www.zachatie.org

Репродуктивно здраве => Асистирани репродуктивни методи (инсеминация, ин витро) => Темата е започната от: lessyy в Февруари 13, 2008, 23:43:22 pm

Титла: за книгата
Публикувано от: lessyy в Февруари 13, 2008, 23:43:22 pm
Здравейте,
в предишна моя тема стана въпрос за книга, която тогава още пишех. Имаше вапроси кога ще излезе. Тя е роман, който засяга проблемите на стерилитета и някои рискове от най-новите репродуктивни технологии по света и у нас. Книгата е вече факт и от 19ти ще е по книжарниците, затова си позволих в тази тема да ви дам малко информация за нея.


"Романът Стъклени съдби, предстои да бъде издаден февруари 2008 г. Той е базиран на дълго авторско разследване. Чрез инструментите на трилъра и драмата авторката за първи път представя мащабите и рисковете от безконтролната търговия с генетичен материал и най-вече с човешки ембриони. Представя потресаващи факти и опасни тенденции. Такива, върху които малцина все още се замислят.
Стъклени съдби е вдъхновен от историята на семейство, което е принудено от безпаричието да търси алтернативен начин да заплати скъпата ин витро процедура. Единствената им мечта е да имат дете. Решението е да дадат половината от собствените си деца, под формата на 5-дневни ембриони на друго семейство, което в замяна да заплати процедурата ин витро. Излишните ембриони остават собственост на клиниката. Схемата е честа практика по света. Милиони хора на планетата по различни причини даряват или продават свой генетичен материал под формата на ембриони, яйцеклетки и сперматозоиди. Търговията с човешки ембриони се увеличава многократно след разкриването на първата в света банка за производство и търговия с ембриони в САЩ. Днес тя не е една. Бъдещите хора се избират по каталози.
Стъклени съдби е драматичен разказ за две момичета и едно момче, създадени от ембриони на едни и същи биологични родители, но родени от три различни майки. В три различни семейства. В три различни държави. Жените са забременели вследствие на методи за асистирана репродукция. Престъпление събира разделените някога в лаборатория сестри и техния брат. Американска защитна организация иска да се добере до историята на едно неродено, чийто живот е на косъм от смъртта. Тя е нужна на мощна Корпорация, която скоро ще осъществи грандиозните си планове да е първа в приложението на най-новите репродуктивни технологии.
Месец преди публикуването на Стъклени съдби британските медии гръмват с новина за подобна на описаната в романа трагедия. Наистина се е случила. Пак? Политици опитват да надигат глас срещу най-новите глобални проблеми.
Авторката на романа преплита сложно обвързани сюжетни линии, развиващи се на територията на пет държави. Тя облича автентични човешки съдби, реални места и научни факти, с художествената измислици. Персонажите й са сложни, изживяванията им многопластови.
Людмила Филипова дискутира в романа си и проблеми, свързани с бъдещето на човечеството и риска хората сами да променим еволюцията си. Засяга редица рискове, свързани с обстоятелството, че хора от цял свят обменят неограничено и безразборно генетичен материал във времето и пространството. Продават се хиляди ембриони, милиони яйцеклетки, милиарди сперматозоиди. Създават се изкуствено близнаци. Произвеждат се сираци. Майки зачеват с ембриони, замразени преди десетилетия и върнати към живот в среда, за която тяхното ДНК е непригодно. Повече от четири милиона бъдещи деца, заченати „в стъкло” и замразени в течен азот, чакат да бъдат избрани, родени или убити. Може да стоят с десетилетия на минус 196º С. Някои хора са готови на всичко, за да получат каквото искат и да променят съдбата си.  Повечето от тях обаче никога не разбират, че с действията си променят не своята съдба, а тази на нечия неродена душа.
Ще я нарекат свое дете.
Това е твърде отговорно.
Мащабите на тези процеси вече са толкова значими, че са по-страшни от самото им съдържание. Всяка година репродуктивните способности на човешките същества намаляват. А индустрията за изкуствено оплождане предлага всичко срещу пари. Само в САЩ в индустрията за изкуственото оплождане се въртят милиарди долари. От края на 20 век успешно се клонират бозайници. Създадени са стотици ембриони на клонирани хора и хиляди на животни. За родените клонинги не се води официална статистика. През септември 2007 г. британските власти дават официално разрешение за създаването и на трансгенетични ембриони между човек и животно. Хибридите (същества) между различни животински видове вече са хиляди.
Това са само малка част от фактите, които авторката преплита в третия си роман. Приложените документи показват, че описаното не е плод на фантазия.
Накрая остават неотговорените въпроси. Опитваме се да отнемем функциите на Господ и да поемем в ръцете си съдбата на биологичния си вид. Но нима знаем посоката? Редно ли е човек сам да определя съдбата на бъдещите хора? Колко силна може да е връзката дете – родител? Възможно ли е да променим хода на еволюцията си? И ако да, в каква посока сме тръгнали?
Най-полезното в романа е, че ни показва страшните рискове, докато все още можем да ги променим.
"

Тук може да видите корицата и по-подробно описание и книгата.
http://ludmilafilipova.com/books/index.php


Поздрави,
Людмила
Титла: Re: за книгата
Публикувано от: du6ka в Февруари 14, 2008, 08:26:37 am
Благодаря ти, Людмила, за информацията, относно новата ти книга! С интерес изчетох другите две! Ще си я купя непременно! Не се  съмнявам, че и тази ще бъде много интересна! Благодаря ти, за всичко, което правиш! Желая ти крепко здраве, семейно щастие и много нови творчески успехи!!!
Титла: Re: за книгата
Публикувано от: solei в Февруари 14, 2008, 08:31:26 am
  И аз благодаря, Людмила! :D

  Желая ти успех и с новата книга! :D
Титла: Re: за книгата
Публикувано от: Змимка в Февруари 14, 2008, 08:34:23 am
Людмила, написаното е наистина много хубаво!
Желая ти успех с книгата!
Благодарим ти за всичко, което правиш!
Титла: Re: за книгата
Публикувано от: Lisko в Февруари 14, 2008, 08:36:17 am
Присъединявам се към темата, с благодарности за труда ти Людмила.

Успех и здраве.
Титла: Re: за книгата
Публикувано от: TA в Февруари 14, 2008, 11:41:10 am
Успех и от мен на новота ти рожба - трета книга, Людмила.  Хм..., дава плод за размисъл.
А на теб пожелавам щастие и късмет!
Титла: Re: за книгата
Публикувано от: baracuda в Февруари 14, 2008, 11:56:40 am
 :D Аз също с нетърпение очаквам излизането на "Стъклени съдби".Людмила,желая ти много здраве и творчески успехи занапред!
Титла: Re: за книгата
Публикувано от: kapka_lubov в Февруари 14, 2008, 13:17:57 pm
Книгата изглежда ще бъде интересна.
С удоволствие ще я прочета.
Дано повече хора я прочетат и се замислят!
Успех ти желая!
Титла: Re: за книгата
Публикувано от: jam в Февруари 14, 2008, 13:33:32 pm
от анонса за книгата оставам с впечатление, че според авторката, оплождането инвитро е нещо лошо и страховито. така ли е?
ще се разгранича от останалите мнения дотук. ако книгата е това, което описва анонсът - няма да си я купя и не я одобрявам.
Титла: Re: за книгата
Публикувано от: shoshkata в Февруари 14, 2008, 17:25:23 pm
Да си призная, по-скоро се отвратих, докато четох анонса. Едно доста неприятно чувство...  Не ми хареса. Внушава усещане за нещо лошо, престъпно и безотговорно, ако искаш или имаш дете чрез инвитро. Звучи ми жестоко спрямо хората, чиято единствена възможност за свое дете е този вид оплождане.
Форумите са чудесно място за промоциране на нечия книга, но не мисля, че точно тук е най-подходящото за тази. Нищо лично.
Титла: Re: за книгата
Публикувано от: DivaRoza в Февруари 14, 2008, 18:41:30 pm
Аз пък много обичам да пиша критични рецензии... :D
Първо, заглавието е доста подвеждащо, защото очевидно става въпрос за ин-витро заченати деца, а от заглавието някак си оставаме с усещането, че целият живот на тези деца е някак си крехък, раним, че някаква тайна има в живота им и все неща в този дух. Това е доста преувеличено, защото и децата, родени по този начин, израстват като пълноценни личности и едва ли през целия им живот ги измъчва въпросът за техния прозход, а някои даже и не знаят, че са от чужда яйцеклетка или сперматозоиди, което означава, че в такъв случай драма няма. В този смисъл, мисля, че семантиката на заглавието и цялостното съдържание на текста се разминават. Второ, генетични експерименти и кръстоски между различни видове се правят много отдавна по света. Наскоро гледах филм по BBC, в който показаха светещо прасе - генетична кръстоска; в тази лаборатория се отглеждаха от клетки на човек и органи - нос и уши специално показаха, което означава на практика, че много богатите хора практически никога няма да останат без "резервни части"; вижте само по колко години живеят британските монарси. В този смисъл, това никак даже не е сензация. Трето, много е нагнетено емоционалното и психологическото при тези "човешки експерименти" и един по-необразован човек ще настръхва само като чуе думата ин-витро. Та, какъв е смисълът тогава, защото това определено не е новина и е доста интересно какви точно са документите, с които разполага авторката; в  такъв случай "научното" тук е просто общоизвестни, сензационни факти. Четвърто, измислени идеи за книги тип "булевардно четиво"  - милиарди и истината е, че за всеки влак си има пътници. Аз лично не съм почитател на такъв тип изкуствено скалъпени книги. От анонса останах с впечатлението, че все едно става въпрос за кръстоска между хора и извънземни. Доста са преувеличени нещата. По принцип съм много против книги, които се пишат за два-три месеца, и то само и единствено да правим бройки (да имаме книга след книга), но понякога, разбира се, се раждат и гениални творби, които остават във времето като философия, идейни внушения... :D
Надявам се авторката да не се засегне, защото трябва да е готова и на мнения, които няма да и харесат. И определено полезните са точно тези. А който търси само лакейски мнения, определено не публикува нищо, за да си го спести.  :D
Това си е личното ми мнение, което не задължава останалите да го споделят, разбира се.

P.S. Людмила, понеже прочетох и на сайта ти какво си написала, та да допълня още нещо. По принцип пресилените обобщения е добре да се избягват, като например ти почти навсякъде пишеш, че това е "авторско изследване, което публикува за първи път..." Извинявай, но ти очевидно не си в течение на световната литература, просто няма как да си наясно и в течение на всичко, което е излизало досега и едва ли знаеш дали някой друг вече не е писал по този въпрос, което е не просто предположение. Прави доста неприятно впечатление, освен, че е самонадеяно. А такива "ужасни експерименти"  не се случват от вчера. "Авторско разследване" си е направо почти равно на "научно изследване", което е доста далеч от "интернет изследването", повярвай ми, разликата я проследявам повече от години научна работа. А "най-продаваната авторка" предполагам, че е просто маркетингов трик, защото иначе си е направо недостоверно, всъщност зависи кой ти прави проучването, де. Това са все неща, които е трябвало да ти ги кажат и хората, на които си дала да прочетат книгата, така наречените първоначални рецензенти. Защото някои неща са непростими и за току-що прописали студенти. И един общ съвет: добре е, преди да се публикува даден текст, да го дадем да го прочетат и хора, които не ни харесват много-много, но които са добри в писането. Защото те няма да ни сервилничат по ред причини и ще са най-обективни. Успех ти пожелавам по-нататък, повече изпипване на текста и повече истински, вътрешен живот на книгата!
И горещо се надявам да видиш полезното в написаното от мен!
Титла: Re: за книгата
Публикувано от: elliq в Февруари 14, 2008, 19:48:12 pm
Това,което разбрах от анонса е,че ако един от партньорите(или и двамата)в една двойка не може да има деца,то двойката не бива да се подлага на АРТ с донор и да си остане без деца.Някак си не мога да се съглася с това.Макар че за себе си не съм готова на донорска процедура,все още.
Но това е само анонс.Може да не съм разбрала правилно или в самата книга де е представено по-различно.
Титла: Re: за книгата
Публикувано от: Zlatulka в Февруари 14, 2008, 21:16:57 pm
Аз вече няколко пъти проверявах в сайта на Людмила дали книгата е излязла вече, така че с радост чета тези редове. Звучи ми интересно.
Момичета, не забравяйте, че самата Людмила има момченце, заченато чрез АРТ така че едва ли фаболата е толкова ужасяваща.
А, да, доколкото си спомням един от първите хора, прочели романа е д-р Владимиров..
Титла: Re: за книгата
Публикувано от: shoshkata в Февруари 14, 2008, 22:30:07 pm
А, да, доколкото си спомням един от първите хора, прочели романа е д-р Владимиров..
E, щом д-р Владимиров е прочел книгата, значи трябва да ми хареса и представянето й.

Някои хора са готови на всичко, за да получат каквото искат и да променят съдбата си.  Повечето от тях обаче никога не разбират, че с действията си променят не своята съдба, а тази на нечия неродена душа.
Ще я нарекат свое дете.
Това е твърде отговорно.
Мащабите на тези процеси вече са толкова значими, че са по-страшни от самото им съдържание. Всяка година репродуктивните способности на човешките същества намаляват. А индустрията за изкуствено оплождане предлага всичко срещу пари.


И без това доста хора в държавата ни смятат, че АРТ е лайфстайл. Внушението от този анонс ми се струва едностранчиво - лекарите, занимаващи се с АРТ са маскари, а хората, жадуващи за дете, но с определени репродуктивни проблеми - безотговорни.

Иначе не отричам, че такъв проблем съществува и за него са писани книги и създавани филми отдавна. За тези неща е добре да се говори. 
Титла: Re: за книгата
Публикувано от: jam в Февруари 14, 2008, 22:34:19 pm
А, да, доколкото си спомням един от първите хора, прочели романа е д-р Владимиров..

а дали я е харесал, като я е прочел? ;)
във всеки случай, аз - като член на сдружение, което се бори да промени негативните представи на обществото за стерилитета и асистираните репродуктивни технологии, намирам една книга, представена по този начин (уточнявам, че не съм я чела!) за вредна.
много съжалявам, че именно Людмила Филипова, която се предполага да познава добре истинската картина на проблема и която направи толкова много за хората с репродуктивни проблеми, сега по същество им вреди, гонейки популярност.

Титла: Re: за книгата
Публикувано от: klio в Февруари 14, 2008, 22:55:15 pm
"Опитваме се да отнемем функциите на Господ и да поемем в ръцете си съдбата на биологичния си вид. Но нима знаем посоката? Редно ли е човек сам да определя съдбата на бъдещите хора? Колко силна може да е връзката дете – родител? Възможно ли е да променим хода на еволюцията си? И ако да, в каква посока сме тръгнали? Най-полезното в романа е, че ни показва страшните рискове, докато все още можем да ги променим."


не го разбирам. :ask:
и това го пише човек минал през Арт.

Титла: Re: за книгата
Публикувано от: evro в Февруари 14, 2008, 23:33:25 pm
Ако бях Модератор щях да цензурирам пърия пост!
Титла: Re: за книгата
Публикувано от: DivaRoza в Февруари 14, 2008, 23:36:40 pm
Айде, още нещо от мен, макар и да не ви се иска сигурно!  :D

Смесват се няколко различни неща:

1. Човек, който е имал възможност да дари пари на други хора, защото е имал възможност и добра воля да го направи. За това предполагам само тези, които са получили дарението, знаят колко са му благодарни. Предполагам, че на повечето от нас ни се иска понякога да осъществим нечия мечта, но не можем. Предполагам, че и мен такъв жест би ме направил лоялен безрезервно към този човек, нещо, което има и друга страна, но тя сега е без значение.
2. Все си мислех, че "д-р" пред фамилията Владимиров се свързва с "лекар", а не с литературен критик, т.е. не "доктор по литература". Защото очевидно е, че един лекар, освен ако не е и междувременно професионален писател на сериозна литература, не може да даде професионална оценка на текста като литературен факт, а само и с оглед на медицинските факти, за които не се иска даже да си медицинско лице, за да се досетиш, че се случват и такива неща по света.
3. Аз лично съм чела "Червено злато" най-вече и от професионално любопитство и поради голямата реклама около тази книга и като гледам тази книга ще прилича на нея. На този тип книги им казват "булевардно четиво", което по-просто казано означава все едно да вземеш една скандална новина от жълт вестник и да я облечеш в повече дрешки откъм обстоятелства, платена любов, политика, любов и други харчещи се сюжетни нишки и книгата е готова. Само че това не е сериозна литература. Защото и липсва идеен подтекст, философия, игра на въображението, недоизказаност, защото всичко е смляно и изплюто, банално и шаблонно, а героите са като кухи зададени схеми, с поведение, което се дирижира изкуствено от самия автор. Да, има доста почитатели на булевардната литература, които се интересуват от фактите и динамиката в книгата, но не и от нейната художествена стойност. Няма лошо, въпрос на вкусове.
4. Дайте ми два месеца и ще ви скалъпя един роман на тема например за перверзните навици на лошите нацисти как са обичали да се обличат с дрехи от човешка кожа и за още по-лошите им съпруги, които са умирали да се докарват със златни бижута от зъбите на убитите евреи по концлагерите. Предполагам обаче, че тази книга ще предизвика повече отвращение и възмущение, отколкото ще има художествена стойност. И поуката ще се изгуби някъде по пътя на натурализма.

Една идея може да се внуши по много начини и безспорно най-непечелившият е да накараш хората да изпитат отвращение към нея.
Лично мнение, разбира се! Но нищо лично против Людмила, просто тя се случи насреща!  :D
Титла: Re: за книгата
Публикувано от: Osiana в Февруари 15, 2008, 00:02:48 am
Цитат
Имаше вапроси кога ще излезе. Тя е роман, който засяга проблемите на стерилитета и някои рискове от най-новите репродуктивни технологии по света и у нас. Книгата е вече факт и от 19ти ще е по книжарниците, затова си позволих в тази тема да ви дам малко информация за нея.
Въпреки че Людмила е писала че става въпрос за рисковете от АРТ процедурите, ми стана тъжно, че не е тук мястото за реклама на тази книга. Сякаш чета собствената си съдба изкривена под призмата на ужасите. Или ужаси при извънземните. Да, като във филм на ужасите ми настръхна косата.

Людмила съжалявам ако не приемаш критики, но напълно подкрепям мненията на  DivaRoza  и jam. А DivaRoza си има понятие от тези неща, повярвай ми.

"Опитваме се да отнемем функциите на Господ и да поемем в ръцете си съдбата на биологичния си вид. Но нима знаем посоката? Редно ли е човек сам да определя съдбата на бъдещите хора? Колко силна може да е връзката дете – родител? Възможно ли е да променим хода на еволюцията си? И ако да, в каква посока сме тръгнали? Най-полезното в романа е, че ни показва страшните рискове, докато все още можем да ги променим."


не го разбирам. :ask:
и това го пише човек минал през Арт.



Титла: Re: за книгата
Публикувано от: Nina в Февруари 15, 2008, 00:35:41 am
Аз също прочетох само анонса, не съм чела книгата. Незнам като цяло как ще въздейства книгата, но анонса е нещо като есенцията на рекламите на филми - избират се най-емоционалните моменти, най-въздестващите, сълна музика.../тука няма музика, но за сметка на това има доста силно въздействащи фрази/ тези, които яко атакуват психиката и човек решава, че целият филм е такъв, а се оказва, че е далеч не толкова въздействащ. При всички положения, анонса е точно като тези на филмите, поне мен ме "удари" силно и аз също смятам, че ако това го прочете човек, кйто няма представа от ин витро, би се ужасил от него...Има доста зловещи моменти...Аз като силно емоционален човек си преставих ужасни картини...Принципно си падам повече по литература с научна насоченост и факти от реалния свят и изследвания, разследвания /за достоверност сверявам, не се оставям/ и бих прочела, но аз мога да направя разликата, между ин витро, като един естествен начин да се преодолеят репродуктивни проблеми и от друга страна злоупотреби, които могат да се направят, но това не е валидно само за тази процедура, а за изключително много неща. Но много хора не само няма да направат разлика, а няма и да помислят и предполагам, че за тях ин витро може би ще се превърне или затвърди като нещо лошо. Особено у нас, това е действително  вредно. Защо? Защото и съвсем наскоро една потребителка на форума сподели, че е чула реплика от сорта - тези от ин витро стават уроди... Именно в този смисъл, това ужасно изказване вместо да се опровергае, би могло да се затвърди като обществена нагласа и хората, подложили се на ин витро вместо да споделят и да помогнат на други двойки, да пазят тайна, за да не бъдат те и детето им заклеймени от обществото. 
Авторката разбира се може да публикува и пише каквото прецени, но пък дали тук е мястото да презентира тази книга? И аз като Джам съм с условие, че не съм я чела и пак казвам, че коментирам само анонса, но пък бих прочела.

Рози, здравей  :wink:

Титла: Re: за книгата
Публикувано от: Zlatulka в Февруари 15, 2008, 09:19:56 am
Това, което имах предвид с предишния си постинг бе, че може би е по-добре първо да прочетем книгата и после да даваме крайни оценки.
Съгласна съм с мнението на Нина, че анонса към една книга/филм залага на силни моменти от нея/него и прочитайки книгата може да се окаже, че всъщност първоначалната ни представа е била погрешна. Разбира се може и да не се окаже така. :)
Да, звучи малко зловещо анонсът и така като се замисля, може би това наистина не е най-подходящото място за подобно представяне. :?
Титла: Re: за книгата
Публикувано от: evro в Февруари 15, 2008, 10:17:48 am
Когато започвах първаото ин витро имах и продължавам да имам редица страхове и един от тях е "какво става с ембрионите ми, които не са замръзени", но в хода да процедурите всички останали страхове, пробеми и надежди заляха съзнанието ми или аз самата им позволих да го направят... и така вратата за онзи страх оставих заключена, а сега ти Людмила нахлуваш и я отваряш широко без да съм те молила за това.
Помисли ли че, бъркаш с ръце в раните на момичетата тук станали донори, защото не могат да си платят процедурите.?
Помолих те и в другя форум да бъдеш умерена.
Аз специално съм толкова емоционално нестабилна че, изобщо не ми е до тези ти редове.

Има Дискавари ченал - провай се там, за там сюжета е подходящ.
Титла: Re: за книгата
Публикувано от: shoshkata в Февруари 15, 2008, 11:00:32 am
Според мен гадното в случая е, че такава книга е написана от човек, събирал лични истории във форуми като този и шумно демонстрирал съпричастност. Струва ми се жестоко и непочтенно. Чудесен начин да накараш хората да споделят за най-голямата си болка и да им кажеш след това, че са безотговорни или се правят на Господ... Просто желание, заплащано с много пари.
Иначе всеки може да си пише за каквото си пожелае и както си може.
Титла: Re: за книгата
Публикувано от: Varvarita в Февруари 15, 2008, 11:49:15 am
Споделила съм с Людмила нашата история, мъката, болката, страха.
Някак ми беше много трудно да отговоря на този анонс. Дори авторката ме покани на презентацията. Би ми било интересно да присъствам, но за съжаление нямам възможност, а и ми е болно. Боли ме от това, което прочетох. Чувствам се обидена и огорчена.
Може би и аз съм от хората, егоисти които според обществото правят всичко, чудовищни експерименти като ИКСИ за да си "начешат крастата да имат свое биологично дете". Ако това ме прави безотговорна - нека! Ако щат да гледат на децата ми като "изкуствени близнаци" - нека! Но за себе си знам, че тук в Зачатие и всички двойки, борещи се със стерилитета,  са не по-малко достойни от другите да имат дете. И никой няма право да ги съди!
Напротив, толкова много любов стои в нас.. несподелена, стаена, недарена.
Знам също, че ще дам на децата си всичко за да бъдат те щастливи и се моля на Бог никога да не се сблъскат с проблеми като нашите с баща им!
Не мисля, че съм се правила на Господ. Просто направих това, което Господ беше дал на медицината като възможности и чудото ни се случи!
И се моля за всяка двойка, която жадува дете, по-скоро това чудо да сполети и тях.
Може би книгата е актуална за света, но за България и нашето общество е рано за такава. Людмила е права, че в областта на репродукцията има опасни тенденции, които би трябвало да се контролират и спрат. Но за съжаление в съзнанието на българина все още АРТ е някаква чудовищна намеса. Децата "от ин витро" се гледат с по-специално око. Дори на една от консултациите ми, една много "просветена" докторка започна да ми обяснява за уродствата при АРТ. А на мен ми предстоеше стимулация...
Титла: Re: за книгата
Публикувано от: lessyy в Февруари 15, 2008, 13:41:01 pm
Благодаря на всички за мненията ви, пожеланията и насоките. Както на добрите, така и на критичните.

По принцип критиката е нещо прекрасно, сtига естествено да не е критика на слухове, или критика към рекламни материали, писани от търговско дружество, защото тях друга критика ги оценява. Примерно маркетингови специалисти. Но критика към внимателно прочетени художествени произведения, особено пък от непредубедени критици е нещо много градивно, ценно и задължително.

Не съм искала постинга ми да звучи като реклама и ако е възможно нека модератора да махне темата.

За онези, които са коментирали съдържанието на книгата без да я познават, само на кратко ще отговоря:
- В книгата не е описана нито една история на семейство/ момиче, което ми е писало. Може би само една и то с разрешение. Когато събирах писма с цел да помогна на семейства, които се нуждаят от това, аз вече бях написала книгата и тя се редктираше. Книгата бе завършена средата на октомври. Започнах я преди година. Освен това романа не касае ин витрото в България.
- Книгата не касае ин-витрото като проблем. Все пак завършва с „отношение на автора към него”, в случай, че някой си го е помислил.
- Описаното в книгата е базирано на две годишно проучване. Формата му е доста различна от онази, която се извършва от научни работници разбира се. Все пак същността на продукта, който създават е коренно различен. Аз съм изследвала проблемите за които пиша. Честотота на поява, вероятността да се случат отново, държави в които стават; как, защо и кой; тенденции в които могат да преминат; ситуацията в България; художествена литература до момента по тези въпроси и т.н…..(книгата завършва с няколко статии, но за всеки желаещ мога да предоставя и друга документация)
- Книгата е преди всичко роман. „Третият близнак”, на Кен Фолет, „Ген”, на Крайтън, Франкенщайн, дори филми като "Аз съм легенда" и т.н. са интересни и без да са 100% издържани в смисъла на наука и медицина. Ценното им е в това, че те карат да помислиш какво би станало, ако... Това именно правя и аз, като се постарах всяка тенденция да я проверя от към медицинската й и научна основа.
- Divarosa, от проверката, която аз направих по темата, наистина не съм намерила друга книга с проблемите, за които пиша аз. Ще се радвам ако ти ми посочиш. Основните проблеми, които мен са ме вълнували е какво става с човешки ембриони, които се раждат след 10, 20 години престой в течен азот; другият е какво може да се случи с ембрионите, които са поредна партида на фабрика за човешки същества; проблемите свързани с безконтролната търговия с генетичен материал. В нея няма нищо кой знае колко лошо ако е контролирана. От книгата става ясно какво имам предвид. Вълнува ме също етичните и биологични проблеми, когато ембриони създадени от едни генетични родители (понякога и до 10,15, а в "фабриките" и по 30) се разпръскват сред различни семейства без контрол (те имат много сходно ДНК). В САЩ, Лондон, Азия вече никак не е трудно да се влюбиш в брат си от съседния квартал, или да срещнеш близначката си от съседния щат и т.н. Вълнува ме и изкуственото създаване на еднояйчни близнаци чрез туининг; вълнува ме посоката в която са тръгнали някой западни АРТ клиники… и т.н.
- Divarosa, сензационните факти, които ти даваш за пример, аз също ги споменавам. Но изрично посочвайки, че се правят от 50тина години. Защото мен точно това ме притеснява.
Данните за продажбите на книгите са от справки за реално продадени книги
- Вера, гарантирам ти, че в книгата въобще не се говори за семейства, които създават децата си с любов чрез репродуктивни методи. А ако се споменава някъде, то е именно, за да се покажат като добър пример. Касае се единствено и само за опасни злоупотреби, извращения и недомислици, които ако се превърнат в тенденции, могат да са опасни.

Тази книга е написана от един човек, жител на планетата ни, който се е притеснил от настоящи тенденции. Мен ме тревожат, давам мнение и предложение, как бихме могли да се предпазим. На планетата има още няколко милиарда мнения и всеки решава за себе си, кое му допада.

Evro - не чети тази книга; наблегнала съм на темата за донорство и търговия с ембриони. Изхождала съм от лично моята история. Ужасих се какво съм можела да направя и написах книгата, за да предпазя друг да го стори.
- др. Владимиров е чел книгата до половина и то само заради медицинските термини. Едва ли може да даде каквато и да е оценка.

Поздрави и всичко най-добро,
Людмила
Титла: Re: за книгата
Публикувано от: Eфирче в Февруари 15, 2008, 14:25:26 pm
Людмила , тук , темата АРТ , погледната от тъмния ъгъл , причинява БОЛКА!
Не разбирам , защо избрахте нашата аудитория за презентация на  книга с такава тематика!
Не зная, кой е автора на анонса , но Вашия подпис стои там.
А там пише:

Някои хора са готови на всичко, за да получат каквото искат и да променят съдбата си.  Повечето от тях обаче никога не разбират, че с действията си променят не своята съдба, а тази на нечия неродена душа.
Ще я нарекат свое дете.
Това е твърде отговорно.


А после четем , цитирам:
"- Вера, гарантирам ти, че в книгата въобще не се говори за семейства, които създават децата си с любов чрез репродуктивни методи."




Кое е вярното , Людмила?
Титла: Re: за книгата
Публикувано от: altea в Февруари 15, 2008, 14:43:49 pm
Когато прочетох анонса в мен се надигнаха различни чувства предимно негативни.Исках да задам на авторката някои въпроси,но реших първо да оставя емоциите да утихнат и да погледна предмета на чувствата ми от различни ъгли. В "Малкият принц" лисицата казва на момчето:"само нещата,които си опитомил можеш да проумееш",само ако си се сблъскал лично със стерилитета можеш да разбереш палитрата от чувства,които изпитва всяка от нас.Питах се какво е провокирало написването на тази книга или просто авторката е напипала нова по-атрактивна тема ,с която да впечатли читателя отегчен от криминалета,любовни романи и книги за психопати и мафиоти и така да се реализира по-успешно на книжния пазар.Сега рачбирам,че самата авторка е променила "своята и на едно неродено дете" съдба възползвайки се от АРТ и още повече се чудя защо такъв сюжет и защо се представя в този форум.Да разбирам ли,че трябва да се примиря със съдбата си и да не правя нищо да я променя.Ами то ако е така не трябва да ползваме електричество и ядрена енергия и да си стоим в коменната ера. Да,Бог говори за смирение,но това не означава примирение. Смирението за мен е да приемеш нещата в живота си такива каквито са без да роптаеш и обвиняваш някого,а като част от пътя,който трябва да извървиш за да израстнеш вътрешно,но това не означава да седиш и нищо да не правиш за да  промениш себе си или съдбата си. Трабва нещо да се прави и самото правене ще те промени нали"количествените натрупвания водят до качествени изменения".Нали 75% от съдбата ни била волята Божия , а 25% нашата собствена. Бог ни е оставил право на избор и ако АРТ са моят шанс и аз го използвам и успея значи такава е била волята и на Бог и не нарушавам никакви вселенски закони.Помислете колко от жените и мъжете ,които не са имали репродуктивни проблеми знаят как се следи овулация,какво е БТ, лутеална фаза и т.н.Повечето от приятелките ми не знаят ,че има такива форуми още по-малко пък имат понятие от термините,които знаем ние и нормално за какво им е нали резултатът е налице.Ако такъв човек прочете книгата естествено,че ще сметне АРТ за нещо нередно,противно на природните закони и едва ли не за нещо вредно.Аз съм от нуждаещите се от нечий генетичен материал,но не се чувствам като участник в някаква гигантска търговия с ДНК,а като човек,който с помощта на науката,добротата в хората/и в жената,която би споделила с мен гените си/ се опитва да осъществи една своя цел и мечта.Да приема яйцеклетка от друга жена е като един мъж да е направил деца на 1, 2 или повече жени в различни държави ,това също е обмяна на гени,но не го третираме като проблем нали?И така могат да се променят съдби. Стана много дълго ,а може да се дискутира до безкрай. В края на краищата за себе си приемам следното:АРТ са част от прогреса на човечеството. Ако Бог реши,че станем прекалено много лесно може да ни уреди с някоя пандемия или бедствие,пък и природата си има своите механизми за постигане на равновесие.Аз ще използвам АРТ и ако успея това ще е волята на Бог като следствие на моя собствен избор.
Титла: Re: за книгата
Публикувано от: Hirroshi в Февруари 15, 2008, 15:30:10 pm
Невероятна е тази жлъч и отрова, която хвърчи в този форум и то за нещо, което дори не е прочетено и дори видяно!!! Всяко следващо мнение е повторение на предишното, но с други думи и сляпо следва предварително зададената негативна посока. Наистина в България поговорката "Няма ненаказано добро" важи с пълна сила! За съжаление омразата и завистта са пороци, които се раждат в условията на недоимък и бедност. Наистина трудно е да надскочиш себе си и да поздравиш другия, особено от позицията на силно принизени и обезличени морални и духовни ценностти и издигнати в култ материални страсти. Жал ми е за България и нас българите, на нас ни е дадено много, но и много ни е взето. Вероятно това е превърнало голяма част от нас в озлобени индивиди, които независимо от повода "оголват" зъби и разярено се хвърлят срещу всеки. Жалко!!! Защото, дами и господа, със своите нападки тук ми приличате на глутница освирепели зверове, които са готови да разкъсат всеки за всичко!!!

Към участника, който обещава да напише книга за 2 месеца бих искала наистина да го помоля да покаже как ще го направи, наиситна покажете вашия талант, излезте от паравана на безличен критикуващ и застанете под ослепителния прожектор на критиката, в позицията на оценяван от тези, които сега ви пригласят!

Людмила, всички тези критики не доведоха до нищо друго освен до категоричното ми намерение да купя, прочета книгата ти и тогава да си създам собствено мнение, като преди това искам да те поздравя за смелостта да бъдеш различна от другите и то в позитивния и креативен аспект на това понятие!
БРАВО ЛЮДМИЛА!!!
Титла: Re: за книгата
Публикувано от: StefiZ в Февруари 15, 2008, 15:41:56 pm
А ти хироши, кой си? От къде дойде? как попадна точно на тази тема? как реши точно тук да постнеш първия си постинг?
...сляпо следващ предварително зададената ПОЗИТИВНА посока...
Титла: Re: за книгата
Публикувано от: DivaRoza в Февруари 15, 2008, 15:45:04 pm
По принцип критиката е нещо прекрасно, сtига естествено да не е критика на слухове, или критика към рекламни материали, писани от търговско дружество, защото тях друга критика ги оценява. Примерно маркетингови специалисти. Но критика към внимателно прочетени художествени произведения, особено пък от непредубедени критици е нещо много градивно, ценно и задължително.
[

Ей това, убий ме не мога да го разбера нито пък се сещам каква му е връзката с посочените мнения. Защото и в двете ми мнения имаше конкретни неща, но щом това не оцначава нищо за теб...Людмила, тонът ти е толкова категоричен и безапелационен, че е малко смущаващо и започвам да се чувствам притеснено, че давам мнение, което се различава от сладките приказки. Виж сега, до безкрай можем да си спорим - всеки за това, което го вълнува, но пресечна точка едва ли ще намерим. Дотук разбирам, че ти самата имаш огромна нужда от тази книга, която ще разкрие един куп нови неща - нещо в което аз лично дълбоко се съмнявам как четиво от такъв тип ще изпълни и тази по-сериозна мисия, но това е явно, щото не съм криминалист и не съм била очевидец на това как се случват тези неща, нещо което никой не може да твърди, че познава като очевидец. Това, което си научила ти (освен интервютата с жените тук),най-вероятно го знаеш от достъпни източници, обобщена статистика и такива неща. Но, разбира се, не изключвам и вероятността и да имаш връзки във ФБР, което да ти е продало за много пари автентични документи. Интересно кой като продава нелегално ембриони остава следи след себе си, че и документация, която може да попадне у теб. Много въпроси се въртят в главата ми но най-дразнещото е това, че ти едва ли не се явяваш като спасителка на света, който само е чакал моментът, за да прочете за твоите разследвания. Всичките ти твърдения са ужасно пресилени и преувеличени, че и най-слабоумният ще се усъмни, че нещо го будалкаш с тези преувеличения  и с личната си роля за участие в разследване от този тип. За да разследваш нещата, трябва да си говорила и разпитвала лично поне една чужда клиника за тези неща и ужасно се съмнявам, че там някой щеше да се засрами колко е лош и да си признае пред теб какво прави в свободното си време. Останалото са интернет общоизвестни статистики и преувеличени измислици, които ти наричаш художествена литература. Няма лошо и така да са събрани фактите, но ти твърдиш други неща. Писането е ужасно отговорна работа, защото ти носиш отговорност за всяка дума, мисъл и смисъл зад нея, образ и внушение, които носят. Най- първото нещо, за което трябва да мисли един писател е какво послание изпраща към хората, как то ще се възприеме от тях и въобще какъв е смисълът от текста му. Явно, ти имаш нужда от такъв тип книга, която, честно казано, не знам как ще помогне на лошите лекари (и бизнесмени)с криминално мислене да се променят. Внушението е обидно и за лекарите и за пациентите. В България такива специалисти има няколко на брой, та ми е интересно кои точно от тях вършат такива работи. И за чуждите клиники, ако можеш да напишеш, за да не ходим в тях и да се предпазваме. Защото общите сензационни факти са известни или могат да ни станат познати, като се разровим из нета и предполагам там ще попаднем на един куп "научни" доказателства. Разбира се, това са само предварителни въпроси, които аз като мислещо същество имам право да си задавам. Определено почвам да се замислям за книгата с нацистката тематика. Толкова лоши хора са били и такива поразии са направили. Само си мисля, че след като се появи четивото, хората първо ще си изповръщат и червата. Нищо, тъкмо ще им подейства като очистително. Но не в духовен смисъл, разбира се. Междувременно ще разстрои емоционално и психически доста хора, но какво ми пука! Важното е истината, скривана десетилетия от хората, да възтържествува и да няма тайни! А и аз имам голяма нужда да се покаже най-после пред света животинското лице на фашизма.
И не се обиждай на читателите! Защото те имат право на избор и всеки е с различно изграден художествен вкус! И съм сигурна, че и за тази книга ще се намерят читатели.
Ето, Хироши е първият ти кандидат-читател. За съжаление, не съм сигурна, че тя обаче знае за какво точно говори. Но е важното, че тя не е "озлобен индивид" и не е издигнала в култ материалните ценности, а духовност, единствено и само духовност струи от нея. За което горещо я поздравявам и, разбира се, като типичен българи не мога да не проявя завист и злоба към такава извисеност. Такива сме си българите - глутница освирепели зверове!
В края на краищата, всеки е свободен да пише за каквото си иска, щом други се съгласяват да го публикуват...

Аз съм дотук с темата, защото нещата започват да стават смехотворни и неадекватни.

Поздрави!
Титла: Re: за книгата
Публикувано от: bubata в Февруари 15, 2008, 15:45:26 pm
такааа, значи аз съм от онези отговорно -безотговорни хора, които искат да имат дете с АРТ, защото по старомодния начин със секс не става
аз съм от онези отговорно - безотговорни хора, които ще дарят яйцеклетка, без да искат заплащане на процедурата
аз съм от онези отговорно - безотговорни хора, които знаят, че прогрес има тогава когато науката се развива и може да помага на такива като мен
Не съм чела книгата и няма да я прочета, защото моята си болка от 5 неуспешни опита си ми стига, защото ми стигат моите си терзания, за моите си проблеми.
Да напишеш роман свързан с болката и страховете на много хора, може би е удачно и комерсиално, но не смятам че е удачно да се рекламира подобно издание при хората които са свързани с проблема.Има една стара приказка - "в къщата на обесения не се говори за въже". Аз не съм от хората със слаба психика - дори напротив, но много от момичетата тук са с по лабилна психика, такива които са в момента в процедура, такива които са преди такава и само заради тях не бива и не може да им се пълнят главите с такива неща. Да книгата ще е интересна за хора които нямат нашите проблеми и тези хора ще станат още по злобни към такива като нас и приказките им зад гърба ни ще са още по тежки.Така вместо хората с репродуктивен проблем да излезнат наяве, ще се скрият още повече в черупките си.
Титла: Re: за книгата
Публикувано от: ole в Февруари 15, 2008, 15:53:44 pm
Невероятна е тази жлъч и отрова, която хвърчи в този форум и то за нещо, което дори не е прочетено и дори видяно!!! Всяко следващо мнение е повторение на предишното, но с други думи и сляпо следва предварително зададената негативна посока.
Извинете, но вие Хироши от къде се появихте???
В този форум хвърчи най-голямото,разбиране, взаимопомощ и любов, който съм срещала!!!Нахално и нагло е да се включвате така във форума и да лепите етикети!!!
Вие дали сте се сблъскали с болката???
Титла: Re: за книгата
Публикувано от: Angelina в Февруари 15, 2008, 15:57:45 pm
С някой неща написани в анонса и аз не съм съгласна , но анонсите са за това ... да те заинтригуват ,да те ядосат , да привлекат вниманието ти. Книгата не мога да коментирам защото не съм я прочела, но АРТ ме вълнува, правила съм инвитро и пак ще правя . Това обаче не ми пречи да погледна и към тъмната страна.Ние тук във форума си помагаме , подкрепяме се .. да обаче има и една друга страна. И това е бизнеса , който носи милиарди на някой хора.  Точно над това съм мислила много пъти ,дали с моите ембриони и яйцеклетки не може да се спекулира. Наскоро четох , че от ембриони на стадии бластоцист се извличат стволови клетки. И в този ред на мисли това се отнася не само в областта на арт. Наскоро избухна един скандал в световен мащаб  с ортопедични импланти. Оказа се ,че лекари при аутопсия са вадели костите на пациенти и са ги заменяли със разни железа. А от материала , който са вземали са правели импланти , отново бизнес за милиарди. А още по-лошото , че има случаи в Украина , когато са убивали хора за този скъп материал. Прогреса е велико нещо ,жалко че поражда спекула. Това са някои асоциации , които направих четейки анонса.
Титла: Re: за книгата
Публикувано от: lessyy в Февруари 15, 2008, 16:07:41 pm
Дивароза, това е просто роман, който ти още не си прочела. Затова реших да ти предоставя горе информация, която не си знаела

Има хиперболизирани тенденции, като именно това е била целта. Чрез хипербилизацията се представя изчистената форма на избрана тенденция

Интервютата които съм провела са с специалисти от 3 бг книники, една италианска, 1 от Лондон, 2 от САЩ, с 2 агенции за търговия и осиновяване на ембриони, с 4 западни семейства и с десетина български.

Дивароза много си права че писането е нещо твърде отговорно. И аз винаги твърдя това. По тази причина написах и въпросния роман, макар да знам че ще последват много нападки срещу нея. 
ФБР не е нужно, тази търговия не е тайна извън пределите на Б-я.

Efirche – и двете са верни.

Hirroshi – благодаря ти. Ще се радвам да споделиш мнението си когато прочетеш книгата. Каквото и да е то.

ако е вазможно, модераторите да махнат първият постинг, за да не звучи като реклама.

Желая ви всичко най-добро,
Л
Титла: Re: за книгата
Публикувано от: nadin4i в Февруари 15, 2008, 16:30:40 pm
С някой неща написани в анонса и аз не съм съгласна , но анонсите са за това ... да те заинтригуват ,да те ядосат , да привлекат вниманието ти. Книгата не мога да коментирам защото не съм я прочела, но АРТ ме вълнува, правила съм инвитро и пак ще правя . Това обаче не ми пречи да погледна и към тъмната страна.Ние тук във форума си помагаме , подкрепяме се .. да обаче има и една друга страна. И това е бизнеса , който носи милиарди на някой хора.  Точно над това съм мислила много пъти ,дали с моите ембриони и яйцеклетки не може да се спекулира. Наскоро четох , че от ембриони на стадии бластоцист се извличат стволови клетки. И в този ред на мисли това се отнася не само в областта на арт. Наскоро избухна един скандал в световен мащаб  с ортопедични импланти. Оказа се ,че лекари при аутопсия са вадели костите на пациенти и са ги заменяли със разни железа. А от материала , който са вземали са правели импланти , отново бизнес за милиарди. А още по-лошото , че има случаи в Украина , когато са убивали хора за този скъп материал. Прогреса е велико нещо ,жалко че поражда спекула. Това са някои асоциации , които направих четейки анонса.
Абсолютно вярно! Браво Ани, подкрепям те изцяло.
Титла: Re: за книгата
Публикувано от: Nina в Февруари 15, 2008, 16:32:18 pm

Има хиперболизирани тенденции, като именно това е била целта. Чрез хипербилизацията се представя изчистената форма на избрана тенденция


Хиперболата в литературата е вид троп или стилистична фигура, която представлява силно преувеличаване на образи, предмети и действия с цел авторът да изведе на преден план съществените им особености и да изрази емоционалното си отношение към тях. - цитирам Уики, за да е по изчерпателно, не се съмнявам иначе, че е известно на потребителите тук що е хипербола. Не е ли малко опасно да се подхожда по този начин по проблема? Емоционално? Смесването на наука с емоция е малко несъвместимо и би могло да е некоректно най-малко и всичко това казвам в контекста на публикуването на анонса към книгата в този форум и точно в тази тема.
Иначе г-жо Филипова нямам нищо против преувеличенията и художествените измислици.
Поздрави.

Титла: Re: за книгата
Публикувано от: du6ka в Февруари 15, 2008, 17:27:03 pm
...Да си призная и на мен анонсът ми прозвуча малко пресилено и много зловещо...но реших да дам шанс на жената, която се е доказала нееднократно...за това първо ще прочета книгата и тогава ще напиша мнението си за нея!
Титла: Re: за книгата
Публикувано от: Lisko в Февруари 15, 2008, 19:06:46 pm
Даааа..., може би трябва да прочетем книгата и тогава да коментираме, нападаме, обвиняваме, възхваляваме.Може би трябва да итриете цялата тази тема, може би трябва да се правим, че проблеми няма, може би милиони хора ги боли повече и от нас...Може би можем да сме по-добри.

Не ме нападайте:)Не си и помислям да съдя някой за мнението изразено тук относно въпросната книга, която смятам да прочета. И аз се боря момичета...вече 10 години, и мен ме боли даже повече от 10 години и дори не само заради моята болка а заради всички като мен.Само едно не разбирам...наистина ли е успокоение да заровим глави в пясъка правейки се, че проблем няма или можем да бъдем по-инфирмирани и отговорни и ако с нещо можем да помогнем и да се чуят гласовете ни...ДА ТОЧНО НАШИТЕ...НИЕ КОИТО СЕ БОРИМ, да го направим?
Ок...ако Людмила не се беше включила в този форум нямаше да разберете за книгата утре на улицата или сред приятели, или в книжарницата, или от телевизията?...или утре нямаше пак да ви боли от това, че една мечта още бяга от вас?
Ами ако случайно превключвайки каналите попаднете на филм на тази тема?Тогава кого ще обвиним за болката си?Или е по-лесно винаги да има на кого да си покажем зъбките?:)
Досега в този форум винаги намирах успокоение...За първи път не ми се чете и то не заради анонса за книгата (та това е "просто" една книга, която няма как да отнеме това което имам и което съм съхранила в себе си.мога само да нау4а нещо ,което незнам)а заради негативизма на написаното. Не го ли усещате?
Мили момичета - ВСИЧКИ - чувствам се смазана от настроението тук:)

И накрая...всичко написано са залелите ме чувства в момента а не коментар на съгласието или несъгласието ви с книгата.То си е лично ваше право което аз уважавам.

Титла: Re: за книгата
Публикувано от: lessyy в Февруари 15, 2008, 20:11:00 pm
Искам да се обърна към всички, които са чели темата.

Вероятно съм допуснала сериозна грешка. По някакъв начин през последните месеци съм решила, че много от вас се интересуват от въпросния ми роман. Помагали са ми, подкрепяли са ме, задавали са ми въпроси. По тази причина съм решила, че ги интересува повече за книгата. Ни най-малко не съм искала да си правя реклама вътре в самите темите на форума.
А още по-малко съм искала да засягам някой от вас.

Моля ви, забравете, че в тази тема се пише за някаква книга, а ако може някой дори да я изтрие.

Информацията, която е написана за романа има за цел да провокира и да привлече внимание. Едно, две изречения засягат съдържанието й.  Все пак не е редно да се разкрива предварително. От изказванията ви разбирам, че много от вас се хващат за откъснати изрази, в които търсят себе си, като се засяга. Книгата описва много по-глобални теми, сред които ние и България почти не фигурираме.

За последно ще кажа, че това е художествен роман, в който се разкриват възможните рискове от безконтролната търговия с генетичен материал.
Не си усложнявайте живота като размишлявате над рекламен текст за един роман.


Ще използвам последният си постинг да уточня още веднъж връзката ми с АРТ.Всъщност аз май съм единствената тук, която не го прави анонимно. Опитът ми е горе-долу 4 години плюс 2 лутане и търсене на проблема. Правила съм почти всичко, включително и инвитро. Доста тежка процедура с повече от 20 дни стимулации. Детето, което бе плод на АРТ вече не е живо. От този опит обаче осъзнах, че съм можела да направя страшна грешка, която ме провокира да науча повече.
Накрая се оказа, че всички тези процедури не са били нужни и просто медицинска грешка. Забременях напълно естествено.Сега имам син.

Съжалявам, че пак всях смут във форума. Този път е за последно.

Титла: Re: за книгата
Публикувано от: DivaRoza в Февруари 15, 2008, 20:59:21 pm
Еее, Людмила, много лесно се отказваш! Айде да изтрием темата и да останат сладките и хвалебствени писания по другите форуми. По-добре ли ще се чувстваш тогава? Ами, като излезе книгата ти и чуеш такива неща и от други хора, какво ще направиш тогава, ще я изкупиш от книжарниците ли? Пиша ти напълно сериозно и откровено. Само безкритични мнения и отзиви ли искаш? Какъв е смисълът тогава, ако няма дискусия, ако няма споделени мнения и отзиви. Да, засега те са само по анонса и това, което си качила на сайта. Но и за тези отзиви трябва да си благодарна. Вярно, че това е маркетингов анонс, но и  за него се носи отговорност, не може да се пише каквото и да е. Аз,  да ти призная, направо ти се възхищавам на самочувствието как пишеш за разкрития и подобни неща в световен мащаб. Очевидно е, че не ги правиш ти разкритията, а такива данни и факти си съществуват. Съжалявам, че се рзминахме с теб като пишещ и читател. Знам от опит колко е и честолюбиво и тъпо ти става. Но ти трябва да приемеш, че има и доста хора, които просто не четат такъв тип книги. И аз съм една от тях. Но това не означава, че не мога да имам мнение и да го изказвам. Остави това право на читателите си. Аз просто не се оказах твоят читател. Да, не съм я чела книгата, но аз не коментирах нея, както вече уточних.  В книгите от този тип ми липсват много неща и на първо място е естетическото удоволствие  както и много други неща, но аз съм доста по-претенциозна като читател.  Обаче това е нормално. Не знам ти кой си мислиш, че е твоят таргет маркет (ето ти един маркетингов термин, виждам, че ги харесваш), но трябва все пак да имаш и реалистични очаквания. На голяма част от хората това въобще няма да им хареса, и то все по причини, които изброих на много места. Не можеш да се обградиш само с хора, които харесват нещата ти, защото това може и да ти дава фалшиво усещане за това, което правиш. Поне за мен това е доста опасно. Иначе, аз знам прекрасно какво е хиперболизация и художествена измислица, можеш да си повече от сигурна. Затова помисли и върху написаното, което не ти харесва. И вместо да се обиждаш просто им благодари на хората за това, че са отделили време да поразсъждават върху твой текст! Аз лично така правя. Не е нужно да се харесваме на всички, а и не е възможно. Хората имат различни вкусове, все пак, и не е нужно да се чувстват и виновни заради това. Аз лично нямам нищо против теб! Най-малкото, защото не те познавам!  :D Всичко хубаво ти пожелавам! Дано разбираш, че пиша сериозно, но не тенденциозно насочено към теб, а най-дружески и няма негативизъм, за който толкова пишат тук някои!
Поздрави!
Титла: Re: за книгата
Публикувано от: bubata в Февруари 15, 2008, 21:22:49 pm


Информацията, която е написана за романа има за цел да провокира и да привлече внимание. Едно, две изречения засягат съдържанието й.  Все пак не е редно да се разкрива предварително. От изказванията ви разбирам, че много от вас се хващат за откъснати изрази, в които търсят себе си, като се засяга. Книгата описва много по-глобални теми, сред които ние и България почти не фигурираме.

Определено привлече вниманието! Откъснатите изрази, правят това, което целите не могат да направят, в повечето случаи се чете дори междуредовете, когато става въпрос за изстрадани неща.

 От този опит обаче осъзнах, че съм можела да направя страшна грешка, която ме провокира да науча повече.

Честно казано, доста съм чела, и доста научих след моите опити, но нито едно нещо не ме накара да мисля, че правя грешка и да ме откаже.Мнгого хубаво, че забременяването ти е нормално, но без лекарска грешка и без тръби ми е чудно как да забременея.Много време тренирам непорочното зачатие, но явно не ми се отдава.Не копирам целият ти пост, по причини, които написах в предишният си,на нас тук АРТ ни е надеждата за свое дете.
Що се отнася до глобалното - има пак една приказка - "жена ми чисти в къщи, а аз се занимавам с по глобалните неща".
Титла: Re: за книгата
Публикувано от: lessyy в Февруари 15, 2008, 22:05:45 pm
ДиваРоза, аз по-горе вече ти благодарих за критиката. При това най-искрено. Не бих искала да се откажа от нея  :D . Има много интересни изказвания, някои изключително полезни, хвърлила си и много труд. Аз също зная от опит.
Отказвам се от рекламният постинг, който дадох за информация на онези, които ме подкрепиха преди месеци и питаха за романа. Сега разбирам, че тук не му е мястото.
Титла: Re: за книгата
Публикувано от: Nina в Февруари 15, 2008, 23:12:41 pm
Госпожо Филипова, не виждам защо искате да се трие нещо, което сте публикували и то предизвика доста сериозна реакция. Ако прецените, че някъде сте сбъркали, просто се извинете, ако ли не - приемете казаното от хората като нещо ценно, различно, важно и това, че е нормално да не съвпада с вашето мнение. Няма тука злоба или нещо лично към вас, просто има несъгласие с някои неща.
Нека има дискусия, току виж се окаже полезна и за вас. Все пак предизвикахте доста емоции, а и няма лоша реклама, нали?
Бих искала да споделя, че наблюдавам големи противоречия в думите ви и неразбирам.
Изключително грубо и оскърбително намирам следното: "От този опит обаче осъзнах, че съм можела да направя страшна грешка, която ме провокира да науча повече. Накрая се оказа, че всички тези процедури не са били нужни и просто медицинска грешка. Забременях напълно естествено.Сега имам син."
Оскърбително е за момичетата тук, които се борят, за медицинските лица, които денонощно и безвъзмездно помагат за каузата. Не смятате ли, че тези ваши думи могат да провокират доста наивни момичета, вместо да се подложат на процедура ин витро и да осъществят най-естественото - да странат майки, от страх от лекарска грешка, да хукнат по врачки и баячки да ги успокояват??? Тези ви думи звучат като така баналните - "успокой се и ще стане" - думи, които момичетата тук с право ненавиждат. Не мога да повярвам, че тези думи сте ги написала вие, която сте минала по този път.
Направих си труда да изчета доста ваши материали....С гластност в медиите предполагам сте допринесли за борбата със сътерилитета. Това е чудесвно. Но безкористно ли е започвам да се питам...истории за роман. Чудесно е с каква охота!!! приемате писма на момичета преминали или борещи се със стерилитета и правили/правещи АРТ?!? 
Друго - корицата на романа ви. Потресох се, извинете. Ужасяващо потискащи нюанси на сивото, на чиито фон в стъклени топки се виждат ембриончета....с бар кодове....Зловещо... Когато съм виждала снимки на ембриончета съм се умилявала...за пръв път изпитах някакво тягостно чувство....
И това ли е рекламен трик като анонса? Според мен е допълнение към цялостната картина...Просто това не е помощ и подкрепа за АРТ, това е точно обратното. Имате право и анонса ви да е такъв и корицата, ваше лично право, но не е за тук.
Госпожо Филипова, разбира се, че този роман може би е не по-лош от милиардите издадени романи и ще е чудесно ако си го продадете, но помислете къде го предлагате. Или пък сте помислила предварително, знам ли?
"По някакъв начин през последните месеци съм решила, че много от вас се интересуват от въпросния ми роман. Помагали са ми, подкрепяли са ме, задавали са ми въпроси. По тази причина съм решила, че ги интересува повече за книгата." - дали не са се подвели?
Мислех да прочета романа, но в знак на несъгласието ми с анонса, на някои обидни ваши думи, на противоречията в някои ваши думи, които породиха у мен съмнения за корист и в знак на солидарност към момичетата правещи АРТ - няма да прочета този роман.
Съжалявам, ако изводите ми са погрешни, а още повече съжалявам, ако с тази тема заличите услия и помощ, която сте дали за каузата на Зачатие.
Това е моето лично мнение, надявам се да не се строи крайно и обидно, не е това целта.
Пожелавам ви успех най-искрено.
Титла: Re: за книгата
Публикувано от: evro в Февруари 16, 2008, 00:51:38 am
Невероятна е тази жлъч и отрова, която хвърчи в този форум и то за нещо, което дори не е прочетено и дори видяно!!! Всяко следващо мнение е повторение на предишното, но с други думи и сляпо следва предварително зададената негативна посока. Наистина в България поговорката "Няма ненаказано добро" важи с пълна сила! За съжаление омразата и завистта са пороци, които се раждат в условията на недоимък и бедност. Наистина трудно е да надскочиш себе си и да поздравиш другия, особено от позицията на силно принизени и обезличени морални и духовни ценностти и издигнати в култ материални страсти. Жал ми е за България и нас българите, на нас ни е дадено много, но и много ни е взето. Вероятно това е превърнало голяма част от нас в озлобени индивиди, които независимо от повода "оголват" зъби и разярено се хвърлят срещу всеки. Жалко!!! Защото, дами и господа, със своите нападки тук ми приличате на глутница освирепели зверове, които са готови да разкъсат всеки за всичко!!!
...
Ей, човече, ама изобщо си нямаш представа каква е атмосферата тук!
С публицистичните си изказвания при Милен Цветков, ако обичаш!
Освирепял звяр съм от болка и безсилие!

Людмила, моето измерение е моята борба за собствено дете, не е това измерение, което описваш. Не отричам че, тази търговия съществува, но тя не може да бъде спряна колкото и романа да се напишат, така както и всяка друга търговия с органи.
Тази тема се доближава до НАШАТА тема само по някои термини, но не и по същност и заряд и това я прави неподходяща за нас.
Има много неправди по света: глада в Африка, войните в Азия, децата от Могилино... за съжаление дори цялото човечество да прогледне и да станем добри, болести, смърт и зли гении ще има.

Людмила, адмирации за помощта ти и надеждите с които дари момичетата, но анонса прогледнат през моята призма е цинично четиво за момичета минали през 2, 3, ... 5 процедури.

Да, няма да прочета този роман!

п.п. И не съм анонимна!
Титла: Re: за книгата
Публикувано от: DivaRoza в Февруари 16, 2008, 19:07:28 pm
Искам да се извиня на всички, че взех участие в тази пародийна и безсмислена "дискусия"! Съжалявам до дъното на душата си! И този път няма да се опитвам да звуча възпитано, нещо, което си позволявам за първи път в този форум и за което се извинявам на всички предварително! Знаех си аз, че по форумите има повече емоции и твърде малко мисли, но...Чувствам се като глупачка, която си е позволила да бъде въвлечена в един фарс! Какво излезе сега? Авторката отиде и се оплака по всички форуми как не са я разбрали  и колко несправедливо са се отнесли с нея. Абсолютна гнусотия и недостойно поведение! Вместо да се извини, че нарани един куп хора, тя се изкара като жертва и неразбрана. Интересно какво има да се разбира в този анонс?! Направо съм бясна, а си го позволявам много рядко. Момиче, вземи и порасни, защото поведението ти е безкрайно незряло и обидно за останалите. Очевидно за теб е най-важното да подхраниш егото си, като слушаш как един куп хора с домакинско мислене и трайно изграден вкус към булевардното четиво ти ръкопляска и крещи в захлас фрази от типа на: принцеса, благодетелка, дарителка, спасителка, смела жена (интересно за какво), повдига важни и смели въпроси и други глупости от този род. Интересно как е живяло човечеството без тази смела жена до днес. Дължиш безкрайно голямо извинение на хората за безсмисления си и обиден анонс. Рекламата си е реклама, но внушението си е внушение. И още по-жалко за авторката, че така и не успя да схване за какво става въпрос. Всъщност тя схвана. Излезе така, че текстът не става за тази публика, щото тук жените са със слаби нерви и разклатена психика, а не защото текстът като цяло е тъп. Колко удобно, нали? Егото е спасено, а изнервените женоря ще се уморят да пищят и ще млъкнат. Има и други форуми, където некоординирана мисъл, колкото искаш, все ще се намерят и хора, които ще ръкопляскат на благодетелката, още повече като ти е дала и пари. Срам ме е от себе си, че си позволих да се забъркам в подобен тъп разговор тук. Познавам един куп хора, които издават книги на различна тематика и общото между тях е, че са безкрайно скромни хора по отношение на постиженията си. И никой от тях не смее даже и да постави пред името си титлата "писател", макар че пишат доста по-полезни и сериозни четива от романчета. Въпрос на разбиране и задълбоченост, разбира се и на отношение към нещата. Голямо его и самочувствие. И никаква търпимост към нещо подобно на различно мнение. Може би била сбъркала. Но не в отправеното внушение, а в това, че някои били заявили интерес, пък после като едни лоши и непослушни не харесали написаното. Като че ли не е най-нормалното нещо на света едни да харесат, а други - не.  Обаче, не! От всички трябва да се получи одобрение. Людмила, не знам как не ти стана малко поне неудобно, преди да се оплачеш по другите форуми от това как не са те разбрали. Защо си въобразяваш, че светът се върти около теб и всички умират от нетърпение да чуят как им редиш мъдри думи?! Не знам в какъв свят живееш и колко изолиран е той от света на реалните хора, но вземи и се събуди! Не, най-напред се извини на всички тук! Вместо да си благодарна, че хората се силят да разсъждават по твой тескт, ти се оплакваш от тях. Колко достойно и зряло! Но всичко това засилва още повече първоначалното ми мнение за твоите романи. Бъди спокойна, ще имаш читатели! Защото някои хора просто не подбират! Това е наистина последно от мен. Повече няма да се хабя! Сега може да се включи хорът от възмутените граждани и да потрети колко сме злобни и тесногръди. Явно, е по-изгодно да се мисли това, все пак и на авторката най-много и хареса мнението на Хироши (дали това не е тя под прикритие?!), чието мнение обиди всички останали, но оневини само нея; това само по себе си е достатъчно, за да си направим изводите. Това не е "просто анонс", защото това е текст, който изпраща погрешно послание. И един маркетингов специалист трябва да е абсолютно наясно с това.  Хор "Бодра смяна" може да сe включва вече!
Титла: Re: за книгата
Публикувано от: bubata в Февруари 16, 2008, 19:35:01 pm
DivaRoza, не се хаби и не се нерви толкоз, няма смисъл от това, пак ще си разбрана на криво.Мога да кажа само, че си права и всичко което написа е самата истина.
Титла: Re: за книгата
Публикувано от: baracuda в Февруари 16, 2008, 20:53:17 pm
DivaRoza,...Мога да кажа само, че си права и всичко което написа е самата истина.

  Така е.Напълно заставам зад всяка една нейна дума.Не мисля,че някой тук е разбрал накриво DivaRoza.
Титла: Re: за книгата
Публикувано от: doroty в Февруари 16, 2008, 21:25:02 pm
DivaRoza,...Мога да кажа само, че си права и всичко което написа е самата истина.

  Така е.Напълно заставам зад всяка една нейна дума.Не мисля,че някой тук е разбрал накриво DivaRoza.
Браво момичета!Крайно време беше да се удари шамар на тия евтини реклами.Аман от нереализирани особи в тая държава,дирещи признание на чужд гръб.
Титла: Re: за книгата
Публикувано от: Елфи в Февруари 17, 2008, 00:11:44 am
 Ще се опитам да си изтрия постовете,в които съм се възхищавала на Людмила Филипова.Чувствам се употребена!

 П.П.Винаги съм искала да имам много деца.С две запушени тръби това е невъзможно.Единствената ми надежда е ин витро.Не смятам това за грешка и ще се боря докрай!

Няма да участвам в тази ПР кампания!
Титла: Re: за книгата
Публикувано от: mismi в Февруари 22, 2008, 13:18:46 pm
Много се натъжих от прочетеното до тук.През цялото време се чудих как жена сбъднала мечтата си да има дете чрез АРТ може да напише книга с такава тематика.А то каква била работата-детенцето заченато ин-витро станало звездичка. :(Така гордата мама се спасила от голяма грешка.Веднага ми изскача въпросът-ако за Людмила Филипово АРТ е грешка и намеса в божиите дела,защо тогава дари хонорарите си именно на двойки нуждаещи се от АРТ?~по това време книгата била вече готова.
Неискам да съм груба,но тези думи    "От този опит обаче осъзнах, че съм можела да направя страшна грешка, която ме провокира да науча повече. Накрая се оказа, че всички тези процедури не са били нужни и просто медицинска грешка. Забременях напълно естествено.Сега имам син." са думи на огромно облекчение,че неиният син е естествено заченат.Няма лошо в успокоението,но при нарастващия брои на двойки с репродуктивни проблеми,дали точно вашият син ще е застрахован от това един ден.

Много важно е да се търси истината.Но анонса по приляга но роман от фантастиката.
Титла: Re: за книгата
Публикувано от: lessyy в Февруари 22, 2008, 14:04:45 pm
Вече мога да си представя как ще се разбере това, което сега ще кажа, но ще опитам, защото и на мен ми е мъчно точно както и на вас.
Съжалявам ако съм обидила някой, но отново ще повторя, че книгата може да е всичко друго, но не и срещу АРТ.

Грешката, за която говоря и която толкова ви впечатлява въобще на касае ин витро процедурата през която съм минала. Не знаете нищо, за онова което ми се е случило и което аз съм можела да сторя. Съжалявам, че не мога да го споделя публично, но аз съм от малкото хора тук с истинското си име и мога да злепоставя съпруга си, клиниките в които съм била и т.н. За процедурите не съжалявам нито за миг, защото в годините на отчаяние те са били най-щастливите мигове за мен. Не винаги водят до мечтата ти, но винаги до надежда.

Защо съм помогнала на 13 семейства ли? Мисля че отговорът е твърде ясен – защото вярвам, че дори и в най-тежките случаи, рано или късно може да се стигне до успех. Защото на 100% вярвам в българските клиники и специалисти по АРТ. Защото мисля, че парите не бива да са пречка да имаме деца. Защото в много други страни има програми, с които бездетните семейства да се подпомагат. Защото за тези проблеми трябва да се говори. Защото много публични личности ги е срам да защитят каузата на семействата, които се нуждаят от АРТ. Срам ги е да изрекат думата дори, за да не реши някой че и те имат проблеми…
Ако някой вижда друга причина, за това което съм направила, съжалявам го.
Сега разбирам защо са толкова малко хората, които се занимават с благотворителност.

С пожелание за всичко най-добро,
Людмила
Титла: Re: за книгата
Публикувано от: eganeva в Февруари 22, 2008, 14:16:00 pm
Людмила,   :bighug:
Титла: Re: за книгата
Публикувано от: evro в Февруари 22, 2008, 14:22:38 pm
Само дано съм те разбрала неправилно че, въщност ние сме хората които отбълскваме "меценатствово" в АРТ-а?!

Грандиозния коктейл който ти сътвори беше едно от малкото неща правени от някого за нас безплодните, и за това съм ти благодарна, но след успеха на предишните си творения с това някак си зави в друга посока, т.е. романа според интрото не е за "нашата" аудитория.
Всяка от нас е изкачила или изкачва своята планина, а някой за съжаление ще се откажат още в подножията след подобен прочит. Това е от мен!

Поздрави!
Титла: Re: за книгата
Публикувано от: adi в Февруари 22, 2008, 16:52:49 pm
Людмила  :bighug:

Титла: Re: за книгата
Публикувано от: Змимка в Февруари 22, 2008, 17:08:45 pm
Людмила, имаш силна прегръдка и от мен! :bighug:
Титла: Re: за книгата
Публикувано от: Мели в Февруари 22, 2008, 18:14:11 pm
Людмила, купих си книгата ти и я прочетох - нали ти казах, че винаги чета нещата, с които не съм съгласна.
Изложението ти завършва с недвусмислено послание:

И НЕКА ГОСПОД ПАЗИ
ХОРАТА ОТ ЧОВЕЦИТЕ!

(http://www.cnyfertility.com/images/treatments/ivf/ICSI.jpg)

Затова ти пожелавам Господ да те опази от самата тебе.

Момичета, който желае да прочете книгата, нека ми даде координатите си и аз ще му я изпратя, при условие, че ще я препрати на следващия желаещ.
Титла: Re: за книгата
Публикувано от: lessyy в Февруари 22, 2008, 19:30:52 pm
Meli, благодаря ти. Извадила си един от добрите изводи в книгата.

Абсолютно съм убедена в това, което твърдя. Да, нека Господ пази и мен от мен ако може, защото май е доста зает.

Иначе трактовката по-горе не съм я измислила аз. Това е хилядолетен закон. Никой не може да ни навреди повече от нас самите. Факт.

Затова великият Монтескьо измисля закони и право, което да пази хората от човечете, а други страни се учат от него. А хиляди класици пишат по темата.

Хората са опасни за себе си не от днес, а от хилядолетия. Нужни са им закони и информация. Аз мога да направя нещо по последния въпрос. Дала съм всички гледни точки, пък всеки си решава.

А и всичко извън контекста по принцип звучи безумно.

Слава богу в развитите страни вече са достигнали до изводите в книгата и готвят закони.
Защо все българите трябва да сме на опашката?

Поздрави,
Л
Титла: Re: за книгата
Публикувано от: evro в Февруари 22, 2008, 19:43:33 pm
Людмила, ти упорито ни въвличаш в твоята реалност.
Защо си си наумила че, ние тук искаме да сме част от това?! Повече от всичко сега, искам да бъда биологична майка, избрала съм клиника и съм и се доверила.
Не искам да потъвам в съмнения и страхове.
Не искам да знам кой е злия гений.

Искам да забременея, и износя, и родя здрави деца!
Титла: Re: за книгата
Публикувано от: bubata в Февруари 22, 2008, 23:06:27 pm
Аз не мисля, че българите сме на опашката, дори напротив и имам много примери за това.
Убедена съм, че в много отношения не си права.Основно не си права за аудиторията тук.
Много искам да попитам дали някой от тук присъстващите е бил на представянето на книгата, за да разкаже как се е почувствал.Е, аз не бях (както и няма да прочета книгата), но знам как са се почувствали хора които са присъствали.
"Иначе трактовката по-горе не съм я измислила аз. Това е хилядолетен закон. Никой не може да ни навреди повече от нас самите. Факт." - тази трактовка, отделена от конекста може да се тълкува на кой като му е удобно, в случая Мели каза съвсем друго, а ти се направи че не я разбирш.
И последно от мен - смятам ,че стана доста ясно, ние как тук тълкуваме нещата, за това е безмислено да се пишат оправдания. Каквото е направено - направено е, нещата не могат да се върнат назад.Кникага ще е любопитна и интересна за тези които не вървят по трудния път.А ние останалите ще извървим своя по труден път и ще постигнем своето, въпреки шушукането зад гърба ни.
Титла: Re: за книгата
Публикувано от: doroty в Февруари 22, 2008, 23:23:52 pm
Каквото е направено - направено е, нещата не могат да се върнат назад.Кникага ще е любопитна и интересна за тези които не вървят по трудния път.А ние останалите ще извървим своя по труден път и ще постигнем своето, въпреки шушукането зад гърба ни.

Аз лично не проявявам интерес към книгата, просто не си падам по фантастиката.Но ми е болно за не малкото,които са гледали "рекламата" по бТВ и имат колебания дали да престъпят към тази последна възможност да бъдат биологични родители.Инвестицията в процедурата ин витро не е малка и такъв род информация не бих приела че е от полза.
Титла: Re: за книгата
Публикувано от: didon в Февруари 23, 2008, 10:30:44 am
Нямах нерви да изчета всички мнения ,но ще споделя моето...без да критикувам самата книга,тъй като не съм я чела.Просто ще разсъждавам на глас...
      1.във всяка една област,а най-често в тези при които се влагат много пари, има изкривяване на целите,т.е. винаги се намират хора меркантилни,които да опрочат начинанието.Да сигурно, по света и у нас има търговия с ембриони,но това на интелигентния и информиран човек не би повлияло негативно към АРТ.
     2....мисля си,момичета,всеки месец ние изхвърляме една яйцелкетка...на всеки два три дни,някой мъж по света изхвърля генетичния си материал в тоалетната или в нечии чаршаф.Ок,когато правите АРТ, не е възможно да ви се върнат всички ембриончета,Да,замразяват се тези,които имат потенциал да преживеят размразяване...защо се терзаете за останалитеембриони.Хора,не си причинявайте излишни главоболия,и без това щом сме в този форум си имаме достатъчно.Нима само гените са важни.Я си представете ,че случайно разбирате че нечие 10-15годишно дете носи ваши гени,Ама сложете си ръка на сърцето и си отговорете,дали наистина ще го обикнете от раз като ваше дете...??!!!

    От всичко искам просто ако мога да ви насоча мосълта малко по-позитивно и да погледнете по-философски на нещата...И УСМИВКИ
Титла: Re: за книгата
Публикувано от: DivaRoza в Февруари 23, 2008, 20:07:36 pm
За това, което ще напиша, са виновни разбърканите ми хормони в момента, което ме оневинява, защото е очевидно, че не съзнавам какво говоря.
Много, много жалко за държава, в която най-продаваната и най-добрата писателка е тази, която може да плати най-много за реклами, публични събития и на публични личности, за да и играят сбърканата и шантава игра. Някои си играят на разбойници, други си играят на писатели. Щом имаш парите да си го позволиш и адекватността да прецениш къде ти е мястото, другите ти ръкопляскат, смеейки ти се, а ти си мислиш, че е искрено. Държава на посредствени богаташи с абсолютно посредствени способности, които имат парите да си купят и славата, и оценката. Мъчно ми е за тази държава и за нейното бъдеще, защото малкото останали способни хора, едвам намират пари да оцеляват и написаните им, наистина стойностни трудове, отлежават с години по чекмеджетата, с надеждата някой тъп новобогаташ да съзре в тях таланта и да спонсорира издаването им. Но това се случва толкова рядко. Има много такива хора у нас все още: тези, които пишат истинската, стойностна художествена литература, преподавателите в университетите и научните работници в БАН. Тези хора едвам оцеляват и не само нямат пари да организират пищни церемонии за новобогаташи, на които да представят творбите си, те разбира се нямат и пари да купуват тоалети на певици, те нямат пари да си купят публика, която да ги съпровожда навсякъде и да им ръкопляска на неадекватното безумие. Тези хора и да имат пари никога не биха имали толкова крещящо нескромно, самовлюбено и суетно поведение. Те никога няма да се обадят на pravoslavie.bg, за да запишат там великата новина, че посещавайки някаква селска църква, са дарили 100 лв!!! Защото къде остава библейският принцип, когато даряваш, лявата ръка да не знае какво прави дясната?! Суета и самовлюбена арогантност, която има твърде далечна връзка с нормалната реалност. Жал ми е за малкото талантливи останали хора у нас, но и се радвам за тях, че са опазени от възможността да разиграват целонародни рекламни циркове. Сега е времето на гениалните комунистически отрочета, които са толкова заслепени и самовлюбени, за да съзрат, че хората  се включват във въображаемата им игра единствено и само, защото имат пари и подходящ за познанство произход.Това е новият смешен елит. В такива моменти много се радвам, че съм далеч от родината, защото в добрата стара Англия, подобно поведение би минало за абсолютно парвенюшко поведение без грам стил и на него биха се заливали от смях всички.

В очакване съм на най-великото пръцване на най-талантливата българска писателка, което, разбира се, че никой не се съмнява в това, ще се отрази благотворно както на климата в национален мащаб, но също така и ще повлияе на глобалното затопляне.
Какво да се прави, че съм само "доктор по...", вярно с няколко книги на научна тематика, но все пак не съм и никога няма да бъда обявена за "най-продаваната" авторка. Все пак, нямам достатъчно финанси за това, макар че работя в чужбина, аз все пак просто работя...А, да, това е злобна проява на завист към най-добрия български талант...но той ще оцеле и след това, за наше най-голямо съжаление...
Наистина последно, като за сбогом!
Титла: Re: за книгата
Публикувано от: didon в Февруари 23, 2008, 20:55:08 pm
Рози,всичко ,което казваш е мнооого вярно и мноооого тъжно.Мисля ,че то отразва абсолютната действителност в България,не само в тази сфера...знаеш ли как искам да имам парите и контактите,абе сиреч да ме подбутне някой,щото в българия така се прави...за да мога да си направя студиото ,за което си мечтая.Да творя и най вече,да бъда оценена подобаващо,финансово подплатено...
Титла: Re: за книгата
Публикувано от: Nina в Февруари 23, 2008, 23:21:14 pm
Подкрепям абсолютно всяка една дума в постинга на ДиваРоза!
Поздрави!
И понеже авторката на книгата е написала, че всъщност книгата и не е срещу АРТ-а, много ми се прииска да напиша - ами дайте всички тука да си купим по една, за да се убедим в нейната добронамереност, че и на близките да купим. Този призив го отправям с надеждата, че сърказма в думите ми е достатъчно отчетлив...После пък видях напълно сериозното  и разумно предложение за размяна или препредаване на книгата, дошло от д-р Мели...
Поздрави и на д-р Мели!

Тц,тц, не съм и подозирала, че рекламата се е развила до толкова и какви методи и прийоми използава! Браво г-жо Филипова, много сте креативна, така да се каже....
Титла: Re: за книгата
Публикувано от: Ramirez в Февруари 24, 2008, 00:14:50 am
Л\дмила, първо моите съболезнования за личната трагедия, която сте преживяла, поздравления за щедростта към безплодните двойки и таланта ви.
Не зная с какви клиники сте разговаряла по отношение на това дали ембрионите остават собственост на клиниките, но ще дам пример от Англия за която имам информация и мога да ви уверя че това не може да се случи там.Нещата са много строго регулирани.
Това може да се случи в нерегулирани страни, каквато е България в момента, но се съмнявам, че у нас се случва често. Проблема е действително сериозен. Няма регистри за донорството на яйцеклетки или сперматозоиди. Една млада жена може да бъде донор докато си изчерпа резерва създавайки по този начин 10-20 биологични деца. Страшното е, че всичко това се пази в тайна от съдадените деца и каква е вероятнотта някой ден някои от тях да се срещнат и да създадат поколение? Добре е, че книгата ви подставя някои въпроси, макар и под формата на роман. Дали ние или управниците сме готови да им отговорим?

Присъединявам се към момичетата по отношение на това, че тук не бе най-подходящото място да публикувате анонса.
Успех а книгата ви желая!

Титла: Re: за книгата
Публикувано от: jam в Февруари 24, 2008, 00:27:09 am
Една млада жена може да бъде донор докато си изчерпа резерва създавайки по този начин 10-20 биологични деца. Страшното е, че всичко това се пази в тайна от съдадените деца и каква е вероятнотта някой ден някои от тях да се срещнат и да създадат поколение? Добре е, че книгата ви подставя някои въпроси, макар и под формата на роман. Дали ние или управниците сме готови да им отговорим?

ох, Ramirez, а дали ние или управниците сме готови да отговорим на следния, много по-вероятен за сбъдване казус:

един млад мъж може да има сексуални контакти с хиляди жени, създавайки по този начин не 10-20, а дори и повече свои биологични деца. Страшното е, че тези деца също могат да се срещнат един ден и да създадат поколение?  :lol: помисли върху това...

що се вкарвате сами в идиотски филми.
Титла: Re: за книгата
Публикувано от: evro в Февруари 24, 2008, 00:44:37 am
Цитат
що се вкарвате сами в идиотски филми.
:rockon:
Титла: Re: за книгата
Публикувано от: eganeva в Февруари 24, 2008, 09:32:44 am

За последно ще кажа, че това е художествен роман, в който се разкриват възможните рискове от безконтролната търговия с генетичен материал.
Не си усложнявайте живота като размишлявате над рекламен текст за един роман.



(http://www.postsmile.net/img/29/2937.gif)
Титла: Re: за книгата
Публикувано от: evro в Февруари 24, 2008, 11:39:14 am
eganeva, достатъчно грамонти сме за да прочетем и разберем думите на авторката, не е нужно да ни навираш ударенията в цитатите.

Всяка дума която съм написала по темата излиза от сърцето ми.

Щом за теб романа е добро четиво - чети го!
Титла: Re: за книгата
Публикувано от: didon в Февруари 24, 2008, 11:54:31 am
Абе,хора,това не е война между нас...я дайте да ги зарежем тия глупости.Май много време  и нерви отделихме на "госпожата" и книгата и.Сигурно ще има хора ,които ще си я купят и ще си я прочетат, като криминале...Хора разни,вкусове разни...

Не смятам,че с това "романче" АРТ процедурите ще бъдат опорочени и загърбени...Някоя от вас би л исе отказала от АРТ...по този повод
Титла: Re: за книгата
Публикувано от: eganeva в Февруари 24, 2008, 11:56:36 am
Щом за теб романа е добро четиво - чети го!

Да, имам намерение да го прочета.

Ясно ми е, че няма как всички да сме на едно мнение!
За мен тези нападки към Людмила са излишни!
Титла: Re: за книгата
Публикувано от: evro в Февруари 24, 2008, 12:00:10 pm
Към нея - не, но към презентацията на тази книга при нас - да. Въпреки че, вече има две продажби - ти и Мели!
Титла: Re: за книгата
Публикувано от: eganeva в Февруари 24, 2008, 12:02:59 pm
Всяка дума която съм написала по темата излиза от сърцето ми.

  :bighug:
Титла: Re: за книгата
Публикувано от: jam в Февруари 24, 2008, 13:26:08 pm
има ли интерес да заключим вече темата, какво ще кажете?
Титла: Re: за книгата
Публикувано от: didon в Февруари 24, 2008, 14:52:50 pm
с две ръце за
Титла: Re: за книгата
Публикувано от: Lisko в Февруари 24, 2008, 17:05:39 pm
има ли интерес да заключим вече темата, какво ще кажете?
с две ръце за

аз залагам и двата си крака:)