:59:50 pm
danito_m,знам как се чувстваш,и да ти кажа,че няма страшно няма да те успкоя,защото и мен много ме беше страх.Ти в коя клиника си?Аз вчера правих в Малинов.Махнаха ми полипи.
Някой може ли да ме посъветва какви болкоуспокоителни мога да взема,че днес много ме боли главата,а не сме да взема нищо.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Varvarita в Януари 10, 2012, 18:02:56 pm
Принципно след интервенции можеш да взимаш Тилкотил свещички или аулин.
Да не е нещо с аспирин само, иначе не виждам проблем с други обезболяващи.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: *lily* в Януари 11, 2012, 08:59:34 am
danito_m  и двете бяха оперативни, махаха ми полипи.
pimi, последният път и мен много ме болеше глава и ми казаха, че е от упойката. Пих ибупрофен, защото той най-добре ми действа при главоболие.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: vesta в Януари 11, 2012, 10:07:25 am
Лили защо се наложи два пъти да ти правят хистеро - полипите се възстановиха ли :?
Пими браво мина и твоето притеснение - знам колко бяхме притеснени и двете :D. Сега трябва вече да ни се случват само хубави работи.Иначе за главоболието ако е отзад на главата/тогава е от упойката/ каза Ацефеин. А ако е отпред е кръвното и трябва да пиеш много течности. Успех на всички!
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: pimi в Януари 11, 2012, 14:16:07 pm
Благодаря,момичета!Пих Беналгин,защото само той ми действа при главоболие.Аз по принцип съм с ниско кръвно,така че може и от това да ме е боляла главата.
Я да питам по-запознатите-колко време е нормално да има кървене?При мен е само зацапване,но все пак до колко дена е нормално да го има.Записах си час за първата промивка,ако зацапването не спре,ще трябва да го сменям.

vesta,ти направили го вече хистерото?
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Veselia в Януари 11, 2012, 15:09:51 pm
Благодаря,момичета!Пих Беналгин,защото само той ми действа при главоболие.Аз по принцип съм с ниско кръвно,така че може и от това да ме е боляла главата.
Я да питам по-запознатите-колко време е нормално да има кървене?При мен е само зацапване,но все пак до колко дена е нормално да го има.Записах си час за първата промивка,ако зацапването не спре,ще трябва да го сменям.

vesta,ти направили го вече хистерото?
Първо хистеро, много сраствания, промивки в 3 последователни дни още от следващия ден, без да е спряло процапването (целта беше да не се получат нови сраствания). Тече ръждива вода - 2 седмици.
Второ хистеро, едно срастване - по скоро полипче, без промивки - процапване 2 дена.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Varvarita в Януари 11, 2012, 17:28:36 pm
И двата пъти над 10 дена.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: danito_m в Януари 11, 2012, 18:20:38 pm
Pimi, аз ще си я правя в Майчин дом. За главоболието опитай с аулин, нурофен, флексистад. Аз страдам много  често от силно главоболие и това ми помага :)
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: vesta в Януари 11, 2012, 18:33:59 pm
Да Пими мина и моето хистеро на 05,01,2012г.Моето зацапване беше 3 дена ръждиво-кафеникаво.После един ден и половина бях чиста и след това отново, но този път ярка, червена кръв.Док каза, че може би е от контрацептива, който пия.Но това продължи два дни и се засилваше и вече имах парчета от лигавицата и се обадих на док и й казах, че предполагам, че е цикъл. Тя каза да спра контрацептива.Спрях го снощи и днес вместо да е по-обилно то почти спря  8O. Вече незнам....
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Lyub в Януари 11, 2012, 18:41:47 pm
Здравейте момичета!
Прочетох темата и да ви питам нещо - задължителни ли са тези промивки при хистероскопията?На мен би направена таква манипулация през ноември 2011г., но промивка ми направиха само преди хистерото.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: rtfrtf в Януари 11, 2012, 19:31:13 pm
По преценка на лекарския екип са. Обикновено се правят при оперативна ХСК, когато са махали нещо.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Lyub в Януари 11, 2012, 23:19:10 pm
А ми то при мен си бе оперативна хистероскопия.Махнаха ми полип в матката и септум е бил изрязан.Оф надявам се това, че нямах промивки след това да не доведе до сраствания, тъй като се боря за детенце.А това относно промивките го прочетох случайно в нета.Има ли и други като мен с опретаивна хистероскопия и без промивки след това?
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Мецани в Януари 11, 2012, 23:54:59 pm
Има ли и други като мен с опретаивна хистероскопия и без промивки след това?

На мен също не са ми правили промивки. 4 месеца след оперативната хистероскопия забременях (ин витро на ЕЦ + ЗЕТ).
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Varvarita в Януари 12, 2012, 00:11:37 am
Има ли и други като мен с опретаивна хистероскопия и без промивки след това?

На мен също не са ми правили промивки. 4 месеца след оперативната хистероскопия забременях (ин витро на ЕЦ).


И на мен не са ми правили промивка. Също забременях след хистероскопията на 4тия месец, стимулирано по дълъг протокол ИКСИ.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Lyub в Януари 12, 2012, 00:38:20 am
Благодаря Ви за отговорите момичета *vera  и Мецани!Подействаха ми оспокояващо!
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: gerrka в Януари 12, 2012, 09:45:36 am
Има ли и други като мен с опретаивна хистероскопия и без промивки след това?

На мен също не са ми правили промивки. 4 месеца след оперативната хистероскопия забременях (ин витро на ЕЦ).


И на мен не са ми правили промивка. Също забременях след хистероскопията на 4тия месец, стимулирано по дълъг протокол ИКСИ.

Здравейте момичета, моята хистероскопия беше вчера за отстраняване на полип, но и аз не си спомням док да ми е казал нещо за промивки, но всъщност той ми обясняваше какво да правя 10 минути след като ме бяха събудили от упойката и нищо не си спомням :oops:.
Иначе да се разпиша и аз бях в Тина Киркова при доктор Динчо Георгиев. Предишния ден ми взеха кръв за изследванията, като постъпих имах консултация с анестезиолог, мериха ми кръвното и ми направиха ЕКГ. Целия персонал на болницата бяха много мили( което не съм очаквала от държавна болница). Процедурата наистина е много лека, най- неприятното е, че ми слагаха катетър(заради който още не мога да се изпишкам) Иначе като ме събудиха от упойката ме болеше и ми сложиха обезболяващо. На момичетата, на които им предстои тази манипулация искам да им кажа, че няма нищо страшно, особено като се замислиме за каузата, заради която го правим!
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: hope-love в Януари 12, 2012, 10:40:04 am
Бих искала да попитам Мецани и Vera за причините, поради които са им правени оперативните хистероскопии, както и - къде?
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Мецани в Януари 12, 2012, 10:59:27 am
Моята хистероскопия е правена в клиника Малинов от д-р Стаменов. Прекъсна ми остатък от дясна тръба.

Врабчо също прави оперативна хистероскопия за отстраняване на полип, промивки не е правила.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: hope-love в Януари 12, 2012, 11:18:52 am
Благодаря за отговора. Питам, защото на мене ми предстои диагностична, която се надявам да исясни нещо от причините за досегашните ни неуспешни опити. Предполагам, че може да се наложи и оперативна намеса  и много се надявам след тази хистероскопия да последва и положителен резултат, т. е. бременност.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Мецани в Януари 12, 2012, 11:27:10 am
hope-love, от сърце ти пожелавам положителен резултат след хистероскопията  :)
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: hope-love в Януари 12, 2012, 11:57:12 am
Много, много ти благодаря! :)
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: vesta в Януари 12, 2012, 14:44:13 pm
И на мен не са ми казали нищо за промивки, даже се чудех дали да не се обадя на док да я питам. Също не са ми казали примерно ела след еди колко си дни на нещо като контролен преглед ли там нещо  osi_10
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: *lily* в Януари 12, 2012, 15:19:19 pm
Лили защо се наложи два пъти да ти правят хистеро - полипите се възстановиха ли :?


Вторият път се наложи, защото при преглед се видя нов полип на друго място. Между първата и втората хистероскопия бяха минали 1 година и 2 месеца.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Varvarita в Януари 13, 2012, 18:28:27 pm
Бих искала да попитам Мецани и Vera за причините, поради които са им правени оперативните хистероскопии, както и - къде?

При мен първата беше диагностична, защото имах извънменструални кървенета. Които са съмнения за полипоза. Нямаше нищо такова, при хистероскопията бяха направили и дилатация на канала, та да се улесни Икси процедурата.
После изчакахме няколко месеца да ми се нормализират хормоналните нива, че там ми е основният проблем и започнахме. Забременях от първия опит с близнаци.
Втората хистероскопия беше оперативна, защото две години след раждането изведнъж циклите ми станаха ужасно болезнени и обилни. Тук в родния ми град ми казаха веднага, че имам полип, но аз за такова нещо мога да се доверя само на един човек и един екип и да съм сигурна, че максимално ще се погрижат за мен.
Та втората беше за махане на полипа.
И двете бяха в Надежда, първата д-р Стаменов, втората д-р Персенска, д-р Шефкетова.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: hope-love в Януари 16, 2012, 11:42:19 am
Благодаря за отговорите.Още нещо,за което не съм наясно и искам да питам по-информираните. Възможно ли е при диагностична хистероскопия, освен кухината на матката да се видят и тръбите и ако например има хидроспалнигс,да се направи нещо - прекъсване на тръбата или...незнам. Аз си мислех, че е възможно, но скоро гинеколог /извън клиниката по стерилитет ми каза, че  НЕ можело да стане едновременно/
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: zarina в Януари 16, 2012, 11:58:13 am
Хистероскопията ,пррвоначално е диагностична -прави се оглед на маточната кухина. Ако всичко е наред тя си остава диагностична ,но ако нещо се види в маточната кухина което трябва да се премахне като полип или преграда тя става оперативна .

Ако има хидросалпингс на тръбите ,те немогат да се отсранят по тази процедура за тях се прави -лапароскопия.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: hope-love в Януари 16, 2012, 12:05:04 pm
Редкатирах си предишния пост. Бях изпуснала едно НЕ - т. е. лекарят ми каза, че не можело да се оглежда матката и да правия нещо оперативно по тръбите и мен това ме смути, защото последната ми цветна снимка е преди повече от година, а е хубаво да се знае че с единствената ми тръба междувременно не е направила хидросалпингс. Та за това си мислех, че такъв проблем би могъл да се изясни и евентуално реши при предстоящата хистероскопия, макар да е насрочена с друга цел.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: zarina в Януари 16, 2012, 12:23:02 pm
Чрез хистероскопията се оглежда най-вече маточната кухина за полипи ,миоми ,сратвания . Може също да се видят отворите на маточните тръби .Мястото където тръбите са свързани с матката . Ако там има проблем и тези отвори са запушени тръбите трябва да се отсранят но не по този метод а чрез лапароскопия. Премахването на тръбите неможе да стане с хистероскопия .Хистероскопията не е метод за отстраняване на тръби. Не само едновременно докато тече диагностичната хистероскопия а въобще. Ако трябва да се премахнат тръбите не се назначава този метод.

Хистеросонография е метода с който чрез контастно вещество се вкарва под налягане за да могат да се огледат и тръбите .Но дори и да се установи запушване неможе по този метод да бъдат отстранени.

дали хистероскопия и цветна снимка /хистеросалпингография/могат да се направят едновременно. Отговора е Не. Трябва да са в два отделни цикъла.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: rtfrtf в Януари 16, 2012, 13:28:06 pm
hope-love, може да се направи хистероскопия и лапароскопия комбинирано, т.е. с една упойка.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: sole в Януари 16, 2012, 13:41:32 pm
Момичета,да ви попитам,кога идва МЦ след хистерото?Моето беше за изолиране( запушване) на тръбите.Имам едни тъпи болки и едно такова придръпване,които не минават вече една седмица! :( И дали ще мога още другия месец да започна стимулацията,ще ми мине ли до тогава?!Ох,много се притеснявам,тъй като срока на заповедта ми изтича на 1 март....
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: *lily* в Януари 16, 2012, 17:02:13 pm
sole, при мен МЦ ми дойде по-рано. А дали можеш да започнеш веднага, ще ти каже твоя лекар. Ако те притеснява срока на заповедта, можеш да я удължиш.

hope-love, rtfrtf ти е дала добър съвет  osi_9
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: zarina в Януари 16, 2012, 18:04:13 pm
За можене може но е изключително опасно да се правят двете манипулации едновременно  да не говорим ако се наложи да се премине към оперативна интервенция.

Изключително лош и опасен съвет.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: pavka в Януари 16, 2012, 18:38:09 pm
Zarina,ти лекар ли си?Комбинацията лапаро- с хистероскопия ми се струва,че в повечето случаи се практикува именно,когато е необходимо да бъдат оперативни.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: pimi в Януари 16, 2012, 20:15:22 pm
Момичета,да ви попитам,кога идва МЦ след хистерото?Моето беше за изолиране( запушване) на тръбите.Имам едни тъпи болки и едно такова придръпване,които не минават вече една седмица! :( И дали ще мога още другия месец да започна стимулацията,ще ми мине ли до тогава?!Ох,много се притеснявам,тъй като срока на заповедта ми изтича на 1 март....

Тези болки и придърпвания мен ме държаха около седмица.Не съм пила нищо болкоуспокоително,минаха от само себе си,зацапването също значително намаля.Дано да успея в четвъртък да направя първата промивка,че другата седмица чакам цикъл и другите 2 ще останат за след това.

Относно хистеро и лапаро бях чела,че може да се направи с една упойка.Започват с оглед на матката с хистероскопия и ако преценят докторите се преминава към лапаро.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: zarina в Януари 16, 2012, 22:34:32 pm
Zarina,ти лекар ли си?Комбинацията лапаро- с хистероскопия ми се струва,че в повечето случаи се практикува именно,когато е необходимо да бъдат оперативни.
Не не съм . А ти би ли обяснила как се прави едновременно премахване на полип и отсраняване на тръби.
Естествено че една упойка може да се използва и за двете неща само когато хистерото се е оказало диагностично ,нищо не е правено в маточната кухина и после може да се премине към лапароскопия дори ако показателите са лоши може и коремна операция.Но не и две операции едновременно.
А на теб правено ли ти е това?

Аз не познавам лекар който ще се навие на този вариант. Да ти маха нещо в матката с хистеро и после ти отстрани хидросалпингса с лапароскопията.

Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: annie13 в Януари 17, 2012, 01:07:03 am
Момичета, дано можете да ми помогнете със съвет. Аз имам  2 хистероскопии оперативна и диагностична през 2009. Забременях от първа инсеминация 3 месеца след оперативната, хем съм с една запушена тръба. Винаги съм била с много обилни менструации и дебела лигавица. От някоко месеца имам зацапване по около 10-тина дни на месец (отделно от менструацията). Декември почти нямах чист ден. Бях при двама много опитни гинеколози, няма да споменавам имена, според единия имам полип, според другия - не. Честно казано, винаги съм имала подозрения и за ендометриоза, но никой не ме е проверявал щателно за това досега.Не искам да отнемам от времето в МАлинов, нямам намерение да забременявам повече. Някой би ли могъл да ми препроъча опитен специалист в хистеро и лапаро скопии извън клиниките по стерилитет?

Благодаря!
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: reni^-^ в Януари 17, 2012, 01:22:05 am
Здравейте момичета,имам нужда от помощ...Познат ли ви е тпзи продукт Фертил Аид? Четох, че регулира хормоните и е полезен за овулацията,а за мъжа е полезен да се пие за подвижност на сперматозуидите...Ако има двойки които да го пили моля ви пишете...
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: rtfrtf в Януари 17, 2012, 06:54:42 am
По повод комбинираната лапароскопия и хистеро - в клиника Малинов, съм виждала жени, които правят комбинирана манипулация. Но в крайна сметка това го решават лекарите. Ние можем да споделим това, което се е случило на нас или наши познати.
hope-love, успех!
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: hope-love в Януари 17, 2012, 10:24:06 am
Това беше и моята молба - да споделеите информацията, която заете. Естествено, че всико ще бъде обсъдено и решено от лекарите. Просто исках да съм по ориентирана, че да знам какво точно да потитам д-р Персенска.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Мецани в Януари 17, 2012, 11:03:54 am
annie13, знам че имаш лоши спомени от Шейново, но за лапароскопия и специалист по ендометриоза бих ти препоръчала д-р Попов. Доколкото знам, той освен в Шейново оперира и във Вита, поне преди беше така. Не знам обаче дали прави хистероскопии.

reni^-^ , разгледай форум "Опити за забременяване". Има тема за FertilAid:
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=40178.0
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: pimi в Януари 17, 2012, 15:31:40 pm
Искам да попитам за промивките-зацапването ми почти спря,но имам едно воднисто безцветно течение.Дали би попречило на промивката,в четвъртък трябва да ходя.Чудя са дали да звъня да питам,но как да се свържа с някой лекар освен на спешния май нямам друг шанс?
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: sole в Януари 18, 2012, 18:22:20 pm
Някой би ли могъл да ми препроъча опитен специалист в хистеро и лапаро скопии извън клиниките по стерилитет?

Препоръчвам ти доц. Тюфекчиева.Има частен кабинет на"Витошка",иначе работи в "Майчин дом".Правила съм при нея хистероскопия.Изключителен професионалист е!Ако искаш ще ти дам телефон на лични за записване на час.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: annie13 в Януари 18, 2012, 23:55:51 pm
Мецани, Sole много благодаря за съветите!
Мецани и аз имам подобни отзиви за ПОпов, още мисля,защото само като мина покрай Шейново и се разтрепервам буквално. Никак не е рационално като поведение, но е факт  :(.
От Тюфекчиева имам малко противоречиви лични впечатления. Преди години ми изписа хормони без никакви хормонални изследвания (именно за необичайно дългата ми менструация), но наистина много пациенти са доволни от нея.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: vesta в Януари 19, 2012, 08:44:18 am
Момичета да ви попитам колко време след хистероскопия може да  :bed: :oops: ?
И още един въпрос/зададох го и в друга тема, но никой не се е включил/ има ли някой, който е изследвал ТСХ след хистеро и колко време след процедурата може да се получи достоверен резултат? Защото както стимулацията влияе на хормона си мисля, че може би упойката и другите медикаменти също влияят. Моля ви споделете опит.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Мецани в Януари 19, 2012, 10:10:21 am
Не би трябвало упойката да повлияе на резултата на ТСХ, няма общо. Да, стимулацията оказва влияние, защото приемаме хормонални препарати.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: sole в Януари 19, 2012, 11:48:43 am

 има ли някой, който е изследвал ТСХ след хистеро и колко време след процедурата може да се получи достоверен резултат? Защото както стимулацията влияе на хормона си мисля, че може би упойката и другите медикаменти също влияят. Моля ви споделете опит.
Аз изследвах ТСХ 10 дни след хистерото.Резултатът е 0.722.Не мисля,че упойката влияе по някакъв начин.Но ти ,ако имаш съмнения,попитай доки :)
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: vesta в Януари 19, 2012, 12:16:56 pm
Благодаря Ви за отговорите момичета, макар че на са това което исках да чуя  :D
Аз го изследвах 9 дни след хистеро и 48 дни след последна стимулация и ......3,12 :(. Но се успокоих и реших, че може да е от манипулацията.
Защото ми се вижда чудно от 0,62 да се качи на 3,12 без промяна на дозата на Л-тироксина /100мг./Пък може да е така , защото не са минали два месеца от последната стимулация, но както и да е вече съм започнала стимулация за инсе, така че май ще е така този път. Ще се надявам да не е реален резултата. :D
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: *lily* в Януари 20, 2012, 09:34:24 am
vesta, чуй се с ендокринолога, който те следи и може да ти коригира леко дозата, ако е необходимо. За около 20 дена ТСХ се повлиява и може да успееш да се вместиш в този срок, въпреки че не пишеш кой ден от стимулацията си. 
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: vesta в Януари 21, 2012, 19:08:05 pm
Здравейте момичета. Искам да попитам някоя от вас имала ли е извънменструално кървене след хистероскопия. След хистерото кървих/ по скоро зацапване/ 2-3 дни, после спря. След 2 дни прокървих, но това беше цикъл.По това време пиех противозачатъчни, които спрях с идването на МЦ.Цикъла спря след 3-4 дни, но още 1-2 дни имах леко зацапване само след тоалетна, но и това спря. И днес на 9ти ден от цикъла пак след тоалетна  имам кафяво зацапване и то беше доста на салфетката. Кажете ми нормално ли е това?! Много се притесних! :(
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Мецани в Януари 21, 2012, 20:38:20 pm
Щом се притесняваш, говори с лекаря правил хистероскопията.
При мен също имаше зацапване, което трая  2-3 дни и спря.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: hope-love в Януари 30, 2012, 11:20:24 am
Наближава датата и за моята диагн. хисторескопия. Моля момичетата, които са правили хистеро в "Надежда" да споделят в колко часа обичайно започват хистероскопииите и колко време съответно е продължила тяхната. Искам да се ориентирам горе-долу,защото не съм от София, а ми е нужно да планирам кой и кога да дойде да ме вземе след хистерото 
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Мецани в Януари 30, 2012, 11:56:21 am
Моята беше в 10.00ч. Като времетраене не знам колко е продължила. Изписаха ме от клиниката в 14.00ч.

Имай предвид, че има назначени по 3 хистероскопии за деня ( не знам колко са лапароскопиите), така че няма как да знаеш предварително в колко часа ще влезеш в операционна( можеш да попиташ все пак като те приемат в отделението). Предполагам, че по-рано от 12.00-14.00ч няма да те пуснат да си ходиш.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: hope-love в Януари 30, 2012, 12:32:01 pm
Благодаря за отговора, Мецани.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Varvarita в Януари 30, 2012, 19:04:04 pm
Аз последния път бях първа /бяхме две хистеро/ и ме пуснаха към 13 часа. То аз и преди това бях готова, но ме помоткаха уж да спя.
Преди десет е малко вероятно да влезеш, защото преди това минаваш преглед при вътрешни болести, коментирате изследванията. Самата операция е около 30-40 мин.
Така или иначе можеш да останеш повече за да си починеш, никой няма да те притеснява.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: pimi в Януари 30, 2012, 22:11:06 pm
Ние бяхме 3 момичета-аз бях последна-вкараха ме в операционната към 11.30.В 12.15 вече бях в съзнание и ако зависеше от мен можеше и да си тръгна.Държаха ме на системи до към 16.15 часа.При мен обаче системите бяха повече от на другите момичета-2 банки кръвоспиращи и 1 банка Рингер,а на другите им сложиха само по 2 Рингер.И аз не разбрах защо стана така,явно съм кървяла повече,защото Шефкетова ми обясни,че съм имала много полипи.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: hope-love в Януари 31, 2012, 11:06:40 am
А кой ден след хистерото ви правиха промивки и колко на брой?
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: pimi в Януари 31, 2012, 11:39:00 am
А кой ден след хистерото ви правиха промивки и колко на брой?

При мен бяха назначени 3 промивки.Трябва обаче да е спряло зацапването,за да могат да ги направят.Първата я направихме на 9 ден след хистерото-другите отпаднаха защото 2 дена след това ми дойде.Персенска ми обясни,че не трябва да се прекъсват от цикъл,и така минах само с една.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Varvarita в Януари 31, 2012, 12:21:29 pm
Сигурно сте писали, но с каква цел се  правят тези промивки?

Въобще нищо не са ми вливали и двата пъти, пак бях в Малинов.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: pimi в Януари 31, 2012, 12:46:07 pm
Доколкото аз разбрах,целта на промивките е да зарастнат раничките от полипите,но може и да греша.Правят ги с някакво лекарство,което се вкарва директно в матката с тънък катетър.Явно не ги правят на всички ние бяхме 3 момичета-сам на мен ги назначиха.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Мецани в Януари 31, 2012, 14:26:46 pm
А кой ден след хистерото ви правиха промивки и колко на брой?

На този въпрос е отговорено 1 стр. назад  :)
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: hope-love в Януари 31, 2012, 14:32:51 pm
Извинявам се за повторения въпрос...
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: vallka в Януари 31, 2012, 16:02:45 pm
Здравейте !

Имам въпрос към всички,които са преминали през хистероскопията. Утре трябва да пътувам за София за хистероскопия пти доц.д-р Мария Попова в 5 градска болница,но от днес съм в цикъл.Искам да ви попитам ,има ли значение цикъла за хистероскопията?

Трябва да се подложа на това,защото когато преди 6 месеца докторите откриха че съм застрашена от рак на шийката на матката 2-3 степен,ж епикризата не бяха описали ,от куде са взели проби-от шийката на матката или от самата матка.....

Благодаря!
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: White в Януари 31, 2012, 16:46:22 pm
Имам въпрос към всички,които са преминали през хистероскопията. Утре трябва да пътувам за София за хистероскопия пти доц.д-р Мария Попова в 5 градска болница,но от днес съм в цикъл.Искам да ви попитам ,има ли значение цикъла за хистероскопията?
Хистероскопия се прави в чистите дни след МЦ и пред овулация. Обади се на лекарката за уточнение.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: vallka в Февруари 01, 2012, 09:45:22 am
Благодаря!
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: benito_79 в Февруари 19, 2012, 20:15:59 pm
Здравейте момичета изчетох темата от началото до края.Предстои ми и на мен хистероскопия при доктор Стаменов,но нещо много се стресирах и много ме е страх.
Вчера ми беше прегледа,доста обстойно ме прегледаха с доктор Сигридов.Др.Стаменов каза че вижда кистичка 7 мм,каза че не вижда единия рог на матката спомена нещо за сраствания и аз толкова притеснена нищо не попитах.Каза да се обадя на 1 ден от МЦ и да уточня ден и час.Много ми е притеснено след 5 бременности неуспешни досега никой нищо не каза,най вероятно всичките тези кюретажи са докарали до сраствания незнам.Много ми е притеснено и от самата манипулация.Споделете какво трябва да нося като изследвания тези които сте правили манипулацията там.Извинете ме за объркания пост...
Предварително благодаря.
 
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: pimi в Февруари 19, 2012, 22:01:35 pm
Когато ти се обадят за потвърждение ще ти кажат какви изследвания да носиш,а именно-ПКК,биохимия,СПИН,Хепатит.Ако пропускам нещо-поправете ме.И да не ги носиш-не е проблем там сутринта като отидеш ще ти ги пуснат.Аз си ги носех моите.
Самата манипулация не е страшна-знам,че звучи глупаво когато вече си я минал но е така.Отиваш сутринта към 8,качваш се на 4 етаж-дават ти талонче да си платиш на регистратура.След това се качваш на 5 етаж-вътрешен кабинет-преглед при док.Петрова-много любезна и внимателна.След това отново слизаш долу и чакаш да дойде акушерка да те вземе и да те заведе на 2 етаж.
Когато те вкарат в операционна са токова бързи,че докато се усетиш се събуждаш в стаята си.Няма страшно!Късмет и добри резултати!
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: benito_79 в Февруари 19, 2012, 22:25:30 pm
Pimi,сърдечно благодаря миличка.
Изпитвам панически страх пък тези сраствания ми дойдоха като гръм от ясно небе.Дано да не се окажат сериозен проблем.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: sole в Февруари 20, 2012, 10:15:20 am
benito_79,няма страшно,успокой се!Аз също много се притеснявах и мнооого ме беше страх(признавам си :D),но не си заслужава да береш такъв страх,казвам ти!Няма да усетиш абсолютно нищо!Сутринта в 8.00ч. трябва да си там.Пускаш изследванията(моите бяха 88лева),качват те на 2 етаж.Самата манипулация трае 20-30 мин.После ще си поспиш малко в стаята,до като ти изтече банката и след обяд си си в къщи.Честно да ти кажа,цветната снимка(на мен направо ми прилоша на нея :()и биопсията болят,на хистероскопията си с лека упойка,болка няма!Сраствания и аз имам,моите са от извън маточните бременности :( Миналата година и аз имах киста на единия яйчник,но ми изписаха Регулон,пих го 20-тина дни мисля и като отидох след това на преглед,нямаше и следа от кистата :) Опитах се да те успокоя малко,дано съм успяла! :)Успех,миличка! :bighug:
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: benito_79 в Февруари 20, 2012, 18:52:19 pm
Solе много ти благодаря миличка за окуражителните думи,много ме е страх,но няма как ще се подложа на всичко което доки каже.Би ли споделила каква е цената,че нещо в сайта неуспях да намеря ценоразписа.Той и не каза какво ще е пък и да е казал аз бях неадекватна :oops:.Само помня ,че каза на 1 ден на МЦ да се обадя и да запиша час/дано успея/.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: sole в Февруари 20, 2012, 19:03:43 pm
600 лева е цената на хистероскопията и 88.00 ми взеха за изследванията.Знам,че те е страх и мен ме беше!Не е толкова страшно!Ще мине и това!Успокой се и смело напред! yahoo_33
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: hrisi73 в Март 02, 2012, 10:32:55 am
Може ли да споделите как беше при вас първия цикъл след хистероскопията за премахване на полипи.Аз съм притеснена,защото моят дойде рано на 21 ден което ми казаха че е възможно,но продължава доста време - аз по принцип имам дълъг цикъл но днес ми е 6 ден а е доста обилен и имам чувството че няма спиране,кръвта е ярко червена.На някой случвало ли му се е това?
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Varvarita в Март 02, 2012, 11:06:51 am
Може ли да споделите как беше при вас първия цикъл след хистероскопията за премахване на полипи.Аз съм притеснена,защото моят дойде рано на 21 ден което ми казаха че е възможно,но продължава доста време - аз по принцип имам дълъг цикъл но днес ми е 6 ден а е доста обилен и имам чувството че няма спиране,кръвта е ярко червена.На някой случвало ли му се е това?

Да.
Аз даже се притеснявах, че няма разлика преди/след операцията, както би трябвало.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: sisters forever в Март 08, 2012, 15:34:36 pm
Утре и аз ще се подложа на това изследване. Да ви кажа честно, моля се да излезе някакъв проблем, който е лечим, защото понятието "неизяснен стерилитет" ме подлудява. Виждам лъч надежда в хистероскопията и много се вълнувам. Посъветваха ме да взема очистително, но категорично отказвам. Преди 3 години като ми правиха лапароскопия, пих екс преп и прекарах 6 часа в  :constipated:. А като чета, повечето от вас не са вземали такива препарати. Ще огранича вечерята днес и това е. Някакви съвети? :)
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Varvarita в Март 08, 2012, 15:41:57 pm
Достатъчно е това.
Не са ми искали очистително.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: rtfrtf в Март 08, 2012, 18:27:37 pm
И аз не съм взимала очистително.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: фиона в Март 08, 2012, 18:56:02 pm
И аз не съм вземала очистително.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: zarina в Март 08, 2012, 19:19:02 pm
Дори и за пункция не са ме кара ли да взимам за изчистване или пък клизми. Указанията са били да спра храната в 14ч на предния ден а течностите в 22ч.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: pimi в Март 08, 2012, 21:37:53 pm
При хистерото никакво очистителни,нито ми казаха до колко часа мога да ям или пия,само гладна и жадна в 8 сутринта.Да си призная даже и една цигарка дръпнах пред клиниката,че бях подранила.Преди пункцията спрях да ям към 22 часа а течностите спрях към 23 часа.

sisters forever,късмет миличка!Ти в АГ-Варна ли беше или бъркам?
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: sisters forever в Март 08, 2012, 22:18:32 pm
При хистерото никакво очистителни,нито ми казаха до колко часа мога да ям или пия,само гладна и жадна в 8 сутринта.Да си призная даже и една цигарка дръпнах пред клиниката,че бях подранила.Преди пункцията спрях да ям към 22 часа а течностите спрях към 23 часа.

sisters forever,късмет миличка!Ти в АГ-Варна ли беше или бъркам?
Благодаря ти pimi. Както написах и в по горния ми пост - моля се да излезе нещо и естествено да е лечимо, поне да знам, че това е проблема за тези 4, близо 5 години, в които опитваме.
Иначе да - хистерото ще го правя при д-р Александров :)
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: dager в Юли 18, 2012, 16:05:26 pm
Здравейте и от мен!На мен преди 2 седмици ми правиха оперативна хистероскопия в Майчин Дом при доц. Тюфекчиева.През Декември месец миналата година отидох на профилактичен преглед при гинеколога ми и ми каза,че има съмнение за двурога матка или за септум.На самия преглед успя да види септума, защото бях точно 1 ден след цикъла. Предложи ми да се подложа на диагностична хистероскопия, за да може да се уточни кое от тези неща имам. На следващият ден отидох гладна и жадна в клиника "Торакс"-Пловдив и ми взеха кръв на място, без да подготвям каквито и да е изследвания. Самото изследване беше много кратко-около 20-30 мин. Бях под пълна упойка. След 1 час бях вече в пълно съзнание и доктора ми донесе диска и ме насочи към доц. Тюфекчиева. Оказа се,че имам септум на матката. Отидох при доцентката и там след обстоен преглед и при нея ме насочи към доц. Виолета Димитрова(също от Майчин дом) за 3D снимка на матката, за да може да се установи дали този септум е сраснал с външната страна на матката или е само от вътрешната страна. Доц. Димитрова установи,че само от чътрешната страна на матката и няма да се налага да е лапароскопска операция, а хистероскопска(т.е. без никакви разрези). Операцията ми беше насочена да е веднага след цикъл,като от последният трябваше да пия Logest,за да задържи лигавицата. За самата оперативна хистероскопия ме накараха предишният ден да пия Рициново масло и никаква храна след него. На сутринта и клима,защото ти бият епидурална упойка и от кръста на долу си изцяло неподвижен. Последните течности, които поех бяха в 23 ч. предишният ден.1 час преди самата операция те свалят в предоперационна и идва анестезиолог, за да ти изследва гръбначният стълб. Цялата процедура поне при мен беше около 40 мин., защото се оказа,че самият септум е много голям и много кръвоснабден. Оказа се,че до сега не се е случвало да видят такъв септум. Нищо не усещах след самата операция, само имах болки в кръста, което се оказа нормално, заради упойката. Преди 2 дни ми свърши цикълът и другата седмица съм на преглед при доц. Тюфекчиева. За отношението и професионализмът и просто нямам думи. Дано съм успяла да помогна и насоча, който е с подобен на моя проблем,защото аз бях в неведение поне за някои от нещата. :)
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: papa2011 в Ноември 04, 2012, 16:04:58 pm
Дойде и моят ред за диагностична хистероскопия. В първия момент се притесних, но след като ви изчетох съм по-спокойна. Доктора ми каза като ми дойде Ц., а това ще е около 20 дата този месец да му се обадя за да ме плануват за хистеро.
От прочетеното разбирам, че ви изписват контрацептиви, колко време трябва да се пазим от забременяване? Кога най-рано можем да направим следващ опит ако докторите ни разрешат естествено?
Успокои ме и фактът, че много момичета са забременели веднага след хистероскопия. Дано и аз имам този късмет!
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: vesta в Ноември 05, 2012, 09:26:58 am
Папа аз още в месеца на хистероскопията /януари/ правих инсеминация. Получи се биохимична бременност. След това реших да си дам малко почивка и м. март забременях спонтанно след 8 години борба със стерилитета. Така, че и аз съм една от тези, които са забременели след хистероскопия. Пожелавам ти го и на теб.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: papa2011 в Ноември 05, 2012, 19:33:46 pm
 :) Колко хубаво ми стана като прочетох поста ти Веста, благодаря ти.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Ивет в Април 12, 2013, 00:57:07 am
Здравейте!

Някой правил ли си е хистероскопия за премахване на полип в матката във Варна.
Според това което разбрах че това можело да се направи единствено в Майчин дом, срещу направление плюс 400 лева, което ме учудва. Някой има ли различна информация от тази.......?
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: vesta в Април 16, 2013, 13:14:37 pm
Моята хистероскопия също беше за премахване на полипи и я правих в клиниката на Щерев - така, че не е вярно, че се прави само в Майчин дом. Евентуално може би хистологията там да се прави - незнам.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Ивет в Април 17, 2013, 16:56:53 pm
Моята хистероскопия също беше за премахване на полипи и я правих в клиниката на Щерев - така, че не е вярно, че се прави само в Майчин дом. Евентуално може би хистологията там да се прави - незнам.

Незнам във Варна да има клиника на Щерев....
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: vesta в Април 18, 2013, 09:41:28 am
Моята хистероскопия също беше за премахване на полипи и я правих в клиниката на Щерев - така, че не е вярно, че се прави само в Майчин дом. Евентуално може би хистологията там да се прави - незнам.

Незнам във Варна да има клиника на Щерев....
Извинявай мислех, че говориш за Майчин дом София. Неразбрах , че питаш единствено за Варна. Моля да бъда извинена.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: sixsens в Април 19, 2013, 19:39:42 pm
Хистероскопия се прави и в МЦАР Варна или както го наричаме - АГ Варна. Прави я д-р Александров. Заповядай ценоразписа от сайта им - http://invitro-varna.com/index.php?m=402&lang=1&Itemid=165 Не работят по каса, това са крайни цени.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: desi818 в Юни 26, 2013, 16:06:21 pm
Здравейте,искам да попитам някои правил ли е хистероскопия при доц.Стойков и каква е цената?
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Alexa_C в Януари 07, 2014, 15:24:51 pm
Здравейте!

Моля посъветвайте ме къде в Пловдив да ми бъде направена хистероскопия за отстраняване на полип от кухината на матката?
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Цвете в Януари 08, 2014, 08:26:39 am
Здравей Alexa_C , аз правих хистероскопия в Медлайн клиник при д-р Крумов.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: hope-love в Януари 10, 2014, 14:44:12 pm
Не съм правила хистеро в Пловдив, но чудесно познавам д-р Крумов. Щом прави тази манипулация, бих го препоръчала - той е съвестен и перфекционист във всяка едно отношение. Освен него, препоръчвам още и д-р Васил Даскалов. И за двамата можеш да намериш инфо в нет-а, а предполагам че и техни пациентки тук във форума биха ти дали направо телефоните, на които да се свържеш.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Alexa_C в Януари 10, 2014, 15:23:50 pm
Има ли пациентки на д-р Емил Заимов, които са преминали през хистероскопия?
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: vesta в Януари 22, 2014, 12:51:56 pm
Не съм правила хистероскопия при Е.Заимов , но съм била негова пациентка....... за мен не заслужава пред името да има д-р.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Alexa_C в Януари 30, 2014, 11:57:34 am
Здравейте, момичета!

След хистероскопия бяха ли ви изписани някакви гестагени (Orgametril, Dufaston или др.) и ако да, за какъв период от време? А получавали ли сте рецидив (повторна поява на полип)?
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Dodich в Януари 30, 2014, 12:32:31 pm
Здравей Alexa, ноември правих хистероскопия за премахване на ендометриален полип. От хистологията излязоха атипични клетки в полипа и ми назначиха Оргаметрил за 20 дни и след това втора хистероскопия, за да вземат повече материал от стените и абразио. При втората хистероскопия махнаха полип, за който лекарката твърдеше, че е нов - появил се между двете интервенции. Хистологията на втория полип беше добра и ми обясниха, че не се налага терапия, а само наблюдение. За добро или лошо подхождам много предпазливо и често търся второ, че и трето мнение. Насочих се към друг лекар, който да види епикризите и изследванията и да ревизира материала от хистероскопиите. На първия цикъл след втората хистероскопия маточната кухина е чиста и сега чакам становището по отношение на стъкълцата, за да решаваме как ще продължаваме. Тъй като правим планове за детенце, имам притеснения дали проблемът няма да рецидивира при бременност. Увериха ме, че ако всичко е изчистено, не би трябвало да се очаква такова нещо, напротив - бременността подтиска развитието на такива образувания.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: mami_1 в Март 03, 2014, 22:30:23 pm
Здравейте момичета:) Предстои ми хистероскопия. Моля тези, които са преминали през това да споделят, правили ли са ви преди процедурата микробиология на влагалищен секрет? Налегнаха ме лоши мисли, аз имам правена само цитонамазка преди 20 дни II гр., лекаря ми каза само ПКК в деня при приемането
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Мецани в Март 03, 2014, 23:55:38 pm
Здравей  :)
Редно е преди хистероскопия да се направи микробиология на влагалищен секрет.
Иначе в дена на приемането се прави ПКК.

Успех!
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Faith& в Април 27, 2014, 14:25:44 pm
Здравейте, искам да попитам  след хистероскопия (оперативна) колко време има някакви ограничения в начина на живот-спорт, полов живот, вани, басейни?
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Мецани в Април 27, 2014, 23:16:02 pm
Здравей  :)
Не съм имала ограничения в начина си на живот след хистероскопия ( не и поставени от лекар).
Сексът го ограничих за 1 седмица след хистероскопията, но нищо друго не съм променяла. Дори в деня след хистерото се върнах на работа.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Faith& в Април 27, 2014, 23:20:04 pm
Благодаря, Мецани!
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: slanceto2 в Май 01, 2014, 18:04:48 pm
Здравейте. Отново е хаос в главата ми и имам много въпроси, на които само вие можете да ми отговорите :-) Д-р Персенска видя на ехографа субмукозен миомен възел (трима други доктори, светила в областта твърдят, че не виждат нищо). Аз разбира се съм склонна да вярвам повече на Персенска, защото в нея ми е надеждата. Та, тя ми назначи цветна снимка, направих я и доколкото я разбрах на нея черно на бяло щяло да се види кой крив и кой прав за миомата. Да, ама не. Сега ми каза, че не съм я рзбрала, цветната снимка била за да установи проходимост на тръбите (а аз имах изследване на тръбите от друга клиника от преди два месеца и са си ок) за да прецени дали да ми прави оперативно хистеро или лапаро. И сега, на база добрия резултат от цветната снимка отсече, че съм за хистеро. Та въпроса ми е, каква е връзката между цветната снимка и това дали е необходимо хистеро или лапаро? Нали хистерото е за вътрешни проблеми в матката (моя възел е отвътре), а лапарото за отвън. То не се ли подразбираше от самото начало, че съм за хистеро. Извинявам се за дългия пост.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: little_rabbit в Май 01, 2014, 21:21:30 pm
Слънце, има и комбинирани операции - лапаро с хистероскопия. Вероятно затова е искала да знае за коя от двете си. Предоперативната подготовка е различна.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: vesta в Май 03, 2014, 15:05:53 pm
Ако имаше проблем с тръбите тогава се прави лапаро и евнтуалното им премахване. Но тъй като там всичко е ок ще ти направят само хистеро за отстраняване на миомния възел
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: slanceto2 в Май 05, 2014, 17:39:20 pm
Много ви благодаря за отговорите
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Faith& в Май 05, 2014, 20:26:46 pm
Пак имам въпрос - възможно ли е да се забави повече от обичайното МЦ след хистероскопия (за обратното - да дойде много по-рано видях, че е възможно).
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Alexa_C в Май 07, 2014, 15:47:18 pm
Faith&,

Възможно е закъснение ма МЦ, особено ако си приемала и гестагени.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: ivilaida в Юли 21, 2014, 08:59:42 am
Момичета,предстои ми хистероскопия в клиника Надежда.Предвид предстоящата им отпуска аз съм притеснена дали ще се осъществи.Трябва ми телефонът на д-р Шефкетова,за да се уточним.Pls,ако някой го има.......
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: marsi в Юли 21, 2014, 09:37:58 am
ivilaida, изпратих ти телефона на д-р Шефкетова на лични.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: slanceto2 в Юли 22, 2014, 22:54:07 pm
Момичета, излезе ми резултатът от хистологията от хистерото и резултата ми звучи много страшно:
Маточна кухина: фрагменти от аденоматозен ендометриален полип, част от които с тежки термокоагулационни артефакти. Миометриум със съдов сноп и аденомиоза.
Ендоцервикс: фрагмент от гладка мускулатура с тежки термокоагулационни артефакти, не позволяващи по-детайлна диагностика. Вероятно се касае за аденомиоза.
Коментарът на д-р Персенска беше "Трябва да ти направим много скоростно забременяване". Идеята и е инвитро на ЕЦ. Тази диагноза толкова ужасна ли е, колкото и звучи. Много ме плашат думите "тежки термогоагулационни артефакти" :? Какъв е този съдов сноп? И този ендоцервикс, доколкото разбирам не е просто полип в матката, а се е разпростряло навсякъде  :?
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: little_rabbit в Юли 23, 2014, 06:43:49 am
Слънчице, не знам какво е това, но трябва да има причина да се появи. При мен ситуацията е горе-долу същата, с току що премахнат полип на матката съм, обаче чакам хистология. Д-р Стаменов спомена, че подозира аденоматоза. Четох, че една от причините за появата на това нещо е нарушен хормонален баланс - превес на естрогените и нисък прогестерон. При мен е така, като това е причинено от сраствания, които пречат на овулацията. Тези сраствания все се надявах да ги махнем, като стигнем до секцио, обаче не стигаме... Мисля ако не забременея до декември, да мрънкам за лапароскопия за премахване на срастванията или просто прогестеронова терапия във втората част на цикъла.

Ще те следя, моля те, пиши след като говориш с д-р Персенска и разбереш повече.

Прегръщам те  :bighug:
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Alexa_C в Юли 23, 2014, 09:27:30 am
Здравейте, никъде и от никой лекар не успях да намеря логично обяснение защо полипите се появяват отново и отново. При някоя от вас случвало ли се е да има рецидив? Колко време след като премахнахте полипите успяхте да забременеете?
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: slanceto2 в Юли 23, 2014, 13:42:43 pm
Little rabbit, при мен нещата се развиха така: на ехография - съмнение за миомен възел, д-р Персенска ми назначи хистероскопия. Като се събудих от упойката, тя ми каза, че не е било миомен възел, а според нея - аденомиоза, но да изчакаме хистологията. Направи ми 3 промивки след хистерото. На третата промивка, видя на компютъра резулата от хистологията и каза, че се е потвърдило, че е аденомиоза и че трябва "много скоростно" да забременея. Питах я много ли е страшна тази диагноза и какво означава, каза, че е вид ендометриоза и може пак да се появи за това трябва да забременея преди пак да се е развила, защото прави невъзможна имплантацията на плода и износването. Каза Септември да правя ин витро на ЕЦ, а преди това биопсия. Биопсията я направих (доколкото разбрах това беше имунологична биопсия), за щастие поне резултатът от нея е добър. Не съм се виждала след това с д-р Персенска, на SMS ми написа само "добра е". Самата епикриза от хистерото си я взех едва сега и се шашнах като видях какво са написали, но д-р Персенска не се стресна чак толкова много като видя на компютъра резултата, вярвам много в нея и в това, което прави. Надявам се Септември да имам положителен резултат. Иначе, аз имам коремна операция на миомен възел (външен) от преди много години, но Персенска каза, че няма нищо общо с тогава, не е на същото място, преди беше отвън, а сега е вътре в матката проблема. За хормоните незнам какво да ти кажа, аз четох много и основно май наистина естрадиола е виновен. Аз съм го изследвала през ноември 2013, беше 208 мисля на 3-ти ден, в референтните граници; доц. Катя Тодорова твърди, че хормонално всичко ми е наред, но сега като чета тук - момичетата пишат за естрадиол от 200 чак при пункция, а при мен на 3-ти ден  :? явно наистина е висок. Прогестерона на 7 ден след О ми е 99 при горна граница 88, т.е. и той е висок, но доц. Тодорова каза, че е ОК. Успех на теб и пиши като ти излезе хистологията.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: mgstra в Юли 23, 2014, 15:33:05 pm
Здравейте, никъде и от никой лекар не успях да намеря логично обяснение защо полипите се появяват отново и отново. При някоя от вас случвало ли се е да има рецидив? Колко време след като премахнахте полипите успяхте да забременеете?

Не мога да ти кажа защо се появяват полипи отново. Аз махах полип през декември 2010 г., в началото на февруари 2011 г. бях бременна. Повече полип не ми се е появявал, миналата година забременях, но за кратко, сега в момента отново съм бременна.
Късмет и на теб!
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: delusion22 в Юли 23, 2014, 23:32:18 pm
Момичета,
заинтригувахте ме.
Аз превих хистеро в понеделник, за премахване на септум. Секретарката в отделението ми даде бележка с тел. номер, на който да се обадя за "резултата". На въпроса ми "какъв резултат?" само се с погледаха с колежката си, и не ме удостоиха с отговор. Явно се прави хистология на материала.

Това с естрадиола също не го знаех.
Зай, ако имаш време, прати ми някой линк на лични, да се образовам please :)
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: little_rabbit в Юли 24, 2014, 06:52:49 am
Делюжънче, нямам конкретни линкове, просто от всяко търсене в нета по темата ми се набиват няколко факта: възраст (тук сме по-рано от нормалното, но и болестите се "подмладяват", а и все пак аз съм по-близо до 40, отколкото до 30...), хормонален дисбаланс (при мен е ясно изразен), още няколко причини, които не винаги са водещи (като наднормено тегло - общо взето е свързано с повече естрогени).
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Mousyt в Юли 24, 2014, 12:04:15 pm
delusion22, аз съм правила хистероскопия за махане на септум и хистология не ми е правена. На мен тогава също ми казваха да си взема епикризата като излезе хистологията и после погледнаха и казаха, че то в моя случай нямало.... просто може би повечето хистероскопии се правят за полипи, ендометриуми и прочие и дават стандартно. Но като стане момента ще се обадиш и ще видиш :)
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: marsi в Юли 24, 2014, 22:03:41 pm
Момичета, излезе ми резултатът от хистологията от хистерото и резултата ми звучи много страшно:
Маточна кухина: фрагменти от аденоматозен ендометриален полип, част от които с тежки термокоагулационни артефакти. Миометриум със съдов сноп и аденомиоза.
Ендоцервикс: фрагмент от гладка мускулатура с тежки термокоагулационни артефакти, не позволяващи по-детайлна диагностика. Вероятно се касае за аденомиоза.
Коментарът на д-р Персенска беше "Трябва да ти направим много скоростно забременяване". Идеята и е инвитро на ЕЦ. Тази диагноза толкова ужасна ли е, колкото и звучи. Много ме плашат думите "тежки термогоагулационни артефакти" :? Какъв е този съдов сноп? И този ендоцервикс, доколкото разбирам не е просто полип в матката, а се е разпростряло навсякъде  :?
slanceto2, правих хистероскопия в края на ноември '13г. и още една- февруари '14г. Имах полип и аденомиоза. Според мен термокоагулационните артефакти се получават от самата техника на изрязване (електрокоагулация, лазервапоризация .... използват се различни инструменти за електро- и лазерхирургия).
От написаното при теб съдя, че са установили аденомиоза по ендометриума на матката, а също и по цервикалния канал. За съдовия сноп не мога да кажа със сигурност, но предполагам, че като са изрязвали полипа, освен част от ендометриума са изрязали малко миометриум, затова има и съдов сноп. Но това са си мои ръзсъждения и от прочетено (не съм говорила подробно с д-р Персенска).
Освен епикризите, след двете процедури си поисках и CD - вижда се, че аденомиозата е разрастване на лигавицата на по-голяма площ, което те изрязват (остъргват), а полипът е отделно обособен израстък.
Полипът може да е аденоматозен (от ендометриални клетки), но може да е и с друга структура  (клетки от миометриума - изграден от гладко мускулни влакна, фиброзна и еластична тъкан). При мен полипът беше фиброзен. И предполагам затова док. ти е казала, че това няма общо с предишния проблем, тогава образуванието е имало друга структура.

При мен целият този проблем се оформи, защото съм на хормонозаместителна терапия от доста време вече, а и не мога да я спра, та сега целта е да доведем някак нещата до добра лигавица за трансфер, колкото се може по-бързо.

Успех, момичета!  :)
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: delusion22 в Юли 25, 2014, 00:32:47 am
Mousyt, little_rabbit,
благодаря :)

Ако разбирам правилно, естрогените влияят образуването на полип, но не на септум - той си е вроден.

Ще се поразровя за всеки случай :)

офф топик - спел чека ми подчертава "естрогените" и ми предлага да го заменя с "нестрошените"  osi_13  osi_13  osi_13
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Mousyt в Юли 25, 2014, 16:00:05 pm
delusion22,

И на мен спелчека ми подчертава повечето термини :lol: Сигурно трябва да се добави "специализиран" речник за форума ;)

Иначе за септума - доколкото аз бях чела си е грешка в развитието още в майчината утроба, когато се образуват тези органи и при разделянето маточната кухина вместо да се образува една се образуват двурога матка или матка със септум... това обаче из прочетеното в нет-а. Докторката преди да ми го махнат каза, че без хистероскопия няма как да установят точно каква структура е - можело да бъе плътна или ципеста, а и моят беше толкова голям, че те сериозно мислеха че е двурога а не септирна матка.... след операцията д-р Начев само ми обясни, че едвам го е махнал, защото е много голям и е изрязал колкото е могъл и аз повече и не питах.... а откакто съм бременна ми се е случвало на два пъти при преглед с УЗИ да ми казват, че матката ми е със странна сърцевидна форма и като съм им казвала за хистерото казват, че така вече е ОК.
Та според мен и от септум до септум има разлика....
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: slanceto2 в Юли 25, 2014, 19:58:05 pm
Marsi, незнаех, че мога да си взема CD със запис от хистерото. Винаги ли правят такъв, ако сега си поискам дали ще ми дадат? А иначе на мен ми е изгаряна раничка на шийката на матката преди година и половина чрез лазервапоризация и сега се чудя дали тези клетки на едноцервикса не са всъщност от мястото, което ми горяха тогава, или няма връзка  :? Мисълта за полип някакси я понасям, защото знам, че е едно нещо и може да се отреже, но тази диагноза аденомиоза, т.е. доколкото разбирам явно цялата структура на матката е увредена, ме плаши ужасно много. Много успех и положителни емоции.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: marsi в Юли 25, 2014, 22:49:11 pm
slanceto2, всъщност CD-то съдържа няколко снимки, не цял запис на процедурата. Давала съм заявка за диск при администраторките веднага след процедурата. Не знам за колко време съхраняват записите, но може да попиташ, трябва да им кажеш име и датата, на която е направена хистероскопията.
Аденомиозата не винаги обхваща цялата повърхност на лигавицата (поне при мен е така), и е повърхностно (върху ендометриума).
Не мисля, че има връзка с интервенцията, която са ти правили миналата година.
Разглеждала съм клипчета в  YouTube с хистероскопии за отстраняване на аденомиоза и като сравнявам, при мен е малко.
Не се притеснявай, поговори с док.
Не знам след като се изреже, за колко време може да се образува пак, но предполагам, че е различно при всеки. Може евентуално един-два цикъла преди трансфер отново да направиш хистероскопия за още един оглед преди ЕТ. Аз затова настоявах за втората хистероскопия февруари като си мислех, че следващия месец ще ми е трансфера, но беше тънка лигавицата и го отложихме.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: little_rabbit в Юли 30, 2014, 20:40:22 pm
Момичета, колко време след хистероскопия ви дойде? На мен май ще ми подрани, при хистероскопия на 10 ден, днес ми е 21 и вече ми зацапва, утре чакам истински цикъл. А цикъла ми е 32-34 дни...
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: delusion22 в Юли 30, 2014, 23:30:59 pm
little_rabbit,

на мен днес ми е 16 ден, и много ясно си усетих овуто през уикенда (а МЦ си ми е 28/29 дена).
По моята логика трябва да си ми дойде на време.

 Но ако полипите се образуват в следствие на хормонално влияние, след премахването му, може да има хормонално влияние поради липсата му ...  osi_17  не знам дали мога по-объркано да се изкажа  :oops:

Между другото - по пътя на същата "логика" - не може да се плува в месеца на хистерото, нали? ... а така ме сърби ...банския : (
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: little_rabbit в Юли 31, 2014, 06:19:50 am
Делюжънче, при мен няма ову заради срастванията, т.е. причината да се появява полипа не е премахната. Като че ли имах ЦС на 12-14 ден, но тогава бях със зацапване от самата манипулация и не можа да съм сигурна. А от няколко дни ме боли корема така, все едно всеки момент (или до няколко дни) ще ми дойде. И затова се обърквам.
Хаха, не можело да се плува. В събота бях на басейна  :D Нищо не ми забраниха, до мен имаше една македонка, тя питаше за "баняне", сауна, д-р Стаменов каза ок на всичко. Затова реших, че и басейн може, пък и този е толкова хлориран, че няма накъде.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: slanceto2 в Юли 31, 2014, 07:10:26 am
Цикълът, в който правих хистерото ми беше 23 дни, а по принцип е 27-29, доста подрани. Но при мен се получи една особеност, в този цикъл съм задържала фоликул, а до сега това не ми се е случвало. На следващия месец правих биопсия и при проследяването се оказа, че съм със фоликул 33 мм. 5 дни утрогестан и направихме биопсията, но пак ми подрани - на 24 ден, но тук вече си мисля, че е от утрогестана.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: delusion22 в Юли 31, 2014, 07:23:58 am
Хаха, не можело да се плува. В събота бях на басейна  :D Нищо не ми забраниха, до мен имаше една македонка, тя питаше за "баняне", сауна, д-р Стаменов каза ок на всичко. Затова реших, че и басейн може, пък и този е толкова хлориран, че няма накъде.

Ауу Little_rabbit,
жива и здрава да си - в понеделник се мятам. Тук басейна също е много хлориран.

Хайде, дано МЦ не ни изненада :)
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Faith& в Юли 31, 2014, 08:27:32 am
След хистероскопия може и да подрани, и да позакъснее, и да е много по-обилен.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: little_rabbit в Август 04, 2014, 18:19:48 pm
Днес си взех епикризата. Хистологията е "фрагментиран аденоматозен ендометриален полип с хиперпластични жлези и лимфоидни агрегати в стромата".

Още чакам да ми дойде, но по-скоро си мисля, че последното зацапване трябва да го броя за менструация. Съвсем се обърках  :lol:
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: slanceto2 в Септември 27, 2014, 21:41:45 pm
Момичета, правих хистеро през юни, тогава всичко изчистихме. С аденомиоза съм. Сега 3 месеца по - късно пак се видя петно на лигавицата :-( Толкова ли бързо се равива тази аденомиоза, струва ми се безнадеждно вече.
Марси, знам че ти си правила 2 хистероскопии през 2-3 месеца, това ли беше причината и при теб? Аз си мислех, че поне 6 месеца ще устиска и ще успеем със забременяването. 3 месеца е ужасно малко време, първия месец имах задържан фоликул, послед клиниката в отпуск, миналия месец извадихме яйцеклетка, но не се оплоди и сега пак съм на изходна позиция. Др Персенска днес ми каза само, че това петно я притеснява, но ми назначи прегнил и във вторник пункция. На мен ми се струва, че опита ми е обречен на неуспех. Това, че не мога да се преборя с тази аденомиоза ме съсипва.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: marsi в Септември 28, 2014, 23:19:08 pm
slanceto2, след първата ми хистероскопия, това което видях че са почиствали беше  много, може би повече от половината от цялата повърхност на лигавицата (ако мога да го опиша по този начин). При втората, 3 месеца по-късно, пак почистваха, но беше малко петно. Сравнено с първия път, наистина малко. И тъй като от тогава мина почти половин година, с един неуспешен трансфер междувременно, смятам да поговоря с док.  за още една хистероскопия следващия месец. Не знам вече какво да очаквам, не се чувствам спокойна за лигавицата и ми се иска отново да я погледне преди следващ трансфер.
А това петно при теб, за което казваш, как се видя, на прегледите с вагиналния УЗ ли?
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: slanceto2 в Септември 29, 2014, 08:53:16 am
Да, Марси, на УЗ, бях на проследяване преди пункция. Др. Персенска премери фоликула и лигавицата и после започна да оглежда по-продължително от друг път. Попитах я има ли нещо притеснително, тя каза че лигавицата не и харесва. Аз я попитах тънка ли е или какво (беше 8 М), а тя каза, че има петънце, което я притеснява. Но въпреки това ми назначи прегнил и утре съм на пункция. Сега незнам какво да правя. Ако и този месец не стане, си мисля да пробваме до края на годината да вадим Я и да замразяваме и след коледната им ваканция, януари пак да се подложа на хистеро. Но ще видя, тя какво ще каже, може да поиска още следващия месец да ме чисти отново.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: marsi в Септември 29, 2014, 11:17:16 am
slanceto2, действително проблемът с лигавицата не пречи да се събират и замразяват яйцеклетки (ембриони).
Дебелината на твоята лигавица изглежда добре, 8мм преди прегнила е много добре, тя и още ще се увеличи до деня за трансфера. Аз ако мога да стигна до такава дебелина .....  :) , но за петънцето док. трябва да прецени, може би зависи и къде точно се намира.
Може да поговориш отново с д-р Персенска има ли смисъл от трансфер този месец или да замразите, няма да е късно да доуточните това утре след пункцията.

Желая ти успешна пункция и хубава яйцеклетка!  :)
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: slanceto2 в Октомври 01, 2014, 15:41:05 pm
Marsi, послушах съвета ти - още на прегледа сутринта преди пункцията пуснах идеята да замразяваме. Др. Персенска не беше много многословна (както винаги :-)) каза, че като / ако извади яйцеклетка ще реши. Е извадихме яйцеклетка :-) , като мина след пункцията каза, че ще правим трансфер, ако се оплоди. Е, този път се оплоди :-) и сега се моля мъничето да оцелее до петък и да ми го върнат. Хем ме е страх това петно да не провали опита ми, хем вярвам на др. Персенска и на преценката й. Успех на всички, безценна е помоща ви и ми е много по-леко, когато чета тук и знам какво ми предстои, какво да очаквам, как да действам.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: marsi в Октомври 02, 2014, 01:17:37 am
slanceto2, много се радвам за оплодената яйцеклетка  :), с пожелание за успешен трансфер!!!
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: slanceto2 в Октомври 02, 2014, 08:34:39 am
Благодаря, Марси :-) Успех и на теб, бързо да направиш хубава лигавица и да действате.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: avalanche в Октомври 28, 2014, 17:28:24 pm
Момичета, малко ми е не съвсем за тук въпросът, но не знам къде да питам другаде  :oops:. Трябва да направя оперативна хистероскопия, която не е свързана с проблем със забременяване. В специалните клиники надали вземат външни пациенти като мен, знам че са претоварени. Ако някоя от вас може да ми препоръча специалист/болница за такова нещо, ще съм много благодарна. Важно ми е да я правят без престой, т.е. режат, чакам там да ме пусне упойката и бягам...
Благодаря ви предварително!
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: tanj74 в Октомври 29, 2014, 12:57:16 pm
 vanyush, наскоро ми правеха оперативно хистеро в болница Надежда.При мен също не е свързано със забременяване.Само че съм стар пациент на клиниката и си ходя при д-р Стаменов.
Та с мен имаше една жена която не беше пациент на клиниката.Тя се оперира при д-р Ташков. Обясни ми, че е минала на преглед след което си е записала час за хистеро.

Също така имам инфо за хистеро във ВМА. Една приятелка  се оперира там.
Процедурата е същата.Минаваш на преглед след което уговаряш час за хистеро.
По здравна каса + цената за избор на екип е 710лв. Без избор май не можело. Упойката която поставят във ВМА е спинална (защо не ми стана ясно).
Държат те 1 ден в реанимация, на другия ако много настояваш те изписват.Иначе си висиш в отделението 3 дни.

В Надежда те изписват същия ден, ако има усложнения на другия.Цената на хистерото е 500лв+ направление за хоспитализация.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: avalanche в Октомври 29, 2014, 14:38:59 pm
tanj74, много ти благодаря! Това във ВМА хич не ме устройва - как три дни, щом други го правят за часове?! Просто безумно ми се струва!
Май ще опитам в Надежда и аз. Там вероятно е с обща анестезия, щом те пускат същия ден... Само дето лекар с такова име не виждам в екипа, но като звънна, все ще ми кажат какво да правя :)
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Dodich в Октомври 29, 2014, 17:03:51 pm
Vanyush, правила съм 2 оперативни хистероскопии в Майчин дом (при Карамишева и Начев). Минават с направление, а ако искаш избор на екип по спомен беше около 400 лв. Аз отидох предишния ден да ми оформят документите за прием и на следващата сутрин се явих в отделението. След интервенцията стоях около 2 ч. в реанимацията докато си раздвижа краката (правят спинална упойка) и по преценка на лекаря може и да те пуснат още същия ден. Аз обаче останах и през нощта за лично успокоение и сигурност и на другата сутрин ме изписаха. Около 10 дни след това отиваш за епикризата.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: tanj74 в Октомври 29, 2014, 18:06:38 pm
Упойката която ми направиха беше венозна.За хистерото отидох само с направление и превръзка.Нищо друго не се носи.
Ти ако звъннеш попитай кои лекари правят хистеро и си избери някой.Предполагам, че всички които са в гинекологията оперират.Има много лекари.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: marsi в Октомври 29, 2014, 20:57:36 pm
vanyush, тъкмо се връщам от преглед в Надежда, отново ще правя хистероскопия (трета за мен), попитах и за твоя вариант. Трябва да се обадиш и да обясниш, че не си пациент на клиниката и се интересуваш конкретно за хистероскопия, първо ще ти запишат час за преглед, след което лекарят ще те насочи за ден и час за хистеро. Посочиха ми трима лекари: д-р Еленчев, д-р Георгиев и още някой (не запомних), като се обадиш ще ти обяснят.
За самата процедура трябва Направление №7 (по клинична пътека 149), документ за кръвна група и лична карта. Отива се към 7.00-7.30 (без прием на храна и течности), в лабораторията правят кръвни изследвания (не се заплащат), следва оформяне на документи, плащане 500лв., преглед при анестезиолог и прием в отделението.
Упойката е пълна. Около обяд или ранният следобед лекарят минава за разговор и ако всичко е наред по преценка на лекаря, си тръгваш.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: avalanche в Октомври 29, 2014, 22:51:30 pm
Момичета, благодаря ви! Не съм се и надявала на толкова много и пълна информация :)
marsi, нямам думи, чак да разпиташ специално  :bighug:
Малко се постреснах, обаче, от тези втори и трети хистероскопии :(. Чести ли се рецидивите?  :?
Всъщност, в клиниката, където ходих ми бяха казали, че трябва да е задължително в деня, в който приключва цикъла. Малко ми е странно, че в Надежда дават час...
За Майчин дом, ако реша, предполагам трябва да си запиша час при някой от споменатите лекари и той вече да си ми каже. Ох, хич не се оправям с тичане по разни кабинети и задаване на много въпроси, май по-добре в някоя по-уредена болница :) А и ме е страх от тези спинални упойки  :(
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Dodich в Октомври 29, 2014, 23:27:24 pm
Vanyush, аз отидох в МД по препоръка на моята лекарка за специалистите, които споменах. Ходих на преглед и се уговорихме да се чуем в началото на следващия цикъл, за да определим ден - препоръчително е интервенцията да е в първите чисти дни. Лекарите в МД наистина са добри специалисти, но бюрокрацията (по приема) е натоварваща: попълват се документи в приемния кабинет, носиш изследвания за кръв, урина и кръвна група, правиш консултация с анестезиолог и вътрешни болести. Иначе не съм имала проблеми със спиналните упойки, напротив чувствала съм се далеч по-зле от общи такива, но все пак не съм критерий.
Моята втора хистероскопия се наложи поради леко притеснителна хистология на материала от първата. При втората всичко беше добре, но за всеки случай си занесох препаратите и за мнение във ВМА.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: marsi в Октомври 29, 2014, 23:41:37 pm
vanyush, последната хистероскопия е по мое настояване, защото при мен беше установена аденомиоза и след последния ми неуспешен трансфер, ми се иска да бъде погледната лигавицата отново. Тази хистероскопия може и само диагностична да се окаже, т.е. да не се наложи някаква интервенция, но ще се чувствам по-спокойна док. да погледне лигавицата преди следващ трансфер, въпреки че на УЗ не се вижда да има нещо притеснително, но цикълът ми не е както трябва и затова настоях за хитероскопия. 

Часът е, който съм посочила в следващото изречение-  отива се 7-7.30 и се губи определено време за изследване в лабораторията, попълване на информирано съгласие и други бланки, въвеждане на данни (на регистратурата ще ти кажат точно в кой кабинет), заплащане, преглед при анестезиолог.

Правих редакция и допълнение на поста и съм пропуснала да изтрия предишната формулировка "за ден и час", явно затова се получава двусмислие :)
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: avalanche в Октомври 30, 2014, 10:16:10 am
Момичета, спирам с въпросите, че завзех темата... Още веднъж от сърце благодаря за насоките и споделеното за конкретните ви случаи.
Успех и да сте здрави! :)
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: ailieva в Ноември 04, 2014, 15:17:38 pm
Здравейте,
за пръв път пиша в този форум. Моля да ме извините, че нахлувам така. Имам нужда от съвет. След смяна на колко специалисти, по повод на продължително кървене се стигна до диагноза полип на матката 12мм.  :( Бях лекувана с Дуфастон два месеца, след това ми бе предписана терапия с Линдинет за три месеца, но не можах да издържа и ги спрях (пих ги две седмици). За жалост полипът не се е махнал от тези лекарства.
Не ми стана ясно, кога се извърша тази процедура- до 10-тия ден на цикъла или в края му? На различни места намирам различна информация.  :oops:
Препоръчват ми въпросната процедура да се извърши до края на този месец или най-много за следващия цикъл, но не споменаха в кои дни.
Бихте ли ми казали каква е разликата между мини хистероскопия, диагностична и оперативна? На мен са ми написали в амбулаторния лист - с мнение за диагностична хистероскопия.
Бихте ли ми препоръчали клиника в София, желателно да е репродуктивна, в която се извършват тези процедури и добър специалист.
Благодаря предварително.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: avalanche в Ноември 04, 2014, 21:06:59 pm
Мога само да ти кажа на мен какво ми обясниха за времето на операцията: първия чист ден от цикъла казаха първо и после добавиха, че ако не бил съвсем свършил, още по-добре. Много информативно, нали  :lol: Предполагам не е от жизненоважно значение. Доколкото разбрах мен ме гласиха за 4ти ден от цикъла, въпреки че не бях споменавала колко ми е дълъг. Освен това ако чакам абсолютно чист ден, ще го докарам до следващия цикъл :(
За мини не съм чувала, но диагностичната хистероскопия се прави само за оглеждане както подсказва наименованието, докато при другата се реже каквото там трябва. Апаратурата е една и съща. Аз, лично, смисъл от първата не виждам, но може и да има някакъв. Звучи ми логично като огледат, да са готови и да направят операция, ако се налага, вместо да слагат втора упойка след това. Но не съм лекар все пак. Мисля, че най-добре ще е да разпиташ който ще те оперира, понеже явно има разминавания и в мненията на самите лекари по някои въпроси.
Според мен във всички "репродуктивни" клиники извършват тази манипулация, но за специалист по-добре да кажат момичета, които имат опит. И аз съм още в процес на чудене  :?
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: ailieva в Ноември 04, 2014, 22:21:06 pm
Здравей,
в клиниката на д-р Щерев правят такава "мини". Ето линк
http://shterevhospital.com/surgery/%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B8-%D0%B8-%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BF%D1%83%D0%BB%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D0%B0-%D0%B4%D0%BE-%D1%8F/%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%81-%D1%85%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%8F/
Четох, че има значение за деня на МЦ, тъй като лигавицата на матката нараства.
Благодаря ти!
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: slanceto2 в Ноември 06, 2014, 07:55:43 am
На мен ми казаха 7-10 ден, т.е. хем да е спряло кървенето, хем да не е дошла овулация. Тогава се прави, именно заради размера на лигавицата по това време. Успех ти желая.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: sia в Януари 29, 2015, 10:27:14 am
На мен ми предстои поне една хистероскопия за премахване на миомен възел, тъй като е с много лошо разположение и ще трябва да се махне на две или три пъти. Спряла съм се на д-р Калчев от Малинов. Ще се радвам, ако някои има отзиви да ги сподели.




Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: DODAA2 в Февруари 12, 2015, 15:29:36 pm
здравейте момичета, не знам точно тук ли трябва да задам въпроса си, но цял ден се ровя..чета и до никъде не стигам..
става въпрос за моя близка приятелка, репродуктивна..в момента правят стимулации в надежда, за опит ин витро..притеснителното от цялата процедура е, че след три хистероскопии там и спира МЦ и без него е почти 5-6 месеца и до момента. някой знае ли това дали е нормално и ще има ли ефект от тези стимулации или го правят без резултатно само за да всемат парите от фонда, благодаря предварително но включилите се..
П.П. днес съм препрочела цялата инфо от страницата на НАДЕЖДА за всички странични ефекти от въпросната процедура, но не открих никъде това коетео се случва на моята близка..
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: cream в Февруари 22, 2015, 13:31:11 pm
Момичета, как се прави контролен преглед след хистеро? В смисъл ново хистеро ли следва или само преглед /при възпаление на матката/?

sia, успех!
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: little_rabbit в Февруари 22, 2015, 15:40:59 pm
Кремче, не съм имала контролен преглед след хистероскопията ми. Ако имаш възпаление на матката, СПЕШНО трябва да отидеш да те видят.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: cream в Февруари 22, 2015, 16:24:14 pm
Зайче, направиха ми хистеро и така ми откриха възпалението. Не ми е ясно как ще се разбере дали съм се оправила - преглед или трябва нова хистероскопия.
Не знам кога се е появило това чудо, вижда ли се на видеозон..... Може опитите ми да са неуспешни от него или поне последният. Вече тотално се обърках...
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: little_rabbit в Февруари 22, 2015, 16:39:36 pm
Ох, Кремче... Не съм компетентна да те посъветвам, при всички случаи трябва да говориш с лекарите.
Много късмет!
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: sia в Февруари 22, 2015, 17:20:29 pm
cream, благодаря за пожеланието. Ще имам нужда. Утре отивам за изследвания, в началото на цикъла и кръвните и след това започваме. Д-р Калчев се закани даже да публикува моя случай. Явно наистина много рядко се случва да е на толкова гадно място.

А за твоя случай, най-добре се обади да обсъдиш притесненията си с лекаря ти.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: cream в Февруари 22, 2015, 17:29:20 pm
Следващия месец съм на контролен преглед. До тогава има да мисля и да премислям.....
Благодаря за включването, момичета!
Sia, ще чакаме да разкажеш.  yahoo_17
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: tanj74 в Февруари 23, 2015, 08:59:59 am
Кремче, аз съм с лека степен на аденомиоза и след хистеро док държа да ме види в дни преди овулация.
Ултразвуков е прегледа.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: cream в Февруари 23, 2015, 19:16:12 pm
Кремче, аз съм с лека степен на аденомиоза и след хистеро док държа да ме види в дни преди овулация.
Ултразвуков е прегледа.
Супер! По принцип контролният преглед ми е определен за 12 ден следващия цикъл. Обаче се чудя, ако се вижда на видеозон, защо не го е видял досега, при положение, че всеки месец почти съм по прегледи......  osi_10.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: virginforest в Март 11, 2015, 21:58:27 pm
Здравейте, момичета пациентка съм доктор Персенска в клиника Надежда, след две неуспешни бременности и след това кюретажи на цветната снимка  сега се вижда сякаш вече имам две запушени маточни тръби, едната със съмнение за хидросалпингс. След двете ранни бременности имах и полипи.
Доктор Персенска ми препоръчва да ми направи едновременно и лапароскопия за отстраняване на тръбата ако се налага и хистероскопия...Някой подлагал ли се е на две операции едновременно...звучи ми доста страшничко.  Също да попитам има ли някой който да се е сдобил с лоша цитонамазка поради травма на шийката при хистероскопия? В момента не се виждат никакви полипи и ми е толкова притеснено, че задължително искат и там да ме бъркат. Има ли още някой, който се е подлагал на такива процедури при Персенска?
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: sia в Март 11, 2015, 22:47:29 pm
Мина и моята хистероскопия при д-р Калчев.
И очаквано ще има и втора. В края на април, началото на май. 2/3 от миомата я няма вече. Докторът смята, че може и да не се наложи трета.
Неочаквано болка нямам. При предишната през 2006 (също оперативна за премахване на сраствания)  имах лека болка до вечерта като при болезнен цикъл.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Mirracles в Октомври 13, 2015, 10:05:34 am

Здравейте момичета,

Имам едно малко миомно възелче и док от репродуктивната клиника ме съветва да го видим и с контраста по време на цветната снимка и евентуално да направим оперативна хистероскопия за премахването му. Моля ви споделете при кого сте имали успешна хистероскопия?
С каква упойка ви я правиха и колко останахте в клиниката? Мерси!
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: sia в Октомври 13, 2015, 12:37:31 pm
Моите бяха при д-р Калчев в клиника Малинов. През март и май. И двете с венозна анестезия. Пуснаха веднага след като се увериха, че съм ок, т.е. няколко часа след хистероскопията.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Mirracles в Октомври 13, 2015, 14:32:26 pm

Благодаря ти много за бързия отговор, Сия!
Клиника Малинов има ли договор със здравната каса или там тази интервенция е само платена?
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: sia в Октомври 13, 2015, 18:02:22 pm
Платена е.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Mirracles в Ноември 18, 2015, 10:17:01 am
Момичета,

Тези от вас, на които са им правили оперативна хистероскопия, с каква упойка бяхте и как ви понесе? Очертава се моята операция да е евентуално в началото на декември. Предстои ми консултация с кардиолог и анестезиолог. Бях се панирала и не се сетих да задам на док допълнителни въпроси за упойката. Единствено чух венозна. Това не знам дали означава пълна или не. Хич не ми се ще да ме интубират и тн. Нещо почна да ме хваща шубето.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Dodich в Ноември 18, 2015, 13:16:21 pm
Венозна значи пълна. Понасянето зависи с какъв медикамент е анестезията, дозировка и индивидуално от организма. Имам 2 пълни упойки за абразио - едната ми понесе много добре, не съм усетила никакъв дискомфорт, от втората обаче повръщах и 2 дни ми се виеше свят. И с двете бях спазила всички предписания да не консумирам храна и течности.

Моите хистероскопии са били със спинална упойка. Не съм имала проблеми освен, че докато мине действието ми беше много студено, направо треперех.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Mirracles в Ноември 18, 2015, 14:37:46 pm

Dodich,


Мерси много за бързия отговор. Ще имам повече яснота, когато отида на консултация с анестезиолога. Приятен ден!

Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: marsi в Ноември 21, 2015, 01:27:00 am
Mirracles, три хистероскопии съм правила, с пълна упойка (венозна). Тя е краткотрайна и се понася леко, но зависи и от медикамента, както Додич е писала.
Аз отнесох доста упойки  :) в рамките на около две години, тъй като правих опити на ЕЦ, всеки път с краткотрайна пълна упойки.
Та при всичките манипулации два пъти не съм се чувствала добре (след пункции, не при хистероскопиите), усещах замаяност, главоболие, леко гадене ... но само в рамките на деня.
Първата ми хистероскопия продължи по-дълго, към 40мин. (другите бяха около 10мин.), но там има анестезиолог, който следи състоянието ти, и с оглед работата на опериращия лекар, реагира с добавяне на още упойка, ако е нужно.
Довери се на лекарите, в репродуктивните клиники (четох някъде, че посещаваш к-ка Щерев) специалистите имат голям опит, не се притеснявай  :)
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Mirracles в Ноември 21, 2015, 08:35:57 am
Марси,

Мерси много за подкрепата!
Вярвам, че всичко ще мине чудесно, просто ми е за първи път и се опитвам да се информирам, за да съм по-спокойна.
Мерси и приятен уикенд!
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Mirracles в Декември 11, 2015, 19:36:51 pm
Привет момичета,

Хистероскопията ми мина успешно  :) Беше със спинална упойка.
Исках да ви питам, колко време ви препоръчаха да изчакате преди да възобновите опитите или да пристъпите към инвитро?


Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: marsi в Декември 15, 2015, 23:20:37 pm
Mirracles, зависи какво точно е правено. При мен вариантът беше доста усложнен, както ти бях писала, и даде отражение върху дебелината на лигавицата. Месеци наред проследявахме лигавица, за да мога да направя трансфер.
Според мен, ако няма усложнения, достатъчно е да се изчака един-два цикъл и ако при проследяване лигавицата изглежда добре, може да се възобновят опитите. Но най-добре е лекуващият лекар да даде насока с оглед извършената манипулация.
Желая ти успех! :)
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Mirracles в Декември 15, 2015, 23:25:30 pm
Марси, точно лигавицата ме притеснява. Исках да ви питам дали веднага ви се нормализира цикъла след хистероскопията? Аз бях на Регулон за да поддържаме тънка лигавицата за операцията, приключих го два дни след операцията. Така и не можах да различа дали ми е цикъла или още изчиствах кръв след операцията. Това което сметнах за цикъл беше доста оскъдно и с бледо розов или светло кафеникав цвят,в рамките на 2-3 дни. След няколко дни съм на контрола при док и ще я питам. Почнах и ДХЕА, както док поръча.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: marsi в Декември 15, 2015, 23:34:58 pm
Mirracles, вероятно е било цикъл, но не е имало много за излющване, лигавицата е била тънка. След спиране на медикамента вече си започва нов цикъл, дано на прегледа лигавицата да изглежда добре.
На кой ден от цикъла е прегледът?
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Mirracles в Декември 15, 2015, 23:41:36 pm
Между 9 и 11 ден иска да ме види.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: marsi в Декември 15, 2015, 23:48:25 pm
Да, и аз приблизително в тези дни отивах на първи преглед, да се види как е преди овулация. След няколко дни (по преценка на лекаря) отново.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Mirracles в Декември 15, 2015, 23:53:17 pm
Благодаря много, че се включи, Марси!
Дано всичко е ок на прегледа ми.
Вече нямам търпение :)
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: hrisuvalant в Януари 08, 2016, 22:15:02 pm
Здравейте, може ли някой да каже каква е цената на хистероскопията при д-р Крумов в Медлайн - Пловдив?
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Vistal в Януари 13, 2017, 21:46:22 pm
Здравейте, бих искала и тук да направя едно запитване към тези на които е правена хистероскопия за премахване на полип.
Мен ми правиха миналия месец, на 6ти ден от цикъла, после имах кървене и зацапване около 10-11 дена.
Дойде ми цикълът с нормалното си закъснение от нинимум 7-8 дни този месец, но първоначално близо два дена беше някакво странно като ръждиво зацапване, което ту го имаше, ту не и изведнъж от снощи текна като изведро. Аз съм с обилен цикъл по принцип, най-вече на втория ден, но това сега дето текна на третия ден мога да сравня само с първи-втори цикъл след двете раждания, които имам. За след раждане знам, че е ок, но за след хистероскопията за махане на полип, се притеснявам този повече от обилен теч цял ден вече, нормално ли е?
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: nelchi в Март 27, 2017, 15:52:11 pm
Здравейте,
предстои ми хистероскопия заради миомни възли. Знаете ли колко болничен дават, че пропуснах да попитам, а ми трябва за работата да знам, да си направя сметката
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: bebeshok0326 в Март 27, 2017, 16:19:25 pm
За лапаросто са 30,предполагам ,че и за хистерото са толкова.Или поне на мен ми бяха дали толкова
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Елизабета в Март 27, 2017, 19:07:06 pm
Здравейте, бих искала и тук да направя едно запитване към тези на които е правена хистероскопия за премахване на полип.
Мен ми правиха миналия месец, на 6ти ден от цикъла, после имах кървене и зацапване около 10-11 дена.
Дойде ми цикълът с нормалното си закъснение от нинимум 7-8 дни този месец, но първоначално близо два дена беше някакво странно като ръждиво зацапване, което ту го имаше, ту не и изведнъж от снощи текна като изведро. Аз съм с обилен цикъл по принцип, най-вече на втория ден, но това сега дето текна на третия ден мога да сравня само с първи-втори цикъл след двете раждания, които имам. За след раждане знам, че е ок, но за след хистероскопията за махане на полип, се притеснявам този повече от обилен теч цял ден вече, нормално ли е?

 Здравей Vistal на мен ми правиха хистероскопия за премахване на полип на 22.04.2016г. на 5-ти ден от МЦ помня ,че цикала ми подрани 1-2 дни .Дойде ми изведнъж като изведро а на мен ми е доста по оскъден това беше единствения месец когато цикъла ми беше обилен  .Само два дни след хистероскопията имах зацапване, а на 5-тия ден вече правихме и секс и всичко беше наред .Помня ,че БТ в месеца след хистероскопията я поддържах малко по висока.Това е което помня ,надявам се да ти е от полза ,но при всеки е различно.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Слънчицето в Април 02, 2018, 23:40:15 pm
При мен първия път имаше кървене само първия ден,след това нормален цикъл,втората хистероскопия подрани с 5 дни и беше много слаб,което уж било нормално.Двама лекари ,две мнения.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: keity91 в Октомври 19, 2018, 09:45:57 am
    Здравейте, момичета!  :)
Нова съм във форума - не съм писала до сега.
   Правим опити с приятеля ми от близо 10 месеца - аз съм с аномалия - две матки с влагалищен септум - при посещението ми и при двама лекари, мнението им е, че  този септум трябва да се отстрани, тъй като може да пречи на забременяване и по-късно на износване.
    Говорих с един от лекарите вчера - да действаме по въпроса с отстраняването му.
Това, което ме озадачи - че няма да го махаме чрез хистероскопия, както при доста от Вас, а се изрази така: ти ще бъдеш под пълна упойка - режем с ножицата и готово после ще имаш престои 3 дни в болницата, тъй като ще има доста кръвотечение. Тъй като по касата няма такава манипулация "премахване на септум" - каза, че ще се води вагинална пластика.
  Та въпроса ми към Вас е : премахван ли Ви е септум по този начин т.е. някак си това, което ми каза, ме стресна.


   Благодаря Ви предварително!  :)
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Мели в Октомври 19, 2018, 11:09:07 am
Здравей, keity91!

Вероятно ще се напарви точно това, което ти е казал колегата - ще се премахне оперативно вагиналния септум. На втори етап, т.е. като следваща операция, трябва да се мисли за пластика, за да се направи по-голяма кухина от двете матки. Ти говориш за хистероскопко отстраняване на маточен септум, което е стандартна процедура при наличие на такъв, но при тебе ситуацията, както я описваш, е по-различна. Трябва да обсъдиш тези неща с лекаря, който ще те оперира, за да знаеш точно какво ти предлага.

Поздрави! :)
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Ра в Август 13, 2019, 11:00:29 am
Девойки, някой скоро да е правил хистероскопия за отстраняване на миомни възли
 ( субмукозни) при д-р Калчев? Впечатления?
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: HELIANTHUS в Август 13, 2019, 11:11:40 am
Здравей, Ра. Аз правих такава хистероскопия през миналият Ноември при д-р Калчев. Моят възел беше субмукозен, т.е. вътре в маточната кухина. Операцията мина много,  много добре.  Много съм доволна от отношението на всички в клиниката, бяха много мили. Самата процедура е много лека, пускат те да си ходиш няколко часа след операцията, болка имах много лека като при цикъл в същият ден. Преди да ме изпишат доктора ми обясни какво е направил и ми дадоха видео от операцията. Ако имаш някакви конкретни въпроси питай, ще се радвам да отговоря.
Титла: Re: хистероскопия
Публикувано от: Ра в Август 13, 2019, 11:59:37 am
Благодаря, Хелиантус!