www.zachatie.org

Репродуктивно здраве => Асистирани репродуктивни методи (инсеминация, ин витро) => Темата е започната от: doctor в Април 18, 2009, 16:18:20 pm

Титла: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: doctor в Април 18, 2009, 16:18:20 pm
Пиша Ви тези редове ,защото  от една страна съм изпълнен/а с отвращение , а от друга все по-трудно мога да търпя глупостите ,които се изнасят в различните медии. Работя в „реномиран”  ин витро център и ще си позволя да изнеса вътрешна информация , както и да дам няколко съвета на семействата , които се нуждаят от нашата помощ.Не пиша името си ,което смятам е известно, защото не се нуждая от реклама или антиреклама  :D.
ИНФОРМАЦИЯ:Все още липсва контрол относно реалните успехи на дадена лаборатория. Всички лъжем и/или манипулираме резултатите.Данните , които публикуваме не могат да бъдат проверени, а няма и кой да го направи.В „нормалните” държави, единствените смислени критерии говорещи за успеваемостта на дадена лаборатория са процент клинични бременности ( установени категорично с ултразвук) и процент раждания. В България няма лаборатория, която да изнася смислени данни по втория критерий и отново няма кой да осъществи контрол.Надявам се ,че т. нар. ФОНД ще контролира точно този показател (както е обявено в изискванията), което ще направи по-трудно възможни евентуалните фалшификации. Ранните положителни тестове за бременност показват само наличието на биохимична бременност, която в много случаи не се развива в клинична (отчитането на биохимични бременности е един от начините за напомпване на фалшиви високи проценти). До 5-6 дни след приложението на Pregnyl e твърде възможно да се отчетат фалшиво положителни тестове за бременност, което все още се използва от някои „колеги”.
Бъдете много внимателни с приемането но донорни яйцеклетки и сперматозоиди. В огромна част от случаите, донорите се изследват само за вирусни заболявания , но липсва информация за генетични дефекти (някои генетични дефекти се изявяват в по-късна детска или юношеска възраст). Липсва и контрол върху броя пъти които може да бъде използван даден донор на сперматозоиди и яйцеклетки.Статистически е установено , че един донор може да бъде използван само до 3 пъти в град с население от 300 000, за да се избегне среща между полубрат и полусестра.
СЪВЕТИ:
Не се избирайте ин витро център само според това , което сте прочели или гледали по медиите.В общия случай най-саморекламиращите се са и най-големите шарлатани.Осъществете личен контакт и някои от Вас ще успеят да си направят изводите самостоятелно.В някои форуми има платени клакьори , които пишат възхвали за лекари със съмнителни качества. Надявам се , че рано или късно истината за тях ще стане известна.
Избягвайте центрове , които се опитват да  Ви продават яйцеклетки.Това е забранено в България. Тези ценрове правят предимно бизнес и Ви възприемат като клиенти , а не като пациенти.Яйцеклетките обикновено са с неясен произход.
Изисквайте пълната документация за направената Ви процедура.По възможност искайте и снимки на Вашите ембриони.Публикувайте  тези снимки и може да се окаже ,че няколко от Вас са с еднакви снимки. Съмнявам се ,че някой център ще Ви даде такава информацияр но опитайте.
Приемайте много внимателно съвети от форуми. Повечето от „съветниците” нямат нужното образование. Някои от тях  са откровени клакьори.
Успех на всички!
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: nimika в Април 18, 2009, 20:27:38 pm
(бел. мод. изтрито по молба на потребителя)
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: Ledena_luna в Април 18, 2009, 22:07:08 pm
 Няма нужда от груби изказвания, това е просто една гледна точка, вероятно не съвпада с твоята, но никой от нас пациентите, не може да каже къде е истината. Ако се появят още нападки ще заключа темата.
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: cygnus в Април 18, 2009, 22:33:53 pm
Нимика, темата е озаглавена "Особено мнение", но според мен то е напълно логично и съм съгласна  95% с написаното. С изключение на "клакьорите" (макар, че е напълно възможно да има и такива случаи, но това няма как да се избегне и не знам какво можем да направим). Лично аз винаги приемам съветите от форума премерено и извличам това, което ме интересува, дори и негативно мнение за някой може да ми донесе позитивна и ценна информация и да ме насочи натам и обратно - чисто илюстративно го пиша. Когато някой екип доведе нечия борба до щастлив край е нормално тези пациенти да са безкрайно доволни от него и да го препоръчват непрекъснато. Сигурно на моменти и аз се явявам в тази роля, но това е моят личен опит и начин да покажа, че работата на екипа, който ми е помогнал е факт и работят добре и с това да помогна на някой друг.
Колкото до съветите, които дава doctor - винаги съм се придържала към тези правила, не виждам нищо нередно в тях и ги намирам за много полезни. И съм сигурна, че и всеки би мислил така ако отдели повече от 10 мин по темата.
Честно казано си мислех, че е задължително подаването на данни от клиниките към ИАТ или БАСРЗ (на сайтовете им няма информация за това), друг е въпросът дали го правят центровете и доколко може да имаме ние като пациенти достъп до тези данни. Единици са центровете в момента, които публикуват данни за успеваемост на сайтовете си, но както е написано по-горе, ние няма как да проверим това, защото контролен орган очевидно няма. Сега покрай фонда вероятно ще има някаква публична статистика налице, поради необходимостта да се връщат данни за успеваемостта и данни за всяка процедура.
doctor, благодарим Ви за включването във форума и всяка подкрепа и информация от специалисти е безценна за нас.
Весели празници!   :balk_44:
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: nimika в Април 19, 2009, 00:10:05 am
Извинявам се   за грубия тон .
Но аз възприех написаното по съвсем друг начин  и ще опитам да обясня- написаното ми прозвуча като опит  за оплюване на останалите клиники ,без да знаем разбира се коя е въпросната клиника.
Незная  поста на doctor дали e по повод на конкретни публикации  или принципен .Като цяло  в него се казват неща  ,които знаем  и за които трябва да внимаваме.

Но ето кое предизвика  негативната ми реакция:
.В някои форуми има платени клакьори , които пишат възхвали за лекари със съмнителни качества. Надявам се , че рано или късно истината за тях ще стане известна.
Просто на мен  в поста всичко ми се стори малко съмнително- лекар  влиза анонимно и добронамерено  да ни информира ,че
Всички лъжем и/или манипулираме резултатите.

 Дори  очаквах втори  пост ,в които да последва оплюване на някоя клиника или нещо такова.Възприех,че това е поредната публикация за реклама -антиреклама на някого .

Извинявам се  ,че неправилно съм разбрала идеята на публикацията и нарушила добрия тон.Но  мисля ,че обясних защо така съм възприела  поста и реагирала по този начин.Дано съм единствената.

Лично се извинявам на doctor.
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: ketti в Април 19, 2009, 01:54:40 am
Но ето кое предизвика  негативната ми реакция:
Всички лъжем и/или манипулираме резултатите.


 Дори  очаквах втори  пост ,в които да последва оплюване на някоя клиника или нещо такова.Възприех,че това е поредната публикация за реклама -антиреклама на някого .


А защо не?Все пак това е форум  и освен да се хвалим трябва и да се оплакваме.Я си представи за момент, само така хипотетично, че тези думи са написани от човек, работещ в една от реномираните клиники, за които непрекъсното се пише.Няма ли тогава да звучи достоверно?

:D.
Изисквайте пълната документация за направената Ви процедура.По възможност искайте и снимки на Вашите ембриони.Публикувайте  тези снимки и може да се окаже ,че няколко от Вас са с еднакви снимки. Съмнявам се ,че някой център ще Ви даде такава информацияр но опитайте.

Съвсем невъзможно и определено смущаващо.Никога не съм успяла да си взема документите от клиника, макар да съм си платила всички изследвания и процедури.Преди години станах свидетел на ситуация,в която, двойка, дойде да си вземе докумунтите с адвокат.Отговора на една от реномираните клиники беше, че те оставали за архива.Ами като толкова държат да ги имат да си ги снимат и да си задържат копия.
По въпроса за снимиките на ембрионите.Прав  е "доктор", не съм по никакъв начин сигурна, че точно преди трансфер, идва усмихнат ембриолог и ми казва:" Отличници.Няма начин да не стане.". И аз да съм сигурна, че показва, точно мойте ембриони"/Повярвайте говоря от опит/.

Предварително се извинявам на тези, на които няма да им хареса, това, което съм написала.За мен това си остава една голяма истина.Казвам за мен, вие ако искате си вярвайте, че винаги , когато ви покажат ембриони на снимка, са вашите.Пиша това за момичетата, които тепърва влизат по такива клиники и горе-долу са заслепени, отваряйте си очите на осем, макар , че нищо няма да разберете.УСПЕЕЕХ.
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: bubata в Април 19, 2009, 09:37:54 am
По въпроса за снимиките на ембрионите.Прав  е "доктор", не съм по никакъв начин сигурна, че точно преди трансфер, идва усмихнат ембриолог и ми казва:" Отличници.Няма начин да не стане.". И аз да съм сигурна, че показва, точно мойте ембриони"/Повярвайте говоря от опит/.


Аз пък си мисля, че ако се подхожда с недоверие, винаги ще си мислим, че ембрионите не са наши. Защото, няма никакъв начин да си ги познаем, като ги видим. Що се отнася, до позитивизма на ембриолог или лекар, преди трансфер - мисля, че е нормално, как ли би прозвучало -" ама хич не са добри, обаче дайте да опитаме". При такива думи, едвали пациент би се почувствал добре.

При моите няколко опита, видях само първия път ембрионите си, защото бях любопитна на какво приличат, след това не съм искала да ги гледам. Няма да мога да позная мойте ли са, хубави ли са и т.н. доверила съм се на екипа и на тяхната преценка.

Успех на всички
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: мерилин в Април 19, 2009, 20:41:17 pm
Темата е доста интересна.Да си признаем едва ли има някоя от нас,която да не си е задавала всички въпроси,които поставя doktor.Аз не го упреквам,а напротив възхищавам се на смелостта му да изрази своето мнение,още повече,че също е в бранша.По отношение на донорските програми въпроса наистина е много деликатен.То и за това църквата отрича метода ин витро,защото докторите,които са се заели с тази задача да помагат на семейства,които не могат да имат деца трябва да имат висок морал,а за тях това си е бизнес,колкото и да се опитват да ни се представят за честни и почтени все пак става въпрос за много пари.Но за съжаление след като това е единствения начин да си имаме детенце всички колебания и въпроси,които изникват отиват на заден план.Аз лично се опитвам да не мисля за това и се надявам скоро да успея да си имам рожбичка и всичко друго много,много не ме интересува честно да ви кажа.
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: lina!!! в Април 19, 2009, 22:30:16 pm
И аз съм с особено мнение.Смятам,че ако не вярвам на лекаря и екипа няма нужда да ходя там.А за морала на служителите там...Нали все пак са се клели.Не не го вярвам това.
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: лили в Април 19, 2009, 22:34:01 pm
Аз пък си мисля, че ако се подхожда с недоверие, винаги ще си мислим, че ембрионите не са наши. Защото, няма никакъв начин да си ги познаем, като ги видим.

не е вярно това! моите бяха с очите на васил - веднага си ги познах 8)
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: cygnus в Април 19, 2009, 22:46:32 pm
Става дума за качеството и имплантационния потенциал на ембрионите, а не чии са! Тоест брой бластомери, форма, процент фрагментации и други показатели, с които ембриолозите оценяват за потенциала на ембрионите. Това е важен елемент от документацията за една процедура и дава доста информация.
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: via в Април 20, 2009, 00:21:40 am
И аз смятам, че в написаното от Доктор няма излишна провокация. И определено се визира качеството на върнатите ембриони. Както и злоупотреба с това какво точно и с какъв потенциал е върнато и какво е обявено за върнато (съответно дадени или фалшиви снимки или реална снимка с фалшива интерпретация). Дори съвсем наскоро обсъждахме точно такъв случай с доктор от реномирана клиника. Момичето след втора или трета неуспешна АРТ процедура и върнати все "бластоцисти" решава да смени клиниката. Показва снимки на върнатите ембриони и се оказва, че те далеч не приличат дори на бластоцисти.....

Както във всяка успешна дейност има сериозно участие добрата рекламна и ПР стратегия, същото е и в инвитро клиниките. В конкретния случай това е именно процента успеваемост. Варира според различно зададените първоначални критерии 8)
Докато не се обособят държавни критерии за успеваемост можем да си интерпретираме както ни скимне каквито и да било изнесени резултати без никаква тежест. Много конкретно е написаното от Doctor....
И да! Отидете на място, задайте си въпросите и преценете САМИ, а не въз основа на чуждо мнение или пример. Форумът е място, откъдето може да се добие много ясна картина за очакванията - благодарение на комбинацията от споделен опит, много крайно положителни и много крайно отрицателни мнения.
 
Колкото до съветите, които дава doctor - винаги съм се придържала към тези правила, не виждам нищо нередно в тях и ги намирам за много полезни. И съм сигурна, че и всеки би мислил така ако отдели повече от 10 мин по темата.
doctor, благодарим Ви за включването във форума и всяка подкрепа и информация от специалисти е безценна за нас.
Весели празници!   :balk_44:
Абсолютно припокрива и моето мнение 8)
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: rossy * в Април 20, 2009, 00:49:20 am
тази история ми напомня на нещо такова http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=34225.0

Може да има някаква истина в това което е написано ! Малко е странно такова появяване и според мен е насочено  срещу определена клиника ,която работи доста успешно! (направила съм си изводите от профила на въпросния dokror) Нещо не ми се вързва ...Съжалявам !Това е моето менение!
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: cygnus в Април 20, 2009, 01:32:36 am
O, rossy, нищо общо нямат двете теми :) Разликата е от небето до земята. Тук обсъждаме сериозна тема, а в другата се пише за хранителни добавки :) Четете внимателно, моля! Не виждам насоченост към някого и нещо, въпросите са принципни и важни.
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: rossy * в Април 20, 2009, 01:41:55 am
Извинявам се че се намесих  в темата!   Темите за мен си приличат по това ,че са като писани от разни "клакьори" - дано да греша! можете да ми изтриете мнението..
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: cygnus в Април 20, 2009, 01:57:23 am
Има разлика и ще ти обясня каква е. В другата тема регистрираният доктор пише от позицията на пациент и рекламира лекарство, а в тази тема доктора(ката) може да е и твоят/а доктор(ка) и ти дава ценни съвети, които подчертах, че по-старите потребители отдавна ги имат предвид основно поради личен опит :) И не видях конкретни имена на клиники и лекари, така че за клакьорство и дума не може да става.
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: sixsens в Април 20, 2009, 02:04:16 am
Аз не видях в поста на този човек нито веднъж, да се споменава име на някоя от клиниките.В този смисъл за какво клакьорство точно говорим?Ако беше такъв, щеше да говори с имена.Не виждам как би направил реклама на клиниката си, или антиреклама на нечия друга, след като дори не ги споменава.
Не бързайте да заклеймявате, преди да сте разбрали за какво става въпрос!Може би ако не бе нападнат по този начин, човека щеше да се включи отново с разяснения за неразбралите :wink:
Що се отнася до написаното от него/нея, аз съм съгласна.Но в крайна сметка, за да сме сигурни в качеството на услугите и помощта, които ползваме, трябва да сме лекари.А ние не сме, така че пак стигаме до доверието.Ако нямам доверие в нито един лекар и подлагам всеки на такова съмнение, значи съм обречена да остана без деца!

П.П.Между другото, това може да е лекаря на някоя от вас...помислете върху това :)
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: rossy * в Април 20, 2009, 02:10:28 am
Да и защото е толкова отзивчив и защото е много загрижен си е в системата , ама вие си се пазете , съмнявайте се и т.н.
Незнам какво може да променим , ако искат да ни лъжат в клиниките винаги могат да го направят и ние няма как да го докажем! Искрено се надявам нещата да не стоят точно така!
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: cygnus в Април 20, 2009, 02:21:28 am
Един информиран пациент, който е наясно какво му предстои и какви са му правата доста по-трудно може да бъде излъган. Освен това, има много по-голяма вероятност вярно да избере на кого може да има пълно доверие. Това е и причината някои доктори да не харесват zachatie. Изисквай документация, задавай въпроси, знай на какво имаш право, кое е законно и кое не. И когато някой ти го каже всичко това и посъветва, вместо да му благодариш, можеш да го обиждаш спокойно - няма проблеми, нали сме в България! :)
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: rossy * в Април 20, 2009, 02:27:16 am
Не искам никого да обиждам! Аз лично съм благодарна на форума че го има , защото съм научила много , получила съм много полезни съвети, но този някакси буди някакво съмнение в мен, не ми звучи така искрен... Казвам си моето мнение! Не убеждавам никого и не искам да обиждам който и да е!
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: Миники в Април 20, 2009, 02:27:59 am
И определено се визира качеството на върнатите ембриони. Както и злоупотреба с това какво точно и с какъв потенциал е върнато и какво е обявено за върнато (съответно дадени или фалшиви снимки или реална снимка с фалшива интерпретация). Дори съвсем наскоро обсъждахме точно такъв случай с доктор от реномирана клиника. Момичето след втора или трета неуспешна АРТ процедура и върнати все "бластоцисти" решава да смени клиниката. Показва снимки на върнатите ембриони и се оказва, че те далеч не приличат дори на бластоцисти.....


Не ми е много ясно, защо това се практитува в клиниките?? Та нали резултатът много скоро ще е ясен. За да се прехъвли вината за евентуален неуспех ли?
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: мерилин в Април 20, 2009, 10:20:22 am
Ами,да!Да кажат след това-"ние много добре си свършихме работата,върнахме чудесни ембриони,но....божа работа".
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: Felindra в Април 20, 2009, 12:10:12 pm
Разбирам, че всеки си има мнение и се опитва да го изкаже но предпочитам да се говори само истината колкото и да е страшна. Мерилин много те моля говори за неща които си преживяла а не такива които си чула, когато преминеш през донорска програма на никого не го пожелавам, но понякога това се налага ще си говорим за брой яйцеклетки, за качествени ебриони и колко много пари струва процедурата. Не не струва много на фона на тези момичета които правят малко яйцеклетки с много тежки стимулации, и досега нито веднъж не съм чула "ние много добре си свършихме работата,върнахме чудесни ембриони,но....божа работа" напротив не си говорихме почти нищо само ми пожелаваха късмет. Вярвам на лекаря си и това ми стига. Успех на всички.
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: Миники в Април 20, 2009, 12:43:57 pm
Фелиндра, Мерилин все пак не визира никого конкретно, говорим за всичко принципно. Със сигурност има и клиники, в които се държи на  професионализма и лоялността!
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: мерилин в Април 20, 2009, 12:53:06 pm
Може би съм малко тъпичка,но Felindra наистина не разбрах забележката по отношение на моята публикация за какво се отнася.Аз се изказах по отношение на публикацията на Мирослона,която цитира via,че на момиче след "трета неуспешна АРТ процедура",а не след донорска програмаса и върнали уж "бластоцисти".Не съм говорила за донорски програми,за колко пари струва,за качество на ембриони и т.н.Просто се съгласих,че по всяка вероятност са я излъгали за качеството на ембриона,за да оправдаят евентуалния неуспех,като кажат,че ние си свършихме нашата,но всичко е божа работа.И още нещо мисля,че не е необходимо да си преживяла на свой гръб целия ужас на този свят,че да си изразиш мнението.Наистина не съм преживяла донорска програма,но мисля,че не пречи да дадеш мнение по въпроса.Макар,че всъщност аз не съм давала такова.Освен това общия тон на темата на doktor и мнението на всички момичета е не да не вярваме на своите лекари,а да си отваряме очите за някой неща.И накрая-вярвай в доктора си,но търси съвети когато се колебаеш,бъди упорита в преследването на целта си и дано успееш!От все сърце пожелавам успех и на другите момичета.
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: Felindra в Април 20, 2009, 13:25:45 pm
Прочети си първия пост и ще разбереш смисъла на изказването ми, извинявам се ако съм те обидила но не искам момичетата да остават с погрешна представа за донорските програми, според мен не е редно да се изказва мнение без да знаеш за какво става въпрос, както аз не си позволявам да говоря за стимулации, защото не съм минала по този път. Колкото и да си отваря очите човек винаги ще му убегне нещо макар и минимално. Извинявам се още веднъж но не съм искала да те обидя а просто да се казва истината. И не бъди толкова гневна все пак е хубав празник :lol:
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: мерилин в Април 20, 2009, 13:37:54 pm
Изобщо не съм гневна,а се опитах да се защитя.Все пак бях обвинена безпричинно на този "хубав празник " както ти се изрази.Забележката ти не беше за първия пост,а за това,което съм писала във втория "за божията работа".Дори и втория да е къде видя коментар за "донорски програми",за "качество на яйцеклетки",за колко пари струва.И за кое точно не казвам истината както ти пишеш?А ти прочете ли ми мнението в края където пиша,че въпреки съмненията важно е успеха и всичко др. не ме интересува.Както и да е  мисля,че спорът е безсмислен и не носи никаква полза за момичетата и за темата като цяло.УСПЕХ! :balk_602:
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: teodor в Април 20, 2009, 14:19:14 pm
Мисля, че това което е написано от "doctor" е неморално е неетично. Като за начало ние не сме доктори и няма как да проверем и дума то това, което е написано. Второ така ананимно остава само да се чудим дали и този пост не е платен.Трето как да се предпазим, като не знаем за коя или кои клиники става въпрос.Четвърто от това всичко излиза, че едва ли не да си стоим вкъщи. Пето аз съм на мнение, че всеки който е доктор или морален човек трябва да има смелост да застане зад името си и това което казва. Шесто не му вярвайте! Според мен това е манипулация! Такава спекулация с нашия живот и мечта не е никак приятна! Вярно е, че и аз съм регистрирана с никнейм, но всеки, който иска да се свърже с мен мога да му предоставя името и телефона си, защото не се притеснявам да бъда открита. Това е от мен. Мисля, че трябва да се поразровим и да намерим човека, който е написал това нещо. Ние сме пациенти и имаме права и това, което е написано трябва да бъде подплатено с факти и реални неща!
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: beauty в Април 20, 2009, 14:54:03 pm


Подкрепям написаното на 100%  :) Аз също смятам, че без излагане на действителни примери и факти написаното от doctor не ни предпазва от нищо. Не че не допускам това да е наистина така, но ако някой наистина иска да ни предпази ще даде конкретна информация къде, кой, как и т.н. както и ще застане зад думите си.
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: Ledena_luna в Април 20, 2009, 14:58:31 pm

Кой викаш е платил и за какво, кой според тебе има ползва от това изказване освен нас пациентите.
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: krassita в Април 20, 2009, 15:01:58 pm
Няма факти и действителни примери, но тази тема малко ме жегна като човек, започващ втора процедура. Дано има достатъчно морал у докторите, работещи в АРТ клиники, и не ни дават повод да се съмняваме в такива ужасни неща. Какъв човек трябва да си, за да се подиграваш с хора, чието единствено желание е да си имат дете, и са готови на всичко за да го постигнат?
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: Ledena_luna в Април 20, 2009, 15:08:07 pm
Мисля, че това което е написано от "doctor" е неморално е неетично. ................Ние сме пациенти и имаме права и това, което е написано трябва да бъде подплатено с факти и реални неща!

Подкрепям написаното на 100%  :) Аз също смятам, че без излагане на действителни примери и факти написаното от doctor не ни предпазва от нищо. Не че не допускам това да е наистина така, но ако някой наистина иска да ни предпази ще даде конкретна информация къде, кой, как и т.н. както и ще застане зад думите си.
Абе някой иска ли наистина факти като пита къде да си направи процедурата или операцията, доверяваме се в общия случай на болшинството изказани мнения, но какво ни гаратнира, че всичко това е вярно. Пак повтарям този пост е тема за размисъл, а не реклама или антиреклама и неразбирам защо се опитвате да го причупите през собствената си параноя. Не искате ли да има стандарт и контрол в клиниките? Е, аз искам! Не искате ли да знаете,  ако се нуждаете от донор че той е физически и психически здрав. Вярно е невежеството е блаженно и колкото по-малко знаеш толкова "по-лесно" ти минава процедурата.
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: cygnus в Април 20, 2009, 15:34:01 pm
Да и още нещо да добавя. Когато някой каже истината една голяма част скачат - едните защото не са се замислили когато са прочели поста, а другите, защото не искат да се замислят. Наистина мисленето е трудна работа.
Замисляли ли сте се защо консултантите почти не пишат във форума? Възможно ли е според вас един доктор да отговаря на въпросите ви и в съседната тема да чете как го плюят и обвиняват - или него или професията му? Защо щом е доктор трябва да е от другата страна? Не мислите ли, че имаме обща борба?
И кое според вас е провокативното - че някой ви накара да се замислите?

Факт ли са масово фалшиво положителните тестове и мнимите бременности с УЗ при ЧХГ 20 - как се вижда сак при такова ЧХГ? И започването на втора трета и четвърта процедура на тъмно?
Факт ли е, че не ни дават документацията, която ни принадлежи?
Факт ли е, че са единични случаи процедурите, в които ни се дават снимки на ембрионите?


На кого му пречи да не сме информирани - на нас самите най-много пречи!
Но едно е комичното и жалкото в тази история и причина много стойностни хора да престават да пишат - конфронтацията с тези, на които най-много разчитаме - лекарите. И вместо, когато ти протегнат ръка да си благодарен, резултатът е хапене и плюене, вместо цивилизовано да поискате повече информация и отговори на въпроси - но и това е много трудна работа - да измислиш и формулираш правилно въпрос. Къде къде по лесно е да обиждаш. Защото преди форума не беше такъв и за да се върне предишното му състояние една трета от мненията в тази тема трябва да са изтрити. Защото преминаха отдавна добрия тон.

И смея да кажа, че отдавна не е имало смислена общовалидна за всички  дискусия в АРТ-а (изключвам темите за взаимопомощ по специфични медицински въпроси). Надявам се да не я доведем до ключ.
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: sixsens в Април 20, 2009, 15:41:54 pm
Мисля, че това което е написано от "doctor" е неморално е неетично. ................Ние сме пациенти и имаме права и това, което е написано трябва да бъде подплатено с факти и реални неща!

Подкрепям написаното на 100%  :) Аз също смятам, че без излагане на действителни примери и факти написаното от doctor не ни предпазва от нищо. Не че не допускам това да е наистина така, но ако някой наистина иска да ни предпази ще даде конкретна информация къде, кой, как и т.н. както и ще застане зад думите си.
По принцип е така, но ако този човек беше застанал с името си и беше казал имена на клиники, щеше да бъде разкъсан на парчета.Именно тогава щяхте да го обвините в нечестност, в опит за реклама и т.н....не че и сега не го обвинявате, ама пак повтарям, във всяка една реклама се споменава името ма продукта - в поста на доктор, аз не видях такова :wink:
И както казах и в предишния си пост, ако не бе така нападнат и заклеймен, човека може би щеше да уточни нещата и да изложи и факти.Но сега вероятно съжалява, че се е опитал да помогне.Вие бихте ли помогнали на някого, който ви оплюва, бихте ли се опитали да обясните..едва ли!
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: Felindra в Април 20, 2009, 15:43:27 pm
Права си Ledena_luna, но моля те кажи ми как да погледна във файла си и да видя кой ми е донор или да се доверя на лекаря си? Правя второто не защото ми е по-лесно просто нямам достъп до такава информация и се доверявам нямам избор.
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: Ledena_luna в Април 20, 2009, 15:50:25 pm
То въпроса не е кой е донора, а да има закон който и да се следи дали се изпълнява т.е. огран за контрол, но такъв в България няма.
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: bubata в Април 20, 2009, 16:21:42 pm
Айде сега няма контрол, агенция по трансплантацииите е контролен орган, която задължава клиниките да работят по определен стандарт, по тази причина документацията за всяка една процедура е огромна. Ембриолозите повче пишат, отколкото стоят в боксовете. Яйцеклетки, ембриони всичко е номерирано и описано как точно се развива. Добре, че на плувците не им слагат номера, щот тогава не знам как щяха дасе оправят.
Искам да попитам, като не сме медицински лица (и то точно в тази област)и да ни предоставят всичката тази информация, какво точно ще разберем? Ще се позовем на четеното в нета, на познанията ни от споделен опит?
Ако дойде при мен клиент и попита, как точно ще направя даден анализ и аз взема та му обясня, дали ще е по спокоен, че анализа ще е точен? Може да ме разбере химик и то химик аналитик, за останалите резултата е важен. Същото е и в клиниките, айде да не се правим на по разбиращи от лекарите.
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: cygnus в Април 20, 2009, 16:32:00 pm
Бубе, ние не можем да я разберем (в общия случай де, ние с тебе сигурно ще можем ;) ) , но пък тя си остава за нас и всеки лекар, който ни лекува от тук нататък ще има поглед върху нея и ще си направи нужните изводи за да продължи адекватно с нашия случай.
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: bubata в Април 20, 2009, 16:35:14 pm
cygnus, факт ли е че при ЧХГ 1500 и видян сак, нямаше развила се бременност, това от лош ембрион ли е или от скапаната ми лигавица? Смята ли се за фалшиво положителен тест? Мисля, че освен онова, което е свършил екипа по време на процедура, особено значение има и индивидуалността на организма, нещо което никой не може да предвиди. За мен всичко опира до доверието в екипа, ние не можем сами да си правим процедурите, можем само да изберем на кой да се доверим. А ако в някоя клиника се спекулира с всичко това, то тя ще затвори врати. Възниква въпроса "А докато затвори?", да винаги има риск, но риск има във всичко, дори когато ходим пеша по улицата. Едва ли има хора, които създават клиника(фирма)и искат тя да се провали.
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: cygnus в Април 20, 2009, 16:39:45 pm
Бубе, в този случай си има регистрирана бременност и не се смята за фалшиво положителен тест, нито за химична бременност. Но при ЧХГ 20 просто няма как да се визуализира плоден сак.
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: bubata в Април 20, 2009, 16:41:17 pm
Бубе, ние не можем да я разберем (в общия случай де, ние с тебе сигурно ще можем ;) ) , но пък тя си остава за нас и всеки лекар, който ни лекува от тук нататък ще има поглед върху нея и ще си направи нужните изводи за да продължи адекватно с нашия случай.
Вероятно имаш в предвид документацията, може би си права, това късае случаите в които се сменя клиниката - да така е. Но пък и тогава, никой лекар не се доверява на резултати, които не са от неговата клиника, понякога имат право, понякога - не. Последния път когато смених клиниката, от старата не ми дадоха документацията и почнахме отначало. Да с това съм съгласна, но съгласи се, не можем ние да си съхраняваме документите и при всяко ходене да си ги носим.
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: bubata в Април 20, 2009, 16:43:54 pm
Бубе, в този случай си има регистрирана бременност и не се смята за фалшиво положителен тест, нито за химична бременност. Но при ЧХГ 20 просто няма как да се визуализира плоден сак.
Така е, за това не споря. Споря за това, че като ни дадат снимка или ни покажат ембрионите, ние нищо не разбираме от видяното. А едва ли преди трансфер, някой ще хукне по други доктори за да пита, дали са добри или не.
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: cygnus в Април 20, 2009, 16:44:46 pm
Принципно не би трябвало да е така. Най-правилно е да има електронна система както е в САЩ и всеки да си има досие в нея, което може да бъде достояние на всеки лекуващ лекар и всичко вътре да е описано подробно и точно. И аз винаги съм се мъкнела с 4 сантиметрова папка с документация - спермограми, протоколи от IVF, снимки, изследвания и каквото се сетиш.
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: Lisko в Април 20, 2009, 17:57:07 pm
Да и още нещо да добавя. Когато някой каже истината една голяма част скачат - едните защото не са се замислили когато са прочели поста, а другите, защото не искат да се замислят. Наистина мисленето е трудна работа.
Замисляли ли сте се защо консултантите почти не пишат във форума? Възможно ли е според вас един доктор да отговаря на въпросите ви и в съседната тема да чете как го плюят и обвиняват - или него или професията му? Защо щом е доктор трябва да е от другата страна? Не мислите ли, че имаме обща борба?
И кое според вас е провокативното - че някой ви накара да се замислите?

Факт ли са масово фалшиво положителните тестове и мнимите бременности с УЗ при ЧХГ 20 - как се вижда сак при такова ЧХГ? И започването на втора трета и четвърта процедура на тъмно?
Факт ли е, че не ни дават документацията, която ни принадлежи?
Факт ли е, че са единични случаи процедурите, в които ни се дават снимки на ембрионите?


На кого му пречи да не сме информирани - на нас самите най-много пречи!
Но едно е комичното и жалкото в тази история и причина много стойностни хора да престават да пишат - конфронтацията с тези, на които най-много разчитаме - лекарите. И вместо, когато ти протегнат ръка да си благодарен, резултатът е хапене и плюене, вместо цивилизовано да поискате повече информация и отговори на въпроси - но и това е много трудна работа - да измислиш и формулираш правилно въпрос. Къде къде по лесно е да обиждаш. Защото преди форума не беше такъв и за да се върне предишното му състояние една трета от мненията в тази тема трябва да са изтрити. Защото преминаха отдавна добрия тон.

И смея да кажа, че отдавна не е имало смислена общовалидна за всички  дискусия в АРТ-а (изключвам темите за взаимопомощ по специфични медицински въпроси). Надявам се да не я доведем до ключ.
Ей това е което мисля и аз, но нямам дар словото на Cygnus.
Иска ми се да има и други лекари и медицински лица, които да се включват и споделят, да ме учат какво имам право да направя, колко мога да искам докато лежа за поредната пункция или след нея, преди трансфера или след него...Да, аз искам да знам какво се случва, без да се налага да затруднявам и без това многото работа на човека на когото съм се доверила и поверила.
Благодаря ти Doctor-e, който и да си, където и да работиш. Успех.
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: мерилин в Април 20, 2009, 18:40:30 pm
Напълно подкрепям,Лиско! :balk_47:
Аз също смятам,че човека заслужава възхищение и благодарности за това,което е написал.Мисля,че единствената му цел е била да ни даде някой съвети,с които да ни бъде полезен.Казва неща,които се случват.Изобщо не съм съгласна с тези,които го обвиняват в неетичност и го нападат.Съмнения и колебания всеки има в борбата с проблемното забременяване.Това е нормално.Сблъсквали сме се с какви ли не доктори,клиники и т.н. през дългите години на чакане,за да постигнем своята цел.За съжаление нямаме избор и им се доверяваме,но не трябва да бъде сляпо.Добре,че има такива хора,които да ни отварят очите за някой работи.Нека да не ги оплюваме по стар български обичай!
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: sixsens в Април 20, 2009, 19:25:05 pm
Напълно подкрепям,Лиско! :balk_47:
Аз също смятам,че човека заслужава възхищение и благодарности за това,което е написал.Мисля,че единствената му цел е била да ни даде някой съвети,с които да ни бъде полезен.Казва неща,които се случват.Изобщо не съм съгласна с тези,които го обвиняват в неетичност и го нападат.Съмнения и колебания всеки има в борбата с проблемното забременяване.Това е нормално.Сблъсквали сме се с какви ли не доктори,клиники и т.н. през дългите години на чакане,за да постигнем своята цел.За съжаление нямаме избор и им се доверяваме,но не трябва да бъде сляпо.Добре,че има такива хора,които да ни отварят очите за някой работи.Нека да не ги оплюваме по стар български обичай!
Ей за това говорих през цялото време! :good_post:
Все пак в спора се ражда истината, надявам се, че и останалите ще разберат каква всъщност е темата на темата :P В крайна сметка всички говорим за едно и също, но не можем да се разберем!Истината си остава истина, дори когато си затваряме очите за нея!
Аз мисля че доста се измести темата от същността.Човека се опита да ни каже нещо, което повечето от нас вече знаят.Целта беше да се дискутира въпроса, а не да се оплюва автора.Дайте да спрем дотук, защото вече става грозно!
Желая успех на всички и дано всяка от нас е намерила правилния лекар, с който заедно да доведе борбата докрай!
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: Eфирче в Април 20, 2009, 21:20:05 pm
doctor ,простете моята мнителност, но тя е нормална , когато Вашата доброжелателност се проявява в един точно определен момент.
Първият ми въпрос към Вас - защо сега?

В долните цитати твърдите, че  медийните изяви на Вашите колеги са приоритет само на тези от тях, които са "шарлатани" ,а глупостите по медиите, сочите като един от основните  аргументи, за да пишете тук. osi_10
Пиша Ви тези редове ,защото  от една страна съм изпълнен/а с отвращение , а от друга все по-трудно мога да търпя глупостите ,които се изнасят в различните медии................
......Не се избирайте ин витро център само според това , което сте прочели или гледали по медиите.В общия случай най-саморекламиращите се са и най-големите шарлатани.

От друга страна , обаче:
Работя в „реномиран”  ин витро център и ще си позволя да изнеса вътрешна информация...................................................
Всички лъжем и/или манипулираме резултатите.............
Пред какъв избор ни поставяте?

Ако оценката на клиниката, в която работите е в кавички и сам/а си признавате,че участвате в лъжи и манипулации, питам се защо трябва да вярвам в добронамереността на Вашите съвети ?
Питам се и още нещо, вярват ли Ви.......вашите пациенти?
Ако пък сте толкова загрижен и отвратен,както твърдите, защо не изнесете тази важна информация на контролния орган, както разбрахме има такъв. Така помощта Ви ще бъде съвсем реална!

Иначе има много истина в написаните от Вас акценти и тези от нас, които отдавна са по-този път ги знаят,но както вече писаха момичетата изборът ни е само един - на кого да се доверим?
Защото и цял куп документи да ми връчат, не аз съм компетентна да регулирам дейността на  един специализиран екип, нито има гаранция ,че тази информация ще бъде  достоверна?
В този смисъл не виждам особена полза от Вашите съвети.


Тези ценрове правят предимно бизнес и Ви възприемат като клиенти , а не като пациенти.
Повярвайте ми , това ме устройва и силно се надявам да е така, защото клиентът е религия за онзи , който държи на себе си , собствения си бизнес и неговото бъдеще!  :)
А доволният клиент, освен финансова коректност ще се отблагодари и с безценната жива реклама.
Успех Ви желая!
Ще се радвам да прочета отговорите Ви!
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: лили в Април 20, 2009, 21:29:28 pm
е такива некви глупави неща и аз се питах.
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: teodor в Април 21, 2009, 00:27:29 am
Да добавя, че аз не искам да плюя никой! Момичета, не се доверявайте на хора, които се представят за доктори, а може и да не са! Искам да питам и какво от това, че ни ги каза тези неща? Нима си мислите, че сме толкова добри, че ако искат няма да ни излъжат? И ако този човек наистина е доктор нека да го докаже, защото нали е давал клетва, така ли мисли за пациентите! А за ЧХГ искам да кажа, че моят доктор  предположи, че има бременност още преди да дойде цикъла и позна!  Да, представи си, ЧХГ не е единствения показател за бременност. Моят съвет е не се оставяйте да ви манипулират. А, аз съм една от вас и на мен също ме интересува всичко, но никога не забравям, че колкото и да знам, не съм доктор!
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: rossy * в Април 21, 2009, 00:42:17 am
Ефирче точно това имах в предвид  мила! Благодаря ти ,че си го написала толкова ясно!Пак се потретвам ,че не искам да обиждам никого , но много бих била благодарна , ако доктор отговори на въпросите!
всички знаем за кои клиники/доктори се споменава ,че наблягат на медийните изяви , но нека да не забравяме че и голям принос имат точно те в развръзката с ФОНДА !
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: мерилин в Април 21, 2009, 08:23:59 am
Момичета,аз мисля,че доктор не е искал да наклевети никой,а просто посочва някой манипулации и нередности,които се извършват в гилдията и за да е по-достоверно казва ,че и той е от бранша/за което му прави чест/,можеше и да си замълчи.На никого не е полезно да обсъждаме той дали е лъжец,манипулатор и т.н.По важното е че казва очевидни истини,които за съжеление се случват.Нека да извлечем поука от написаното и както някой във форума споменаха да се посочат някой неща във връзка с това,които могат да се направят за по силен контрол от страна на държавните органи.Имаше предложение за вкарване на данните в електронна система и т.н.Ще повторя sixsens-нека обсъждаме темата,а не автора!
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: *Snow-white* в Април 21, 2009, 13:09:47 pm
Напълно съм съгласна с мнението на Ефирче, както и постовете на bubata.
Въпросния доктор ли си, какъв си, вместо да разбунваш духовете тука и още повече да объркваш и без това достатъчно изтормозените глави на момичетата, да се чудят сега какво точно им предстои и няма ли да бъдат някъде прецакани,
ако е истина това, което изнасяш, по-добре уведоми съответния контролен орган, който има правомощия да вземе отношение по въпроса и да реагира на това. Какъв контрол мога да упражня аз като пациент, как мога да разбера дали тоз аджеба ембрион е точно от моята яйцеклетка и сперматозоида на мъжа ми, и даже снимката на ембриона, която ще ми дадат, ако си изискам, гарантира ли ми, че в катетъра при трансфера се намира точно този ембрион от снимката. Никой /от пациентите/ не може да бъде сигурен какво точно става в лабораторията и тук идва мястото на доверието. В противен случай ще параноясам, че във всяка клиника ще ме прецакат по някакъв начин.
Аз искам да питам доктора и ако има доблестта да ми отговори - всички знаем кои са най-медийно и интернен отразените клиники, 3-4 са в БГ. Може ли да каже, че казаното от него важи за една, няколко или всички от тези клиники?
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: farfalla в Април 21, 2009, 13:40:56 pm
И като уведоми контролния орган - какво? Някои хора май наистина не осъзнават в каква държава живеем или по скоро в каква липса на държавност, законност и морал живеем. Контролния орган сме ние. И ако и ние абдикираме от тази си роля - наистина тежко ни и горко. Не съм на мнение, че всяка изписана дума по форумите и то анонимно трябва да се взема за "чиста монета", но да упрекваш хората, че се съмняват в нещо - също е нелепо. Алармата е пусната - който иска вярва, които иска - не. Всеки прави своя избор сам, за да не се сърди на другите после.
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: lina!!! в Април 21, 2009, 23:25:45 pm
Здравей гост! :D
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: krassita в Април 22, 2009, 18:58:25 pm
Ако има навити, хайде да започнем да публикуваме снимки на ембрионите си в отделна тема и да видим, ще има ли повтарящи се...
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: Мецани в Април 22, 2009, 19:36:20 pm
Изчетох всички постове по темата и не виждам смисъл да се напада doctor.Всеки има своя гледна точка,за да си направи необходимите изводи.Едни казват една истина ,други - друга истина,а релната истина е някъде по средата.Както се продават бебета,така се продават и яйцеклетки и се подменят ембриони.Не казвам ,че това общонационална практика,но не може и да се отрече,че съществува.
Да, няма смисъл да се превръщаме в параноици,но няма смисъл и да се превръщаме в конспиратори.Смятам,че сме ителигентни жени и всяка една от нас ще реши как да процедира и покакъв начин да защити правата си.Като пълноправни граждани и данъкоплатци на тази държава, ние имаме право на цялата документация ,свързана с нашето здраве и с нашите пари.
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: Eфирче в Април 23, 2009, 13:33:32 pm
Както се продават бебета,така се продават и яйцеклетки и се подменят ембриони.Не казвам ,че това общонационална практика,но не може и да се отрече,че съществува.
Е това, подчертаното ми се струва вече твърде преувеличено.
Режисира се някакво фентъзи, че пък и се вживяхме в него.
Честно ви казвам , много ви се развихри въображението.
Влезе г-н или г-жа Доктор, хвърли бомбата и гледа сеир. Питахме тук няколко "конспираторки", някакви нещица, ама нъц , отговор не идва....
Между впрочем , автора на темата не е говорил за размяна на ембриони , а за снимките им с подозрения, че в клиниките се извършва copy-paste.
ОК, възможно е !
Чувала съм, без да съм сигурна , че това е правено и със записи на лапароскопии.
Подчертавам-чувала съм,не съм сигурна , че е така.
И вместо да влизам във филими , взех та прочетох цялата НАРЕДБА № 28 ОТ 20 ЮНИ 2007 Г. ЗА ДЕЙНОСТИ ПО АСИСТИРАНА РЕПРОДУКЦИЯ от сайта на Изпълнителна Агенция по трансплантация, та да видя, как аджеба е уреден този прословут контрол.
Е, видя ми се достатъчно добре и уреден в най-дребни детайли, нормативен акт.
Който има желание , да го прочете ето от тук:
http://bgtransplant.bg/legislation.php?page=2

ето няколко цитата:
Цитат
Чл. 19. (1) Гамети и зиготи се поставят в тялото на жената, след като поставящото лице ги е идентифицирало еднозначно и се е уверило в произхода им и в информираното съгласие на жената, в която се поставят.
(2) В случай че се констатира или подозира нарушаване на принципа за проследяемост на произхода и пътя на гаметите и зиготите, към поставяне не се пристъпва.
(3) Всички данни по поставянето на гамети или зиготи в тялото на жената са информация, която се регистрира в лечебното заведение, извършило поставянето

Цитат
(2) Експертизата на яйцеклетки включва:
1. идентификация на яйцеклетки и кумулусно-овоцитни комплекси;
2. оценка на зрелостта на яйцеклетки;
3. оценка на морфологията на яйцеклетки;
4. оценка на оплождането на яйцеклетки.
(3) Експертиза на яйцеклетки се извършва чрез микроскопиране в обособени структури по асистирана репродукция:
1. при спазване изискванията за етикетиране и проследяемост на яйцеклетки;
2. в условия на стерилност;
3. в съдове и хранителни среди, предназначени за това;
4. в условия на температурен комфорт;
5. при стремеж към минимално времетраене на експертизата с цел минимизиране излагането на яйцеклетките на неблагоприятни фактори от околната среда.
Чл. 22. (1) Експертизата на сперматозоиди се извършва:
1. след тяхното получаване (в рамките на 60 min);
2. след размразяване на криоконсервирани сперматозоиди;
3. след обработка преди класическо ин витро оплождане или преди поставянето им в тялото на жената при инсеминация или GIFT;
4. след обработка преди и по време на ICSI;
5. след обработка преди тяхната криоконсервация;
6. на следващия ден след класическо ин витро оплождане.
(2) Експертизата на сперматозоиди най-малко включва:
1. обща характеристика и оценка на изследвания материал (семенна течност, размразена суспензия от сперматозоиди, биопсичен материал, урина и др.);
2. обем на материала;
3. концентрация на сперматозоидите и общ брой;
4. подвижност на сперматозоидите;
5. морфология на сперматозоидите (по стриктни критерии на Крюгер);
6. общ брой подвижни сперматозоиди;
7. наличие на дебрис, микроби и други клетки.
и т.н. и т.н.
Предвидени са месечни и ежегодни отчети, регистрации на яйцеклетки и зиготи в специални регистри....
Не твърдя, че всичко това се спазва 100%, опазил ме Бог , от такъв наивитет.
Но твърдя, че целия този процес , нито аз , нито някой друг може реално да контролира!
Ако някой мисли обратно на това , много моля да посочи начина ,стъпка по стъпка от момента на пункция до трансфер-как ще приложи едноличен контрол????

Подмяна на ембриони , толкова лесно доказуемо в последствие деяние, на кого му е притрябвало? 8).....





 
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: jam в Април 23, 2009, 14:05:32 pm
Ефирче, наредбата хубава, ама знаеш ли колко от клиниките на практика я спазват в частта й за отчетността? и дали има санкции от страна на АП за неспазване на тая отчетност?
България няма проблем с липса на наредби и закони - има проблем с прилагането им на практика.
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: Eфирче в Април 23, 2009, 14:09:30 pm
Ефирче, наредбата хубава, ама знаеш ли колко от клиниките на практика я спазват в частта й за отчетността? и дали има санкции от страна на АП за неспазване на тая отчетност?
България няма проблем с липса на наредби и закони - има проблем с прилагането им на практика.
Джам , това казвам и аз.
Проблемът е ,че не виждам алтернатива.
Остава ми да вярвам на лекаря си , екипа му , както и в тяхната етика.
Ако липсва и доверието, тогава какво остава...


п.п.Всъщност, колкото и да е ленив един контролен орган, няма как да не се "раздвижи" при подаден сигнал.
Говоря в общия смисъл и от опит. Един входящ номер струва много повече от информационна бомба в обществен форум.
Затова в един от постовете, споменах на автора, че данните му е по-добре да бъдат изнесени пред оторизиран орган.
Ние можем да предполагаме, той/тя знае и има доказателства.
Ами като изпитва емпатия към нас , нека го направи!
Но не беше това целта, според мен.....
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: Мецани в Април 23, 2009, 15:33:29 pm
 Eфирче ,защо толкова на нож я приемаш темата?Какво толкова е станало?Всяка една от нас изразява мнението си.Винаги ще има някой,който да пуска такива неудобни теми

Явно не се ме разбрала,аз не съм фен на конспирациите и определено не съм фен на фентъзито,просто съм реалист.Сблъсквала съм се с достатъчно парадокси в живота си,за да приема, че всичко е възможно да се случи и направи,че хората нямат много много морал.Щом едно бебе може да се изтъргува като вещ,какво остава за осталите неща.
А относно контролните органи в БГ няма да ми стигне сигурно един цял ден да посочвам примери колко съвестно си изпълняват задълженията.
Няма смисъл да се убеждаваме една друга в това кой е крив,кой е прав - все пак това е тема като всички останали.
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: eterna в Април 23, 2009, 21:57:23 pm
Защо според вас клиниките(като са толкова емпатични) не дават документите на пациентите си - имам предвид протоколите от стимулации и инсета? Аз имам 4 опита в една клиника, сега посещавам друга и понеже нямам документи(от първата клиниката не искат да ми ги дадат) в новата клиника започваме от АБВ... Тези 4 протокола от стимулации биха дали насока на новия ми доктор как да работи, каква стимулация да подбере, среда за ембрионите и тн...Е не е ли всичко търговия...И да си кажа - хич не искам да ме третират като клиент, защото в България обикновено клиентът е човек, когото трябва да надлъжем,за да му вземем парите, а не да обслужим максимално коректно. Аз също имам едно наум по отношение на това, което става в клиниките поради факти, с които сама съм се сблъскала.
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: rossy * в Април 24, 2009, 00:38:18 am
eterna  това ,че клиниките не дават документите от предните ти процедури си е направо подсъдимо! Това са твои лични документи от които би трябвало те да си извадят копия ,ако искат да ги имат! Ей такива абсурди вече....

Ефирче :balk_50: подкрепям мнението ти ОТНОВО!
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: ази в Април 24, 2009, 18:44:52 pm
Аз пък се чудя (сигурно аз съм сбърканата...) как може да не си водите свой личен протокол на всяка стимулация, а да разчитате само на онзи в клиниката?!?! Дори и да не са недобронамерени, най-малкото от разсеяност някой може да потурчи протокола и ... падна коня в ряката. Има да се чудите после какво да ви се бие, колко бяха фоликулите (недай боже лекаря да не помни).
Аз си водя паралелен протокол и нямам грижи после с документацията. А да не говоря, че от клиниката ми дадоха дори снимки от ултразвука на фоликулите ден по ден - нещо, което не знам някой лекар да иска да гледа, при смяна на такъв.
Не обвинявам никого. Пак казвам - сигурно аз не съм добре да си водя толкова подробна лична документация, склонна съм да го вярвам.  :lol:
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: *Snow-white* в Април 24, 2009, 19:17:20 pm
Аз също при двата ми опита съм си водила записки за вид ФСХ препарат, дози, фоликули брой и размери, лигавица, извадени яйцеклетки, оплодени, върнати, всичко. Затова не ми е проблем това.
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: krassita в Април 24, 2009, 20:27:44 pm
Ази, според мен си си добре, освен ако и аз не съм сбъркана. Правя същото. Дори наскоро смених клиниката и док ми поиска инфо за предното инвитро, и му дадох макар и напечатан от мен документ, но цялата информация си е там.
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: Eli7 в Април 24, 2009, 20:42:29 pm
Момичета и аз минах преди няколко години по вашия път. Не се затормозявайте с недоверие към клиника или екип. Един от ключовете към успеха е доверието, започне ли се  с ама тук може за това да ме излъжат и дали еди какво си...нещата не вървят в правилната посока. Мислете положително и имайте доверие на лекарите си, на тях също не им е лесно, а и знам колко се радват , когато постигнат успех! За мен този постинг на ТОЗИ уж доктор е злонамерен и затруднява допълнително пътя ни, може да има вярни неща в него, но наистина не ни помага. Отваряйте си разбира се очите на 4, но и вярвайте и мислете позитивно, че вашето съкровище скоро ще дойде и това , което правите е най правилното! Слънчеви дни ви желая!(http://)
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: doctor в Април 24, 2009, 20:48:26 pm
Цитат
doctor ,простете моята мнителност, но тя е нормална , когато Вашата доброжелателност се проявява в един точно определен момент.
Първият ми въпрос към Вас - защо сега?
Доколкото схващам, намекът е ,че темата съвпада със стартирането на ФОНДА.Радвам се , че го създадоха и поради надеждата , че след като държавна институция отпуска парите , то тя най-вероятно ще следи за това как и с какъв резултат ще се използват.Между другото единствената смислена проверка на ин витро центровете (ОТ СЪЗДАВАНЕТО ИМ)беше направена поради стартирането на ФОНДА.За съжаление тя касаеше само организацията на работата , а не резултатите, но и това е нещо.
Цитат
Пред какъв избор ни поставяте?
Изборът е Ваш.Аз се опитвам да Ви информирам.При някои , доколкото схващам със съмнителен резултат. :D
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: Eфирче в Април 27, 2009, 17:14:32 pm
Цитат
doctor ,простете моята мнителност, но тя е нормална , когато Вашата доброжелателност се проявява в един точно определен момент.
Първият ми въпрос към Вас - защо сега?
Доколкото схващам, намекът е ,че темата съвпада със стартирането на ФОНДА.
Да, това беше намекът.

Радвам се , че го създадоха и поради надеждата , че след като държавна институция отпуска парите , то тя най-вероятно ще следи за това как и с какъв резултат ще се използват.Между другото единствената смислена проверка на ин витро центровете (ОТ СЪЗДАВАНЕТО ИМ)беше направена поради стартирането на ФОНДА.За съжаление тя касаеше само организацията на работата , а не резултатите, но и това е нещо.
Всички се радваме за това. Но въпросът(между редовете) беше, защо не ни информирахте преди да се появи Фонда?

Изборът е Ваш.Аз се опитвам да Ви информирам.
Разбира се , че изборът е наш. Въпросът бе зададен в контекста на Ваше изказване в стил "Всички са маскари".
Остават неясни  мотивите Ви да ни информирате....

Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: jam в Април 27, 2009, 17:26:47 pm
нека не търсим под вола теле, все пак...
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: Мери М. в Април 27, 2009, 20:53:15 pm
Питам се колко добронамерени могат да бъдат подобни теми от анонимни потребители?

С псевдоним “доктор” каква всъщност е ползата на дори вярна информацията за нас?

Всички ние сме реалните пациенти, избрали или търсещи реален доктор.

Нека помислим, какво полезно ни дава "доктор", без да посочва нито едно конкретно име или клиника?

Какво са нашите алтернативи, като вече информирани от този добър човек пациенти?
1. Да обикаляме клиниките като кръчми, докато изберем своя лекар?
Какъв може да бъде този избор и по какви критерии?
2. Да влезем в грозни конфликти с лекари, за да въвеждаме по донкихотовски несъществуващи практики в избраната от нас клиника? 
3. Да променим системата на здравеопазване в България?
4. Ще се иксираме сами?
5. Да се откажем от всякакъв род АРТ мероприятия?

Какво, обаче,  ми отнема информацията на "доктор"?
Първо  – доверието, второ чувството за нормална перспектива. Всъщност най-ценното, защото то е моят  принос  в цялата  тази АРТ баница ... 

Предпочитам недоверието ми да бъде насочено към постинги, написани от  някой, който не се осмелява да застане открито зад думите си, отколкото към всеки от най-критикуваните във форума лекари.

Гледам много от елита на форума застават зад думите на доктор, но откъде всъщност сте сигурни зад какво заставате? Дали е доктор, дали стажант медик, дали начетен тинейджър, дали обикновен психопат? Тази анонимност не ви ли притеснява?


Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: jam в Април 27, 2009, 23:07:13 pm
аз лично заставам зад ето това мнение по темата:

Цитат
Някои хора май наистина не осъзнават в каква държава живеем или по скоро в каква липса на държавност, законност и морал живеем. Контролния орган сме ние. И ако и ние абдикираме от тази си роля - наистина тежко ни и горко. Не съм на мнение, че всяка изписана дума по форумите и то анонимно трябва да се взема за "чиста монета", но да упрекваш хората, че се съмняват в нещо - също е нелепо. Алармата е пусната - който иска вярва, които иска - не. Всеки прави своя избор сам, за да не се сърди на другите после.
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: teodor в Април 28, 2009, 00:07:53 am
Mmary, подкрепям те напълно. Браво и аз мисля като теб. А що се отнася до това, което е написал doctor, смятам лично да го занеса на моят доктор, за да го прочете. Не може така да се подиграват и спекулират с нашите съдби. Мисля си, че наистина трябва да се вземем в ръце и да не се оставяме,на една такава непотвърдена информация, да ни изкарва извън релси. Достатъчно са ни всички останали неща. И аз имам предложение - да се опитаме да разберем ,нещо повече за въпросния doktor.
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: Мери М. в Април 28, 2009, 00:10:35 am
За държавата не ми се говори изобщо ... обаче моралът ние го носим ...
И трябва да преценяваме кога изписваме вежди и кога бодем очи ...

И моля, кажете ми как пациента може да контролира нередностите казани от "доктор"? Може единствено да потънем в съмнения и параноя ... 
Защото няма потребител който не се е замислил дали това не е неговата реномирана клиника ...
Дали не е /по азбучен ред, за да няма пристрастия/: д-р Александров, д-р Владимиров, д-р Димитров, д-р Емин, д-р Конова, д-р Николов, д-р Стаменов, д-р Табакова, д-р Тодоров, д-р Щерев?

Зрънцето на съмнението вече е посято. Няма чисти - има само заподозрени ...
 

Еми, аз не се чувствам по-информирана - единствено по-объркана.

teodor, аз не изключвам верността на написаното, за огромно съжаление. Но не може ползата за пациента от постинга да е само поредното отчаяние от системата на здравеопазване у нас и всяване на недоверие към всички лекари ...

Като имаш нещо да кажеш има печатни медии, има електронни медии ... Като ще е по този начин, по-добре да не се прави  yahoo_33
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: eterna в Април 28, 2009, 00:47:21 am
mmary, всички въпроси, които този "доктор" поставя, съм си ги задавала много преди тук да стане въпрос за това. Възможно е и да съм мнителна, но за всеки зададен въпрос е имало конкретна случка или причина. И знаеш ли колко е ужасно да си задаваш тези въпроси и да няма как да получиш отговор. Това са проблеми по които може да поговори, да се обсъдят и пациентските организации да ги поставят на "дневен ред". Ако аз и ти сега сме объркани - нали за напред може да се направи да не е така. Създаде се фонд благодарение на "Зачатие" и "Искам бебе", едва ли един пациент или един доктор можеха да го направят. Едва ли един "дори и да е доктор" може да промени системата. Мисля, че не трябва да се дискутират определени клиники или доктори, а ситуацията и закона.
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: teodor в Април 28, 2009, 01:04:45 am
Mmary,надявам се,че си ме разбрала правилно, аз съм на същото мнение, че начинът не е най-подходящ.
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: Мери М. в Април 28, 2009, 01:12:00 am
eterna, съгласна съм с теб, но поставянето на дневен ред на всички тези въпроси може да стане само и единствено от легитимни участници. От анонимни такива, нищо няма да се случи ...

мен не ме устройват решения от рода на оправяйте се сами, информирахме ви, имате глави на раменете ... защото, пак повтарям, освен дълбоко недоверие, във всеки с бяла престилка, този подход нищо друго не носи ...

да, teodor, на едно мнение сме  :D, с различен изказ ...

Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: teodor в Април 28, 2009, 01:17:51 am
Да ти кажа честно моят доктор не ми дава да чета тоя форум и май има право. А аз не само, че не го послушах, но и започнах да пиша в него. Това ще му го занеса с риск да ми се скара, може и да ме изгони. Но наистина си мисля, че тук има много готини момичета и, че трябва да се покрепяме взаимно, но като гледам нещата тръгват в друга посока.
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: rossy * в Април 28, 2009, 01:24:49 am
Аз пък се чудя (сигурно аз съм сбърканата...) как може да не си водите свой личен протокол на всяка стимулация, а да разчитате само на онзи в клиниката?!?! Дори и да не са недобронамерени, най-малкото от разсеяност някой може да потурчи протокола и ... падна коня в ряката. Има да се чудите после какво да ви се бие, колко бяха фоликулите (недай боже лекаря да не помни).
Аз си водя паралелен протокол и нямам грижи после с документацията. А да не говоря, че от клиниката ми дадоха дори снимки от ултразвука на фоликулите ден по ден - нещо, което не знам някой лекар да иска да гледа, при смяна на такъв.
Не обвинявам никого. Пак казвам - сигурно аз не съм добре да си водя толкова подробна лична документация, склонна съм да го вярвам.  :lol:
не мисля ,че си сбъркана. На мене ми предстои ин витро и ще се записвам всичко по процедурата , както съм правила и досега с всяко нещо , което ми се е случло(имам в предвид че съм си записала всичко по операции , лечения , коментари и т.н.) Имам цяла папка с документи и със записки.

И аз имам предложение - да се опитаме да разберем ,нещо повече за въпросния doktor.
Гледам ,че въпросният е все така добър да объркава и момичетата от други теми !

mmary заставам с 2 ръце зад твоето мнение! Влиза тука някой си там...много доброжелателен лекар , който казва че е в системата ,че лъже и т.н. и "пуска алармата" и ...оправяйте се! Нещо много гнило ми се струва!
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: cygnus в Април 28, 2009, 02:22:20 am
mmary, пропуснала си цели 79 доктора от 18-те ин витро центъра от списъка на Монк , може да се разсърдят :) Скоро правихме такъв за поканите, та за т'ва :) Нямам идея кой пише и от къде, но напълно подкрепям цитираното от jam.
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: jam в Април 28, 2009, 02:43:13 am
Да ти кажа честно моят доктор не ми дава да чета тоя форум и май има право.

да ти кажа честно, аз пък при такъв доктор като твоя не бих ходила - само заради това изказване.
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: kolean в Април 28, 2009, 02:55:15 am
Аз пък да ви кажа, да не се учудвате, ако след някой и друг ден цъфне реклама за най-прозрачният и честен новооткрит ин-витро център, с ръководител......."доктор"
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: jam в Април 28, 2009, 03:00:31 am
Аз пък да ви кажа, да не се учудвате, ако след някой и друг ден цъфне реклама за най-прозрачният и честен новооткрит ин-витро център, с ръководител......."доктор"

тук ли да цъфне тая реклама, имаш предвид?
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: Eфирче в Април 28, 2009, 12:10:59 pm
И моля, кажете ми как пациента може да контролира нередностите казани от "доктор"?

Но твърдя, че целия този процес , нито аз , нито някой друг може реално да контролира!
Ако някой мисли обратно на това , много моля да посочи начина ,стъпка по стъпка от момента на пункция до трансфер-как ще приложи едноличен контрол????

Една информация е полезна , когато носи полза. Ползата по темата се съдържа в отговора на горните въпроси. Отговори , още никой не е дал.
Една информция е вредна, когато носи вреда.Вредите вече ги изброихме.
Засегнати от тях са  онези които още висят по клиники със замечтан поглед.
За другите сигурно е интересно, какво още ще подхвърли "доктор" от кухнята, за да ни изведе от заблуди.
Една критика е конструктивна , когато е последвана от предложение за изход от критикуваната ситуация.
Една анонимна критика с неясни мотиви е просто клевета.
Клевета към:
/по азбучен ред, за да няма пристрастия/: д-р Александров, д-р Владимиров, д-р Димитров, д-р Емин, д-р Конова, д-р Николов, д-р Стаменов, д-р Табакова, д-р Тодоров, д-р Щерев?
+
пропуснала си цели 79 доктора от 18-те ин витро центъра от списъка на Монк
, за да няма сърдити. :)

Имам странното усещане за дежа вю, говоря за  ето тази тема (http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=25972.0).
Наистина ще последвам съвета на Джам и ще подминавам  настоящата тема, защото иначе ще трябва официално да поднеса извинения на Л.Филипова и да й призная, че нейният роман е на път да стане риалити.
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: farfalla в Април 28, 2009, 13:28:21 pm
Да си заровим тогава главата в пясъка и да се правим, че проблемите не съществуват и да оставим момичетата със замечтан поглед из чакалните...
Все пак е редно всеки сам за себе си да решава.
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: gallardo в Април 28, 2009, 19:29:19 pm

не всеки който пише, прави или каЗва нещо го прави За да иЗвлече някакава полЗа За себе си или да навреди на другите. помислете, вие самите Защо отговаряте на вьпросите на "новачките"? или се опитвате да помогнете на някой тук беЗ иЗобщо да го поЗнавате и вероятно никога няма да срещнете? от благородни чувства предполагам (и вярвам в това 8)). тук е може би момента да вметна, че ние всички сме "анонимни" тук, така че не раЗбирам, Защо е толкова огромно вьЗмущението, че доктора е "анонимен"?

интелигентните момичета, а ние сме такива, се радват на всяка информация, която могат да получат по темата която ги вьлнува, иЗвличат си поука и си правят иЗводи.

теЗи нападки и таЗи тенденция "да се тьрси под вола теле" е много стар и не особено красив бьлгарски обичай.
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: Ganka в Април 30, 2009, 12:20:01 pm
До сега упорито подминавах темата, но не мога да не си задам малко въпроси :?
gallardo, да интелигентни сме, съответно и анонимни тук във форума. Но пък никоя от нас не излиза и не казва категорично - лъжат те. Всяка от нас споделя информация, за пътя, който е изминала докато се е опитвала да има дете. По същия начин никой не те кара да се довериш сляпо на някоя от нас.
Да, доктора се опитва да помогне, но с какво ни помогна това, което е споделил??? Реално с нищо. Да, знаем, че има някакъв процент вероятност да се спекулира с резултатите, но пък как можем да го контролираме? Няма работещ такъв механизъм.
Някоя от нас разбира ли нещо от генетика, от гинекология, може ли да каже точно с какво се различават различните ембриони? Или пък по какъв начин може да си познаеш това, което ще ти трансферират? Може ли да направиш проверка на генетичен материал? И как ще я направиш, за да си сигурен, че точно този генетичен материал е твоя?
Навсякъде навън този въпрос е уреден правно. Просто трябва да се работи по този въпрос нещата да се уредят по този начин. И да не мислите, че навън не са възможни такива грешки?
Съмнение винаги ще има, но една такава тема не е от полза за никой. В крайна сметка успеха на процедурата е едно 50% доверие в лекаря. Ако го няма това доверие, за какво изобщо трябва да се прави процедура? Ми дайте най-добре да си останем без деца :( защото се съмняваме в лекаря си...
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: lina!!! в Декември 08, 2009, 19:30:15 pm
До сега упорито подминавах темата, но не мога да не си задам малко въпроси :?
gallardo,
Някоя от нас разбира ли нещо от генетика, от гинекология, може ли да каже точно с какво се различават различните ембриони? Или пък по какъв начин може да си познаеш това, което ще ти трансферират? Може ли да направиш проверка на генетичен материал? И как ще я направиш, за да си сигурен, че точно този генетичен материал е твоя?
Навсякъде навън този въпрос е уреден правно. Просто трябва да се работи по този въпрос нещата да се уредят по този начин. И да не мислите, че навън не са възможни такива грешки?
Съмнение винаги ще има, но една такава тема не е от полза за никой. В крайна сметка успеха на процедурата е едно 50% доверие в лекаря. Ако го няма това доверие, за какво изобщо трябва да се прави процедура? Ми дайте най-добре да си останем без деца :( защото се съмняваме в лекаря си...


А не!Аз мойте ембриони си ги познах! :DЗащо мислиш така?
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: Ganka в Декември 08, 2009, 20:01:25 pm
Защо мисля как?
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: mima_boteva в Декември 12, 2009, 12:57:03 pm
Изказването на doktor не ми помага по никакъв начин, но ми звучи много странно за написано от специалист в областта, та дори и за лекар /аз също съм лекар/.
От 10 години се борим за рожба, наистина моя съпруг и близките ми /също лекари/ са на мнение че се извършват манипулации от специалистите.
Но кажете не трябва ли и малко да бъдем лъгани, за да повярваме и чудото да стане?
Имам много опити, но не искам нищо да знам при самата процедура, това адски ме натоварва, въпреки че е невъзможно, дори ми е подтискащо че ми е ясна терминологията и действията им.
Избрах си лекаря, когато видях децата му да се разхождат в парка и поразително да приличат на родителите си.
Какво значение има детето ни как се е появило на тоя свят, по-важно е да го има да му дадем най-доброто от нас... и считам себе си за длъжна да направя всичко възможно да се случи това... Не искам нищо да знам а просто да си гледам децата...
Титла: Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
Публикувано от: evro в Декември 12, 2009, 14:44:17 pm
...Не искам нищо да знам а просто да си гледам децата...
Ще тичате заедно в парка, вярвам в това!  :hug2: