www.zachatie.org

Репродуктивно здраве => Опити за забременяване => Темата е започната от: dvav в Юли 23, 2009, 12:51:24 pm

Титла: Цикъл на 60-70 дена - МОЛЯ СПОДЕЛЕТЕ
Публикувано от: dvav в Юли 23, 2009, 12:51:24 pm
Здравейте.
Може ли някой да ме посъветва кога е възможно да настъпи овулация при цикъл, който е много нередовен, най-често между 60 и 70 дни? Използвам метода на базалната температура, но всеки ден стойностите варират, така че това не може да ми служи като ориентир. Имам вече 1 дете и сега планирам второ. Цикълът ми от самото начало варира.
Ще съм много благодарна, ако някой може да сподели нещо по въпроса:))
Титла: Re: Цикъл на 60-70 дена - МОЛЯ СПОДЕЛЕТЕ
Публикувано от: f_33 в Юли 23, 2009, 14:38:17 pm
Аз бих те посъветвала да потърсиш причините, защото при такъв цикъл едва ли има овулация. Не вярвам при цикъл 60-70 дена изобщо да настъпва овулация, по скоро толкова нередовен си е проблем и според мен той трябва да се регулира така че да влезе в нормалните си граници- 21-35 дена. Ето информация за метода на Бт
http://zachevane.dir.bg/_wm/news/news.php?nid=711&df=45&dflid=3
http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=view&id=797&Itemid=13

Аз също съм имала цикъл на около 60 дена, сега е на около 40. Най-добре ти трябва лекарско мнение!
Титла: Re: Цикъл на 60-70 дена - МОЛЯ СПОДЕЛЕТЕ
Публикувано от: dvav в Юли 23, 2009, 15:39:56 pm
Здравей и много благодаря за съветите!
Обаче в крайна сметка по някое време на цикъла имам овулация, тъй като и с първата си бременност бях така: забременяла съм 2 месеца след последната менструация. При това забременях в рамките на наистина кратък период.
След това (преди около 6-7 години) бях на лечение с оргаметрил и клостилбегит и цикълът ми постепенно се скъсяваше и беше станал на приблизително 40 дни.
И от началото на тази година - отново започна да идва на 60-70 дни.
Преди да ми предпишат лечението ми изследваха FSH, LH и пролактина и се оказа, че FSH и LH са в по-високи концентрации от нормата. За съжаление не намерих изчерпателна информация относно високите стойности на двата хормона. Ако има някой със сходни проблеми, моля да ги сподели.
Титла: Re: Цикъл на 60-70 дена - МОЛЯ СПОДЕЛЕТЕ
Публикувано от: happymery в Юли 23, 2009, 16:24:51 pm
Високото ЛХ във Фоликулярната фаза е признак на СПКЯ ( синдром на поликистозни яйчници) А за високо ФСХ знам че е признак на изчерпан яйчников резерв. НО... най-добре се консултирай с добър специалист, защото такъв цикъл не е нормално.

Само да споделя моя опит при планиране на втора бременност. И при мен цикъла ми беше на два три месеца и високи нива на ЛХ във фоликулярна фаза + хипофункция на ЩЖ и Хашимото, диагнозата беше липса на О и СПКЯ. Последва стимулация с Клостилбегит 4 месеца, доказа се овулация с фоликуметрия и на 4-я месец настъпи бременност.

Най-добре консултация със специалист!
Успех!
Титла: Re: Цикъл на 60-70 дена - МОЛЯ СПОДЕЛЕТЕ
Публикувано от: dvav в Юли 23, 2009, 16:29:55 pm
Благодаря ти за ценната информация и споделения опит!
А в какво се състои фоликуметрията и скъпа ли е като процедура?
Титла: Re: Цикъл на 60-70 дена - МОЛЯ СПОДЕЛЕТЕ
Публикувано от: happymery в Юли 23, 2009, 16:34:33 pm
Благодаря ти за ценната информация и споделения опит!
А в какво се състои фоликуметрията и скъпа ли е като процедура?


Клосъил бегита ми беше изписан от 5 ден на МЦ за 5 дни. Два дни след като го свърша отивах на фоликуметрия, което представлява с вагинален ехограф се прави ултразвук за да се види дали има образувани фоликули и се замерва най-големия, който се предполага че ще овулира. Според това колко мм е лекаря ми назначаваше час за следващо УЗ след няколко дни да се види дали се е спукал и дали е настъпила овулация.
Незнам ка си пила клостилбегит без да те следят, това е опасно, а и някои твърдят че трябва да имаш задължително цветна снимка на тръбите преди стимулацията с този препарат. При мен лекаря сметна за неналожително при това че имам едно дете, но както и да е.
Титла: Re: Цикъл на 60-70 дена - МОЛЯ СПОДЕЛЕТЕ
Публикувано от: f_33 в Юли 23, 2009, 16:42:37 pm
Аз също казвам,че консултацията с лекар е задължителна. Цикъла ми също беше на 2-3 месеца вярно 2-3 години след като за 1 път ми дойде - била съм 15-16 годишна след което след 19 годишна възраст стана горе долу през месец. Във фоликулярна фаза бях с високи нива на естрадиол, и ФСх , СПКЯ и липса на Овулация. Сега цикъла ми е на около 40 дена.
Титла: Re: Цикъл на 60-70 дена - МОЛЯ СПОДЕЛЕТЕ
Публикувано от: dvav в Юли 23, 2009, 16:52:24 pm
Спомням си, че клостилбегита го пиех няколко месеца. Първо го приемах заедно с оргаметрила, а после оргаметрила отпадна от лечението и остана само клостилбегита. Но не са ми правили фоликуметрия.
Явно ще трябва да се заема сериозно с този въпрос, но заради този нередовен цикъл вече 18 години ходя по лекари и никой не намира решение на проблема.
Скоро даже ходих в Токуда, гледаха ме на вагинален ултразвук и даже ми казаха, че в левия яйчник виждат някакво образувание което им прилича на жълто тяло на бременността и ми пуснаха кръвен тест за бременност. Оказа се, че няма бременност. Но пък и попитах дали няма кисти или някакви проблеми с яйчниците, защото имах слаби болки в левия, но гинеколожката категорично каза, че нямало проблеми. Казах и и за цикъла ми, но тя каза, че било нормално. А всъщност аз не намирам нищо нормално...но явно на жената не и се занимаваше. :(
Титла: Re: Цикъл на 60-70 дена - МОЛЯ СПОДЕЛЕТЕ
Публикувано от: Meme в Юли 23, 2009, 17:47:33 pm
dvav, аз обикновено 1-2 пъти в годината имам цикъл по 60 дни. От миналия септември посещавам център по репродуктивна медицина. Там направих 6 инсеминации. Още в началото им споделих, че цикълът ми е нередовен - на 30-45 дни и както аз си мислех, че пропуска понякога. Правиха ми изследвания и казаха, че нямам някакъв проблем, който да лекуваме и че при мен нещата са така и това е. На втората стимулация за инсе с Клостилбегит правихме фоликуметрия от 10-ти ден на цикъла през 2-3 дни до към 27-ден и никакъв фоликул не тръгваше да нараства. Лекарката реши, че цикълът е ануволаторен и каза да изчакам да ми дойде. Само че на 45 ден усетих признаците на овулация - напрегнати гърди, слуз, болка в яйчниците. На следващия ден при прегледа видяха спукан фоликул. От септември 2008г до сега при редовна фоликуметрия (без и със стимулация)овулацията ми е била на 15-ти, 17-ти, 19-ти, 25-ти, 45-ти ден.
Аз също съм правила тестове за овулация, но не ми показват. Дори съм правила тест успоредно с кръвно изследване на хормона и кръвното показваше, че хормонът е в стойности за овулация, а теста беше отрицателен.
Явно само с фоликуметрия могат да ми засекат и с кръвни тестове. Фоликуметрията е 30лв мисля навсякъде.
Клостилбегит май не трябва да се пие повече от 6 пъти в живота (не знам дали защото е вредно или просто ако не повлияе до 6-ти път няма смисъл повече) и то с пауза след 3-4ти прием. Задължително е и изследване за проходимост на тръбите, иначе безмислено се тровиш с хормони. Не ходи при обикновени гинеколози, а си запиши час в специализирана клиника за ин витро. Там ще ти направят нужните изследвания (добре е и на партньора да се направи спермограма) и ще ти препоръчат лечение, инсеминация или ин витро.
Титла: Re: Цикъл на 60-70 дена - МОЛЯ СПОДЕЛЕТЕ
Публикувано от: dvav в Юли 23, 2009, 17:59:51 pm
Благодаря ти Meme.
А според теб дали все пак трябва първо да изчакам да видя дали няма да излезе нещо от опитите, тъй като дори още не са минали и 20 дни откакто опитваме да направим бебе? Защото може би е вероятно и аз да имам овулация. Аз тест за овулация не съм правила, но БТ всеки ден ми е ралична - ту спада ту се покачва, така че според БТ няма как да преценя овуто. А за клостилбегита, който съм пила - вече не си спомням колко месеца подред го пих, защото беше сравнително отдавна. Е, надявам се скоро да мога да забременея.
Май ще е по-добре да опитам да кажем в рамките на 2 месеца и ако не стане тогава да потърся лекарска помощ.
А при теб получи ли се с бебето или още правиш опити?
Титла: Re: Цикъл на 60-70 дена - МОЛЯ СПОДЕЛЕТЕ
Публикувано от: Елфи в Юли 23, 2009, 18:00:06 pm
 Преди прием на клостилбегит задължително се прави спермограма, тест за  проходимост на тръби и изследване на репродуктивни хормони.


Незнам ка си пила клостилбегит без да те следят, това е опасно, а и някои твърдят че трябва да имаш задължително цветна снимка на тръбите преди стимулацията с този препарат. При мен лекаря сметна за неналожително при това че имам едно дете, но както и да е.
Аз също имам едно дете, но също така  имам и две запушени тръби. По логиката на твоя лекар мога безпроблемно да си пия клостилбегит.

Ето една полезна статия:  http://www.zachatie.org/index.php?Itemid=17&id=536&option=com_content&task=view
Титла: Re: Цикъл на 60-70 дена - МОЛЯ СПОДЕЛЕТЕ
Публикувано от: dvav в Юли 23, 2009, 18:03:40 pm
Елфи, със снимка на тръбите ли установяват че са запушени?
Титла: Re: Цикъл на 60-70 дена - МОЛЯ СПОДЕЛЕТЕ
Публикувано от: Елфи в Юли 23, 2009, 18:10:01 pm
 Проходимостта на тръбите може да се установи по няколко начина  - цветна снимка, хидротубация или лапароскопия.

По принцип първо се прави  цветната снимка или  хидротубацията - в зависимост кой метод практикува лекарят, при който ще отидеш .
 Лапароскопията се налага, когато има индикации за по-сериозен проблем.
Титла: Re: Цикъл на 60-70 дена - МОЛЯ СПОДЕЛЕТЕ
Публикувано от: dvav в Юли 23, 2009, 18:13:20 pm
Елфи, а ти как го разбра - при опит за второ детенце ли? Тъй като разбрах, че вече имаш едно.
Надявам се да не са ми запушени трябите, и без друго от малка ходя по гинеколози заради този нередовен цикъл....от 12-годишна. Толкова ми е омръзнало...И повечето са ми изписвали противозачатъчни, но те не са решение на проблема. Верно е че когато ги пия ми идва като по часовник, но само тогава! През останалото време си идва, когато си иска.
Титла: Re: Цикъл на 60-70 дена - МОЛЯ СПОДЕЛЕТЕ
Публикувано от: Елфи в Юли 23, 2009, 18:19:02 pm
 Да, при опит за второ дете. Първо направих хидротубация, установи се проблем и минахме към лапароскопия.
 
 Това, че  при мен е станало така, не значи непременно , че и при теб е така.
Просто преди прием на такива сериозни лекарства, трябва да се направят тези изследвания. Защото, ако има проблем с тръбите , или мъжът ти със спермограмата, полза от това лекарство няма.
 
 Освен това при приема на клостилбегит, трябва да бъдеш постоянно следена на ултразвук за овулация.
Това са все неща, които един добър специалист знае. Ако не посещаваш такъв, просто го смени.

 Във форума има доста информация - полезни статии и мнения.
Желая ти успех!
Титла: Re: Цикъл на 60-70 дена - МОЛЯ СПОДЕЛЕТЕ
Публикувано от: dvav в Юли 23, 2009, 18:23:10 pm
Благодаря ти Елфи!
Наистина се надявам да не се стига до по-сериозни лекарси интервенции.
А за клостилбегита - не съм знаела подробности, когато го пиех и не са ме следяли на УЗ.
Титла: Re: Цикъл на 60-70 дена - МОЛЯ СПОДЕЛЕТЕ
Публикувано от: happymery в Юли 23, 2009, 18:41:47 pm
Преди прием на клостилбегит задължително се прави спермограма, тест за  проходимост на тръби и изследване на репродуктивни хормони.


Незнам ка си пила клостилбегит без да те следят, това е опасно, а и някои твърдят че трябва да имаш задължително цветна снимка на тръбите преди стимулацията с този препарат. При мен лекаря сметна за неналожително при това че имам едно дете, но както и да е.
Аз също имам едно дете, но също така  имам и две запушени тръби. По логиката на твоя лекар мога безпроблемно да си пия клостилбегит.

Ето една полезна статия:  http://www.zachatie.org/index.php?Itemid=17&id=536&option=com_content&task=view


Eстествено че небеше само това причината да не ми правят цветна снимка. Направи ми доста изследвания и заключи че за момента не е необходимо, и аз му се доверих, защото е дотса успешен специалист по стерилитет и си разбира от работата и сега имам прекрасна дъщеря благодарение на него. Не ми се влизаше в подробности за да не смапя темата.
Титла: Re: Цикъл на 60-70 дена - МОЛЯ СПОДЕЛЕТЕ
Публикувано от: dvav в Юли 23, 2009, 18:50:46 pm
Момичета, в крайна сметка резултатът е важен - детенцето е налице!
Спомням си, че по време на 1-вата ми бременност (тогава още не знаех, че съм бременна) отидох на АГ преглед и там лекарката ме убеждаваше как не мога да имам деца! А аз в същото време съм имала бебче на 15-тина или 20 дни.
После, когато установих с уринен тест бременността, ме прегледаха с вагинален УЗ и лекарят ми каза, че имам кухо яйце и да отивам да ми правят стандартните изследвания и да го махам. Аз толкова плаках и го питах няма ли шанс да е сгрешил и бебето да е наред, но той беше категоричен. Дори все още пазя УС-снимка, на чиито гръб е написано: "касае се за патологична бременност - кухо яйце"> Въпреки неговия категоричен отговор реших да посетя още 1 лекар след по-малко от седмица. Прегледаха ме и ми казаха: никакво кухо яйце, сърчицето тупка и всичко си му е наред на зародиша.

Та така надписаната снимка съм я сложила като първа снимка в детския албум на дъщеря ми, която е вече на 10 години и с която съм изкарала изключително лека бременност - не ми е прилошало нито веднъж, не са ме боляли гърдите, не съм чувствала умора и каквотот и да е от нормалните признаци които се усещат през бременността.
Титла: Re: Цикъл на 60-70 дена - МОЛЯ СПОДЕЛЕТЕ
Публикувано от: Meme в Юли 23, 2009, 20:40:08 pm
dvav, пробвайте 2-3 месеца, дано уцелиш овулацията. Съветвам те да прочетеш всичко по темата в библиотеката на сайта, за да различиш симптомите. При мен цервикалната слуз е много точен признак.
За съжаление още нямам успех в бебеправенето, но като знам, че съм при добри специалисти и нещата са под контрол съм по-спокойна. На есен планираме ин витро.
Мислех да опитам още една инсеминация до тогава или по естествен път, но май няма да стане. Днес на 15-ти ден от цикъла при прегледа не се видя фоликул, във вторник ще ходя пак. Много е досадно, отнема време и пари, но иначе е като да стреляш в тъмното при нередовен цикъл. Във всички случаи късметът играе голяма роля, но както се казва "Господ дава, но в кошара не вкарва", така че и ние трябва малко да му помогнем.  :wink:
Успех в бебеправенето и не забравяй да се забавляваш!!
Титла: Re: Цикъл на 60-70 дена - МОЛЯ СПОДЕЛЕТЕ
Публикувано от: dvav в Юли 24, 2009, 10:49:55 am
Меме, наистина е по-добре да пробвам няколко месеца първо и след това да изследвам каквото и да било.
Надявам се и при теб да има успех. А за това, че е досадно ходенето по такива процедури съм напълно убедена, да не говорим че никак не е евтино:)
Наистина ти стискам палци и ти пожелавам скорошно забременяване
Титла: Re: Цикъл на 60-70 дена - МОЛЯ СПОДЕЛЕТЕ
Публикувано от: saraapl в Октомври 14, 2009, 16:51:44 pm
здравейте отдавна не е писано в таи тема ... мисля че имам същия проблем с цикъла. минали са около 56 дена от предния ми цикъл но днес си направих тест за бременност и се появи бледа но видима втора чертичка.Има ли шанс да съм бременна или просто хормоните са нещо полудели??? благодаря.Само да вметна че от около седмиц, 10 дни гърдите ми са болезнено чувствителни..
Титла: Re: Цикъл на 60-70 дена - МОЛЯ СПОДЕЛЕТЕ
Публикувано от: anizi в Октомври 14, 2009, 16:58:07 pm
Според мен трябва да направиш още един тест, или да пуснеш един кръвен тест, дано да е  preggo стискам ти палци!!!
Титла: Re: Цикъл на 60-70 дена - МОЛЯ СПОДЕЛЕТЕ
Публикувано от: big_eyes в Октомври 14, 2009, 16:59:47 pm
честито, бременна си. теста за бременност отчита нивото на ЧХГ, а при липса на бременност то е  толкова ниско, че с домашен тест не може да се улови. направи си и кръвен, ако не ми вярваш ;)
Титла: Re: Цикъл на 60-70 дена - МОЛЯ СПОДЕЛЕТЕ
Публикувано от: saraapl в Октомври 14, 2009, 17:09:30 pm
не знам дали да отида на доктор или да изчакам и да си взема един дигитален тест дето ти отчита до седмица и нагоре..май ще е по-добре... мерси милички.гледам го този и нещо май не ми се вярва много.сякаш това не е чертичка ами  видима линийка на теста,но пък досега не съм имала такава линийка.все бяло бяло... този път и мъжа ми не се взира дълго.ами направо си я видя и той.. офф много сложно с тези тестове и с тяхното разгадаване.