www.zachatie.org
Семейство, дом и свободно време => На чашка кафе и на халба бира => Дом и хоби => Темата е започната от: Jbrul в Декември 15, 2010, 16:20:40 pm
-
Момичета, пускам тази тема, защото имам нужда от рецепти и идеи. Предвид факта, че ако се спазват стриктно традициите, на 24.12. все един модел манджи редим на масата, та ще е хубаво поне да споделим различни начини за приготвяне на традиционните ястия. Ей така някаква вариация на нещо, че да е по-различно от предишната година.
Аз конкретно, моля за изпитана рецепта за приготвяне на чушки пълнени с боб. Такова нещо не съм правила досега, а чух че било вкусно. :D
Също така, онзи ден си купих два пакета сушени червени чушки, но за момента нямам никаква представа как да ги сготвя. Да ги кълцам при боба-яхния ли, отделно ли се приготвят по някакъв начин... Помагайте!
Въобще, казвайте кой какво ще готви и слага на празничните трапези и да започва "голямото плагиатстване" :lol:
-
Много обичам пълнени чушки с боб, но никога не съм правила, така че ще оставя някой с опит да даде рецептата. Ще споделя аз как правя боба за Бъдни вечер. Сварявам салатен боб в тенджерата под налягане с малко сол и повече вода. Когато изстине го отцеждам и прибавям нарязани печени чушки, лук (ако има червен), олио и оцет. Много лесно, вкусно и насища, ако сте голяма фамилия.
-
за Бъдни вечер: нечетен брой ястия, не трябва да са по-малко от 7
* содена питка
* постни зелеви /лозови/ сърми- аз ги правя с ориз, лук, гъби, домати от консерва, салагам кимион, черен пипер и джоджен- задушавам, правя сърмичките, и после ги варя на котлона заедно с зелев сок
* тиквеник и/или варена тиква
* туршийки и люти чушки
* лук и чесън в една чинийка
* боб и/или леща
* чинийка с мед
* пресни плодове, по възможност български- ябълки, круши, дюля ако имате
* пуканки, царевица
* ядки /аз слагам цели орехи, ако са пълни, а не кухи- на хубаво било/ :)
това е нашата трапеза от миналата година :)
(http://multiply.com/mu/stirianowa/image/2/photos/37/600x600/8/DSC-0227.JPG?et=U14AG2h%2BOLhhBDNtQc2Jpg&nmid=153313471)
-
Аз редовно извършвам нарушение относно сърмите. Освен постните си правя и с каймичка :oops: Иначе за бройката на ястията гледам да е 7,9,11,13...или колкото нечетни ги докарам. Да има там!
Непременно правя постен боб. Първо го варя в тенджера, бааавно и като е готов - отцеждам водата. После пак в тенджера режа на ситно лук, моркови и белени червени чушки /от буркан/. Запържвам с червен пипер, после добавям боба и доматено пюре, доподправям със сол /ако има нужда/ и черен пипер. Разбърквам хубаво и доливам малко вода на око /да има за извиране/. После това го сипвам в класически глинен гювеч, пускам джоджен, или чубрица и го мятам във фурната да покъкри така 30-ина минути. Определено става вкусно. Който обича по-пикантен боб, може да пусне в гювеча и 2-3 сушени лютиви чушлета.
Мини, в теб ми беше надеждата да кажеш рецепта за чушки пълнени с бобец.
За целите орехи и пуканките не се бях сещала, тази година ще сложа. :D
-
привет и от мен- :D
Приготвям си сърмите- на мъжа ми с кайма
Бобът го правя на салата с червен лук и доматено пюре.
Ошав-сушени сливи и кайсии.
Орехи,лешници,пуканки
Содената питка
Пълнени чушки
Сушените чушки Jbrul можеш да ги пуснеш малко в топла вода
да омекнат и можеш да ги прибавиш в сварения боб към края или
да ги напълниш.
Другото за което се сещам -майка ми ги прави ,ако имаш
скара с плоча да ги поопечеш до хрупкави и да си ги настъргаш върху чинииката с врящият бобец :D
Компот от праскови,че го обичаме
Греяна ракийка или винце -Наздраве! :D
Добро настроение и веселба :lol:
Тази година мисля да направя содената питка по-голяма,ще и прибавя и малко бакпулвер!Правих пробна ,стана добре-надигна се !
В пълнените чушки можеш да прибавиш като правиш плънката и праз нарязан на дребно-придава страхотен вкус.
Мъжът ми не признава постенето и за него приготвям от всичко,но с месо! :?
-
Аз не съм правила пълнени чушки с боб, но правя зелеви сърмички пълнени с боб....миналата година за първи път опитахме и ни хареса :D
Идея за орехи много ми хареса :wink:
Сигурно ще направя тиквеник, че много го обичам....но го правя без захар, обичам ей така само с тиквата и без всякви други работи, натурал да бъде :D
За мъжа ми не знам какво ще му измисля, но без мезенце няма да се разминем.....не признава никакви постни работи :?
-
хммм marigri я дай рецептата за зелеви сърмички пълнени с боб, как точно ги приготвяш?
delfinche значи сушените чушки - на плочата на скарата и после ги стържа в боба. А ако ги натопя в топла вода и после ги напълня със сварения боб, запичат ли се?
Иначе за постенето. То никой у нас не пости, та и постните манджи за бъдни вечер са по-скоро за адета, както се казва :lol: Аз тъпча сърмички с кайма, постните ги пробутвам на гостите ;) Мъжа ми пък направо си нараяза пастърма и луканка миналата година, въпреки мрънкането ми, че така ми разваля правилния брой на ястията... На което той реагира, вадейки чиния с кисели краставички и репликата: "ей ся пак са ти точно, доволна?" :lol:
-
и предложение за Коледа- Капама /моя вариация/
2-3 пилешки бутчета
500 грама свинско месо от бут на порции
3-4 парчета наденица или суджук
кисело зеле
гъбки
подправки на вкус
Зелето нарязваме на ситно, правим пласт зеле най-отдолу, отгоре предварително запържените леко свински пържолки, пак покриваме със зеле, отгоре леко сварените пилешки бутчета, пак зеле, отгоре наденицата и нарязаните на шайби гъби. Добавяме подправките /дафинов лист, черен и червен пипер, кимион/ и заливаме със зелева чорба. Варим под капак около час и половина-два и като изключим фурната отваряме капака да се запече отгоре леко.
-
Eee Мини,добре че се включи с Капамата че съм решила да се пробвам за първи път тази година :)Може ли да сложа и телешко ,че го имам в изобилие?
-
o, да- то си има по принцип в рецептата, но аз не слагам, че ми става прекалено месно
реда на прибавяне на месата е според тяхното време за приготвяне-най-отдолу е месото, което се готви най-бавно, за това ако слагаш телешко трябва да е първо, според мен
-
Замириса ми на празници с тази тема :balk_53:
Аз ще бъда Благодарна, ако някой сподели рецепта за запечен боб на фурна!
Ето моето предложение за
Пълнени черени постни чушки
Плънка:
-лук, моркови настъргани на едро ренде, гъби,
една шепа накиснати във вода за да омекнат стафиди,
ориз(за всяка чушка по-една супена лъжица)
-подправки:
чубрица, магданоз, черен пипер, сол
Всичко изброено по-горе задушавам с няколко лъжици олио.
Добавям 1/3 от водата за да набъбне ориза
Напълвам чушките, запечатвам ги с кръгче суров картоф и редя в тавичка,
ако остане от плънката завивам няколко сърмички от кисело зеле
които слагам между чушките.
Така накътаните чушки и сърми заливам с топла и подсолена водичка
почти да ги облее и запичам във фурна.
Обикновенно ползвам чушки които Майка стерилизира само за тази цел
подсолени без вода в буркан!Става също с пресни и замразени!
Опита ми от миналата година със сухи чушки не бе сполучлив,
но аз попаднах на кофти такива.
Ще се радвам да ви харесат...
Парси, аз правя капама подобна на Мини, но слагам и ориз.
Заповядай рецептата ТУК (http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=34814.msg563409#msg563409)
-
Брей Мише,благодаря! :)Вчера се рових във раздела с рецептите,но това не го открих :)
-
Парси и аз порових :lol:, при рецептите с пиле е!
Ето идея за нов раздел в "Рецептурника" / "Празнични ястия"
-
Мише мерси за рецептата, много идейно, ще се възползвам :D Само да питам дали може без стафидите, че моичкия яде почти всичко, ама баш на стафиди се муси.
Иначе запечен боб на фурна, аз правя по начина по който писах и за боба-яхния по-горе. Разликите, когато го пека са:
предварително го сварявам, но да е лееко твърд /да му трябват поне 30-40 мин. още за да стане напълно готов/
слагам повече доматено пюре на боба, когато ще го пека
После го пека в керамична тава /ако имаш такава/. Ако нямаш - ползвай стандартна хромникелова, или емайлирана, но не и с тефлоново покритие! В последния вид, не мога да ти обясня по каква причина, ама става кофти боба.
Та като го сложиш за печене, първо покриваш тавата с фолио, за да може да се досвари боба. Като поври малко, махаш фолиото и запичаш докато водата се изпари. В последна фаза е добре да си намалиш фурната, за да не загори отгоре.
П.П.За вида боб, който ползваш за печене, бих ти препоръчала гигантския боб на "Крина" /различен е от този за салати/. И по-дребния става за печене, но когато е от едрия е по-вкусно поне според мен.
-
Жбрул...аз ползвам ето тази рецепта:
Нужни продукти за 10 Порции:
20 здрави листа от кисела зелка
7-8с.л. олио
2 глави лук
40мл. зехтин
2 средно големи моркова
2ч.л. червен пипер
300г. сварен боб
връзка магданоз
1с.л. ронена чубрица
1/2с.л. сух джоджен
Начин на приготвяне:
Зелевите листа е добре да са средни по размер, без дебели жилки. Ако все пак има такива, ги изтънете с остър нож. В загретия зехтин запържваме лука, докато стане прозрачен, и добавете настърганите моркови и сварения боб. Задушете и добавете червения пипер, чубрицата, джоджена и магданоза. Завийте сарми с плънката и ги подредете в дълбока тава. Залейте с бульона от боба и ги запечете за около 20-25мин. във фурната на 180 градуса.Ако не спазвате строго Коледните пости, преди сервиране може да ги намажете с масло.
ни по принцип винаги ако готвим боб, задължително или сърмички зелеви с кайма или зеле на фурна с месо правим, общо взето харесваме тая комбинация от кисело зеле и боб, за това ни допадна тая рецепта.......а и моя мъж ги яде, макар че няма месо :wink:
-
Тази година ще готвя аз на Бъдни вечер по рецепти на мама и баба. Държа да проготвя само това, което се прави от години в семейството ми. За други празници експериментирам, но не и на Бъдни вечер.
1. Содена питка - украсена с кръст и полуотворен кръг (за да влиза благодат в къщата. На Йорданов ден украсата е със затворен кръг, за да не излиза нищо от къщата през годината)
2. Пълнени чушки с боб
3. Зелеви сарми с ориз, лук и моркови
4. Ошав и сушени плодове
5. Туршия
6. Домати от буркан с лук
7. Люти чушки
8. Тиквеник
9. Жито с орехи, стафиди и мед
10. Чесън
11. Пресни плодове
Пълнените чушки ги правя по проста стара рецепта.
Сварява се боб и се запържва с лук и подправки (джоджан) Добавям малко брашно за сгъстяване.
Чушките се накисват във вода и като се отпуснат се пълнят. Запичат се на фурна.
На Коледа дояждаме каквото е останало. Преди приготвях нещо с месо, но тази година дори не мога да погледна мръвка без да ми прилошее. Така че ще има само ако мъжът ми реши да изпече :)
-
Аз слагам почти същите неща , които mira_mimi е изброила.
Като може да добавям още неща : има една разядка със счукани орехи и чесън -много върви с топлата содена питка , лютеничка с нарязан праз , печен пипер с олио и оцет, сварено цвекло ...
Оф , спирам ,че огладнях :lol:
-
: има една разядка със счукани орехи и чесън -
Звучи супер, би ли написала рецептата?
-
и сусамената разядка много върви с топла питка :P /че и без нея/
-
Момичета, споделете каква е тайната за содената питка, за да стане по-пухкава osi_10?
Който е улучил точното съотношение на продуктите и температурата за изпичане,
моля да сподели, че моята миналата година беше вкусна, но доста сбита.
-
Марси, няма как да е пухкава :) тъничка и сбита е. Ако искаш направи я с мая, ще се надигне.
-
Аз за Бъдни вечер правя:
- содена питка. По традиция е само брашно, сол, сода и лъжица оцет, за да бухне, но миналата година я направих с мая на прах и съм много доволна.
- щрудел или баница с тиква - тази година ще си купя готова
- зелеви сърми с гъби, ориз, морковчета
-ошаф
-чесън, лук
-боб - кисне едно денонощие и три пъти чакам да кипне и сменям водата след всяко кипване. Така няма шумни последствия
-плодове+ядки
-туршия
-шарена сол
Пълнени чушки с боб не обичаме нито аз, нито Кало. Лозови сърми ще купим готови тази година, затова ще правя само питката,боба, зелевите сърми и ошафа.
Ето какво правя за Коледа:
(http://jasmin4eto.snimka.bg/friends/za-zachatie.420134.16411158)
-
: има една разядка със счукани орехи и чесън -
Звучи супер, би ли написала рецептата?
Ами май нямам точна рецепта - правя в на око така -смлени орехи, счукан чесьн, малко зехтин , сол и 1-2 с.л. вода -става като гьста каша.
Някой слагат мед - предполагам без сол е тогава.
Но топлата питка много върви с "топеницата".
http://kulinar.gbg.bg/index.php?area=1&p=recipe&id=2252&print=1
За содената питка- и аз миналата година се притеснявах как без мляко и никакви други продукти ще стане .Защото и през годината правя содна питка ,ама с яйце, кисело мляко ,сиренце . Но и само содената за Бъдни Вечер си е много вкусна .
Мяата по принцип се приема за жив продукт , поради което не е разрешена.Така че ,ако искате да спазите традицията-само сода .
-
Благодаря, mira_mimi,може би ще сложа и малко мая.
-боб - кисне едно денонощие и три пъти чакам да кипне и сменям водата след всяко кипване. Така няма шумни последствия
С този проблем се справям така: кипвам три пъти, като при второто кипване малко преди да сменя водата добавям половин ч.лъжичка сода бикарбонат.
-
Аз вземам идеи от тук http://www.az-jenata.bg/article/9478/Vsichki-retzepti-za-Badni-vecher-na-edno-myasto/
и тук
http://www.az-jenata.bg/article/9486/Vsichki-retzepti-za-Koleda-na-edno-myasto/
За Бъдни вечер спазваме традицията само постни ястия 7 или 9
содена питка (мама я прави ), пълнени чушки с боб , пълнени сърми с ориз (миналата година опитах с ориз и гъби и добре се бяха получили) , туршия , плодове , ошаф ,варено жито ,ядки
За Коледа от две години приготвям за ордьовър снежните човеци , пилешки пържоли или пилешки руладини , още две три салати , питка с мая .Тази година съм решила да пробвам да направя коледни сладки дано се получи нещо за ядене :lol: :lol:
-
Вкусна темичка! :wink: :lol: Изброили сте почти всичко, за това няма да се преповтарям. Спазвайки традицията на Бъдни вечер и тази година ще бъдем само тримата с мъжа ми и мама. Нечетен брой ястия, задължително ядки - орехи, бадеми, царевица и ошав. Обожаваме тиквите и понеже си ги произвеждаме сами, задължително правим печена тиква, надупена на долу в тавата и тиквеник, най-вероятно. А моята задължителна баница е и празената баница. Само, че няма да е с яйца и сирене, а само с праз, но пак става хубава. А бе, важното е да почетем празника, да се чувства изобилието и да има ядене няколко дни след това! :D Обикновено на Коледа се събираме приятели и колим прасе, надявам се и тази година да е така. Мъжът ми преди няколко дни е гледал едно предаване на Иван Звездев и си е записал рецепта за капама в тиква. Купил си е продуктите и смята да я прави. Общо взето е пълнена тиква - 3 кг, с 3 вида месо - по 300 грама свинско, телешко и пилешко, плюс гъбки винце и подправки. Надявам се, че ще се получи интересно и вкусно произведение. :wink:
-
Душка и аз го гледах предаването на Звездев наистина много вкусно изглеждаше ! Дано и при вас стане така! Браво на мъжа ти за желанието ! :)
-
Душка и аз го гледах предаването на Звездев наистина много вкусно изглеждаше ! Дано и при вас стане така! Браво на мъжа ти за желанието ! :)
Да, някаква жена я е показала. Мъжът ми освен желанието, по принцип и особено от както не работи (вече 3-та година) е главен готвач в къщи. и за да не е съвсем спам, ще кажа, че в момента обяснява на гостите как на Коледа ще им направи пастет и пача от свинската глава. :wink: :(
-
Мише мерси за рецептата, много идейно, ще се възползвам :D Само да питам дали може без стафидите, че моичкия яде почти всичко, ама баш на стафиди се муси.
Jbrul, благодаря за рецептата за запечения боб,
ще я направя за Бъдни вечер!
А относно стафидите, може и без тях разбира се,
но ако все пак решиш да запазиш леко сладкия вкус,
можеш да добавиш отново накисната предварително във вода,
нарязана на ситно сушена синя слива.
-
Момичета, шумните проблеми с боба :lol: се решават много лесно, като при варенето се сложи щипка захар.
Така като гледам, и аз май ще приготвя традиционното меню. Сармички, пълнени чушки с боб, тиквеник, питка, ядки, плодове, жито. Обаче, понеже хич не обичам да меся, пък и вече малко ми натежава и не мога да стоя много права, се чудя, дали няма да стане да си омеся тестото в хлебопекарната :oops: Не би трябвало да има проблем, нали?
-
Момичета, шумните проблеми с боба :lol: се решават много лесно, като при варенето се сложи щипка захар.
Така като гледам, и аз май ще приготвя традиционното меню. Сармички, пълнени чушки с боб, тиквеник, питка, ядки, плодове, жито. Обаче, понеже хич не обичам да меся, пък и вече малко ми натежава и не мога да стоя много права, се чудя, дали няма да стане да си омеся тестото в хлебопекарната :oops: Не би трябвало да има проблем, нали?
Ама трябва ли пак да сменяш водата като кипва три пъти или само една вода може?
Ако имаш хлебопекарна, хич не се замисляй - в нея меси :) Ама защо ти ще се мориш като ти тежи - никакви на крак за теб osi_6 Ако трябва мъжи да вземе ролята на домакиня или купете някакви неща готови. Миналата година се правих на герой да проготвя всичко и в 16 часа ми се ревеше от умора, а не бях направила дори питката. Резултат - почти заспах на дивана, след като вечеряхме.
-
А, той мъжо няма проблем да сготви, той си е кулинарче и често го прави. Но за разлика от предишни години, тази имам мерак, по обективни причини :lol: Та затова. Аз не смятам кой знае колко да се моря, няма да готвя много неща. А и той ще помага все пак с готвенето. Значи, питката я мятам в пекарната, супер.
За боба, не е нужно да сменяш водата.
-
Гледам вкусна предпразнична тема сте заформили :D
Току-що си преписах вариантите за капама на Мини и на Мишето :D. Може да направя вариация от тях двете :D В нета намерих и рецепта за чушки с боб :D
Ние ще сме на село, ще има много кандидати да гледат малката, а аз ще се вихря в кухнята :lol:
Понапълних готварския тефтер и с няколко вида мъфини на Мини :D
Мини, благодаря и аз за идеята за пуканките :D
Иначе за Коледа всяка година правя една баница с праз и гъби, която става мноооого вкусна :D
Ето рецептата, ако някой реши да я пробва. И понеже аз правя всичко "на око" :lol: ще се опитам да дам приблизителни грамажи :oops:
1 пакет фини кори за баница, олио, гъби - около половин килограм, няколко стръка праз, сирене около 200 гр., 2-3 яйца, малко чубрица, сол, черен пипер на вкус
Гъбите и празът се нарязват на по ситничко, понеже са за плънка.
Задушаваме гъбите в мазнина, след няколко минути слагаме и нарязания праз. Задушаваме ги заедно още няколко минути, да поомекне праза. Дърпаме настрани и като поизстине малко, слагаме натрошеното сирене и яйцата. Подправяме с подправките.
Намазваме тава с мазнина и започваме да редим - 1 кора, намазваме с олио, 2 кора - отгоре плънка - по 2-3 лъжици. И така 2 кори - между тях олио, и върху втората плънка. Гледаме да пазпределим количеството плънка, за да ни стигне до края. Завършваме с кора. Баницата се нарязва и се пече в предварително загрята фурна.
Да ви е сладко :D
-
Момичета, боб ще правя със сигурност, мислех с него и леща-яхния, обаче... Много ми се е прияло грах и се чудех, дали вместо леща мога да направя грах-яхния? То, че мога и никой няма да ме обеси за това - ясно. :lol: От гледна точка на традицията питам дали става? Важното е да е вариво, доколкото схващам и да няма мръвчици в него.
-
Ели, това е баницата!
Благодаря ти за идеята, ще пробвам!
Момичета, ако намерите кори за баница "Сърбиянка"
не се почудвайте, това са най-страхотните кори.
С добро ще ме споменуате!
При нас в едно квартално магазинче са започнали да докарват
и освободихме Бабет да доставя от ЮГА!
Jbrul, сготви си грах и не си слагай кахъри на сърце!
-
Аз смятам на направя един боб в тава с целина - правих преди 2години и стана супер!
Знам и рецепта за пълнени сухи чушки с картофи, ако някой иска ще пусна рецепта.
И зелката ми вече е кисела и нямам търпение за сърмичките :lol:
-
Привет и от мен :)
Ох какви вкусотиики-супер :D
Този уикенд бяхме на Пампорово-на връщане спряхме до Бачковския манастир.
Купих боб,подправки,чай,мед,ошав -днес правих от боба -уникален е ,много едър -шарен ,мисля да приготвя от него и на Бъдни вечер. :)
Една приятелка ми даде идея да направя и постно тесто-разделяш на малки топки-разстилаш и печеш-получава се подобно на пърленки ,поръсваш с шарена сол.
Ох ,само ше се яде-тия дни качвам кила :(
Jbrul,да трябва да запечеш чушките :)
-
Нашето меньо ще е
постни сърмички
постни пълнени чушки
сварен боб
баклава
туршия
плодове
питка
Дайте рецепта за бърза питка,че покрай малката нямам много време :)
За Коледа ще направя и пържолки с моркови,лук и гъбки в ейнската тавичка.
-
Ето и аз какво ще приготвя за 12 човека:
Боб на фурна ( с кисели краставички, печени чушки, гъби и т.н.)
Зелеви сърми с ориз, гъби и витабел)
салата черна ряпа, китайско зеле и моркови
домати с лук
хумус
щрудел
погача
туршии, маслини, ядки, плодове, напитки...
ще ми се да направя и разядката, и баницата на Ели
За коледа:
Пържоли и скара
баница
Руска салата
картофките на фурна тази година, заради количеството :lol:
яйчена салата
Следя темата за още идеи, особено ако не отнемат много време за приготвяне. :lol:
-
Момичета пускам моята рецепта за
ЧУШКИ ПЪЛНЕНИ С БОБ
Боба се сварява да бъде напълно готов, изцежда се много добре, след това се подсолява.
Отделно в тиган запържвам 1 голяма глава лук и червен пипер.
Запърженото се смесва с боба, но НЕ се пържи, добавям за подправка магданоз.
Сухите чушки се попарват с вряла вода, но да не омекват много.
Боба се пълни в чушките и отвора на чушката се топва леко в брашно за запечатване.
Пекат се в тавичка намазана с олио и отделно всяка чушка мъничко се полива с олио.
Пече се около 1 час на 150-180 градуса.
Много просто ястие, но много вкусно!
ВЕСЕЛА КОЛЕДА!
-
Хриска, аз съм в същото положение с малкия хеликоптер :D Нямам възможност за много творения, но все ще посрещнем празниците с богата трапеза!
За содената питка се спрях на тази рецепта http://vkusnoikrasivo.com/recepy/386/%D0%A1%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B0%20%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%B0%20%D0%B7%D0%B0%20%D0%91%D1%8A%D0%B4%D0%BD%D0%B8%20%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5%D1%80
Другите неща за Бъдни вечер ще са стандартните, но това не пречи да събирам още мнения :wink:
-
harmony, какво е хумус и сподели, моля те, как се приготвя? :)
-
Hummus е близкоизточно ястие от нахут. Има много разновидности, но основната мисля е тази:
- 2 чаши варен нахут
- 1/3 чаша смлян сусам (на каша, още tahini)
- 1/4 чаша лимонов сок
- 1 лъжица сол
- 2 скилидки чесън
- 1 лъжица зехтин
- 1 щипка червен пипер
- 1 лъжица ситно нарязан магданоз
Варения нахут и сусамената каша ги купувам готови. Всичко се смесва и пасира.
Маже се на филия, топи се с чипс, моркови, краставици, карфиол на парченца... Става дори за сандвичи и гарниране на салати - много здравословно и вкусно.
За разновидности с друг вкус, към продуктите се добавя един от следните продукти:
- пресен босилек
- печени червени чушки (без люспи и семки)
- кимион
(http://files.exclusivelyfood.com.au/uploaded_images/hummus4-722799.JPG)
(http://nutritionunplugged.com/wp-content/uploads/2009/02/hummus-2.jpg)
-
http://stirianowa.blogspot.com/2010/12/blog-post.html
http://stirianowa.blogspot.com/2010/12/chocolate-chips-with-nuts-and-fruit.html
Две предложения за коледни сладки от мен
-
http://stirianowa.blogspot.com/2010/12/blog-post.html
http://stirianowa.blogspot.com/2010/12/chocolate-chips-with-nuts-and-fruit.html
Две предложения за коледни сладки от мен
Снощи не даде шепичка бадеми на мъжа, ама на мен поне някоя сладка да беше пратила :lol:
-
Благодаря, цигу, много обичам нахут.Обикновено само го сварявам и добавям подправки.
Ще пробвам и твоята рецепта. :) ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ !
-
Аз да се опла4а тази година понеже бях се нагласила да готвя всичко сама и да направя едва ли не чудеса за Коледната трапеза ще ми се размине в4ера ме изписаха от болницата и съм плътно в леглото :? но .... нямам избор вси4ко взехме готово а и мама ми направи някои неща :wink:
Весело посрещане на Коледа на всички !
-
Бъдни вечер
Кисело зеле с ориз
Боб яхния
Топла салата от леща
Гуакамоле
Печени чушки с орехи и червен лук
Содена питка
Плодове и ядки
Коледа
Капама с телешко, пилешко и пуешко
Руска салата
Млечна салата
Пита слънце
Баница с праз и гъби
-
За Бъдни вечер:
1. Пита
2. Сърми и сухи чушки с ориз
3. Варена тиква
4. Печени ябълки
5. Щрудел
6. Картофена салата с праз
7. Салата домати и краставици
8. Плодове - в една фруктиера слагам ябълки, мандарини, портокали, банан, орехи, лук, чесън
9. Ошаф или компот, май компота ще надделее, че никой не тачи ошафа.
10. Запечен фасул
11. Не знам ще допълня с нещо, колкото за традицията или с кисело зеле трушия, или мед ще видя.
Коледа:
Аз правя една моя си капама. Вия сърми и сухи чушки. От месните - пържоли/тая година ще сложа и свинско и тележко/, бутчета пилешки, наденица, кърначе. В глиенн гювеч, а моя не е хич малък най-отдолу нареждам лозови листа и започвам да редя сърми, месо, чушки докато свърши продукцията. Наливам чаша вино и слагам гювеча отстрани на печката за 5-6 часа. Преди запечатвах капака с тесто, сега не.
-
Понеже трябва да пазя леглото , планираната трапеза за Бъдни вечер ще ни се поразмине .Но само малко- мъжът ми сготви к.зеле с ориз , фасул , така че пак ще я нагласим -с плодове,туршия , ядки ,ошаф, лук,чесън .Остава да се съгласи да направи питката само със сода ,без екстри като мляко и яйца -меси много добре :wink:
А свеки е пратила едно колетче с баклава, тиквеник,баничка ,домашен ошаф -страхотен е.
-
Вече измислих крайното меню за днес и ще напиша какво сготвих
Пита с пара
Баница с късмети
Руска салата
Снежанка салата
Предястия снежен човек (от извара и меко сирене)
Пълнени яйца( пълнежа е жълтък , горчица и печена чушка нарязана на ситно)
Пържоли на фурна
Десерт :коледни сладки (правих за първи път и се получиха добре)
Крем milenaeneva :lol: подобен на крем Милена (заквасена сметана , пудра захар , цедено мляко и отгоре настъргвам кора от мандарина)
Снимков материал по късно!
Весела Коледа!
-
Момичета, благодаря на всички за идеите и рецептите. :D Много неща от написаните тук ми се искаше да направя, само дето не прецених колко бързо ще се изморя този път с корема. Надцених си силичките и накрая имаше голям шанс да заспя на празничната софра :lol:, ама останах будна до 12ч. де, поне с това да спазя традицията...
Записах си рецептички за следващата година и все пак успях да направя прословутите чушки пълнени с боб. Направих и зелевите сърмички по рецептата на Маригри - страшно са вкусни, препоръчвам ги с две ръце!
За самата Коледа - изтарикатствах и обиколихме празничните трапези на мама и свекървата и за в къщи пратиха хората, до нова година май няма да готвя. :D
Ето и малко снимки от бъдни вечер.
-
По желание на авторката, смених заглавието на темата. Весели празници и богати трапези!
-
Елфи, благодаря ти и тук за съдействието! :D
Мацки, казвайте сега рецепта за торта с еклеров крем, плодове и бял блат.
-
Моля ви, кажете какво ще готвите за Нова Година, че мене вече треска ме тресе. За Коледа бяхме при родителите - моите и на мъжа ми, но сега аз трябва да готвя и от сега ми става зле.
-
Елфи, благодаря ти и тук за съдействието! :D
Мацки, казвайте сега рецепта за торта с еклеров крем, плодове и бял блат.
Рецептата е "Плодова пита" от "Неделя" :lol:
-
Аз засега като основно ястие, смятам да направя телешко лимонато с картофено пюре. /става лесно, бързо, вкусно е и достатъчно ефектно за сервиране като за домашна НГ/
Ще направя 3-4 вида салати за пиещите ракия, за пиещите друго - ще заложа на сухи мезета и може би рулца от шунка, пълнени с мус от крема сирене, горчица и магданоз. Още не знам колко човека ще бъдем, ако сме повече, за неядящите телешко - ще направя свински вртани пържоли на тиган с чубрица и запържени гъбки, а картофеното пюре става като гарнитура и за тях :lol: Ядките и плодовете са ясни.
За десерт, много искам да направя сама торта, от вида за който питам в предния пост. Яла съм такава в чужбина, ама нито знам как се казва, нито как се прави, нито открих рецепта точно за такава :( Дано някой се включи, ако знае чалъма за такава торта.
Дани, опитвала съм я тази плодова пита на "Неделя" - не е това, което искам - прекалено много крем, твърде много плодове...трябва ми друга пропорция. :D
-
Дани, опитвала съм я тази плодова пита на "Неделя" - не е това, което искам - прекалено много крем, твърде много плодове...трябва ми друга пропорция.
Нещо подобно ли имаш предвид? Тънък блат, малко крем, плодовете покрити с глазура от желе и наредени отгоре. Знам го като fruit tart.
(http://farm2.static.flickr.com/1188/1418342448_0378246fd6.jpg)
-
Еййй Цигу златна си! Точно така изглеждаше онова дето го ядох, ама с два блата беше. Предполагам, броят на блатовете може да е произволен - 1,2,3 и да се мацотят с крем на око. Самият блат не беше сиропиран, ами един влажен такъв, все едно кекс който не се е получил добре :lol: Прилича на тестото за плодов пай, като черешовия в кафенетата на Макдоналдс...
За това чудо имаш ли рецептичка, или да търся из нета?
-
Нямам рецепта, тортите само ги ям, не умея да ги приготвям.
Купувам една от сладкарница близо до нас, слагат нарязани бадеми в блата, по-вкусно нещо не съм опитвала.
-
Новогодишно меню:
пилешки крилца на фурна с подправки
Бьоф Строганов
яйчна салата
картофена салата с праз
шопска салата
брауниз с дулсе де лече
-
За Бъдни вечер и Коледа се разминах с готвенето, но за нова година мен си ме чака.
Понеже знам колко бързо се изморявам и колко бавно действам напоследък съм заложила на готови салати и сухи мезета.
За основно - пържоли със сметана, топено сирене и гъби
задушени картофи с много масло копър и чесън
салата с ролца от раци
еклери - полуготови - за сега нямам успешен опит за домашни еклери
и плодове
Весело посрещане на новата година на всички!!!
-
Аз си харесах една погача от майсторките на нашия форум :).
салата с марули,домати и краставици
зелева салата
пържолки с пържени картофи
десерт-плодове
-
Не мен вече нищо не ми се яде, така и не намерих рецепта за прословутата торта и миксерът ми все още си е "девствен" :lol: Накупих вчера провизии за голяма компания, направих новогодишно меню...и накрая се оказва, че май ще сме си само с половинката за НГ. Гостите окапаха един по един заради болести и само ще похабя храната, ама...живи и здрави да сме :D
Бон апети и добро настроение за празника ви желая!
-
Здравейте , ето малко от снимките от нашата коледна трапеза! Ако са много големи ако може някой мод да ми ги намали! За новата година ще е по скромно менюто че сме по малко хора!
Баница, Руска салата, Салата зеле, ролца от раци и царевица, зелена салата, Пилешки филенца панирани с галета и сусам, ядки и това е.
(http://media.snimka.bg/7831/021917633.jpg)
Първите ми сладки
(http://media.snimka.bg/7831/021917634.jpg)
Предястие снежни човеци , пълнени яйца и руска салата отстрани.
(http://media.snimka.bg/7831/021917635.jpg)
Помощникът ми Емо много обича питката на мама :D
-
Нашето меню за днес е следното:
катък с червени чушки;
картофена салата;
свински пържоли;
гъби в масло;
баклава;
торта с рула.
п.п. Искаше ми се и питка, но не мога да меся. Крайно време е да взема да се пробвам :oops:
-
Погача.
Печено пиле на фурна.
Задушени картофки с копър.
Панирани пилешки хапки.
Шопска салата с авокадо.
Снежанка и сухи мезенца.
Плодове.
-
Надявам се 2011 да ни върви по вода, затова съм спретнала едно водно меню:
Мус от сьомга
Червена салата с кълнове
Зелена салата със скариди
Лаврак във фолио с цели скилидки чесън
Скордаля
Шоколадов мус
-
Аз пека прасе - едва влезе във фурната хайванчето.
(http://lh5.ggpht.com/_3ynIKg39538/TR49Zz4XqzI/AAAAAAAADig/ItZtmlt-u2s/s288/DSC01363.JPG)
-
Цигу, направо паднах с твоето прасе. Би ли ми написала как го приготви. Изглежда страхотно :) Така цяло ли го печеш? :)
-
Цигу такова нещо не може да влезе в моята фурна, не и цяло /завиждам сега, че твоята явно е доста по-голяма :lol:/. Да сложиш после снимка как изглежда печенко!
-
Прасето е по испанска рецепта, даже сме ходили на поклонение в Сеговия да ядем прасе сукалче - там имат стари традиции. По стандартите на изкуството, идеалното тегло е 3-4 килограма, пече се цяло и накрая е така крехко, че се реже с чиния.
Нашето новогодишно прасе беше 7 кила и с малко бутане, сгъване и зор влезе във фурната, а тя е стандартна. Пожъна небивал успех.
Заготовка:
Прасето, без вътрешности и козина, се измива добре.
Поставя се в 2-3 найлонови торби за боклук, поставени една в друга, с 5-6 чаши сол, 4-5 чаши захар и 13-15 литра вода. Разместих лавиците на хладилника, за да побера една кофа, в която поставих торбите с маринованото прасе. Държи се в хладилника за 12-24 часа.
Прасето се подсушава и се поставя в тавата. Под него се пъхат 2-3 дафинови листа, добавя се и чаша вода (200 мл). Идеалният вариант е да е седнало, със задните крака насочени напред, а предните настрани. Ако фурната и тавата не позволяват, се гъта настрани като на снимката по-горе. Покрива се с алуминиево фолио.
Печене:
2.5-3 часа под фолио при температура 130-150 градуса по Целзий (250-300 F)
45-60 мин без фолио при температура 180-200 (350-400 F), като през 15 минути се маже с олио и едно нарязан чесън (4-5 скилидки). Целта е кожата да се изпече и да стане хрупкава, без да изгаря.
Оставя се 20-30 минути на изключена фурна, преди да се нареже и сервира.
В тавата ще има и 1-2 пръста сокове, отделени при печенето.
Някои рецепти препоръчват, ако прасето се пече на една страна, да се обърне на другата страна след първия час във фурната - това е моментът за обръщане, по-късно животното е крехко и рискувате да го разкъсате.