www.zachatie.org

Репродуктивно здраве => Асистирани репродуктивни методи (инсеминация, ин витро) => Темата е започната от: Anonymous в Ноември 20, 2005, 22:27:01 pm

Титла: Колко живеят сперматозоидите
Публикувано от: Anonymous в Ноември 20, 2005, 22:27:01 pm
Моля ви разтълкувайте ми този абзац от статията "най-често задаваните въпроси за инсе" : Обработените сперматозоиди живеят само 6-12 часа, понякога и до 24, което е доста по-кратко, отколкото във фертилна цервикална слуз (максимум до 5 дни, най – често между 2 и 3 дни). Ето защо правилното таймиране на инсеминацията е много важно.
Не означава ли това твърдение отричане на процедурата инсе при неспукан фоликул. Тъй като в центровете не се работи през нощта, не ми е ясно въобще как може се таймира инсето??
Титла: Re: Колко живеят сперматозоидите
Публикувано от: little_rabbit в Ноември 20, 2005, 22:48:29 pm
Цитат на: Anonymous
Не означава ли това твърдение отричане на процедурата инсе при неспукан фоликул. Тъй като в центровете не се работи през нощта, не ми е ясно въобще как може се таймира инсето??

Госте, овулацията се таймира с инжекция с Прегнил. Освен това повечето клиники практикуват повторение на инсеминацията на следващия ден, когато фоликулът вече се е спукал.
Титла: Колко живеят сперматозоидите
Публикувано от: Momiche в Ноември 21, 2005, 11:56:12 am
Я, много странно!
При мен нещата протекоха така-в четвъртък вечерта-19 ч. ми сложиха Прегнил. В петък направихме инсето-дадохме материала към 12.30 на обяд, а самото инсе беше към 15.30. Фоликулите ми още не се бяха спукали. На другия ден-събота-ходих на преглед някъде към 13 ч и единият фоликул все още си стоеше, а другият се беше спукал. Но лекарят каза, че няма нужда от повторно инсе /а имахме уговорка, ако фоликулите не са се спукали да го повторим/. Ако животът на сперматозоидите е толкова кратък-тогава защо не повторихме? Не се знае кога точно се е спукал единият ми фоликул-според мен в събота сутринта е било. Което пак прави повече от 12 часа от самото инсе.
Титла: Колко живеят сперматозоидите
Публикувано от: Grace в Ноември 21, 2005, 12:16:38 pm
От три инсета само веднъж имаше повторение, другите пъти не - нямало смисъл.
И аз се замислям по въпроса за таймирането.
Титла: Колко живеят сперматозоидите
Публикувано от: little_rabbit в Ноември 21, 2005, 12:22:10 pm
Цитат на: Momiche
 лекарят каза, че няма нужда от повторно инсе


Така е преценил лекарят - значи така е било най-добре за теб.

Виж, Момиче, едно от най-важните неща в лечението е доверието в лекаря. То е равно на спечелване на половината от битката с проблемното забременяване. Знам какво ти е, защото и аз в началото бях точно като теб. Успокой си душата и не мисли за това. И то ще стане. Искрено ти го желая!
Титла: Колко живеят сперматозоидите
Публикувано от: little_rabbit в Ноември 21, 2005, 12:23:52 pm
Цитат на: Grace
Аз съм правила три инсета, всичките на неспукани фоликули. Само веднъж имаше повторение, другите пъти не - нямало смисъл.
И аз се замислям по въпроса за таймирането.


Грейси, при моите 4 инсета на двете последни повторихме на следващия ден. Но това нищо не значи. Даже на последното повторение единият фоликул се беше спукал, а другият се спука вечерта. Но явно е имало друга причина да не стане (мъжки фактор, който тогава беше в процес на изясняване).

Лекарите знаят какво правят.
Титла: Колко живеят сперматозоидите
Публикувано от: Momiche в Ноември 21, 2005, 12:30:05 pm
Колкото и странно да звучи-на душата ми е абсолютно спокойно. Казвам си, че няма какво да го мисля, защото вече е станало и нищо не мога да променя. Щом така каза лекаря-така ще бъде. :). В интерес на истината докторът понякога се съгласява с мен, щото, ако не друго, то поне съм сигурна, че познавам тялото си. :). Та, ако не стане сега-другият месец пак.
Аз стигнах до дъното някъде август месец-то тогава не бяха мисли, не бяха притеснения. Щях да откача, карах се с милият, изобщо беше ад. По това време се и блъснах с колата. После спрях да се тревожа и си казвам: "Каквото-такова, важното е да не спирам да се боря. Пък то все ще стане някога." Сега имаме план /с доктора/ и го следваме стъпка по стъпка.
Титла: Колко живеят сперматозоидите
Публикувано от: Anonymous в Ноември 21, 2005, 12:38:58 pm
Въобще не виждам логика да се приеме толкова кратък живот на сперматозоидите след обработка. Това твърдение ми се струва чиста проба оригиналничене, авторът на статията не съм го чувала, а Световната организация по АРТ още от време оно е приела правила за инем-ии, според които се повтаря инсето, ако са минали 24 часа от първото инсеминиране. Нещо повече, яйцеклетката със сигурност /при преобладаващия брой жени/ не е годна за оплождане след 8-я час от изхвърлянето й в тръбата. Кел файда да се повтори инсето, ако не се знае кога се е пукнал фоликулът. Обикновено инсето се прави през ДЕНЯ, а през нощта докторът спи, така че установяването дали се е пукнал, се прави на следващия ДЕН. Тогава обаче ще са минали мин.12 часа от първоначалния преглед. Например инсе в 17.00 часа. Преглед в 8.00 часа на следващата сутрин. На сперматозоидите им трябват поне 2 часа да се придвижат от матката в тръбата. Значи Ако те се придвижат в 10.00 часа, а яйцеклетката се е освободила в 04.00 часа през нощта, нещата са изначално обречени, така ли ?!
От друга страна нали при правене на спермограми, един от факторите, който се отчита, е преживяемост. Как въобще при някои мъже се установява преживяемост 48 часа, ако се следва тази логика - значи, ако смермата се държи в епруветка в натурално състояние живее, а ако се обогати и се отстранят мъртвите клетки и т.н. - не живее : де, Киро на кирия?? Въобще так хранителната среда оказва вредно влияние върху живота на мъжките клетки, пък не влияе на яйцеклетката /при ин витро култивиране/, респ. върху ембриона /при ин витро култивиране/.
И от трета страна, това мистериозно твърдение противоречи на световната статистика. Нека да отворим на който и да е сайт на ин витро клиника с публикувани резултати...ще открием гору долу следното : най-висок процент успеваемост се отчита при инсеминиране на неспукан фоликул и последващото му спукване в рамките на следващото ДЕНОНОЩИЕ /24 часа/, на следващо място - при инсеминиране 36-48 часа преди спукването на фол, най-нисък- при инсеминиране 72 часа ПРЕДИ спукването и при инсеминиране  12 часа СЛЕД спукването.
Момичета, включете се, дайте да покоментираме, защото нещо съвсем се побърках.
Титла: Колко живеят сперматозоидите
Публикувано от: little_rabbit в Ноември 21, 2005, 12:47:55 pm
Цитат на: Anonymous
На сперматозоидите им трябват поне 2 часа да се придвижат от матката в тръбата.

На 5-тата минута са в тръбите.
Иначе съм съгласна - не би трябвало обработката да им съкращава живота на опашатите.
Титла: Колко живеят сперматозоидите
Публикувано от: Momiche в Ноември 21, 2005, 12:51:03 pm
Аз не съм чела статистики и нямам голям опит в инсе-тата. На мен ми беше първо. Но от всичко, което съм чела по форумите на повечето момичета им ги правят на неспукан фоликул и евентуално повтарят на другия ден. Та най-вероятно има значение. Въпросите, които повдигаш ми се струват твърде логични и е възможно да има грешка в статията, но не съм специалист и не зная. Все пак при спермограмите се изследва преживяемост 24 часа, мисля след обработка /щото иначе за какво да ми казват "вие сте за инсе"/, така че 6-12 часа наистина е малко. Тогава всички манипулации трябваше да се правят рано сутрин, за да може да се наблюдават. Довечера ще питам доктора, ако е там.
Титла: Колко живеят сперматозоидите
Публикувано от: jam в Ноември 21, 2005, 12:52:11 pm
Госте, от прекалено много сметки файда няма никаква... мисля, че задълбаваш прекомерно. и аз съм ги правила тия сметки, с точност до половин час и съм се побърквала, че сме изтървали момента, но истината е, че забременях 2 пъти при инсеминация на спукани фоликули.

по темата...
- да, пише, че обработените сперматозоиди живеят много по-кратко, но за всеки индивид преживяемостта е различна, така че просто не бива да се прилагат механично статистическите данни върху конкретния случай.
- да, лекарят спи през нощта (а добре е това да прави и пациента, вместо да си дебне фоликула дали се е спукал!), но затова пък той си е свършил работата през деня и така е насрочил инжекцията с Прегнил, че да таймира най-добре момента на инсеминацията.
- при мъжки фактор, даже се препоръчва инсеминация на спукани фоликули.
- не съм прочела някъде категорично да се твърди, че "със сигурност" яйцеклетката не е годна за оплождане след 8-мия час. напротив, навсякъде пишат, че е годна минимум 6 часа, средно 12 часа, в някои случаи и до 20-24 часа.

всичко споменато по-горе, плюс доста други допълнителни фактори като проследяване на растежа на фоликулите и лигавицата с УЗ, следене на нивата на хормоните в кръвта, опита на лекаря - водят до там, че реално в практиката нещата общо-взето се таймират добре, ако специалистът е добър, и има достатъчен времеви толеранс за извършване на оплождането - като вероятността за добро напасване е много по-висока от тази при естествения процес... :)
Титла: Колко живеят сперматозоидите
Публикувано от: manhattan в Ноември 21, 2005, 14:46:21 pm
аз направо се чудя как жените забременяват :balk_160:  :balk_161:
Титла: Колко живеят сперматозоидите
Публикувано от: Lali в Ноември 21, 2005, 17:02:12 pm
Госте, ще те помоля да си измислиш някакв ник, да те наричаме някак си.
Аз преди време правих посткоитален тест и всички спермазотоиди бяха умрели на петия час в навечерието на овулацията.
Ако приемем, че средата не им е допаднала, твърдението, че те живеят след обработката около 5 часа ми се вижда реално.
Разбира се, не споря, не съм сигурна.
Титла: Колко живеят сперматозоидите
Публикувано от: Daniela в Ноември 21, 2005, 17:08:25 pm
По време на една от инсеминациите ми, направихме тест за преживяемост. Част от сперматозоидите, които останаха след обработката бяха оставени в инкубатор, който имитира утроба и температурата му е 37 градуса. След 24 часа, 90% от тях бяха живи.
Титла: Колко живеят сперматозоидите
Публикувано от: Momiche в Ноември 21, 2005, 17:14:13 pm
Моля, припомнете ми колко живеят сперматозоидите по принцип-ако си правим секс по естествения начин и не ги подлагаме на обработки и тем подобни и предполагаме, че всичко в нас им харесва?
Титла: Колко живеят сперматозоидите
Публикувано от: Lali в Ноември 21, 2005, 17:15:51 pm
По дебелите книги до 5 дни, ама Мели разправя, че те не четат дебели книги. :twisted:
Титла: Колко живеят сперматозоидите
Публикувано от: Momiche в Ноември 21, 2005, 17:50:44 pm
Егати и обработката, която им скъсява живота до 5 часа  :twisted:
Титла: Колко живеят сперматозоидите
Публикувано от: Lali в Ноември 21, 2005, 17:55:37 pm
Няма нищо по-добро от естественото, но за съжаление не става :evil:
Титла: Колко живеят сперматозоидите
Публикувано от: Anonymous в Ноември 21, 2005, 20:34:05 pm
Лали, аз говоря за случаи като на Даниела. И нашия ембриолог е установил живот на сперматозоидите след 24-ия час, дори до 48-ия при отглеждане на малка част от обработения материал в инкубатор. При твоя случай не се ли касае за "мъжки фактор".
И каква беше изненадата ми, пък и ужасът ми, когато пред погледа ми попадна тази статия...защото в нея нещата се обобщават...все едно това е някакъв постулат за правилно провеждане на инсе. И не само не се излагат аргументи и не се предлага дори елементарно обяснение, но и не се сочи направеният "извод" статистическа данна ли е или пък е сюрреалистично заключение на автора.
Джам, яйцеклетката може би живее 12 часа, дори и за 48 часа може да е витална, но не е ли редно да се изясни какво се има предвид под "живее". Тя може да не е умряла, но просто да вегетира, това не е ли пак живот. Според повечето статистики /не книги, не статии, не научнопопулярни четива, не версии на луди учени/ женската клетка запазва ВЪЗМОЖНОСТТА си да бъде УСПЕШНО оплодена за не повече от осем-девет часа.  
И още нещо; ако "12 часа" се взема за период на абсолютна виталност, защо в клиниките ин витро се иксира на втория-третия час, защо се бърза толкова, ами емриологът не си свърши някаква друга работа, пък да се върне след 10 часа и тогава да се заеме с яйцеклетката?!!  
И още нещо : в един руски сайт за един московски ин витро цинтър четох, че са направили следната статистика : в немалка част случаи ранният аборт се отчита при оплождане на ЯВНО "стара" яйцеклетка. Тогава тя пак ще се оплоди, но ембрионът дали ще е валиден.
Титла: Колко живеят сперматозоидите
Публикувано от: olianata в Ноември 22, 2005, 12:04:07 pm
Госте,обясни какво значи стара яйцеклетка,щото аз нещо не вдявам,нали като е годна за оплождане,значи си ОК ,как така е стара?Значи няма да се оплоди в такъв случай 8O
Титла: Колко живеят сперматозоидите
Публикувано от: jam в Ноември 22, 2005, 12:22:29 pm
Госте, аз честно казано, не можах да разбера в крайна сметка коя ти е точно болката...
Титла: Колко живеят сперматозоидите
Публикувано от: Anonymous в Ноември 22, 2005, 20:09:30 pm
Джам, трябва ли да имам "болка", за да потърся мнението на уважаваните от мен посетители в този форум ? Що се отнася до интереса ми към темата, очевидно е, че е провокиран от минали, настоящи и предстоящи инсеменации. От друга страна, ако ми кажеш, че коментираното твърдение от статията, която ти самата си превела, не те е озадачило поне малко, няма да ти повярвам.

Морковче, не мога да разтълкувам термина "стара" яйцеклетка. Цитирам директно записано в прочетен от мен руски сайт изречение, което считам, че се отнася към дискутираната тема. Мога само да предполагам какво е имал предвид авторът; а именно "стара" е яйцеклетката, която се опложда в края на своя "живот", когато вече е загубила оплодителната си способност, но за зъл късмет се превръща някак си в зигота; обаче бъдещата й имплантация се явява "дефектна", тоест е обречена; ако пък не бъде абортирана, дава живот на невалиден ембрион, който пак се абортира, но в по- късна г.с.  Ако имам време ще ровна из интернет и ще ти кажа точно коя е статията.
Титла: Колко живеят сперматозоидите
Публикувано от: jam в Ноември 22, 2005, 21:52:48 pm
Госте, под "болка" имах предвид, че не успях да определя за себе си какъв е точно твоя въпрос по темата... ти скачаш хаотично от въпрос на въпрос, от един елемент на оплождането към друг, започнахме с живота на оплодения сперматозоид, преминахме през таймирането и стигнахме до жизнеността на яйцеклетката и накрая направихме заключението за безнадеждността на инсеминациите като такива ;)
и извинявай, но през цялото време държиш един такъв леко особен тон, като че ли някой за нещо ти е крив - науката, статиите, може би и аз (понеже съм превела някаква статия преди сто години, пък тя не ме държи будна по нощите от притеснение....)
Титла: Колко живеят сперматозоидите
Публикувано от: Anonymous в Ноември 23, 2005, 00:11:29 am
Джам, чета те и се питам, действително ли дори помежду си загубихме възможностите за нормален човешки контакт, след като аз се проявявам като хаотична особнячка, а себе си окачествяваш като "нападната", и то в контекста на покровителствено звучащи изказвания ??!!
Всъщност винаги съм се възхищавала на хората, които владеят толкова добре чужди езици, че да превеждат; ценя много и труда ти, в частност по превода на статията, която много ми се искаше да стане предмет на по-широка дискусия. Напомних ти, че ти си преводачът, единствено с цел да конкретизирам статията /ако някому не е станало ясно коя е/. Честно да ти кажа се шашнах, че възприемаш това указание като "кривина" и нещо друго ... стана ми тъжно ... че не можем да се разбираме при все общата ни злочестина.
Титла: Колко живеят сперматозоидите
Публикувано от: Lali в Ноември 23, 2005, 09:11:41 am
Госте, моля те, измисли си име, за да те наричаме някак си.
Честно казано и аз не разбрах какво точно искаш на питаш.
Задай си въпросите по-конкретно.
Титла: Колко живеят сперматозоидите
Публикувано от: little_rabbit в Ноември 23, 2005, 09:47:17 am
Госта си има име ;)