www.zachatie.org

Репродуктивно здраве => Лек от природата => Темата е започната от: bori_st в Август 07, 2005, 00:35:55 am

Титла: Въпрос за калолечението
Публикувано от: bori_st в Август 07, 2005, 00:35:55 am
Момичета, известно ли ви е как стоят нещата със записването за процедури в този курорт ? Какво представляват самите процедури? Трябва ли да взема някакъв талон от личния лекар? Понеже почивката ми е в Поморие и си мислех да го посетя. Значи, интересувам се само от процедурите, без спането (то си ми е осигурено на друго място). Ако някой има инфо, ще ми бъде от голяма полза. Благодаря ви предварително  :D .
Титла: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: Lali в Август 07, 2005, 08:15:31 am
Виж  ТУК  (http://www.pomonet.bg/kalolechenie/zaboliavania-lechenie.html).
Титла: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: bori_st в Август 07, 2005, 10:45:54 am
Лали, мерси за линка, прочетох го, а и всичко останало, което е  във важната тема, относно калолечението. Направи ми впечетление, че пише за процедурите, че са безплатни. Плащат се за някакви отделни екстри. Значи сигурно трябва да си взема талон от личната лекарка. Утре ще ходя при нея да я разпитам точно. Тя едва ли ще знае, защото не може един талон за гинеколог да ми напише  :x , ама това е друга тема.
Титла: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: Lali в Август 07, 2005, 10:56:03 am
Виж  ТУК  (http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=probzab&Number=1944077435&page=2&view=collapsed&sb=5&part=).
Има ценен съвет как са се справиш с бюрокрацията.
И после разкажи какво си направила. Успех.
Титла: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: bori_st в Август 07, 2005, 12:29:43 pm
Еййййй, мерси много  :thankyousign: . Супер си Лали  :D . Страшно полезно ми беше да прочета тази тема.
После ще пиша задължително какво съм направила  :wink: .
Титла: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: bori_st в Август 29, 2005, 09:56:41 am
Ето как изкарах на калните бани в Поморие :
Първият ден се запознах с лекуващия лекар. Страхотен човек и специалист, името му е д-р Продромов (баща му също е бил един от най-добрите гинеколози там, помогнал на много жени да имат деца). Прегледа ме и установи всичките ми болежки, даже преди аз да му кажа какъв ми е проблема. Досега не ми се беше случвало подобно нещо при друг лекар. Явно практиката с проблемното забременяване си казва думата. Имах една доста силна болка вдясно от около 2 години насам и никой до този момент не я беше открил, а само ме разкарваха между гинеколози и хирурзи. Едни казваха апандисит, други яйчник и така ме мотаеха през цялото време, а болката си оставаше. След прегледа се разбра, че имам възпаление на дясната тръба, отделно болки при натиск на едно определено място на матката и не много добра функция на яйчниците. Лекарят ме увери, че след процедурите няма да има и помен от тези неща, на което аз погледнах с мнооого голямо недоверие и скептицизъм  8O . Каза също така, че ефекта от процедурите е най-голям след 6-тия месец, но по принцип се усеща още на третия. Назначи ми 11 процедури (10 са минимума, за да има ефект) с калолечение и 10 мин физиотерапия. Аз, направих общо 12.
Започнах веднага, още на същия ден.
Искам да кажа на всички, че първоначално като видях какви са условията се хванах за главата. Базата там е доста старичка и направо тръпки ме побиха. Но си казах ще издържа в името на бебо.
Процедурата с кал се състоеше в следното: Вкарват една голяма спринцовка кал вагинално, намзват те до кръста и те овиват с найлони и одеяла. Стои се така 20 минути, след което се измиваш, правят ти вагинална промивка и си отиваш. Така е цялата работна седмица, само в събота имаше кална вана.
Още на втория ден почувствах, че нещо става с мен. Имах ужасно напрежение в гърдите и леки болки ниско долу в корема. Симптомите бяха подобни на ПМС. С увеличаване на бройката на процедурите, гърдите започваха да ме болят все повече и повече. Направо беше нетърпимо. Не можех да спя от болки. Получих леки синини по пръсците на краката и на ръцете под мишниците от действието на калта. Сега вече ги няма, де. Затова и не се препоръчва калолечение при разширени вени.  Докторът каза, че това е нормално и означава, че лечението ми действа. След петата процедура болката вдясно намаля, а след края на всички процедури направо изчезна. След като приключи лечението отидох пак на преглед. Направо не можах да повярвам, действително нямаше и следа от болката, която имах преди. Докторът ме натискаше здраво...сложи ми ръката и аз да натискам. Залепи ми корема почти за гърба и неусетих абсолютно нищичко.
(А преди усещах болка само като си седях, камо ли при натиск).
Каза ми, че оттук нататък трябва само да чакам и да престана да се виждам с всякакви лекари. Даже се пошегува, че като видя доктор да минавам на другия тротоар.
И това е общо взето. Не мога да се нахваля колко съм доволна, че ми изчезнаха болките. Сега и ако прогнозата се потвърди и стане бебо в този период (3-6 месеца), направо ще го "разцелувам" тоя лекар  :D .  
Бяхме много момичета. Не зная дали посещават форума, ако да - да се обадят и да споделят как е било при тях.
А забравих да кажа, че в тази кал се съдържат хормони и организма си набавя натурално всичко, което му липсва, без да надвишава необходимото. Така ми го обясниха.
Стана доста дългичко, въпреки че не ме бива много в разказването. Ако някой го интересува още нещо да пита.
Дано съм била полезна  :D .
Титла: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: cygnus в Август 29, 2005, 10:21:24 am
Бори, благодарим ти за подробния разказ! Дано резултатите не закъснеят и много скоро да разцелуваш въпросния доктор  :D
Може ли да те помолим да ни обясниш къде да го намерим, как става записване, колко време предварително? Някакви телефони, адрес, станция?
Титла: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: bori_st в Август 29, 2005, 10:46:10 am
За тебе винаги  :D . Значи първо аз какво направих. Отидох директно на място. Мисля, че са два санаториума - единия на Военните, а другия си е обикновен. Бях във втория. Посещавах го само за процедурите. Не съм спала там. Адреса му е гр. Поморие, Ул. "Проф. П. Стоянов" 7. Д-р Продромов веднага ме прие, прегледа ме и ми направи картонче, с което после ходиш на процедурите. Минаваш през регистратурата и ти записват определен час, в който да ходиш всеки ден. Плащах си на касата за всичко, защото не бях по НОИ. А доколкото разбрах може предварително да си вземеш карта от там или на адрес гр.София, Бул. " Васил Левски"7 и след това да се мине през здравната каса, ако си осигурен. Но не съм запозната с подробности. Като си плащаш става без предварително записване. Сигурно с картата и по НОИ трябва да е със записване. Но който е от София, може да отиде на горния адрес и там ще му дадат подробности.
Титла: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: Mary в Август 30, 2005, 11:34:53 am
Може ли подробно да кажеш каква е цената на всяка процедура, защото и аз не съм по НОИ.
Успех и дано има резултат .
Титла: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: bori_st в Август 30, 2005, 12:07:38 pm
Цени
Преглед - 12 лв.

За калолечението : калта - 4,60 лв., вагинален тампон - 2,60 лв..
Общо - 7,20 лв. на процедура.
Само събота - кална вана 3,60 лв. + вагиналния тампон 2,60 лв.
Общо - 6,20 лева.

Аз имах и физиотерапия след калта (радар на малкия таз) - 3 лева на процедура.
Титла: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: miki в Септември 01, 2005, 00:46:37 am
Здравейте момичета!
Всичко,което е написала bori_st е точно така.
Аз бях в този санаториум през м.юли.Базата никак не е лоша.Стаите са ремонтирани и много прилични,дори в някои от тях има телевизор и хладилник.За д-р Продромов мога само да добавя,че е най-страхотния лекар,на който някога съм попадала.С най-обикновен преглед,който за пръв път не ми беше неприятен,установи състоянието ми,което беше констатирано преди 1 година ,чрез лапароскопия.
На мен ми назначи 12вагинални кални тампона+кална апликация,10 радара и 10 УЗ,а на съпруга ми кални тампони,кална вана и радар.
Направихме по една спермограма преди и след процедурите.Броят и подвижността се бяха увеличили значително,а големия брой левкоцити/ 18-20 на поле/ се беше редуцирал до 2-3 на поле.
Ако желаете да минете по НОИ,ето и необходимите документи:
1.резервация за санаториума
2.служебна бележка,доказваща най-малко 6 месеца непрекъснат осигурителен стаж и платени осигуровки за всички социални рискове.
3.пълна мед. документация:
-лична амбулаторна карта,епикризи,изследвания,снимки
-медицинско направление/бланка на МЗ №119а/ в 2 екземпляра,което се издава от личния лекар,но срокът му е 1 месец от датата на издаване.
Документите се представят в НОИ не по-рано от 10 роботни дни преди датата, фиксирана на картата.
Е,дано да съм била полезна :wink:
Ако имате някакви въпроси с радост ще ви отговоря!
Титла: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: bori_st в Септември 01, 2005, 08:41:27 am
Мики, много се радвам, че и ти се включи  :D . Бях много учудена, че още никой не се е присъединил към тази тема. А бяхме толкова много момичета и постоянно пристигаха нови. Явно не всички имат възможност да пишат в интернет  :( .
Аз също питах доктора дали се лекува и мъжкия стерилитет там. Той ми каза, че пристигат мъже даже и от други наши съседни страни да се лекуват. И при тях имало голям успех.
Титла: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: Lali в Септември 01, 2005, 09:03:12 am
Бори и Мики, благодаря за подробния разказ.
Титла: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: tedy_valkova в Септември 01, 2005, 11:51:41 am
Бори, Мики,

И аз ви благодаря, че обяснихте всичко подробно.
Искам да попитам Мики какви са проблемите при твоя съпруг, за да му назначат и на него кални бани? Защото аз си мислех, че те помагат само при женски проблеми :roll: .
Титла: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: FreshBreeze в Септември 01, 2005, 15:36:02 pm
Много благодаря на Бори и Мики за споделеното, много е полезно :D

И на мен ми е особено интересно за мъжкия стерилитет - в какво се изразяват процедурите и т.н.? За първи път чувам за калолечение за мъжки фактор :D
Титла: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: bori_st в Септември 01, 2005, 17:06:12 pm
Показанията при мъжете са: Простати, везекулит, заден уретрит, епидимит, олигоспермия, орхит - три месеца след острия период. Поне тези са написани официално в сайта им. От доктора разбрах специално за простатита, че се лекува напълно. И на мен ми стана интересно от мнението на Мики, че и при мъжете се правят тампони. Аз си мислех, че при тях са само кални вани. Но и не съм разпитвала за подробности, де. Наистина ще е много полезно Мики да сподели с нас точно как е било при мъжа и.

П.П. Само да допълня, че процедурите с кал имаха при мен и козметичен ефект. Сигурно ще е интересно на повечето момичета тук. Поизчистиха ми целулита и успях да сваля малко килца. Гледах, че някои си мажат и лицето. Кожата става изключително мека и свежа като бебешко дупенце  :lol: .
Титла: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: miki в Септември 01, 2005, 23:01:37 pm
Цитат на: tedy_valkova
Бори, Мики,

И аз ви благодаря, че обяснихте всичко подробно.
Искам да попитам Мики какви са проблемите при твоя съпруг, за да му назначат и на него кални бани? Защото аз си мислех, че те помагат само при женски проблеми :roll: .



Ние сме с диагнози-Olygoasthenozoospermia и Teratozoospermia.
%сперматозоиди с нормална морфология/по Крюгер/-7%.
Преди два дни направихме спермограма и тези %-ти са вече 20.
Трябва да отбележа,че след калолечението мъжа ми не е приемал никакви лекарства ,освен Спимен,който го пие от години.
Не знам дали си въобразявам,но според мен тези добри показатели са вследствие калните тампони.
Тези тампони се слагат анално,след което се лежи в кална вана около 20-25минути.Приблизително 1 час след процедурата правото черво се изчиства идеално :oops:
Е,вероятно не е много приятно за мъжете,но както се казва"целта оправдава средствата"!
Д-р Продромов ми беше обещал подобрение на показателите и засега това е факт.Дано и обещанието му,че до 3 месеца ще забременея ,също се реализира.
А само като си помисля,че заради тези показатели правихме ICSI :?:  :?:  :?:
Титла: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: tedy_valkova в Септември 02, 2005, 08:30:58 am
Благодаря ти, Мики,

И ние сме с астенозооспермия и тератозооспермия-също 7 % по критериите на Крюгер.
Май няма да е зле и ние да ги направим тези процедури :D
А подвижността при вас повиши ли се след калните бани?
Титла: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: ultra в Септември 02, 2005, 09:58:11 am
Хм, и нашата морфология не е добра и се замислям, но съм скептично настроена. Казваш, че сте били там юли месец, значи са минали най-много 60 дена, а доколкото си спомням, са необходими 90 дена за сперматогенезата. Дано не съм права и се окаже, че има начин за подобряване на морфологията (неизвестен на всички лекари, с които съм говорила).
Ако може да те попитам - къде правихте последната спермограма и дали беше на същото място и по същите критерии като предпоследната.
Благодаря предварително.
Титла: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: miki в Септември 07, 2005, 21:42:56 pm
Здравейте момичета!
Ultra,аз отдавна съм спряла да вярвам в таласъми.
Ние сме имали спермограми от азоспермия до нормоспермия.Непрекъснато варират и то за кратки срокове.
Въпроси много.отговор-"Възможно е!"
И двете спермогрми са по едни и същи критерии,в една и съща лаборатория.
Относно подвижността:
м. март:сперматозоиди с нормокинеза-35%
м.август:                                             -50%
Остава ни само да се надяваме,че тези показатели ще се запазят до постигане на заветната цел.
Титла: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: ultra в Септември 08, 2005, 09:55:16 am
Благодаря за отговора, Мики :)
Чаках го с нетърпение. Искрено ти пожелавам да се задържат добрите резултати!
Титла: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: zornica_t в Септември 09, 2005, 12:05:45 pm
Здравей bori_st,тъй като изчетох с интерес твоя разказ реших и аз да се включа.Миналата година и ние посетихме град Поморие по същата тази причина-това беше октомври месец.Доктора си беше същият и това което прочетох много ми напомня на това което той ми каза тогава(а и с момичетата които бяха там репликата му била абсолютно същата).Имаш болка след процедурите ще те натискам силно,а нея вече няма да я има.Е това наистина си беше така(даже щеше да ме събори от магарето).Ако не друго то поне си починахме.
За съжаление при нас резултат нямаше!! :( Чакахме и чакахме но нищо.Дано при вас да се е получлило искренно се надявам!! :) Успех!!
Титла: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: bori_st в Септември 09, 2005, 14:28:50 pm
Здравей Зори  :) !
Много съжалявам, че така са се стекли нещата при вас и чакате толкова дълго. Дано скоро стане бебето и да забравите за всички трудности. Благодаря, че се включи. Имах нужда да чуя и други мнения (независмо дали са положителни или отрицателни). И аз останах с впечатлението, че доктора говори на всички момичета по един и същ начин, но ми се струва, че го прави, за да ни успокоява. От разговора ми с него, а и от личните си наблюдения, останах с впечатление, че повечето момичета отиват там с последни надежди. След доста лечения, операции и голям психически стрес. Той ми каза, че ако се отиде преди всички тези неща, може да има много по големи шансове за подобрение. До момента не мога да кажа със сигурност има или няма ефект при мен, защото е минал само месец от тогава. Единственото, което забелязвам е, че цикъла ми дойде нормално и не е обилен този месец (иначе съм с диагноза хиперменорея). Периода от 3-6 месца го дава като възможен да се забременее, но не и 100% сигурен. Ако нищо не стане, поне ще съм спокойна, че съм опитала и това.
Поздрави  :)
Титла: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: cygnus в Септември 11, 2005, 09:04:46 am
http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=probzab&Number=1944354733&page=0&view=collapsed&sb=5
Титла: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: missy в Септември 14, 2005, 22:00:11 pm
Малко встрани от темата, но пак е кал само че в Кюстендил. Искам да ви кажа, че съм много доволна от престоя си там, а и отношението на персонала е перфектно.Е имах ме малко проблеми с храната, но вече подадохме оплакване в НОЙ.
И така по същество. Аз съм с неуспешни инвитро процедури и чак сега се обърнах за помощ към природата - малко късно но по добре от колкото никога. Преди да отида имах 4-ри фоликула + 1-н дребен и така или иначе овулация не настъпи, а сега цикъл след процедурите аз съм със ясно изразена овулация, като по учебник при това доказана от лекар. След всички бодежи по яйчниците от процедурите това ми беше проблем, но се надявам вече да е забравен. Факт е, че този месец овуто е налице :D  :D  :D . Надявам се, че и не само то. Пиша ви всичко това за да ви кажа, че без вяра нищо не става. По думите на персонала калта и водата много помагала. Дори се запознах със бабета който ходят там от 25 години и те ми разказаха такива историй, че ме убедиха в ефекта на калта. Дори едното от бабетата не е имала деца 9 години и е ходила там - на 9-тата забременяла и сега има дъщеря на 43 години.
Така, че момичета вярвайте - нали знаете вярата крепи човека, рано или късно ще стане. Само, че и ние трябва да направим нещо не може само да се тъпчем с лекарства и боклуци и да чакаме да стане чудото. Трябва ни малко спокойствие и релакс за организма.
Та аз да ви кажа дори си взех кал за вкъщи, купих една кутия бонбони и едно бурканче нес кафе на жената която ме каляше и тя ми даде една огромна торба с кал + това си взех и 15л минерална вода. Сега вкъщи си правя кална вана и се чувствам перфектно
Успех на всички и дано скоро ни споходи хубавата новина.  :D
Титла: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: cygnus в Септември 15, 2005, 06:54:45 am
Missy-нце, дай някакви координати на Кюстендил, с кой се говори и как става хватката там? Само по НОИ ли или може и без и ква е разликата? Колко дни най-малко може да се отиде и колко време предварително се записва. Нямам отпуск вече бе, деца  :cry: Ако се разплача ще ми дадат ли болнични  :wink:  :P Другото, което си мисля е, в Поморие в колко часа се правят тези неща, дали не може да ходя след работа следобед само на процедури, вечер в къщи и сутрин на работа пак, от Бургас съм - на 20 км. е
Титла: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: bori_st в Септември 15, 2005, 07:44:24 am
Цитат на: cygnus
Другото, което си мисля е, в Поморие в колко часа се правят тези неща, дали не може да ходя след работа следобед само на процедури, вечер в къщи и сутрин на работа пак, от Бургас съм - на 20 км. е


Дони, процедурите в Поморие са до обяд. Обаче има едно кафене точно пред санаториума и в него продават луга (по наситена кал) в шишета и ако имаш вана в къщи можеш да си вземеш и да си правиш кални вани. Аз взех за майка ми, тя има лека форма на артрит. Дават и листче с много подробна информация, как точно да се използва и при какви заболявания.
Титла: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: cygnus в Септември 15, 2005, 07:53:04 am
Мерси, Бори, ще ги питам, то луга има на нашите солници, ама не съм сигурна дали е същата. Събота и неделя работят ли?
Титла: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: bori_st в Септември 15, 2005, 08:00:39 am
Със сигурност работят в събота, за неделя не знам. Ако нямаш възможност мога да кажа на майка ми да ти вземе и като имаш път през Поморие, ще ти дам адреса на лични да отидеш да си я вземеш. Цената беше някъде към 2 лева за шише литър и половина.
Титла: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: cygnus в Септември 15, 2005, 08:06:38 am
Боринце, много ти благодаря, обаче в моята стая колежката е от Поморие и мога да я помоля винаги да ми донесе, че и всеки ден. Аз чисто информативно питах дали има и такива опции. Иначе за калта изобщо не се съмнявам, че е много полезна, толкова много хора ходят на кални бани и има ефект. Добре, че поне в събота правят.
Късмет, миличка!  :D
Титла: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: bori_st в Септември 15, 2005, 08:11:18 am
ОК  :) . Аз тъкмо ти изпратих лично съобщение  :) . Как можах да не се сетя, че и поморийци  :wink: бачкат в Бургас.
Титла: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: Grace в Септември 15, 2005, 09:14:46 am
Дони, аз бях в Кюстендил, не се ходи само по НОИ, може и на свободно. Не знам колко ще помогне, но поне беше хубаво.
Не знам дали има връзка, но при последната стимулация /непосредствено след Кюстендил/ направих много фоликули /с половин таблетка на ден 8O /, но може и да беше от смяната на стимуланта /то уж бил един и същ, ама под различни имена/.
Титла: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: Starlet в Септември 21, 2005, 00:12:48 am
Здравейте !
Искам да ви питам нещо по въпроса с калта! Поне лекарите там какво казват? Възможно ли е да се получи някакво запушване на тръбите например от тази кал все пак не е течност която свободно след това да се излее от матката и тръбите съответно? Питам защото съм се навила много за едни такива кални бани в Поморие но се притеснявам за тези въпроси защото си имам само една тръба и ме е страх да не я загубя? Благодаря ви!

П.С. А като си помисля само че от 4 години почивам там всяка година. Толкова ме е яд сега. Но мислех че това са нереални приказки на хората.
Титла: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: bori_st в Септември 21, 2005, 22:08:15 pm
Цитат на: Starlet
... Възможно ли е да се получи някакво запушване на тръбите например от тази кал все пак не е течност която свободно след това да се излее от матката и тръбите съответно? ...

Не съм говорила с лекаря за това, а и за пръв път чувам, че може да се запушат тръбите  8O . Напротив, даже имаше хора, които бяха отишли с цел отпушване. Вагиналния тампон не се вкарва толкова надълбоко, а е просто като влагалищна промивка и като ти дойде цикъла се изчистваш напълно, ако въобще е останало нещо от калта, защото те почистват изцяло след процедурите.
Титла: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: Starlet в Септември 27, 2005, 16:51:50 pm
Благодаря за отговора това ме притесняваше все пак си мислех че може да има някакъв минимален шанс за това част от калта да стигне до тръбите а аз каквато съм "късметлийка" точно на мен ще се случи ако може такова нещо да стане. Сега съм по-спокойна и мисля да замина към средата на октомври.
Титла: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: a_s_n в Септември 27, 2005, 17:42:35 pm
Момичета много интересна тема :) Предполагам,че няма значение кога ще се направят калните бани,но все пак да питам може ли зимата примерно?Всичко ми е ясно само не ми е много ясно как ще накарам мъжлето :?  8O тук би направил всичко което трябва,но да отидем до Поморие.....незнам :( Другото което искам да питам е след като се назначават около 12процедури всеки ден по една ли се прави?
Титла: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: bori_st в Септември 27, 2005, 21:48:03 pm
Цитат на: a_s_n
...

Явно пак се пада на мене честта да отговоря, но като няма кой, ще прощавате  :oops: .
Всеки ден се правят процедурите (по една от всяка), в зависимост   какво е предписал лекаря. Обикновено са съвкупност от няколко (калолечение + някакъв вид физиотерапия). Зимата не знам какви ще са условията. Както казах още в първия си постинг, там ми се видя мизерно и може би ще е студено, но за сметка на това персонала са страхотни и много приятни хора  :) .
Титла: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: a_s_n в Септември 28, 2005, 14:52:20 pm
Като се има предвит,че ще ходя с мъжлето едва ли ще ми е толкова студено :lol: Все пак трябва и да се гушкаме иначе как ще стане бебе :lol: Това е шега,но със сигурност зимата не е много подходящо така,че напролет.Тако ще разберем резултатите от тези които са ходили може до тогава всички да чакат  бебета :lol:
Титла: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: zornica_t в Септември 29, 2005, 10:35:40 am
Здравей a_s_n до колкото си спомням от нашият престой в Поморие началото на декември месец затварят санаториума.Пък и честно да ти кажа е безмислено да се ходи зимата,защото след процедурата трябва много да се пазиш и да стоиш на топло иначе може да стане по-голяма беля.Така че ще е най-добре да идете пролетта когато времето се позатопли.Даже ще ти препоръчам да си вземето някоя малка печка(може и от тия вентилаторните)защото парното се пуска вечер и през деня няма.Но най-добре ще бъде бебето да стане дотогава.Успех и да се похвалиш много скоро с две чертички!!! :D Поздрави
Титла: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: arp в Септември 29, 2005, 16:44:23 pm
Интерисува ме дали някой има информация за калолечението в гр.Баня/Карловско/, защото една докторка от Военния санаториум в Поморие ми го препоръча .
Титла: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: Mary в Септември 29, 2005, 18:56:36 pm
Аз ходих да попитам, но момичето на рецепцията не знаеше дали се правят гинекологични процедури като тези в Поморие или Кюстендил. Честно казано съм много разочарована от базата - доста е стара и неприветлива. Цените са доста по-високи и по НОИ и на частно /спрямо Поморие и Кюстендил/. Ако те интересува нещо по конкретно ето телефони да попиташ. код.03132   тел.22-04, 22-05
Аз лично съм решила да ходя няколко пъти в месеца първо на кал и след това на баня. За калта ако решиш трябва да се обадиш предварително да разбереш дали е за мъже или за жени, явно помещението е едно и също. Успех.
Титла: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: azaia в Юни 08, 2006, 18:19:35 pm
Здравейте моми4ета,

миналата година и аз бях на калните бани в Поморие(м.септември),но все о6те няма никакъв резултат.Направих 10 процедури,ве4е се минаха 9м. и ни6то ,бебето не става за мое не6тастие.Проблемат който имам е една 4асти4но запу6ена тръба и една проходима.
Титла: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: joshi в Юни 08, 2006, 19:32:10 pm
Калните бани в Поморие би трябвало да помагат за лека непроходимост на тръбите и за възпаления - Особено тези с вагинален тампон.Предполагам, че ти си правила точно тези.
Може би проблема е друг .
Не се осланяй само на калолечението!
Титла: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: azaia в Юни 09, 2006, 16:08:12 pm
Цитат на: joshi
Калните бани в Поморие би трябвало да помагат за лека непроходимост на тръбите и за възпаления - Особено тези с вагинален тампон.Предполагам, че ти си правила точно тези.
Може би проблема е друг .
Не се осланяй само на калолечението!


да,правих ваг.тампон и ме мазаха цялата(без сърцето)с кал.Вси4ки други изследваниа са ми ОК.Сега чакам за инсе.
Титла: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: dalinda в Юни 16, 2006, 12:52:20 pm
Здравейте момичета аз също и имам въпрос за калолечението в Поморие. Ако има някой който скоро е ходил там  много ще съм благодарна ако разкаже как е.При мен проблема е че имам стеснени, тръби ходих при доц.Маркова и тя ми препоръча да направя 10 дена калолечение и след това ще правя нова снимка тъй старата ми снимка
не е с  добро качество.Не знам точно къде трябва да отида знам че в Поморие са два санаториума кой е по добър и към кого да се обърна? Ходих при личната ми лекарка обаче тя не можа да ми каже дали мога да мина по здравната каса а пък и вероятно ще трябва да чакам много,затова реши да си плащам сама. Кави са цените на процедурите? Аз съм от Бургас и нямам намерение да оставам в санаториума искам да хода само за процедурите. кога се правят? Може ли през ден да се ходи тъй като аз съм на работа и няма да мога да си взема отпуск?
Титла: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: butterfly в Юни 16, 2006, 14:38:00 pm
По принцип трябва да не си във воения санаториум ,защото там няма такава процедура,която на теб ти трябва.Минава през здравната каса,но през лятото не можеш да се вредиш в санаториума,защото тогава са само почиващи от София,който не ползват процедурите ,а само евтините условия за почивка.Ти обаче щом си от Бургас не ти е проблем да пътуваш всеки ден само за процедурите,аз така бях едно лято,ама си плащах процедурите.Най-добре звъни и попитай дали ще може като не ползваш престоя да минеш със здравната каса.Процедурите се правят само до обяд и никакъв плай после,може само да се печеш,но без къпане в морето.Там в Поморие има един черен пясък него препоръчват за нас.Ето ти телефон да звънеш в санаториума 0596-24150 или 059625292
Титла: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: bori_st в Юни 16, 2006, 18:01:07 pm
Цитат на: dalinda
Кави са цените на процедурите? Аз съм от Бургас и нямам намерение да оставам в санаториума искам да хода само за процедурите. кога се правят? Може ли през ден да се ходи тъй като аз съм на работа и няма да мога да си взема отпуск?

Здравей, dalinda! :) Цените можеш да ги прочетеш на първа страница в същата тема. Колкото до процедурите - по принцип е добре да се правят всеки ден, но най-добре ще ти каже гинекологът на санаториума, на място като отидеш.
Титла: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: Anonymous в Юни 22, 2006, 14:01:50 pm
Блкагодаря ви момичета за отговорите, аз вече звънях в санаториума но военните но ми казаха че лятото приемат само техни служители а за другия санаториум телефоните им дават постоянно заето, така че мисля да отида направо на място.
Титла: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: dalinda в Юни 22, 2006, 14:23:40 pm
Аз съм госта,забравих да се регистрирам :wink:
Титла: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: butterfly в Юни 22, 2006, 16:57:04 pm
Най-добрия вариант,така си оставят отворени телефоните да не им звънят постоянно,защото и без това няма да минеш през НЗОК лятото,всичко е заето вече.Ти нали беше от Бургас,значи ще ти е удобно а и ако отидеш още рано сутринта и те прегледа доктора може и същия ден да направиш процедурата,ако ти предложат и нагревки за които да си плащаш по добре си вземи направление и да ти ги правят в клиниката в която ходиш.Успех и да не къпеш в морето ако започнеш процедурите.
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: Grizkata в Юни 29, 2006, 10:37:28 am
Здравейте,

Искам да попитам тези, които са ходили на калолечение с направление от личен лекар: какви документи му представихте, за да ви отпусне направлението? Аз в момента нямам никакви доказателства за диагнозата "безплодие", тъй като документите ми са в кабинета на д-р Стаменов. Имам някакъв препис от анамнезата след гинекологичната операция преди 12 години, но не мога да я намеря  :( Мисля да ида тези дни при личната лекарка, но ме е страх да не изляза "симулантка"  :lol:
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: butterfly в Юни 29, 2006, 19:05:22 pm
Първо си купуваш Лична амбулаторна карта и с нея при личната да ти напише диагнозата,все пак знае малко или много за какво става въпрос.После при гинеколога и той да си напише диагнозата и че си подходяща за калолечение.И тогава в здравната каса.Те вече там ти издават документите,мисля че така беше.Първо обаче трябва да имаш резервирана дата и тогава да си оправяш нещата.Най-добре първо отиди и питай в касата за всичко и тогава предприеми действия.И задължително трябва да са ти наред осигурояките,защото те проверяват.Ами това се сещам за сега.
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: sunlight в Юли 01, 2006, 18:48:10 pm
Аз също ходих с мъжа ми на лечение в санаториума в Поморие през октомври 2004 г. Нямаше желания резултат - т.е. вече 6 години нямаме бебе. Но поне болките при мензис намаляха. Надявам се при вас да има повече ефект.
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: Danidan в Юли 13, 2006, 21:26:48 pm
Искам да попитам ходилите в Поморие за чистотата.Не е ли опасно да хванеш нещо, дезинфиктират ли всичко, а тези ваг.тампони, почистват ли се катетрите?
За всякакви възпаления ли ги препоръчват или трябва на място да се консултираш?
Кой ти казва какво е подходящо за теб и как е сигурен например, че нямаш някаква алергия към калта например?
Много ще съм ви благодарна за всяко мнение, че и аз съм решила да ходя заради евентуален хидросалпинкс.
Лекарят ми каза първо море и много слънце и после ще го мислим, но реших да го съчетая-слънце, море, кал и нагревки.

Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: butterfly в Юли 13, 2006, 22:02:59 pm
Данидан,не може да се каже че е от най-добрите но все пак е на ниво.Дезинфектират самите тампони ама май че всички заедно и аз не съм запозната много.Не съм чула някой да се е оплакал от нещо макар че аз почнах да си мисля че там я хванах тая хламидия,макар че казват че така не се хващала ама аз така си мисля де,защото известно време след това ми откриха.Ако някой има друго какво да каже да добави това за хламидията си е мое предположение и не съм сигурна че е така.А иначе не знам някой да е бил алергичен от калта до сега.Иначе той доктора там задължително те преглежда и ти назначава процедурите.И пак се повтарям ама да кажа не може да правиш процедури и да се къпеш в морето,забранява се.Иначе да се печеш е разрешено особено ако го направиш в Поморие на плажа с черния пясък,много е полезен.
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: bori_st в Юли 13, 2006, 22:46:45 pm
Искам да попитам ходилите в Поморие за чистотата.Не е ли опасно да хванеш нещо, дезинфиктират ли всичко, а тези ваг.тампони, почистват ли се катетрите?
Данидан, да ти кажа честно не ми се видя много чисто, а и базата беше много стара (поне аз като бях), но си личеше, че персонала прави всичко възможно да поддържа някаква хигиена. Не успях да се заразя с нещо от там, даже преди това бях лекувала бактериална вагиноза и не бях правила контролна микробиология. Чак след това си направих и беше чиста. Но все пак гледах да не сядам по леглата в съблекалните и да не се опирам на съмнителни места. Нямам наблюдение дали се дезинфектират уредите, които използват. Но не вярвам да не го правят. Все пак минават всякакви хора, а и това си е вид болнично заведение. Вгиналните тампони не се правят с катетър, а с едни големи спринцовки, които въбще не се опират в теб, а изтрелват калта направо вътре. След това при промивките се използват някакви накрайници, наподобяващи дамски душ и всеки един си е индивидуален за всеки пациент.
Това е общо взето.
Кой ти казва какво е подходящо за теб и как е сигурен например, че нямаш някаква алергия към калта например?
Там има лекар, който те преглежда на място, разяснява ти всичко относно калта. По всяко време можеш да го посетиш, ако имаш въпроси. Мисля, че едно от противопоказанията са разширени вени. Аз нямам такива, но все пак ми излезнаха няколко синини, които след 1-2 седмици изчезнаха.
Както Пеперудка ти е написла, единственото нещо, от което трябва да се лишиш по време на процедурите е къпането в морето. На мен това ми беше особено неприятно, но нямаше начин.
Дано съм ти била полезна :). Ти кога ще ходиш? Може и да се засечем. Аз ще почивам там след 20.07, но още не съм решила дали ще повторя процедурите.

П.С. Редактирам, за да добавя, че след всяка процедура си взимаш душ със загрята от слънцето морска вода. Аз първият път не знаех и без да искам си пийнах малко :lol:, след което щях да си повърна червата. Така че се къпи с възможно най-затворена уста  :lol: :lol: :lol:.
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: joshi в Юли 13, 2006, 23:10:36 pm
Дани, защо не повдигна тази тема на срещата :)?Щях да ти разкажа.
Това,което са ти написали Бори и Бътерфлай ти дава доста изчерпателна информация.Аз ще допълня още нещо.
Аз не успях да никаква хвана болест от Поморие-напротив.Микробиологията,която направих,когато се върнах в София беще по-добра ,от тази преди това.Накрайниците за промивки ги сменят при всяка пациентка.
Искам да те предупредя за миризмата.Става въпрос за миризмата на калта, която е доста специфична.В първият момент тя ти "удря" обонянието, но после се свиква с нея и даже не ти прави впечътление.
На повечето от момичетата им предписваха и нагревки(външни) в областа на яйчниците.
Общо взето, аз останах доволна ,въпреки че не се стигна до желания резултат.Поне няколко месеца след баните ми идваше редовно(за моя цикъл).
Успех Данидан.
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: Danidan в Юли 14, 2006, 10:44:33 am
Благодаря ви много момичета!!!Много са ми полезни мненията ви!!! :bighug:
Джоши, чак сега разбрах, че ще ходя, затова не повдигнах темата на срещата.
Забравих да попитам дали знаете за Балчик?От информацията, която има тук прочетох почти всичко и видях, че там калта е същата и може би са и същите процедури?Може би пясъкът само е различен.
Предпочитам северното черноморие затова се замислих...вие имате ли мнение по въпроса?
Иначе това, че не се къпеш в морето чак сега го разбрах и се разочаровах, защото аз много обичам водата.Въобще ли, през всичките дни нямаш право, така ли? 
Иначе ние мислим към края на август, може да се засечем с някой, ще ми е приятно.
Успех пак на всички и само хубави новини ви желая, мацки!
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: butterfly в Юли 14, 2006, 12:34:40 pm
Данидан,ако калта е същата то я носят от Поморие.В много други санаториуми в страната калта я носят от там,така съм чувала.а иначе доста се спори че е най-добре в Поморие да си,защото на деня я вадят и правят процедурите,а като престояла губела много от съставките си.Така съм чувала и ти казвам.А за къпането в морето е категорично,че докато правиш процедури не можеш да се къпеш,защото може да стане по зле,все пак те затоплят и то много и след това в студената вода не върви.Приятно изкарване на лятната отпуска и ти пожелавам като се върнеш от там да има резултат :babyflips:
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: Danidan в Юли 14, 2006, 14:48:30 pm
Благодаря, Butterfly!!!Успех и на теб и хубави новини само!!!

При мен май най-добрият вариянт е операция.Научих, че с всичко това положението ми просто ще се подобрява за малко, така че ще помисля дали да правя процедури или просто да отида да събера сили и наесен да се оперирам пак.
Ще пиша ако отидем.

Успех и късмет на всички!Благодаря пак за мненията.

 yahoo_17 yahoo_17 yahoo_17
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: joshi в Юли 14, 2006, 20:05:17 pm
Дани,аз и не бях чувала за Балчик.
Ако при  теб решението е операция, то наистина по-добрия вариант е да си починеш от процедури. Каквото и  да решиш ти пожелавам успех!
Приятна почивка!
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: butterfly в Юли 15, 2006, 01:24:20 am
 :balk_21: И на всички на който им предстои отпуска пожелавам като се върнат да съобщят най-добрата и чакана новина. :balk_183: :balk_103:
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: Danidan в Юли 17, 2006, 10:48:16 am
Благодаря!
Успех и на вас, мацки!

:balk_21: И на всички на който им предстои отпуска пожелавам като се върнат да съобщят най-добрата и чакана новина. :balk_183: :balk_103:
:balk_602:
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: Grizkata в Юли 21, 2006, 09:37:52 am
Имам пак един тъп въпрос: бланката за служебната бележка от работодател, че съм здравноосигурявана за всички рискове от къде трябва да я взема - от НОИ или работодателят се очаква да има такава?
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: Grace в Юли 21, 2006, 09:57:17 am
Гризката, на вратата на 125 ст. в НОИ /това в София обаче/ има написано какво трябва да съдържа служебната бележка. Иначе самата бележка я правих свободен текст, на бланка на фирмата, с печат и подпис.
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: butterfly в Юли 22, 2006, 01:19:57 am
Аз пък от НОИ си я взех.
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: Mary в Юли 22, 2006, 10:08:43 am
Момичета, искам да попитам, може ли да се правят процедури и да се къпя  в морето? Има вероятност след няколко дни да отидем на Поморие, но ще е за около 5 дни. Незнам дали ще има смисъл да правя процедури за толкова кратко време или да използвам само солената вода и черния пясък.
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: bori_st в Юли 22, 2006, 11:24:27 am
Mary, щом ще ходиш само за 5 дни, според мен е по-добре е да си купиш кал от аптеките там и да се мажеш с нея на плажа. След като се напечеш хубаво и калта изсъхне се измиваш в морето. Много хора правят така. Малко смешно изглеждаш целия омазан, но ти можеш да си слагаш например само на корема. И задължително с бански половинки и възможно по плитки бикини, за да си печеш корема.
И аз утре заминавам :). Ох, как ще ми липсва форума, не е истина.
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: butterfly в Юли 22, 2006, 22:23:06 pm
Няма да има никакъв резултат,процедурите трябва да са най-малко между 10-12 може и 15,а относно това което ти е писала Бори-ст може и да не си купуваш кал а да си я пълниш от езерото точно отстрани на санаториума има една пътечка,аз от там си бях напълнила кал и си я донесох.И ако си в Поморие и ако искаш да има ефект задължително потърси плажа с черния пясък макар че е доста надалеч от санаториума,но мисля че имаше влакче до там.
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: Mary в Юли 23, 2006, 01:44:06 am
Мерси много, момичета. Да преди години пътуваше влакче, но няма проблем ние сме с кола, а и аз предпочитам плажа с черния пясък. След 3 часа тръгваме и незнам дали от там ще мога да пиша.
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: sunlight в Октомври 03, 2006, 22:59:37 pm
Здравейте, момичета!!!    :balk_64:
Знам, че темата е за санаториума в Поморие, но аз искам да ви попитам за този в Кюстендил. Имам резервация за там за края на октомври и искам да получа малко повече инфо за условията в санаториума като база и процедури. Моля, ако някой е ходил скоро там, да сподели впечатленията си.  :thankyousign:
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: Grizkata в Октомври 05, 2006, 11:42:26 am
Аз ходих в Кюстендил в началото на август тази година. Като генерални впечатления: чудесна комбинация от лечебна вода и кал, от материалната база има какво да се желае, но ако отиде човек с подходящата нагласа, може да остане много доволен.

За битовите условия че има голямо значение дали ще си по НОИ или на свободен платен прием. Ако си по НОИ те настаняват в хубава стая (аз имах късмета да съм дори в луксозна с телевизор, хладилник и дори сейф), но ако си плащаш сам стаите са стари и неремонтирани. Август напливът беше толкова огромен, че дори и част от хората по НОИ ги настаняваха в гадни стаи. Предполагам, че октомври напливът е значително по-малък и ако си по НОИ ще си със сигурност в хубава стая.

Що се отнася до обслужване, няма разлика в отношението на доктори, сестри и санитарки. Всички са сравнително дружелюбни и мили, но първият ден е невероятен хаос докато те настанят, минеш прегледи, определят график за процедури и ти направят първите процедури.

Оборудването обаче откъм вани, басейни и помещения за процедури е много старо, и доста корозирало заради химичния състав на минералната вода. На мен лично това не ми беше проблем, защото просто съм такъв човек, че не се впечатлявам от подобни неща. Някои обаче се оплакваха.

При мен ефектът от процедурите първоначално беше, че ме заболяха всичките костици и стави по тялото ;) Докторите ми обясниха, че това е напълно нормално и е един вид лечебна реакция на организма. 1-2 седмици след края на процедурите всичко ми мина и усещах целия си организъм наистина в чудесна кондиция. Д-р Гребенарова, гинеколожката на санаториума, ми каза, че принципно сраствания и запушвания на тръбите може да се лекуват при тях, но може да отнеме 2 или 3 ходения и да не стане от първия път. Тъй като моят проблем е този, основно за това съм я разпитвала.

Сънлайт, ако имаш и други въпроси за Кюстендил, ще се радвам да ти отговоря :) Иначе, ти пожелавам успешен и приятен престой там! 8)
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: sunlight в Октомври 06, 2006, 19:46:24 pm
Благодаря ти, Grizkata! Наистина изчерпателен отговор си ми дала. Аз съм със 6 годишен стерилитет и съм ходила в Поморие преди 2 години. Това лято си счупих крака и искам да съчетая двете диагнози и по възможност да ми изпишат процедури и за крака и за стерилитет. Дали е възможна такава комбинация или трябва да избирам между една от двете диагнози, а другото да отпадне? Предполагам, че личния ми лекар ще ми пише в направлението и за двете неща ако поискам, но дали в санаториума ще ги уважат? Можеш ли да ми кажеш нещо по този въпрос?
А за материалната база и аз не съм претенциозна, само ефект да има.
 
Пожелавам ти в най-скоро време да се похвалиш с добра новина!!!
 :bighug:
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: Grizkata в Октомври 09, 2006, 12:05:21 pm
Благодаря ти, Сънлайт, да ти се връща и на теб  :pacifier:

За съчетаването на диагнозите за лечение нямаш проблем! Дори не е необходимо личният ти лекар да пише направление и за двете - като отидеш в санаториума, на място ще обясниш, че имаш 2 показания за лечение и искаш консултации с 2ма лекаря. Така ще ти назначат оптимални процедури, така че да постигнеш максимален ефект от престоя си в санаториума  :D Дори ако имаш и други оплаквания - главоболия, болки в гърба, коленете и др., е добре да ги кажеш на лекарите в Кюстендил, за да ги вземат под внимание. Все пак за по-сигурно нека в направлението пише повечко показания. На моето направление пишеше само стерилитета и не ми правиха никакъв проблем от НОИ, съгласиха се да ми издадат карта. Така че в твоя случай със сигурност ще ти дадат, стига само да имаш достатъчно нерви да се пребориш с опашките :x Стискам палци! И да разправяш после  :)
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: iulianka в Декември 12, 2006, 19:52:20 pm
Zdraveite na vsi4ki sega razglejdam tozi sait i iskam da vi kaja 4e i az sam hodila na kalni bani tazi godina :lol: Pregleda mi beshe pri sastia doktor i mnogo sam dovolna ,naistina v parvia moment kato poglednete usloviqta ne sa mnogo dobri no prosto golqma e promqnata sled kato si napravite procedurite.Opitaite i vie ste ostanete mnogo dovolni . :lol:
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: Zlatulka в Май 24, 2007, 21:55:34 pm
Здравейте и от мен :)
Понеже пак идва лято, се надявам, че отново ще има мнения по темата :D Мен живо ме интересува какво стана с тези от вас, които посетиха Поморие с мъжете си? Понеже и ние сме с мъжки фактор (за сега) това ми е интеерсно да разбера. Дали да възлагам надежди или няма смисъл.
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: стоилова в Май 28, 2007, 10:19:49 am
Здравей, Златулка,не се предавай има смисъл от тези процедури. Аз бях февруари м. тази година и още нямам резултати но въпреки това не губя надежда и съм твърдо решена да ги повторя до края на тази година.
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: Zlatulka в Май 28, 2007, 11:42:43 am
Благодаря ти, Стоилова. Мен ме интреесува дали би могла да се повлияе морфологията наистина защото ние сме с олигоастенозооспермия  :( Твърдеше се по-нагоре, че това е възможно, противно на доста мнения по въпроса. Та ми се искаше да озная дали това чудо е възможно или не..
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: barbaron0708 в Юни 12, 2007, 08:34:52 am
Здравейте, момичета!
Искам да попитам тези, които са ходили в Поморие наскоро. Как стои въпроса чрез НОИ. Ако някой има инфо- какъв е реда - нека пише. Аз съм ходила два пъти в Поморие. Последния път беше 2005г. есента. Бяхме във Военния санаториум, но си плащахме всичко. Условията бяха много на ниво. А и тези, които бяха чрез НОИ, също бяха с подобни условия, само без телевизор в стаите, което не е кой знае какъв проблем.
Сега ме интересува дали не можем да се възползваме от облагите на осигуряването. Как става, колко струва чрез НОИ? Дали ако сега задействаме, ще можем да отидем там към октомври месец?
Искам само да отбележа за тези, които смятат да ходят през летния сезон - НЕ съчетавайте морето с калните бани и въобще процедурите в санаториума. Когато бях там за последно, се поразгорихме с докторката отфизиотерапията и тя ми каза, че е АБСОЛЮТНО ПРОТИВОПОКАЗНО кал и нагревски с ходене на море/ по-оточно къпане в морето/. Ефекта бил не само нулев, а и отрицателен. Не трябва да се съчетават нагревки с изстинки, а водата в морето все пак не е като топъл душ.
Така че - ВНИМАВАЙТЕ лятото! Може само да се ПЪРЖИТЕ  на пясъка и лекичко да се понамокряте отвреме навреме.
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: Grizkata в Юни 18, 2007, 11:01:38 am
Момичета, а знаете ли как се отразява калолечението на мъжете? Надявам се не им е противопоказно и не намалява мъжката фертилност?
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: bori_st в Юни 18, 2007, 11:44:39 am
Гризка, по принцип се твърди обратното, че е полезно за мъжката фертилност, но за съжаление нямам лични впечатления. Погледни в началото на темата, има мнения на момичета, на които мъжете са били доволни и имат подобрения в спермограмата.
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: Grace в Юни 18, 2007, 11:56:36 am
Гризката, при варикоцеле е противопоказно /заради загряването/.
Аз бях в Кюстендил с мъжа ми, но на него докторът не предписа нито кални бани, нито топли минерални вани - това заради варикоцеле и астенозооспермия.
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: bori_st в Юни 18, 2007, 12:00:40 pm
Гризката, при варикоцеле е противопоказно /заради загряването/.

Така е, при всякакви разширени вени е противопоказно.
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: Grizkata в Юни 18, 2007, 12:48:55 pm
Благодаря ви за информацията, момичета, успокоихте ме  8) Нямаме варикоцеле, да чукна на дърво. Но от известно време ме е обзела такава хипохондрия, че абсолютно във всичко виждам потенциални заплахи за фертилитета. Имаме резервация за Кюстендил - този път за двамата, иначе миналата година ходих сама - и сега треперех да не се окаже пък вредно. Луд умора няма  :lol:
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: rich в Юни 29, 2007, 11:12:32 am
здр.На бургаските солници има такава кал и луга и мн.хора хора ходят там да се мажат безплатно с калта.Но само трябва да знаем по колко мин.тр.да се стои с калта.После се къпят в морето /което се намира до него/за измиване на калта,което май не е правилно много,но за 2-3мин сигурно не пречи.Така,че тези от вас които ще ходят на море близо до бургас и не могат да си вземат карта за калните бани в Поморие,може да си правят безплатни процедури.
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: dendy в Юни 29, 2007, 11:35:39 am
МОми4ета я да ви питам- бургазлийките, на Сарафово съм ходила в Бургас та там на плажа има някаква кал  :o дали е гущата ле4ебна. Той целият плаж е в кал  :D
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: rich в Юни 29, 2007, 12:59:58 pm
МОми4ета я да ви питам- бургазлийките, на Сарафово съм ходила в Бургас та там на плажа има някаква кал  :o дали е гущата ле4ебна. Той целият плаж е в кал  :D
:lol:ти сигурно говориш за тинята между плажа на Сарафово и военната станция-тя не е лечебна.Лечебната се намира между плажа на Сарафово и Бургас на 200м от пясъка
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: dendy в Юни 29, 2007, 14:02:44 pm
ами говоря то4но за самият плаж Сарафово - то всичко е в кал там, не е като във Варна пясък.........
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: rich в Юни 29, 2007, 15:56:58 pm
ами говоря то4но за самият плаж Сарафово - то всичко е в кал там, не е като във Варна пясък.........
Във Варна не сме ходили,но даваха по тв ,че там плажът бил кръчма до кръчма и Бургаския бил по хубав :D.А за този на Сарафово,като сме ходили не сме забелязали да е с кал
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: dendy в Юни 29, 2007, 16:15:15 pm
оооооооооооооооо кръчма до кръчма но пясъка е ситен, фин и златист - истински, до като при вас съм 4увала, 4е е камъни  и кал :lol:
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: tterza в Юли 10, 2007, 15:01:00 pm
Момичета, известно ли ви е как стоят нещата със записването за процедури в този курорт ? Какво представляват самите процедури? Трябва ли да взема някакъв талон от личния лекар? Понеже почивката ми е в Поморие и си мислех да го посетя. Значи, интересувам се само от процедурите, без спането (то си ми е осигурено на друго място). Ако някой има инфо, ще ми бъде от голяма полза. Благодаря ви предварително  :D .

Момичета, моят въпрос е същият. Това лято ще почиваме семейно в този град. Предполагам има промяна в цените. Може ли някоя да даде инфо за цените и условията в момента? Също и за лекар / лекари. Кои са лекарите, занимаващи се със стерлоилитет там? Добри специалисти ли са? Можете ли да дадете отзиви за базата?
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: iulianka в Юли 10, 2007, 16:12:12 pm
Зящо не вземете тел. на самия санаториум и там ще ви обяснят,но аз като ходих миналото лято първо минах гинеколога и той ми преписа процедуритер,добре е поне 10 да направите за да има ефект а и доктора така казва.Ще си потрся картона от там и ако искате ще ви дам телефона.
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: tterza в Юли 11, 2007, 08:53:57 am
Ще съм благодарна за координати.
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: iulianka в Юли 11, 2007, 10:25:11 am
Съжелявям ,но на картона няма никакъв телеф.номер,но ето този сайт мисля че ще ти помогне;http://www.pomonet.bg/kalolechenie/documents.html
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: tterza в Юли 11, 2007, 10:56:57 am
Много ти благодаря.
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: mama_iana в Юли 11, 2007, 14:20:27 pm
Здравейте!
За санаториума в Поморие - при нас имаше ефект.Попринцип те и там казват - минимум 10 процедури и до три месеца резултат след тях - после отначало.
При на се получи и аз забременях на втория месец и вече си имам син. Лекувахме със мъжа ми там и двамата, вече са описали всички процедури другите момичета. След процедурите преди да си отдием лекарят ни изписа и лечение медикаментозно за моите гъбички.
Ако можете идете - който не е бил едва ли вярва сега в това, което написах. Мъжа ми беше с астенозооспермия, простатит и пъстъянни бъбречни проблеми. Аз не бях толкова зле, но имах една удебелена вследствие на старо възпаление тръба. Болките започнаха след петата процедура. Болките при мен бяха като преди менструация. Тези балки показват, че лечението действа. Болките може да се появят и след процедурите - след 1 -2 седмици.
Успех, момичета! Ние съчетавахме и с плажа процедурите. Но моята препоръка е да отидете във време, когато няма наплив - това е есента и февруари, март. тогава не е толкова голям наплива и е спокойно.
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: mama_iana в Юли 11, 2007, 14:24:33 pm
Mary, щом ще ходиш само за 5 дни, според мен е по-добре е да си купиш кал от аптеките там и да се мажеш с нея на плажа. След като се напечеш хубаво и калта изсъхне се измиваш в морето. Много хора правят така. Малко смешно изглеждаш целия омазан, но ти можеш да си слагаш например само на корема. И задължително с бански половинки и възможно по плитки бикини, за да си печеш корема.
И аз утре заминавам :). Ох, как ще ми липсва форума, не е истина.

калта е лечебна веднага след ваденето от езерата. не случайно не се продава в България - тя губи качествата  си като преседи   и не може да се ползва и за друг ден, камо ли ако е в някакви тубички в търговската мрежа. Не случайно в санаториума са свързани директно с едни тръби с езерото и калта идва директно.
Не си давайте парите за вече ненужна кал без никакви лечебни свойства! 
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: bori_st в Юли 11, 2007, 15:34:51 pm
Мама Яна :), никъде не съм писала за някакви тубички от търговската мрежа, въпреки че като си подхванала темата мога да ти кажа, че от няколко години БАН произвежда именно такива тубички и ги има почти навсякъде в аптеките, колко са ефикасни не знам, но ето линк, за да видиш за какво става въпрос:

http://www.seastars.hit.bg/index_files/Page532.htm (http://www.seastars.hit.bg/index_files/Page532.htm)

Иначе преди се продаваше лечебна кал /току що налята/ точно пред входа на санаториума, в едно кафе, купувала съм лично от нея. В момента не знам какво е положението, но ще проверя след няколко дни. А и отделно имаше по-горе мнения на момичета, които казаха откъде може да си наливаш всеки ден пресна кал.

Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: mama_iana в Юли 11, 2007, 20:51:45 pm
bori_st, това го знаят всички местни хора в поморие, че калта е лечебна само ако се прилага прясна. А ако наливат кал директно в някое кафе до санаториума съм съгласна, защото би трябвало да е прясна. дори няколко дни да престои си губи лечебните свойства. това съм го чела и по книги. за това не се пренася в други санаториуми. Иначе представяш ли си колко хотели ще предлагат тази услуга из България?
като каза, че се взимат от аптеките и аз за това по логика предположих, че е в някакви туби или кутии, слава богу, че не лъжат хората :balk_172:
Ти си дала линк за черноморската луга.
Лугата е нещо съвсем различно от калта.../ нали правиш разлика :blowingdust:/
Тя наистина се продава, виждала съм я. :D
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: bori_st в Юли 12, 2007, 00:40:06 am
mama_iana, аз нещо не мога да те разбера?! Какво се опитваш да ми доказваш лично на мен /щом си ме цитирала/. Никъде не съм писала, че калта в Поморие се изнася за някъде или че се продава в тубички /за втори път го пиша/, дори да е така не ме интересува. Не знам колко хотели ще предлагат калта в България, не съм чувала да я предлагат и извън България и не ме е грижа въобще. Просто съм препоръчала на момичето да си купи от аптеката в Поморие, защото съм си мислила, че не може да не се продава там, но явно съм сбъркала щом казваш. Не мога да разбера защо правиш такива изводи и драми от едно мое изречение, не съм казала да отиде на заколение, а съм я пратила в аптека, от там щяха да й обяснят как стоят нещата, нали?!
 
Правя разлика между калта и лугата, добиват се по различен начин, но и двете имат почти еднакво предназначение и лекуват едни и същи заболявания.
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: mama_iana в Юли 12, 2007, 12:12:29 pm
bori_st, извинявай, ако така са ми прозвучали думите. Имах нещо друго впредвид. Ти също като мен искаш да помогнеш и взаимно да си помогнем. Знаеш, че хора с нашите проблеми ще направят всичко, което им се каже. Исках да се изясни, да не вземат хората да си взимат кал в туби за вкъщи - просто няма смисъл.
За лугата - тя е предимно за ортопедични проблеми и се правят като нагревки с тях. Специално с луга в санаторуима в Поморие Нищо не се прави по проблемите за стерилитет. За стерилитет правят процедури с калта. Едно от момичетата, което ми правеше нагревките/ с лек ток / ми разкказваше за калта, че съдържа в себе си около 20 вида антибиотични вещества. Наистина това е "черното злато" на Поморие. И все още не е измислен начин как тази кал да се съхрани с лечебните си свойства, за да се изнесе от Поморие. Друго важно нещо е , че наистина лечебната кал се вади със сонди , които са много надълбоко в езерото. И нещо любопитно - всъщност калта, която е на дъното на езерото  се образува от умрели водорасли, който живеят само в тези езера. Няколко сантиметра от тази кал се образува за около 100 години. Пиша това, за да се знае, че не е само да видиш кал и да се мажеш с нея, трябва да е извадена от дъното на езерото. :lol:
Та идеята ми беше да знаят момичетата, че наистина за съжаление само там  - на място, могат да се възползват от свойствата на калта.
Съжалявам, че се включих в темата ти, но мисля, че е важно това - все пак всички се стремим към положителен резултат :pink_dust_1:
нито нещо искам да ти доказвам на теб, нито пък се заяждам, защо така реагираш не знам.


Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: bori_st в Юли 12, 2007, 12:58:03 pm
mama_iana, няма за какво да ми се извиняваш! Ти хубаво си обяснила нещата, но така си ги написала, че все едно аз съм виновна за нещо. Когато искаш да изясниш нещо го пишеш директно без цитати на определени хора и то от преди година. Не знам дали разбираш това, което искам точно да ти кажа, но оставам с впечатлението, че ти е трудно.
 
Тука няма моя или твоя тема, те са за всички и затова не виждам нужда от съжалението ти. И последно, което пиша е, че няма смисъл от повече издребняване и товарене на форума с глупави и излишни спорове. Ако въобще могат да се нарекат такива, при условие, че нещата са толкова преувеличени и фантасмагорични.   

Пожелавам ти успех! :)

Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: mama_iana в Юли 12, 2007, 21:43:16 pm
И аз за последно - от скоро съм регистрирана и за мен всичката информация е нова. Преди две години само четях тук статиите, не взимах участие из форумите.
Четях темата и ми направи впечатление постинга за калта в аптеките. Какво лошо има да се изяснят нещата?
Нито една груба дума не съм написала или изречения, с които целя да те обидя, а ти в последния си постинг открито ме обиждаш!
Смешно е, защото тук е място за взаимопомощ и всеки, който е постигнал успех с дадено лечение, както аз постигнах, е хубаво да сподели.
Желая на всички момичета успех! Дано и вие да откриете вашето лечение и да дочакате вашите рожбички!
 :blowingdust:
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: bori_st в Юли 13, 2007, 12:15:28 pm
Виж сега, никъде не съм искала да те обиждам, камо ли пък лично! Ти сама започна да ме обвиняваш в неща, които не съм писала, а ти си си въобразила, че съм искала да напиша. Ако съм искала да напиша, че калта се изнася за някъде, продава се в тубички, контейнерчета и прочие в аптеките /независимо кои/ съм щяла да го напиша. Преписваш ми разни твои си тези, спориш с мен и ми доказваш неща, за които съм съгласна с теб и никога не съм писала обратното някъде във форума. Нали разбираш, че когато започнеш да нападаш някой, трябва да си подготвен за съответна реакция, а не да се обиждаш. Ако имаш да изясняваш още нещо с мен, моля те направи го на ЛС.

Поздрави :)
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: silvanchence в Октомври 26, 2007, 11:03:51 am
Не можах да разбера,какви са ценитe за един ден,нощувка и процедури,ако си по ЗК,нещо доплаща ли се.А какви са цените на всяко нещо,ако мъжа ми не е по ЗК и всичко си заплаща.Има ли ефект от това при лечение на мъжки проблеми,доволни ли сте.
Благодаря.
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: mama_iana в Ноември 05, 2007, 12:36:02 pm
Цените са много относителни - има ВИП стаи по около 15лв за човек на ден само нощувката. Там рядко попадат хора опо здравната каса.
Долу в обикновените стаи е около 4.50 с храна и процедури
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: mama_iana в Ноември 05, 2007, 12:37:31 pm
Цените са много относителни - има ВИП стаи по около 15лв за човек на ден само нощувката. Там рядко попадат хора опо здравната каса.
Долу в обикновените стаи е около 4.50 с храна и процедури.
При нас имаше ефект след месец и половина, но и след лечение медикаментозно - просто всичко си се напасна.
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: meli22 в Ноември 07, 2007, 13:12:03 pm
Аз ще ходя в Поморие на края на месеца.Чрез НОИ. Колко горе долу ще ми струва ,освен задължителните такси .Четох тук за разни процедури и всичките са с пари .Аз ли си ги плащам или ми се полагат? Нещо друго полезно ,което трябва да знам и да си взема за там.Благодаря Ви !
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: vil в Ноември 08, 2007, 11:40:00 am
здравейте! искам да попитам знае ли някой дали през януари "СБР-НК" ф.Поморие /нали там е д-р Продромов?/работи ?
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: mama_iana в Ноември 08, 2007, 17:04:47 pm
meli22, по НОИ процедурите+храна+спане са ти около 4.50-5лв. сега и да са ги вдигнали ще е не повече от 10 лв на ден за всичко.
Всъщност останалото се поема от здравната каса, нали за това си плащаш здравните осигуровки.
vil, тази абревиатура нищо не ми говори...санаториума по здравна каса е един. Иначе има и други два/ военния и новият ,който направиха - Балнеосанаториум Поморие, но там цените са като за 5 зведен хотел/
Виж в сайтовете на НОИ, там го има този санаториум, който е по НОИ и в него работи д-р Продромов
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: vil в Ноември 08, 2007, 22:11:06 pm
привет mama_iana, абвревиатурата означава, според сайта на министерство на образованието, следното: Специализирани болници за рехабилитация-национален комплекс" ЕАД - филиал Поморие. Изчетох написаното по-горе за калолечението в Поморие и наистина се обърках къде по-точно трябва да се настаня аз и мъжлето /и двамата сме проблемни/ и останах с впечатление, че мястото ни е именно тук и от този санаторуим всички са доволни.
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: vil в Ноември 08, 2007, 22:25:12 pm
сори министерство на здравеопазването, а не на образованието.  :oops:видях и в сайта на нои. там е посочен същия СБР-НК и Военния. значи говорим за едно и също. благодаря ти.
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: vil в Ноември 08, 2007, 22:39:02 pm
http://www.pomorie.org/site/index.php?category=14_62&lang=bg&PHPSESSID=43ab9dc620b425aea592410d556b435d
това е нали ?
 :?
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: nadejdi4ka в Ноември 08, 2007, 23:00:49 pm
Да. Точно това е санаториума по НОИ !!!
Аз съм поморийка  :wink:, е сега вече бургазлийка :D
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: vil в Ноември 11, 2007, 20:40:35 pm
благодаря ти миличка. още утре ще се обадя да видя дали приемат целогодишно и ако да след нова година отиваме с мойто мъж. дано да ни помогне.  stork-boy
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: vil в Декември 11, 2007, 10:19:23 am
Оказа се, че програмата през НОИ  е приключила , а за след нова година никой не може да каже кога ще започне. Направи  ми адски гадно впечатление отношението на служителката в НОИ Пловдив и на тази в санаторуима, с която говорих по телефона. Не ти дават абсолютно никаква информация и бързат да приключат с теб.  Държаха се така, че те карат да се чустваш като някаква натрапница. Всичко, което успях да науча от тях за начина по който може да се настаниш и лекуваш в санаториума е, че  мога да си платя 35 лева на ден за човек/без НОИ/ след 14.01.2008г. всичко ще е ок. Нямам думи. Обезверена съм. Благодаря на всички момичета, които споделиха пътя до така мечтания санаториум.
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: miheva в Декември 17, 2007, 17:01:03 pm
Оказа се, че програмата през НОИ  е приключила , а за след нова година никой не може да каже кога ще започне. Направи  ми адски гадно впечатление отношението на служителката в НОИ Пловдив и на тази в санаторуима, с която говорих по телефона. Не ти дават абсолютно никаква информация и бързат да приключат с теб.  Държаха се така, че те карат да се чустваш като някаква натрапница. Всичко, което успях да науча от тях за начина по който може да се настаниш и лекуваш в санаториума е, че  мога да си платя 35 лева на ден за човек/без НОИ/ след 14.01.2008г. всичко ще е ок. Нямам думи. Обезверена съм. Благодаря на всички момичета, които споделиха пътя до така мечтания санаториум.

За неразбориите с НОИ не са виновни хората в санаториума, виновна е системата. Тя се определя година за година – определят се пари за тази цел и като приключат парите, които НОИ отпуска – приключва и програмата. Може парите, които държавата дава да свършат още през септември. И тогава човек ще трябва да ходи за по 35 лева на легло.
Иначе, когато НОИ плаща излизат по 6-8 лева, зависи от екстрите в стаята.
Стаите – средна хубост, с две легла и санитарен възел, със или без телевизор, хладилник/ разлика има в доплащането /, а тези с климатик са още по скъпи.
В цената влиза три хранения и 5 лечебни процедури. За тия които не са по НОИ процедурите са само 3.
И така до следващата година. Кога точно НОИ определя програмите, клиничните пътеки и т.н. – не е ясно.
За 2007 програмата започна през МАЙ месец. Ама май месец вече си е отпускарския сезон и сума то съвсем здрави хора се набутват за евтино море - 8 лева с храната!!!!!!!!  За да се ползва системата искат направление, платени здравни осигуровки, медицински документи и резервация в санаториума – елементарно е когато човек си е изградил пътеките в системата да си уреди тези документи.
За съжаление, за тези, които са болни остава евентуално октомври - ноември, когато отпускарския сезон е приключил и вече на морето е студено.
За наше съжаление три са местата, където наистина има условия за нашите болки – Марикостиново, Кюстендил, Поморие. Е само за Марикостиново няма кой знае колко наплив да си изкара човек отпуската там. А в Поморие и Кюстендил се предлага рехабилитация и за още много други болежки – кокали, стави, дископатии, ревматични болести ……….. Местата са ограничени и това е един от проблемите.
Били сме там с половинката – в Поморие / не по НОИ и не в сезона на морето/ и сме видели какво е. Много хора, много пациенти. Лудница. И е разбираемо, че когато приключи програмата на НОИ за съответната година, персоналът е изнервен и иска почивка. Да не говорим, че е необходима профилактика и за сгради, апарати, съоръжения …….

Не че защитавам персонала. Напротив.

Лекарите ти обръщат внимание единствено в деня, когато се настаниш. Преглед, препоръки за лечебни процедури и това е. Ако имаш нужда от последващ преглед – в сградата всеки лекар има и частен кабинет. За тази есен цената на частния АГ преглед беше 15 лв. За всичко извън стандартния мануален преглед се плаща – секрети, микробиологии …….. За ехограф при АГ-то да не говорим такова нещо няма. Дори и в частния кабинет. Инструментите са стари, кабинетът е под всякаква критика и се чувстваш като на конвейер, защото пред вратата има още 100 пациента. А и пуши в кабинета нон-стоп – 3 цигари за преглед от около половин час ……….. Докато си вътре в кабинета.  За хормоналните – за доктора там е без значение в кой ден от цикъла е правена, единствено иска да няма кръвотечение / да му мислят жените с дълъг цикъл какво да правят за да се вместят в границите 3-5 ден /. Да не говорим че при доктора на преглед минават всички, които са настанени на етажа – то ревматизъм, то дискова херния, та се чака доста, за да минеш прегледа, на който имаш чувството, че просто се отбива номера. И накрая на престоя те изпращат след контролен преглед, ама трябва да гониш доктора, да му припомниш че си тръгваш и ти се казва ако до 6 месеца няма резултат – елате отново. Без препоръки, без насоки. Няма лекарство, което да е препоръчал. Няма колега, към когото да е насочил за мнение и т.н.
И всичко това за по 35 лева на легло на ден. За двамата - 70 лева на ден.
А за 2008 може и да са още повече. Защото 2006 бяха 28 лева.

Та санаториум в БГ си е живо приключение. И голямо разочарование. И голямо харчене на пари, много повече от първоначално предвидените.
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: Светлана в Април 11, 2008, 15:24:45 pm
Здравейте!
Тъй като по телефона от Поморие няма как да ми отговорят, защото станат ли 5 секунди разговор се изнервят и гледат само как да затворят телефона  ще питам вас.

Чета че там се повлиявали кожни проблеми. Тоест интересува ме може ли да избледнее пигментация на лицето от изгорено, тоест белег от изгорено. Който белег си причиних от козметична процедура с лазер. Използвала съм няколко други метода за избелване, но няма полза.
Аз по принцип ще ходя за съвсем други неща в Поморие, но ако се повлияват и белези да ги комбинирам проблемите.

Ако някой знае да сподели.
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: krassita в Април 13, 2008, 00:52:58 am
Преди няколко седмици док ми препоръча калните бани на Поморие, и аз се чудих от къде да науча повече по въпроса, а то каква хубава тема имало тук. Благодаря за полезната информация, момичета!
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: *Snow-white* в Април 21, 2008, 15:15:56 pm
здравейте! да споделя и аз за калолечението в Поморие. само да уточня, че преди да отидем имах две бременности В матката, прекъснати по мед.показатели. през 2007г сама реших /и доктора одобри/ да отидем с мъжа ми в Поморие, бяхме там през март, процедурите - стандартни в тоя случай - вагинален тампон и кална апликация до кръста. вярно, забременях веднага на следващия месец, но... извънматочно в лява тръба /уж калта премахвала сраствания и т.н./, та операция ,отстранена тръба и сега подготовка за ин-витро. не знам дали е случайно съвпадение, но в мен винаги ще остане съмнението
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: Stelliana в Април 21, 2008, 15:24:55 pm
Аз след кални бани и то не в Поморие, а на плажа във Варна забременях на 2-рия месец след процедурите.
Имах проблем с възпалени яйчници и тръби.
Незнам дали чудото се случи заради калните бани, но нищо не вреди да се пробва.
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: iva77 в Април 22, 2008, 14:58:37 pm
Аз ходих в Кюстендил в началото на август тази година. Като генерални впечатления: чудесна комбинация от лечебна вода и кал, от материалната база има какво да се желае, но ако отиде човек с подходящата нагласа, може да остане много доволен.

За битовите условия че има голямо значение дали ще си по НОИ или на свободен платен прием. Ако си по НОИ те настаняват в хубава стая (аз имах късмета да съм дори в луксозна с телевизор, хладилник и дори сейф), но ако си плащаш сам стаите са стари и неремонтирани. Август напливът беше толкова огромен, че дори и част от хората по НОИ ги настаняваха в гадни стаи. Предполагам, че октомври напливът е значително по-малък и ако си по НОИ ще си със сигурност в хубава стая.

Що се отнася до обслужване, няма разлика в отношението на доктори, сестри и санитарки. Всички са сравнително дружелюбни и мили, но първият ден е невероятен хаос докато те настанят, минеш прегледи, определят график за процедури и ти направят първите процедури.

Оборудването обаче откъм вани, басейни и помещения за процедури е много старо, и доста корозирало заради химичния състав на минералната вода. На мен лично това не ми беше проблем, защото просто съм такъв човек, че не се впечатлявам от подобни неща. Някои обаче се оплакваха.

При мен ефектът от процедурите първоначално беше, че ме заболяха всичките костици и стави по тялото ;) Докторите ми обясниха, че това е напълно нормално и е един вид лечебна реакция на организма. 1-2 седмици след края на процедурите всичко ми мина и усещах целия си организъм наистина в чудесна кондиция. Д-р Гребенарова, гинеколожката на санаториума, ми каза, че принципно сраствания и запушвания на тръбите може да се лекуват при тях, но може да отнеме 2 или 3 ходения и да не стане от първия път. Тъй като моят проблем е този, основно за това съм я разпитвала.

Сънлайт, ако имаш и други въпроси за Кюстендил, ще се радвам да ти отговоря :) Иначе, ти пожелавам успешен и приятен престой там! 8)
здравейт,.Прочетох вашето писмо и искам да ви попитам за процедурите в кюстенддил , тъй кати аз миналата година ходих в поморие  а искам да разбера каква е разликата в процедурите.освен кал какво друго прилагат при сраствания и ззапушвания тъй като и аз имам този проблем благодаря предварително за информацията :P :bori_003:
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: valeria22 в Май 17, 2008, 12:47:20 pm
Здравейте момичета,

Не съм предприемала калолечение, но както писах в друга тема от минералните басейни в Огняново всеки път си се прибирах със стафилококова инфекция и само искам да ви предупредя, че всякакъв вид такива процедури могат да ни докарат гъби и други инфекции, защото не мисля, че калта в Поморие или където и да било другаде я изследват преди всяка процедура за наличие на болестотворни бактерии. Като чета и в подфорумите, посветени на гъбички момичетата не смеят да вземат вана дори и в собствената си къща, какво остава за обществени санаториуми... Просто бъдете внимателни!
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: st в Май 17, 2008, 13:01:06 pm
Като чета и в подфорумите, посветени на гъбички момичетата не смеят да вземат вана дори и в собствената си къща, какво остава за обществени санаториуми...

Чак пък в собствената си къща 8O Някой ако не си мие ваната и на гостите си предлага вана без да сменя водата след това .... може и да не смее  :wink:
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: valeria22 в Май 18, 2008, 00:03:57 am
Като чета и в подфорумите, посветени на гъбички момичетата не смеят да вземат вана дори и в собствената си къща, какво остава за обществени санаториуми...

Чак пък в собствената си къща 8O Някой ако не си мие ваната и на гостите си предлага вана без да сменя водата след това .... може и да не смее  :wink:

Скъпа st, водата, която тече във водопровода съвсем не е стерилна. Когато взимаш душ, нанасяш интимен гел и измиваш след това външно. Когато взимаш вана позволяваш на водата да проникне в теб. Дори и да си миеш ваната по 16 пъти на ден, препаратът с който миеш избива до крак всички познати бактерии само по телевизията. Да не говорим, че и самите препарати могат да причинят раздразнения. Неслучайно за вагинални инфекции се прави антибиограма, която показва какъв антибиотик въздейства върху дадената инфекция, а не ни се препоръчва да се мием с хлор, който се съдържа във всички по-силни препарати за санитария. Аз си мия ваната всеки ден, не си пускам гостите дори да припарят до нея, защото за тях има отделна баня, но това съвсем не означава, че ще я пъля скоро, защото отдавна е доказано научно, че киснене във вана не е фигиенично и ако си обзавеждах къщата в настоящия момент, а не преди години вобще нямаше да я сложа.
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: amona в Май 28, 2008, 20:16:59 pm
Здравейте!
Бихте ли ми казали какво е работното време на санаториума в Поморие и дали събота и неделя се правят процедури?Благодаря ви предваително!
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: теди. в Май 28, 2008, 20:23:07 pm
работно време точно не мога да кажа, но през целия ден има някой на рецепцията. Процедурите се правят от понеделник до събота вкл. В неделя се почива.
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: amona в Май 28, 2008, 20:33:03 pm
Теди!
Благодаря за бързия отговор.Проблема е,че съм на работа и едва ли ще мога да правя процедури през седмицата.Най-добре да звънна по телефона и да попитам до колко часа работят.А евентуално знаеш ли дали д-р Продромов има частен кабинет и ако да , къде се намира?
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: теди. в Май 28, 2008, 20:40:18 pm
процедурите са до обяд. Назначават ти поне 4 такива и едва ли ще можеш да идеш на работа до обед. Да д-р Продромов има частен кабинет, минавала съм по тази улица, но сега не помня адреса. Имам телефона му 0889631517 дано е валиден. Даде ми го миналата година април.
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: amona в Май 28, 2008, 20:52:11 pm
Ще ходя всяка събота,ако може.Някъде четох че е хубаво да се правят всеки ден, без прекъсване но за съжаление на този етап ми е невъзможно.Дано д-р Продромов преглежда и в събота защото все пак ще трябва да ми назначи процедурите.
Моята лекарка ми препоръча да направя поне 15 процедури,заради проблем с тръбите но ще видим той какво ще каже.Надявам се че е добър.
Благодаря ти още веднъж :D
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: теди. в Май 28, 2008, 20:57:52 pm
процедурите се правят всеки ден и трябва минимум 10. Дори и да го намериш в частния кабинет и да ти назначи процедурите трябва да отидеш и в санаториума защото там във всеки кабинет ще ти оределят часовете за процедури.
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: Светлана в Юни 02, 2008, 17:54:13 pm
.Дано д-р Продромов преглежда и в събота защото Моята лекарка ми препоръча да направя поне 15 процедури,заради проблем с тръбите но ще видим той какво ще каже.Надявам се че е добър.
Благодаря ти още веднъж :D

Този Д-р Продромов май говори наизуст. На всички едно и също казва. Не говоря за процедурите, то е ясно че те са едни и същи. Говори едно и също за състоянието на различните пациенти.
Поне на мен така ми се струва.
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: теди. в Юни 02, 2008, 20:33:45 pm
Може и така да е, но аз когато отидох на калолечението в Поморие миналата година тъкмо се бях върнала от София след прегледи в клиника по стерилитет и престой в клиниката по ендокринология и каквото там ми казаха съвпадаше с това, което и той ми каза. Добре се повлиях от лечението там - най-малкото цикълът ми вече не беше болезнен.
Въпрос на лично мнение
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: silvanchence в Юни 05, 2008, 10:17:30 am
А да ви питам, как се действа, ако си от малък град, от Петрич, първо се обаждаш да резервираш ли, от къде се взема карта за резервация, как се действа всъщност.
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: miheva в Юни 05, 2008, 16:58:53 pm
При всички случаи се започва с резервация в санаториума, в който искаш да отидеш. Може по телефона, може да се отиде на място, при всички случай това е и най-сложно за осъществяване, ако човек няма познат в санаториума. По телефон, ако изобщо се свърже човек обикновенно чува отговор "няма места". Но ако е по-упорит - се получава.

Вариантите са два: на частно, като се заплащат всички разходи - в момента е около 40 лева за нощувка в стая с две легла, не е ясно кой ще настанят при теб, защото легловата база се уплътнява максимално, 4 процедури и 3 хранения дневно.
Има вариант да се наеме квартира в съответния град и да се плащат поотделно процедурите, но за цени не се ангажирам да споменавам.

Вторият вариант е НОИ да поеме голяма част от разхода - доплаща се сума от около 10-15 лева на ден, в различните санаториуми са различни тези суми. Това е валидно само за тези които са осигурявани от работодателите си без прекъсване през последните 6 месеца. НОИ поема нощувка 5 процедури и 3 хранения дневно. 
Редът е следния: резервация в санаториума, направление от GP / бланка 119 е тази, която се иска от лекаря /, документ от работодателя за платени осигуровки - с тези документи се отива в НОИ, където се издава удостоверение. Резервацията - можеш да помолиш ако си отдалеч да я пратят по факса. С Удостоверението от НОИ и направлението вече се отива в съответния санаториум.
За направлението от GP е достатъчно да е изписана диагноза първичен или вторичен стерилитет. В този случай няма нужда от други медицински документи, диагнози или експертизи, които да се представят пред НОИ. Няма нужда такова направление да се иска от лекар-специалист. от GP е достатъчно.

В сайта на НОИ, раздел профилактика и рехабилитация има пълен списък на санаториумите, с координати за контакт - телефони, факсове и т.н. Пак там е публикувана и наредбата, в която достатъчно подробно са разяснени изискванията, сроковете, документите.
Сайта на НОИ е www.noi.bg и в интерес на истината доста добре е систематизирана информацията по този въпрос.
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: Светлана в Юни 05, 2008, 17:52:00 pm
Специално за Поморие аз бях там началото на май месец. Тогава резервираха за трите летни месеци/юни, юли, август/ заедно. Тоест чак и за август месец. Тъй че надали ще има места.Пък може и да има аз само казвам какво съм видяла.

Ако човек може да си позволи да отиде там без да е в санаториума, тоест да си вземе квартира и само да си плаща процедурите определено ще му се отрази по добре.

Това което на мен не ми хареса беше:
1. Строг режим на топлата вода само в предварително определените часове, а един ден изобщо нямаше никаква вода/дали е било само временно, незнам/
2. Много лоша храна;
3. Моята стая беше що годе в приличен вид защото си доплатих/не казвам хубава стая/, но има вероятност човек да попадне в много лоша стая/направо мизерия/;
4. Никой предварително не каза че на шести май  няма да се правят процедури. Тоест платих си както му е реда за дните които отивам и изведнъж от после се оказва че парите които съм дала за 6 май са пари дадени на вятъра. На велик ден и на първи май са работели, как мога аз да предполагам че шести май е някакъв праздник на Поморие и винаги е почивен ден. Ако знаех щях да забавя регистрацията за някоолко дни.
5. Същото е и за неделя. Плащаш а няма процедури. Ако е на квартира човек, ще плаща процедури само когато в действителност ги изразходва.
6. По телефона още като си резервирах място, ми казаха че процедури няма само в неделя.
А вече на място разбрах че точно определлени процедури като масажи и кинезитерапия няма и в събота.
7. Голяма част от апаратурата им за физиотерапия има вид като на от балканската война.

Ще кажете ами това не е хотел, а болница.
Да така е не е хотел, болница е. Но да ме бяха предупредили че няма да има топла вода, че еди си кои дни са почивни, изобщо нямаше да отида. Да бяха ме предупредили че част от парите ще ги давам срещу ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО.

Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: miheva в Юни 06, 2008, 15:23:51 pm
Що се отнася до условията в санаториума в Поморие - по нагоре в тази тема и аз съм описала неприятните си впечатления. Писала съм го някъде през средата на декември - малко след завръщането ни от там - бяхме двамата с половинката.
Най-приемливо като разход излиза ако се възползва човек от НОИ.
Иначе цените са солени. За сравнение: цените им на легло са по-високи, отколкото за стая в хотелче 2 или 3 звезди. И ако искаш да си сам в стая - плащаш двойно - две легла + процедурите и храната пак двойно. За сметка на остарялата база и липсваща техника се плащат луди пари от пациентите дори за дните, когато няма процедури.
По ефтино излиза квартира, та дори и хотел за 2 седмици в градчето + доплащане само на процедурите. В този случай си спестяваш и доста кофти ситуации като това санитарката да ти чисти стаята, докато ти си вътре или пък да чакаш в стола да ти донесат изстиналата мъничка порция ядене. Добре, че не са наложили ограничения за броя филийки, които можеш да изядеш. И разни други, които са описани от Светлана. И вечното оправдание - това е болница...
И поне за нас не ни допадна, че младите пациенти в това заведение са съвсем малко. Заради лечение по клинични пътеки там е пълно с хора на преклонна възраст - най вече с пенсионери се сблъсква човек там.
А пък от разговорите с малкото други АГ пациентки останах с впечатлението, че докторът е като зациклила стара грамофонна плоча - все повтаря едно и също, на всички обещава "Резултати в най-скоро време, а ако не стане - елате след половин година пак". Впечатленията ми от "прехваления" доктор  :( - вечно забързан, почти не те изслушва, по време на прегледа говори повече с медицинската си сестра, отколкото с пациента и гледа да те отпрати възможно най-бързо и най гадното - едва ли не те преглежда с едната ръка, а с другата държи цигара, пуши нон-стоп, докато си на прегледа поне 2 цигари са оползотворени. :( :( И всичко извън стандартния мануален преглед при постъпването и изписването се заплаща. Допълнителен преглед - дават се още пари, вземане на секрет - една цена, изследване на секрети - друга цена .... Като цяло - вижте ги по-горе, не искам да се повтарям.
Е да ама семейният ми бюджет не е безграничен, за да им плащаш тези фантастични разходи два пъти в годината.

Иначе вярно за двете седмици там, ако не друго си почиваш, защото процедурите са само до обед и имат известен релаксиращ ефект, тръгваш си с известно подобрение - почти не съм имала тежките ПМС от преди това и мензиса е почти безболезен вече няколко месеца, но ... Не съм сигурна дали само заради това си заслужава да се прави огромния разход санаториум. Май най-добре е да се съчетае моренцето на квартира / хотел там + процедурите, поне си спестяваш всички отрицателни впечатления, които се натрупват за две седмици в това здравно заведение.
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: маргарита в Юни 10, 2008, 11:39:11 am
Здравейте, мили момичета!В началото на април и аз бях в Поморие. Първо започнах с резервация по телефона и не беше чак толкова трудно. Обясниха ми, че нямат места до края на март и ми предложиха началото на април и готово. След това НОИ. Прегледаха ми документите и веднага ме одобриха. До тук всичко добре. Събрахме багажа с мъжо и хоп в Поморие. Тръгнах с нагласата, че дори и да не се получи бебчо, то поне ще ми минат ужасните болки, които имам по време на цикъл.
Пристигаме в санаториума. Мъжо си плаща нормално, а аз по НОИ. Питаха ни каква стая искаме - за 35,40,45 лв. и т.н. Аз естествено нямах никакви претенции, защото в крайна сметка отивам с цел, а не просто на почивка. В стая за 35 лв.-стори мебели,стари плочки,но с ламинат  :D. Нас ни предупредиха, че в неделя няма процедури, не сме плащали нищо на вятъра. Храната е като на лагер от близкото минало-на смени и порциики, колкото да се нахраниш, но не и да преяждаш.
Всеизвестният лекар го нямаше и процедурите ми бяха назначени от една сестра. По-късно през седмицата се видяхме с доктор Продромов, но не съм чак толкова очарована от него-стреми се да покаже колко много знае и т.н. Назначени ми бяха - ултразвук, радар и вагинален тампон+кален комбинезон. Всички те са приятни, само калта в първия момент е с ужасна миризма, но на втората процедура вече не ти прави впечатление (още повече, че всички си миришем еднакво  :D). Персоналът обаче е стахотен-всички са усмихнати,любезни и обясняват всичко. Сега искам да похваля специално акушерката, която ни поставяше тампоните- казва се Таня и е изключителен човек. Казаха ми, че калта влияе 6 месеца и сега чакам, но мили момичета още няма резултат, а и болките при цикъл са си същите. Е ще чакам. А важно е също след калта да се лежи поне 2 часа и толкова време да не се миеш. Така че, според мен най-добре е в санаториума. Успех на всички!
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: Светлана в Юни 11, 2008, 14:35:27 pm

Пристигаме в санаториума. Мъжо си плаща нормално, а аз по НОИ. Питаха ни каква стая искаме - за 35,40,45 лв. и т.н. Аз естествено нямах никакви претенции, защото в крайна сметка отивам с цел, а не просто на почивка. В стая за 35 лв.-стори мебели,стари плочки,но с ламинат  :D. Нас ни предупредиха, че в неделя няма процедури, не сме плащали нищо на вятъра. Храната е като на лагер от близкото минало-на смени и порциики, колкото да се нахраниш, но не и да преяждаш.

Във цената която си посочила според категорията стая, влиза и нощувка и процедури. Най вероятно и за неделя си платила същата цена - а си получила само нощувка.
Тъй че разминаването е налице. За неделя се плащат и нощувка и процедури, а се получава само нощувка.
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: маргарита в Юни 11, 2008, 22:12:18 pm
Права си Светлана, просто не съобразих.  :oops: Съжалявам, но тогава не съм мислила за това.
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: silvanchence в Юни 23, 2008, 16:10:34 pm
Искаме с мъжа ми да отидем в Кюстендил, малко на почивка общо взето, не вярвам особено да ни помогнат.Аз имам нагънати тръби, наскоро си правих хистероскопия, а мъжа ми е с олигоастенотератозооспермия и лош SDI тест и така.

В какво се състоят процедурите, можете ли да разкажете нещо, че нямам време да изчета всичко, нямам компютър в нас, доволни ли сте.Има ли си всичко, поне телевизор в стаите, хладилник, кафененца, заслужава ли си.
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: Eли:) в Юни 27, 2008, 08:59:03 am
silvanchence, ние също ще ходим с мъжа ми и още едно приятелско семейство в Кюстендил през август. Вече имаме резервация.
Аз питах една приятелка, която ходи миналата година, та тя ми каза, че процедурите били почти по цял ден - физиотерапия и минерални вани. На края на деня - направо си скапан. В стаите имало хладилник, телевизор, самостоятелна баня и тоалетна. Храната също била добра като качество и като количество.
Ами аз това знам, засега.
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: silvanchence в Юни 27, 2008, 12:20:26 pm
Има ли някои да ходи на Кюстендил от 19.07., да се запознаем, аз да не говоря предварително, че не се знае, като си правя сметки, не стават обикновено :lol:, но все пак.

Всички ли одобряват от НОИ, как всъщност става, подават се документи десет работни дни преди датата, и после те ли се обаждат за одобрение, до колко време.
На мъжа ми спермограмата е доста зле, аз мисля да приложа цветна снимка за нагънати тръби, чудя се да дам ли заключението от хистероскопията за полипите, достатъчно ли е това.

И още нещо, дават ли болничен, от личната ли се взима.
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: теди. в Юни 27, 2008, 22:49:45 pm
Когато НОИ те е одобрило за такова лечение със сигурност се издава болничен, но не зная от личния ли или от санаториума.
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: Eли:) в Юли 02, 2008, 08:55:52 am
При мен се очертава проблем. :(
Цикълът ми се измести доста - стана много кратък - 24 дни. И става фал, защото поне през половината от времето на пребиваване в Кюстендил се очертава да съм неразположена. Ще ходим с още едно семейство, резервациите са направени.
Някой изпадал ли е в такава ситуация и какво се случва - правят ли ти процедури изобщо, ограничават ли те в някои процедури и т.н.
Моля ви за съвет
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: Марина75 в Юли 02, 2008, 16:18:05 pm
Калните бани се започват около 3-тия чист ден след цикъла,ако си в цикъл едва ли ще ти правят процедури.Аз днес бях на 14-тата процедура,но ходих във Варна.Като те залеят с калта те увиват в найлон и одеало да се запариш,така да го кажа,та си мисля,че ако си неразположена може да ти стане нещо от затоплянето,нали и калта е гореща,маже да получиш и кръвоизлив,така мисля аз.
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: Stelliana в Юли 02, 2008, 19:05:09 pm
По време на цикъл не се правят кални бани именно поради опасност от получаването на кръвоизливи. Миналото лято бях на кални бани във Варна и там спец. ме предупредиха за това.
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: теди. в Юли 02, 2008, 19:24:35 pm
Както вече са ти казали докато си в цикъл няма да ти правят процедури. Още повече, че в Поморие слагат и вагинален тампон с кал. Можеш да се консултираш с лекар да се регулира цикъла с противозачатъчни през цикъла, в който ще си на процедурите.
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: Eли:) в Юли 03, 2008, 09:11:52 am
Благодаря Ви много, момичета!
Май наистина ще трябва да се консултирам с лекар, за да видим какво може да се направи.
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: silvanchence в Юли 03, 2008, 11:49:53 am
Да питам пак за болничния, някой вземал ли си е, личната лекарка каза, че не може да ми издаде, ако искат от санаториума в Кюстендил да дадат.
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: Eли:) в Юли 03, 2008, 15:47:47 pm
Да питам пак за болничния, някой вземал ли си е, личната лекарка каза, че не може да ми издаде, ако искат от санаториума в Кюстендил да дадат.

silvanchence за по-сигурно, можеш да се обадиш направо в санаториума и да попиташ.
Според мен би трябвало да дават болничен, щом отиваш с направление по НОИ.  :?
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: теди. в Юли 03, 2008, 18:04:23 pm
За по-сигурно попитай в НОИ от къде трябва да ти издадат болничния, защото така ще има да си прехвърлят топката личния и санаториума.
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: KRISTI в Юли 04, 2008, 06:50:40 am
Моя позната ходеше в Поморие, понеже беше минала вече през 3 опита ин-витро.
Уви, лечението там не й помогна!
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: Stelliana в Юли 04, 2008, 15:32:11 pm
Моя позната ходеше в Поморие, понеже беше минала вече през 3 опита ин-витро.
Уви, лечението там не й помогна!
Аз имах двугодишен проблем с лечение на възпалени яйчници. Ходих на физиотерапия и кални бани. На третия месец след калните бани забременях. Зависи все пак от проблема, който има жената.
Пожелавам на всички калните бани да им помогнат :P
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: silvanchence в Юли 09, 2008, 16:12:31 pm
В това НОИ голяма навалица, отидох в 7.20. и бях 23 в списъка, и понеже бях забравила да взема личната карта на мъжа ми, се отказах да чакам, пак ще ходя.
А жената, която беше първа, ни каза, че е отишла в 6. да се запише и чака до 8. да започнат, пълно безумие, направо се ужасих от това.
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: silvanchence в Юли 11, 2008, 10:27:40 am
Да ви разкажа подробно, който се интересува.

Ако желаете да минете по НОИ,ето и необходимите документи:
1.резервация за санаториума – ние си взехме от бул.Васил Левски, плаща се по 15 лева за резервация.
2.служебна бележка,доказваща най-малко 6 месеца непрекъснат осигурителен стаж и платени осигуровки за всички социални рискове – тяхна стандартна бланка, не приемат такава в свободен текст, на бележката трябва да има изходящ номер и дата, като датата не трябва да бъде по-късна от 30 дни.Ако сте работили на едно и също място добре, но ако сте били на повече, всички бележки трябва да са с текуща дата.
3.пълна мед. документация:
-лична амбулаторна карта,епикризи,изследвания,снимки – на нас амбулаторна карта не ни искаха.Само разгледаха изследвания и епикризи.
-медицинско направление/бланка на МЗ №119а/ в 2 екземпляра,което се издава от личния лекар,но срокът му е 1 месец от датата на издаване – но ако втория екземпляр е много блед, трябва да се снима допълнително.
Документите се представят в НОИ не по-рано от 10 роботни дни преди датата, фиксирана на картата.И могат да се подадат от някой близък срещу копие на личната карта.

Не знам как е по останалите градове, но в София е ужасно на опашката.Правят се списъци от хората рано сутрин, аз отидох единия ден в 7.20. и бях 23, и се отказах, те работят до 12. и после от 13. до 14. и приключват.А вчера отидохме в 6.15. и бяхме 3 номер и до 8.30. приключихме.
Е,дано да съм била полезна   :lol:.
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: silvanchence в Юли 15, 2008, 17:32:16 pm
Да ви питам за Кюстендил, стаята ни е А*, хубава ли е.А има ли хладилник, има ли условия нещо да си направим, да си запечем за ядене, кафе да си сваря, всъщност какво има.
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: svetla_dk в Юли 22, 2008, 13:07:27 pm
Здравейте,
момичета имам огромна нужда от помоща ви и от съвет. От както се помня имам проблем с яйчниците. Диагнозата ми е ПКЯ. Преди 5 дни гинеколога ми предписа да отида на кални бани в Поморие преди да решим да стигаме до операции. Е до тук добре. Вземам си направлението и марш към цетръра, които се намира в София за да си взема вече резервираните карти за мен и за мъжа ми.
И хоп спънка: от там ми казват че не е желателно с мойта диагноза да ходя на подобни процедури, защото това не само че няма да ми помогне, но и ще ми навреди. Е кажете сега на къде? ако се забавя още малко ще изпусна картите, но това не е всичко обаждам се на моя гинеколог да му кажа ка стоят нещата, а той ми отговаря, да не ги слушам и да отивам на негова отговорност. Е ок ще отида на негова отговорност ама ако нещо ми се случи той какво ще направи по въпроса- нищо.
Обаждам се пак в центъра за картите и от там докторката ми казва че наистина за моята диагноза не мога да ходя в Поморие. Обаче ако на направлението ми пишело стерилитет в начален етап тогава нямало проблем ще ли да ме пратят. Обяснете ми как да реагирам. 10 гинеколога ми казват, че имам поликистоза, в направлението ако пише нещо друго мога и да отида.........
Тия хора ще ме уморят. Но това не е всичко обаждам се в Поморие да попитам и доктора там какво му е мнението и той ми отговаря, че няма проблем да отида, тъй като се лекувала при тях ПКЯ.
Моля ви за съвет ако някой се е зблъсквал с този проблем.
След 3 дни ми се налага да ходя към Бургас, което означава че задължително ще отида и до Поморие, за да се уточним и на място, но това означава да изтърва свободните карти и не знам кога ще намерим други свободни.
Моля ви за помощ.
Благодаря.
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: kiara в Август 07, 2008, 19:12:29 pm
 Момичета, имам едно въпросче:в направлението, което личният лекар издава, трябва ли да фигурира датата на заминаването или само диагнозата? Нашата дата още не е сигурна, а бихме искали да подготвим това направление по-рано!!! Благодаря!!!
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: sunlight в Септември 17, 2008, 20:59:48 pm
Здравейте, момичета!  :)
Ние с мъжа ми имаме резервация за санаториума в Кюстендил от 13 октомври. Жената на рецепцията ми каза по телефона, че имало много хора в санаториума, стаите били заети и настанявали хора по НОИ в някакъв хотел наблизо. Знаете ли дали е вярно това?  8O
Моля момичетата които са ходили тази година да ми кажат за таз годишните условия там. Дали са се подобрили или напротив - станали са по-зле. Ако наистина се настаняват хората в хотел, как ще се правят процедурите като ще бъде студено, а ние като се затоплим във ваните - трябва да стоим на топло. Да не стане обратен ефект?!?  :balk_159:
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: Eли:) в Септември 18, 2008, 08:36:52 am
Здравейте, момичета!  :)
Ние с мъжа ми имаме резервация за санаториума в Кюстендил от 13 октомври. Жената на рецепцията ми каза по телефона, че имало много хора в санаториума, стаите били заети и настанявали хора по НОИ в някакъв хотел наблизо. Знаете ли дали е вярно това?  8O
Моля момичетата които са ходили тази година да ми кажат за таз годишните условия там. Дали са се подобрили или напротив - станали са по-зле. Ако наистина се настаняват хората в хотел, как ще се правят процедурите като ще бъде студено, а ние като се затоплим във ваните - трябва да стоим на топло. Да не стане обратен ефект?!?  :balk_159:


Здрасти! :D
Ние бяхме в Кюстендил от 14 до 23 август.
Това с хотела е вярно. Ние бяхме настанени именно в него. На около 150 - 200 метра е от санаториума. Настаняват там предимно семейните двойки. Условията в са що-годе добри в сравнение със санаториума /с изключение на ВИП-стаите в него де :wink:/
А за условията в санаториума, където се правят процедурите - минерални вани, кал и др. - нямам думи. Мизерия отвсякъде - няма какво да го крия.  :( Всичко е старо, ръждясало, захабено, мръсно.  :(
Определено трябва да влязат някакви пари, за да се оправи базата.
Относно това, че ще бъде студено - носи си топли дрехи, които да слагаш след процедурите. Ако можете да се вредите да си направите процедурите в по-къс интервал и да се прибирате в хотела, за да спестите ходенето напред-назад, иначе са много разпокъсани. Ще прецените като отидете - може пък октомври да е топъл  :wink:
Казват, че трябва да си почиваш след процедурите, ама ние ги правехме и изчезвахме нанякъде, общо взето не не спирахме  :lol:

Ако имаш други въпроси, питай :P
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: silvanchence в Септември 18, 2008, 09:35:41 am
А ние бяхме през юли, но в санаториума, бяха ни дали стая по нои, супер лукс, много хубава, с ламинат, нови мебели, телевизор, чиста.
Наши приятели бяха настанени в хотела, на 5-10 минути е, и също бяха в хубава стая, но процедурите им бяха малко разпокъсани, и идваха сутрин веднъж, и следобед пак.Важното е още като пристигнете, същия ден да си запазите часове за процедури, че после се заемат и когато има, тогава ще дадат.Условията са мизерни, базата е стара, храната става горе-долу, важното е да има хубав резултат :bori_007: :bori_004:.
Но пък си струва, процедурите приключват до към 16. и после се тръгва по кафенца, кръчмички, хубав е града, има къде да се ходи, и като се запознаете с някое семейство, ще си обикаляте.
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: sunlight в Септември 24, 2008, 22:40:49 pm
Благодаря ви за отговорите момичета!  :bighug:
Дано да бъде хубаво времето поне и да има ефект, разбира се.  ylinfant
Ние ще бъдем по НОИ. Ако ни настанят в хотела трябва ли да доплащаме допълнително за стаята? По телефона ми казаха, че струва 15,36 лв. на ден и 20 лв. за резервацията. Така ли беше при вас?
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: Eли:) в Септември 25, 2008, 13:26:26 pm
sunlight, нищо няма да доплащате, ако ви настанят в хотел.
На нас ни излезе по 173,60 на човек, като в тази сума се включват - таксата по НОИ, застраховката и 20 лв. за резервацията. Това е.
Успех!  :D
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: Змимка в Септември 25, 2008, 19:49:53 pm
Абе Фъстък, вие не бяхте ли по НОИ?Какви са тези 173 лв на човек, уби ме направо! 8O
Ние като ходихме по НОИ се доплащаше 4.36 лв на ден, т.е. 43.60 на човек за 10 дни...Друго не сме плащали...А, паркинг 12 лв, да! 8O 8O
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: nyny в Септември 26, 2008, 09:23:39 am
Почиващите по НОИ винаги заплащат определена сума допълнително за храна. Тази сума е различна за различните  бази /санаториуми, хотели, рех. болници и т.н./, но тази година доплащането достига и до 15 лева на ден. Така е например в Сандански /по 15 лв. на ден + 20 лв. за резервация/ и на много други места. В сайта на НОИ може да се види каква цена се доплаща във всяка почивна база, но може да се прави справка и по телефона. При получаване на резервацията обикновенно описват и какво дължите.
Освен това почиващите по програмата на НОИ, могат да ползват определен брой процедури безплатно и ако искат нещо повече, то също се заплаща. Най често не достигат масажите и разни по хубави процедури.
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: Eли:) в Септември 26, 2008, 11:43:52 am
Абе Фъстък, вие не бяхте ли по НОИ?Какви са тези 173 лв на човек, уби ме направо! 8O
Ние като ходихме по НОИ се доплащаше 4.36 лв на ден, т.е. 43.60 на човек за 10 дни...Друго не сме плащали...А, паркинг 12 лв, да! 8O 8O

Ми да де. По НОИ бяхме. Ама си платихме тази сума.  :(.
А ти ме уби с тия цени, за които ти говориш  8O
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: Змимка в Септември 26, 2008, 17:56:24 pm
Леле, ние ходихме август 2005г. Мъжа ми беше по НОИ аз бях на частно.За луксозна стая той доплащаше 4.36 на ден (вкл. спане, храна и процедури), а аз 15 лв на ден(плащах си всичко).1.20 беше на ден паркинга, т.е. 12 лв за 10те дни.За резервация не сме плащали.
Уби ме бе човек, то бива, бива, инфлация, ама за 3 години толкова разлика... :?
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: sunlight в Септември 26, 2008, 20:58:18 pm
Инфлацията наистина си я бива: цените се вдигат, а насреща - нищо по-добро. Аз ходих там през 2006 г. за 4,36 лв. на ден и условията бяха меко казани ужасни. Бях в обикновена мизерна стая с едни бабички, нищо че бях по НОИ. Може би защото бях сама, а не с мъжа ми.  Сега цената се е вдигнала 4 пъти, а като чета описанията на момичетата, които са ходили тази година, знам че ще заваря същата гледка  - а може и по-мизерна.  :dontknow:
Обаче на всичко съм готова в името на едно малко бебче  :bori_002: и няма да се откажа!  :balk_50:
Желая успех на всички!!!  :bighug:
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: Ивет в Септември 28, 2008, 18:25:04 pm
Бях в обикновена мизерна стая с едни бабички, нищо че бях по НОИ.   :dontknow:
 

Това не можах да го разбера. Искаш да кажеш че тези които са по НОИ трябва да са в по хубави стаи от колкото тези които си плащат?
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: Змимка в Септември 29, 2008, 10:41:04 am
Ивет, тези по НОИ получаваха по-хубава храна..е..в смисъл им слагаха повече, даже и мезета.Незнам защо.А като си сам -да, настаняват те в обща стая с когото се паднеш.Може и да си сама, но трябва да платиш леглоден за другото легло.Иначе 2005та условията не бяха мизерни.Стаята ни беше луксозна, с ламинат, нова модерна баня, терсаска, телевизор с плосък екран, хладилник...А бяхме във втора категория, т.е. имаше и стаи ЛУКС, за тях се плащаше 22 лв на ден (на частно ) вместо 15 както плащах аз.Бяхме все едно на хотел.
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: Ивет в Септември 29, 2008, 11:53:25 am
Ивет, тези по НОИ получаваха по-хубава храна..е..в смисъл им слагаха повече, даже и мезета.Незнам защо.А като си сам -да, настаняват те в обща стая с когото се паднеш.Може и да си сама, но трябва да платиш леглоден за другото легло.Иначе 2005та условията не бяха мизерни.Стаята ни беше луксозна, с ламинат, нова модерна баня, терсаска, телевизор с плосък екран, хладилник...А бяхме във втора категория, т.е. имаше и стаи ЛУКС, за тях се плащаше 22 лв на ден (на частно ) вместо 15 както плащах аз.Бяхме все едно на хотел.

Ако има в Поморие в санаториума луксозни стаи с телевизор с плосък екран, с модерна баня вероятно се броят на пръсти.
Аз бях там май 2008г. Определено е голяма мизерия. И няма значение дали си по НОИ или не, стаите са едни и същи. Зависи дали ще си доплатиш за по хубава стая това е условието да си в такава.
Но мен явно ме излъгаха.
Платих си уж за възможно най хубавата стая, а не бях в такава. Разбрах че има и по добри стаи.

А това че дават повече мезе на този или онзи не е лукс. Напротив 3 пъти на ден месо /и то не много стойностно-кремвирши, шпек, гадна замр. скумрия/ както беше май месец аз като бях там си е пълна трагедия.
Изобщо като цяло храната беше отвратителна без значение дали е по НОИ или не.

Ако човечеството все още не е измислило машина за пътуване във времето, то в Поморие са доста напред с материала. Ежедневно си пътуват назад във времето с 25-30 години във всяко едно отношение.

Никога не бих стъпила повече там.
Разбира се това си е моето мнение, не задължавам никой с него.
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: Змимка в Септември 29, 2008, 14:17:23 pm
Аз бях в Кюстендил, с Ели говориме за там, вие другите незнам за кой санаториум говорите..
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: Ивет в Септември 29, 2008, 15:06:31 pm
Аз бях в Кюстендил, с Ели говориме за там, вие другите незнам за кой санаториум говорите..

Че за кой санаториум да говорим? Темата е за калолечението в Поморие.
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: Змимка в Септември 29, 2008, 17:30:53 pm
Само не налитай на бой!  :lol:
Бе мани, аз видях, че Ели е писала и влязох да видя за какво иде реч, даже не съм видяла втората част от заглавието. :oops:
Давай да е весело! :wink:
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: Ивет в Септември 29, 2008, 17:47:48 pm
Само не налитай на бой!  :lol:
Бе мани, аз видях, че Ели е писала и влязох да видя за какво иде реч, даже не съм видяла втората част от заглавието. :oops:
Давай да е весело! :wink:

Не, няма да налитам на бой. :) Дори може следващия път да отида в Кюстендил въпреки че е дълго пътуването до там от Варна.
Титла: Re: Въпрос за калолечението в Поморие
Публикувано от: Eли:) в Септември 30, 2008, 08:56:41 am
Аз бях в Кюстендил, с Ели говориме за там, вие другите незнам за кой санаториум говорите..

Че за кой санаториум да говорим? Темата е за калолечението в Поморие.

Само не налитай на бой!  :lol:
Бе мани, аз видях, че Ели е писала и влязох да видя за какво иде реч, даже не съм видяла втората част от заглавието. :oops:
Давай да е весело! :wink:

За санаториума в Кюстендил в ТАЗИ ТЕМА е писано още от 2005 год. на 2-ра страница, има и други постове след това, затова съм се включила тук, за да изразя мнение.

Ако модераторите счетат за нужно, може да направят отделна тема за санаториалното лечение в Кюстендил, или да променят заглавието на тази тема, за да няма пак обърквания така да се каже
  :?
Титла: Re: Въпрос за калолечението
Публикувано от: schneee в Октомври 22, 2008, 21:52:58 pm
здравейте, момичета,

при нас назрява идеята да отидем в Поморие! изчетох почти цялата тема и виждам, че някои от вас вече имат положителен резултат (дали се дължи на калолечението обаче не знам)... ние сме с мъжки фактор... моля, кажете ми дали при вас е имало резултати! при мен няма установен проблем, но никога не се знае... :( вече почти две години се надяваме на бебче :? на моменти доста се отчайваме :? :(
Титла: Re: Въпрос за калолечението
Публикувано от: elina0102 в Октомври 27, 2008, 14:11:17 pm
Здравейте момичета  :wink:
Има ли хора които да се похвалят с успех слез процедурите?И аз бях тази година на кални бани но във Варна и се надявам да има полза.
Титла: Re: Въпрос за калолечението
Публикувано от: malinkap в Октомври 27, 2008, 16:44:22 pm
Здравейте,
Тази година посетих калните бани в Поморие
При мен не помогна да реша въпроса със стерилитета ,но определено отпуска психиката и действа тонизиращо на организма  :).
Не съм сигурна дали пак бих отишла там със диагноза стерилитет
Титла: Re: Въпрос за калолечението
Публикувано от: Kайра_ в Декември 25, 2008, 19:45:17 pm
Здравейте,
Май месец тази година и ние със съпруга ми бяхме в СБР-Поморие.Изкарах 12 процедури(вагинален тампон, кална кушетка и радар), нямаше дълготраен ефект при МЦ, но ми помогна за бялото течение! Не сме оставали в санаториума, наехме си квартира и посещавахме процедурите частно т.е. отделно си плащахме всяка процедура ако искаш наведнъж или всеки ден, както решиш?
За един човек:
квартира - 8 лева
процедури - около 13 лева
храната, вече според джоба и предпочитанията! Отбелязях това, защото наистина тези, които оставаха в санаториума постоянно споделяха, че условията не са кой знае какво? Сигурно по НОИ е много по евтино, но поради работата на съпруга ми нямахме възможност да спазим срока и затова не се заехме с него!
 
Титла: Re: Въпрос за калолечението
Публикувано от: hazelnut в Март 02, 2009, 00:06:15 am
здравейте, момичета!
виждам, че много от вас са се възползвали от процедурите в поморие или кюстендил.
въпросите са ми:
1.резервации за колко време напред се правят. например, сега дали ще мога да си направя резервация за април или не?
2. това медицинско направление бл.МЗ №119'а, може ли да се издаде НЕ от личен лекар, а от лекуващ лекар. а ако лекуващия лекар не работи със НЗОК, ще стане ли през нея? Щото в наредбата пише само за лекуващ лекар, а не е уточнено дали той трябва да има дог. със НЗОК.
Титла: Re: Въпрос за калолечението
Публикувано от: malinkap в Март 02, 2009, 09:33:57 am
hazelnut за НЗОК не зная какъв е реда,но мога да ти кажа без Здравната каса .
Ние се обадихме на д-р Продормов и му казахме,че ще си плащаме.Той ни каза,че струва около 13 лева на ден в санаториума,като отделно си имахме къде да спим.
Със Здравната Каса съм чувала ,че се подават сега докумените ,за да те одобрят за август,септември,но не знам повече.
П.П Не зная какъв ви е проблема ,но не разчитай много на калните бани.Също ако имаш имунологичен проблем не ти ги препоръчвам.Аз нямам антитела извън норма ,но забелязах че при изследване  след калните бани антителата се покачват .След няколко месеца си бяха пак на минимума.Изглежда калните бани активират имунната система
Успех
Титла: Re: Въпрос за калолечението
Публикувано от: hazelnut в Март 02, 2009, 11:14:05 am
malinka, благодаря ти за отговора. ама тези антитела как се изследват? нищо незнам за тях. :oops:ако можеш да ми кажещ някакви подробности ще съм ти мн благодарна. :)
Титла: Re: Въпрос за калолечението
Публикувано от: malinkap в Март 02, 2009, 14:51:40 pm
hazelnut изследвай си щитовидната жлеза ТАТ,МАТ (това са антителата) както и НК клетките.
И в двата случая ако са високи има проблеми при забременяването.При мен са ок ,но си мисля че никъде не прочетох преди да отида какво би станало ако имах проблем със щитовидната и това калолечение.Една моя позната забеляза подобна ситуация след иглотерапия.Изглежда тези процедури не са за абсолютно за всички случаи,но никой не ти го казва предварително.Само се носят невероятни слухове как който отиде там забременява.д-р Продромов открива на много жени проблеми с пролактина въпреки,че след направени изследвания се доказва обратното  :D.
Извода е отидете там ,изкарай си едно хубаво моренце ,но калолечението не е панацея.
Успехи!
Титла: Re: Въпрос за калолечението
Публикувано от: hazelnut в Март 02, 2009, 15:16:06 pm
е и ако и това не е късмет :D
миналата седмица ходих, по моя преценка, на ендокринолог. мацката беще много готина и разбра каква ми е идеята. естествено ми предписа изследвания на хормоните на щитовидната жлеза :D та тази седмица ще ги изследвам. разбрах, че няма значение на кой ден от цикъла, щото са за щитовидната,  а не са репродуктивните...а какво е "НК клетки"??? osi_10
Титла: Re: Въпрос за калолечението
Публикувано от: malinkap в Март 02, 2009, 16:04:37 pm
Извинявавам се за спама (не мога да открия къде се изпраща на лични):
НК клетките са клетките убийци ,които са част от имунната система и се борят с тумори,вируси и т.н. Проблемът е,че ако са много активни  убиват ембриона.Моите си ги изследвах в Плевен,но имало лаборатории и в София.Има много информация за тези НК клетки
Титла: Re: Въпрос за калолечението
Публикувано от: hazelnut в Март 02, 2009, 16:21:57 pm
малинка, благодаря отново за всички пояснения:D
и ще помоля и др момичета да се включат и ако може някой да ми даде повече инфо на първия ми въпрос.... :oops:

Титла: Re: Въпрос за калолечението
Публикувано от: renis5rova в Март 06, 2009, 17:11:18 pm
Здравейте, чудех се някой дали може да ми помогне. Искам да отида на калолечение в Поморие през НОИ. Само че не съм сигурна дали ще ме удобрят. При мен ситуацията е следната : през 2006 година претърпях извънматочна бременност в следствие на която ми махнаха лявата тръба. През 2008 година ми направиха лапароскопия, защото другата тръба беше обхватата от много сраствания и имах киста на яйчника, която махнаха. След лапарото доктора ми каза че е изчистил срастванията и тръбата е проходима/видно след цветна снимка/ От доста време може би 5-6 години се опитваме да забременея но уви неуспешно. Та се чудих дали при моя случай няма да ме отрежат от нои, защото сега би трябвало всичко да е наред. И задължително ли траябва да имам и препоръка от лекуващия лекар, имам две епикризи и протокол от последната операцията или може само с направление от личния лекар. И още нещо ако искаш да отидеш примерно само за профилактика каква диагноза е желателно да ти  напише лекаря за да минеш през нои. Защото нали знаете че личните лекари обикновенно нищо не знаят.Ще съм благодарна на всякако инфо.
Титла: Re: Въпрос за калолечението
Публикувано от: shokolad_7 в Март 07, 2009, 16:54:25 pm

   Здравей, renis5rova! Аз съм ходила 3 пъти досега на калолечение по НОИ, но все в Кюстендил. Чувала съм много хубави неща за Поморие, но не съм успявала да направя резервация / през лятото /, въпреки многократните си опити.
   За да почиваш по НОИ, ти трябва документ от личния лекар и от местоработата. Отиди в НОИ, там ще ти кажат точно какво да подготвиш. Диагнозата, с която ще кандидатстваш е важна и  трябва да я определи джипито ти. Въз основа на нея ще ти назначат процедури в съответния санаториум. Личните лекари са наясно къде какво се лекува.
Титла: Re: Въпрос за калолечението
Публикувано от: hazelnut в Март 07, 2009, 20:13:40 pm
здравей, shokolad_7 :D
за кюстендил същите документи ли ти искат? и как е там? ако можеш малко повече инфо да дадеш..... :D а и имат ли ефект при теб тези процедури???  :D
Титла: Re: Въпрос за калолечението
Публикувано от: Eли:) в Март 07, 2009, 23:50:20 pm
Да, документите са същите.
Ние също бяхме в Кюстендил миналото лято. Повечко информация на предишната страница :wink:
Ако имаш въпроси, питай  :P
Титла: Re: Въпрос за калолечението
Публикувано от: hazelnut в Март 08, 2009, 15:36:41 pm
ели, благодаря ти. сега прочетох отново предишната страница :oops:, че май я бях позабравила :oops:
и имам въпрос. трябва ли да имам разписана отпуска от работата или ще ми издадат болничен лист от санаториума??? тъй като резервацията ми е за април, та се чудя???
а и предпочитам да не се разбира много-много в работата ми... :wink:къде ще ходя...
Титла: Re: Въпрос за калолечението
Публикувано от: shokolad_7 в Март 08, 2009, 18:29:43 pm

   hazelnut, зависи какво имаш предвид под ефект. Детенце все още си нямаме, но калните бани ми помогнаха много. Преди доста често страдах от възпаление на яйчниците. На мен лично много ми харесва в Кюстендил. Градчето е хубаво, чисто и спокойно, има къде да се ходи. Ако обичаш природата - на около 2 км е хълмът Хисарлъка, а наблизо е местността Трите Буки. И двете места са с чудна природа.
   За самия санаториум - на всеки етаж има по 3 стаи, категория лукс. Ако си в тях, е добре. Иначе помещенията, където са ваните и калта, са мизерни, но се свиква. Процедурите са много хубави и си струва.
   Доколкото зная, не можеш да почиваш по НОИ и да си в болнични. Трябва да си вземеш отпуска, не е задължително от местоработата ти да знаят къде ще ходиш.  :)

Титла: Re: Въпрос за калолечението
Публикувано от: теди. в Март 09, 2009, 09:39:42 am
Цитат
Доколкото зная, не можеш да почиваш по НОИ и да си в болнични.

Преди можеше да ползваш болничен, но е възможно и да има промяна. Трябва да се пита в НОИ или личния лекар.
Титла: Re: Въпрос за калолечението
Публикувано от: renis5rova в Март 09, 2009, 14:16:40 pm
Благодаря Ви на всички за изчерпателните отговори. И един последен въпрос знае ли някой в кой кабинет се ходи в нои за подаване на документи и за въпроси съответно,и  работното време. Че се опитвам по телефона да се свържа, но нещо не става. Благодаря ви момичета и дано всички да постигнем най-желания резултат :)))
Титла: Re: Въпрос за калолечението
Публикувано от: Eли:) в Март 10, 2009, 20:27:14 pm
ели, благодаря ти. сега прочетох отново предишната страница :oops:, че май я бях позабравила :oops:
и имам въпрос. трябва ли да имам разписана отпуска от работата или ще ми издадат болничен лист от санаториума??? тъй като резервацията ми е за април, та се чудя???
а и предпочитам да не се разбира много-много в работата ми... :wink:къде ще ходя...

За нищо  :P
Аз лично си взех отпуска за престоя в Кюстендил. Болничен оттам НЕ издават.


знае ли някой в кой кабинет се ходи в нои за подаване на документи и за въпроси съответно,и  работното време. Че се опитвам по телефона да се свържа, но нещо не става.

Казвам за Варна, но предполагам в другите поделения на НОИ е така :wink:
Отидохме в НОИ с всички документи и направленията. Попитахме някаква служителка, която беше в коридора и тя ни упъти към кабинета на докторите. Първо влязах само аз, но поискаха да влезе и съпруга ми. Разгледа набързо документите и се разписа на някаква бележка. След това ни изпрати в стаята срещу неговата. Там служителка ни изготви удостоверението, което трябваше да носим в НОИ.
Друго, много важно е да имате документ от местоработата, за социалните осигуровки. Не здравни, а социални. С изходящ номер, подпис и печат. Ние 2 пъти ходихме до НОИ, защото не знаехме това. Че после ходихме до местоработите си за да ни ги попълват.

При нас ефект няма, но определено се чувствах по-добре след процедурите.

Успех на всички :D



Титла: Re: Въпрос за калолечението
Публикувано от: hazelnut в Март 23, 2009, 18:20:28 pm
момичета благодаря ви за изчерпателните отговори :D
аз днес успях да си подам документите за април и сега идвам да разкажа в момента точно какви документи изискват, за да се мине през НОИ т.е. за да ви издане НОИ удостоверение и да поеме част от разходите:
1. Всички мед документи събрани досега - ехографски снимки, изследвания на хормони, епикризи, резултати от всякакви изследвания и манипулации, свързани със въпросния проблем.
2. Медицинско направление бл.119а'98 - 2 брояиздава се от лекуващия лекар или от личния лекар, като задължителни реквизити по него са: печат с името на лекаря, изх.№, диагноза, адресирано до съответното здравно заведение, месторабота, опис на мед документация.
3. Служебна бележка за платени осигуровки (общо заболяване и майчинство) 6 мес назад, издадена от работодателя.
4. Резервацията за лечебното заведение.
5. Лична карта.
Това е всичко като документи. Служебната бележка от работодателя, трябва да е издадена не по-рано от 1 месец, преди постъпването в санаториума. А удостоверението НОИ го издава до 10 работни дни преди датата на постъпване. Т.е. гореописаните документи ги подавате в НОИ най-рано 10 работни дни преди постъпване в санаториума, за да ви издадат удостоверение.
друго в момента не се сещам, но ако някой го интересува да пита :D :D :D
Титла: Re: Въпрос за калолечението
Публикувано от: теди. в Март 24, 2009, 12:38:18 pm
Цитат
Аз лично си взех отпуска за престоя в Кюстендил. Болничен оттам НЕ издават.

За престоя в санаториум болничен може да ти издаде личния лекар
Титла: Re: Въпрос за калолечението
Публикувано от: hazelnut в Март 24, 2009, 21:43:41 pm
теди, разпитах подробно и то точно в НОИ. за съжаление с болничен не става. трябва да си вземеш отпуска. поне на мен това ми отговориха.
Титла: Re: Въпрос за калолечението
Публикувано от: hazelnut в Април 24, 2009, 00:25:51 am
здравейте отново!
вече се върнах от поморие и мога да споделям опит :)смрадта от калта няма да я забравя, но се надявам наистина да има ефект, както каза д-р продромов, след 2-3 месеца...щото, сега още няма :? днес си изследвах хормоните и бяха под нормата. но наистина се надявам, че след време всичко ще бъде о.к. :D
а, между другото, моята приятелка се скъса да повръща от миризмата на калта...то понеже не трябва да се къпеш поне 2 часа след калната процедура, на нея и миришеше много. дори и вечер, след 8-9 часа си драйфаше... :? но на мен не ми действаше така :D не ми прилоша нито веднъж, а съм направила 12 процедури :) усеща се приятно затопляне, дори може да си дремнеш за 15 мин. :wink: докато си увит в брезент, найлон и одеяло. стига да можеш да се абстрахираш от миризмата :wink:
а, за персонала какво да ви кажа.... СУПЕР СА! ама наистина са много мили, внимателни и любезни. чак не ми се вярваше, но е самата истина. усмихват се, отнасят се с теб като с ЧОВЕК! изпращам им много, много целувки :balk_104:
това, което ми се ще да споделя е, че докато бях там доки ми изписа primolut nor5, за да не ми дойде. не трябва да си в цикъл докато правиш процедурите! и поради тези мили хормони не спрях да си хапвам с много, много апетит...
храната там не е лоша, напротив о.к. си е...стига да не очакваш да преяждаш. точно толкова, колкото да се нахрани организма ти нормално.
аз естествено не спрях дотук. ядеше ми се всичко...просто нон-стоп мелях нещо...буквално!
това е в общи линии. ако някой го интересува някакви подробности да пита :D
Титла: Re: Въпрос за калолечението
Публикувано от: malinkap в Април 24, 2009, 00:34:47 am
hazelnut ,дано да е успешен престоя в Поморие.
Аз също ходих миналата година и мога да споделя,че е релаксираща процедура,макар и да не ми помогна.
Титла: Re: Въпрос за калолечението
Публикувано от: санаториум и болничен в Април 29, 2009, 15:31:07 pm
На мен ми предстои да си подготва документите за санаториум. В момента съм болничен (оперираха ме и ще съм цели 6 м. болничен). Мога ли да ходя на рехабилитация по НОИ сега. Вече имам резрвация от 18.05. Къде точно се ходи да се подават документите в СофияІ на ул. "Гурко" или в НОИ на "Стамболийски"?
Титла: Re: Въпрос за калолечението
Публикувано от: hazelnut в Април 30, 2009, 00:08:36 am
здравей,
ако лекар ти е предписал тези процедури ок.
документите се подават в НОИ. можеш да прочетеш и предишните поне 2-3 страници на тази тема. там е обяснено подробно за документите. но ако още нещо те интересува питай пак :D
успех!
Титла: Re: Въпрос за калолечението
Публикувано от: tita_d в Май 28, 2009, 16:44:02 pm
Възможно ли е с калолечение да се отпуши маточна тръба в ампуларния й край?
Титла: Re: Въпрос за калолечението
Публикувано от: kmi в Май 29, 2009, 16:01:04 pm
Здравейте,аз искам да ви попитам при ендометриоза има ли някакви противопоказания за калолечение или някакво друго балнеолечение?
Титла: Re: Въпрос за калолечението
Публикувано от: malinkap в Май 29, 2009, 21:55:17 pm
kmi,някой беше писал ,че има противопоказания.Имай предвид,че се вдига много температурата на тялото и не знам как влияе това на естрогена,който е проблема при ендометриозата
Титла: Re: Въпрос за калолечението
Публикувано от: didi_mar в Август 11, 2009, 20:44:49 pm
Калолечението може ли да помогне при миома 3 см
Титла: Re: Въпрос за калолечението
Публикувано от: мерилин в Август 11, 2009, 21:37:29 pm
Категорично-НЕ!
Лечението на миомата е чрез медикаменти и оперативно/миомектомия/,но това зависи от много неща.Срещала съм за лечение на миома чрез глад,но не знам до колко са доказани резултатите.Ето виж малко информация за миомата и видовете лечение:http://medicina.start.bg/article.php?aid=9602 (http://medicina.start.bg/article.php?aid=9602)
Надявам се да съм ти била полезна.Съветът ми е да се консултираш със специалист по въпросите,които те интересуват относно миомата ти и нейното лечение,защото понякога не се предприема лечение.Успех!!!
Титла: Re: Въпрос за калолечението
Публикувано от: didi_mar в Август 12, 2009, 18:22:04 pm
Благодаря за изчерпателният отговор.Случаят при мен е следният:имам миома около 3 см.Правиха ми в началото на юли оперативна хистероскопия в клиника Малинов.Д-р Персенска каза,че се налагат още две оперативни хистероскопии.Проблемът е ,че първият свободен час е в края на ноември и затова се интересувам от други методи за лечение,но разбрах ,че няма.
Титла: Re: Въпрос за калолечението
Публикувано от: ileini в Ноември 02, 2009, 12:35:02 pm
Момичета, а знаете ли има ли интернет в стаите на санаториума в Поморие? Аз тръгвам в петък /11.11/ по НОИ и се чудя да си вземам ли изобщо лаптоп-а.
Титла: Re: Въпрос за калолечението
Публикувано от: mavrol в Ноември 02, 2009, 16:11:04 pm
Момичета, а знаете ли има ли интернет в стаите на санаториума в Поморие? Аз тръгвам в петък /11.11/ по НОИ и се чудя да си вземам ли изобщо лаптоп-а.
\

 Не няма интернет . Евентуално може да отидеш накафе в  намиращия се в съседство БХ Поморие и да хванеш една от неговите клетки за да си провериш  пощата и да се поровиш малко. В центъра на града има интернет клуб  където ще можеш да сториш същото ,но това си остава твой избор.  Приятна почивка :balk_177:
Титла: Re: Въпрос за калолечението
Публикувано от: ileini в Ноември 03, 2009, 09:57:33 am
Момичета гледам, че последно са писани цени на процедури за 2008г., а една приятелка ми звънна току що и също иска да идва но само за процедури. Някой има ли прясна информация за цените през 2009?
Титла: Re: Въпрос за калолечението
Публикувано от: pepeusi77 в Февруари 02, 2010, 15:34:14 pm
момичета това коя година става, нещо с цените ме шашка
Титла: Re: Въпрос за калолечението
Публикувано от: pepeusi77 в Февруари 02, 2010, 15:36:02 pm
момичета това за коя година е, нещо в цните за които говорите ме шашка. освен ако не сте били по клинична пътека?
Титла: Re: Въпрос за калолечението
Публикувано от: ileini в Февруари 02, 2010, 15:52:57 pm
ами аз ходих ноември по НОИ и доплащах х 24лв на ден. На свободен прием беше 48лв на ден с нощувка, храна и процедури /3 на ден ако не се лъжа/.
Титла: Re: Въпрос за калолечението
Публикувано от: doddo в Юли 09, 2010, 11:12:48 am
Здравейте,момичета!
Има ли някой,който е ходил скоро в Поморие на кални бани?Питам,защото ми предстои да ходя след операция от извънматочна бременност и не мога да намеря телефони и цени на санаториума.Ако някой може да ми помогне ще съм благодарна...
Титла: Re: Въпрос за калолечението
Публикувано от: аriela в Юли 10, 2010, 13:51:27 pm
Здравей, Додо!Много съжалявам за случилото се с теб!
Ходила съм в Поморие на кални бани, но преди да забременея преди 3 год.Тел.на регистратура е 0596 241 50.Незнам дали е актуален, сега звъннах и даваше свободно, но никой не ми вдигна.Ще разпитам и ако е сменен ще ти пратя новия.
Аз съм изключително доволна от терапията там-освен калните бани правих и физиотерапия.
Ще ти пиша ако имам нова информация!
Титла: Re: Въпрос за калолечението
Публикувано от: doddo в Юли 11, 2010, 19:38:11 pm
аriela,благодаря,мила!Ще пробвам и аз утре на този телефон,а ако ти успееш да намериш някаква друга информация,ще съм ти много благодарна.
Титла: Re: Въпрос за калолечението
Публикувано от: Alexiana в Август 02, 2010, 14:50:34 pm
Здравейте! Тук беше повдигнат този въпрос, но никой не отговори. Някой има ли информация дали калолечението е противопоказано при ендометриоза. При мен има съмнения за ендометриоза и проблем с тръбите. Привлича ме идеята за лечебницата, още повече, че имам родствена връзка с Поморие, вуйчо ми преди също работеше там след пенсия, но вече е доста възрастен.
Титла: Re: Въпрос за калолечението
Публикувано от: lili2011 в Април 20, 2011, 13:54:09 pm
Как ви се струва това:  http://bueno.bg/%D0%A2%D1%80%D0%B8_%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B8_%D1%81_%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%BA%D0%B0%D0%BB,_%D1%82%D1%80%D0%B8_%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8_%D1%81_%D0%BB%D1%83%D0%B3%D0%B0,_%D1%82%D1%80%D0%B8_%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%B5%D1%89%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F_%D0%B1%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%B9%D0%BD_%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE_%D0%B7%D0%B0_79_%D0%BB%D0%B2._%D0%B2%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BE_%D0%B7%D0%B0_285_%D0%BB%D0%B2_%D0%BE%D1%82_-o128.html

Чудя се дали да си купя ваучер. Планирала съм по принцип да отида до Поморие юли, но сега се чудя дали да не пробвам първо в София. Май няма смисъл само за три процедури?
Титла: Re: Въпрос за калолечението
Публикувано от: мерилин в Април 20, 2011, 16:16:44 pm
Наистина няма смисъл само от три процедури.Специалистите в санаториума препоръчват не по-малко от 10 процедури,за да има ефект.
Титла: Re: Въпрос за калолечението
Публикувано от: ileini в Април 21, 2011, 22:35:12 pm
Как ви се струва това:  http://bueno.bg/%D0%A2%D1%80%D0%B8_%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B8_%D1%81_%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%BA%D0%B0%D0%BB,_%D1%82%D1%80%D0%B8_%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8_%D1%81_%D0%BB%D1%83%D0%B3%D0%B0,_%D1%82%D1%80%D0%B8_%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%B5%D1%89%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F_%D0%B1%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%B9%D0%BD_%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE_%D0%B7%D0%B0_79_%D0%BB%D0%B2._%D0%B2%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BE_%D0%B7%D0%B0_285_%D0%BB%D0%B2_%D0%BE%D1%82_-o128.html

Чудя се дали да си купя ваучер. Планирала съм по принцип да отида до Поморие юли, но сега се чудя дали да не пробвам първо в София. Май няма смисъл само за три процедури?

Лили няма ограничения на броя закупени ваучери, така че ако имаш възможност можеш да си закупиш 3.
Използвала съм услугите на тези спа центрове. НЕВЕРОЯТНИ СА!!! Заслужава си всеки лев!
Титла: Re: Въпрос за калолечението
Публикувано от: bgpetya в Април 22, 2011, 07:18:54 am
Аз съм била на калолечение в Поморие. 10 процедури бяха (исках и повече, но ме възпря месечния цикъл) специално за гинекологични проблеми. След тях се чувствах много тонизирана, около година след това цикълът ми идваше почти безболезнен. Горещо ги препоръщам :)
Титла: Re: Въпрос за калолечението
Публикувано от: lili2011 в Май 19, 2011, 10:43:12 am
Някой да е ходил вече тази година на калолечение? Да разкаже как е било и какви са цените тази година.
Също така се чудя колко време след лапаро мога да правя кални тампони?
Титла: Re: Въпрос за калолечението
Публикувано от: lili2011 в Юли 18, 2011, 12:34:23 pm
Да си отговоря сама: калолечението тази година е 8 лв/процедура; физиотерапията 6 лв; ултразвук или каквото беше - 5 лв. Това са цени без здравна каса. Прегледа уж разбрах че е 12 лв, но сега като виждам, че и 2005 е бил толкова си мисля дали разбрах правилно?
Титла: Re: Въпрос за калолечението
Публикувано от: ileini в Юли 18, 2011, 13:16:01 pm
Също така се чудя колко време след лапаро мога да правя кални тампони?
Два месеца след лапарото правих кални тампони. За съжаление единствения ефект при мен след калолечението бяха гъбички  :(

Условията в СБР Поморие бяха доста стресиращи. Надявам се нещата да са се променили.
Титла: Re: Въпрос за калолечението
Публикувано от: lili2011 в Юли 18, 2011, 17:13:51 pm
Условията в СБР Поморие бяха доста стресиращи. Надявам се нещата да са се променили.
Аз ще спя другаде - нощувките в Поморие масово са около 10 лв така или иначе. Струва ми се невъзможно, а и честно казано излишно да минавам през НОИ.
Титла: Re: Въпрос за калолечението
Публикувано от: ileini в Юли 18, 2011, 20:17:00 pm
Лили правилно си решила. Аз доплащах за стя х24лв на ден. Добра беше, след ремонт, но за първата в която ме настаниха просто не искам да се сещам. Мухъл, паднали врати на шкафове, течащи кранове в банята и половината плочки липсваха  :lol:


Титла: Re: Въпрос за калолечението
Публикувано от: lili2011 в Юли 25, 2011, 18:56:12 pm
Пак аз. Непременно ли трябва да се направят процедурите точно след цикъл и преди овулация? Плановете ми не съвпадат и туй то. Месец след месец уж ги нареждам, но не ми се получава.