www.zachatie.org

Семейство, дом и свободно време => На чашка кафе и на халба бира => Дом и хоби => Темата е започната от: Мишле82 в Юни 13, 2012, 12:05:25 pm

Титла: Уред за пасиране на месо
Публикувано от: Мишле82 в Юни 13, 2012, 12:05:25 pm
Препоръчайте ми с какво да правя месото на Дани на пастет като започнем да се захранваме? С обикновен пасатор става едро и само се маже по цялата купа. Какво ползвате вие, което да е удобно за детската кухня. Не искам голям робот, а нещо компактно, което да ползвам за 2-3 неща.
Титла: Re: Уред за пасиране на месо
Публикувано от: mimi26 в Юни 13, 2012, 15:47:16 pm
Мишле, аз ползвах чопъра на робота - това, което е за ядки. Мисля че продават отделни такива уреди. Просто гледай ножа да е максимално ниско и като пасираш слагай и малко бульон.
Титла: Re: Уред за пасиране на месо
Публикувано от: Мишле82 в Юни 13, 2012, 16:12:14 pm
Една приятелка ми препоръча този: http://www.technopolis.bg/b2c/catalog/productdetailFromOutside.do?productarea=P11130407&detailScenario=Mikser&productguid=825593&scenario=
Предполагам е достатъчно ниско този нож?
Благодаря, Мими :)
Титла: Re: Уред за пасиране на месо
Публикувано от: mimi26 в Юни 13, 2012, 16:17:38 pm
Мисля, че ще ти върши работа, точно такова имах предвид  :D . Моя робот е също Мулинекс и съм доволна от марката.
Титла: Re: Уред за пасиране на месо
Публикувано от: Мишле82 в Юни 13, 2012, 16:21:32 pm
Супер!  :eat: :thankyousign:
Титла: Re: Уред за пасиране на месо
Публикувано от: White в Юни 13, 2012, 16:33:53 pm
Имам пасатор от този тип
http://www.technomarket.bg/products/09117296/moulinex-dd-8538,
но на Браун. Високата купа ми вършеше идеална работа за пасиране. Блендерът (в голямата купа) е за по-големи количества и не пасира много фино.
Титла: Re: Уред за пасиране на месо
Публикувано от: Мишле82 в Юни 13, 2012, 17:14:06 pm
Да...идеен е този уред. Ама си имам пасатор, от който съм доволна. Иначе ако е за смяна - идеален.
Ще видя де...мисля още, събирам мнения.  То затова и тук питам, защото ме интересува точно за пюретата кое ще ми е най-полезно.
Титла: Re: Уред за пасиране на месо
Публикувано от: Змимка в Юни 13, 2012, 18:30:11 pm
Мишле, наскоро купихме за РД на майка ми пасатор Браун от магазин Зора, с допълнителен блендер към него. 65 лв беше, върши страшна работа. Блендерът ще ти върши идеална работа за месото.
Титла: Re: Уред за пасиране на месо
Публикувано от: Мишле82 в Юни 13, 2012, 21:42:26 pm
Много ви благодаря за отговорите, момичета. Ориентирах се какво трябва да търся. Остава да отида да ги разгледам на място и ще си избера :P
Титла: Re: Уред за пасиране на месо
Публикувано от: Pesheck в Юни 13, 2012, 21:54:45 pm
Аз май съм рода на чичо Скрудж, но да си кажа де. Взех си пасатор с купа - тясна и висока. Не че вячах към миксера, ама за беба ... Куче марка е, но свареното месо още топло и с малко бульон си ставаше чудесно. Чак като пастет не, но не съм смятала за нужно толкова фино.
Титла: Re: Уред за пасиране на месо
Публикувано от: Мишле82 в Юни 14, 2012, 09:06:08 am
Моя пасатор е един стар Фагор. Проблеми не съм имала, само дето е с пластмасов накрайник, и от едната страна ми се е пропукал сериозно. Знам че в един момент, може би най-неподходящия ще ме изостави, да не говорим, че може малко парченце да се отчупи и да остане в яденето на детето без да забележа. Като се замисля тия комбинираните оферти с пасатор и малка купа за нарязване сякаш ми допадат най-много.
Титла: Re: Уред за пасиране на месо
Публикувано от: mimi26 в Юни 14, 2012, 09:10:28 am
Ако имаш средства е най-добре да инвестираш в робот. От голяма помощ ще ти е като поотрасне, особено рендето за салата от моркови  :lol:
Титла: Re: Уред за пасиране на месо
Публикувано от: Мишле82 в Юни 14, 2012, 09:25:12 am
Сигурно :)
Едно че не е подходящ сега момента за робот, второ, че отдавна ги заобикалям. Виждат ми се големи, с това миене на тия купи, приставки, ножчета, гррр
Морковите сега си ги правя на рендето, дребничкото, ръчно, хамалогия е малко, ама...това е положението. Ще видим де...не съм отишла в магазина, не съм ги видяла на живо пак хахаха то историята не е като да не знае разни случаи  :lol:

Мими, твоя робот кой модел на Мулинекс е?
Титла: Re: Уред за пасиране на месо
Публикувано от: mimi26 в Юни 14, 2012, 09:45:19 am
Одацио 3 на Мулинекс, но точно цифрите не ги помня, ето такъв http://www.italy-outlet.com/en-gbp/i/cat113/product665086.html (http://www.italy-outlet.com/en-gbp/i/cat113/product665086.html), но май има още някоя друга приставка. Преди 5 години беше 300лв, сега ще е по-малко. Аз сега и каймата си правя с него от готово месо, че кайма не купувам. А миенето не е толкова голям проблем, все същата работа дали ще измиеш пасатор и купа или просто шейкъра. А морковите ги дадох като пример, защото аз най-много мразя да сдържа на ренде, а обожавам моркови (малките и те) и кило моркови няма да се хвана никога на ренде да стържа, а с робота е за минутка.
Титла: Re: Уред за пасиране на месо
Публикувано от: Мишле82 в Юни 14, 2012, 11:16:41 am
С тази опция за каймата направо ме накара до сега да разглеждам различни модели. За съжаление твоя модел не го виждам в каталога на Технополис, пък тия, които имат месомелачка са по 400лв. Общо взето май над 250лв са машинките, които си заслужават. Не че Дани ако поиска няма да черпи мама един робот ххах, той е по-паралия от мене в момента, ама....да не рекетирам детето  :lol:
Титла: Re: Уред за пасиране на месо
Публикувано от: mimi26 в Юни 14, 2012, 11:45:54 am
Мишле, не съм го написала правилно, моя робот не е с месомелачка, а има метален нож за рязане на месо в купата. Меля си спокойно килограм месо. Ако искаш мога да ти опиша какви приставки има и кои ползвам, за да ти е по-лесно, ако решиш да купуваш робот.
Титла: Re: Уред за пасиране на месо
Публикувано от: Мишле82 в Юни 14, 2012, 11:54:12 am
Ммммм, добре, дай ми повече инфо тогава да разгледам  :P
 :flower:
Титла: Re: Уред за пасиране на месо
Публикувано от: mimi26 в Юни 14, 2012, 12:02:40 pm
Ммммм, добре, дай ми повече инфо тогава да разгледам  :P
 :flower:
Готово  :D
шейкър - много използвано за пасиране на супи, мляко с банани и т.н.
чопър (блендер) - мелих там всичко при захранването, което беше в малки количества, могат да се мелят и ядки, сушени плодове и зеленчуци и пудра захар за тортите  :lol:
рендета - много използвани
нож за рязане на месо - много използвано
нож за месене на тесто (пластмасов) - не съм го ползвала
сокоизтисквачка - ползвам я от време на време (просто моите ядат плодове, рядко пият сокове)
цитруспреса - използвано, най-вече за лимонов сок
бъркалка за миксер - много използвано.
Титла: Re: Уред за пасиране на месо
Публикувано от: Мишле82 в Юни 14, 2012, 12:05:45 pm
Благодаря ти, Мими!  :D
Титла: Re: Уред за пасиране на месо
Публикувано от: Varvarita в Юни 14, 2012, 12:09:02 pm
Моят пасатор е над десет годишен, нямам представа за мощност и прочие. В купата, топло месото, задължително с бульон и става супер.
Имам и блендер после за зеленчуците като почнах да въвеждам по-едрите парченца храна.
Също не съм фен на големите уреди и място ми се струва, че заемат, и тия приставки и чудесии. Сигурно, защото не съм се възползвала от удобството им.
Но пасаторчето и блендера си вършиха страхотна работа.
Така си готвих с нарязани на ситно зеленчуци и нищо не съм мачкала с вилица или други действия нататък. Постепенно децата си свикнаха да се хранят с по-едра късове и да дъвчат.
Титла: Re: Уред за пасиране на месо
Публикувано от: Змимка в Юни 14, 2012, 12:18:52 pm
Моят робот е Мулинекс, но в голямата купа не може да се пасира толкова дребно, че да стане на пастет (това е въпросът в запитването ако не се лъжа)А като се сложи бульон не става като пастет, а малко по-рядко. Според мен пастет може да се докара само в тия малките блендери, те са с по-малки ножчета и пасират всичко в купата си, дори да е без бульон. Но ако имаш повечко парички, т.е. ако успееш да отделиш си купи цял робот, винаги ще ти върши работа за всичко, а и повечето имат мини блендери, които се използват предимно за ядки и кафе. Но вършат същата работа. Моят за съжаление няма.
Титла: Re: Уред за пасиране на месо
Публикувано от: Мишле82 в Юни 14, 2012, 12:24:18 pm
Под "пастет" имах предвид достатъчно дребно пасирано месо, така че като го смеся с бульон или кърма да стане хомогенна кашичка. Вие сте захранвали, знаете по-добре от мен какво имам предвид и колко фино трябва да е смляно месото. Аз така си го представям, може пък да трябва и по-едричко да е. За дъвкане на по-едни късчета е рано да мисля, не зная кога ще имаме зъбки, но другия месец съм решила да се подготвя с някакъв уред.
Титла: Re: Уред за пасиране на месо
Публикувано от: Змимка в Юни 14, 2012, 12:26:21 pm
Аз още не съм захранвала :))) Затова помислих, че баш пастет ти трябва :)))
Щом искаш така или иначе да го смесваш с бульон, значи всичко би ти вършило работа като смесиш предварително месото с бульона :)
Титла: Re: Уред за пасиране на месо
Публикувано от: Varvarita в Юни 14, 2012, 13:35:22 pm
Звездев веднъж го гледах как прави пилешки пастет. Освен пасирано месото се претриваше през метална цедка. Голяма хамалогия ми се видя.
Мишле, поздравления за това, че си решила да готвиш за детето си! Изморително е, но си заслужава!
Титла: Re: Уред за пасиране на месо
Публикувано от: Мишле82 в Юни 14, 2012, 13:42:36 pm
Ами доста четох, запазила съм си на Фуси менютата, разни други рецепти и дано се справя :)
То чак ми става интересно вече и нямам търпение да започваме, да го видим тоя цирк какъв ще е при нас  :lol:
Титла: Re: Уред за пасиране на месо
Публикувано от: mimi26 в Юни 14, 2012, 13:46:42 pm
Мишле, точно за това си ползвах чопъра  :D Варях месото, пасирах го там и слагах в камерата в малки бурканчета от пюренце с бульон (имах си приготвени така няколко вида месо). После добавях към зеленчуците при готвенето и вече готовото го врътвах в шейкъра до желания размер на парченцата - пюре или по-едро.
Титла: Re: Уред за пасиране на месо
Публикувано от: jam в Юни 14, 2012, 14:31:39 pm
Мишле, точно за това си ползвах чопъра  :D Варях месото, пасирах го там и слагах в камерата в малки бурканчета от пюренце с бульон (имах си приготвени така няколко вида месо). После добавях към зеленчуците при готвенето и вече готовото го врътвах в шейкъра до желания размер на парченцата - пюре или по-едро.

и аз кат мими26. в чопър (продават ги в комплект с пасатор) месото се смила с малко от бульона - на сухо няма да стане. слагах до в малки съдчета за 1 порция и замразено.
Титла: Re: Уред за пасиране на месо
Публикувано от: Мишле82 в Юни 14, 2012, 14:39:28 pm
Абе ще му намерим цаката :) Това със замразяването ми допада и смятам да го практикувам.Предполагам не повече от седмица трябва да държа приготвена храна във фризера?
Излизам малко от темата, ама пък нали си е мойта  :lol: освен бурканчетата от готови пюрета и формичките за лед, в какво друго може да се съхранява храна във фризера? Пликчета не искам, придават един кофти дъх, сега по кърмата съм го усещала. Чашките на Авент ако си купя, които са за съхранение на кърма? Те за еднократна употреба ли са или мога да ги мия и да ги ползвам пак? В една тема четох jasmin_veni  беше споменала за контейнерчета от стерилна урина (100г), макар че сигурно пластмасата им не е подходяща за съхранение на храна. Не смея много с тях като че ли.
На Томи Типи има едни чашки - http://zamoetobebe.com/article.php?ArticleID=425 , в тях съм се огледала  :lol:
Титла: Re: Уред за пасиране на месо
Публикувано от: mimi26 в Юни 14, 2012, 14:48:54 pm
Спокойно можеш няколко месеца да си я съхраняваш готова храна във фризера. За по-големи количества (порция готова супа примерно) можеш да си купиш от пластмасовите кутии за храна, такива които ползват големите магазини за салати, маслини и т.н. Имам чашки на Авент, прибирала съм кърма в тях, но те са само 10 за 20лв и излиза малко скъпо финансово, а като са замразени и изтървеш една такава на земята, много лесно се пукат. Те са по 180млл, но не трябва да се пълнят до горе, а детето след време ще увеличи количествата и това ще му е малко за една порция.
Титла: Re: Уред за пасиране на месо
Публикувано от: StefiZ в Юни 14, 2012, 15:23:08 pm
Мишле, знаеш ли аз как правех. След като сваря месото, го нарязвах на парченца, след това в прозрачно домакинско фолио правиш порцийки, слагах всички пакетчета в торбичка с надпис за вида на месото и датата на замразяване. След това като решиш какво да готвиш, слагаш в тенджерката зеленчуците, слагаш замразеното месо и вариш, пасираш заедно и готово. Така и месото се пасира по лесно, отделно само замразено месо можеш да държиш във фризеа и 3-4м. без проблем, докато готова манда не. :)
Титла: Re: Уред за пасиране на месо
Публикувано от: Pesheck в Юни 14, 2012, 15:36:38 pm
Аз ползвах формички за лед за пасираното месо. Мисля Фуси беше предложила идеята за кутийки от фото фирми. Изваряваш хубаво и ....
Титла: Re: Уред за пасиране на месо
Публикувано от: Мишле82 в Юни 14, 2012, 16:28:46 pm
Дадохте ми безценни съвети!!  :grouphug:
Титла: Re: Уред за пасиране на месо
Публикувано от: Varvarita в Юни 14, 2012, 18:17:19 pm
Аз готвех на моите сладури отделно до към две годишна възраст. Много рядко съм следвала специализирани рецепти. Спазвах само да няма запържено и пикантно и минимум сол. Всичко друго е по усет. Даже съм гледала рецепти на Звездев за възрастни и съм импровизирала така, че да стане подходящо за децата.
Много обичаха италианска мусака с кус кус и тиквички и супа от тиква с карфиол. И двете бяха адаптирани рецепти :wink:.
Много е удобно да се готви за две деца и препоръчвам.
Титла: Re: Уред за пасиране на месо
Публикувано от: цигу в Юни 14, 2012, 21:29:02 pm
С най-обикновен пасатор (като на картинката) днес за пръв път приготвих и поднесох на Марко пилешко. Смлях го с бульона и стана екстра - смесено с картоф го омете за нула време.
Замразих останалото количество във форма за лед, после сложих кубчетата в торбичка във фризера.

(http://di1-1.shoppingshadow.com/images/pi/b3/ab/ab/27121447-260x260-0-0_Oster+2614.jpg)
Титла: Re: Уред за пасиране на месо
Публикувано от: Мишле82 в Юни 14, 2012, 21:55:42 pm
цигу, днес си приготвила на практика всичко, което изговорихме  :youwoman: osi_9 
Титла: Re: Уред за пасиране на месо
Публикувано от: Pesheck в Юни 14, 2012, 22:26:38 pm
Цигу, моят е същия. Т.е. май не баш същата марка, но каната е такава. Много ползване си отнесе.
Титла: Re: Уред за пасиране на месо
Публикувано от: Once upon a time в Юни 15, 2012, 23:23:02 pm
Преди да родя дъщеря ми си купихме робот, който гордо мислех да ползвам при захранването и'. Бързо се усетих, че няма да ми се получи намерението, тъй като количествата храна са малки и остават по резците. Купих си един обикновен пасатор (на Тефал, не че е важно) и това е най-използваната вещ в кухнята повече от три години. Ежедневно. Дълго време по използвах по 4-5 пъти на ден, защото щерката не искаше да дъвче... Сега с пасатора приготвям смес за палачинки, кексове, шейкове, крем супи, смутита от плодове и мляко, различни видове песто, сосове за гарнитури...