www.zachatie.org

Семейство, дом и свободно време => На чашка кафе и на халба бира => Красива и стилна => Темата е започната от: jam в Март 02, 2008, 16:15:53 pm

Титла: "Дюкански" рецепти
Публикувано от: jam в Март 02, 2008, 16:15:53 pm
ЗАБЕЛЕЖКА:
рецептите за протеиновите дни са оцветени в червено, а рецептите за протеиново-
зеленчуковите дни са оцветени в зелено


няколко бързи и лесни рецепти за чистите протеинови дни:

1. рибена супа

пускате една глава лук в 1 литър вода с малко сол и оставяте да се свари за 15 минути. махате от огъня и пасирате. после добавяте 1-2 парчета филе хек или друга риба без кости и сварявате за още 20-тина минути. разкъсвате рибата на парченца. разбивате 1-2 яйца и застройвате. подправки - сол, черен пипер, магданоз, други по вкус.

2. пиле с кисело мляко на микровълнова (рецептата е на Мели)

вземате пилешко филе и го нарязвате на малки хапки. слагате го в йенска тенджерка, заливате с една кофичка обезмаслено кисело мляко и без да покривате с капак, слагате тенджерата в микровълновата за 40-50 минути. не се слага сол!

специално за онези, които не могат без десерт!

3. желирано "плодово" кисело мляко

една кофичка обезмаслено кисело мляко се разбива добре и се разбърква с половин пакетче разтворима напитка "Степ" или "Кенди" (те са с подсладител" с аромат по вкус (аз предпочитам ягодата и малината - стават най-добре). разтваряте 1 пакетче желатин "д-р Йоткер" по указанията от пакетчето, смесвате с млякото и оставяте в хладилник за 2-3 часа.

4. желирано прясно мляко

1/2 литър обезмаслено прясно мляко се подслажда с течен подсладител Суитли. овкусява се по желание с нескафе, с много мъничко какао или с ванилия. разтваряте 1 пакетче желатин "д-р Йоткер" по указанията от пакетчето, смесвате с млякото и оставяте в хладилник за 2-3 часа.

5. супердиетично "плодово" желе

същата рецепта като киселото мляко, но вместо кисело мляко, разтваряте "Степ"-а във вода. от това по-диетично - няма. :)

6. крем-карамел

по обичайната рецепта, но подслаждате с течен подсладител за термична обработка и не слагате карамелизирана захар, естествено.

7. прочутата палачинка на Дюкан

1 яйце се разбива с 3 супени лъжици обезмаслено кисело мляко. може да се добави щипка сода за хляб. добавят се задължителните за режима 3 супени лъжици овесени трици, разбърква се добре и се пече на нагорещен тефлонов тиган без мазнина - като обикновена палачинка. става много вкусно, може да се ползва за закуска - натюр, с извара, с шунка, или за обяд - с печено месо, като дюнер.

8. яйца по панагюрски

аз ги правя много лесно в микровълновата фурна. слагам йенска тенджерка с вода да заври, във водата малко сол и оцет, чуквам яйцата и връщам обратно във фурната до готовност. изсипват се върху обезмаслено кисело мляко. позволени подправки - сол, чесън, червен пипер.

Титла: Re: "Дюкански" рецепти
Публикувано от: Mary в Март 02, 2008, 16:48:27 pm
Сигнус, много ти благодаря, че пусна темата. Аз на няколко пъти предлагах, но никой не реагира, а и аз мисля, че сме много малко дюканките. Много се радвам, че ще може да обменяме рецепти.

Панирано пилешко филе /бутче/
Пилешкото филе или обезкостено бутче, се маринова със соев сос, малко горчица и най-различни подправки, аз наблягам на сминдух и копър /Тодорова ми каза да ги ям постоянно и колкото мога повече/. След това разбивам едно яйце и слагам една лъжица трици за гъстота, топя месото и го запичам на грил-тигана без да слагам мазнина. След това го поливам със сос от кисело мляко, пресен замръзен копър, чесън.

И две рецепти, които си ги измислих сама, нещо като разядки са.

1. Намачквам варено яйце, извара, майонеза, горчица и подправки - сминдух, червен пикантен пипер, сух копър, къри и понякога пикантина.

2. Варено яйце, извара, кис. мляко и същите подправки.

Количеството на продуктите ги слагам на вкус, нямам точни пропорции. Всичко се разджурка хубаво. Това го ям обикновено с филето.
Титла: Re: "Дюкански" рецепти
Публикувано от: borovinka в Март 04, 2008, 23:22:41 pm
палачинката: 1 яйце, 1 с.л. извара, 2 с.л. овесени и 2 с.л. пшенични трици, 1 с.л. пр. мляко
правя си две наведнъж, че ми писна да мия тигана всяка сутрин за една палачинка само

пилешкото: на хапки в тефлоновия, малко бяло вино, къри, черен пипер, чесън
задушавам, оставям да се запече, изцеждам отгоре лимон, правя сос от 1/3 кофичка кисело мляко + 1 ч.л. горчица
дробчетата: на фурна върху много лук, черен пипер, лимон

извара: добавям кисело мляко, черен пипер, сварено яйце  (ПЗ +червена печена чушка, праз)
яйцата: сварени, на омлет с кисело мляко и извара, по панагюрски

рибата: с фолио във фурната, лимон;  консервираната и пушената - на салата с лук

зеленчуците: зеления боб ми е любим - носи копър, чесън, кисело мляко, лимон; салата зеле+праз+краставици, праз+варени яйца+безсолни маслини (по изключение, вместо корнишоните)

jam, иска ми се 10-15 да сваля, но като въведох данните си в дюканския калкулатор, се оказа нереалистично желанието ми. Ще видим таз работа.
Титла: Re: "Дюкански" рецепти
Публикувано от: ultra в Март 06, 2008, 00:37:15 am
Момичета, прочетете първо точно в какво се състои режима - какви салати, какъв зехтин, какъв лимон 8O

Ако имате нужда от гарнитура, споделям моята:
5-6 лъжици обезмаслена извара (най-вкусна ми е насипната в Пикадили)
2-3 лъжици кисело мляко
горчица (без захар) на вкус
добавям понякога и подправки за настроение, обикновено копър или чубрица

горния вариант има две разновидности:
- вместо горчица слагам надробено нетвърдо сварено яйце
- вместо горчица - рулца от раци нарязани на дребно
Титла: Re: "Дюкански" рецепти
Публикувано от: ultra в Март 06, 2008, 09:42:37 am
Тази сутрин закусвам с дюкански мързелив тутманик.

Доза за 5 дни:

3 яйца
4-5 лъжици извара с връх
4-5 лъжици кисело мляко
3 лъжици пшенични трици
12 лъжици овесени трици
1 ч.л. бакпулвер
Всичко се разбърква много добре (аз ползвам пасатор) и се излива в тефлонова тавичка. Слага се в предварително загрята на 220 градуса фурна (аз пека на вентилатор). След като се зачерви се намалява температурата до 180 градуса. Общо печенето продължава 25-30 минути. Като извадя от фурната боцкам с клечка да видя изпечено ли е, поръсвам с малко вода и загръщам с кърпа (както баба казваше - да си обиколи нивката :wink:).

(http://www.picvalley.net/u/17/4162_262.JPG)
Титла: Re: "Дюкански" рецепти
Публикувано от: gubkata11 в Март 06, 2008, 10:06:43 am
Печена скумрия
Няколко филета скумрия се поръсват със сол,счукан чесън и лимонов сок и се пекат около 30 м.

Бяла риба филе със печен лук
Няколко филета бяла риба се покриват с тънко нарязан лук и се пече на умерена фурна.

 Пилешки кюфтета
Един килограм пилешко филе се смила,добавя се три лъжици кисело мляко с половин лъжичка сода,две-три лъжици пшенични трици и едно-две яйца.
Тефлонов тиган се намазва леко с олио и се пържат.

Нещо като яйча салата
Няколко варени яйца се нарязват и се объркват с извара и 2-3 лъжици кисело мляко и 1-2 скилидки чесън.

Другия вариант на салата са печени чушки с извара и кисело мляко.   
Титла: Re: "Дюкански" рецепти
Публикувано от: cygnus в Март 06, 2008, 12:55:27 pm
Таратор ( има ли смисъл да описвам как се прави - само подсещам)
Особеностите са да е без олио и с  кисело мляко с 0,1%.

Пълнени чушки с яйца и извара
Извара и яйца + подправки
печени и обелени чушки
пълнят се и се пекат
може и заливка с кисело мляко
дано не повтарям някоя рецепта
Титла: Re: "Дюкански" рецепти
Публикувано от: ultra в Март 07, 2008, 16:26:52 pm
Може, я :D

Да се похваля - падна и дванайстия килограм, по случая си направих режимни бисквитки:

3 белтъка
3-4 капки оцет (за по-добро разбиване на белтъците)
2-3 с.л. течен подсладител
ванилия
2 с.л. пшенични трици
4 с.л. овесени трици
1/2 ч. л. обезмаслено какао за половината смес

Идеята е да се разбият белтъците на твърд сняг, което при мен не се получи, но съм чела за сполучливи опити. Понеже си остана рядко, добавих допълнително трици, по оригинал е с общо 3-4 с.л. трици само. Загрях фурната на 200, сложих ги на вентилатор, после намалих до 150 градуса. Слага се с лъжица и се разстила на тънък пласт. Май малко ги пресуших повечко, ама ще си ги ям :D Симеон прояви интерес, но бързо се отказа :lol: Вкусът е нещо средно между ореховки и печени тиквени семки :jump12:
Титла: Re: "Дюкански" рецепти
Публикувано от: borovinka в Март 09, 2008, 15:25:34 pm
Много съм доволна, много! Дрехите ми висят вече, голям кеф било! В гардероба имам за дебело положение и за слабо, междинен вариант няма и ще си ми висят гащите докато успея да се намърдам в два пъти по-малкия размер.

Видях аз, ultra правила тутманик  и ми стана лошо, щото много обичам и често правех за закуска. В мойта си рецепта замених олиото с вода, брашното с трици, сиренето с извара и стана стра-хот-но!

4 яйца
3/4 ч.ч. вода
1 ч.ч кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
200 гр. извара
~ 3-5 с.л. пшенични трици (в зависимост от големината на яйцата)
~ 10-13 с.л. овесени трици
Котани имат подправка "Рустикана" в мелничка (ако не ви се купува - сол, розмарин, мащерка, червен пипер, чубрица, босилек, естрагон)

Тавичката (~27 см) намазвам едва-едва със зехтин, че няма тефлон. Пека на 180'С с вентилатор, пробвам с клечка за зъби. Разделих си го аз на порции за тежките протеинови дни и го скрих в една кутия.  Обаче ме подушиха, малката яде, татко и го хареса...

Ще опитам домашен сладолед с подсладител да направя, дано се получи! Досега не съм купувала подсладител, каква марка да взема? Или няма значение?
Титла: Re: "Дюкански" рецепти
Публикувано от: ultra в Март 12, 2008, 11:14:26 am
Сладка палачинка:
1 яйце
1-2 с.л. прясно мляко
1 с.л. извара
1 с.л. пшенични трици
2 с.л. овесени трици
1 к.л. какао обезмаслено
1 щипка канела
15 капки подсладител Суитли

Всичко се разбива/пасира добре, изсипва се в тефлонов тиган и се пече на котлона. Става вкусна дебела сладка палачинка, на мен ми е предостаъчна за закуска :D
Титла: Re: "Дюкански" рецепти
Публикувано от: ultra в Март 13, 2008, 11:10:25 am
Снощи си правих

Сладкиш с извара (http://dukanskirecepti.wordpress.com/2008/02/17/%d0%98%d0%b7%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%be-%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%ba%d0%b8%d1%88%d1%87%d0%b5/)

    * 500гр. обезмаслена извара - от насипната в Пикадили
    * 3 яйца
    * 250 гр.кисело мляко 0.1%
    * 1 бакпулвер
    * течен подсладител на вкус - сложих 3 с.л. ама стана много сладко, 2 ще са достатъчни
    * 1 ванилия - сложих една ампулка течна ванилия
    * добавих и малко канела

Разбърквате млякото с бакпулвера, добавяте яйцата, подсладителя, ванилията и изварата. Миксирате до получаването на хомогенна смес и печете в тефлонова тавичка. В началото разбивах с миксера, но останаха топчета от изварата. Включих и пасатора :D Пекох на 220 градуса около час, но стана една идея по-сухо, отколкото очаквах. Може би 40 минути ще са достатъчни.
Става много вкусно и засищащо сладкишче :hungry:
Титла: Re: "Дюкански" рецепти
Публикувано от: jam в Март 13, 2008, 14:35:55 pm
правила съм и преди кексчета по дюкански в микровълновата, но честно казано, ставаха като гъба за миене на чинии.
днес направих най-сполучливия кекс досега, ето рецептата:

1 яйце
1-2 супени лъжици обезмаслено кисело мляко
1 супена лъжица извара или Екскуиза 0,2% (аз това ползвах)
2 супени лъжици овесени трици
малко мляно кафе или какао за аромат
течен подсладител на вкус
щипка сода

разбърква се добре с вилица в огнеупорна купичка и се слага за 4 минути в микровълнова - аз сложих на 60% мощност, тоест, около 500 киловата.

половината вече го няма :)
Титла: Re: "Дюкански" рецепти
Публикувано от: jam в Март 13, 2008, 22:31:31 pm
днес вечерях като бял човек - отдавна не бях яла "манджичка" и организмъ ми я приветства бурно. как не съм се сетила по-рано...

Гювече на микровълнова за ПЗ дни

в гледжосана керамична съдинка или в такава от огнеупорно стъкло (с капак) надробявате чушка, лук, малко гъби, домат. слагате 1-2 лъжици извара. ако искате месо - добавете някакво от режимните. аз сложих пушено пуешко филе. разбъркайте добре, затворете капака. поставете в микровълновата за 3-4 минути. отхлупете капака, чукнете отгоре едно яйце, затворете отново и още 2-3 минути.

става страшна манджа!
Титла: Re: "Дюкански" рецепти
Публикувано от: ultra в Март 14, 2008, 16:31:20 pm
Солена палачинка с пълнеж

1 яйце
1 с.л. кисело мляко
1 с.л. извара
3 с.л. овесени трици

за пълнежа
2-3 пуешки филета
1 с.л. Екскуиза
1 с.л. кисело мляко
чесън на прах
копър

Сместа за палачинката се пасира много добре и се излива в нагорещен тефлонов тиган. Намалявате степента на котлона и изчаквате 2-3 минути преди да започнете да обръщате палачинката. Използвайте широка шпатула за по-лесно обръщане. Допечете за 1 минута обратната страна на изключен котлон. Гарнирайте и навийте палачинката. Изяжте я преди мъжа ви да я е видял :D

(http://www.picvalley.net/u/17/4163_271.JPG)
Титла: Re: "Дюкански" рецепти
Публикувано от: ultra в Март 14, 2008, 16:41:41 pm
Фалшива грис-халва

    * 200 мл.прясно мляко
    * подсладител по ваша преценка
    * 1-2 л.овесени трици
    * 1-2 л.пшенични трици
    * канела/ванилия
    * 1 желатин по желание

Млякото завира, прибавят се триците и се разбърква внимателно докато набъбнат. Добавя се подсладител и канелата. Ако искате сместта да е по-стегната разтворете желатина и го добвете към сместа след като поизстине. Налейте в купички и оставете за няколко часа в хладилник да стегне.

(http://www.picvalley.net/u/17/4161_251.JPG)
Титла: Re: "Дюкански" рецепти
Публикувано от: ultra в Март 17, 2008, 22:19:28 pm
Аз пусках ли ви рецептата за един мързелив пай? Ще ме извините ако се повтарям, бързам да я напиша, утре дано успея и да го снимам преди да го изям :lol:

Пай с кайма

500 гр телешка кайма
2 яйца (3 ако са по-малки)
половин или 1 кофичка кисело мляко
половин или 1 бакпулвер (според млякото)
3-4 с.л. с връх извара
подправки на вкус (аз слагам много, ама вие не рискувайте, ако не обичате пикантно - кимион, черен пипер, чили, къри, чубрица, пикантина за барбекю, целина, чесън на прах, кориандър; без сол!)


добавки по избор за ПЗ дни:
1 глава лук
печени червени чушки
гъби
кисели краставички

Към млякото се прибавя бакпувер, разбърква се и след това се добавят подправките, за да се разбъркат добре. Яйцата се разбиват и всички продукти се омесват добре. Пече се в тефлонова тавичка на 220-250 градуса до зачервяване.
Титла: Re: "Дюкански" рецепти
Публикувано от: dani_ j в Март 18, 2008, 09:01:35 am
Днес ми е втори ден от ударния етап. И тъй като вчера се озорих да си намеря подходящ обяд, току що сготвих и ще си нося кутийка за работа.
Рецептата е подобна на тази, която Джам е пуснала в началото - пиле с кисело мляко.
Пилешки гърди - около 500гр.
Кисело мляко 0,1% - 1/2 кофичка.
Жълтъка на едно яйце.
Черен пипер, щипка-две сол и чесън на прах.
Пилешкиете гърди, нарязани на хапки, задуших в тефлонов тиган. Когато месото побеля, изсипах отгоре млякото с разбитият жълтък вътре. Сложих подправките и държах на котлона докато месото омекна, а соса се сгъсти.
(http://images24.snimka.bg/005401750.jpg)

Това ще ми е за обяд и за вечеря. Мисля си, че в ПЗ дни може да се добавят гъби и броколи.
Титла: Re: "Дюкански" рецепти
Публикувано от: Zlatulka в Март 19, 2008, 19:59:18 pm
Да споделя и една моя рецепта.. :lol:

Салата с рачешки рулца

7-8 бр. рулца от раци;
магданоз- 1/2 връзка;
копър- 1/2 връзка;
1/2 малка главичка лук;
1 скилидка чесън;
1 твърдо сварено яйце;
сока на 1/2 лимон.

Рулцата се нарязват на колелца с деб. 1/2 см, чесънът, копърът и магданозът- на ситно, чйцето и лука- на кубчета. Всичко това се смесва и се полива със сока на половин лимон. Може да се добави и малко сол, но според мен, няма нужда. Та това е- хем витаминозна, хем вкусна и засищаща салатка. Аз я хапнах с две малки филенца пиле на скара. :D Да ви е сладко.
Титла: Re: "Дюкански" рецепти
Публикувано от: jam в Март 24, 2008, 14:32:46 pm
солено кексче "аламинут" за закуска:

в подходяща за микровълнова фурна купичка разбивате добре с вилица 1 яйце, 2 с.л. обезмаслена извара, 1-2 с.л. обезмаслено кисело мляко, 1/3 ч.л сода за хляб, 3 с.л. овесени трици.
слагате (в същата купичка) в микровълновата да се пече 3-4 минути.

много е вкусно, особено топло.

аз, другари, днес отбелязах 10-тия свален килограм. за 2 месеца е доста добре.
Титла: Re: "Дюкански" рецепти
Публикувано от: Nina в Април 01, 2008, 22:15:44 pm
Днес правихме десерт, подобен на тези желираните кисело и прясно мляко предложени от Джам, но сестрами малко по-друга рецепта е изнамерила из нет-а! Лелеееее, утепал се е за ядене тоя крем:
Ей го на:
(http://images25.snimka.bg/005512621.jpg)
(http://images25.snimka.bg/005512622.jpg)

1 кофичка обезмаслено мляко - кисело;
В празната кофичка отмервате прясно мляко, да се напълни кофичката;
1,5 суп. лъжица течен подсладител /ползвам Huksol/;
1 кутийка Exskuza фитнес;
1 пак. желатин на д-р Йоткер;
"Степ"-че ягода /по желание може и друг плод според вкуса/.

желатина го сложихме за 10 мин. да набъбне в част от студеното прясно мляко. След това на водна баня да се затопли, като се добави и останалото количество прясно мляко и се бърка, докато се разтвори желатина. Междувременно се объркват останалите продукти и когато е готов желатина с прясното мляко се смесва всичко. Само степчето не слагаме цяло, малко, колкото за аромат и цвят. Ескуизата дава една плътност, много приятно.
Оставя се в хладилника да изстине.

От това количество стават 7 от горепосочените купички. На снимката не се личи колко са големи, но са стандартни за крем карамел, всички ги знаете!

Бомба е, омаах 2 :)
Титла: Re: "Дюкански" рецепти
Публикувано от: didon в Април 01, 2008, 22:27:53 pm
Момичета ,кажете това сирене Екскузита...или там както е, в опаковка като Филаделфията или Рамата ли е .Да знам какво да търся...Пробвах по-старите две кремчета с киселото и прясното желирано мляко...Няма да ми се сърдите,допадат ми само първите две,три хапки.Мисля да опитам и новата рецепта ;).с тази плътност ме съблазнява...Иначе всичките пайчета и кексчета са уникални...Много ви благодаря за рецептите...
Тук е момента да добавя,че отдавна вече съм си набавила трици,да не си помислите ,че продължавам да си хапвам пайчетата с мюсли...
Ааааа,мисля, че фалшивата грис халва ще ми хареса ,обаче още не съм я пробвала...

Снощи си направих по памет сос към останалото пилешко бутче...едно яйце,чаша кисело мляко,магданоз и чесън .Разбърках добре,залях бутчето,предварително опечено и го мушнах в микровълновата за две минути...Много вкусно беше...Даже и на мъжлето му хареса...А той по повод на палачинките ми вика: "ако я няма мръвката е гола вода...хихихи...обаче на мен много ми хареса,въпреки ,че не можах да я обърна и я направих като омлет,печена само от едната страна
Титла: Re: "Дюкански" рецепти
Публикувано от: Nina в Април 04, 2008, 22:47:52 pm
Рецепти от книгата на д-р Дюкан

Давам малко манджа, че салати всеки може да измисли.


Пиле Маренго

Постелете дъното на тефлонов тиган с лук и зеленчуков бульон, разтворен в малко вода. Когато лукът се позачерви, добавете няколко нарязани парчета домат, мащерка, черен пипер и сол.
Поставете парчетата пиле върху този мек и ароматен килим, захлупете, оставете да се задуши с половин чаша вода. Половин час преди края на задушаването добавете добре измитите и нарязани на парчета гъби. Оставете излишният сос да изври.

Желирано яйце с шунка

Пригответе няколко рохки яйца, 4 мин. варене /аз мисля може и не съвсем/ и толкова резени постна шунка. Разтворете желатин по инструкциите на желатина, ароматизирайте ги със сол и черен пипер и добавете ЕДНА капка коняк.
Увийте още топлите рохки яйца в резените шунка и ги сложете в чашки, залейте ги с желатина и ги оставете да изстинат.

Филе от риба във фолио

Изберете едно хубаво филе от риба по ваш избор. Поставете го върху лист фолио Поръсете филето с копър, изстискайте малко лимон, посолете и поръсете с черен пипер. Добавете за вкус и парчета лук и един нарязан праз, който ще отсраните след опичането. Завийте фолиото и сложете рибата в горещата фурна. Извадете я след не повече от 10 мин., за да се запази сочността й. /аз лично ще пека повече и дори ще запека след задушаването, като махна фолиото за минута-две/

"Божествен" сос

Разбъркайте в тенджера 2 жълтъка, 1 суп. лъжица горчица, 150 г. нискомаслена извара, 1 ч. лъжичка царевично нишесте, сол, черен пипер. Кипнете сместа на огъня, като продължавате да бъркате. Дръпнете я от печката и добавете ситно нарязани сроматни треви и лимонов сок.
Сосът се поданся с топла риба и се консумира топъл.

За сега толкова!
Титла: Re: "Дюкански" рецепти
Публикувано от: didon в Април 06, 2008, 16:35:19 pm
Ехоооо,вижте какво сготвих.В различните етапи на готвенето е мнооого вкусно.Сега стяга в хладилника и после ще видим:
http://amber-bg.com/cooking/index.php?option=com_content&task=view&id=239&Itemid=53

Обаче искам да питам кулинарките,смятате ли ,че това чудо миже да се запече във фурна.Сега ще е като тирамису,обаче печенко май няма никак да е зле.ама ако реша да го пека,трябва ли да му добавя сода или направо да го пъхна във фурната...

Глямо бъркане падна,та за това не ми се рискува,преди да се консултирам с вас
Титла: Re: "Дюкански" рецепти
Публикувано от: jam в Април 16, 2008, 20:35:35 pm
пускам рецептата на Fussi за солени и сладки кексчета - страхотни са!!!

3 яйца
прясно мляко на око, ама може би половин чаена чаша
200 гр. извара или 1 екскуиза
1 бакпулвер
6, 7 супени лъжици трици.

В зависимост от това дали правиш сладки или солени кексчета слагаш:
за солените - смлян кимион и наситно нарязана телешка шунка
за сладките - течен хуксол(за цялата горна смес 3 супени лъжици) и канела

Аз правя половин доза солени, половин доза сладки. Освен това си намажи формата с малко олио, за да можеш да ги отделиш. Не е чаааак пък такова нарушение
Титла: Re: "Дюкански" рецепти
Публикувано от: mini в Април 17, 2008, 20:08:21 pm
*Телешко с лапад*


Телешки шол на малки хапки се запича на грил тигана, лапада се почиства и нарязва на ситно, слагат се в тава, добавя се домат и пресен лук, малко сол и червен пипер, залива се с вода и се запича.
Титла: Re: "Дюкански" рецепти
Публикувано от: Danny S в Април 17, 2008, 20:21:21 pm
 Оказа се, че любимото ми ястие става и за дюканския период :D (оригинала е с мнооого олио :oops:)
Приготвих яйца на очи, но на сух тиган. Около тях сложих 2-3 печени чушки и залях със доматен сос (настъргани доматки, които повряха без мазнина около половин час) с много чесън и магданоз :wink: Може и чушките да поврят  малко в доматения сос.  Стана фантастично вкусно :D
(само дето се озъбих на цените - кило домати - 3лв.,кило чушки - 5.50лв. 8O 8O 8O ми то излиза колкото кило пържоли 8O)
Титла: Re: "Дюкански" рецепти
Публикувано от: ginkam в Април 29, 2008, 07:52:36 am
След като похапнахме козунаци трябва отново да се върнем в "правия път"!
Ето ви една изпитана рецепта /Нещо подобно бях чела във форума, но не точно/.Много е вкусно, а в същото време диетично.

Пилешко филе на фурна

400г пилешко филе,
за соса:
200г обезмаслена извара
1 сварено и настъргано на ситното ренде (великденско) яйце
1 кисело мляко 0.1%
2 сурови яйца
подправки, аз сложих вегета и копър,но който каквото обича

Нарязвате на хапки пилешкото филе и го разстилате в йенска тавичка.
Разбивате съставките на соса и заливате месото.
Пече се в умерена фурна около 30мин. (Аз малко го пресуших,но пак става за хапване)
Да ви е "сладко"! Наздраве!

Титла: Re: "Дюкански" рецепти
Публикувано от: Danny S в Май 12, 2008, 10:28:42 am
Купих си Екскуиза, обаче тя е солена. Да търся ли и безсолна? Т.е.има ли такава?
Диетичната не е солена - има вкус на изцедено кисело мляко.
(http://img88.imageshack.us/img88/9951/exquisadb2.jpg)
Аз, такова , едно предложение имам. ... Струва ми се, че ще е по-полезна в такъв вид.
В amber-bg.com имат подобна тема и наистина е лесна за ориентиране - тази нашата си я оспамихме :lol:
Титла: Re: "Дюкански" рецепти
Публикувано от: jam в Май 18, 2008, 19:03:43 pm
това, другари, е темата за рецептите, продуктите и магазините.

всякакви разговори около режима на Дюкан остават в другата тема - http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=26346.0;all

успех на всички!
Титла: Re: "Дюкански" рецепти
Публикувано от: jam в Май 18, 2008, 19:30:51 pm
Рецепти от Cygnus:

Пилешко филе със сос (1 етап)

Пилешко филе 1 тарелка
1 глава лук
пикантина
черен пипер
1 ч.ч. вода

За соса:

200-300 гр 0,1% кисело мляко,
 2 твърдо сварени яйца,
 нарязан магданос

Пилешките филенца се изпичат с подправките и нарязаната глава лук (без никакво олио)
Соса се пасира и с него се заливат пилежките пържолки.

Дроб по селски (1 етап)

Пилешки дробчета 1 тарелка
1 глава лук
подправки
1 ч.ч. вода

Запича се в йенска тавичка


Баница с извара (1 етап)

0,5 кг. обезмаслена извара
5 яйца
0,5 бакпулвер
подправки

Разбърква се в тавичка и се пече/

(http://images24.snimka.bg/005333591-big.jpg)
Титла: Re: "Дюкански" рецепти
Публикувано от: Елфи в Май 20, 2008, 10:20:02 am
  Ето няколко рецепти от книгата "Моята диета в 350 рецепти"
на д-р Пиер Дюкан.


Пилешки шишчета с горчица

Подготовка:20 мин
Приготвяне:15 мин
За 4 души

Продукти:
-4 парчета бяло пилешко месо
-2 с.л. силна горчица
-1 ч.л. лимонов сок
-1/2 накълцана скилидка чесън
-1 ч.чаша топла вода
-1 кубче обезмаслен пилешки бульон
-2 ч.ч. обезмасл. прясно мляко
-1 ч.л. царевично нишесте

  Нарежете бялото месо на едри парченца и ги поставете в салатиера. В купичка смесете горчицата с лимоновия сок, чесъна и разтвореното в топла вода кубче бульон. Изсипете 3/4 от маринатата върху месото. Разбъркайте добре и поставете в хладилника за 2 часа.
  След 2 часа нанижете парчетата месо на шишове и ги изпечете в гореща фурна за 15 мин. В малка тенджера изсипете останалата четвърт от маринатата и млякото, в което вече сте разтворили царевичното нишесте. Сложете соса на слаб огън, за да се сгъсти.
Титла: Re: "Дюкански" рецепти
Публикувано от: Елфи в Май 20, 2008, 10:27:39 am
   Рула от шунка

Подготовка:10 мин.
За 4 души

   Продукти:

-1 скилидка чесън
-1/2 стрък пресен лук
-200г обезмаслена извара
-8 парчета шунка без мазнина
-8 листа зелена салата
-4 стръка магданоз

  Обелете и счукайте чесъна. Измийте и нарежете пресния лук. Смесете ги с изварата. Намажете всяко парче шунка с тази смес и го завийте на руло. Поставете рулата в хладилника за около  30 мин , за да се стегне изварата. Сложете във всяка чиния по 2 листа салата, по 2 рула от шунка и украсете със стръкче магданоз.
Титла: Re: "Дюкански" рецепти
Публикувано от: Елфи в Май 20, 2008, 10:31:33 am
    Киш

Пдготовка:15 мин.
Приготвяне:20 мин.
За 2 души

Продукти:

-6 с.л.обезмаслена извара
-3 яйца, разбити като за омлет
-2 парчета пилешка шунка, нарязани на малки парченца
-1/2 нарязана глава лук
-1 щипка индийско орехче
-сол, черен пипер

   Смесете всички съставки. Изсипете ги в тава и сложете киша да се пече 20 мин. на 240 градуса.
Титла: Re: "Дюкански" рецепти
Публикувано от: Елфи в Май 20, 2008, 10:38:49 am
   Суфле с шунка

Подготовка:15 мин.
Приготвяне:45 мин.
За 4 души

  Продукти:

-200мл обезмасл. мляко
-20 г царевично нишесте
-4 яйца
-400г обезмасл.извара
-200г постна шунка
-сол, черен пипер
-1 щипка инд.орехче

  Загрейте предварително фурната до 210 градуса. Смесете студеното мляко и царевичното нишесте. Отделете белтъците и жълтъците на яйцата. Разбийте жълтъците с изварата и сипете върху тях млякото, като бъркате през цялото време, за да получите гладка смес. добавете нарязаната  на лентички шунка. Посолете, прибавете черния пипер и индийското орехче.
  Разбийте белтъците на сняг, добавете ги внимателно към сместа с шунката и изсипете всичко в тефлонова форма за суфле. Овкусете и оставете да се пече във фурната около 45 минути.
Титла: Re: "Дюкански" рецепти
Публикувано от: Елфи в Май 20, 2008, 10:47:21 am
  Шоколадов крем

Подготовка:5 мин.
Приготвяне:15 мин.
За 4 души

 Продукти:

-400мл мляко
-4 щипки канела на прах
-20 капки ванилия
-4 с.л. какао
-4 с.л. подсладител
-4 яйца

  Възварете млякото с канелата и ванилията. Добавете какаото и подсладителя. Оставете да изстине. Разбийте яйцата и добавете хладкото мляко. Налейте сместа във форми. Сложете ги да се пекат в средно силна фурна на водна баня за около 15 минути.
Титла: Re: "Дюкански" рецепти
Публикувано от: ginkam в Май 20, 2008, 10:57:58 am
Крем с плодове за 3-та фаза

1л прясно мляко 0.1%
20г желатин/2пак на д-р Йоткер/
1 пак разтворима напитка Болеро
във всяка чаша по няколко парченца
от позволените плодове

В 200г от млякото разтваряте желатина по указания на пак начин.
Към останалото мляко добавяте Болеро-то и разбивате добре.
Рaзтворения желатин прибавяте към овкусеното мляко,затопляте малко,
/без да завира/и наливате в купички или чаши с нарязани на дребно плодове.
1-2 ч в хладилника и да ви е вкусно!
Получават се 6 големи чаши за сладолед.

Титла: Re: "Дюкански" рецепти
Публикувано от: (menche) в Юни 26, 2008, 13:46:27 pm
Крем с кафе                                                                                    1л-р прясно мляко;5яйца,150гр.захар,2с.л.нескафе.Яйцата и захарта се прибавят към млякото и се разбиват добре,следкоето и кафето.Тази смес се изсипва във форма за крем карамел,която предварително е намазана с карамел.Печесе в умерена фурна на водна баня
Титла: Re: "Дюкански" рецепти
Публикувано от: (menche) в Юни 26, 2008, 13:54:39 pm
МЕДЕНКИПРОДУКТИ:3ч.ч.брашно,3/4ч.вода,5с.л.мед,100гр.масло,1с.л.сода,канела                                                                                                                                                                                                 ПРИГОТОВЛЕНИЕ:В брашното прибавете меда пазтопен във водата,също така и разтопеното масло,содата и канелата.Омесете тестото и разточете с дебелина 1мм.,направете колелца и печете
Титла: Re: "Дюкански" рецепти
Публикувано от: didon в Юни 26, 2008, 15:00:42 pm
знаете ли за съществуването на крем сладоледа,който продават по диетичните магазини.Има го в различни аромати и вкус/какао,лещник,ванилия.../ Съдътжа обезмслено сухо мляко и подсладител,вместо захар...Разбива се с миксер...Страхотен е
Титла: Re: "Дюкански" рецепти
Публикувано от: mpia в Юни 26, 2008, 15:16:03 pm
МЕДЕНКИПРОДУКТИ:3ч.ч.брашно,3/4ч.вода,5с.л.мед,100гр.масло,1с.л.сода,канела                                                                                                                                                                                                 ПРИГОТОВЛЕНИЕ:В брашното прибавете меда пазтопен във водата,също така и разтопеното масло,содата и канелата.Омесете тестото и разточете с дебелина 1мм.,направете колелца и печете
Крем с кафе                                                                                    1л-р прясно мляко;5яйца,150гр.захар,2с.л.нескафе.Яйцата и захарта се прибавят към млякото и се разбиват добре,следкоето и кафето.Тази смес се изсипва във форма за крем карамел,която предварително е намазана с карамел.Печесе в умерена фурна на водна баня
Тези рецепти Дюкански ли са???
Титла: Re: "Дюкански" рецепти
Публикувано от: cambozzola в Август 04, 2008, 13:21:53 pm
Здрасти на всички вталени и вталяващи се дами!
Включвам се от днес в Дюканската група с вариация на тема печено пиле за чисти протеинови дни.

Пилешките гърдички се начукват хубаво, поръсват се с подправки по избор (аз лично употребих само черен пипер и мащерка). По 2 с.л. извара за всяка така оформена пържолка се смесват отново с подправки по избор (аз ползвах отново мащерка, черен пипер и малко червен пипер). Изварата се слага в гърдичките, те се завиват на стегнати рулца и се поставят в йенска тенджерка с капак(!), намазват се с малко горчица без захар, поливат се с кисело мляко и се вкарват във фурната захлупени.
45 минути на 250 градуса.

На същия принцип за ПЗ дните може в плънката да се добавят спанак, лук, може (по модел на едно от ястията в Егур-егур) плънката да се раздели на две части и да се комбинират например: спанак и пушена сьомга, спанак и гъби, спанак и извара и т.н.Спанакът върви добре и към телешко, за тези, които го предпочитат.


Поздрави и успех!
Титла: Re: "Дюкански" рецепти
Публикувано от: cygnus в Септември 14, 2008, 11:15:11 am
Не знам дали не се повтаря с някой ама пускам веднага, защото е много вкусно:

За ПЗ:

Дюкански Миш маш

3 големи домата
1 гл. лук
2 пиперки
5 яйца
1 ескуиза
подправки

Доматите се обелват и нарязват, лука и чушките също. Поставят се в плитка тенджерка или дълбок тиган и се бъркат докато изври водата от доматите. Бърка се непрекъснато защото няма олио. После се слагат яйцата, а след 1-2 мин и ескуизата. Бърка се непрекъснато.

Става много вкусно.
Титла: Re: "Дюкански" рецепти
Публикувано от: cygnus в Януари 31, 2009, 16:37:12 pm
Джамо, ето ти ги с малко закъснение.

За ПЗ:

Баница със спанак (за 2 дни)

500 гр обезмаслена извара
8 яйца
1 пълна чиния с връх със спанак (аз ползвам замразен в момента)
6 л. овесени трици
сол на вкус

Разбърква се и се пече.

Сервира се със заливка от кисело мляко 0,1   

За П:

Пъстърва плакия

2 изчистени пъстърви
3 глави лук
1 л. доматено пюре
1. ч. вода
дафинов лист
сол

Пече се в тава.
Титла: Re: "Дюкански" рецепти
Публикувано от: Angy_baby в Февруари 01, 2009, 10:56:43 am
Сьомга на фурна

Вземат се 4 котлета сьомга,нареждат се в тефлонова тавичка.Върху всеки котлет се слага парче обезмаслено сирене на "Маджаров".Запичат се в затоплена фурна за около 20 минути.

Пилешка пържола на тефлонов тиган

Взема се 1 зеленчуково бульонче "Маги" и се разтваря в една кафена чашка вода.Затопля се за 30 секунди в микровълновата печка.Изсипва се в тефлонов тиган,слага се и пилешката пържола,която се запича от двете страни и става много крехка и вкусна.
Титла: Re: "Дюкански" рецепти
Публикувано от: jam в Февруари 01, 2009, 11:03:26 am
само да отбележа, че обезмасленото сирене на Маджаров не е режимно - прочети му състава.
сьомгата става прекрасна и без никакви добавки. аз я пека на тефлонов тиган.
Титла: Re: "Дюкански" рецепти
Публикувано от: Bora82 в Февруари 07, 2009, 21:44:58 pm
Пилешки филенца със скариди

Нарязва се филето на лентички и се задушава с малко бяло винце за около 5 минути. Добавят се скаридите (аз ползвам бланширани, цели), добавя се и малко чесън. Разбърква се добре и се поръсва и малко магданоз.
Лапаш бързо и се цапаш здраво  :)
Титла: Re: "Дюкански" рецепти
Публикувано от: Bora82 в Февруари 16, 2009, 17:47:30 pm
Крем супа от пиле (П)
Днес си я спретнах - на мен ми хареса, дано и на вас!
Сварих си 2 пил. бутчета (без кожата), заедно с 1 скилидка чесън, половин глава кромид, 2-3 стръка магданоз, щипка диетична сол, черен пипер.
Пасирах ги с 200 мл прясно мляко (фитнес 0.1%) и 1 ч.л. царевично нишесте за сгъстяване. Преди папкане, може да си прибавите малко извара или ескуиза - и да ви е сладко  :)
Титла: Re: "Дюкански" рецепти
Публикувано от: Bora82 в Февруари 17, 2009, 17:10:20 pm
Хайде и нещо като салато/предястие (П)

1 консерва риба тон (в собствен сос)
1 варено яйце, нарязано на дребно
3-4 с.л. сосче (приготвено от кис.мляко, маалко горчица, 1 л. ескуиза, копърче, черно пиперче)
може да се добави и кисела краставичка по желание и вкусови предпочитания.
Всичко се обърква добре.
Титла: Re: "Дюкански" рецепти
Публикувано от: МиленаМ в Февруари 27, 2009, 20:15:22 pm
Днес експериментирах с една рецепта за разнообразие от пилешкото и телешкото месо. Мисля, че се получи доста добре, така че ви я предоставям  :P


Пилешки сърца върху канапе от яйца

500 гр пилешки сърца
2-3 стръка пресен лук
1/2 връзка магданоз
1 ч.л. червен пипер
1-2 кисели краставички
2 яйца
съвсем малко сол, черен пипер, съвсем малко бяло вино (ако имате отворено, иначе мисля че ще стане и без него)

Пилешките сърца се варят около 1 час под капак. Прецеждат се с решетъчна лъжица и хубаво се отцеждат, тъй като бульона им е доста мазен. Може даже и върху салфетка да се отцедят. След това се изсипват в тефлонов тиган с малко водичка и бяло вино (мисля че бялото вино не е проблем понеже то почти ще се изпари по време на готвенето). Добавят се нарязания лук, кисели краставички, магданоза и останалите подправки. Задушава се 7-8 мин и се изсипва в съд с капак (за да се задуши още малко и да остане топло). В същия тиган се чукват яйцата и се пекат без да се обръщат за 3-4 мин. Изсипват се внимателно върху плоска чиния и върху тях се подреждат сърцата.
По желание може да се полеят с малко лимон. Но и без него придобиват един много приятен леко кисел вкус (от краставичките и бялото вино).


Добър апетит!