www.zachatie.org

Репродуктивно здраве => Асистирани репродуктивни методи (инсеминация, ин витро) => Темата е започната от: Eli7 в Юни 20, 2006, 10:55:51 am

Титла: Ново 20
Публикувано от: Eli7 в Юни 20, 2006, 10:55:51 am
Момичета, за пореден път разбирам, че всеки  ОЧЕВАДЕН провал или възход не е случаен. Ето и за какво иде реч. Много се чудих дали да го сподели, но мисля , че ще е за доброто на всички. Сещате ли се за ужасната пролетна серя, в която  почти никой не забременя . Бяхме все по различни клиники и не можем да обвиняваме определена заведение. На сещате ли се , че 80% от нас бяхме на стимулация з инвитро на т.нар. - "Спонтанен или естествен цикъл". Всички се тръшкахме за това какво ли ще стане с лигавицата и т.н. Вчера говорих с доц. Баров и се оказа, че  те тази процедура я броят за полуинвитро. Защото не се блокира хипофизата и точно тя им играе номера, които няма как да знаят и предвидят. Сфързано е с хормона ЛХ. Доколкото разбрах  въпреки хубавите ембриончета не може да се определи точно кога е "имплантационния прозорец". Затова аз вече такива експерименти няма да правя, започвам си класическо инвитро септември. Гаднае новината, защото процедурата е много по-лека и ненаоварваща във всякакъв смисъл , но носи много рискове нищо да не излезе... както се случи с повечето от нас :cry:
Титла: Ново 20
Публикувано от: TA в Юни 20, 2006, 11:04:42 am
Ели, според мен не са точно така нещата - на мен ми следиха и ЛХ, освен Естрадиол. Верно - беше повишен ЛХ, но по тази причина Доктора включи Оргалутран. Явно ... каръшка серия...
Титла: Ново 20
Публикувано от: balmi в Юни 20, 2006, 11:07:17 am
Ели, това важи ли и за инсеминациите които се правят с такава стимулация или по-скоро става въпрос за трансфера при този вид инвитро?
Титла: Re: Ново 20
Публикувано от: oganche в Юни 20, 2006, 11:13:13 am
Цитат на: Eli7
Гаднае новината, защото процедурата е много по-лека и ненаоварваща във всякакъв смисъл , но носи много рискове нищо да не излезе... както се случи с повечето от нас :cry:

Така е. Но човек нали все се надява да му се усмихне късметът и го прави. Не съжалявай за нищо. И мен док след лечението с ендометриоза ме гласеше за едно диагностично, леко стимулирано икси, само за да видим ефекта от лечението и ако имам качествени яйца да ги боднат и да ми ги върнат. Обаче, когато дойде моментът размисли и направихме баш класическо икси с 22 яйца. Най-важното е доктора да избере методът, които е с най-голям шанс за успех при теб...не по принцип, а за теб, за твоето положение. Аз боготворя този, който го умее и имам късмета да познавам такъв.
Титла: Ново 20
Публикувано от: Eli7 в Юни 20, 2006, 11:47:21 am
ТА и на мен ми мериха ЛХ, но това не е само причината. Хипофизата дава отражение е за други моменти. Балми, мисля че би трябвало да го има и този момент при инсеминациите, защото там % успеваемост на опит е доста по-нисък от инвитрото.
Огинка, много си права.При всеки е много индивидуално. Но явно все пак лекарите си знаят кое и как най-сигурно става, а и като сме минали през поне една процедура вече има достатъчно инфо за организма ни. При теб на бластоцист ли беше трансфера?
Титла: Ново 20
Публикувано от: via в Юни 20, 2006, 11:47:59 am
Ели, не знам дали при твоя опит са използвани антагонисти?
Защото моят док, когато правихме инвитро на ест. цикъл, включи и цетротид - /антагонист/ - точно за блокаж на хипофизата. И доколкото знам, не винаги, но в по-голямата част от случаите използва такива препарати. Едва ли хипофизата и ЛХ-то са основна причина за неуспех...?!
Титла: Ново 20
Публикувано от: oganche в Юни 20, 2006, 12:15:55 pm
Цитат на: Eli7
При теб на бластоцист ли беше трансфера?

Не, на 3-ти ден.
Титла: Ново 20
Публикувано от: bebe_13+15 в Юни 20, 2006, 12:36:22 pm
Като четох в тази темичка и в главата ми се родиха два въпроса:
1. За инсеминациите - защо пък да пречи хипофизата и да трябва да се блокира?? Нали уж при инсеминацията се прави естествено зачатие, баш когато си му е времето (по време на овулацията), като само се подпомагат повече плувци да стигнат до яйцето и да го хванат  :eggsperm:
2. При инвитро не се ли връщат в матката оплодените яйцеклетки, точно по времето когато при естествено зачатие трябва да са слезли в нея? Т.е. само дето са се оплодили навън, а са си където трябва, в който момент трябва?
И още нещо - как ще стане извънматочна при инвитро, като яйчицата се слагат с матката? Те да не би да тръгват нагоре по тръбите?
Извинявам се ако са ми глупави въпросите :oops: , но се опитвам да намеря логика в нещата.
Титла: Ново 20
Публикувано от: Eli7 в Юни 20, 2006, 13:00:45 pm
Бебе, много са ти логични въпросите, ама както вече всички знаем природните закони не вървят много по пътя на логиката, иначе нямаше да има неуспешно инвитро или инсиминация.А за съжеление от инвитро също се получават извънматочни, защото тръбите на са направени от желязо и вообще в организма нещата не са статични. Лично аз съжелявам за това инвитро на естествен цикъл. Няма да го повторя. То е и видно от безрезултатната пролет...
Оги, писала съм ти на лични
Титла: Ново 20
Публикувано от: st в Юни 20, 2006, 13:41:34 pm
Цитат на: bebe_2006
2. При инвитро не се ли връщат в матката оплодените яйцеклетки, точно по времето когато при естествено зачатие трябва да са слезли в нея? Т.е. само дето са се оплодили навън, а са си където трябва, в който момент трябва?


Не съм много наясно, но някъде бях чела, че при естественото забременяване, оплодената яйцеклетка стои 5 дни и се развива до стадий бластоцист в маточната тръба и след това пада в матката, където трябва да се имплантира. А при инвитро в повечето случаи ги връщат оплодените яйцеклетки на трети ден в матката. Е, очевидно е, че и така се получава бременост, но бил по-голям шанса когато се трансферират на 5 ден, защото най-много се доближава до естественият начин. Само че доколкото знам първо излизало по-скъпо отглеждането на ембриона до 5 ден, а и жени, на които се вадят малко яйцеклетки не може да се рискува да ги чакат до пети ден, защото е много вероятно и да не стигнат до трансфер.
Титла: Ново 20
Публикувано от: Eli7 в Юни 20, 2006, 13:56:40 pm
Това е така , ама не съвсем. Доста от ембриолозите казват , че няма превес в получени бременности от бластоцист-трансфер / на 5-ти ден/В моята клиника цената е еднаква, но трябва да има поне  6-7 много хубво развиващи се ембриона/ на 7-8-9 клетки/. Те се  слагат в друга среда след 3-ти ден и там дсе доразвиват, не всички стават на бластоцисти. Но за това се е писало много тук.
Титла: Ново 20
Публикувано от: Kotaranka в Юни 20, 2006, 15:51:30 pm
Цитат на: bebe_2006
И още нещо - как ще стане извънматочна при инвитро, като яйчицата се слагат с матката? Те да не би да тръгват нагоре по тръбите?


Бебчо, даже някое от момичетата във форума беше писало, че е имало извънматочна от ин витро. Наистина се случва рядко, но се случва. Не знам точно как точно става, но за беля става. Ембрионите се трансферират в някаква течност/среда - предполагам, че и това спомага за едно лесно придвижване в неправилната посока. Освен това, ако имаш някакво разширение на тръбите към матката - възможно е ембрионът по-лесно да попадне там. (Дано не съм написала някоя велика глупост - ама такива си ги мисля  :oops: ) И да, както казва Eli7 - организъм. Аз даже доста се притеснявах, че лежейки 3 ч. след трансфера с леко повдигнато дупе, ще вземат да тръгнат към тръбите (нали под обратен наклон!). Луд умора няма.
Титла: Ново 20
Публикувано от: bebe_13+15 в Юни 20, 2006, 16:13:46 pm
Мерси за отговорите милички. Дано въпреки всичките възможни препятствия скоро видим  :bfp:  и станем мами  :wink:
Титла: Ново 20
Публикувано от: Andia в Юни 20, 2006, 21:32:14 pm
Eli7, бих искала само да ти примомня, че в пролетната серия имаше и момичета с "класическа" стимулация, с дълъг протокол и пак неуспели. Една от тях съм аз, но знам и за други. Сигурно ин-витро без или с по-лека стимулация е по-несигурно, но е логичен въпроса за инсетата, при които с по-лека стимулация пак процента успеваемост като цяло не е малък. А вида стимулация го решава лекаря според ситуацията, а донякъде и ние според финансите. Ако лекарите или ние знаехме причините за неуспех, то нямаше да се правят по няколко неуспешни ин-витро или икси.
Какво друго мога да кажа освен Божа работа, късмет, не му е дошло времето... И на мен много ми се иска да знаех причината, но... продължавам с нови изследвания, обмислям следващ опит и се моля за късмет!
Титла: Ново 20
Публикувано от: Violet в Юни 21, 2006, 11:10:28 am
И още нещо - как ще стане извънматочна при инвитро, като яйчицата се слагат с матката? Те да не би да тръгват нагоре по тръбите?

има много малка вероятност и това да се случи, защото тръбата един вид можела да засмуче яйчицата обратно към нея, но пак повтарям това се случва много рядко.
Титла: Ново 20
Публикувано от: Eli7 в Юни 21, 2006, 11:16:36 am
Ей, момичета стига сте говорили за яйца. В маткага се слагат ембриони, а яйцата ги вадят при пункцията :wink:
Титла: Ново 20
Публикувано от: TA в Юни 21, 2006, 11:20:57 am
Аз май продължавам да мисля, че това инвитро с леката стимулация е по-добрата процедура, защото:
1. По-щадяща е за жената.
2. По-близка е до естествените процеси в организма.
3. В повечето случаи цената не е като при класическата
Титла: Ново 20
Публикувано от: Grace в Юни 21, 2006, 11:23:38 am
Та, и аз мисля, че е по-добрия вариант, но само ако е подходяща за съответната жена процедура. При мен например се оказа, че тази схема не работи  :cry:
Титла: Ново 20
Публикувано от: Eli7 в Юни 21, 2006, 12:02:12 pm
ТА, ако беше така хората нямаше да правят класическо инвитро. Поговори с лекарите си за разликата и рисковете при едното и при другото. Спомени и за т.нар. "имлантационен прозорец". Аз също бих искала това да е варианта за мен , защото с нищо и никакви 5 хапчета Серофен и 2 мерионала направих 8 яйцеклетки и 4 качествени ембриона. А първия път го завърших с 21 яйцеклетки, 19 оплодени и 16 супер ембриона, но с тежка хиперстим,лация. Но не само до това е въпроса, неискам да навлизам в специфични подробности защото не съм специалист. Но май по-добре е да се кара по царския път. Примерно в клиниката във Варна вообще не правят инвитро на естествен цикъл. Явно си имат причина, а както знаем там са едни от най-добрите специалисти.
Титла: Ново 20
Публикувано от: TA в Юни 21, 2006, 12:28:06 pm
Граци, Ели, аз въпреки първия неуспех ще направя още една процедура с лека стимулация - може би само ще сменя клиниката. Не съм лекар, но убежднията ми, че всичко е по-добре да се случва по по-близък до естествения начин.
Аз изпих 15 Серофена и ми боцнаха 4 Оргалутрана. На 35 години съм. Имах 3 яйцклетки - 2 се оплодиха, но...
Приписвам неуспеха на неопитността на ембриолога или на лошия шанс.
Ако и сега не се получи - ще пробвам вече класическия вариант.
Титла: Ново 20
Публикувано от: Eli7 в Юни 21, 2006, 13:20:29 pm
Успех ТА, щом така го чувстваш така го направи! Ще си стискаме взаимно палци :lol:
Титла: Ново 20
Публикувано от: FreshBreeze в Юни 21, 2006, 13:41:30 pm
И аз да споделя по темата - чух двама лекари да обсъждат случай на пациент, та на всенародният любимец Щерев категоричното мнение било или класическо ин-витро, или на съвсем естествен цикъл, но не и с кломифен цитрат.
За съжаление и при мен вариантът с кломифен цитрат се оказа неподходящ.
Първо тръгнаха доста фоликули - 5 по-големи и 4 по-малки, после два се селектираха като доминантни и потиснаха останалите. После въпросните два им треперих - дали големият няма да се спука, дали малкият ще се развие достатъчно.  В крайна сметка се извади куха яйцеклетка от единия, а от другия не се извади. Надеждите кломифенът да ми изтъни лигавицата се оправдаха само в началото, но деня на пункцията лигавицата "навакса" и си стана както обикновено. Отгоре на всичко на прегледа 7 дни след пункцията се оказа, че един фоликул 12мм си стои.
Титла: Ново 20
Публикувано от: StefiZ в Юни 21, 2006, 14:16:18 pm
Да споделя и моя опит с инвитрото на естествен цикъл, че виждам интереса е голям :wink:
При мен нямаше никаква стимулация от самото начало, чак в момента когато се образува вече доминантен фоликул някъде към 13-14 ден беше (по късна овулация при мен) ми биха три дни по 1 пурегон 100, цитротайд и още едно лекарство на което не си спомням името, прегнил и на 19 ден пункция. Имах прекрасен фоликул, от който извадиха хубава яйцеклетка и съответно стана и хубав ембрион.
Та мисълта ми е, че не съм пила никакъв клостилбегит и тем подобни стимулиращи лекарства. То затова му се казва инвитро на естествен цикъл, а това със слабо стимулираното инвитро не знам кой го е измислил :lol:
Та и аз съм съгласна с доцента тоя път :wink:
Титла: Ново 20
Публикувано от: FreshBreeze в Юни 21, 2006, 14:24:02 pm
В моя случай аз си настоях на тази схема, сега няма на кого да се сърдя. Ама малко съжалявам, че не го направих съвсем на естествен :?  Уж да се увеличи шансът - да не е фоликулът един - ама ... :(
Титла: Ново 20
Публикувано от: StefiZ в Юни 21, 2006, 16:16:50 pm
Споко, според мен е просто малшанс.
Следващия път си действайте по класическия начин и нещата ще се получат :)
Ама тоя клостил и аз не го обичам, с него правех едвам по 1-2 доминантни та чак си мислех, че ми има нещо, а с пурегона ела да видиш... от 7 инжекции 6 фоликула :D
Титла: Ново 20
Публикувано от: perla в Юни 21, 2006, 16:24:49 pm
Цитат на: StefiZ
Да споделя и моя опит с инвитрото на естествен цикъл, че виждам интереса е голям :wink:
При мен нямаше никаква стимулация от самото начало, чак в момента когато се образува вече доминантен фоликул някъде към 13-14 ден беше (по късна овулация при мен) ми биха три дни по 1 пурегон 100, цитротайд и още едно лекарство на което не си спомням името, прегнил и на 19 ден пункция. Имах прекрасен фоликул, от който извадиха хубава яйцеклетка и съответно стана и хубав ембрион.
Та мисълта ми е, че не съм пила никакъв клостилбегит и тем подобни стимулиращи лекарства. То затова му се казва инвитро на естествен цикъл, а това със слабо стимулираното инвитро не знам кой го е измислил :lol:
Та и аз съм съгласна с доцента тоя път :wink:

Как така не си пила стимулиращи, пурегон какво е?То май точно твоето е слабо стимулирано ин витро?
Титла: Ново 20
Публикувано от: FreshBreeze в Юни 21, 2006, 16:47:49 pm
Е сигурно Стефи има предвид, че първо са изчакали да се оформи един доминантен по естествен път, после са го "подсилили" - и при мен при една инсеминация направихме така.
Титла: Ново 20
Публикувано от: StefiZ в Юни 21, 2006, 16:53:14 pm
Точно това имам в предвид, това не е стимулиране, това е вече при доминантен фоликул просто го подпомагаш, за да се образува хубава яйцеклетка и т.н.
При т.нар. слабостимулирано правиш поне по 3-4 фоликула, защото стимулацията започва от 3-5 ден на цикъла.
Дано да съм обяснила правилно.
Титла: Ново 20
Публикувано от: deep в Юни 21, 2006, 18:02:26 pm
Цитат на: StefiZ
Точно това имам в предвид, това не е стимулиране, това е вече при доминантен фоликул просто го подпомагаш, за да се образува хубава яйцеклетка и т.н.
При т.нар. слабостимулирано правиш поне по 3-4 фоликула, защото стимулацията започва от 3-5 ден на цикъла.
Дано да съм обяснила правилно.


Стефи, при този опит имаше бременност, нали?

Спомням си, че сме  обсъждали темата за  Ин Витро с лека стимулация.

Аз също имам интерес към тези процедури но за съжаление вече имам  съмнение отностно  процедура с лека или без никаква стимулация. Опитах  веднъж само с 2 ампули Мерионал но беше включен и Оргалутран... процедурата беше отменена, поради липса на оплождане (при нормално олождане при предишната процедура, нямаме мъжки фактор!) :ask:

При следващата процедура пък  след 15 ампули Menogon   по 0.75 IU,  стимулацията протече за 5 дни ( бях направила 3 фоликула готови за пункция, Естрадиол 890 ) организма ми  реагира по- добре на Менагона, но за съжаление трансфера беше твърде рано. Дори нямаше време за Оргалутран или Цетротайт.
За да стане по ясно, първи ден на менструацията беше на 5.03. а трансфера на 15.03.06г.
Имах 3 положителни теста, но в крайна сметка заключението беше
" Псевдогестационен сак" - каквото и да значи това.

Ели, с теб също сме говорили на тази тема, аз се жалвах и съжалявах за процедурата а ти тогава беше сигурна, че това е най-добрия подход  за теб. Истината е, че  ние не можем да преценим правилно и трябва безрезрвно да се доверим на лек. лекари.

Желая ви успех Ели  и Фреши при следващата процедура!  :balk_21:
Титла: Ново 20
Публикувано от: StefiZ в Юни 22, 2006, 09:01:13 am
Лита, имах положителен тест - ЧХГ 16 на 12 ден от трансфера, но за съжаление не се разви бременност.
Титла: Ново 20
Публикувано от: Eli7 в Юни 22, 2006, 10:47:29 am
Лита, Фреши, Стефи знам , че много скоро и на нашата улица  ще изгрее слънчице, ама май няма начин да заобиколим класическата процедура. Ако знаете как ме  е шубе от хиперстимулация :? АМА СЕ НАДЯВАМ ДА МЕ ПАЗЯТ ПО-ДОБРЕ ТОЗИ ПЪТ!
Фреш точнотакова е мнението на Щерев - или касическо или  без лекарства. Изглежда  с малко лекарства някъде се губи нишката и расковничето не е само в яйцеклетките. После нещо не се нагажда със самата имплантация...Няма какво да се правим на лекари, хората са го измислили :lol: А и нещо весело за накрая - вчера бях на концерт на Депеш и видях няколко момичета в бая напреднала бременност. Казах си - Еййй, блазе им лесно са забременяли и сега си ходят нагоре-надолу и не им пука, аз ако съм на тяхно място не бих припарила на стадион с 35 000 души. :lol:  И в същия момент почти се сблъсках с едно момиче бременно от нашата клиника с близнаци, в 8-ми месец. Като се видях за последно с нея имаше болки и положението беше леко критично, ама ето я на концерт :lol:Разказвам това мимоходом, без връзка с темата , ама много се изкефих, че дори и така постигната бременност не е накарала момичето да се вманиачи в пазене и дундуркане :lol: А иначе концерта беше ВЕЛИК!
Титла: Ново 20
Публикувано от: marina в Юни 22, 2006, 18:40:01 pm
ТА, къде го прави ин витрото, в Пловдив или някъде другаде?