www.zachatie.org
Семейство, дом и свободно време => На чашка кафе и на халба бира => Дом и хоби => Темата е започната от: Pesheck в Ноември 27, 2012, 22:04:42 pm
-
Ами това е - срам не срам, не мога да приготвям риба, освен да пържа. Давайте идеи всякакви - за морски и за сладководни, простички и засукани. Каквото обичате да приготвяте, каквото сте проверили (или не), каквото смятате да пробвате.
п.п. Може пък някое добро другарче да прикачи и истинска риба към рецептата. :lol:
-
Веднъж експериментирах с пълнен шаран на фурна. Плънката беше с лук, орехи и не помня още какво - плагиатствах някава рецепта от нет-а. Стана страхотно вкусно, но са съжаление няма да мога да го повторя същото. Присъединявам се към апела на Пешек за препоръки за изпитани рецепти!
-
И аз пробвах веднъж да пълня шаран. Не питайте :lol:. Той си беше тлъстичък, но аз по непонятни причини го понапълних с разни нещица и ..... масло. Ама много масло. Обещах никога повече да не правя пълнен шаран.
Мисля си обаче, че 8 - 9 години стигат, за да се приеме за никога. :lol:
-
Така е! Ха дано да не останем двете сами да си разговаряме в тази нова тема :)
-
Ааа, и аз надничам. Ама на готово. :oops:
-
Аз отново ще пълня шаран по тази рецепта:
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=45914.msg861706#msg861706 (http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=45914.msg861706#msg861706)
Няколко пъти вече правих, става невероятен.
-
Мими, на тебе се надявахме душко! Сега нямам време, но задължително ще прочета твоята рецепта и може би - ще пробвам да я приготвя.
-
Ние на Никулден празнуваме именния ден на племенника
и винаги сме у тях на гости, но идея винаги имам!
Пълнен шаран- много вкусен и не трудно Пеше,
но трябва да бъде от 500 до 800 грама, над килограм е тръст и за мен има дъх!
Правила съм, мога да извадя рецептата от главата си.
Другото вкусно нещо което баба правеше е Рибник,
задушаваше ориз със скълцано кисело зеле и
върху него нареждаше скумрия на шайби или на филета с кожата нагоре
за да може ориза да поеме сока от рибата!
-
има и други вкусни риби, освен шарана, макар той да е емблема на празника
между тях са ципурата, пъстървата, лаврака
ципурата например става страхотно с доматен сос, чесън, босилек и маслини на фурна под фолио
пъстърва- една от любимите ми рецепти е със сметана и лук- отново на фурна под фолио
-
Традицията повелява да се пълни шаран, ама аз не го обичам, че много кости много нещо има :)
Затова съм избрала една скумрия, която ще направя солена за разядка и смятам за основното пастърва на скара :D
-
По принцип за Никулден рибата трябва да е с люспи - колкото повече са те, толкова по-богата ще е годината. Прието е (незнам защо), че шарана е с най-много люспи.
-
По принцип за Никулден рибата трябва да е с люспи - колкото повече са те, толкова по-богата ще е годината. Прието е (незнам защо), че шарана е с най-много люспи.
:D Да знам, затова писах за традицията :wink: ама за люспите знам, ще измисля нещо и с люспи :P
-
Мими, ще плагиатствам рецептата ти за пълнен шаран тази година :)
Маслините в рецептата ти много ми допаднаха като идея :)
Аз понеже на Никулден си имам и рожденик-луд рибар :lol:, та празнуваме два празника :D
По традиция приготвям пълнен шаран - лук, гъби, малко орехи, ориз, подправки. Посолявам рибата, изцеждам лимонов сок и оставям така около час. През това време правя плънката.Първата година го ших, обаче на втората се изхитрих и не го направих, оказа се че може и без шев и кройка :lol: Когато слагам да го пека, шпиковам го и нареждам резенчета лимон. Преди сервирането, подменям с нови и така сервирам :)
Понякога, правим и пържена риба, но тази година ще пропуснем този момент. А и аз лично не съм фен на пържената риба, мъжа ми я харесва.
На кумът ни майка му е готвачка в ресторант, и приготвяли пълнен шаран само с лук, орехи и стафиди + подправки, ставал много вкусен, но никога не съм го правила по този начин, не съм и опитвала, за да дам отзиви :)
Ще се радвам и на други интересни предложения, имам няколко дни да измисля менюто :)
-
А, май моят експеримент преди годин беше пълнен шаран с лук, орехи, малко стафиди и подправки /зелени и сухи/. Бях забравила за стафидите. Това беше плънката, като на тази говачка и стана супер. Може и да опитам отново.
-
Утре, на Никулден, ще имам чужбински гости и ще им готвя риба. Шаран у белгийско няма :(
Спрях се на пъстърва. Мисля да я правя пълнена, има избор на рецепти, но ме заинтригува и рецептата на mini :) Ако може повече инфо ;)
-
Така.... Сега и аз да се включа - не че съм добра готвачка, което си е кофти, но просто да споделя. Като се разхождахме през този прекрасен ден в града, тъй като е празник на град Бургас, имаше много мероприятия из центъра - на една улица раздават курбан, на друга улица свирят музиканти, на трета улица - пак курбан, по-надолу по улицата концерт и едни момичета раздават книжки с бургаски рецепти издадени от Общината. И на мен ми дадоха. Така че, тези рецепти са от тази книжка, която раздаваха, а именно: "Вехти Бургашки гозби" като се спирам на Никулденските рецепти с шаран:
Печен шаран с бира
Необходими продукти:
1 по-голям шаран
1-2 връзки праз
300-400 гр. гъби (предварително сварени)
1 бутилка бира (500 мл.)
50 гр.орехи
1 к.ч. олио
черен пипер
магданоз
лимон
Начин на приготвяне: Посолете и овкусете с лимонов сок почистения шаран. Оставете го да престои така 1-2 часа, след което го прехвърлете в тава. Отделно задушете дребно нарязаните лук и гъби в олиото и ги изсипете при шарана. Залейте с малко вода и печете във фурната около 20-25 мин. След това добавете орехите и допечете до готовност. По време на печенето заливайте ястието от време на време с бирата, докато свърши. Поднесете шарана поръсен с магданоз.
Шаран на фурна с бяло винце
Необходими продукти:
1 бр. шаран (около 1.5 кг.)
1 бр. лимон
100 мл. бяло вино
горчица
черен пипер по желание
Начин на приготвяне: Рибата се почиства, като се срязва от към корема. Посолява се и се намазва с горчица от въпрешната страна и с олио от външната страна. Поръсва се със сока на лимона и се оставя да престои около 20 минути. Поставя се в намазана с олио тава, обърнат с кожата надолу (като лодка). Отстрани се налива виното. Пече се на 200 градуса, около 20 минути (докато се зачерви) в предварително загрята фурна. Рибата може да се поръси по желание с малко смлян черен пипер.
Бургаски шаран пълнен с орехи
1500 гр. шаран
170 гр. орехови ядки
60 мл. олио
600 гр. лук кромид стар
350 гр. домати
20 мл. доматено пюре
1/2 бр. лимон
1/2 връзка магданоз пресен
Начин на приготвяне: Шаранът се почиства и посолява отвътре и отвън. За прънката се запържва лука, нарязан на филийки, добавят се счуканите орехи, доматите, пюрето, черен пипер и сол на вкус. Сместа се залива с 250 мл. топла вода и се оставя да поври. Шаранът се пълни с плънката, като се оставя малко от нея. В тава се разстила останалата плънка, върху нея се слага шаранът, а острани се нареждат разанчета лимон. Ястието се пече в умерена фурна (180 градуса) около 40 минути. Поднася се наръсено с магданоз.
Никулденски шаран
Необходими продукти:
2-3 кг. шаран
1/2 кг. лук
100 гр. моркови
100 гр. гъби
консерва домати
девесил
сол
чубрица
чер пипер
малко олио
лимон
Начин на приготвяне: Шаранът се изчиства от вътрешностите и хрилете. Посолява се и се оставя да постои на студено 1 час. Лукът, морковите и гъбите се нарязват, запържват се и се задушават. Накрая се прибавят подправките на вкус и доматите. Оставя се да покъкри на котлона до сгъстяване. След това сместа се слага в коремната кухина на шарана. Може и да не се зашива, по-лесно е. Останалата плънка се поставя около рибата. Лимонът се реже на резенчета и се слага върху шарана. Напръсква се с малко вода около 100 мл. и малко олио, покрива се с алуминиево фолио и се пече около 40 минути във фурна на 200 градуса.
Пълнен шаран на фурна
Необходими продукти:
шаран около 2 кг.
1.5 ч.ч. ориз
1 ч.ч. едро счукани орехи
няколко глави лук
около 250 гр. гъби
1 лимон, магданоз
черен пипер, сол, олио
Начин на приготвяне: Изчистеният шаран се намазва с лимонов сок отвътре и отвън, посолява се и се оставя да стои така около час. През това време се приготвя плънката по слудния начин: в тенджера се задушава нарязаният кромид лук с олио и малко вода под капак; прибавят се нарязаните гъби, след като се позадушат, се прибавя ориза и се пържи, докато стане прозрачен; подправя се с черен пипер - смлян и на зърна, посолява се на вкус и се долива вода (около 3-4 ч.ч.). След като ориза леко омекне, тенджрата се сваля от котлона, прибавят се орехите и магданоза и сместа се оставя леко да изстине. С нея се пълни шарана и стомаха му се зашива с конец. Слага се в подходяща тава, намазана с олио и около него се разсипва останалата плънка. Шаранът се намазва отгоре с олио, поръсва се с едро смлени орехи, върху тях се нареждат търки разенчета лимон, долива се малко вода и се пече в не много силна фурна. Шаранът е готов, когато след бодване с вилица, месото не пуска кръв и конеца, с който сме го зашили лесно се отделя. Оставя се леко да изстине и се нарязва на порции.
Честит празник на Свети Николай на всички! Весело празнуване!
П.П. и да не забравим, че днес е денят, в който децата трябва да напишат своите писма с пожелания към Свети Николай, който на Рождество Христово ще им донесе чрез своите помощници, ако не дойде сам :) (а помощниците са джуджетата, снежанките, а и самите ние - пазейки завета му да правим хората щастливи, особено тези, които са около нас).
-
Ани, нямам точна рецепта на око е всичко- почистената риба се осолява, лук режеш на едри шайби, или ако е пресен на едричко, и го постилаш в тавичката, отгоре нареждаш рибата, в коремчето й слагаш резен два лимон, наливаш сметаната и завиваш с фолио
печеш за около 20-30 минути= пъстървата се приготвя много бързо
-
Ето аз какво успях да "приготвя" за Никулден - на гости на мама и тате по тяхно настояване и там ще ядем някаква пъстърва! За таз година може да ви е късно вече, но за другата, който може - да се възползва от тази моя "рецепта"!
-
А рецептата е? :wink:
Аз мислих, мислих и направих филе от бяла риба (не ме питайте каква, не мога да го кажа това пан .....), което наръсих със сол, пипер меланж и настъргана кора от лимон и мандарина. Първо за няколко минутки в намазнена тава. После сипах бяло вино, нарязани краставички и 4-5 зелени маслини (акия „почисти хладилника :lol:“) и накрая полях с една течна сметана и поръсих с настърган кашкавал.
Не беше трагично. :P
-
Тази година реших да не спазя традицията с шарана и приготвих лаврак в морска сол. Стана уникално вкусен.
Намазах рибата отвън с зехтин, а вътре сложих стрък магданоз, стрък копър и няколко резена лимон. Отдолу в тавата сложих фолио, върху него изсипах половин пакет морска сол, сложих рибата и доизсипах останали пакет сол. Притиснах солта около рибата и запечатах с фолиото. Пекох 30 мин. като към края махнах фолиото.
-
Тази година реших да не спазя традицията с шарана и приготвих лаврак в морска сол. Стана уникално вкусен.
Намазах рибата отвън с зехтин, а вътре сложих стрък магданоз, стрък копър и няколко резена лимон. Отдолу в тавата сложих фолио, върху него изсипах половин пакет морска сол, сложих рибата и доизсипах останали пакет сол. Притиснах солта около рибата и запечатах с фолиото. Пекох 30 мин. като към края махнах фолиото.
Мецани, не стана ли много солено - какво стана със солта като я пече така - втечни ли се? питам, защото ми е интересна рецептата и никога не съм я правила така рибата...
-
Пекла съм пиле върху едра морска сол - месото не поема от солта и ставя супр вкясно. Явно, че има начин да се пригови така и вкусна риба. Бих опитала някой път.
-
rosefromstars, рибата не стана солена, беше идеална на вкус. След печенето солта се втвърди около рибата. Махнах я като леко я почуквах с дървено чукче.
Пробвай много ще ти хареса.
hope-love, пилето го пека върху йодирана сол, като преди това го оставям да съхне няколко часа. Получава се много хубава коричка, предполагам така става и с морската сол.
-
Супер! Благодаря Ви! Обезателно ще пробвам някой път! :kiss:
-
Тази година реших да не спазя традицията с шарана и приготвих лаврак в морска сол. Стана уникално вкусен.
Намазах рибата отвън с зехтин, а вътре сложих стрък магданоз, стрък копър и няколко резена лимон. Отдолу в тавата сложих фолио, върху него изсипах половин пакет морска сол, сложих рибата и доизсипах останали пакет сол. Притиснах солта около рибата и запечатах с фолиото. Пекох 30 мин. като към края махнах фолиото.
Мецани, не стана ли много солено - какво стана със солта като я пече така - втечни ли се? питам, защото ми е интересна рецептата и никога не съм я правила така рибата...
Такова нещо видях в Рим, рибата беше по-голяма ... и много театрално разчупваха кората от сол, която се бе образувала.
-
Ани, нямам точна рецепта на око е всичко- почистената риба се осолява, лук режеш на едри шайби, или ако е пресен на едричко, и го постилаш в тавичката, отгоре нареждаш рибата, в коремчето й слагаш резен два лимон, наливаш сметаната и завиваш с фолио
печеш за около 20-30 минути= пъстървата се приготвя много бързо
Мерси много, ще пробвам и твоя вариант :)
Иначе вчера приготвих по тази рецепта:
http://kulinaria.bg/recipes/palnena-pastarva
Стана страхотно, чужбинските гости бяха доволни ;)
Само намалих топеното сирене наполовина и добавих сметана.