www.zachatie.org

Репродуктивно здраве => Хормонални проблеми при жената. СПКЯ. => Темата е започната от: dani_ j в Януари 19, 2008, 07:08:58 am

Титла: Вродена надбъбречна хиперплазия
Публикувано от: dani_ j в Януари 19, 2008, 07:08:58 am
Момичета, кажете ми нещо повече за това заболяване. Ровя се в мрежата, но информация намирам на руски най-вече, а там не съм особено силна  :oops:. След седмица имам среща с ендокринолог, но се шашкам и сама си поставям диагнози. При мен са завишени нивата на 17-он прогестерон, ДХЕА-С, тестостерон и андростендион.
Титла: Re: Вродена надбъбречна хиперплазия
Публикувано от: blueocean в Февруари 17, 2008, 19:41:11 pm
И на мен преди няколко дни ми поставиха тази диагноза  :(  след резултати на повишен DHEAs  9.41 при граници 2.68-9.23, нисък прогестерон, но фрии тестостерона и SHBG са в норма. Имам и инсулинова резистентност.

И аз като теб се рових да чета за това нещо и ето какво открих:

Вродена надбъбречна хиперплазия (ВНХ) – късна некласическа хетерозиготна форма на 21-хидроксилазен дефицит, вследствие делеция или мутация на CYP 21-гена. 
Момичетата се раждат с нормални гениталии, но могат да развият преждевременно пубисно и аксиларно окосмяване, а през пубертета – хирзутизъм, акне, менструални нарушения и по-нисък терминален ръст. 
Клинично пациентките трудно се различават от тези с ПКОС. Плазмените нива на тестостерона и DНЕАS могат да бъдат повишени и при двете състояния, а може DНЕАS да е нормален при ВНХ и повишен при ПКОС. 
Диагнозата се поставя по високите серумни нива на 17-хидроксипрогестерон – базален и стимулиран. Базални стойности над 6 πmol/l са показателни за ВНХ. Кръвните проби трябва да се вземат рано сутрин през фоликуларната фаза на м. ц., за да се елиминира фалшиво покачване по-късно вследствие циркадния ритъм на 17-ОНР секреция. За по-голяма сигурност се провежда стимулационен тест с АСТН, при който стойностите на 17-ОНР се покачват 3 пъти, за разлика от ПКОС, където не отговарят на стимулацията. 
Лечението на некласическа ВНХ изисква ниски дози глюкокортикоиди – 1,5-5 mg преднизон дневно. Същият може да се добавя и към основното лечение при ПКОС при повишен DHEAS и леко повишение на 17-ОНР, тъй като двете заболявания понякога се съчетават. 


Не знам кое е най-определящо за тази диагноза, но не се шашкай предварително и изчакай да видиш какво ще каже ендокринолога. Поздрави!
Титла: Re: Вродена надбъбречна хиперплазия
Публикувано от: dani_ j в Февруари 17, 2008, 22:02:19 pm
Благодаря Блуоушън. Аз съм чела това, което и ти си намерила. Нямам поставена диагноза, но за всеки случай да знам.
Титла: Re: Вродена надбъбречна хиперплазия
Публикувано от: blueocean в Февруари 17, 2008, 22:42:53 pm
dani_j, а ти на кой ден от МЦ си прави изследването на DHEAs? Някъде прочетох, че е редно да се направи между 3-7 ден. Аз го правих на 19-тия заедно с прогестерона, фрии тестостерона и SHBG. Сега обаче се сетих, че 17 хидроксипрогестерон не е обикновения прогестерон, които на мен ми изследваха, а от това което копирах по-рано именно той е важния показател за ВНХ. Май пак ще говоря с ендокриноложката си, объркана съм :?
Титла: Re: Вродена надбъбречна хиперплазия
Публикувано от: dani_ j в Февруари 18, 2008, 07:15:44 am
Всичките хормони при мен са правени на 3-ти ден от цикъла. При теб въз основа на кое точно поставиха тази диагноза? Аз направих консултация с двама лекари - ендокринолози, и те до сега не са изказали съмнение за ВНХ. Но втората лекарка сега ще ме праща на ЯМР на надбъбреци, за да изключи евентуално някакво образувание там.
Титла: Re: Вродена надбъбречна хиперплазия
Публикувано от: blueocean в Февруари 21, 2008, 19:53:29 pm
Ами да ти кажа честно и аз незнам въз основа на какво точно ми написха тази диагноза. При мен ДХЕА-то е малко над горната граница. Успокоявам се с факта, че сестра ми, която живее във Франция има като моите резултати, а там дори не са и намекнали за подобна диагноза. 
 
Титла: Re: Вродена надбъбречна хиперплазия
Публикувано от: dani_ j в Февруари 21, 2008, 20:13:20 pm
Попитах въз основа на кое точно, защото не ми се струва чак толкова завишен DHEA-S. Защо не потърсиш още едно мнение?
Титла: Re: Вродена надбъбречна хиперплазия
Публикувано от: blueocean в Февруари 21, 2008, 20:32:24 pm
Ами да ти кажа тази диагноза ми я постави д-р Тодорова. Отидох при нея след като прочетох добрите отзиви тук. Но може би е редно да потърся и второ мнение. За сега се лекувам с хомеопатия и за момента ще оставя настрана доктори, изследвания и т.н Дойдоха ми в повече през последния месец  :?
Титла: Re: Вродена надбъбречна хиперплазия
Публикувано от: dani_ j в Февруари 21, 2008, 21:30:50 pm
За д-р Тодорова и аз съм чела добри отзиви. Сигурно има основание да постави тази диагноза. Но нищо не пречи да чуеш още едно мнение. А с хомеопатия какво лекуваш? Ако искаш ми пиши на лични.
Титла: Re: Вродена надбъбречна хиперплазия
Публикувано от: Мели в Февруари 21, 2008, 21:52:08 pm
Ами да ти кажа тази диагноза ми я постави д-р Тодорова. Отидох при нея след като прочетох добрите отзиви тук. Но може би е редно да потърся и второ мнение. За сега се лекувам с хомеопатия и за момента ще оставя настрана доктори, изследвания и т.н Дойдоха ми в повече през последния месец  :?

Чакай да видим дали съм разбрала правилно - лекуваш с хомеопатия вродена надбъбречна хиперплазия?
Титла: Re: Вродена надбъбречна хиперплазия
Публикувано от: blueocean в Февруари 22, 2008, 14:43:55 pm
Не, с хомеопатия лекувам автоимунно заболяване за което традиционната медицина не предлага добра алтернатива, но това е друга тема.
Титла: Re: Вродена надбъбречна хиперплазия
Публикувано от: faithful в Февруари 26, 2008, 14:20:25 pm
Момичета,здравейте!:)
Тази тема (за съжаление) ми стана доста интересна,защото при изследване на хормоните реулататите са:
17 алфа ОН progesteron   6.990 nmol/l   при реф. граници Ж:фол:0.3-2.4
Prolactin                663,41 mlU/l   при рефер. граници Жнебр.(59-619)
С този ужасно завишен прогестерон се чудя дали и при мен не е такъв проблема - вродена надбъбечна хиперплазия...Какво бихте ме посъветвали,чесно казано съм много объркана, а пък и лекаря не ми обръща внимание.Упорито избягва темата със завишения прогестерон,не били толкова високи стойностите....
Титла: Re: Вродена надбъбречна хиперплазия
Публикувано от: Saliina в Февруари 26, 2008, 16:32:47 pm
faithful,при какъв лекар ходиш?
Как така не ти обръща внимание?
Не мога да си представя, че който и да е лекар, и най-вече ендокринолог, няма да обърне внимание на тези стойности на 17-ОН-прогестерона 8O
На първо четене те насочват именно към ВНХ, но това може да прецени само специалист!
Потърси такъв!
Успех!
Титла: Re: Вродена надбъбречна хиперплазия
Публикувано от: Saliina в Февруари 26, 2008, 16:35:20 pm
А, чак сега виждам, че и пролактина ти е завишен.
И за него ли не ти обръщат внимание!?
Титла: Re: Вродена надбъбречна хиперплазия
Публикувано от: dani_ j в Февруари 26, 2008, 19:05:45 pm
Фейтфул, потърси и друг лекар, за да чуеш още едно мнение.
Титла: Re: Вродена надбъбречна хиперплазия
Публикувано от: Saliina в Февруари 27, 2008, 13:41:12 pm

Лечението на некласическа ВНХ изисква ниски дози глюкокортикоиди – 1,5-5 mg преднизон дневно. Същият може да се добавя и към основното лечение при ПКОС при повишен DHEAS и леко повишение на 17-ОНР, тъй като двете заболявания понякога се съчетават.  [/b]


Момичета, споделете нещо повече за това лечение, ако имате опит.
Аз приемах 6 месеца по половин таблетка (2,5 мг) Дехидрокортизон, който всъщност си е преднизон. Временно състоянието ми се подобри, но от 2-3 месеца отново започнаха проблемите с цикъла. През март ще ходя на лекар и пак ще изследвам хормони, но ми се ще да науча повече за тези състояния и за лечението им.
Информацията на български в нета е доста оскъдна, а и във форумите почти не се коментира ...  :?
Титла: Re: Вродена надбъбречна хиперплазия
Публикувано от: faithful в Февруари 27, 2008, 14:50:13 pm
 :bighug:
Благодаря момичета,аз си знам че не е наред така и ще сменя лекаря.В този ред на мисли дали можете да ми препоръчате някой във Варна.Може би е хубаво и да уточня че не целя забременяване (поне не още:) )А искам да разбера какво ми има и как да се лекувам.
Иначе пия Бромикриптин,чакам да стане април,за да направя изследвания и да реша сега накъде.
Пожелавам ви успех в борбата на всички.Трябва да има някаква цака цялата история ;)

П.С. лекарят ми е гинеколог от Русе...
Титла: Re: Вродена надбъбречна хиперплазия
Публикувано от: blueocean в Февруари 28, 2008, 16:13:26 pm
Saliina, най-добър съвет относно лечението може да ти даде лекар ендокринолог, тъй като надбъбречните жлези са част от ендокринната система на човека.
Повече информация за това състояние открих на английски език, като в превод то е congenital adrenal hyperplasia.
Най-общо казано поради ензимен дефицит (ензим 21-хидроксилазен), надбъбречната жлеза не произвежда достатъчно от хормоните кортизон и алдостерон, а това води до произвеждането на повече андрогени (мъжки полови хормони). При жените това се изразява с повишено окосмяване, нередовна или отсъстваща менструация и др.
А ето и по-подробно описание:
Кортизона е стероид синтезиран от надбъбречните жлези и ни е необходим, за да се справяме с физическия и емоционален стрес, да имаме достатъчно енергия, също така поддържа в норма нивата на кръвната захар и се бори с възпаленията. Надбъбречните жлези се контролират от хипофизата. Когато хипофизата "усети", че няма достатъчно наличие на кортизон в кръвообръщението, освобождава хормон наречен адренокортиктропен (ACTH), които стимулира надбъбречните да произвеждат повече кортизон. Обаче при липса на ензима 21-хидроксилазен при хора с ВНХ, който спомага за преобразуването на прекурсорната молекула наречена 17-хидроксипрогестерон в кортизон, се получава така, че кортизон не се произвежда достатъчно, от там хипофизата регистрирайки все още ниски нива на кортизона, продължава да "изпомпва" още ACTH и това води до свръхизобилие на 17-хидроксипрогестерон. Надбъбречните жлези от своя страна превръщат този увеличен 17-хидроксипрогестерон в андрогени.



Титла: Re: Вродена надбъбречна хиперплазия
Публикувано от: Saliina в Март 01, 2008, 03:38:54 am
Благодаря за отговора, blueocean!
Това изяснява механизма на действие на този хормон.
Но продължавам да се питам за ефекта от лечението. В смисъл, дали не е като противозачатъчните - докато ги пиеш всичко е наред, а спреш ли ги - до месец-два пак започват проблемите? Но не познавам лично други жени с моя проблем, затова търся отзиви тук.
А що се отнася до медикаментите, те са ми назначени от ендокринолог. Но дали 6 месеца лечение са достатъчни, какъв е оптималният срок за прием на лекарства, за да се стигне до желания резултат, не ми стана ясно. Лекарката само спомена, че някои хора пият хапчета цял живот, но за конкретния случай не каза.
Всъщност, отговори ми, че ще прецени следващия път, но аз нямам търпение ... :lol:
Титла: Re: Вродена надбъбречна хиперплазия
Публикувано от: faithful в Март 02, 2008, 18:10:04 pm
Надявам се, че не трябва цял живот,но аз лично за себе си предпочитам тази алтернатива отколкото нещо да не ми е наред...
Иначе Saliina,имаш ли други оплаквания освен ВНХ?Защото ПКЯ според мен също се отразява върху нивата на хормоните.Така може да се окаже че оправяш едното,но нещата все още не изглеждат добре,защото другото действа.Не съм много запозната,опитвам се да   
дам идея защо може да се е получило така.
Титла: Re: Вродена надбъбречна хиперплазия
Публикувано от: Saliina в Март 05, 2008, 10:31:55 am
Защото ПКЯ според мен също се отразява върху нивата на хормоните.

Правилно си се ориентирала  :)
Точно от ПКЯ започнаха при мен проблемите - висок тестостерон, липса на овулация  :( ...
Титла: Re: Вродена надбъбречна хиперплазия
Публикувано от: L.GATEVA в Март 07, 2008, 19:32:16 pm
Аз ги пия тези хапчета три години вече. Понякога дори забравям защо точно ги пия, сякаш е нещо съвсем естествено, като да пиеш кафето си сутрин. Сигурно не познавате други момичета с такъв проблем, защото няма кой да им каже, че го имат. В малките градове лекарите не са чували въобще за тези хормони и лаборантите също. Пълна трагедия. Успех на всички!
Титла: Re: Вродена надбъбречна хиперплазия
Публикувано от: Saliina в Март 08, 2008, 12:51:10 pm
L.GATEVA, кои хормони не са наред при теб?
И, след като от 3 г. вземаш медикаменти, не се ли оправиха вече?
Искам да попитам още дали някое от момичетата тук знае какви са шансовете за забременяване и износване на плода при тази диагноза - късна форма на ВНХ, ако няма други проблеми?
Титла: Re: Вродена надбъбречна хиперплазия
Публикувано от: L.GATEVA в Март 08, 2008, 16:50:01 pm
Няма страшно, аз съм бременна в момента, но продължавам да пия хапчета в малки дози. Иначе съм и с ПКЯ и тестостерона и 17 OH Prog. ми бяха завишени.
Титла: Re: Вродена надбъбречна хиперплазия
Публикувано от: faithful в Март 11, 2008, 00:49:00 am
момичета, на вас кои лекари и на каква основа ви поставиха тази диагноза?
Титла: Re: Вродена надбъбречна хиперплазия
Публикувано от: faithful в Април 06, 2008, 14:58:27 pm
Вече и аз съм с диагноза късна ВНХ. Чесно казано не съм стресната, донякъде очаквах това. По-скоро съм объркана...Това лекува ли се? Страшно ли е, тоест до колко би попречило за забременяване, за едно нормално детенце...до колко би навредило на мен?? Който знае нещо моля да ми каже.
Титла: Re: Вродена надбъбречна хиперплазия
Публикувано от: faithful в Април 08, 2008, 15:42:34 pm
ЗДравейте момичета,
след като прочетох разни статии се зачудих при вас има ли ги тези симптоми за ВНХ?? Защото при мен няма преждевременен пубертет, нисък терминален ръст, косата и кожата ми не са мазни /даже са сухи/, нямам плешивост. 8O Само това пусто окосмяване дето беше да ме наведе на мисълта...Та много ми е чудно, разбрах че има класическа ВНХ и късна форма /както е на англ. nonclassical form/ на ВНХ. "Nonclassical CAH, sometimes called late-onset, occurs when there is only a mild deficiency of enzyme 21-hydroxylase. These patients do not waste salt, and females are not virilized at birth. Nonclassical 21-hydroxylase deficiency may present at any age postnatally, with patients exhibiting moderately high androgens and stimulated levels of 17-OHP."
А тук малко за връзка ВНХ и ПКЯ:
"Women may present with symptoms of androgen excess, including hirsutism, temporal baldness, and infertility. Menarche in females may be normal or delayed, and secondary amenorrhea is a frequent occurrence. Polycystic ovarian syndrome may be seen in these patients. It is likely that excessive levels of adrenal sex-steroids disrupt gonadotropin release and with direct effects on the ovary, ultimately lead to the formation of ovarian cysts, which may continue autonomously to produce androgens."
Другият ми въпрос е някой правил ли ви е такъв ATCH тест, за да се докаже със сигурност ВНХ. Дали изобщо някъде правят такъв тест?

Титла: Re: Вродена надбъбречна хиперплазия
Публикувано от: naskomimi в Април 14, 2008, 09:30:19 am
Момичета, вие направо ме шашнахте с тази внх, инхибини и т.н.
Аз съм много нисичка, кожата по лицето и тялото ми е много мазна..
И съм мата-космата :lol:
Странното е, че тестостерона ми е съвсем нормален - даже нисък за мен - 1,14.
ДХЕА-С ми е двойно над нормата, андростендион - малко над нормата.
Ендокринологът ми каза, че тези хормони и изобщо не пречат на забременяване.
Въпреки това правих ямр на надбъбречната жлеза и уж всичко е нормално. Няма аденоми и изобщо някакви структурни промени на жлезата.
Докторът ми ми каза, че съм от щастливките, които с тези стойности нямат промени в жлезата и това е. Не ме кара да пускам други хормони и т.н.
Но като гледам вие как сте се притеснили...
Притеснихте ме и мене...
На мен той не ми каза за внх, но ми каза нещо такова вродено - генетична аномалия, която е свързана с ниския ми ръст и не ми пречи на забременяването и на нормалното ми физическо състояние.
Вашите лекари какво ви казват - има ли проблем за забременяване и износване...
Направо ме шашнахте съвсем 8O
Титла: Re: Вродена надбъбречна хиперплазия
Публикувано от: chernata_pantera_1990 в Август 17, 2008, 15:45:17 pm
Zdraveite momi4eta  :balk_64:!I az go imam toq problem ama do sega ne sum hodila na lekar i neznam ot kvo moje da mi e okosmqvaneto i neredovniq menzis puk i na rust sam nisko samo 1.58 :(,a sum samo na 18 god  :cry:.E az iskam da pitam ako nqkoi znae ne6to za Вродена надбъбречна хиперплазия (ВНХ),no pri mom4etata 6tot gadjeto mi q ima taq bolest i pie hap4eta ot bebe i iskam da znam dali moje da si imame normalni de4ica   :babbycarrage: :(!Molq vi pi6ete mi! (hug) :bed:

Титла: Re: Вродена надбъбречна хиперплазия
Публикувано от: Ивет в Август 18, 2008, 13:12:34 pm
Интересува ме 17-ОН прогестерон по всяко време ли може да се прави? Трябва ли да е на някой ден от цикъла?
Титла: Re: Вродена надбъбречна хиперплазия
Публикувано от: faithful в Август 18, 2008, 17:08:15 pm
Мисля че по всяко време може, но моята ендокриноложка ми беше написала да го изследвам на 1-3 ден от цикъла...
Титла: Re: Вродена надбъбречна хиперплазия
Публикувано от: mgbg в Август 19, 2008, 13:53:34 pm
Интересува ме 17-ОН прогестерон по всяко време ли може да се прави? Трябва ли да е на някой ден от цикъла?

Не,не може!Изследвай го на 3!
Титла: Re: Вродена надбъбречна хиперплазия
Публикувано от: dalil в Септември 16, 2008, 16:59:52 pm
Иследвах си  17-OH прогестерона на 3 ден от цикъла и резултата  е 1.02 при референтни стойности:0.1-0.8. Вижда се че е над нормата, но не мога да преценя доколко е зле.
АСТХ и ДНЕА-С са в норма. Кортизола е на горната граница или малко над нея. Четох но не попадам на подбен случай и нямам представа за какво са показател подобни резултати от изследвания.
Титла: Re: Вродена надбъбречна хиперплазия
Публикувано от: isev в Септември 30, 2008, 20:32:07 pm
Момичета здравейте да се включа и аз , и на мен ми откриха увеличен хормон на надбъбречната жлеза .Тодорова ми изписа преднизолон ,това може ли да даде положителен резултат и да успея да износя нормална бременност?Много съм притеснена ,защото това не ми е основен проблем имам идруги.Но конкретно това ме шашна много ,защото нямам кой знае какви симптоми , имам акне и окосмяване не е много но според Тодорова е достатъчно и ми каза че е вродено.Много съм притеснена моля някой който има повече инфо да ми пише :?
Титла: Re: Вродена надбъбречна хиперплазия
Публикувано от: dalil в Октомври 01, 2008, 12:48:21 pm
кой точно изследвания не са ти вред и какви са стойностите? Аз също пия от скоро преднизолон.
Титла: Re: Вродена надбъбречна хиперплазия
Публикувано от: isev в Октомври 02, 2008, 09:23:33 am
Мисля че беше DHEA-S 11.7  е увеличен,дали може да се оправи и да се износи нормална бременност?Много съм притеснена ,защото станаха доста неща. :x :?Тодорова ми каза че за толкова млад човек нещата не са ми никак малко 8O,СЪС УВЕЛИЧЕНА ЩИТОВИСНА СЪМ И 2 МУТАЦИИ на тромбофилия и АФА 8OПиши Далил  какви са нещата при теб може и на лични. :wink:
Титла: Re: Вродена надбъбречна хиперплазия
Публикувано от: dalil в Октомври 03, 2008, 11:16:20 am
Isev пише че личните ти съобщения не са активни.
Титла: Re: Вродена надбъбречна хиперплазия
Публикувано от: isev в Октомври 03, 2008, 14:23:33 pm
Как така  не са активни  пробвай :wink:
Титла: Re: Вродена надбъбречна хиперплазия
Публикувано от: alimania в Декември 11, 2008, 21:59:03 pm
Момичета, иска ми се да посъживя темата!
Как се развиват нещата при вас!? За съжаление и аз се сблъсквам с този проблем в момента! От няколко дни пия преднизолон Ф, ужасно се страхувам от това лекарство и ефекта му....Пишете, моля!
Титла: Re: Вродена надбъбречна хиперплазия
Публикувано от: Kylie в Декември 29, 2008, 16:19:05 pm
Момичета и аз се интересувам от темата ..... май и аз имам същия проблем  :? Как се справихте със смъкването на DHEA-S и Тестостерона ?
Титла: Re: Вродена надбъбречна хиперплазия
Публикувано от: Ивет в Декември 29, 2008, 19:53:13 pm
Как се справихте със смъкването на DHEA-S и Тестостерона ?
Ако някой се е справил трябва да го предложат за нобелова награда.
Титла: Re: Вродена надбъбречна хиперплазия
Публикувано от: Kylie в Декември 30, 2008, 09:57:38 am
Ивет тези двете не се ли смъкват  8O  :oops: ауууу ужас  :?
А те как се отразяват на овулацията?
Титла: Re: Вродена надбъбречна хиперплазия
Публикувано от: Ивет в Декември 31, 2008, 01:11:07 am
Ивет тези двете не се ли смъкват  8O  :oops: ауууу ужас  :?
А те как се отразяват на овулацията?

Смъкват се. Но само по време на пиене на лекарства и няколко месеца след спиране на лекарствата. До като се изчисти напълно организма от изкуствено взетите антиандрогени.
След изчистването от изкуствените хормони,    андрогените заемат прородно заложените стойности за съответния организъм.

Как се отразяват на овулацията ли?
По принцип не са добро нещо високите андрогени за овулацията. Но някои жени имат високи андрогени и нямат проблеми, други имат високи андрогени и имат проблеми.
Нещата са относителни.
Титла: Re: Вродена надбъбречна хиперплазия
Публикувано от: InactiveByRequest в Май 11, 2009, 17:18:54 pm
 А какви изследвания трябва да направя за доказване на НВХ - късна форма?
 След прегледа при  д-р Тодорова в листа ми пишеше "вероятна ВНХ - късна форма" , а тя не ми каза да правя някакви изследвания. :ask:
 Аз съм средна на ръст - 168 см , нямам мазна кожа и коса. Окосмяване имам от около година и нещо и то под формата на малко по - изразен мъх по линията под пъпа. Мислех , че е резултат от стимулациите. :balk_133:
 Пила съм Преднизолон Ф по времето на стимулациите , но назначен от гинеколога , не от ендокринолог.
Титла: Re: Вродена надбъбречна хиперплазия
Публикувано от: gereme в Ноември 19, 2014, 21:39:22 pm
Здравейте на всички писали в темата, виждам отдавна не сте писали тук, и ми се иска да споделите опит, оправихте ли се с хапченца, станахте ли майки, как ви се отрази лечението на бременноста? Аз съм със СПКЯ и хиперинсулинемия, сега правих две изследвания на 17 ОНР и двете със завишени стойности 6,78 при референтна граница 2,4, и 5 според моята лекарка за жени с поликистоза и ИР, според нея имам надбъбречна хиперплазия, но ще направя тест АКТХ за потвърждение. Но понеже има много малко информация, а вие сте минали по този път преди 6 години, моля да пишете ако имате време как е минало лечението при вас, смъкнахте ли мъжките хормони......ще се радвам да прочета за всичко което се сетите  :D
Титла: Re: Вродена надбъбречна хиперплазия
Публикувано от: naskomimi в Ноември 30, 2014, 08:12:45 am
Здравей, Гереме!
Аз съм от 6-7- години с тази диагноза. Първият път преди 7 години ми я установиха само на базата на хормони, без актх тест...Пих преднизолон F по половин хапче вечер, но само няколко месеца и го спрях за 5 години.  :oops: След тях отново постъпих в ендокринологично отделение и отново се потвърди, този път след актх тест. Високи андростендион, 17-он прогестерон и кортизол. Имам си всички симптоми на болестта - нисък ръст, мазна кожа, окосмяване на нетипични за жените места....Нямам поликистоза обаче и никога не са ми откривали, а много са търсили. Сега ми се е отключила и инсулинова резистентност - може би и от двугодишния прием на преднизолон, който така влияе на обмяната...

Не знам какво да ти кажа - аз лично за 7 години не успях да забременея...Но не мисля, че ВНХ е показателно за неуспехите ни. Може би....влияе на овулацията и качеството на яйцеклетките. През този период имам 4 неуспешни инсеминации на прекрасни условия - лигавица, спукан фоликул, перфектна спермограма и нищо. Едно инвитро на ЕЦ - събирахме 4 месеца яйцеклетки, че нещо качеството на яйцеклетките само през месец беше добро и направихме трансфер на 2 прекрасни бластоциста с прекрасни условия и пак нищо.

Тъпото е, че доколкото разбрах с тази диагноза няма как да постигнем някакъв ефект, чисто оздравителен. Аз го разбрах, че ще пия лекарството едва ли не до живот, че той доставя липсващия ензим в организма и държи мъжките хормони в норма, без да ги свали трайно...Ще ти дам пример - вторият път като влязох в ендокринологичното, никой не ме пита дали пия преднизолон /а го бях почнала от един месец преди влизането/. Направиха ми всички хормони на базата на хапчето и после ме питаха и установиха, че го пия. Спрях го, след 7 дни отново ми направиха изследване на хормоните и бяха високи. После актх теста и т.н. Пих лекарството 6-7- месеца и реших да ида да видя каква е хавата...Лекарят ми каза преди контролните изследвания на хормоните да спра преднизолона за 3-4- дни и тогава да ги пусна. Резултатът - отново бяха високи.
Така че....явно ще трябва да го пием постоянно, особено ако искаме да забременеем....явно.....ще ни поддържа хормоните в норма само по време на прием, а иначе нещата ще са пак така заради липса на този ензимен дефицит..

И така.

Надявам се да съм била от полза. Сподели при теб как са нещата? От кога си с тази диагноза и какво си пила, какво са ти казали лекарите за връзката на ВНХ със забременяването и т.н.
Титла: Re: Вродена надбъбречна хиперплазия
Публикувано от: gereme в Декември 01, 2014, 10:22:42 am
Е поне е успокоително, че докато се приемат, мъжките хормони са в норма:) Ти напълня ли от тях? Имам познати, които заради алергии пият кортикостероиди и много качват килограми. А може ли и да попитам какви ти бяха резултатите - на 17 хидроксипрогестерона и андростендиона? Ако не те затруднява, може ли да напишеш всички изследвания? Вярвам ще е полезно и за други жени. Аз януари ще правя АКТХ, дано ми се размине поне това, защото вече имам 6 болежки:( Стискам ти палци за бебо. :D
Титла: Re: Вродена надбъбречна хиперплазия
Публикувано от: BrokenHeart в Януари 03, 2015, 01:00:55 am
Здравейте момичета.
Не знаех къде да поискам съвет и подкрепа и реших да ви попитам някои неща,защото ви чувствам някак си сродни души със обща болка-проклетия тестостерон.

Проблема ми е такъв;
Аденом на хипофизата
Мега висок тестостерон-7,8
Хипер плазия на надбъбречни жлези.
Няма данни от ехограф за кистозни яйчници..
Нямам и проблем със щитовидната жлеза..
Проблем със космите и то Голям!
Ранен цикъл на 11г.
Оххх..та въпроса ми е дали ще си имам бебе и аз :'( детската ми мечта е да си имам мое бебе :'(
Защо бог дава дечица на "жени" които ги захвърлят по домовете да страдат,а не на семейство което ще го обича и цени .. :'( разчувствах се поради пореднея случай на циганка на 14г. изоставила първото бебе за 2015г. в Бургас ...
Ойй извинете ме но вие вече сте преживели по един или друг начин този кошмар...
Дайте ми съвет..гинеколог ми препоръча диане35 и андрокур..=( не ги пия тъй като четох лоши коментари..
Благодаря Вии! :oops:
Титла: Re: Вродена надбъбречна хиперплазия
Публикувано от: gereme в Януари 03, 2015, 21:14:29 pm
Честита нова година Beoken Heart, пожелавам ти в най-скоро време детенце. За тестостерона ендокринолог не ти ли е предписал лекарства за аденома и хиперплазията, в смисъл вероятно е висок заради тях, и коригирайки тяхната функция тестостерона да си влезе в норма. Диането е за бързо забременяване, след него би трябвало да имаш нисък тестостерон първият месец, но ако проблемите с хипофиза и хиперплазия не са овладяни може да се случат много неща. Кога ти откриха проблемите, ако са отскоро, изчакай с лечението, ще са ти нужни сигурно няколко месеца. Аз четох, че една от причините за придобита хиперплазията е виновен аденом на хипофизата, не знам това как се лекува, дали с лекарства или оперативно, но явно при теб той е главният виновник, потърси мнение на специалист в тази област и не бързай с диането, аз го пих 10 години, и резултатът е само че съм си запазила яйчниковият резерв, нещата при мен не са се коригирали по никакъв начин, сега лекувам първопричината за моите проблеми, т.е. една от тях-хиперинсулинемия и поликистоза, на 13-ти съм на АКТХ тест за хиперплазия, дано поне това ми се размине. Бъди спокойна, всяко лечение е индивидуално, на някои жени организмите влизат в ритъм бързо, на някои за месеци. Щом от 11 годишна имаш цикъл и се предполага , че е от тогава и проблема с хипофизата, може да си преживяла нещо много стресиращо в детска възраст, с което не си се справила, "порови" малко в главата си, аз също прилагам тази техника вече и се надявам на положителен резултат. Успех мила, и пиши ако ти се споделя как върви лечението:)
Титла: Re: Вродена надбъбречна хиперплазия
Публикувано от: bebka_8 в Май 20, 2016, 20:12:13 pm
Има ли още активни в тази тема ?
Титла: Re: Вродена надбъбречна хиперплазия
Публикувано от: bebka_8 в Декември 23, 2016, 09:09:53 am
Ехо, има ли някой активен по въпроса ?