www.zachatie.org

За сайта => Овулационен календар => Темата е започната от: Nadejda в Септември 21, 2005, 15:36:18 pm

Титла: Защо е избрана стълбовидна графика?
Публикувано от: Nadejda в Септември 21, 2005, 15:36:18 pm
Здравейте,

поздравления за създателите на календара и всички, които работят да стане той по-полезен и по- добър!  

Аз го ползвам вече повече от месец и съм много доволна.
Имам въпрос, защо точно този тип графика е използван (стълбова)?
По принцип този тип е подходящ при необходимост от сравнение на данни, но около 5-10 на брой.
При графиката на БТ, където имаме около 30 данни и е важно ясно да се виждат минимални, максимални и най-вече средни стойностти, както и наблюдаване на пикове и спадове, много трудно се работи с този тип графика.
Мисля, че е много важно графиката да бъде информативна, без да се налага прочитане на темепературите под нея.  
Друго подобрение, което видях че вече е предложено, е да се промени мащаба и възможните мин и мах стойности.
Титла: Защо е избрана стълбовидна графика?
Публикувано от: cygnus в Септември 21, 2005, 15:52:48 pm
Здрасти Надя, много сме щастливи, че ти харесва нашата услуга :)
Дано да ти бъде и полезна !
Мащаба вече е оправен и ще бъде качен при следващта актуализация, а иначе е стълбовида, защото е направена с инструментите на HTML само, няма качено допълнително приложение.
Титла: Защо е избрана стълбовидна графика?
Публикувано от: Nadejda в Септември 22, 2005, 16:16:42 pm
cygnus, благодаря за отговора!
Дано услугата да е полезна за всички нас.     :wink:
За графиката съм сигурна, че ще намерите по-добро решение в следващите версии. Примерно GD или ImageMgick могат да ви свършат чудна работа.   :wink:  :)
И още едно предложение, дано да не прекалявам, в чуждите графики секса да не се показва, а само в личната. Още не съм видяла графика с нанесени контакти, което ме кара да мисля, че никой не ги въвежда, а това е важно като информация. От друга страна не е нужно да споделяме това с околните.    :roll:
Титла: Защо е избрана стълбовидна графика?
Публикувано от: cygnus в Септември 22, 2005, 16:18:38 pm
Напротив :) Въвеждаме си ги :) Ама може да видиш само своята (и то само ако си логната в календара) :)
То си го пише това в инструкцията де, ама и сега да използвам случая да го добавя :)
Можете да виждате САМО СВОИТЕ сърчица :)

Цитат на: Nadejda
Примерно GD или ImageMgick могат да ви свършат чудна работа.   :wink:  :)


Ако имаш време ще ми обясниш ли как става това и къде да чета :)
Благодаря ти!
Титла: Защо е избрана стълбовидна графика?
Публикувано от: beast в Септември 22, 2005, 16:33:22 pm
Цитат на: Nadejda
За графиката съм сигурна, че ще намерите по-добро решение в следващите версии. Примерно GD или ImageMgick могат да ви свършат чудна работа.

За чертане на графика в gif или jpeg ползвам java2D библиотеката, която е достатъчно мощна. Причините да изберем HTML графика беше че искахме да е нещо по различно, така направенат графиката намалява трафика (понеже елементите след известно време се кешират по прокситата и в браузъра и зареждането става много бързо), по малко процесорно време и памет отиват за подготвянето и. Няма проблем да правим и друг тип графка - ако решим да въведем промяна в този модул.
Титла: Защо е избрана стълбовидна графика?
Публикувано от: Nadejda в Септември 22, 2005, 16:48:42 pm
cygnus, много се извинявам, ето защо не съм видяла, засрамих се чак. :oops:  

Цитат на: cygnus

Ако имаш време ще ми обясниш ли как става това и къде да чета :)
Благодаря ти!


Докато пиша и дойде мнението на beast...
Ок, няма да давам линкове. Обаче, колега breast, качеството на предлагания продукт е важен за клиента, а не няколко си КБ. Много по-важно е какво ще разбере от графиката и дали ще пожелае да я види отново, от това за колко време ще се зареди.
Титла: Защо е избрана стълбовидна графика?
Публикувано от: beast в Септември 22, 2005, 23:12:58 pm
Цитат на: Nadejda
качеството на предлагания продукт е важен за клиента, а не няколко си КБ. Много по-важно е какво ще разбере от графиката и дали ще пожелае да я види отново, от това за колко време ще се зареди.

Отворени сме към всякакви нови идеи към графиките, както и към всички останали части на календара и за това сме направили темата Предложения за рaзвитие на календара (http://zachatie.org/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=1234). Вече част от направените предложения там са реаизирани и ще се появят във версиятя която е многоезична около края на месеца.

Сподели във форума идеята си за графика, а ако направиш и jpeg можеш да го пратиш на beast@zachatie.org, като можеш да си сигурна че всичко което подобрява качеството на календара ще бъде реализирано в най скоро време.

И за финал няколко думи и за килобайтите на които ти не обръщаш голямо внимание. Имаме 2 типа клиенти по български трафик и по международен трафик. Проблемите за БГ трафика имат хората които ползват интернет през модем или са в градове където мрежата не е на това ниво на което е тя в София, Пловдив или Варна. За тях трафик на повече от 3-4 кб/с си е жив лукс. Така странница с размер 200 кб се сваля за заветните 50 секунди - и то ако са късметлии него ден. Представи си интерактивна програма с време за отговор на всяка твоя команда в рамките на минута. За съжаление хората с подобен трафик все още са повече от половината интернет потребители в България.
Сега няколко думи за хората които са извън България - те са с перфектен интернет, но към гръбнака на мрежата, към БГ трафика им е толкова колкото доставчиците в БГ са платили да имат - което означава че и те могат да изпаднат в подобно положение защото просто на БГ доставчиците международния трафик им е скъп и слагат ограничения.

Така че все още трябва да се внимава с размера на странниците и да се прилагат всички възможни трикове за намаляване на врмето за закарване на странницата до крайния потребител - като компресиране на странниците в реално време преди да се изпратят на клиента, използване на HTML в случаите когато е възможно вместо да се рисуват графики и да се използва максимално кеширането на ресурсите по целия път до клиента.

Забележи - казах (написах) "когато е възможно" което все пак означава че ако има неща които са полезни за потребителите и не могат да се направят по друг начин ние ще ги направим по начина по който трябва да бъдат направени.

Очакваме идеите ти (както и на всички останали) в темата Предложения за рaзвитие на календара (http://zachatie.org/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=1234).

Поздрави, breast (така сякаш по ме кефи от beast :D)