www.zachatie.org
		Семейство, дом и свободно време => На чашка кафе и на халба бира => Дом и хоби => Темата е започната от: mishanta в Октомври 29, 2014, 05:49:55 am
		
			
			- 
				Привет кулинарни приятели!
 От около година проучвам този тип ново поколение уреди,
 които притежават в себе си доста възможности, функции и приложения!
 Чистота на готвенето в един съд, варене, печене и задушаване, дори квасене на мляко.
 Бавно готвене, което може да се случва нощем, а сутрин прибираш в хладилника
 и след работа има готова домашна храна, която трябва само да се стопли.
 Възможност за транспорт и това да се взима на почивка, на къмпинг или в планината .
 
 Моделите предлагани на нашия пазар са няколко, рекламирани много и на различна цена.
 В коментарите в куминарните форуми срещнах и много, които се поръчват от чужбина.
 В голям магазин за техника до нас имаше промоция на такъв уред италиано-китайски  :photo: (http://shopping.bg/img/product_images/270x270/030/49/img304999-multikukyr-arielli-amc.jpg)
 и Дядо Коледа подрани и ме зарадва с тази джаджа.
 Уреда е тестван вече два месеца ежедневно от две дами.
 Марката не е популярна и рекламирана, но цената беше добра с оглед мнителната ми същност
 към реалната му употреба. Първия опит обаче, беше повече от успешен,
 а Митака поклати глава и каза: - Здравословно, има много зеленчуци :)
 
 Свинско с картофи, моркови и грах :photo: (https://scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/v/t1.0-9/10432953_10204078561738074_7743648676153060219_n.jpg?oh=574e5fa935382aa4aae262b2598ce2ed&oe=54F47946)
 
 Нарязах на кубчета свинско месо, лук, картофи и моркови!
 Поставих всичко в съда на кукъра, добавих подправки чубрица, червен пипер/черен съвсем малко/,
 сухи зеленчуци за супа, малко сол долях топла вода, разбърках и пуснах на програма
 SLOW COOK бавно готвене и отидох да взема децата!
 15 минути преди края сложих чаша доматен сок, пресен магданоз и бучка масло.
 
 .... днес нов тест Пиле с прясно зеле :)
 
 
- 
				Мише, със здраве да си ползвате уреда.
 Ще следя темата.
 Бях се навила на 90% да си купя такъв уред, но се отказах поради 2 причини: 1) видях книжката с рецептите и установих, че не е като при хлебопекарната, т.е. само да сложиш продуктите и уреда да забърка и да сготви, а си подготвяш всичко извън него и после само го ползваш за самото печене, варене и т.н. (а аз нали си имам печка така или иначе), 2) вместимостта е малка и не става за готвене за повече хора.
 Предполагам е по-здравословно все пак.
 Интересно ми е какво е твоето мнение по въпроса.  :P
- 
				Ще следя темата. Малко съм скептична към такива уреди, но пък обичам бавното готвене, а като започна работа може би няма да имам време за такова или ще ми трябва по-голяма организация.
			
- 
				Още две рецепти и ще разсея първата причина Усмивке :), 
 а втората веднага, вътрешния съд е с вместимост 5 литра.
 Първото ястие което сготвих ядохме два пъти четиримата,
 дори има още една порция за Митака, който не обича зеле.
 
 М-и и аз бях скептична и още съм в известен смисъл, след около месец
 ползване ще имам окончателно мнение!
 
 Пиле с прясно зеле
 
 На дъното на съда сложих малко мазнина, сложих месото и пуснах
 кукъра на програма SLOW COOK бавно готвене, което е 4 часа.
 /това време е много за тази рецепта и следващия път ще го правя на
 програма задушаване и ще променя времето тук,
 защото на втория час беше готово, но все още разучавам уреда готвейки/.
 В голяма тава нарязах една малка зелка, настъргах един морков и разбърках със сол
 и червен пипер и всичко това добавих в кукъра където месото вече се задушаваше!
 Добавих вода и оставих да се готви, 15 минути преди края сложих чаша доматен сок,
 бучка масло и магданоз и резултата е следния  :photo: (https://scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t1.0-9/1459959_10204080971678321_1739805553030088534_n.jpg?oh=c8879882aa8eb78c65718f3469103532&oe=54EAE151)
- 
				Мишанта, аз имам същия или подобен уред и съм много доволна от него. В Щатите битува под името crock-pot или slow cooker - електрическа тенджера за бавно готвене. 
 
 Разликата е, че моят е много прост откъм функции. Има един бутон с три положения: 1) за готвене на висока температура, 2) готвене на ниска температура и 3) за поддържане на храната топла. Нарочно си го избрах такъв, за да избегна електрониката и да намаля вероятността от чупене. Съдът, в който се готви храната, е керамичен. Отстрани тенджерата с нагревателите е алуминиева. Капакът е стъклен, не се затваря херметически и има дупчица, за да изпуска парата, ако налягането е твърде високо.
 
 http://www.target.com/p/crock-pot-stainless-steel-slow-cooker-5-qt/-/A-10963122?ref=tgt_adv_XSG10001&AFID=google_pla_df&LNM=10963122&CPNG=Appliances&kpid=10963122&LID=3pgs&ci_src=17588969&ci_sku=10963122&kpid=10963122&gclid=CjwKEAjwoMKiBRDHwoaQ0dzn0UwSJAAUk5JiyY-65ru6ucKKOS4iOV8FAFjvR_NkkFQwdFOLlReLyRoCdH_w_wcB (http://www.target.com/p/crock-pot-stainless-steel-slow-cooker-5-qt/-/A-10963122?ref=tgt_adv_XSG10001&AFID=google_pla_df&LNM=10963122&CPNG=Appliances&kpid=10963122&LID=3pgs&ci_src=17588969&ci_sku=10963122&kpid=10963122&gclid=CjwKEAjwoMKiBRDHwoaQ0dzn0UwSJAAUk5JiyY-65ru6ucKKOS4iOV8FAFjvR_NkkFQwdFOLlReLyRoCdH_w_wcB)
 
 (http://ecx.images-amazon.com/images/I/41RG3ZJTWKL.jpg)
 
 Всички у дома сме много доволни от тенджерата и често готвим с нея, особено мъжът ми, когато готви само месо. Има чудесни рецепти за приготвяне на всякакви ястия. Ще му поискам две успешни рецепти, които изпробва наскоро, и ще ги публикувам.
 
 Аз първоначално се опасявах да оставям електрически уред включен у дома, без да има кой да го наглежда. Но колеги и приятели американци ме увериха, че точно този уред пожари не прави и се ползва масово всеки ден и всяка нощ.
- 
				Майка ми през годините е накупила де що нов уред излезе, повечето и стоят в кашоните прибрани, ползвани броени пъти. Аз го определям като вещомания и много го мразя, нямам нито един такъв уред, дори кафе машина не купувам за сега, че за 5 кафета дневно ще е в повечето дни, но май няма да устискам фронта за нея  :) Това е полезна машинка, но щом не идва с книжка рецепти, които да харесваме и да готвя ежедневно, вероятно ще си прашасва повече. Не знам, ще чета и ще мисля.
			
- 
				Аз се бях навила много за уреда на Филипс. Има си и рецепти (http://www.cooker.philips.bg/recepti/) с него.
 Обаче не успях да намеря достатъчно екстри като за мързеливи готвачки като мен :)
 Рецептите, при които пъхаш всичко и чакаш да стане са малко (или поне така ми се струва), а тях може да ги приготвиш и в обикновена тенджера.
 Липсва ми аналога на бъркането и месенето при хлебопекарната.
 Полезността му доколкото разбирам е по-здравословния начин на приготвяне на храната. Предимство е и, че може да си го пренасяш лесно насам натам.
- 
				Цигу, дали е същото? И ние имам крокпот (за разлика от теб, у нас събира прах, предпочитам си глинените съдове), но Мишанта казва, че това можело и да вари и пече. Крок пот-а не го може това. Или не съм разбрала?
			
- 
				Боби, струва ми се същото - уред, който готви бавно и сам. Със или без заготовка на продуктите.
 Вари ако сложиш течност, а пече, ако просто напъхаш месо без течност. Например печем цяло пиле със сухи подправки. Признавам, че манджите ми излизат по-скоро задушени отколкото печени. Не излиза препечено като във фурна в отворена тава.
 
 Допускам обаче и да греша. На Мишанта тенджерата прилича на космически кораб.
- 
				Много се радвам на включването на Цигу и Боби,
 защото когато си ползвал такъв уред, а според мен те са на един и същи принцип,
 може да разменяме рецепти и похвати!
 Смайли, аз не целя да заменя фурната или котлона,
 просто ми се вижда удобно, чисто и вкусно. Иначе и аз харесах Филипса,
 но ще ми дойде множко да си го позволя само така за теста.
 Виж 60 лв по ще прежаля, но ми се струва, че ще е ползвана вещ, да видим.
 
 М-и аз обичам "помощници" и имам, като се замисля нямам такъв който да седи опакован,
 експлоатирам ги!
- 
				аз не целя да заменя фурната или котлона, просто ми се вижда удобно, чисто и вкусно. аз обичам "помощници"
 
 
 Добре си обобщила преимуществата - просто е различен вид готвене, не изисква висене край печката и наглеждане. Действително уредът може да готви сам, бавно, в продължение на часове. Иска да се опитат определен набор рецепти и най-сполучливите после се ползват редовно. Уредът е подходящ за ястия, при които се цели задушаване на месо и зеленчуци, и може да остане бульон или сос.
 
 Аз рядко готвя типично български манджи, защото отказвам да задушавам, варя и пека за едно ястие. Тази тенджера е екстра за хора, които искат да ядат готвено, но не и да се въртят дълго в кухнята.
 
 
- 
				Ами това става и с обикновен глинен гювеч -слагаш всичко вътре ,гювеча във фурната ,настройвам таймера и готово. Пак е бавно ,чисто и не изисква висене . 
 Е,има си гозби,изискващи  така или иначе  висене независимо от уреда,а поради рецептура.
 
 Аз готвя основно на фурна.Моята  е такъв модел ,че има един разделител в средата ,който я разделя на две отделни самостоятелни фурни ,всяка работеща при различни температура и режим .Мога едновременно  горе да пека риба ,долу кекс ;разделителя се маха и става голяма фурна за голяяям глинен гювеч.
 Мисълта ми беше ,че при една функционална готварска печка ,не са нужни други уреди и джаджи за топлинна обработка и готвене ,aма това си е мое мнение .
 
 Според мен е удачен при пътувания и почивки ,ако ще готвите ,че е компактен и лесно преносим.
 
 Иначе като студенти се сещам що манджи готвехме в едновремешните ел.тенджери :)  И даже едно време  имаше рецепти за дунапренова торта ,която се пече в ел.тенджерата.Ама стига спамих темата,Мише извинявай.
 Пп.и по нощите охладнях от твоите снимки .
- 
				Ами това става и с обикновен глинен гювеч -слагаш всичко вътре ,гювеча във фурната ,настройвам таймера и готово. Пак е бавно ,чисто и не изисква висене . 
 
 
 Съгласна съм, така е. Само че моята фурна по американски табиет побира средна по размер овца. Не ща да я включвам за всяко готвене. Имам и малка фурничка за сандвичи и малка тава, но там гювеч не се побира. Ако имах твоята фурна, не бих се знимавала с електрическа тенджера.
- 
				Ами това става и с обикновен глинен гювеч -слагаш всичко вътре ,гювеча във фурната ,настройвам таймера и готово. Пак е бавно ,чисто и не изисква висене .  Да, аз затова и не го ползвам ,а правя в гювеч. И моят е като на цигу, огромна америакнска, понеже там други май няма, но  си я включвам дори да си правя една принцеса. Дори си изхвърлих малката печка/тостер дето пече отгоре за принцеси, понеже ми се струваше, че върши същата работа като една фурна.
 Според мен уреда върши работа, ако искаш да го заредиш и да отидеш на работа ( или да си легнеш да спиш), а като се върнеш ( станеш от сън) де е готово и топло яденето. Макар и моята печка да го може това, но някакси ми е по-спокойно като не съм я оставила нея включена.
- 
				Нимика,  важно е да се погледне от всички страни и това е правилния подход.
 А глинения съд не го давам за никакъв друг, дори и космически да е!
 Бавното готвене е само една от опциите на Кукъра, но аз просто не съм имала време
 да тествам другите и затова действах с нея, но ще коригирам рецептата след това.
 Макар, че ако готвя нощем, ще е опция.
 
 Цигу, моля при време да опишеш рецептите за които спомена за да имаме поне десетина
 и да направя нов раздел в Рецептурника :)
- 
				http://pep-4o.blogspot.com/2012/04/blog-post_18.html това не е точно моята рецепта за кюфтета по чирпански, но пък пише, че е подходяща за Крок пот. Аз не пържа кюфтетата и ги правя без хляб. Задушавам си лук и настърган морков, че дребното го дели на парченца, наливам водата, като заври слагам кюфтетата, приготвям картофите докато кипни отново и сипвам и тях. Предимно цапам много като готвя, но заради Смайл съм ги броила 2 чинии, купа за каймата и дъска само  :lol:
			
- 
				Предимно цапам много като готвя, но заради Смайл съм ги броила 2 чинии, купа за каймата и дъска само  :lol:
 
 :pipy_longstocking:
- 
				Мишанта, със закъснение прилагам двете рецепти, изпробвани и препоръчани от мъжа ми.  
 
 Пиле в крок-пот (Slow Cooker Chicken)
 http://a.msn.com/56/en-us/r1RDkyNUIX8bvJIOZBNcwZu (http://a.msn.com/56/en-us/r1RDkyNUIX8bvJIOZBNcwZu)
 
 Продукти
 - 1 цяло пиле
 - 1 чаша вода
 - 1 глава лук, нарязана на ситно
 - 1 супена лъжица сол
 - 1 съпена лъжица черен пипер
 - 1 200 г гъби от консерва, нарязани (и с пресни печурки става)
 - 1 супена лъжица соев сос
 - 1/4 чаша червено вино
 - 1 супена лъжица изсушен и смлян чесън (или 1-2 скилидки пресен чесън)
 
 Приготвяне
 Пилето се слага цяло в съда с останалите продукти. Готви се 5 часа на средна температура. Към края може да се прибавят нарязани картофи и моркови, които да се поднесат като гарнитура.
 
 
 Говеждо на конци в крок-пот (Slow Cooker Shredded Beef)
 http://addapinch.com/cooking/slow-cooker-shredded-beef-recipe/ (http://addapinch.com/cooking/slow-cooker-shredded-beef-recipe/)
 
 Продукти
 - 400 г обезкостено говеждо месо (големи парчета плешка или рибица)
 - 1 чаша говежди бульон
 - 2 супени лъжици сос Worcestershire
 - 1 супена лъжица Montreal Steak Seasoning (смес от сухи подправки: червен пипер, черен пипер, сол, изсушен чесън, изсушен лук, кориандър, семена от копър, смляна люта чушка в съотношение 2:2:2:1:1:1:1)
 
 Приготвяне
 Месото се поставя в съда, без да се реже. Прбавя се бульонът. Сосът Worcestershire се излива върху месото, след това се поръсва сместа от сухите подправки. Готви се 4 часа на висока температура или 6-8 часа на ниска температура.
 Месото се вади от съда и се реже и разкъсва на късове и конци. Залива се със соса.
 Може да се сервира върху хляб като топъл сандвич или на късове с гарнитура от зеленчуци. По желание сосът може да се сгъсти, и дори да се прибавят/сварят в него гъби.
 
 
 
 
 
- 
				Цигу, какво ти закъснение,  :P да има и добро настроение!
 Ще ги изпробвам задължително!Благодарности на големия човек!
 М-и, кюфтета по чирпански е добра идея и скоро ще направя!
 
 Все по симпатичен ми става този уред, правих задушени картофи,
 свинско със зеленчуци по китайски, пиле с картофи като гозба.
 Още не мога точно да нацеля програмите и затова не ги описвам тук.
 Но мисля с времето ще ми се избистрят възприятията и взаимоотношенията с кукъра  :D
- 
				Цигу, а твоят крок-пот колко литра е? Струва ми се, че в тези, които се продават тук цяло пиле не може да се събере (без да съм сигурна разбира се).
			
- 
				Смайли, аз онзи ден ги видях в Технополис и ми се стори, че са същите размери като този, който ние имаме.
			
- 
				Мисля, че продават 2 размера крок пот единият 3.5, а другият около 6л
			
- 
				Ааа, ОК, мерси  :P
			
- 
				Доволни ли сте? И аз ги заглеждам, но на този етап, все още, събирам отзиви  :lol:
			
- 
				Мултикукър и Крокпот са различни машини, гледах ги преди 2 дена. Не че разбирам каква им е разликата, но като ги гледах в магазина мултикукърите имаха много повече опции. Макар че и двете са релано електрически тенджери с незалепваща  се повърхност. Мултикукърите, които аз видях мисля, че бяха тефлон. А крокпота е направен от керамика някаква и е много по-тежък. Мисля, че мултикукъра може да вдига по-висока температура, защото видях опция за готвене на пара.
 
 
- 
				Лятото си купих мулти кукъра на Панасоник и съм много доволна. Зареждам го и излизам на разходка, като се върна яденето е готово и топло  :lol: .
 Родих се с тази машинка!
 В интерес на истината не пече като фурна, но ми е много удобно да не вися карай печката. Пекла съм риба с картофи и стават като задушени - харесват ми. Яхнии с месо, без месо, супи - всичко става супер.
- 
				Здравейте, момичета!
 Виждам, че скоро не сте писали, а пък и аз за пръв път се регистрирам във форум и не знам дали всичко правя правилно. Знам, че са празници и сте заети с приготовления, но ще ви бъда много благодарна, ако ми отговорите. И аз като mishanta си купих същия модел мултикукър и също като нея -за проба, защото не съм убедена, че е необходим уред. Но сега се оказа, че ме страх да го пусна. Освен това не ми е ясно какво правят програмите disinfection и custom. Бих искала да направя нещо, което е по-просто и не бих могла да объркам. Какво ще ми препоръчате? Благодаря ви предварително и весели празници.
 
- 
				Няма ли книжка с упътване и рецепти тоя Кукър? Сготви нещо, което правиш често, така ще си сигурна и дали има смисъл от него  :) По-нагоре има рецепти, изпитани от момичетата ако предпочиташ да е сигурно, че става в кукъра.
 За програмите Мишето да пише, но тази първата според името мисля, че е за почистване. В упътването трябва да има описание, но майка ми ползваше един уред ( като голяма стъклена тенджера изглежда) на който имаше отбелязано до къде се налива вода и малко препарат, пуска се програмата и той се самопочиства, накрая само плакнеш  :D
 
- 
				Записвам се в темата :wink:, мисля ,че за по натам ще ми е необходим и този уред ,че с малката много нямам време за готвене,а работа ще почвам та така.
			
- 
				Записвам се и аз в темата. от скоро съм собственик на Делимано мултикукър и все още го разучавам, но това, което до сега съм сготвила, ни харесва много
			
- 
				kriss_and да не би да е този 50в1? Гледах тези дни рекламата му и ме впечатли,пък ще видя. :wink: 
			
- 
				Момичета , обещавам да отделя един следобед и да напиша
 рецептите и впечатленията си от този уред.
 За мен той е приятна изненада и почти ежедневно  използван.
- 
				kriss_and да не би да е този 50в1? Гледах тези дни рекламата му и ме впечатли,пък ще видя. :wink:
 
 
 
 Да, точно той е. Доволна съм за сега
- 
				kriss_and да не би да е този 50в1? Гледах тези дни рекламата му и ме впечатли,пък ще видя. :wink:
 
 
 
 Да, точно той е. Доволна съм за сега
 
 Ок,благодаря.
- 
				Започвам този пост с извинението, че аз ползвам 1 /32 от функциите 
 на моя кукър, защото без да се оправдавам не ми достига време за да разучавам готвейки.
 Ще поправя това и първата стъпка е да си сложа двете книжки тази с инструкциите
 и тази с рецептите в раницата и докато чакам танцьорката пред залата ще чета и разучавам.
 Правила съм десетина рецепти и все на бавно готвене, но никога не изчаквам финала.
 Това е несериозно отношение, защото за всяка рецепта си има програма, но аз готвя
 в едно определено време на денонощието и не чакам 4те часа на програмата, а изключвам
 кукъра когато ястието е готово! Това не е правилно при условие, че има програми
 за всяка почти всяка кулинарна техника, но аз си признавам грешките и ще се поправя!
 Ще се постарая да пиша тук всяка рецепта, която сготвя от тук насетне!
 Последното, което готвих и много се хареса беше:
 
 Червено ризото със свински хапки
 
 / ако премахнем свинското, това ястие може да бъде и постно/
 
 Пускам кукъра на бавно готвене, на дъното му слагам малко мазнина и месото нарязано
 на хапки, като се опари от всички страни доливам и малко вода, около кафена чашка вода.
 Добавям кромид, праз, сухи зеленчуци микс, ориз, червен пипер, джоджен, чубрица, сол
 и дозадушавам малко, слагам половин буркан домати разбърквам
 и доливам вода 1/3 с ориза, засичам 20 минути и спирам.
 Имам ли пресен магданоз сега го добавям, ако нямам слагам сух с горните подправки.
 Кукъра поддържа температура и дори и да има малко течност
 тя се поема равномерно и ориза става много пухкав и сочен.
 
 Да Ви е сладко!
 
 Правя едно уточнение с което смятам ще се съгласите, но при мен то е въз основа на опита...
 Сравнявам кукъра с пекарната за хляб в един аспект и той е взаимност на рецептите.
 Няма значение какъв е кукъра, марка, вид, цена може да сготвите каквото решите.
 Нито една от рецептите сготвени от мен не е от книжката )
 
 Правила съм -
 Леша яхния
 Боб яхния
 Пиле с картофи
 Заешко с ориз и картофи
 Пиле с кисело зеле и ориз
 Пиле с прясно зеле ... тези се сещам в момента!
 
 
 
- 
				Мише,
 
 а какъв точно е твоят уред, ако може линк :lol: Че зяпам в Амазона едни за 14.99 лири и другият за 19.99 ама се чудя, кой да е и изобщо, дали от тези двата да избера единия или да търся други :lol:
 
 http://www.amazon.co.uk/Andrew-James-Tempered-Removable-Temperature/dp/B00C7SD5B4/=sr_1_7?s=kitchen&ie=UTF8&qid=1420726637&sr=1-7&keywords=Slow+Cooker
 
 
 Незнам, дали изобщо за тези машинки говорите :oops:
- 
				това не мисля, че е същото, ни да кажат тези, които имат мултикукъри . Онези имат много програми, което ме води на мисълта, че имат възможност да вдигат по-високи температури и има повече контрол над температурата
			
- 
				Деси, моя е ТОЗИ (http://shopping.bg/img/product_images/270x270/030/49/img304999-multikukyr-arielli-amc.jpg) в магазина ми казаха, че ги правят на същото място където и Делимано,
 дори чисто визуално с най-най първия им модел е 1/1...
 
 Следващия белия на Ариели също прилича на следващия на Делимано 50/1  :lol:
 Това което ти показваш, прилича на крок пота на Цигу.
 Ако съм схванала правилно разликата между двете е, че кукърите имат плътно затворени
 капаци с механизъм, а крок-пота прозрачен капак, ако бъркам Цигу, да ме поправи!
 Но и тези разлики, като чета рецептите на крок пота вероятно не са решаващи,
 защото рецептите си приличат, това са уреди от различни производители,
 търсещи иновация и място на пазара.
- 
				Мише благодаря
 
 то иначе и аз се зачудих на тези цени в Амазона и на цените на закупените от вас джаджи :lol: Като поразгледах с моя английски :wink: има и по-скъпи модели, ама ще ми дойдат малко по-соленки на джоба :o Ех, тази цена, така да ми хареса :P
- 
				Деси, 
 според моето скромно мнение крок пота и мултикукърите са различни уреди. Аз си взех мултикукъра като на Мишето ето от тук http://www.techmart.bg/products/listing//search/%D0%BC%D1%83%D0%BB%D1%82%D0%B8%D0%BA%D1%83%D0%BA%D1%8A%D1%80. Доставката е безплатна. Не ми хареса инструкцията за употреба, защото няма добро описание на програмите, но все не ми остава време да им пиша. А крок пот скоро бяха пускали в Лидл за 45 лв.
- 
				Деси, 
 според моето скромно мнение крок пота и мултикукърите са различни уреди. Аз си взех мултикукъра като на Мишето ето от тук http://www.techmart.bg/products/listing//search/%D0%BC%D1%83%D0%BB%D1%82%D0%B8%D0%BA%D1%83%D0%BA%D1%8A%D1%80. Доставката е безплатна. Не ми хареса инструкцията за употреба, защото няма добро описание на програмите, но все не ми остава време да им пиша. А крок пот скоро бяха пускали в Лидл за 45 лв.
 
 О благодаря много за линка, ще разгледам :lol: