www.zachatie.org

Семейство, дом и свободно време => На чашка кафе и на халба бира => Дом и хоби => Темата е започната от: rozovelka в Януари 17, 2011, 16:45:47 pm

Титла: Идеи за екскурзия
Публикувано от: rozovelka в Януари 17, 2011, 16:45:47 pm
Преди няколко вечери попаднах на БВТ репортерите, говореха за пещерите в България И да си призная, осъзнах, че съм ходила едва в 2-3 :oops: и определено реших, че ще поправя грешката :D Като начало се спряхме с мъжа ми на Леденика! Та ако има някоя от вас, посетила това красиво местенце нека сподели, какво още можем да видим в околностите и  къде можем да преспим? От прочетеното в нета видях, че в близост има още една пещера, но не пишеше дали може да се разгледа от туристи :? Освен това знам, че има и два водопада пак в околностите, така че споделяйте :D
Титла: Re: Идеи за екскурзия
Публикувано от: mgstra в Януари 17, 2011, 21:21:44 pm
Миналото лято направихме двудневен преход и посетихме много забележителности. Някои бяха предварително планирани, други решавахме на момента. Тръгнахме през Ботевград, там има много китно женско манастирче и продължихме към Магурата.
След което се върнахме в Белоградчик, там разгледахме скалите, нощувахме и на другия ден -обратно към София.
Обиколихме още 6-7 манастира по пътя, ходихме също и до Леденика. Тогава ни казаха, че тя е много красива през зимните месеци - по-точно януари и февруари, защото голяма част от входа е заледен. Мисля да се възползвам някога от това предложение.
По пътя има табелки за всички туристически обекти, така че не е трудно да се ориентираш, та дори и на момента да решаваш на къде да тръгнеш. Дестинацията е добра, поне на мен ми хареса.
Титла: Re: Идеи за екскурзия
Публикувано от: blue_sky в Януари 17, 2011, 21:24:43 pm
Аз съм била в Дяволското гърло и Ягодинската пещера. Втората е невероятно красива, но аз по принцип съм влюбена в Родопите. Преди 3 г. правихме три момичета преход с раници на гръб - за 5-6 дена. Ако се интересуваш, ще ти дам повече подробности!
Титла: Re: Идеи за екскурзия
Публикувано от: StefiZ в Януари 17, 2011, 21:33:06 pm
Да, леденика е страхотна през зимата. Ходили сме декември, дори се забихме в една пряспа с колата :lol:
Титла: Re: Идеи за екскурзия
Публикувано от: stoeka71 в Януари 17, 2011, 22:13:41 pm
Нашето хоби са обиколки на манастири и пещери, засега сме се ограничили само до България, но никога не късно и да се насочим навън.....Ходили сме къде ли не, но Ягодинската пещера, Триград и Дяволското гърло са ни омагьосали завинаги! Ето няколко снимки, не минава и година и пак сме там.
(http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:zlioMWwqqhOhUM:) (http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:TtgslzPq19SHcM:)

"Ледника" е невероятно красива през зимата, а в "Бачо Киро" до Дряновския манастир има много красиви варовикови образования и т.н. Заслужава си да видиш каква красота е сътворена под земята, уникална и вълшебна! Започнеш ли веднъж с пещерите, няма връщане назад, пленен си от магията!
Титла: Re: Идеи за екскурзия
Публикувано от: little_rabbit в Януари 18, 2011, 09:09:02 am
Пещерата Снежанка близо до гр. Пещера е също много приятна.

Все пак имайте предвид, че благоустроените пещери са загубили част от чара си.
Титла: Re: Идеи за екскурзия
Публикувано от: rozovelka в Януари 18, 2011, 09:35:10 am
Благодаря ви за идеите! В Бачо Киро съм ходила и то няколко пъти, наистина е много красива! Природата е велико нещо :D
Титла: Re: Идеи за екскурзия
Публикувано от: du6ka в Януари 28, 2011, 22:16:38 pm
Аз малко със закъснение видях въпроса и темата.  :oops: Миналата година през лятото бяхме на почивка - санаториум по НОИ във Вършец. Останах очарована от градчето, природата и околностите. И понеже в този далечен ми край кой знае дали друг път ще отидем - обикаляхме доста. Като се започне от предварително набелязаните обекти пещерите Леденика и Магура, Белоградчишките скали и Клисурския манастир. Първо да кажа, че тук има прекалено много места, които трябва да се видят на всяка цена. Задължително човек в живота си трябва да посети Клисурския манастир - четвъртия по големина в България, но по красота е значително по-напред. Останахме захласнати пред тази чистота, дух и красота. В самия Вършец - алеята на стогодишните чинари и градския парк - който е величествен и е втория по големина в България след Борисовата градина. На връщане задължително трябва да се видят колкото се може повече от манастирите в тази околност, а те тук са най-много - Черепишки манастир(с богата история), Чипровски, Лопушански, Седемте престола(около Своге) и още редица други.
Обаче и аз, като повечето момичета, писали в темата съм влюбена в Родопския край. И макар нееднократно да съм посетила Доспат, Триград, Триградското ждрело, Дяволското гърло и най-вече Ягодинската пещера - с удоволствие се връщам там отново. Ако не сте посетили тази част на страната - моят съвет е да го направите. Ще останете очаровани, през който и сезон да го направите. Ние обикновено ходим през лятото, за да посетим пещерите, да се включим в незабравимия за нас празник на град Доспат, да се насладим на природата на красивите язовири в този край.
Приятна екскурзия!
Титла: Re: Идеи за екскурзия
Публикувано от: ileini в Март 22, 2011, 20:03:10 pm
Момичета аз се интересувам къде можем да отидем с малко дете на море. До сега с мъжа ми не се спирахме, но тази година нещата са различни, та ще съм благодарна да дадете идеи  :D
Титла: Re: Идеи за екскурзия
Публикувано от: mira_mimi в Март 22, 2011, 20:46:34 pm
Обиколили сме всички туристически пещери с изключение на Орлова чука. За мен най-красиви са по различен начин Снежанка и Магурата.

Илейни, моя колежка ходи всяка година във вила Зеленика в Синеморец с 2 малки деца е. Имат сайт, ако искаш разгледай.
Титла: Re: Идеи за екскурзия
Публикувано от: Pesheck в Март 23, 2011, 08:38:15 am
ileini, миналата година бяхме в Равда. Сега живеещите в Бургас имат забележки, към водата и плажа, но ние не сме се и къпали много. Тази година пак ще сме там. Възползвахме се от офертите за ранно записване + по-евтин пакет за края на сезона. Хотелчето, за нас беше много удобно, на 10м от плажа. Как реши, че нещо не ѝ е угодно, така си я грабвам и се качвам в хотела. Целия логистичен център с който се движи едно бебе лесно се носи и прибира от плажа.
Титла: Re: Идеи за екскурзия
Публикувано от: ileini в Март 23, 2011, 09:56:43 am
Ами аз имам притеснения, че малката може да плаче вечер да не притесняваме околните ако сме в хотел. Затова идеята ми беше за вили или бунгала ама задължително с баня.
Титла: Re: Идеи за екскурзия
Публикувано от: Pesheck в Март 23, 2011, 10:14:39 am
Или е било добре изолирано, или хората бяха разбрани. Едната вечер голям рев му удари, но лелката рускиня до нас, каза че не я чула, пък и имала тапи за уши. Може просто да е била любезна жената. :lol:
Титла: Re: Идеи за екскурзия
Публикувано от: ollivia в Май 12, 2011, 18:51:15 pm
И аз търся идеи за почивка на море - да е по-отдалечено от шумни курорти, да има хубав плаж и да НЕ е all inclusive, че в БГ на това понятие съм му "сърбала попарата" вече. И не на последно място - да е chidren friendly, че сме с 4 броя.
Проверих малкото места, които знам и те са заети за периода за които ми трябва - 18-25 Юли. Всякакви предложения са добре дошли :P
Титла: Re: Идеи за екскурзия
Публикувано от: mini в Юли 04, 2011, 17:55:54 pm
и тук да попитам, някой посещавал ли е Сънсет Кошарица, да ми сподели отзиви
http://www.apartmentsbulgaria.bg/slanchev_bryag/sunset_kosharitsa-0094.html
Титла: Re: Идеи за екскурзия
Публикувано от: stoeka71 в Юли 04, 2011, 22:13:14 pm
Мини, аз живея в село от другата страна на комплекса. Не знам как е обслужването, но всичко е на база ол инклузив и осигуряват транспорт до Сл.бряг. От Слънчев бряг се минава първо през вилната зона, село Кошарица и след това е комплекса. Няма шум, в гората е разположен и вечерите са хладни, но е въпрос на избор какво търсиш,ако искаш море не е много удачен вариант. Има и доста добри хотели в Равда на пример които са в близост до морето и предлагат ниски цени. Ако искаш някаква информация съм насреща. Покрай инсталациите на ПОС терминали, се знаем с доста хотелиери.
Титла: Re: Идеи за екскурзия
Публикувано от: Елфи в Юли 05, 2011, 02:00:03 am
и тук да попитам, някой посещавал ли е Сънсет Кошарица, да ми сподели отзиви
http://www.apartmentsbulgaria.bg/slanchev_bryag/sunset_kosharitsa-0094.html
Плажът (Сл. бряг) ви идва далеч и ще трябва да ходите с колата, а цените за паркинг започват от 2 лв. на час. Няма къде другаде да паркирате - паякът щъка постоянно, да не говорим, че май вече е започнал периода с пропускателния режим - Сл.бряг е опасан с бариери. Предлагат опция превоз до плажа, но пък трябва да се съобразявате с график някакъв, предполагам, а с две малки деца...

Като гледам на сайта, предимството е, че е на тихо място, вечер наистина е доста прохладно и приятно, пък и ще сте ми наблизо  :lol: Мога да разпитам за отзиви.

Иначе, аз на българското черноморие не бих почивала. Нито обслужването е добро, нито пък цените. Да не говорим колко е шумно.
Титла: Re: Идеи за екскурзия
Публикувано от: ileini в Юли 08, 2011, 11:43:24 am
И аз ще помоля за отзиви за ето този комплекс http://www.bryasta.com/gallery
Благодаря Ви предварително  :D
Титла: Re: Идеи за екскурзия
Публикувано от: hope-love в Октомври 18, 2011, 16:47:33 pm
Мисля да отидем за 2-3 дни в Хисаря. Някой ходил ли е скоро там? Затруднява ме избора на хотел,подходящ за престой с малко дете /на 4 години/. Иска ми се да има вътрешен басейн с достатъчно топла за детето вода. Да е добре отоплен като цяло /стаи,коридори,ресторант/ - такива неща. Насочила съм се към "Аугуста". Отзиви?
Титла: Re: Идеи за екскурзия
Публикувано от: rumyanau в Ноември 07, 2011, 19:56:41 pm
Съжалявам за закъснението в отговора  :oops:
Аз съм била в Аугуста - имаме традиция с половинката да празнуваме годишнината все в Хисаря. Все още сме без деца, уви, но лятото бяхме с племенника (на 6 годинки).

Вътрешният басейн е с чудесна топла вода. Има водна пързалка за деца - малко е екстремна, но ако се пускаш с детето сигурно не е проблем. Самият басейн е много дълбок - целият е около 1,80 м. дълбочина. Има само едно джакузи, което е плитко. Може и да има някъде скътан детски басейн, но не съм го забелязала.

Навън е много по-подходящо за деца - страхотно го препоръчвам.

Иначе стаите са реновирани - новички, но малко постно обзаведени. Ресторантът е чудесен.

Дано съм била полезна osi_17
Титла: Re: Идеи за екскурзия
Публикувано от: hope-love в Ноември 15, 2011, 12:49:40 pm
Вече бяхме в Аугуста. Така е, какго го описва Руми в предишния пост. Само да добавя, че си има отделен, при това доста голям детски басейн с дълбочина 50 см. и много топла вода. Изкарахме си супер. В ресторатна храната беше доста вкусна, а цените - с отстъпка за гостите. На нас ни дойде в повече програмата в събота вечер, но пък оценихме това, че детето,което иначе ни подлудява, когато седнем в заведение, изкара цялата вечер с другите деца на дансинга, около певците и танцьорите, та ние си хапнахме и пийнахме спокойно. Хисар е чист и спокоен град! С една дума - препоръчвам.
Титла: Re: Идеи за екскурзия
Публикувано от: mariq_81 в Декември 03, 2011, 08:57:41 am
И аз ще помоля за отзиви за ето този комплекс http://www.bryasta.com/gallery
Благодаря Ви предварително  :D

Малко късно,но да споделя мнение.Ние бяхме там през м.октомври-очарована съм.Комплекса е на 8км. от Велико Търново в гората-чудесен ресторант,чудесни стаи(ние бяхме в студио-удобно е да си сложете кошара,пък си има и голям разтегателен диван) и най-вече тишина и спокойствие-това,което търсихме.Лятото пък ще е супер с голямата механа на вън(имат си вечерна програма) и басейна,покрай който можеш да се излежаваш цял ден.По което и време да отидете просто си заслужава.
Титла: Re: Идеи за екскурзия
Публикувано от: ileini в Декември 03, 2011, 10:35:07 am
И аз ще помоля за отзиви за ето този комплекс http://www.bryasta.com/gallery
Благодаря Ви предварително  :D

Малко късно,но да споделя мнение.Ние бяхме там през м.октомври-очарована съм.Комплекса е на 8км. от Велико Търново в гората-чудесен ресторант,чудесни стаи(ние бяхме в студио-удобно е да си сложете кошара,пък си има и голям разтегателен диван) и най-вече тишина и спокойствие-това,което търсихме.Лятото пък ще е супер с голямата механа на вън(имат си вечерна програма) и басейна,покрай който можеш да се излежаваш цял ден.По което и време да отидете просто си заслужава.

А кухната им ее..... мммммм  :hungry:

Ние също бяхме в студио. Останахме мн доволни.
Имам обаче една забележка към хигиената в стаите.
Налага се да викам втори път да чистят, иначе изкарахме страхотно.
Титла: Re: Идеи за екскурзия
Публикувано от: 47 Smiles в Февруари 12, 2012, 00:20:14 am
Представям ви моята Топ 10 класация за най-хубавите места в България ...

1. 7-те рилски езера
2. Белоградчишките скали
3. Ботаническата градина в Балчик и двореца
4. Царевец
5. Рилския манастир
6. Стария Несебър
7. Архитектурен резерват Жеравна
8. Чудните мостове
9. Мелнишките пирамиди
10. Пещерата Леденика

и още мнооого много - Копривщица, Рупите, Побититие камъни край Варна, Ивановските скални манастири, Каменната сватба и Каменните гъби край Кърджали,с.Лещен, Боженци, Етъра, Крушунски водопад и още още ...
Титла: Re: Идеи за екскурзия
Публикувано от: mecinka в Февруари 12, 2012, 10:10:39 am
 :) за почивчица обичам сандански
Титла: Re: Идеи за екскурзия
Публикувано от: StefiZ в Февруари 12, 2012, 11:12:33 am
перперикон, който не е ходил задължително да се поправи :)
величествено място :D
Титла: Re: Идеи за екскурзия
Публикувано от: ra40 в Февруари 12, 2012, 13:25:30 pm
Напълно съм съгласен,при това всяка година разкриват все нови и нови сгради и различни археологически открития . Тази година го посетих за втори път,първия беше преди три години  и видях разликата.Само дето беше най-горещия ден на лятото и на тези скали можете да си представите картинката -бате Рачо с три жени,хич не беше идилична. ама ,девойките се справиха по-добре от мен. :lol: но пък има какво да се види!! След това към Златоград-приятно градче,но само то е в района.Е,поради "уредените" указателни табели ,минахме три пъти през скалните гъби,докато открием перперикон. :lol: Триград е добра дестинация за туризъм.Има доста къщи за гости и района е пълен с обекти за посещение.Дори не стига времето.Само красоти.Ако някой се насочи към този район -не пропускайте оф-роуд изкачването от село Ягодина,до Орлово гнездо,над селото! /не за слаби сърца,но за жалост това се разбира след като измините целия маршрут :wink: /,ждрелата както и смилянския боб,ама в оригинал в с.Смилян,че то другото всичко е от Китай. :lol: :lol:
За морето ,препоръчвам на юг от Бургас.Много по-спокойно е от другото крайбрежие. Лозенец, Синеморец,Варвара или Ахтопол-макар,че тая година се бяха пооляли с цените в това градче.Но пък има богат избор от бунгала и малки хотелчета.Всъщност там се засякохме и с Ваня-психолжката/колко е малък света,а :)/.те после са ходили на бунгала и на к-г Арапя  ,а също са с малко дете,така че можете да я попитате за подробности!
Титла: Re: Идеи за екскурзия
Публикувано от: 47 Smiles в Февруари 12, 2012, 14:27:33 pm
Аз пък в Перперикон нищо интересно не открих. Ходила съм общо 3 пъти. Може би, защото го сравнявам с руини в други държави - колко само са поддържани и реставрирани. Най-интересното на Перперикон беше, че видях лисица и даже я снимах.
Маршрута Ягодина - Орлова Чука мисля да го пробвам - звучи много добре.
Смилянски боб и аз съм си купувала на връщане от пещерата Ухловица - пътя минава през селото.
Любим маршрут ми от Мелник до Роженски манастир през балкана (около 2 ч. пеш) откриват се страшни гледки към пирамидите.
За морето нямам мнение. Ние с мъжа ми вместо на почивки все на екскурзии ходим - нещо да има да гледаме и все да сме в движение :-)
Титла: Re: Идеи за екскурзия
Публикувано от: Venta в Май 19, 2012, 10:39:52 am
Здравейте,
Ето за любителите на пещерите :) http://www.hinko.org/
Ех за съжаление не съм посетила вс. туристически пещери, но пък съм била в много нетуристически,в някои от тях съм участвала в проучването им и картографирането.
Случвало ми се е дори да вляза на места, където никкой до сега не е стъпвал, да проучвам и правя карта на новооткрита пещера. Това разбиреа се не е случайно, защото със съпруга ми пещерняци - събраха ни пещерите :) Имам си една любима пещера с много тесен вход, в която за сега само аз съм влизала понеже съм най-дребничка от клуба ни :) Била съм и гид на туристи в неблагоустроени пещери - оказва се че хората наистина много малко знаят за подземния свят :) Сега проучваме една огромна подземна система от реки... всъщност хобито ни май е "откриватели" :)
Титла: Re: Идеи за екскурзия
Публикувано от: chattenoire84 в Август 10, 2012, 16:17:33 pm
Имате ли някаква идея за добри къмпинги в Централен балкан? Ще ходим на палатка и бих искала да ме информирате, ако сте ходили там, дали ма изобщо такива или да се присламчим към някоя хижичка? :balk_170:
Титла: Re: Идеи за екскурзия
Публикувано от: lily28 в Август 10, 2012, 16:48:06 pm
Препоръчвам ви да посетите Каньонът на водопадите край Смолян. Ето тук (http://razhodka.com/2009/01/%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D1%8A%D1%82%D0%B5%D0%BA%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%8C%D0%BE%D0%BD%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5/) може да прочетете за него.
Титла: Re: Идеи за екскурзия
Публикувано от: chattenoire84 в Август 10, 2012, 17:32:27 pm
lily28,
Не сме планували да ходим толкова далече :) Благодаря за инфото все пак, заинтригува ме и може би догодина ще го имаме в предвид - невероятно красиво е!!! :)

Ние ще направим следната обиколка София-Плевен-Тетевен-Златица-Панагюрище-Копривщица-Карлово-Калофер-Троян-Ловеч-Червен бряг-София. Специално за Ловеч, Плевен и Ч.бряг няма да нощуваме, а само ще минем от там. Всичкото това ще го обходим в рамките на 4 дни с преспиване в палатка  :balk_170:, защото имаме само кофти моменти от семейни хотели и къщи за гости, последният път не можахме да си починем - бяха надули музиката до 3 през нощта.. и ни изгубиха като клиенти. Сега вече ще сме къмпингари, та за това да попитам, някой ходил ли е в тези посоки, които споменавам по-горе, правили ли сте си къмпинг някъде там около градовете?
Титла: Re: Идеи за екскурзия
Публикувано от: mira_mimi в Август 11, 2012, 00:53:55 am
Аз живея в Карлово. Нашите хижи са недостъпни с кола, върви се 2-4 часа до тях. Край Сопот има седалков лифт почти до хижа Незабравка, а началото на лифта се намира в център Шамбала- въжен град, заведение, колописта, голяма поляна с възможност за палатка, чешма и река, в близост Женския манастир.

Край Калофер (не знам как е пътя дотам) е екопътека Бяла река. Много красива местност с много дървени мостчета, поляна с огромно огнище с много пейки, екран за прожектиране на филми и манастир в близост (дават стаи под наем)

Дано да съм била полезна!
Титла: Re: Идеи за екскурзия
Публикувано от: chattenoire84 в Август 11, 2012, 20:39:04 pm
mira_mimi,
Благодаря ти за инфото!  :bighug: