www.zachatie.org
Семейство, дом и свободно време => На чашка кафе и на халба бира => Красива и стилна => Темата е започната от: jam в Март 02, 2008, 16:15:53 pm
-
ЗАБЕЛЕЖКА:
рецептите за протеиновите дни са оцветени в червено, а рецептите за протеиново-
зеленчуковите дни са оцветени в зелено
няколко бързи и лесни рецепти за чистите протеинови дни:
1. рибена супа
пускате една глава лук в 1 литър вода с малко сол и оставяте да се свари за 15 минути. махате от огъня и пасирате. после добавяте 1-2 парчета филе хек или друга риба без кости и сварявате за още 20-тина минути. разкъсвате рибата на парченца. разбивате 1-2 яйца и застройвате. подправки - сол, черен пипер, магданоз, други по вкус.
2. пиле с кисело мляко на микровълнова (рецептата е на Мели)
вземате пилешко филе и го нарязвате на малки хапки. слагате го в йенска тенджерка, заливате с една кофичка обезмаслено кисело мляко и без да покривате с капак, слагате тенджерата в микровълновата за 40-50 минути. не се слага сол!
специално за онези, които не могат без десерт!
3. желирано "плодово" кисело мляко
една кофичка обезмаслено кисело мляко се разбива добре и се разбърква с половин пакетче разтворима напитка "Степ" или "Кенди" (те са с подсладител" с аромат по вкус (аз предпочитам ягодата и малината - стават най-добре). разтваряте 1 пакетче желатин "д-р Йоткер" по указанията от пакетчето, смесвате с млякото и оставяте в хладилник за 2-3 часа.
4. желирано прясно мляко
1/2 литър обезмаслено прясно мляко се подслажда с течен подсладител Суитли. овкусява се по желание с нескафе, с много мъничко какао или с ванилия. разтваряте 1 пакетче желатин "д-р Йоткер" по указанията от пакетчето, смесвате с млякото и оставяте в хладилник за 2-3 часа.
5. супердиетично "плодово" желе
същата рецепта като киселото мляко, но вместо кисело мляко, разтваряте "Степ"-а във вода. от това по-диетично - няма. :)
6. крем-карамел
по обичайната рецепта, но подслаждате с течен подсладител за термична обработка и не слагате карамелизирана захар, естествено.
7. прочутата палачинка на Дюкан
1 яйце се разбива с 3 супени лъжици обезмаслено кисело мляко. може да се добави щипка сода за хляб. добавят се задължителните за режима 3 супени лъжици овесени трици, разбърква се добре и се пече на нагорещен тефлонов тиган без мазнина - като обикновена палачинка. става много вкусно, може да се ползва за закуска - натюр, с извара, с шунка, или за обяд - с печено месо, като дюнер.
8. яйца по панагюрски
аз ги правя много лесно в микровълновата фурна. слагам йенска тенджерка с вода да заври, във водата малко сол и оцет, чуквам яйцата и връщам обратно във фурната до готовност. изсипват се върху обезмаслено кисело мляко. позволени подправки - сол, чесън, червен пипер.
-
Сигнус, много ти благодаря, че пусна темата. Аз на няколко пъти предлагах, но никой не реагира, а и аз мисля, че сме много малко дюканките. Много се радвам, че ще може да обменяме рецепти.
Панирано пилешко филе /бутче/
Пилешкото филе или обезкостено бутче, се маринова със соев сос, малко горчица и най-различни подправки, аз наблягам на сминдух и копър /Тодорова ми каза да ги ям постоянно и колкото мога повече/. След това разбивам едно яйце и слагам една лъжица трици за гъстота, топя месото и го запичам на грил-тигана без да слагам мазнина. След това го поливам със сос от кисело мляко, пресен замръзен копър, чесън.
И две рецепти, които си ги измислих сама, нещо като разядки са.
1. Намачквам варено яйце, извара, майонеза, горчица и подправки - сминдух, червен пикантен пипер, сух копър, къри и понякога пикантина.
2. Варено яйце, извара, кис. мляко и същите подправки.
Количеството на продуктите ги слагам на вкус, нямам точни пропорции. Всичко се разджурка хубаво. Това го ям обикновено с филето.
-
палачинката: 1 яйце, 1 с.л. извара, 2 с.л. овесени и 2 с.л. пшенични трици, 1 с.л. пр. мляко
правя си две наведнъж, че ми писна да мия тигана всяка сутрин за една палачинка само
пилешкото: на хапки в тефлоновия, малко бяло вино, къри, черен пипер, чесън
задушавам, оставям да се запече, изцеждам отгоре лимон, правя сос от 1/3 кофичка кисело мляко + 1 ч.л. горчица
дробчетата: на фурна върху много лук, черен пипер, лимон
извара: добавям кисело мляко, черен пипер, сварено яйце (ПЗ +червена печена чушка, праз)
яйцата: сварени, на омлет с кисело мляко и извара, по панагюрски
рибата: с фолио във фурната, лимон; консервираната и пушената - на салата с лук
зеленчуците: зеления боб ми е любим - носи копър, чесън, кисело мляко, лимон; салата зеле+праз+краставици, праз+варени яйца+безсолни маслини (по изключение, вместо корнишоните)
jam, иска ми се 10-15 да сваля, но като въведох данните си в дюканския калкулатор, се оказа нереалистично желанието ми. Ще видим таз работа.
-
Момичета, прочетете първо точно в какво се състои режима - какви салати, какъв зехтин, какъв лимон 8O
Ако имате нужда от гарнитура, споделям моята:
5-6 лъжици обезмаслена извара (най-вкусна ми е насипната в Пикадили)
2-3 лъжици кисело мляко
горчица (без захар) на вкус
добавям понякога и подправки за настроение, обикновено копър или чубрица
горния вариант има две разновидности:
- вместо горчица слагам надробено нетвърдо сварено яйце
- вместо горчица - рулца от раци нарязани на дребно
-
Тази сутрин закусвам с дюкански мързелив тутманик.
Доза за 5 дни:
3 яйца
4-5 лъжици извара с връх
4-5 лъжици кисело мляко
3 лъжици пшенични трици
12 лъжици овесени трици
1 ч.л. бакпулвер
Всичко се разбърква много добре (аз ползвам пасатор) и се излива в тефлонова тавичка. Слага се в предварително загрята на 220 градуса фурна (аз пека на вентилатор). След като се зачерви се намалява температурата до 180 градуса. Общо печенето продължава 25-30 минути. Като извадя от фурната боцкам с клечка да видя изпечено ли е, поръсвам с малко вода и загръщам с кърпа (както баба казваше - да си обиколи нивката :wink:).
(http://www.picvalley.net/u/17/4162_262.JPG)
-
Печена скумрия
Няколко филета скумрия се поръсват със сол,счукан чесън и лимонов сок и се пекат около 30 м.
Бяла риба филе със печен лук
Няколко филета бяла риба се покриват с тънко нарязан лук и се пече на умерена фурна.
Пилешки кюфтета
Един килограм пилешко филе се смила,добавя се три лъжици кисело мляко с половин лъжичка сода,две-три лъжици пшенични трици и едно-две яйца.
Тефлонов тиган се намазва леко с олио и се пържат.
Нещо като яйча салата
Няколко варени яйца се нарязват и се объркват с извара и 2-3 лъжици кисело мляко и 1-2 скилидки чесън.
Другия вариант на салата са печени чушки с извара и кисело мляко.
-
Таратор ( има ли смисъл да описвам как се прави - само подсещам)
Особеностите са да е без олио и с кисело мляко с 0,1%.
Пълнени чушки с яйца и извара
Извара и яйца + подправки
печени и обелени чушки
пълнят се и се пекат
може и заливка с кисело мляко
дано не повтарям някоя рецепта
-
Може, я :D
Да се похваля - падна и дванайстия килограм, по случая си направих режимни бисквитки:
3 белтъка
3-4 капки оцет (за по-добро разбиване на белтъците)
2-3 с.л. течен подсладител
ванилия
2 с.л. пшенични трици
4 с.л. овесени трици
1/2 ч. л. обезмаслено какао за половината смес
Идеята е да се разбият белтъците на твърд сняг, което при мен не се получи, но съм чела за сполучливи опити. Понеже си остана рядко, добавих допълнително трици, по оригинал е с общо 3-4 с.л. трици само. Загрях фурната на 200, сложих ги на вентилатор, после намалих до 150 градуса. Слага се с лъжица и се разстила на тънък пласт. Май малко ги пресуших повечко, ама ще си ги ям :D Симеон прояви интерес, но бързо се отказа :lol: Вкусът е нещо средно между ореховки и печени тиквени семки :jump12:
-
Много съм доволна, много! Дрехите ми висят вече, голям кеф било! В гардероба имам за дебело положение и за слабо, междинен вариант няма и ще си ми висят гащите докато успея да се намърдам в два пъти по-малкия размер.
Видях аз, ultra правила тутманик и ми стана лошо, щото много обичам и често правех за закуска. В мойта си рецепта замених олиото с вода, брашното с трици, сиренето с извара и стана стра-хот-но!
4 яйца
3/4 ч.ч. вода
1 ч.ч кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
200 гр. извара
~ 3-5 с.л. пшенични трици (в зависимост от големината на яйцата)
~ 10-13 с.л. овесени трици
Котани имат подправка "Рустикана" в мелничка (ако не ви се купува - сол, розмарин, мащерка, червен пипер, чубрица, босилек, естрагон)
Тавичката (~27 см) намазвам едва-едва със зехтин, че няма тефлон. Пека на 180'С с вентилатор, пробвам с клечка за зъби. Разделих си го аз на порции за тежките протеинови дни и го скрих в една кутия. Обаче ме подушиха, малката яде, татко и го хареса...
Ще опитам домашен сладолед с подсладител да направя, дано се получи! Досега не съм купувала подсладител, каква марка да взема? Или няма значение?
-
Сладка палачинка:
1 яйце
1-2 с.л. прясно мляко
1 с.л. извара
1 с.л. пшенични трици
2 с.л. овесени трици
1 к.л. какао обезмаслено
1 щипка канела
15 капки подсладител Суитли
Всичко се разбива/пасира добре, изсипва се в тефлонов тиган и се пече на котлона. Става вкусна дебела сладка палачинка, на мен ми е предостаъчна за закуска :D
-
Снощи си правих
Сладкиш с извара (http://dukanskirecepti.wordpress.com/2008/02/17/%d0%98%d0%b7%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%be-%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%ba%d0%b8%d1%88%d1%87%d0%b5/)
* 500гр. обезмаслена извара - от насипната в Пикадили
* 3 яйца
* 250 гр.кисело мляко 0.1%
* 1 бакпулвер
* течен подсладител на вкус - сложих 3 с.л. ама стана много сладко, 2 ще са достатъчни
* 1 ванилия - сложих една ампулка течна ванилия
* добавих и малко канела
Разбърквате млякото с бакпулвера, добавяте яйцата, подсладителя, ванилията и изварата. Миксирате до получаването на хомогенна смес и печете в тефлонова тавичка. В началото разбивах с миксера, но останаха топчета от изварата. Включих и пасатора :D Пекох на 220 градуса около час, но стана една идея по-сухо, отколкото очаквах. Може би 40 минути ще са достатъчни.
Става много вкусно и засищащо сладкишче :hungry:
-
правила съм и преди кексчета по дюкански в микровълновата, но честно казано, ставаха като гъба за миене на чинии.
днес направих най-сполучливия кекс досега, ето рецептата:
1 яйце
1-2 супени лъжици обезмаслено кисело мляко
1 супена лъжица извара или Екскуиза 0,2% (аз това ползвах)
2 супени лъжици овесени трици
малко мляно кафе или какао за аромат
течен подсладител на вкус
щипка сода
разбърква се добре с вилица в огнеупорна купичка и се слага за 4 минути в микровълнова - аз сложих на 60% мощност, тоест, около 500 киловата.
половината вече го няма :)
-
днес вечерях като бял човек - отдавна не бях яла "манджичка" и организмъ ми я приветства бурно. как не съм се сетила по-рано...
Гювече на микровълнова за ПЗ дни
в гледжосана керамична съдинка или в такава от огнеупорно стъкло (с капак) надробявате чушка, лук, малко гъби, домат. слагате 1-2 лъжици извара. ако искате месо - добавете някакво от режимните. аз сложих пушено пуешко филе. разбъркайте добре, затворете капака. поставете в микровълновата за 3-4 минути. отхлупете капака, чукнете отгоре едно яйце, затворете отново и още 2-3 минути.
става страшна манджа!
-
Солена палачинка с пълнеж
1 яйце
1 с.л. кисело мляко
1 с.л. извара
3 с.л. овесени трици
за пълнежа
2-3 пуешки филета
1 с.л. Екскуиза
1 с.л. кисело мляко
чесън на прах
копър
Сместа за палачинката се пасира много добре и се излива в нагорещен тефлонов тиган. Намалявате степента на котлона и изчаквате 2-3 минути преди да започнете да обръщате палачинката. Използвайте широка шпатула за по-лесно обръщане. Допечете за 1 минута обратната страна на изключен котлон. Гарнирайте и навийте палачинката. Изяжте я преди мъжа ви да я е видял :D
(http://www.picvalley.net/u/17/4163_271.JPG)
-
Фалшива грис-халва
* 200 мл.прясно мляко
* подсладител по ваша преценка
* 1-2 л.овесени трици
* 1-2 л.пшенични трици
* канела/ванилия
* 1 желатин по желание
Млякото завира, прибавят се триците и се разбърква внимателно докато набъбнат. Добавя се подсладител и канелата. Ако искате сместта да е по-стегната разтворете желатина и го добвете към сместа след като поизстине. Налейте в купички и оставете за няколко часа в хладилник да стегне.
(http://www.picvalley.net/u/17/4161_251.JPG)
-
Аз пусках ли ви рецептата за един мързелив пай? Ще ме извините ако се повтарям, бързам да я напиша, утре дано успея и да го снимам преди да го изям :lol:
Пай с кайма
500 гр телешка кайма
2 яйца (3 ако са по-малки)
половин или 1 кофичка кисело мляко
половин или 1 бакпулвер (според млякото)
3-4 с.л. с връх извара
подправки на вкус (аз слагам много, ама вие не рискувайте, ако не обичате пикантно - кимион, черен пипер, чили, къри, чубрица, пикантина за барбекю, целина, чесън на прах, кориандър; без сол!)
добавки по избор за ПЗ дни:
1 глава лук
печени червени чушки
гъби
кисели краставички
Към млякото се прибавя бакпувер, разбърква се и след това се добавят подправките, за да се разбъркат добре. Яйцата се разбиват и всички продукти се омесват добре. Пече се в тефлонова тавичка на 220-250 градуса до зачервяване.
-
Днес ми е втори ден от ударния етап. И тъй като вчера се озорих да си намеря подходящ обяд, току що сготвих и ще си нося кутийка за работа.
Рецептата е подобна на тази, която Джам е пуснала в началото - пиле с кисело мляко.
Пилешки гърди - около 500гр.
Кисело мляко 0,1% - 1/2 кофичка.
Жълтъка на едно яйце.
Черен пипер, щипка-две сол и чесън на прах.
Пилешкиете гърди, нарязани на хапки, задуших в тефлонов тиган. Когато месото побеля, изсипах отгоре млякото с разбитият жълтък вътре. Сложих подправките и държах на котлона докато месото омекна, а соса се сгъсти.
(http://images24.snimka.bg/005401750.jpg)
Това ще ми е за обяд и за вечеря. Мисля си, че в ПЗ дни може да се добавят гъби и броколи.
-
Да споделя и една моя рецепта.. :lol:
Салата с рачешки рулца
7-8 бр. рулца от раци;
магданоз- 1/2 връзка;
копър- 1/2 връзка;
1/2 малка главичка лук;
1 скилидка чесън;
1 твърдо сварено яйце;
сока на 1/2 лимон.
Рулцата се нарязват на колелца с деб. 1/2 см, чесънът, копърът и магданозът- на ситно, чйцето и лука- на кубчета. Всичко това се смесва и се полива със сока на половин лимон. Може да се добави и малко сол, но според мен, няма нужда. Та това е- хем витаминозна, хем вкусна и засищаща салатка. Аз я хапнах с две малки филенца пиле на скара. :D Да ви е сладко.
-
солено кексче "аламинут" за закуска:
в подходяща за микровълнова фурна купичка разбивате добре с вилица 1 яйце, 2 с.л. обезмаслена извара, 1-2 с.л. обезмаслено кисело мляко, 1/3 ч.л сода за хляб, 3 с.л. овесени трици.
слагате (в същата купичка) в микровълновата да се пече 3-4 минути.
много е вкусно, особено топло.
аз, другари, днес отбелязах 10-тия свален килограм. за 2 месеца е доста добре.
-
Днес правихме десерт, подобен на тези желираните кисело и прясно мляко предложени от Джам, но сестрами малко по-друга рецепта е изнамерила из нет-а! Лелеееее, утепал се е за ядене тоя крем:
Ей го на:
(http://images25.snimka.bg/005512621.jpg)
(http://images25.snimka.bg/005512622.jpg)
1 кофичка обезмаслено мляко - кисело;
В празната кофичка отмервате прясно мляко, да се напълни кофичката;
1,5 суп. лъжица течен подсладител /ползвам Huksol/;
1 кутийка Exskuza фитнес;
1 пак. желатин на д-р Йоткер;
"Степ"-че ягода /по желание може и друг плод според вкуса/.
желатина го сложихме за 10 мин. да набъбне в част от студеното прясно мляко. След това на водна баня да се затопли, като се добави и останалото количество прясно мляко и се бърка, докато се разтвори желатина. Междувременно се объркват останалите продукти и когато е готов желатина с прясното мляко се смесва всичко. Само степчето не слагаме цяло, малко, колкото за аромат и цвят. Ескуизата дава една плътност, много приятно.
Оставя се в хладилника да изстине.
От това количество стават 7 от горепосочените купички. На снимката не се личи колко са големи, но са стандартни за крем карамел, всички ги знаете!
Бомба е, омаах 2 :)
-
Момичета ,кажете това сирене Екскузита...или там както е, в опаковка като Филаделфията или Рамата ли е .Да знам какво да търся...Пробвах по-старите две кремчета с киселото и прясното желирано мляко...Няма да ми се сърдите,допадат ми само първите две,три хапки.Мисля да опитам и новата рецепта ;).с тази плътност ме съблазнява...Иначе всичките пайчета и кексчета са уникални...Много ви благодаря за рецептите...
Тук е момента да добавя,че отдавна вече съм си набавила трици,да не си помислите ,че продължавам да си хапвам пайчетата с мюсли...
Ааааа,мисля, че фалшивата грис халва ще ми хареса ,обаче още не съм я пробвала...
Снощи си направих по памет сос към останалото пилешко бутче...едно яйце,чаша кисело мляко,магданоз и чесън .Разбърках добре,залях бутчето,предварително опечено и го мушнах в микровълновата за две минути...Много вкусно беше...Даже и на мъжлето му хареса...А той по повод на палачинките ми вика: "ако я няма мръвката е гола вода...хихихи...обаче на мен много ми хареса,въпреки ,че не можах да я обърна и я направих като омлет,печена само от едната страна
-
Рецепти от книгата на д-р Дюкан
Давам малко манджа, че салати всеки може да измисли.
Пиле Маренго
Постелете дъното на тефлонов тиган с лук и зеленчуков бульон, разтворен в малко вода. Когато лукът се позачерви, добавете няколко нарязани парчета домат, мащерка, черен пипер и сол.
Поставете парчетата пиле върху този мек и ароматен килим, захлупете, оставете да се задуши с половин чаша вода. Половин час преди края на задушаването добавете добре измитите и нарязани на парчета гъби. Оставете излишният сос да изври.
Желирано яйце с шунка
Пригответе няколко рохки яйца, 4 мин. варене /аз мисля може и не съвсем/ и толкова резени постна шунка. Разтворете желатин по инструкциите на желатина, ароматизирайте ги със сол и черен пипер и добавете ЕДНА капка коняк.
Увийте още топлите рохки яйца в резените шунка и ги сложете в чашки, залейте ги с желатина и ги оставете да изстинат.
Филе от риба във фолио
Изберете едно хубаво филе от риба по ваш избор. Поставете го върху лист фолио Поръсете филето с копър, изстискайте малко лимон, посолете и поръсете с черен пипер. Добавете за вкус и парчета лук и един нарязан праз, който ще отсраните след опичането. Завийте фолиото и сложете рибата в горещата фурна. Извадете я след не повече от 10 мин., за да се запази сочността й. /аз лично ще пека повече и дори ще запека след задушаването, като махна фолиото за минута-две/
"Божествен" сос
Разбъркайте в тенджера 2 жълтъка, 1 суп. лъжица горчица, 150 г. нискомаслена извара, 1 ч. лъжичка царевично нишесте, сол, черен пипер. Кипнете сместа на огъня, като продължавате да бъркате. Дръпнете я от печката и добавете ситно нарязани сроматни треви и лимонов сок.
Сосът се поданся с топла риба и се консумира топъл.
За сега толкова!
-
Ехоооо,вижте какво сготвих.В различните етапи на готвенето е мнооого вкусно.Сега стяга в хладилника и после ще видим:
http://amber-bg.com/cooking/index.php?option=com_content&task=view&id=239&Itemid=53
Обаче искам да питам кулинарките,смятате ли ,че това чудо миже да се запече във фурна.Сега ще е като тирамису,обаче печенко май няма никак да е зле.ама ако реша да го пека,трябва ли да му добавя сода или направо да го пъхна във фурната...
Глямо бъркане падна,та за това не ми се рискува,преди да се консултирам с вас
-
пускам рецептата на Fussi за солени и сладки кексчета - страхотни са!!!
3 яйца
прясно мляко на око, ама може би половин чаена чаша
200 гр. извара или 1 екскуиза
1 бакпулвер
6, 7 супени лъжици трици.
В зависимост от това дали правиш сладки или солени кексчета слагаш:
за солените - смлян кимион и наситно нарязана телешка шунка
за сладките - течен хуксол(за цялата горна смес 3 супени лъжици) и канела
Аз правя половин доза солени, половин доза сладки. Освен това си намажи формата с малко олио, за да можеш да ги отделиш. Не е чаааак пък такова нарушение
-
*Телешко с лапад*
Телешки шол на малки хапки се запича на грил тигана, лапада се почиства и нарязва на ситно, слагат се в тава, добавя се домат и пресен лук, малко сол и червен пипер, залива се с вода и се запича.
-
Оказа се, че любимото ми ястие става и за дюканския период :D (оригинала е с мнооого олио :oops:)
Приготвих яйца на очи, но на сух тиган. Около тях сложих 2-3 печени чушки и залях със доматен сос (настъргани доматки, които повряха без мазнина около половин час) с много чесън и магданоз :wink: Може и чушките да поврят малко в доматения сос. Стана фантастично вкусно :D
(само дето се озъбих на цените - кило домати - 3лв.,кило чушки - 5.50лв. 8O 8O 8O ми то излиза колкото кило пържоли 8O)
-
След като похапнахме козунаци трябва отново да се върнем в "правия път"!
Ето ви една изпитана рецепта /Нещо подобно бях чела във форума, но не точно/.Много е вкусно, а в същото време диетично.
Пилешко филе на фурна
400г пилешко филе,
за соса:
200г обезмаслена извара
1 сварено и настъргано на ситното ренде (великденско) яйце
1 кисело мляко 0.1%
2 сурови яйца
подправки, аз сложих вегета и копър,но който каквото обича
Нарязвате на хапки пилешкото филе и го разстилате в йенска тавичка.
Разбивате съставките на соса и заливате месото.
Пече се в умерена фурна около 30мин. (Аз малко го пресуших,но пак става за хапване)
Да ви е "сладко"! Наздраве!
-
Купих си Екскуиза, обаче тя е солена. Да търся ли и безсолна? Т.е.има ли такава?
Диетичната не е солена - има вкус на изцедено кисело мляко.
(http://img88.imageshack.us/img88/9951/exquisadb2.jpg)
Аз, такова , едно предложение имам. ... Струва ми се, че ще е по-полезна в такъв вид.
В amber-bg.com имат подобна тема и наистина е лесна за ориентиране - тази нашата си я оспамихме :lol:
-
това, другари, е темата за рецептите, продуктите и магазините.
всякакви разговори около режима на Дюкан остават в другата тема - http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=26346.0;all
успех на всички!
-
Рецепти от Cygnus:
Пилешко филе със сос (1 етап)
Пилешко филе 1 тарелка
1 глава лук
пикантина
черен пипер
1 ч.ч. вода
За соса:
200-300 гр 0,1% кисело мляко,
2 твърдо сварени яйца,
нарязан магданос
Пилешките филенца се изпичат с подправките и нарязаната глава лук (без никакво олио)
Соса се пасира и с него се заливат пилежките пържолки.
Дроб по селски (1 етап)
Пилешки дробчета 1 тарелка
1 глава лук
подправки
1 ч.ч. вода
Запича се в йенска тавичка
Баница с извара (1 етап)
0,5 кг. обезмаслена извара
5 яйца
0,5 бакпулвер
подправки
Разбърква се в тавичка и се пече/
(http://images24.snimka.bg/005333591-big.jpg)
-
Ето няколко рецепти от книгата "Моята диета в 350 рецепти"
на д-р Пиер Дюкан.
Пилешки шишчета с горчица
Подготовка:20 мин
Приготвяне:15 мин
За 4 души
Продукти:
-4 парчета бяло пилешко месо
-2 с.л. силна горчица
-1 ч.л. лимонов сок
-1/2 накълцана скилидка чесън
-1 ч.чаша топла вода
-1 кубче обезмаслен пилешки бульон
-2 ч.ч. обезмасл. прясно мляко
-1 ч.л. царевично нишесте
Нарежете бялото месо на едри парченца и ги поставете в салатиера. В купичка смесете горчицата с лимоновия сок, чесъна и разтвореното в топла вода кубче бульон. Изсипете 3/4 от маринатата върху месото. Разбъркайте добре и поставете в хладилника за 2 часа.
След 2 часа нанижете парчетата месо на шишове и ги изпечете в гореща фурна за 15 мин. В малка тенджера изсипете останалата четвърт от маринатата и млякото, в което вече сте разтворили царевичното нишесте. Сложете соса на слаб огън, за да се сгъсти.
-
Рула от шунка
Подготовка:10 мин.
За 4 души
Продукти:
-1 скилидка чесън
-1/2 стрък пресен лук
-200г обезмаслена извара
-8 парчета шунка без мазнина
-8 листа зелена салата
-4 стръка магданоз
Обелете и счукайте чесъна. Измийте и нарежете пресния лук. Смесете ги с изварата. Намажете всяко парче шунка с тази смес и го завийте на руло. Поставете рулата в хладилника за около 30 мин , за да се стегне изварата. Сложете във всяка чиния по 2 листа салата, по 2 рула от шунка и украсете със стръкче магданоз.
-
Киш
Пдготовка:15 мин.
Приготвяне:20 мин.
За 2 души
Продукти:
-6 с.л.обезмаслена извара
-3 яйца, разбити като за омлет
-2 парчета пилешка шунка, нарязани на малки парченца
-1/2 нарязана глава лук
-1 щипка индийско орехче
-сол, черен пипер
Смесете всички съставки. Изсипете ги в тава и сложете киша да се пече 20 мин. на 240 градуса.
-
Суфле с шунка
Подготовка:15 мин.
Приготвяне:45 мин.
За 4 души
Продукти:
-200мл обезмасл. мляко
-20 г царевично нишесте
-4 яйца
-400г обезмасл.извара
-200г постна шунка
-сол, черен пипер
-1 щипка инд.орехче
Загрейте предварително фурната до 210 градуса. Смесете студеното мляко и царевичното нишесте. Отделете белтъците и жълтъците на яйцата. Разбийте жълтъците с изварата и сипете върху тях млякото, като бъркате през цялото време, за да получите гладка смес. добавете нарязаната на лентички шунка. Посолете, прибавете черния пипер и индийското орехче.
Разбийте белтъците на сняг, добавете ги внимателно към сместа с шунката и изсипете всичко в тефлонова форма за суфле. Овкусете и оставете да се пече във фурната около 45 минути.
-
Шоколадов крем
Подготовка:5 мин.
Приготвяне:15 мин.
За 4 души
Продукти:
-400мл мляко
-4 щипки канела на прах
-20 капки ванилия
-4 с.л. какао
-4 с.л. подсладител
-4 яйца
Възварете млякото с канелата и ванилията. Добавете какаото и подсладителя. Оставете да изстине. Разбийте яйцата и добавете хладкото мляко. Налейте сместа във форми. Сложете ги да се пекат в средно силна фурна на водна баня за около 15 минути.
-
Крем с плодове за 3-та фаза
1л прясно мляко 0.1%
20г желатин/2пак на д-р Йоткер/
1 пак разтворима напитка Болеро
във всяка чаша по няколко парченца
от позволените плодове
В 200г от млякото разтваряте желатина по указания на пак начин.
Към останалото мляко добавяте Болеро-то и разбивате добре.
Рaзтворения желатин прибавяте към овкусеното мляко,затопляте малко,
/без да завира/и наливате в купички или чаши с нарязани на дребно плодове.
1-2 ч в хладилника и да ви е вкусно!
Получават се 6 големи чаши за сладолед.
-
Крем с кафе 1л-р прясно мляко;5яйца,150гр.захар,2с.л.нескафе.Яйцата и захарта се прибавят към млякото и се разбиват добре,следкоето и кафето.Тази смес се изсипва във форма за крем карамел,която предварително е намазана с карамел.Печесе в умерена фурна на водна баня
-
МЕДЕНКИПРОДУКТИ:3ч.ч.брашно,3/4ч.вода,5с.л.мед,100гр.масло,1с.л.сода,канела ПРИГОТОВЛЕНИЕ:В брашното прибавете меда пазтопен във водата,също така и разтопеното масло,содата и канелата.Омесете тестото и разточете с дебелина 1мм.,направете колелца и печете
-
знаете ли за съществуването на крем сладоледа,който продават по диетичните магазини.Има го в различни аромати и вкус/какао,лещник,ванилия.../ Съдътжа обезмслено сухо мляко и подсладител,вместо захар...Разбива се с миксер...Страхотен е
-
МЕДЕНКИПРОДУКТИ:3ч.ч.брашно,3/4ч.вода,5с.л.мед,100гр.масло,1с.л.сода,канела ПРИГОТОВЛЕНИЕ:В брашното прибавете меда пазтопен във водата,също така и разтопеното масло,содата и канелата.Омесете тестото и разточете с дебелина 1мм.,направете колелца и печете
Крем с кафе 1л-р прясно мляко;5яйца,150гр.захар,2с.л.нескафе.Яйцата и захарта се прибавят към млякото и се разбиват добре,следкоето и кафето.Тази смес се изсипва във форма за крем карамел,която предварително е намазана с карамел.Печесе в умерена фурна на водна баня
Тези рецепти Дюкански ли са???
-
Здрасти на всички вталени и вталяващи се дами!
Включвам се от днес в Дюканската група с вариация на тема печено пиле за чисти протеинови дни.
Пилешките гърдички се начукват хубаво, поръсват се с подправки по избор (аз лично употребих само черен пипер и мащерка). По 2 с.л. извара за всяка така оформена пържолка се смесват отново с подправки по избор (аз ползвах отново мащерка, черен пипер и малко червен пипер). Изварата се слага в гърдичките, те се завиват на стегнати рулца и се поставят в йенска тенджерка с капак(!), намазват се с малко горчица без захар, поливат се с кисело мляко и се вкарват във фурната захлупени.
45 минути на 250 градуса.
На същия принцип за ПЗ дните може в плънката да се добавят спанак, лук, може (по модел на едно от ястията в Егур-егур) плънката да се раздели на две части и да се комбинират например: спанак и пушена сьомга, спанак и гъби, спанак и извара и т.н.Спанакът върви добре и към телешко, за тези, които го предпочитат.
Поздрави и успех!
-
Не знам дали не се повтаря с някой ама пускам веднага, защото е много вкусно:
За ПЗ:
Дюкански Миш маш
3 големи домата
1 гл. лук
2 пиперки
5 яйца
1 ескуиза
подправки
Доматите се обелват и нарязват, лука и чушките също. Поставят се в плитка тенджерка или дълбок тиган и се бъркат докато изври водата от доматите. Бърка се непрекъснато защото няма олио. После се слагат яйцата, а след 1-2 мин и ескуизата. Бърка се непрекъснато.
Става много вкусно.
-
Джамо, ето ти ги с малко закъснение.
За ПЗ:
Баница със спанак (за 2 дни)
500 гр обезмаслена извара
8 яйца
1 пълна чиния с връх със спанак (аз ползвам замразен в момента)
6 л. овесени трици
сол на вкус
Разбърква се и се пече.
Сервира се със заливка от кисело мляко 0,1
За П:
Пъстърва плакия
2 изчистени пъстърви
3 глави лук
1 л. доматено пюре
1. ч. вода
дафинов лист
сол
Пече се в тава.
-
Сьомга на фурна
Вземат се 4 котлета сьомга,нареждат се в тефлонова тавичка.Върху всеки котлет се слага парче обезмаслено сирене на "Маджаров".Запичат се в затоплена фурна за около 20 минути.
Пилешка пържола на тефлонов тиган
Взема се 1 зеленчуково бульонче "Маги" и се разтваря в една кафена чашка вода.Затопля се за 30 секунди в микровълновата печка.Изсипва се в тефлонов тиган,слага се и пилешката пържола,която се запича от двете страни и става много крехка и вкусна.
-
само да отбележа, че обезмасленото сирене на Маджаров не е режимно - прочети му състава.
сьомгата става прекрасна и без никакви добавки. аз я пека на тефлонов тиган.
-
Пилешки филенца със скариди
Нарязва се филето на лентички и се задушава с малко бяло винце за около 5 минути. Добавят се скаридите (аз ползвам бланширани, цели), добавя се и малко чесън. Разбърква се добре и се поръсва и малко магданоз.
Лапаш бързо и се цапаш здраво :)
-
Крем супа от пиле (П)
Днес си я спретнах - на мен ми хареса, дано и на вас!
Сварих си 2 пил. бутчета (без кожата), заедно с 1 скилидка чесън, половин глава кромид, 2-3 стръка магданоз, щипка диетична сол, черен пипер.
Пасирах ги с 200 мл прясно мляко (фитнес 0.1%) и 1 ч.л. царевично нишесте за сгъстяване. Преди папкане, може да си прибавите малко извара или ескуиза - и да ви е сладко :)
-
Хайде и нещо като салато/предястие (П)
1 консерва риба тон (в собствен сос)
1 варено яйце, нарязано на дребно
3-4 с.л. сосче (приготвено от кис.мляко, маалко горчица, 1 л. ескуиза, копърче, черно пиперче)
може да се добави и кисела краставичка по желание и вкусови предпочитания.
Всичко се обърква добре.
-
Днес експериментирах с една рецепта за разнообразие от пилешкото и телешкото месо. Мисля, че се получи доста добре, така че ви я предоставям :P
Пилешки сърца върху канапе от яйца
500 гр пилешки сърца
2-3 стръка пресен лук
1/2 връзка магданоз
1 ч.л. червен пипер
1-2 кисели краставички
2 яйца
съвсем малко сол, черен пипер, съвсем малко бяло вино (ако имате отворено, иначе мисля че ще стане и без него)
Пилешките сърца се варят около 1 час под капак. Прецеждат се с решетъчна лъжица и хубаво се отцеждат, тъй като бульона им е доста мазен. Може даже и върху салфетка да се отцедят. След това се изсипват в тефлонов тиган с малко водичка и бяло вино (мисля че бялото вино не е проблем понеже то почти ще се изпари по време на готвенето). Добавят се нарязания лук, кисели краставички, магданоза и останалите подправки. Задушава се 7-8 мин и се изсипва в съд с капак (за да се задуши още малко и да остане топло). В същия тиган се чукват яйцата и се пекат без да се обръщат за 3-4 мин. Изсипват се внимателно върху плоска чиния и върху тях се подреждат сърцата.
По желание може да се полеят с малко лимон. Но и без него придобиват един много приятен леко кисел вкус (от краставичките и бялото вино).
Добър апетит!