www.zachatie.org

Репродуктивно здраве => Асистирани репродуктивни методи (инсеминация, ин витро) => Темата е започната от: bonbonka в Май 03, 2006, 22:27:04 pm

Титла: сезон за ин витро
Публикувано от: bonbonka в Май 03, 2006, 22:27:04 pm
Здравейте! За първи път участвам във форума. Направила съм четири инсеминации и два пъти ин витро в бившата Тина Киркова.Исках да направя още едно ин витро през юли, но според моят лекар през лятото е по-малък шанса, заради горещините. Възможно ли е да има връзка между сезона и успеваемостта?
Титла: сезон за ин витро
Публикувано от: perla в Май 04, 2006, 08:11:53 am
Не сьм чувала такова нещо.
Да не би да е 3аради летните отпуски на лекарите?
Титла: сезон за ин витро
Публикувано от: tanita_3 в Май 04, 2006, 08:25:56 am
при кого ходиш в тина киркова?какъв е твоя проблем
Титла: Re: сезон за ин витро
Публикувано от: Kotaranka в Май 04, 2006, 08:26:45 am
Здравей бонбонче! Аз също съм правила ин витро в същата болница. На мен ми казаха, че по техни наблюдения, жените най-добре реагират на стимулации през пролетта (аз пък хванах зимата!) и по-лошо през лятото. Не знам дали е вярно и дали има логика  :dontknow: Мисля, че почиват от средата на юли и целия август - но дали има връзка между отпуска и шанс ....  :?: Пожелавам ти успешен трети опит  :cuddle:
Титла: сезон за ин витро
Публикувано от: rene_24 в Май 04, 2006, 09:30:11 am
Здавей бонбонче! :)  И на мен ми предстои инвитро и дори беше уговорено за май(този месец), но се оказа, че е останало в мен някакво малко фоликулче и сигурно ще го оставят за юни(инвитрото)! :roll: Но пък после док.(Стаменов) каза че през лятото имунната с-ма била по слаба и сега ако ми каже да чакам есента,ще се побъркам!
Сега се моля този фоликул да се спука ощте този месец и да започнат стимулациите!
А при теб ти сама си прецени дали да рискуваш като го напражиш юли ,или и ти да изчакаш есента! Знам колко е гадно да си се настроил и после да се налага да чакаш! :balk_144:
Късмет ,мила! yahoo_17
Титла: сезон за ин витро
Публикувано от: Vasilia в Май 04, 2006, 13:03:07 pm
Мисля, че в Тина Киркова практиката е такава - да не се работи лятото АРТ.  Но от съображения, че започва отпускарския сезон, не за друго.
Титла: Тина Киркова
Публикувано от: bonbonka в Май 04, 2006, 13:40:56 pm
Цитат на: tanita_3
при кого ходиш в тина киркова?какъв е твоя проблем


Здрасти, Танита! Ходя при д-р Вакрилов!Не са ми открили никакъв проблем.Изследвала съм всичко възможно. Правила съм и лапароскопия.При съпруга ми също няма проблем.Според лекарите е на психологична основа.Не сам правила изследване само за антитела, но според доктора не трябва.Аз обаче съм решила да ги направя.
Титла: Re: Тина Киркова
Публикувано от: Kotaranka в Май 04, 2006, 14:50:06 pm
Цитат на: bonbonka
Ходя при д-р Вакрилов!Не са ми открили никакъв проблем.Изследвала съм всичко възможно. Правила съм и лапароскопия.При съпруга ми също няма проблем.Според лекарите е на психологична основа.Не сам правила изследване само за антитела, но според доктора не трябва.Аз обаче съм решила да ги направя.


Бонбонче, а като няма никакъв проблем - защо решиха ин витро? Какво е обяснението?   :ask:  Аз също не съм правила имунологични, защото Вакрилов смята, че като пия аспирин и ми бият дипрофоз, се вземат  адекватни мерки срещу такива имун. фактори.
Титла: Re: Тина Киркова
Публикувано от: bonbonka в Май 04, 2006, 16:09:08 pm
Цитат на: Kotaranka
Цитат на: bonbonka
Ходя при д-р Вакрилов!Не са ми открили никакъв проблем.Изследвала съм всичко възможно. Правила съм и лапароскопия.При съпруга ми също няма проблем.Според лекарите е на психологична основа.Не сам правила изследване само за антитела, но според доктора не трябва.Аз обаче съм решила да ги направя.


Бонбонче, а като няма никакъв проблем - защо решиха ин витро? Какво е обяснението?   :ask:  Аз също не съм правила имунологични, защото Вакрилов смята, че като пия аспирин и ми бият дипрофоз, се вземат  адекватни мерки срещу такива имун. фактори.


Здрасти, Котаранке! И ти ли ходиш при Вакрилов?Аз сама реших да пробвам ин витро, защото нямам време да чакам дали ще стане по естествен път. Малко съм разочарована от  тази клиника. Имам чувството , че там сме като на конвейр.Какво ти е мнението?
Титла: сезон за ин витро
Публикувано от: flyboy в Май 04, 2006, 17:04:31 pm
Айде сега!!! Аз се глася в разгара на лятото - юли да почвам с нови сили и сега разбирам, че май това не е добра идея....Каква би могла да е връзката с температурите??? :cry:  Да не би пък нещо с мъжката част...Ох, вече ще се побъркам... По моите си планове от началото на юли трабвя да почвам стимулациите...Сега ако ме оставят за есента вече наистина ще се отчаям. :cry:
Титла: Re: Тина Киркова
Публикувано от: Kotaranka в Май 04, 2006, 17:10:23 pm
Бонбонче, да - и аз съм при Вакрилов. За сега съм с много добро мнение (въпреки 1-ия ми неуспешен опит). Не мисля, че сме като на конвейр - имат доста работа, а особено Вакрилов, който освен прегледите, е и ембриолога на отделението и прави всички онези магийки с ембриончетата  :00001754: Смятам 2-ият ми опит пак да бъде при него. Но, ако имаш някакви притеснения или не си доволна - можеш да смениш лекаря. Важното е да му имаш доверие, да бъдеш спокойна.

А за натърпението - абсолютно те разбирам. Но може би това е част от психологическия проблем, за който споменаваш. И на мен така ми беше писнало от всички тестове за овулация, от това следене и анализиране на симптомите преди МЦ ... и от отрицателните резултати. Нали знаеш, когато най-малко очакваш нещо, тогава просто чудото се случва...
Титла: сезон за ин витро
Публикувано от: Kotaranka в Май 04, 2006, 17:30:12 pm
Цитат на: flyboy
Айде сега!!! Аз се глася в разгара на лятото - юли да почвам с нови сили и сега разбирам, че май това не е добра идея.... :cry:


Не се настройвай - в различните клиники е различна практиката. Освен това, ако в началото на юли ще започнеш с инжекциите - значи до 15 ще приключи сагата. А и винаги има изключения от правилото, нали?  :wink:
Титла: Re: Тина Киркова
Публикувано от: Vasilia в Май 04, 2006, 18:54:31 pm
Не мисля, че сме като на конвейр - имат доста работа, а особено Вакрилов, който освен прегледите, е и ембриолога на отделението и прави всички онези магийки с ембриончетата  

Котаранка,  и знаеш ли как му викат в отделението на Вакрилов момичетата - КОКТЕЙЛМАЙСТОР.
И аз съм с много добро мнение за Вакрилов. И как не - нали при него забременях и то от първи път. И също мисля, че не сме като на конвейр. Всъщност на пръв поглед изглежда всичко много хаотично, но не е така - на тях в хаоса им е редаV
Титла: Тина Киркова
Публикувано от: bonbonka в Май 04, 2006, 21:46:50 pm
Не ме разбирайте погрешно.Аз също съм доволна от Вакрилов, след като съм правила два пъти ин витро при него и сега искам трети път. Но вече втори път ме отлага и двата пъти съм била през зимата.Вторият път започнах ноември, а се оказа,че през декември са свършили средите и останах за януари.А знаете какво е да чакаш. А може би причината е , че излизат в отпуски и че съм правила ин витро в края на януари тази година.
Титла: Re: Тина Киркова
Публикувано от: Kotaranka в Май 05, 2006, 10:18:17 am
Бонбонче, никой не те разбира погрешно - просто си споделяме  :kiss: за нашия Коктейлмайстор (това е яко!!!).

Защо не почнеш стимулациите малко по-рано - и да направиш опита през юни? Говорила ли си с доктора за този вариант? Приемлив ли е въобще? Права си - в нашето положение е ужасно цялото това чакане. Сигурно няма да си изкараш спокойно лятото и все ще го мислиш, ако не опиташ пак (поне така те усещам от постингите...). Поговори с доктора и виж дали има някакъв вариант.  :balk_83:
Титла: сезон за ин витро
Публикувано от: klia в Май 05, 2006, 13:57:58 pm
Сигурно има връзка с по-ниската подвижност и въобще жизнени сили на сперматозоидите - аз подсъзнателно съм изключила лятото като сезон за тези упражнения - не знам защо - просто реших че ако не е май/юни ще остане за на есен дори чак на зима към ноември/декември - вътрешна нагласа.
Титла: сезон за ин витро
Публикувано от: bebe_13+15 в Май 05, 2006, 14:41:08 pm
Еee, ама нали баш лятото по отпуските стават най, много бебета  :?:  :!:  Aз даже си мислех, че тогава е най-добре да се прави АРТ. Пак не съм разбрала ...
Титла: сезон за ин витро
Публикувано от: Anonymous в Май 05, 2006, 15:14:02 pm
Аз съм бивша пациентка и макар и да отчитам, че и Вакрилов, и Йорданов са изключителни Човеци и добри специалисти, начина на работа на клиниката е под всякъква критика. За мен посещенията там са губене на време, а успехите - резултат най-вече от големия брой пациентки /привлечени от ниските цени/. Който е запознат в детайли с протичането на АРТ процедурите, ще забележи многото малки, но съществени пропуски. Сега посещавам др. клиника по репродуктивно здраве и най-малкото вече имам диагнозе.
Титла: сезон за ин витро
Публикувано от: Kotaranka в Май 05, 2006, 15:30:51 pm
Госте, аз нещо не разбирам - хем са добри специалисти и човеци, хем начина на работата в клиниката е под всякаква критика  :?:  Как се връзва едното с другото (като те 2-та най-много работят в това отделение)? Имаш ли официална статистика за броя на пациентите и успешните опити??? Ако има такава - аз лично се интересувам. Защо реши, че става въпрос за ниските цени? Аз например просто избягах от клиниката на Щерев.

Желателно е да конкретизираш нещата (като например посочиш "малките и съществени прпуски", които очевидно аз не съм забелязала), а не да слагаш всичко под един знаменател.  Така наистина ще бъдеш полезна на много момичета, които си "губят времето".
Титла: сезон за ин витро
Публикувано от: Anonymous в Май 05, 2006, 16:11:12 pm
Имам предвид, че и двамата знаят какво трябва да направят, но често не могат поради начина на роботата в клиниката. Пример - обработка на материал за инсе - 30 мин. За толкова време е възможно да се врътне само една центрофуга и толкоз. Сегурна съм, че Вакрилов знае, че това не е най-добрата обработка, ама като клиниката не закупува нужните консумативи или пък те са от най-некачествените и евтини... Приди инсе е редно да се погледне дали форикулът е спукан /при положение, че последното УЗ е било преди два дни/. Да, ама пред кабинета с УЗ е малък митинг. Айде да не се лъжем, че обикновено една пациентка се облича, друга е на стола, трета се съблича, а често има и някоя, която задава въпроси. И поне на мен този УЗ ми беше спастен. За прегнил и утрогестан там не съм чувала. Самото инсе, както и друг път е писано тук, се прави на кушетка /легло/, а не както навсякъде другаде на гинекологичен стол. Ама той столът в отделението май е само един и е нон стоп зает за прегледи с УЗ и пункции, така че е разбираемо, макар и неприемливо. Др. пропуск - лекарят ми взе секрет за цитонамазка и микробиология. получих само резултатите от микробиологията. Още един - при дългогодишен стерилитет и нерегистрирани проблеми при мен, на съпругът ми не беше направена разширена спермограма, а само обикновена. Добре, че от форумите знаех, че има и такава по Крюгер. Още - инвитро само на един фоликул - за мен не е редно, не е редно и някоя да държиш половин час спринцовката с материала, чудейки се кога ще дойде лекарката /не й знам името/ без дори да я е инструктирали, че мат. трябва да е с телесна Т, т.е. да се държи до тялото /става въпрос не за мен, а за др. пациентка/ и т.н. Цените - ами значително по-ниски са от тези на др. клинии /май най-ниските в София /. Просто се порови по сайтовете на др. клиники и сравни.
Но Вакрилов и Йорданов правят каквото е по силите им в тази лудница и са изкл. съпричастни към пациентките!
Титла: сезон за ин витро
Публикувано от: Anonymous в Май 05, 2006, 16:37:10 pm
Забравих! Редно ли е на съпругът да се откаже да даде материал на място поради ремонт /макар и той да няма никакви претенции относно обстановката - предишните пъти щедро му е била предоставяна тоалетна за това/. И да трябва да се препуска до клиниката при минусови температури и най-големите задръствания.
Коментари Kotaranka?
Титла: сезон за ин витро
Публикувано от: Kotaranka в Май 05, 2006, 16:45:57 pm
Госте, не мога да коментирам процедурата по инсе, защото никога не съм правила и не знам как протича. Сигурно други момичета ще изразят своето мнение. Аз цените много добре ги знам, но това не е било решаващо за моя избор (както писах по-горе). Вярно, че оборудването и обзавеждането в клиниката е изключително овехтяло, но аз мисля, че грижата, старанието и професионализма на екипа ми помага да го игнорирам. Аз лично предпочитам добрият специалист и човек (в тази ситуация за мен и това е важно).

Не знам откъде знаеш какви консумативи закупува клиниката - може пък да имаш вътрешна информация. Аз лично не влизам в кабинета на ембриолога.

Всеки решава сам кое е най-добре за него. Пожелавам ти в най-скоро време да се похвалиш с  :bfp:

Благодаря, че си била изчерпателна за инсе-то. Много момичета вземат решения на базата на мненията във форумите и за това е важно да говорим с факти и по същество - за да сме си полезни.
Титла: сезон за ин витро
Публикувано от: Kotaranka в Май 05, 2006, 16:54:51 pm
Цитат на: Anonymous
Забравих! Редно ли е на съпругът да се откаже да даде материал на място поради ремонт /макар и той да няма никакви претенции относно обстановката - предишните пъти щедро му е била предоставяна тоалетна за това/. И да трябва да се препуска до клиниката при минусови температури и най-големите задръствания.
Коментари Kotaranka?


Коментарът ми е следния: Ако в тази държава, здравеопазването беше на ниво - това не би се случило. Тези абсурди не засягат само нас. Мисля, че тук спор няма. Това обаче не омоловажава работата на лекарите там и безумните усилия, които полагат, за да ни предоставят нека да не казвам качествена, но услуга на ниво. И както казах - всеки си подрежда приоритетите преди да направи своя избор за клиника. Надявам се другата клиника, която си избрала, всичко да протече гладко и брзпроблемно.
Титла: сезон за ин витро
Публикувано от: ole в Май 05, 2006, 22:55:09 pm
Привет милички момичета!Аз днес бях на преглед при д-р йорданов и д-р Вакрилов.Предстои ми стимулация  и инсе, обаче от написаното по-горе нещо взех да се шашкам какво да правя! Спермограмата на съпруга ми е ок., проблема е при мен-запушена дясна кръба, лявата пропуска, но е разширена и нагъната откъм яйчника.Това е резултат от цветна снимка, която ми направи д-р Йорданов. И сега се ошашках какво да правя - 1.Притеснява ме тази разширена тръба,защото може да се получи извънматочна 2. Дали самата обработката на спермата се извършва както трябва - какви са тези 30 мин. обработка?, доколкото съм запозната обработката трябва да отнеме поне 2 часа. 3.Питах ги за лапароскопия, но и двамата док. са на мнение, че няма смисъл, защото било оперативна намеса и т.н
И сега не мога да реша какво да правя?Моля ви за съвет.
Успех на всички!
Титла: сезон за ин витро
Публикувано от: Eli7 в Май 06, 2006, 17:11:20 pm
Момичета, не съм била там на преглед ама нещо нещата не звучат много добре...имайте предвит,че тези доктори и богове да са не могат да компенсират добрата и скъпа апаратура, скъпите среди и т.н. подробности. Наясно съм , че там е най евтино, но ...незнам дали не си заслужава да съберете една хилядарка отгоре и да се пренасочите. Неискам да влизам в спорове, пиша този постинг  в ред на мойте мисли и логика, извинявам се на момичетата тръгнали на процедура в тази клиника, но наистина пиша това от съпричастност. А там  има ли климатици и вообще разни подобни  техники за  поддържане на температура и т.н.? Може би точно затова не правят и инвитро през лятото...Ама е безумно да имат и един стол за прегледи, операции, пункции и т.н. но ето , че все пак и нещата и там стават, да ни е жива и здрава Васи.Извинявам се още веднъж ако съм ви вкарала в размисили, може и да не съм права :wink:
Титла: invitro
Публикувано от: mar_go в Май 08, 2006, 07:13:53 am
Много ще бъде жалко, ако решението за това, къде да се прави инвитро, се взема на база мненията във форума. Прави ми впечатление, че повечето се изказват като професионалисти в областта. Вярно е, че изчитайки много литература по въпроса, може да смятаме, че сме доста информирани, но не сме компетентни. Много е опасно това плъзгане в сферата на медицината.
Специално за клиниката Света София - доста несериозно звучи, че средите им били калпави, защото били евтини, че липсата на климатици ще доведе до неуспехи. Стаята на ембриолога там е недостъпна за никой, освен него...Хората са професионалисти, не можем да ги оценяваме по този параграф, все пак е е една от най-старите клиники за инвитро.
Съвети от рода на: събери още една-две хиляди и отивай в друга клиника, едва ли биха полезни на някого...Например аз още изплащам заем от второто инвитро. Не всички могат лесно да събират 1-2 хиляди лева.
Нека да не разколебаваме някой в избора му и да не коментираме това, което е казал лекаря, не сме достатъчно компетентни. Колкото и книги да изчетем, няма да станем лекари. Нека само да се подкрепяме и трудния път.
Успех на всички, които са в процеса.
Титла: сезон за ин витро
Публикувано от: jam в Май 08, 2006, 10:03:59 am
аз, за съжаление, съм склонна изцяло да се съглася с мнението на Госта, което обективно отразява както положителните качества на лекарите от екипа за инвитро, така и отрицателните качества на реда, организацията и материалната база в държавната болница.
преди 2 години, когато за пръв път започнах да си търся лекар-специалист по стерилитет, ме насочиха към д-р Янакиева от същата клиника - момичетата, които се лекуват там, я познават.
прекарах половин ден в коридора на клиниката, в опит да проведа първи разговор с лекарката за моя случай. в течение на тоя половин ден (от 8 до 12 часа), тя успя точно 5 пъти да седне за по 1 минута при мен и да започне отново да прехвърля купчинката документи, които аз старателно й бях приготвила, след което да ги остави настрана, да каже - чакай малко - и пак да хукне нанякъде по други, по-спешни дела. изпитах на гърба си и това, за което пише Госта - 3 жени едновременно в УЗ кабинета, едната се облича, другата е на стола и докато я преглежда, лекарката говори на първата жена, вместо да гледа в екрана, а третата си сваля гащите в подготовка за сядане! видях и останалите доктори от клиниката, вкл. Йорданов и Вакрилов, нагледах се на стила на работа и вземане на решения за терапия и изписване - пациентките ги гонят в коридора, спипват ги в някое кюше и те на крак ги разпитват - колко ти беше ЧХГ-то, айде остани още 2 дни и т.н.... постоянно някой издирваше някого, пълен хаос. веднага си дадох сметката, че ако разчитам на тази клиника, шансът някой сериозно да вникне в моя проблем е нулев, затова повече не стъпих там.
понеже съм била в доста други болници, трябва да ви кажа, че това е ужасният стил на лечение и работа, който е характерен за всички български държавни здравни заведения - вече съм напълно убедена, че това е хаос, който по някакви неясни за мен причини, се поддържа нарочно! нямам друго обяснение... защото и за пациентите, и за самите лекари би било много по-удобно да се работи при някаква поне елементарна форма на организация, ама не... а същите тия лекари, като си тръгнат по обяд от държавното и отидат да работят в частните кабинети и клиники, много добре знаят какво значи записване и спазване на часове, обстоен преглед на пациент, водене на записки и досие на пациента и прочие елементи на ефективната и задължителна организация в медицинската практика!
от момичета във форума съм чувала разкази и за инсеминациите без предварителен УЗ преглед да се види има ли изобщо фоликули (тоест, имаме безсмислено вземане на пари и извършване на манипулации), и за трансфера на ембриони в леглото, вместо на гинекологичния стол, и за обработката на материала от 30 минути (справка - Maiski!), така че всичко това очевидно е вярно.
Титла: сезон за ин витро
Публикувано от: Momiche в Май 08, 2006, 10:49:39 am
КЪМ ОЛЕ:
За да се вземе решение за инсеминация задължително условие е, поне едната тръба да е наред и да пропуска. Това, което си написала ме навежда на мисълта, че при теб не е точно така. На твое място бих отишла при друг лекар. Безумно е да се прави инсе при запушени тръби.
Титла: сезон за ин витро
Публикувано от: FreshBreeze в Май 08, 2006, 14:08:01 pm
По въпроса за лятото - да не би да има някаква връзка с това, че по принцип всички оперативни процедури избягват да ги правят през лятото, поради по-високият риск от инфекции, и може би още нещо? То пункцията не е точно операция, но може да има някаква такава връзка.
Титла: сезон за ин витро
Публикувано от: Grace в Май 08, 2006, 14:10:40 pm
Направо започвам да се притеснявам, аз планирам ин витро през август представете си  :cry: , точно в разгара на лятото. Ама че късмет  :cry:
Титла: сезон за ин витро
Публикувано от: balmi в Май 08, 2006, 14:43:29 pm
Мила Грейси и при мен  нещата вървят по същия начин. Още нямам отговор от касата, после докато намеря лекарствата.... Спокойно, имаш си дружка за август !!!!
Титла: сезон за ин витро
Публикувано от: Kotaranka в Май 08, 2006, 15:34:24 pm
Цитат на: FreshBreeze
По въпроса за лятото - да не би да има някаква връзка с това, че по принцип всички оперативни процедури избягват да ги правят през лятото, поради по-високият риск от инфекции, и може би още нещо? То пункцията не е точно операция, но може да има някаква такава връзка.


Fresh-че, не знам доклко има връзка с АРТ процедурите, но през лятото всякакви оперативни рани зарастват по-бавно. Но май пункцията няма много връзка...   :dontknow:  Май просто докторите са отпуска  :wink:
Титла: сезон за ин витро
Публикувано от: FreshBreeze в Май 08, 2006, 15:47:25 pm
Е, в МЦРЗ мисля, не затварят лятото? Сигурно почиват стъпаловидно, така че Грейси и Балми, не се тревожете - само трябва Док да е там :D
Титла: сезон за ин витро
Публикувано от: hari_77 в Май 08, 2006, 15:52:14 pm
Цитат на: Grace
Направо започвам да се притеснявам, аз планирам ин витро през август представете си  :cry: , точно в разгара на лятото. Ама че късмет  :cry:


аз също чакам още отговор от касата и надеждата че ще го правим пролета вече изчезна. Но мислете позитивно, всяко зло за добро. Както някой ми каза, през лятото ще съберем сили, ще починем на море и есента с нови сили и по-спокйни и уверени ще правим бебчета :D .

Аз също мисля да правя инвитро при Вакрилов. Този човек ми вдъхва спокойствие и надежда. За обстановката няма да коментирам, но не мисля че това е най - важно.
Титла: сезон за ин витро
Публикувано от: Maiski в Май 08, 2006, 19:27:08 pm
Цитат на: jam
от момичета във форума съм чувала разкази и за инсеминациите без предварителен УЗ преглед да се види има ли изобщо фоликули (тоест, имаме безсмислено вземане на пари и извършване на манипулации), и за трансфера на ембриони в леглото, вместо на гинекологичния стол, и за обработката на материала от 30 минути (справка - Maiski!), така че всичко това очевидно е вярно.


точно така беше...и Гостът, и Jam изключително точно пресъздадоха обстановката в ТИна Киркова (Света София). Докторката ми хвърчеше като финикиец по цял ден (веднъж я бяха оставили САМА в цялото отделение, 3 пъти си събувах и обувах гащите за да ме види на ултразвук!) Всичките инсеминации ми ги правиха на легло, последната беше с къс катетър, а не с инсеминационен...За компетентността на Вакрилов и Йорданов нищо не мога да кажа, тъй като тях ги мярках само за секунди да им подадем материала и после да си го вземем, но като цяло съм доста разочарована от болницата - като условия и организация на работата най-вече. След като отидох в частна клиника видях за какво става дума.
Титла: сезон за ин витро
Публикувано от: Eli7 в Май 09, 2006, 08:50:30 am
Момичета, съжелявам за въпроса, ако не е удобно може да ми пишете на личини. Колко струва там инсеминацията? Интересно ми е с колко е по-евтина от другите клиники.
Титла: сезон за ин витро
Публикувано от: little_rabbit в Май 09, 2006, 08:56:24 am
Цитат на: Eli7
Момичета, съжелявам за въпроса, ако не е удобно може да ми пишете на личини. Колко струва там инсеминацията? Интересно ми е с колко е по-евтина от другите клиники.

Майски някъде го беше писала преди - 30-40 лева е.
Титла: сезон за ин витро
Публикувано от: Eli7 в Май 09, 2006, 09:09:23 am
А стига бе, ми то 4 кила домати струват толкова, извинете ме ама не звучи сериозно. Може би това е цена, която се доплаща от здравноусигурени пациенти. Иначе не виждам какво може да се покрие с тази сумичка. То евтино, евтино, ама да ви кажа вече в едно съм сигурна/ НЕ СЕ ОТНАСЯ САМО ЗА ИНВИТРО И ИНСЕМИНАЦИИ/ - срещу ниска сума получаваш - пълен боклук, срещу висока - има същия риск. Но НИКОГА СРЕЩУ НИСКА СУМА НЕ ПОЛУЧАВАШ НЕЩО ЧИТАВО.
Титла: сезон за ин витро
Публикувано от: elma_gb в Май 09, 2006, 09:31:54 am
Цитат на: Eli7
А стига бе, ми то 4 кила домати струват толкова, извинете ме ама не звучи сериозно. Може би това е цена, която се доплаща от здравноусигурени пациенти. Иначе не виждам какво може да се покрие с тази сумичка...


Ели7, струва ми се, че не си разбрала правилно little_rabbit :roll: Според мен тези 30-40лв. не са цената на цялата процедурата, а разликата в парите за процедурата в различните клиники.
Цитат на: Eli7
Интересно ми е с колко е по-евтина от другите клиники.
Теб нали това те интересува, не цялата сума, а разликата :?:
Титла: сезон за ин витро
Публикувано от: Eli7 в Май 09, 2006, 09:37:29 am
Аааа, аз пак недоразбрала...Извинете ме моля :oops:  :oops:  :oops:
Титла: сезон за ин витро
Публикувано от: little_rabbit в Май 09, 2006, 09:40:29 am
Мне, толкова мисля, че е самото инсе. По спомени, де  :oops:
Титла: сезон за ин витро
Публикувано от: elma_gb в Май 09, 2006, 09:43:45 am
Ели7, не се притеснявай, че не си доразбрала, явно неразбралата съм аз :lol:  Пък и за едно обаче си права -  от собствен опит знам, че ЕВТИНОТО, ВИНАГИ МИ ИЗЛИЗА СКЪПО :evil:
Титла: сезон за ин витро
Публикувано от: little_rabbit в Май 09, 2006, 09:45:11 am
Ето линк (http://zachatie.org/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=2506&postdays=0&postorder=asc&highlight=%F1%F2%F0%F3%E2%E0+%E8%ED%F1%E5%EC%E8%ED%E0%F6%E8%FF+%EB%E5%E3%EB%EE&start=20)
Титла: сезон за ин витро
Публикувано от: elma_gb в Май 09, 2006, 09:58:03 am
Цитат на: Maiski
... в есенната темичка ме питаха колко ми струваше инсето в 1 ат света София - ами да ви кажа учудващо взеха ми само 30 лева за катетърчетата, 15 лева за обработката на спермата и това е....иначе при лекарката ходя в частния й кабинет, но пак не ми е много за вярване! във всеки случай изрично я питах още веднъж вътрематочна или влагалищна инсеминация е направила - вътрематочна е. та....ще видим .....

Мда, Зайо аз съм в грешка :oops: извинявай Ели7, май вдигнах много шум за нищо :?
Титла: сезон за ин витро
Публикувано от: Eli7 в Май 09, 2006, 10:03:15 am
Ми взимам си извинението :wink: Говорих преди малко с едно момиче, правила е там 5 инсеминации и цената е такава - мъъъъъничка. Самата тя казва, че много безсмислено и непрофесионално е протекло всичко. Ама за всеки влак си има пътник, а надеждата умира последна!
Титла: сезон за ин витро
Публикувано от: hari_77 в Май 09, 2006, 10:17:23 am
Защо плювате така по Тина Киркова. Вярно аз съм пристрасна, защото съм решила там да правя инвитрото. Не сте прави - някой от вас са много разочаровани, други са доволни. Вижте анкетата която е направена, вярно не е точно статистика както трябва, но мен ме обнадеждава този резултат. Не ме интересува че е мизерия /а аз мога да бъда много глезена /повярвайте ми//, важното е че като видя Вакрилов се успокоявам много, и всяко претиснение и страх изчезват. Не се надявам че ще стане 100% от първият път, защото не искам да съм разочарована. Ако стане добре, ако пък не, може би ще пробвам пак там, а може би и на друго място. Не мисля че трябва да се говори негативно за някоя клиника или лекар, всеки има глава на раменете да мисли и да преценява сам за себе си.
Титла: сезон за ин витро
Публикувано от: Kotaranka в Май 09, 2006, 10:47:01 am
Цитат на: Eli7
Ми взимам си извинението :wink: Говорих преди малко с едно момиче, правила е там 5 инсеминации и цената е такава - мъъъъъничка. Самата тя казва, че много безсмислено и непрофесионално е протекло всичко. Ама за всеки влак си има пътник, а надеждата умира последна!


Ако в държавна болница ви бяха взели повечко пари - май пак всички щяха да бъдат недоволни. Нали е държавна? И не знам Ели, дали евтиното винаги излиза скъпо - цялото ни здравеопазване е евтино! Хората единствено плащат (без да се замислят!) за ин витро и разни пластики. И затова най-добрите частни клиники са в тези области (с изключения).  Не ме разбирай погрешно, просто не мисля, че в тази наша държава, колкото повече плащаш, толкова по-добра услуга получаваш. Защото, ако говорим за здравеопазването (без АРТ процедурите и пластиките) - най-добрите ни лекари са по нашите мизерни държавни болници (кой може да си позволи например да направи голяма частна хирургия???). За едно обаче си права - да за голяма сума при Щерев получих голям боклук.

Има много безмислено протекли инсеминации и в други клиники. Поне момичетата от моята ин витро група го твърдяха.

А който е попаднал на д-р Янакиева от Т. Киркова - да, разбирам го, и искрено съжалявам за лошия късмет.

По отношение на ин витро през лятото в Тина Киркова по последната ми инфо: ще правят някъде до към 10 - 15 юли. Успех на всички, които ще се включат!
Титла: сезон за ин витро
Публикувано от: jam в Май 09, 2006, 11:07:35 am
Цитат на: hari_77
Защо плювате така по Тина Киркова.
............
Не мисля че трябва да се говори негативно за някоя клиника или лекар, всеки има глава на раменете да мисли и да преценява сам за себе си.


а, Хари, извинявай, но не си права и си противоречиш освен това!
първо, никой не "плюва" по Тина Киркова. напротив - всички, които изказаха отрицателни мнения, се обосноваха много аргументирано. това не е "плюване".

и второ, как ще преценяваме с главите на раменете си, ако според теб не трябва никой да изказва негативни мнения, а? ако всички приказват само хубаво за всичко, дори и да са на обратното мнение - как аджеба ще си използваш главата и какъв резултат ще постигнеш?

аз разбирам, че тези негативни постинги ти действат лошо, защото си решила да правиш инвитро там, но това не е причина да агитираш към цензура. информацията трябва да се поднася достоверно и аргументирано, пък едва тогава влиза в действие главата върху раменете. щом на теб Вакрилов ти действа добре - това е твоят аргумент за избор на клиника и за теб той е достатъчен. всеки си избира лекар и клиника по различни критерии ,не е нужно да сме еднакви.
Титла: сезон за ин витро
Публикувано от: Eli7 в Май 09, 2006, 11:08:13 am
Котенце, съжелявам ако съм засегнала някой. Нямам право на това. Незнам какво ти се е случило в клиниката на Щерев, но сигурно си права за себе си. Но честно казано не мисля, че най добрите лекари /, в която и да е област/ са останали в държавните болници. Могат да работят И  там , но обикновено имат и частна практика - самостоятелна или в друга клиника. Нещо момента с бедния, но честен и кадърен човек вече доста ми се губи във всяка една сфера... Не искам да споря, много успех желая на теб и вскички момичета тръгнали по  този изстрадан и пълен с надежда път. Исках да разбера положението в Св. София, защото моя приятелка / мъжа и е с варикоцеле, а тя с 1 тръба, която прави "джобове" и 1 яйчник/ ще прави там първата си инсеминация. За съжеление е попаднала точно на Янакиева. След 4-5 дни ще правят процедурата. Съгласна съм,глупаво е да говорим така за клиниките, споделяме опит, но колкото хора толкова и мнения.   Късмет!:love:
Титла: сезон за ин витро
Публикувано от: Kotaranka в Май 09, 2006, 11:27:50 am
Еличка, никой не си засегнала. Просто всеки си има някакви критерии.

Между другото - няма хирург на частна практика - просто няма как да стене - голям екип, огромна инвестиция, реанимация и т.н. Е има на чстно - като му платиш в държавната  :wink: (това извън темата)  

Искрено ти препоръчвам, ако може твоята приятелка да си смени лекарката. Ако не - не и казвай, да не се притеснява. Освен това, понякога нещата се случват въпреки някои доктори.

Успех и на теб! Дано скоро да се включим в статистиката на успешните бременности!
Титла: сезон за ин витро
Публикувано от: Anonymous в Май 09, 2006, 11:28:15 am
Не разбрах кое е глупавото. Тук боравим с факти и се стремим да сме обективни. Писах и пак пиша - Йорданов и Вакрилов са Човеци с най-главното "Ч", но една /две/ птички пролет не правят. Относно цените - да много са ниска, а самите лекари, вкл. Янакиева, често не взимат пари. Това е и причина голяма част от пациентите им да не изразяват неудоволствие. Най-малкото би било неморално. Лично мое мнение е, че за хора, които нямат материална възможност, Св. София е добро решение. Лекарите правят това което е възможно да се направи при тези условия /което не е много, но все пак е далеч по-добро от нищо/. Може да прозвучи грубо, но за тези, които имат нужните средства, е по-добре да се насочат към някоя др. специализирана клиника по стерилитет. Склонна съм да спестявам пари от много неща, но желанието ми за бебе не е едно от тях.
Титла: сезон за ин витро
Публикувано от: Kotaranka в Май 09, 2006, 11:31:32 am
Госте, дано скоро да се похвалиш с  :bfp: и да ни споделиш положително мнение за някоя клиника. Колкото повече такива новини, толкова повече надежда за всички нас.
Титла: сезон за ин витро
Публикувано от: Anonymous в Май 09, 2006, 11:43:15 am
Мерси Котаранка :D . Пожелавам ти същото - на теб и всички момичета тук!!!
В момента съм пациентка на Владимиров и за сега съм доволна. Но ако се осъмня в работата му, не бих се поколебала да го сменя :D. Не съм за "сляпата вяра", а и смятам, че и ние, пациентите, трябва да се борим наравно с лекарите, което за нас значи да сме информирани поне в най-общи линии - какво точно значи диагнозата ни, какво е вдъзможнато лечение, протичането на различните процедури, рисковете и т.н. На Владимиров най-много му харесвам това, че обсъжда подробно всичко с мен. Случвало се е и аз да предложа нещо, с което той да се съгласи или да отхвърли, или той да ми предложи варианти, от които да избера. Мисълта ми е, че не трябва да избягваме дадена информация свързана с нашите проблеми, само защото тя не ни харесва.

Между другото съм Лекси от бг мамма, ако има някакво значение.
Титла: klinika
Публикувано от: mar_go в Май 09, 2006, 12:24:23 pm
Към госта - пожелавам късмет с избраната клиника. Но не можеш да твърдиш, че отделението по стерилитет в Тина Киркова не е специализирано - напротив то е такова много преди другите специализирани клиники. Опитът на лекарите е вече многогодишен. Не е болница за бедни. Много дразнещи са съветите - смени веднага клиниката...От каква позиция е този съвет, можеш да си казваш мнението, но не е много етично да даваш съвети за събиране на повече пари и смяна на клиниката. По-високата цена нищо не означава, по-висока е, защото формира заплати, наеми, консумативи. А в държавните болници една голяма част от тези разходи се поемат от болницата. Така че по-ниската цена в никакъв случай не означава по-ниско качество. Нека всеки сам прави избора си, информацията тука е полезна, само ако е аргументирана и не съдържа съвети.
Титла: Re: klinika
Публикувано от: Anonymous в Май 09, 2006, 12:44:40 pm
Цитат на: mar_go
Но не можеш да твърдиш, че отделението по стерилитет в Тина Киркова не е специализирано - напротив то е такова много преди другите специализирани клиники.

Явно не си чела предишните ми мнения. В тях посочвам конкретни неща, несъвместими с профисионализма. Ако на това казваш "специализирано"...  Опитът и желанието за работа на даден лекар за съжаление не може да компенсира всички опропуски в дадена клиника.
Тъжно е наистина, че нещата в повечето случаи опират до пари, но е факт.
Права си, че нямам право да давам съвети - извинявам се.
Мнението ми е от позицията на човек с 4 годишен стерилитет, сменил 4 лекаря.
Титла: сезон за ин витро
Публикувано от: Vasilia в Май 09, 2006, 13:11:40 pm
Аз няма да коментирам. Само ще кажа, че аз забременях в тази болница - "Св. София" с ин витро и ще ви споделя:
1. За мен нямаше значение цената. Ако исках да ми излезе по-евтино, щях да предпочета да ходя във Варна например, защото ми е много по- близо. Ами че аз София на махала я обърнах последната една година. Сами сметнете колко ми излезе пътя, пътувайки по два, че и по три пъти до София - 1000км. Това са пак разнаски, нали?
2. Условията, както казвате не са от най- добрите, вярно, но за мен беше важен крайния резултат - и той е налице. Не мисля, че условията в болницата и хаоса там с нещо пречат или помагат на нашата репродуктивност.
Просто въпрос на шанс - това е!
Титла: Re: klinika
Публикувано от: little_rabbit в Май 09, 2006, 13:34:27 pm
Цитат на: Anonymous
Явно не си чела предишните ми мнения.

Госте, ти пък вземи поне едно име да напишеш, а не да излизаш всеки път като "Гост". И после имай претенции, че не те четат и различават от другите...
Титла: сезон за ин витро
Публикувано от: jam в Май 09, 2006, 13:42:18 pm
като си говорим за евтиното и скъпото, я вижте тази тема:
http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=98754.0

щях да падна - за пръв път виждам такъв предплатен пакет, който включва и неща, дето може да не са необходими....
Титла: сезон за ин витро
Публикувано от: doroty в Май 09, 2006, 13:46:42 pm
Мили момичета напълно споделям негодуванието от обстановката в Тина Киркова,но не мога да се съглася с изразените мнения,че "ниските' цени са показател за лош професионализъм.Пациентка съм в тази болница и то  на Д-р Янакиева и не отричам забързаното темпо с което се процедира.Като човек тя е наистина всеотдайна,но съгласете се,че не всичко зависи само от нея. Познавам лично момичета,които очакват своите рожби точно след направена им инсеменация и то за "смешните" според някой 40 лв.Има и много успешни ин витро опити и то от пръв път.
А колкото и да е мизерна обстановката,явно базата все пак е добра щом лекари като Д-р Стаменов, Д-р Табакова ползват операционната именно там,а не в друга болница.
Където и да се е насочила всяка една от нас - желая късмет.
Титла: сезон за ин витро
Публикувано от: Vasilia в Май 09, 2006, 14:26:23 pm
Цитат на: jam



щях да падна - за пръв път виждам такъв предплатен пакет, който включва и неща, дето може да не са необходими....

 

Аз си заплатих 690лв. на болницата. Отделно си плащах абсолютно всички изследвания - и мои, и на съпруга ми. И двамата сме здравно осигурени.
Всъщност сега се сещам, че една друга пациентка, с която бяхме заедно подхвърли нещо такова - нова услуга на болницата, но ставаше въпрос не за 690лв., а за двойно повече. Т.е не си плащаш всички изследвания поотделно, а наведнъж плащаш около 1200лв. мисля, че беше и в тази цена влизат изследванията и плащането на болницата. Отделно на доктора се плаща.
По този пакет пациента сам си поема риска и преценява дали ще му излезе по-евтино, ако си плаща поотделно изследванията, или ще му е по-добре, ако полза пакета и така не мисли за всяко плащане поотделно.
Сега, доколко работи тази система - незнам. Аз го чух само като слух. Не съм питала и не съм се интересувала.


За по сигурно вижте това:


http://www.1agb.com/qa.php
Титла: сезон за ин витро
Публикувано от: Lexi в Май 09, 2006, 14:30:27 pm
Защо всички се хванахте за ниските цини и забързаното темпо?
Ниските цени за мен бяха един от поводите да отида там, а лудницата съм готова да я изтърпя, не съм от претенциозните. Други са причините да съм скептично настроена и вече ги написах.
Заек, предпочитах да съм анонимна, тъй като имам добро мнение за лекарите, но не и за клиниката като цяло и до сега се опитвах да се въздържам от негативни коментари. Не крия, че се чувствам гузно, излагайки фактите, но те са такива.
Титла: сезон за ин витро
Публикувано от: little_rabbit в Май 09, 2006, 14:32:12 pm
Лекси, нищо против теб, мила. Просто не можеш да искаш някой да те различава от другите, след като съзнателно се укриваш.
Титла: сезон за ин витро
Публикувано от: Anonymous в Май 09, 2006, 14:34:32 pm
Права си :D  Всеки трябва да си стои зад думите.
Титла: сезон за ин витро
Публикувано от: hari_77 в Май 09, 2006, 19:51:28 pm
jam, извинявай ако съм се изразила погрешно, но никъде не съм призовавала към цензура, а призива ми беше към момичетата да не бъдат толкова остри в коментарите си, тъй като в нашата държава рядко по-скъпото е гаранция за по-качествено. Факт е, че в държавните ни болници са най добрите специялисти и че много частни клиники обръщат повече внимание на битовите условия за да компенсират липсата на добри специялисти. Да вярно в Тина Киркова както и в повечето държавни болници битовите условия не са на нужното ниво, но всички знаем че те са въпрос на пари, а при условие че инвитрото там струва на половината на това в някой частни клиники,  логично е и средствата който постъпват в болницата да са чувствително по-малко. Но за разлика от битовите условия професионализмът и уменията не са само въпрос на пари. Това което исках да кажа е че аз предпочитам да поверя съдбата си в ръцете на тези лекари. Не налагам мнението си на никой.