Много искам да ви се намеся в темата:)Има си хас да не искаш! На всяка манджа лисица :lol: :lol: :lol:
Много се радвам на темата! Записвам се да я следя. Надявам се следващата ни покупка да е именно машина за хляб. :lol:
И аз се примъквам при вас,нямам хлебопекарна ,но и аз като Душка се надявам следващата ми придобивка да е това.Много се радвам на темата! Записвам се да я следя. Надявам се следващата ни покупка да е именно машина за хляб. :lol:
И аз. :D
Дани, кажи кой модел е тая Аляска!Модела е BM 2600, с една бъркалка е.
Модела е BM 2600, с една бъркалка е.
Пускам програмата за месене за 10 минути. На второто пускане прибавям лъжица по лъжица мазнината. След това пускам да се меси за по 10 мин. още 2 или 3 пъти.Дани, каква е тази програма за месене за по 10 мин? Аз има една, която си е час и нещо...как да я пусна за мин? Щото четох, че козунаците от кничката не стават на конци....пък искам да се потренирам до Великден :D. Моята машина е като на cygnus.
Последният опит беше преди седмица. На външен вид горе-долу биваше, на вкус - козунак. Че и захарта му беше малко и мъжа ми каза, че това било тутманик със стафиди :lol:.Оф, и на мен точно така ми се получи :(
Същата програма е - за месене и втасване. И при мен е час и нещо. Пускам я и като помеси 10-15 минути, спирам и пускам отначало. И така няколко пъти :D.хиляди благодарности, че ме "светна" :D. ще започна и аз да тренирам, че да не се изложа баш за празника.
(http://image.pazaruvaj.com/full/34850509.jpg)Мацки и ние си взехме същата хлебопекарна. Мъжът ми е фен на хляба, аз го консумирам основно на принцеси, но с тези рецепти, знае ли се. :) Така че се записвам в темата.
Моята е Moulinex OW 5000 XXL (няма за багети щото ми се досвидяха 80 лв отгоре за следващия модел). Правя основно двете рецепти - обикновен хляб и млечен хляб от книжката към нея. Стават супер, особено млечния - като топла вкусна кифла е. Правила съм веднъж и сладкиша Кугелхоф от рецептурника към машината, но това беше скоро в Дюканския ми период и не знам дали стана вкусен, но се изяде бързо де.
Много се качват килограми от нея обаче.
Дани, много благодаря. :D И аз смятам само да ги меся в машината.
Купувам страхотни брашна на ТЕХРА - пълнозърнесто, за селски хляб (с подправки вътре), многозърнесто. Добавям семки, ленено семе, маково семе... Става чудно. Ползвам само програма за бял хляб (3 ч.) и френска мая. От нея съм най-доволна.
(http://www.alliumherbal.biz/WebRoot/StoreES/Shops/61332318/460F/82E6/E196/DBE0/E693/C0A8/2836/9CB3/LEVADURASECAPANADERIA_m.jpg)
Лисе, много хубав хляб си направила! Честито ти нова придобивка!Благодаря:)
Утре ще направя козунак:)
Утре ще направя козунак:)Имаш ми адреса, нали? :wink:
Момичета, нещо започвам и аз да се точа за такъв уред. Много съблазнително изглеждат всичките ви творения ...Поддръжката на уреда е изключително лесна.
Един въпрос: Лесно ли се почиства?
но има и нещо друго, чисто емоционално ... усещането да си приготвил хляба в къщи в тези времена на полуфабрикатиТова е идеята. Аз не съм почитател на полуфабрикатите /още от времето, когато се бях вманиачила по здравословното хранене/. Понеже имам време, се старая семейството ми да се храни с пресни и домашно приготвени храни.
Момичета, нещо започвам и аз да се точа за такъв уред. Много съблазнително изглеждат всичките ви творения ...и аз и аз :oops: :D
Един въпрос: Лесно ли се почиства?
Само още нещо да ми уточните: може да се меси и пече вътре в машината и само може да се меси и после си го слагаш във обикновената фурна, така ли е?Всичко прави сама, от теб се иска само да сложиш съставките.
Да нахваля опция "Забавен старт". Разкош! Пускаш машината от вечерта и на сутринта, точна на закуска, писука да извадиш пресен, топъл хляб, пък като му добавиш и сиренце и прочие, блаженство!!хи хи Мирослона,(много интересен ник) имаш хлебопекарна пак мълчиш? :lol: още днес ще те разпитам подробно ,зареди батерията на телефона,разговора ще е дълъг :lol: :lol: :lol:
Не се чудете, момичета, купувайте!
Изпробвах вчера тези франзелки
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,2136.msg81730.html#msg81730
Много сме доволни от резултата :D
Ето ги и моите:
(http://picasaweb.google.bg/lh/photo/iBiUbu3pyN2hb3Ijz49Plw?feat=directlink)
не слагай мазнината при водатаДушо, ам чи аз все при водата пльосвам олиото :D. До сега не е имало фал. Според мен, на Капка любов проблема беше в количеството брашно-мая.
Според мен, на Капка любов проблема беше в количеството брашно-мая.
Харесах си ето тази:От 7 май този модел ще е на промоция в Метро за 154,80 лв
http://store.bonapeti.tv/index.php?main_page=product_info&cPath=1_16_23&products_id=85
нали знаеш какво се получава като смесиш вода и мазнина- емулсия, коята спира процеса на втасванеНа мойта машина пише да се сложи олиото, после водата, после сол, захар, сухо мляко, брашно и мая. Това за хляб. Като на едно място в указанието пише да се сложи половината брашно, сухото мляко, другата половина и после маята. Но на сто места пише: "Не допускайте допир на сухата мая със солта. Това спира процеса на втасване".
записвам се да ви следя ,че нещо май се запалих за хлебопекарна , макар че това ще е голямото качване на килограми :lol: :lol: :lol:Аз заради тези килограми не си купувам машина, все още.
Ще ти сканирам моето в понеделник ако искаш.
Дони, ми замисли се ако месиш на ръка дали ще сложиш в мазнина в течността, с която подготвяш маята да втасва, аз от там изхождамРазликата е, че тук работиш със суха мая, която се смесва с брашното. Аз и на ръка да меся, ако е със суха мая пак я прибавям към брашното, не я втасвам предварително.
Багете ли ти е Мулинекса?Защото, ако е, имам файл с рецепти за точно този модел.Ще ти сканирам моето в понеделник ако искаш.
За 1500 гр ли са? Много ще съм ти благодарна!! Вероятно книжката с рецепти е отделно приложение, което при мен са пропуснали да сложат??
Не, не е за багети, но все пак този файл би могъл да ми свърши работа, или? Благодаря, Елфи!опааа,кой има за черпене????? :lol: :lol: :lol:идвам у вас да опитам хляба :lol: :lol: :lol:
Елфи, можеш ли да пуснеш тук рецептите за тази машина.Багете ли ти е Мулинекса?Защото, ако е, имам файл с рецепти за точно този модел.Ще ти сканирам моето в понеделник ако искаш.
За 1500 гр ли са? Много ще съм ти благодарна!! Вероятно книжката с рецепти е отделно приложение, което при мен са пропуснали да сложат??
Ние не ядем много хлябИ ние не ядяхме... преди да си купим хлебопекарната :wink:
Много съм доволна от моята CLATRONIC.
Момичета, купих си едно скромно моделче Zelmer и засега съм много доволна :D Не мога да спра да го ям хляба, де... :lol:FreshBreeze, напиши нещо повече за твоята хлебопекарна. Какви функции има и каква е цената? Че нещо и аз май не мога да си позволя скъпа. :(
Душе, ние с теб да не сме се наговорили? Защото и аз от вчера съм горд собственик на точно тази машина :lol: :lol: :lol: И първия хляб забъркахме вчера :lol: :lol: :lol:Рали, признай, че се наговорихме! :wink: :lol: Браво! Честита ти придобивка! Ами бяхме приготвили 120 лв за тази, като на Фрешито и 2-3 пъти обикаляхме по магазините и изхарчихме още сума ти парички за глупости и викам - и кво сега за храна ги даваме, а пък това - машинката ще я купуваме един път в живота - по-добре още 90 лв да жертваме. Та, така. Kenwood беше също хубава и при това с безплатно кантарче, ама много слабичка - 480 W и с една бъркалка. Та, така сега - рецепти, моля. Признавам си без бой, че влизам в мамата точно заради рецептите - има чудесни. Хлябът от снощи стана много хубав - чак не ми се вярваше. :lol: От страни се изпече прекрасно, но мисля, че можеше и горната коричка да е по-изпечена. нямам апарат за да ви снимам произведението си - жалко. :(
А колкото до хляба - да ме бяхте видяли снощи в 8 и полвина как припкам към магазина за типово брашно и мляко на прах :lol: :lol: :lol:А, не тъй! :lol: Ние предварително си бяхме накупили един билюк брашна, мая, сусам и какво ли още нещо. :lol: Бях забравила само мляко на прах да взема и го пропуснах в снощната рецепта. Днес ще купя и стафиди, че мъжо ме изяде за тези козунаци. Навсякъде питаше дали машините правят козунак и тогава да я вземаме. :lol: Много се притеснявам за линията и на двама ни... :(
Вторият бил да се сложи прясно мляко към водата и да се смята общо течността като за вода.Така правя аз. Точна мярка не мога да кажа, на око сипвам. Долу-горе съотношението вода - мляко е 2:1. Пак става хубав хлябът.
Душе, Аляската винаги са на промоция около Коледа, дори аз бях писала някъде из темите, защото купихме на свека такава миналата година по това време.Не, бе, не била на промоция, представи си! 8O На промоция бяха миналата седмица и двете - Аляска и зелмер - по 119,90 лв. дружката ми питала два пъти за цената, а момчето и казало - вземай и бягай! :wink: :lol: Тук често се получава така - някой ден обикновената цена е по-ниска от промоционалната! :( Нищо, дано съм случила с моята!
Хора, зарежете тия мерки по чашки. В технополиса и техномаркета има електронни везни по 14 лева са и са много удобни, като я включиш след като си поставил съда върху нея го нулира и мери чисто от тук нататък. Много са удобни.
Душе, сложи повечко захар на козунака, че нещо рецептата на Мулинекс не ми харесва.Мерси, Елфи! Няма да правя рецептата от книжката, а една уж изпитана! Ако се получи, ще я кача тук за всички!
да не би да е от маята ползвам на доктор йоткер на гранулкитеИ аз ползвам от нея, тъй като нямаше друга в магазина! Не вярвам да е от това! Вчера правих пълнозърнест хляб, стана супер!
ще ми напишеш ли твоята рецепта за пълнозърнес хлябАз използвам за сега рецептите от книжката на Мулинекс. Мисля си, че е хубаво, обаче да си направим една отделна темичка с рецепти. Да си споделяме сполучливите рецепти там! Какво ще кажете?
А дайте и съвет как да сложа отгоре поръска мак или сусам - не смея да отворя капака като спре бъркането, да не прецакам втасването?
Душе, нали ти щеше да правиш козунак, давай рецептата!Само да ми остане малко свободно време и ще я напиша! Получи се добре, но може и по-добре! :wink: :lol:
Сигурна съм, че е достатъчно добре :bighug:Душе, нали ти щеше да правиш козунак, давай рецептата!Само да ми остане малко свободно време и ще я напиша! Получи се добре, но може и по-добре! :wink: :lol:
Някой беше питал по-нагоре за гаранцията на Зелмер-а, проверих, че не помних - 2 години е.
и аз пека само на 3 степен хляба, за да имам хубава кора навсякъде
трлала-тралала, аз ще взема от дургия модел мулинекс, по-малкия :lol: :lol: :lol:
Само при белия хляб има визуална разлика в горната кора, но иначе на вкус е прекрасен. А при ръжените, типови и прочие диетични хлябове няма никакъв проблем, те така или иначе са тъмни. На трета степен става много дебела кората и после трудно се реже.Абсолютно е права Мели!
Стефи, на коя степен на препичане го нагласихте?Нека аз да кажа, защото аз го нагласях 8)
Аз пък до сега винаги като меся на ръка ...
Мели, и аз меся на ръка... :wink:
...сега имам избор ... и дилема. :hungry:Не е така - нямаш нито избор нито дилема - взимаш ни и двамата. Ирина е добра компания за бира :wine:
Спамче:
Влезе мъж в темата и стана навалица :lol: :lol: :lol:
П.П. Мъжът ми е решил, че трябва да държим живата мая във фризера и става доста весело, докато си отрежа необходимото количество.
Мери, господ здраве да ти дава, изобщо не ми е хрумнало :oops::jump12: пък уш не си руса
здравейте на всички,
По-големи разфасовки ли имаш предвид?Може и така да се каже!? :wink: :lol: Имам предвид на цени на едро! :oops:
В хипермаркетите, предполагам, е по-евтино. Мини да се включи, тя е в час с цените.По-големи разфасовки ли имаш предвид?Може и така да се каже!? :wink: :lol: Имам предвид на цени на едро! :oops:
и като намериш, да не забравиш предварително да си я разфасоваш :mrgreen: :mrgreen:Ми мисля да не я замръзявам, ама ще видим пак... :wink: :lol: :lol:
Да, и аз за Мини си мислех, от където купуваха салфетчици за мъфинки, кокосови стърготини или шоколадови пръчици. :wink: :lol: Във всички хипермаркети в Бургас съм проверила. :(В хипермаркетите, предполагам, е по-евтино. Мини да се включи, тя е в час с цените.По-големи разфасовки ли имаш предвид?Може и така да се каже!? :wink: :lol: Имам предвид на цени на едро! :oops:
честно казано, разочарована съм и очаквах повече.
тоест, не ни е по-вкусен от пресния ръчен хляб, който си купуваме от магазинчето на Унипек до насЕй тук е ключът от палатката :wink:. Аз последно съм яла домашен хляб като дете, затова се прехласвам толкова, а ти имаш сериозна база за сравнение. Пък и преди да купим хлебопекарната, аз почти не ядях хляб. Ако изобщо се наложеше да купим, избирахме черни хлябове.
Не знам дали може в тази тема, но моля те, кажи за този кекс, как го правиш? Може той да ме спаси от проблема с терморегулатора (няма да ти казвам, как се поддържат 170C за 1 час на ръка :D )
Мойто разочарование е друго от тези машинки - разказват играта на фигурата отвсякъде ;)
Псилютно! :( :( :(Мойто разочарование е друго от тези машинки - разказват играта на фигурата отвсякъде ;)Точно! osi_9
Аз слагам слънчогледови семки и подправки, става супер. Мисля да пробвам и с тиквени.
А и ми направи впечатление, че един такъв хляб ядем поне 2 дни и като остане - нито се троши, нито мухлясва. :lol:osi_9
Моля, кажете, мога ли да пускам тук линкове към рецепти в други форуми или да публикувам такиваПущай пущай :hungry: :eat:
www.gotvetesmen.com (http://www.gotvetesmen.com)
ужас, цял ден не съм яла и сега влезнах в таз темаЩо не си яла бе, Мери, да не си на диета? :wink: :lol:
еми не е истина просто как преглъщам посред нощите, примряла за парченце хляб
Купих си вече мая на прах (Dr.Oetker)и сега се чудя как да я употребя - според инструкциите на пакетчето с мая, или както е показано в книжката с рецептите към уреда? На пакетчето с мая пише, да смеся маята с брашното и след това да добавям всичко останало. Според рецептите в книжката - трябва да я добавя накрая. Вероятно питането ми е смешно, за което се извинявам, :oops: но след 6 провала с правенето на хляб...вече всеки детайл ми е важен.Сухата мая се слага последна, не трябва да има допир с течността. Пише го в инструкциите.
ние следваме последователността от рецептата в книжката, до сега нямаме не станал хляб, но е факт че този с прясното мляко става по-вкусен :)Да, ама и по-сладък! :wink: :lol: Момичета, на мен единствения му проблем за сега ми е, че хлябът става прекалено сладък. Дали не може да намаля малко захарта в рецептите?
1 доза суха мая = 4 дози жива мая. но не мога да гарантирам достоверност.
Момичета, на мен единствения му проблем за сега ми е, че хлябът става прекалено сладък. Дали не може да намаля малко захарта в рецептите?
Бяха изчислили, че направен в хлебопекарна, белият ни излиза около 2.40 лв.Със сигурност излиза повече от купешкия, особено и тока като сложиш. Но пък вкуса не може да се сравни и това, че е топъл.
Токът е в калкулацията.Бяха изчислили, че направен в хлебопекарна, белият ни излиза около 2.40 лв.Със сигурност излиза повече от купешкия, особено и тока като сложиш. Но пък вкуса не може да се сравни и това, че е топъл.
Ами да, и ние снощи смятахме колко ни излиза бяло хлебче от 750 гр., ами около 1.60-1.70 лв.
работа на машината 3 часа 20 мин = 2.664 киловатчаса = 0.29 лв.
Машината пече само 1 час (повечето програми). Преди това е много леко подгряване за поддържане на температура за втасване и няколко месения. Не може да се сложи в калкулацията, че работи на пълна мощност 3 часа и половина, просто не е така.
Искам да питам за солта, може и да е дискутирано вече, но аз пак да си попитам.Не съм увеличавала солта, но пък винаги слагам по-малко захар. Само в първия хляб сложих количеството по рецепта. И аз не обичам да ми сладни хляба.
Ако сложа повече сол или пък по малко захар /по скоро ако сложа повечко сол/ , това по някакъв начин влияе ли на втасването, че ни сладни хлебеца нещо.
Освен това вече Мима ми каза в прав текст: " Не искам такова хлебче, а ТаКо онова за гостите" - тоест този от машината.
ОFF:Каляваме си волята :)
Да питам и аз нещо: как се съвместяват рецепти за домашен ухаещ хляб с Дюканските рецепти? Щото не мога да си представя, че ще опека хляб, а ще ям палачинка от овесени трици. :lol:
труд не калкулирам, щото е пренебрежима величина, особено ако не миеш контейнера, като мен ...не е толкова пренебрежима ... ако доходът ти е 2000 лв., а отделяш 1 час време за хляб - трудът е 11 лв. :D
извод: удоволствието от живота с хлебопекарна включва::offtopic:
1. получаваш я подарък за коледа;
2. мъжът ти меси хляб;
3. аз съм на безхлебна диета :D
О, какъв час - не повече от 5 мин е меренето и поставянето. Джамо, аз си мислех че само аз съм мързел и само я изплаквам с топла водичка до следващото хлебче и толкоз :)Аз я мия на 3-4 хлебчета веднъж
Ми то и аз... :oops: Забърсвам я само. :oops: Е, разбира се, мия я по-сериозно когато я използвам само за месене.О, какъв час - не повече от 5 мин е меренето и поставянето. Джамо, аз си мислех че само аз съм мързел и само я изплаквам с топла водичка до следващото хлебче и толкоз :)Аз я мия на 3-4 хлебчета веднъж
[извод: удоволствието от живота с хлебопекарна включва:Една причина да се радвам се, че моят мъж не чете в Зачатие. :lol:
1. получаваш я подарък за коледа;
2. мъжът ти меси хляб;
3. аз съм на безхлебна диета :D
Забелязвате ли, че това е най-коментираната тема напоследък. :D Включително и халееви комети наминават. :wink:
Само аз спамя тук, че все още се държа и не купувам такова съблазняващо нещо. :DАаа, веднага да си купуваш, не знаеш каква благинка е :lol: :lol: :lol: И мъжО почна да прави хляб :lol: :lol: :lol:
Да бе да, всичкото, мойта ми е подарък от миналата Коледа още :)Забелязвате ли, че това е най-коментираната тема напоследък. :D Включително и халееви комети наминават. :wink:
щото сичкото модератор си накупи такива машинки и взе да спами, затова...
И моята. От свеки :mrgreen: Нали съм на свеки златото. :lol: :lol: :lol:Да бе да, всичкото, мойта ми е подарък от миналата Коледа още :)Забелязвате ли, че това е най-коментираната тема напоследък. :D Включително и халееви комети наминават. :wink:
щото сичкото модератор си накупи такива машинки и взе да спами, затова...
Да не й държиш гладно момчето, какво да те прави жената :DИ моята. От свеки :mrgreen: Нали съм на свеки златото. :lol: :lol: :lol:Да бе да, всичкото, мойта ми е подарък от миналата Коледа още :)Забелязвате ли, че това е най-коментираната тема напоследък. :D Включително и халееви комети наминават. :wink:
щото сичкото модератор си накупи такива машинки и взе да спами, затова...
От днес и аз започвам да си мия по-рядко контейнера(най-неприятната част от процеса), ама ха!
Здрвейте момичета, може ли някой да ми каже на коя програма да правя "хляб с кисело мляко", нашата машина е Мулинкес 5000, дали става на 1вата програма, на която се прави и "Млечния хляб" :)
Само аз спамя тук, че все още се държа и не купувам такова съблазняващо нещо. :D
ОFF:Не ги разбирам много дюкянънските работи, но в машинката стават всякакви хлябове с трици, ядки, ръж, овес и т.н. Е, брат ми нарече моите "ръжено чукче" :D , но това е нормално, той признава само белия хляб. Машинката е идеална за ценители на черен хляб (и за експериментатори :wink: , голяма играчка е.. :) )
Да питам и аз нещо: как се съвместяват рецепти за домашен ухаещ хляб с Дюканските рецепти? Щото не мога да си представя, че ще опека хляб, а ще ям палачинка от овесени трици. :lol:
Само с трици не може да стане :(Даа.. , което си е истина - истина е :(
Аз пак с въпрос, тестото за козунака, как трябва да изглежда, като кексово или като хлебното? Питам защото нямам ел.везна и малко налучквам, та и ако може някой да измери 100 гр. брашно на колко отговаря по разграфената чашка от машинката, ще съм му много задълже. :)Като хлебното.
/боже на кой се метнало детето ми/:D :D :D
du6ka, какъв е този хляб с Омега 3? Нещо ленено трябва да има вътре...?! :wink:Ако, искаш ще ти го напиша. Има го в книжката с рецепти на "Мулинекс". Има я в интернет, но мога и да го препиша. Ето я книжката за Мулинекс 5000. Дано съм ви от полза за тези, които я нямат. http://www.pazaruvai-lesno.bg/manuals/Recipe_Book_Moulinex.pdf (http://www.pazaruvai-lesno.bg/manuals/Recipe_Book_Moulinex.pdf)
но също така пише и "никакви части от уреда", което включва и контейнера все пак. Не ми е много ясно защо да не мога да го метна в съдомиялната, на вид е съвсем като контейнера на фритюрника ми, който безгрижно мия в машината барабар с повечето му части...И аз по тази логика се водя, и по раздумките на мамите и разните други форумни приказливки :wink: . А есперименти ще мога да направя чак след седмица (дано приключим с монтажа дотогава :))
Май братята китайци са слагали реотани от различни партиди - на кой се паднал по-силен, на кой по-слабичък... :D китайска им работа.Не ги обвинявайте така братята китайци :D то те са си дежурните заподозрени, но може да има и друга причина. Сигурно ползваме различни продукти и получаваме различно тесто. Брашното със сигурност е различно, сигурно и количеството мазнина има значение...
При Мулинекса няма как да изпече отгоре, защото реотана е отдолу.Горната коричка се запича от горещия въздух, който циркулира в машината. Ако хлябът бухне до горния ръб на кошчето, си се запича прилично. На мен приблемът ми е, че правя "ниски" :) хлебчета (малограмажни) и горещият въздух не им обхожда горната кора.
Е кво излиза, че везната не е много нужна, щом ще добавяме и докарваме на визия.Те двете неща не си пречат :D Пробваш с мерки и теглилки и ако не стане - минаваш на визия :D
Има още рецепти за изпробване, после ще започна мои и изпитани рецепти от форумите.:jump12:
/боже на кой се метнало детето ми/
Ето я книжката за Мулинекс 5000. Дано съм ви от полза за тези, които я нямат.ааа... моят е 3000, като гледам доста рецепти са ми спестили, не само тази. И книжката е без картинки :(
Ще се повторя, ама.. ако печеш козунака в машинката, няма да стане точно козунак, дори да е идеално тестото. Ползвай я да ти спести епичното месене (по някои рецепти, 2 цикъла...) и после мятай във фурната. :wink:
ketti, с каква машинка си и бързо давай рецептата за козунака!!! :)
Бавно и сигурно ме зарибявате! :lol: :lol: :lol:И мен :oops:
Пекох на средна коричка, остана почти бял отгоре, после допекох още 10 минутки на препечена коричка и стана супер, и страничните и долната кори не са твърдиКак стават тези чудеса, sunny? Моята е Мулинекс, как да допека хляба, бял си е и това е!. Освен това е сладък, а спазвам точно рецептата - при мен номер 8, експресен хляб
Здравей. И аз съм с Мулинекс (то май повечето такива ползваме) :lol: Рецептата за бърз хляб, при мен е 5-та програма, ама все едно. За да не е сладък хлябът, замени сухото мляко с нормално, а и захарта можеш да я намалиш спокойно наполовина. Според някои - можеш изобщо да не я слагаш, но лично аз не съм пробвала това.Пекох на средна коричка, остана почти бял отгоре, после допекох още 10 минутки на препечена коричка и стана супер, и страничните и долната кори не са твърдиКак стават тези чудеса, sunny? Моята е Мулинекс, как да допека хляба, бял си е и това е!. Освен това е сладък, а спазвам точно рецептата - при мен номер 8, експресен хляб
Бавно и сигурно ме зарибявате! :lol: :lol: :lol:
сухото мляко в какво съотношение замествате с прясно?
И аз така.сухото мляко в какво съотношение замествате с прясно?
Запазвам течността като обем, но слагам 1/3-та прясно мляко :)
Вашето семейство е извън пътя!
Хляба става перфектен, а аромата не ми се описва, че Рали ша колабира :-)
И да добавя - зна че не е за тази тема, но няколко пъти се прави аналогия с хлебопекарната и килограмите та да кажа аз :-)
Значи за две седмици от както имаме хлебопекарната резултата е минус 1 кило :-)
Сериозно
PS: Перфектен за консумация с домашно червено вино :-)Ако имаш повече метни насам :lol: :lol: :lol:
тая "месеница" явно е старозагорски специалитет някакъв. аз за пръв път чувам това наименование?
апропо, как оставяте Мулинекса в режим на подгряване след изпичане? кво се натиска?
Както предполагах, брашното ми е било малко :?
Днес сложих повече. Досипвах докато ми хареса плътността на тестото (на око) и не можах да повярвам какво чудо се надигна 8O
(http://images.gardeniaaa.multiply.com/image/1/photos/19/500x500/1/PICT0084.JPG?et=vzNpOkdtcAJIrD%2C6a8EHZw&nmid=289675467)(http://images.gardeniaaa.multiply.com/image/1/photos/19/500x500/4/PICT0088.JPG?et=xiidU2czH3%2CTKWIzSf26AQ&nmid=289675467)
Това е първия ми успешен опит (след два провала) и много се гордея с него. Мъжът ми остана очарован и реши, че само такъв хляб трябва да ядем :eating:
Много благодаря, че ме научихте да правя хляб :bighug:
Имате ли наблюдения коя марка и модел са най-добри ...
За подарък ми трябва.
И аз разправям същото :)Имате ли наблюдения коя марка и модел са най-добри ...
За подарък ми трябва.
в бгмамата съм чела да разправят, че практически няма разлика и всички работят еднакво добре.
аз вчера - 2 неудачи.Имала си тройно критичен ден вчера. Обикновенно при отложения старт продуктите им се уеднаквява температурата и това води до по добри резултати.
първо направих лимоновия кейк от книжката с рецепти на Мулинекса. не е лошо, но сбито едно такова, ниско, не бухна добре. като постои малко и става твърдо.
после заложих една от вече правените от мен рецепти на хляб, но от вечерта продуктите с отложен старт. и друг път съм правила с отложен старт, получаваше се, този път се получи тухле от неомесен и невтасал хляб. замина в кофата.
:welcome_1: В Света на вкусния хляб от хлебопикарни на зелмер.Хляба е чудесен.Някой обаче знаели дали се продават само ваничките за тесто,че моята вече я удрах бях сложила баркалката обратно.или ништо и няма? :oops:(http://media.laredoute.fr/product/picture/324128698_0001_PL_1.jpg)
(http://www.filadelfia-bg.com/tpl/images/img.jpg)
Отваряме нова тема за тази така полезна вещ в дома и приканвам всички притежатели на такава да споделят своите най-добри рецепти в нея!
Мили хора имам нужда от помощ :wink:
Искам да направя царевичен хляб,но в моите рецепти няма такъв,а и да си призная нямам време да прочета цялята тема,може ? ми да се повтаря :oops:съжалявам за което.
Благодаря предварително.
Да се отчета с царевичния хляб :-)
Значи рецептата е като за млечния хляб просто подменям 2/5 от брашното с царевично.
Значи в началото го бях сложил 1:1 бяло : царевично, но се наложи да добавя още малко бяло допълнително за да се сгъсти тестото.
Хляба стана супер ароматен, жълт :-) много хрупкав и вкусен.
На вид е като нормалния хляб, но според мен за следващия път трябва да се намали малко царевичака и да се увеличи дела на бялото брашно, за да бухне още по добре :-)
Някой пробвал ли е да направи хляб без мазнина (без олио или масло)?Аз, става супер. Но трябва в къщи да погледна коя точно рецепта е :lol:
Някой пробвал ли е да направи хляб без мазнина (без олио или масло)?Аз само така го правя. Не слагам нито мазнина, нито яйца, нито мляко.
а сега сме и на диета и скоро няма да можем.
...Скоро май доста от нас ще се местим в темичката за диетите и :balk_185: :balk_186:. ...Това е долна инсинуация (таз дума не я знам, ама много добре ми се вързва) :lol:
Хлебопекарната тук няма никаква вина!!!Има и още как! :wink: :lol: Никога не съм обичала да ям хляб, но мъжо ядеше по филия-две. Но, когато си купихме хлебопекарната, вярвайте ми, едва дочакваше хляба да се изпече. :lol: Аз по принцип го правех през нощта и така сутринта не беше особено топъл, а до обяд - си ставаше нормален хляб. На обяд и вечер ядяхме само по една филийка. :( Да, ама два-три пъти вечерята беше готова и чакахме хляба. И като го изкараме и с малко шарена сол - ела че ни гледай! :( :wink: :lol: От бая време не бяхме яли такъв хубав хляб, особено и този, дето ни го каза, дето приличал на тутманик - с 300 гр сиренце - ммммммммммм! :lol: та, така - сега без абсолютно никакъв хляб доста време, а после - само пълнозърнест! :( :( :(
В последно време мъжът ми се е специализирал и прави по-хубави хлябове от мен. Но той по принцип обича да меси и на ръка, така че му идва от ръки. :wink: :lol:8O 8O 8O
Меря с мерителна каничка.
Мая - Йоткер - 1 ч.л - с мерителната лъжица
Тъкмо си е - и аз толкова слагам :wink:Меря с мерителна каничка.
Мая - Йоткер - 1 ч.л - с мерителната лъжица
Тази мая нещо, малко ми се струва
Мерителната каничка показва 200 гр брашно, а в нея реално има 100-тина. Та благодарение на великия китайски народ съм правила хляб с приблизително два пъти по-малко брашно.Мерителната каничка си показва точно, само че не показва грамаж, а милилитри. Та, 200 грама брашно не са 200 мл брашно. Може да се изчисли точно по формулата, но трябва да е между 300 и 400 мл по мои спомени. :wink: :lol:
аз мисля да си ползвам моята изпитана рецепта за козунак, а машината да послужи само за месенето.Тя не знам какво си мисли, ама аз си мисля че дори и да дадеш да опитаме козунака е добре да спретнеш малко снимки на резултата.
ще пека във фурната. ако се удавя на край Дунава с печенето, винаги мога да врътна още един козунак.
хихи, аз заради великденските козунаци съм я купила тази машина, какво си мисли тя...
Аз днес се пробвах да направя козунак, по една от цитираните по назад рецепти и резултата беше леко катастрофален. Предполагам, че маята дойде много, до сега не бях правила нищо с жива мая, а и вероятно има различни грамажи кубчета мая и мерната единица 1/2 кубче мая, не е съвсем точна. При мен се надигна толкова, че залепна по капака и съответно отгоре не се опече, после едвам го измъкнах и горната част допекох в печката, но като цяло има вкус на мая...
Мини, по твоята рецепта, козунака, става ли с вкус на истински козунак? И колко милилитра е една чаена чаша? :) Иначе, мисля че ще ми е по лесно да я изпълня. И аз съм с Мулинекс, не знам кой точно номер, но 1000гр. му е максимума.
И колко милилитра е една чаена чаша?Около 200 мл е моята мярка за чаена чаша.
Я дай таз рецепта - може и аз да се престраша :-)
Кажете моля, на коя програма правите козунаците :)И на моя Мулинекс е програма 1, двойката ми е по къса.
Един глупав въпрос-за какво се ползва шиша, който го има към машината?
брашно 900 гр.
яйца 5 бр.
мляко 200 гр
масло 250 гр.
захар 280 гр.
мая 40 гр.
сол 5 гр.
орехи, стафиди, ром, лимонови стърготини - по желание
захар за поръсване
добив 1.5 кг
Как сбит, недоопечен или небухнал.
Един въпрос към по-опитните от мен, използвам френска мая-тя е 11гр, а в повечето случаи пишете за такава от 7гр.-трябва ли да я намаля по някакъв начин, че досега все ми опира тестото в капака и как да го направя, че то си е мъничко това количество и не знам как да преценя, а днес мисля да се пробвам с козунак.И аз ползвам френската и слагам по 1 чаена лъжичка на 450 грама брашно - за малък хляб. За голям хляб (900 гр) - 2 чаени лъжички.
Дано ми отговорите бързо, че мисля да го забърквам след малко.
Не че нещо, ама според мойта сметка това е за около 2к. козунак :) и не е за стандартна хлебопекарна до 1.5кг, но може и да бъркам.Я дай таз рецепта - може и аз да се престраша :-)
брашно 900 гр.
яйца 5 бр.
мляко 200 гр
масло 250 гр.
захар 280 гр.
мая 40 гр.
сол 5 гр.
орехи, стафиди, ром, лимонови стърготини - по желание
захар за поръсване
добив 1.5 кг
Вчера пробвахме рецептата от книжката за козунака - стана, ама е с вкус на хляб а не на козунак - само 3 лъжички захар нали се сещаш колко беше сладък :-)Ох, и аз го правих. Стана като сладък хляб, бля!
Не че нещо, ама според мойта сметка това е за около 2к. козунак :) и не е за стандартна хлебопекарна до 1.5кг, но може и да бъркам.Я дай таз рецепта - може и аз да се престраша :-)
брашно 900 гр.
яйца 5 бр.
мляко 200 гр
масло 250 гр.
захар 280 гр.
мая 40 гр.
сол 5 гр.
орехи, стафиди, ром, лимонови стърготини - по желание
захар за поръсване
добив 1.5 кг
Правих и селския хляб на Мини, много хубав стана, само дето не можа да се препече хубаво отгоре, въпреки, че го пекох на 3-та степен на препичане на коричката.И аз го правих тоя селски хляб, но не ни хареса, а стана и прекалено малък. Може би е за хлебопекарните с една бъркалка! :wink: :lol:
Щом е бързо, давай го Душе.Хайде, да си удържа на думата, да ви напиша рецептата.
Пече се в загрята фурна на 180градуса, отначало на долен реотан, а после и на долен.Внимавайте, така ще изгорите козунака отдолу като мен. :pipy_longstocking:
Аз до сега съм направила 2 хляба и едно тесто за мекици. Имам машинка от петък. Днес сложих хляб с прясно мляко. Като се прибера ще видя какво се е получило.Честито! :lol: И той ще се е получил! :wink: Само няма да ти хареса после резултатът на лентичката! :lol:
Здравейте,чета ви от доста време,утре най-накрая ще си купувам хлебопекарна.Спряла съм се на Мулинекс OW 2000 ili OW 200034 ili KENWOOD BM 210. Кайете каква да взема?Здравей! Тук всеки си хвали своята машинка! :lol: Много зависи за какво ще я използваш(дали само за хляб), колко често, за какъв грамаж искаш да е, с една или с две бъркалки и не на последно място колко пари си отделила за нея. Ако основно ще я ползваш за хляб - и най-евтината върши работа. Има по 80 лв в метро или в магазините за стара немска техника по 50-60 лв. Ако питаш конкретно между тези две - не мога да те посъветвам. Аз дълго време избирах своята. Не съжалявам за избора си. От както е купена, едва ли е почивала повече от седмица. :lol: Сравни параметрите, особено мощността, програмите, грамажите и броя на бъркалките. Моята хлебопекарна е МУЛИНЕКС OW-5000.
dianche, имаш предвид обикновено бяло брашно или от тези готовите миксове за хлебопекарна? Аз вземам от тях и се питам проблем ли ще е ако сложа бяло тип 500, че от него имам доста :?
... хляба е превъзходен :)Щото се прави с желание :wink:
Скромно каза той :wink:... хляба е превъзходен :)Щото се прави с желание :wink:
Момичета, дайте рецепта за типов хляб?Късно видях темата, ето моят само от типово брашно: http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=34853.msg699530#msg699530
Да, ще трябва да ги преместим в рецептурника, забележката се приема :)
Имам въпрос към майсторките на домашния хляб.Моята половинка правеше такива експерименти .Незнам какво имаш впредвид под квас ,но той правеше смес от брашно и вода ,която остави да ферментира при естествени условия , като разбъркваше и добавяше нова доза брашно и вода през ден или всеки ден -не помня точно ,трябва да го питам.
Някой правил ли е хляб с квас вместо мая?
Все още не съм си купила машинка, и тъй като напоследък се опитвам да избягвам маята, се чудя дали има смисъл да наливам парички ако не става osi_10
Честито :D
Със здраве да си я ползваш! И аз сега се оглеждам за електронна везна, не много скъпа, че имам само аналогова.
Дайте отзиви за бързия хляб? Аз направих веднъж, но не беше за мен и дори не го опитах, казаха ми, че е хубав, но сравнен с дългата програма за бял хляб как е?
Помогнете
Здравейте имам една хлебопекарна 0w 2000 но нямам интрукция как да работя с нея също така имам съда но нямам самите лопатки може ли да ми кажете ако някой има същата хлебопекарна благодаря
Ние скоро правихме от бързият хляб.Да си кажа честно на мен нещо не ми хареса,беше ми тестен.Зависи каква е машината. Моята е Панасоник и на бързата програма става страхотен хляб.
Хлябът от дългата програма ми е по-пухкав и вкусен.
Не че остана от бързия,но май повече няма да го правя.
ако някоя от вас дами е със същата пекарна и ако е мерела колко грама брашно събира мерителната чаша нека пише.
Момичета, имам проблем, помагайте ! :(Виж маята. Това обикновено се получава, когато маята не е наред.
Преди месец и нещо си купих хлебопекарна зелмер. До преди 2 седмици си правеше перфектен хляб и бял и пълнозърнест. Сега от скоро по същата рецепта хлябът хлътва по време на печене малко преди да стане готов (ако се пече 1 час това става 20 мин преди края). както си е надут още малко ще излезе и хлътва от горе и на нищо не прилича...много ме е яд :( каква може да е причината според вас. Мислих, че може да е в брашното да се е увлажнило , но след смяната му пак същото...
сложи му вода колкото да покрие бъркалката и пъхни цялата тавичка във фурната (кухненската печка) :)като заври водата трябва да е готово :)
Момичета, имам проблем, помагайте ! :(
Преди месец и нещо си купих хлебопекарна зелмер. До преди 2 седмици си правеше перфектен хляб и бял и пълнозърнест. Сега от скоро по същата рецепта хлябът хлътва по време на печене малко преди да стане готов (ако се пече 1 час това става 20 мин преди края). както си е надут още малко ще излезе и хлътва от горе и на нищо не прилича...много ме е яд :( каква може да е причината според вас. Мислих, че може да е в брашното да се е увлажнило , но след смяната му пак същото...
:ask:трябват ми рецепти за хлебопекарна защото не знам от къде да намеряhttp://magratea.hit.bg/bread/Recepti_bread.htm (http://magratea.hit.bg/bread/Recepti_bread.htm)
и да са за козонак
Днес отивам за хлебопекарна!Хич не ми се дават сега повече пари...пред фалит съм, но желанието ми е огромно :)
... А пък ние ще им обещаем да ги почерпим с продукцията. На козунака на Mary няма да откажат :wink:
Пламъче, много благодаря в момента в техномарект е 79лв. Ти от кога я имаш тази машина? Притесняваме като е НЕО да не е за 2-3 ползвания.Много ме е страх от най-евтините неща!Днес отивам за хлебопекарна! Какво ще кажете за тази...хич не ми се дават сега повече пари...пред фалит съм, но желанието ми е огромно http://www.zora.bg/main.php?p=products&s_p=product_details&product_id=12308
:)
Трябва да видиш дали има програми за печене на различни неща или е само за хляб, защото ако е така , според мен не си струват парите.Моята е доста евтина , не зная може и да съм я хванала на промоция като я взимах за 69лв е.Много съм доволна и е за хляб 750гр и 900гр , но и за сладкиши ,други теста и т.н.Аз първоначално си харесах друга , но жената в магазина като ми каза че е само за хляб и се отказах.Ето снимка и на моята , че да не го карам само на обяснения , много съм доволна от нея.
(http://www.profesionalist.com/Images/Products/i_09053765.jpg)
Ей, модератор да си, все ще намажеш :wink: Или ще те дъвчат, или ще те черпят :lol:... А пък ние ще им обещаем да ги почерпим с продукцията. На козунака на Mary няма да откажат :wink:
само срешу почерпка, иначе ей сега ви подхващам с голямата метла :lol: :lol:
Пламъче, много благодаря в момента в техномарект е 79лв. Ти от кога я имаш тази машина? Притесняваме като е НЕО да не е за 2-3 ползвания.Много ме е страх от най-евтините неща!
Но да ти кажа честно ме нави! И след работа съм в Техномаркета!
Мимс, то второто не ми се е случвало до сега :lol:Ми не си дошла до Варна, затова :wink:
ми то Пирдоп ти е в пъти по-близо, яла аз щи са подмажЪ :mrgreen: :mrgreen:Мимс, то второто не ми се е случвало до сега :lol:Ми не си дошла до Варна, затова :wink:
ми то Пирдоп ти е в пъти по-близо, яла аз щи са подмажЪ :mrgreen: :mrgreen:Мимс, то второто не ми се е случвало до сега :lol:Ми не си дошла до Варна, затова :wink:
Що спамите, бре :witch:Ми :oops: за да те видя, че се затъжих за теб :lol:
И аз, съм с Мулинекс, но OW 5030. При мен, се изпича хляба, както на 1 така и на 2 и 3 степен :? Не съм го доизпичала никога във фурната ... ще се опитам да кача снимки, но нещо не ми се получават незнам защо, явно не мога да се справя с това ...Десс, на теб как са ти разположени реотаните в пекарната?
Моите се вдигат до капака, имам чувството, че ако не е той, ще се разлеят и навън чак :D Съжалявам момичета имам снимки на компа ама не мога да ги кача тук :(отиди на допълнителни опции кликни и ще ти излезе прикачи избираш файл и го отваряш
Намерих и рецепти за козунак тук :D... което е страхотно т.к иде Великден и ми се ще да направя този път домашни козунаци в машинката :)))
Моите се вдигат до капака, имам чувството, че ако не е той, ще се разлеят и навън чак :D Съжалявам момичета имам снимки на компа ама не мога да ги кача тук :(отиди на допълнителни опции кликни и ще ти излезе прикачи избираш файл и го отваряш
Намерих и рецепти за козунак тук :D... което е страхотно т.к иде Великден и ми се ще да направя този път домашни козунаци в машинката :)))
Този на картинката е изпечен на най-ниската степен и е един от първите, които правих по рецепти от самата книжка :D
linko5 :D тогава не разбирам, защо така, ти се получава 8O нали, все пак, говорим за една и съща марка хлебопекарна само различни модификации :(
[/quНote]
На твоята ватовете са повече май 800, а моята 610, но нали има мацки дето са си купили с по 450 вата те как го изпичат? Днес се обаждах в Технополиса след работа нарамвам пекарната и отивам там. Голям съм карък
Туин, аз пък само с брашно на Софимел работя, вероятно е друга причината
не мога да си представя, че не се получава с него
Вчера ходих в Технополиса да си кажа мъката :?. На рекламация момичето ми предложи да я пратят във Варна в сервиз, където можела да се забави месец, но според нея това не е рекламация те така си печали, да ама мен не ме устройва така да ми пече. Нали виждам и други резултати далеч по-добри от моите. Казах и че не ми се дава за месец ще си попека още малко и като се изнервя максимално ще я донеса пак за рекламация. Ами още не съм и се нарадвала. Не мога и да я сменя за по-скъп модел била ползвана, ами как да разбера дали прави хлям ако не я пробвам? А на количка отстрани имаше още два мулинекса за рекламация единия като моя.linko5 нашата, както беше нова така мина през този сервиз ... за смяна на двигателчето. Чакаха частите от незнам 8O си къде, но не чакахмемесец а за 10 дни беше там и после си е при нас ... вече е тип топ (засега)
Честито хубава изглежда ! Дано прави и вкусен добре изпечен хляб, пусни и снимки на хляба после, ще чакам да го видя успех! Накарай ме да ти завидя за коричката osi_9Ще пусна снимчица непременно...първия беше на бързата програма за 58 мин. и не стана коричка, защото в тази програма нямаше опции за избиране на коричката, но тези дни ще направя на стандартната и ще пусна!
Някой има ли рецептата на Мини за козунака? Или някоя изпитана друга?
за козунака в машината ли?http://stirianowa.blogspot.com/search/label/%D0%BA%D0%BE%D0%B7%D1%83%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%20%D0%B8%20%D1%80%D1%83%D0%BB%D0%B0Да! За козунака в машината става въпрос! :D
Капчице, изтегли си книжката с рецептите.Аз поне не видях рецепта само с една чаена лъжичка мая.Да не би проблема да е в книжката ти?
http://www.pazaruvai-lesno.bg/manuals/Recipe_Book_Moulinex.pdf
http://dox.abv.bg/files/listtree
Мацки, точно този линкнатия козунак на Мини не е за машина. Може и да стане там, но май идеята при него е друга - да се вкара повече въздух в тестото с по-малко месене.
[/quote
Не става ли да се замеси само в машината и да втаса веднъж, а после да се премеси на ръка, второ втасване и да се пече във фурна на 180, Както беше писала ти някъде?
Мини,за другата рецепта за козунак в машина...Споменаваш "най-дългата програма",сега аз съм с Тефал и не съм сигурна коя програма да избера...Моята най-дълга е 4ч...?При теб как е?Такам,значи нещо не ми се получава...В рецептата пише 1ч.л. мая(става дума за суха,нали?)да не би да е някаква грешка или маята на Йоткер е друга?Аз нямах такава,за това заместих с друга марка ама не ще да се удвоява пустото тесто :( :(
Вчера направих първия Козунак в живота си, това не съм аз!
Признавам си, ако не беше машината никога не бих се наела!
От дозата направих една плетеница и едно руло с шипков мармалад,
който след втасване изпекох във фурната на домакинската печка!
:photo: (http://media.snimka.bg/8407/023070170.jpg?r=0) :photo: (http://media.snimka.bg/8407/023070171.jpg?r=0) :photo: (http://media.snimka.bg/8407/023070172.jpg?r=0)
Душе, днес цял ден си мисля, възможно ли е да слагаш да меси по-голямо количество и да се е претоварила.
Душе, нашата по същия начин тракаше и я карахме на сервиз. Оказа се скъсан ремък и изгорял двигател. Оправиха ми я за 3 седмици, но тя беше в гаранция.Рали, ми то и ние трябва да я караме на сервиз, ама викам празника да избута! :wink: И нашата е още в гаранция, ама ако се помотаме още малко току-виж сме я отървали... :(
Душе, днес цял ден си мисля, възможно ли е да слагаш да меси по-голямо количество и да се е претоварила.Мери, възможно е, разбира се! :) Аз спазвам точни пропорции, ама в последно време не мога да се вредя, все мъжа ми го прави хляба и той действа на око. Лошото е, че все му напомням, че нашата машина е до 1500 грама и поне да превключва, а той явно оставя на среден грамаж, който използваме почти винаги. А бе, ясна е работата, ще се носи на ремонт. Дано поне не ни обръснат много... :(
Ох :oops: ми верно...и аз я получих подарък за Коледа,ама аз сама си го поръчах :oops: И навремето опитах един,два пъти и не ми се получиха нещо изделията :? и я зарязах :lol::D :D :D
Ама сега съм тъпо и упорито - нЕма нЯма :lol:
(http://farm6.static.flickr.com/5187/5640541824_678d458503_m.jpg) (http://www.flickr.com/photos/stirianowa/5640541824/)
Ето ми ги рулата от снощи :)
занесох ги обаче в детската градина, дано са им харесали
и с боровинките
(http://farm6.static.flickr.com/5107/5640878162_de7f25c811_m.jpg) (http://www.flickr.com/photos/stirianowa/5640878162/)
(http://farm6.static.flickr.com/5223/5640318467_5ea38348e4_m.jpg) (http://www.flickr.com/photos/stirianowa/5640318467/)
Леле,Мини,сбъркала си си професията ти да знаеш :D.
чудя се, дали ще понесат да им се сложи допълнително 1 или 2 лъжици течно суитли
аз си ги предпочитам сладички
Ааа, Мише, не съм съгласна - моят отгоре си стана баш кат истински козунак :lol: :lol: :lol: Лошото е, че докато се сетя да го фотя, и Ники тотално му развали фасона :lol: :lol: :lol:
На Северин програмите са същите като на Зелмер и Клатроник.
ote]
Значи, ще обменяме рецепти :wink:
При моя Северин третата програма веднага почва с месенето.
При другите марки програмата за пълнозърнест има ли накакъв първоначален момент на "смислов"Има. Наред ти е машинката. Разгледай си книжкатата - някъде има описани циклите на всяка програма.
Здравейте момичета! Пробвали ли сте хляб с кисело мляко и яйце....linko5, напиши рецептата си, моля!
Рецептата, по която аз правих хляба с кис. мляко
200мл кис.мляко+ 100мл вода
1 яйце - разбито
2-3 с.л олио
1 ч.л сол
4 ч.л захар
550 гр. брашно
1,5 ч.л мая
При втория ми хляб, когато не ми стигна брашното сложих към
400гр бяло и 150гр пълнозърнесто и пак го пуснах на първа програма за основен хляб
Рецептата, по която аз правих хляба с кис. мляко
200мл кис.мляко+ 100мл вода
1 яйце - разбито
2-3 с.л олио
1 ч.л сол
4 ч.л захар
550 гр. брашно
1,5 ч.л мая
При втория ми хляб, когато не ми стигна брашното сложих към
400гр бяло и 150гр пълнозърнесто и пак го пуснах на първа програма за основен хляб
linko5 , като гледам съотношението течност/брашно
това е за хляб 900грама, нали?
То аз си измислих мерките,премерих си ги, но да ви кажа, не съм гледала готова рецепта. :oops:
А бе,защо моя хляб става леко тестен?? :? Пека главно на бързата програма...Но и на другите се сблъсквам със същото.Не е суров,в никакъв случай,но не е и "сух" тъй да се изразя.Как е при вас?
Да питам и аз нещо,искам да направя ръжен хляб ама без бяло брашно.Пробвах основната рецепта и за френски хляб,като вместо бяло брашно слагам само ръжено.Не че не става,ама не бухва така както белия хляб.Дали да намаля малко брашното и да сложа малко по-вече мая?В момента пека ръжения хляб от книжката,с бяло и по-малко ръжено брашно и гледам че се надига добре,да ама аз искам тоя резултат само с ръжено брашно.Дайте моля съвет.Ръженият хляб не се надига така както белия! Не е до маята, не слагай допълнително!
Някой пекъл ли е безглутенов хляб в домашна хлебопекарна?Мисля, че в моята книжка имаше рецепта, но не съм го пробвала...
Някой пекъл ли е безглутенов хляб в домашна хлебопекарна?Мисля, че в моята книжка имаше рецепта, но не съм го пробвала...
аз бих ти препоръчала да пробваш като при основната рецепта за хляб която ползваш заменяш известно количество пшенично брашно с царевично такова, докато ти хареса, може да започнеш с 20% да речем /на 100 грама брашно- 20 да са царевично/ и мисля до към 40% е максимума за сполучлив хляб
Притеснява ме само голямото кол-во и дали ще мога да я съхраня :)
Ако някой има идеи за съхранение - ще се радвам да сподели.
Притеснява ме само голямото кол-во и дали ще мога да я съхраня :)
Ако някой има идеи за съхранение - ще се радвам да сподели.
Запечатана и в хладилника. Можеш да я запечаташ със скоч или нещо подобно, идеята е да не влиза въздух.
Извинявам се ако не съм прочел отговора. Преди 4-5 години си купихме пекарната, и се започна едно изпробване на сумати рецепти от приятели от нета и др., но резултата винаги беше отчайващ. Прибрах ме я на дълбоко и скрито място за да не ни е яд като я гледаме, сега ми се ще да опитам пак но с ваша помощ. Ако някой работи с kenwood моля да помага.
Марина ето рецептата която на мен ми се получава винаги,
за което благодаря на Мери
олио или меко масло
вода 245мл
сол 1 ч.л.
захар 3ч.л.( аз слагам 2)
мляко на прах 1с.л. (или без него, ако заменя водата с прясно мляко)
брашно 455 г./ 2 и 1/2 мерителна чаша от комплекта
мая 1ч.л.
това за 750 гр
Ако ще добавям друго брашно типово, ръжено или царевично
слагам 2 чаши бяло и 1/2 от другото...
Успех и ароматни опити!
Извинявам се ако не съм прочел отговора. Преди 4-5 години си купихме пекарната, и се започна едно изпробване на сумати рецепти от приятели от нета и др., но резултата винаги беше отчайващ. Прибрах ме я на дълбоко и скрито място за да не ни е яд като я гледаме, сега ми се ще да опитам пак но с ваша помощ. Ако някой работи с kenwood моля да помага.
Здравейте момичета,
от скоро имам хлебопекарна /0т 09.12.2011/ и бях страшно доволна - досега.
Вчера както винаги сложих продуктите за основен хляб в машината, пускам от копчето, завъртя 2-3 пъти и спря - ни напред ни назад. Нито една програма не тръгва, вадих - слагах казанчето, бъркалките са както трябва и пак не става.
Не можахме да й се нарадваме както трябва с мъжа ми, докато се похвалим на всички и тя се развали. Някой имал ли е такъв проблем :ask: , между другото марката е Мулинекс OW 5023 Bagette. Хляба ставаше страшен - толкова хубав не бях яла от години. Тя има 2 реотана и изпича навсякъде със страхотна коричка. Правих само основния хляб от книжката и тесто за пици, не можах да пробвам другите рецепти.
Здравей, бъркалките изобщо не се въртят и аз пратих мъжа ми да я занесе на ремонт. Тя е в гаранция и няма да експериментираме.Здравейте момичета,
от скоро имам хлебопекарна /0т 09.12.2011/ и бях страшно доволна - досега.
Вчера както винаги сложих продуктите за основен хляб в машината, пускам от копчето, завъртя 2-3 пъти и спря - ни напред ни назад. Нито една програма не тръгва, вадих - слагах казанчето, бъркалките са както трябва и пак не става.
Не можахме да й се нарадваме както трябва с мъжа ми, докато се похвалим на всички и тя се развали. Някой имал ли е такъв проблем :ask: , между другото марката е Мулинекс OW 5023 Bagette. Хляба ставаше страшен - толкова хубав не бях яла от години. Тя има 2 реотана и изпича навсякъде със страхотна коричка. Правих само основния хляб от книжката и тесто за пици, не можах да пробвам другите рецепти.
Здравей! Въртят ли се изобщо бъркалките? Ако не, възможно е да са се запушили с тесто. При се беше случило веднъж и мъжа ми извади от долу бъркалката, за да я почистя. Моята я имам от 2 години и да чукна на дърво, съм нямала проблеми с нея.
Дава ли на екранчето някаква греша? В упътването пише за всяка грешка какъв е проблема.
Надявам се да се оправи!
Здравейте момичета,Аз имах същият проблем 3 месеца след като си купихме машината за хляб (Мулинекс). Занесох бъркалката на ремонт но се оказа, че точно тя не се шпокривала от гаранцията, вече не помня защо, че то беше преди 3 години. Поръчах си цялата бъркалка.
от скоро имам хлебопекарна /0т 09.12.2011/ и бях страшно доволна - досега.
Вчера както винаги сложих продуктите за основен хляб в машината, пускам от копчето, завъртя 2-3 пъти и спря - ни напред ни назад. Нито една програма не тръгва, вадих - слагах казанчето, бъркалките са както трябва и пак не става.
Не можахме да й се нарадваме както трябва с мъжа ми, докато се похвалим на всички и тя се развали. Някой имал ли е такъв проблем :ask: , между другото марката е Мулинекс OW 5023 Bagette. Хляба ставаше страшен - толкова хубав не бях яла от години. Тя има 2 реотана и изпича навсякъде със страхотна коричка. Правих само основния хляб от книжката и тесто за пици, не можах да пробвам другите рецепти.
Кисело мляко половин кофичка се разбива и долива вода до 370мл. в мерителен съд.
Едно яйце се прибавя и се разбърква добре, затопля се леко и се сипва в тавичката на хлебопекарната.
След това се прибавя 600гр пресято брашно.
сол малка мерителна лъжичка
захар голяма м.л.
1 пакетче мая
Кисело мляко половин кофичка се разбива и долива вода до 370мл. в мерителен съд.
Едно яйце се прибавя и се разбърква добре, затопля се леко и се сипва в тавичката на хлебопекарната.
След това се прибавя 600гр пресято брашно.
сол малка мерителна лъжичка
захар голяма м.л.
1 пакетче мая
Аничко, седнах да си запиша рецептата
и ми изникнаха два въпроса?
1. Мазнина не се ли слага?
2. Общото количество на течността мляко/вода ли е 370 мл?
Половин кофичка е 200 мл + 170 мл вода...това трябва да се получи...или?
Ще ме извиниш но съм мега подробна :oops:
:thankyousign:
Душе, аз пускам вечер и преди да легна го слагам в хладилника!Мише, то хубаво, че си ми отговорила, ама да беше в нормалните часове все пак... :D Влизах аз тук да проверя, ама до към 1 часа, ама ти чак в 4, направо изби рибата! :D
Така престояло хем удвоява обема, хем по-лесно го работя!
Мише, то хубаво, че си ми отговорила, ама да беше в нормалните часове все пак... :D Влизах аз тук да проверя, ама до към 1 часа, ама ти чак в 4, направо изби рибата! :D
За съжаление нямам програма, която да е точно за тесто - имам една, която е наречена "кълцане" като обяснението е, че това е програма, която се използва само за кълцане, не за печене. 8O Въпросът ми е дали това "кълцане" би трябвало да означава точно тесто и някой се е изгубил просто в превода или според вас това е съвсем различна програма и бихте ме посъветвали да използвам някоя от основните програми, като я прекъсна преди печенето и използвам само тестото. :ask:Сигурно е това, защото аз не знам машината да има ножове да кълца каквото и да е :-). Пробвай я и ще разбереш. И също виж дали го втаства. Вероятно да. Обикновено тези програми бъркат и втасват, като по средета има пак едно кратко бъркане.
Здравей!
Ще ти напиша моята рецепта, която ползвам за основен хляб, става много хубав
пиша го както се слагат по ред продуктите:
3с.л олио
200мл кис мляко , в мерителната чашка си го отмервам
100мл вода
1 яйце
1ч.л сол
3-4ч.л захар
550гр брашно
1,1/2ч.л мая
Яйцето си го разбърквам с кис мляко преди да го сложа
и млякото и водата да не са студени!
Успех :D
:balk_63: Въртят се едни козунаци за чудо и приказ!
linko5, рецептата за моя козунак ми бе дадена от Марито,
публикувам я с нейно съгласие, така като ми я даде!
"КОЗУНАК „ГЕРИ”
Продуктите се поставят в контейнера по начина по който са написани:
120 мл. прясно мляко, затоплено до стайна Т.
2 яйца + 1 белтък - разбити
60гр, МЕКО масло
100гр. захар
1 щипка сол
500-520грама брашно
1 ПАКЕТ суха мая
*ванилия, лимонена кора
Пуска се машината за хляб на програма МЕСЕНЕ - 11 програма,
(Мишанта/при мен 9/за пица), като поне 2 пъти ,
като помеси 15 минути, се спира и се пуска от начало.
На третото пускане се оставя на ЦЯЛ цикъл.
Като спре да меси машината...се пуска ГОТВАРСКАТА ПЕЧКА НА 50-70 ГАРДУСА ....
и трябва да е топло в стаята, че иначе ща са спихне тестото.
След като се пусне третия път машината за хляб,
никаво отваряне на фурната или прозорец, че козуначеното тесто е много капризно.
Вади се от контейнера (аз в намазана с мазнина тавичка)
Сплита се Плитка - или правя една голяяямааа и дълга плитка,
или един нормален КРЪГЪЛ козунак, като с остатъка от тестото могат да се
направят козуначени кифлички , които се нареждат около КОзунака в кръгла тава...
Трябва да се предиви, че поне 3 пъти увеличава обема си...
така че не трябва да са нагъсто кифличките
Сплитането трябва да се прави бързо за да не се изкара въздуха от тесото..
не се мачкай и разточва много...Та като сме нагалсили работата в тава,
се пъхаш в ГОТВАРСКАТА ти фурна дето се вече топла,
защото е пуснала на 50-70 градуса...И седи там и втасва около 30-40 мин.
Като се понадуе донакъде усилваме фурната на 170градуса....
Печеш около 10 мин, през това време разбиваме ТРЕТИЯ жълтък
с малко прясно мляко и машем отгоре БЪРЗО в/у козунака и
поръсваме със захар , може и орехи.
Печем след това до готовност, с минимално отваряне на фурната..
п.с. могат да се добавят и стафиди, при третия цял цикъл на месене на машината.."
от мен няколко вметки, който възниканаха в процеса на правене
и с Марито допълнихме към рецептата
*добавямае липсващата ванилия, а течността може да е 50/50
прясно мляко + пресен сок портокал или
да се добавят настъргани портокалови корички
*захар може още малко, но незнам как ще се отрази на втасването,
може просто да сложи повече отгоре или лъжица течен подсладител,
но аз не съм фен на последното
*рулото разстлах, намазах, завих, усуках и във форма за кекс
*и на двете набучках орехи четвъртинки отгоре,
както и при сплитането слагах парченца локум в плитките
Приятно и уханно творене!
Кисело мляко половин кофичка се разбива и долива вода до 370мл. в мерителен съд.
Едно яйце се прибавя и се разбърква добре, затопля се леко и се сипва в тавичката на хлебопекарната.
След това се прибавя 600гр пресято брашно.
сол малка мерителна лъжичка
захар голяма м.л.
1 пакетче мая
Благодаря ти,Маринка!А накрая може ли да си го разделя,разточа и да го намажа с теч. шоколад преди да го направя на плитка?Аз точно така и направих,едно руло с течен шоколад и един класически козунак,само добавих няколко ванилии на прах от мен.Документирала съм творенията си,но не остава време да кача снимките в комп.,да се похваля.
Мерси-утре ще пиша отзиви.Дано се получи :)Благодаря ти,Маринка!А накрая може ли да си го разделя,разточа и да го намажа с теч. шоколад преди да го направя на плитка?Аз точно така и направих,едно руло с течен шоколад и един класически козунак,само добавих няколко ванилии на прах от мен.
Мише,ти пробва ли хляба с прясно мляко вместо с кисело и вода?
Мише, вярно е това, и аз с това го свързвам. Снощи моите козуначета нещо не се получиха съвсем, явно им беше студено. Не бяха и много сладки, но нали за това е пробата. Е, ще ги изядем, но ще търся други рецепти за Великден. :(
Знам, че може с друго сладко да бъде,
но вкуса на великденско руло свързвам именно с шипката!
Мише,ти пробва ли хляба с прясно мляко вместо с кисело и вода?
Не Парси все се сещам като вече машинката меси! :oops:
Взимам си бележка, ще пробвам тези дни и ще пиша!
незнам дали е на линко5 тази където ми я на писа ти с киселото мляко,зна4и сложих продуктите в хлебопекарната и пуснах на програма за тесто при мен е на 8 след като стана готово тестото го извадих на набрашнен плот и го разделих на 5-6 топ4ета,след това разто4их 1 кора сложих я в намазана тепсия с олио или може и масло поръсих със сирене и така разто4их и поръсих със сирене и останалите кори и най отгоре на последната кора я намазах със олио,и след това я сложих да втаса във фурната на 70градуса,и после я изпекох на 170градуса.След като се изпе4е отгоре я намазах с вода за да омекне и я покрих с кърпа и естествено после я изядохме.Ако направиш няма да сгрешиш,а между другото преди сиренето слагах и олио. :PВтаса ли добре във фурната? Ако да, вероятно защото до вътре не е стигнала тази топлина. Маята ти започва да умира някъде към 48 градуса. Оптималната за втасване е доста по-ниска, към 30-35 градуса.
Пробвайте шипковия мармалад "Clever" на Била. Никак не е лош. Мисля, че го произвежда карловска фирма, поне преди беше така. Днес купих бурканче да опитам отново, на мен ми харесва.
Винаги съм се чудела защо се е наложило твърдението, че 7 гр. суха мая съответства на 21 гр. прясна. Всички знаем, че 7 гр. суха мая е необходима за набухването на тесто с вложени средно 500 гр. брашно. По това спор няма. Обаче 42 гр. прясна мая, колкото е едно кубче, е достатъчна за замесването на 2 кг. брашно, а не на 1кг. Следователно за 500 гр. брашно са нужни не 21, а 10,5 гр. жива мая. И съответно 7 гр. суха. И тогава излиза, че няма разлика и два пъти, камо ли 3. Това, че ползваме хлебопекарна, а не обикновена фурна не може да е повод чак за такова съотношение. Щото аз и на ръка да меся, когато ползвам суха мая пак си слагам 7 гр. на 500 гр. брашно. Предполагам и вие. Как мислите вие? Правилно ли е да се смята, че 7 гр. суха е равна на 21 гр. жива мая?Ами имай предвид, че всяка мая може да е различна и най-добре да следваш инструкциите на производителя. После пресната може да е със съвсем различно качество, а и качеството на сухата се понижава след отваряне на пакета и поемане на влажнсост. Обшо казано отговорът е обаче... зависи кой дава съотношенията. На някои места пише 1:4, на други 1:2 суха:пресна. Значи твоето 1:3 е баш в средата и вероятно е вярно :-).
да втаса ми на 70 градуса тутманика защо да не ми втаса .Просто ми стана люпобитно как става това. Явно вътре не става такава температурата толкова бързо, защото иначе нямаше да стане, понеже на 70 градуса маята е умряла... което значи, че за времето ти на втасване, вътре в тутманика е не повече от 50 градуса, че и по-малко... абе разсъждавам си понеже живота на маята за хляб мие професионално изкривяване :-). Извинявам се, ако съм досадила.
След като първата доза козунаци беше пробна, вчера имаше втора но по рецептата от блога на Танита, която правих и миналата година.Душка, страхотно изглеждат. Тя рецептата е същата като тази, към която е дала линк Мини на първата страница, но е с олио вместо с масло. Мисля и аз да направя с олио, че нали по-здравословно.... или по-малко вредно :-)
козунак с олио не е козунак.
Боби, не знам какво е затоплящо чекмедже, но аз оставям тестото да втасва във фурната, като включвам само осветлението.Ами на печката чекмеджето от долу има опция да се загрява, но никога не съм япозлвала. Аз там си държа разни тигани и тавички, но по принцип е, за да ти държи храната топла.
козунак с олио не е козунак.
ела да те почерпя да видиш, че е
и тъй като споделям изцяло следните съвети, ще ги споделя с вас
моля, месещите дълги години да не ги вземат под внимание- споделям ги за лаици, като мен, като улеснение и насоки
http://www.menumag.bg/za-hranata/statii/kozunak-taini-i-hitrini
Да, същата е рецептата с тази от първата страница на темата. Боби, не знам дали точно тази рецепта си прочела, защото всъщност е доста надолу на страницата от линка, който съм дала от блога на Таня, но рецептата е с масло. Миналата година пробвах и с олио. Тази година си спазвах точно рецептите, макар и не точно последователността на слагането им в контейнерчето. Козунаците станаха невероятни и на вкус и на вид. Аз ползвам в къщи немско масло за ядене и готвене и точно от него си разтапях в микровълновата за всяка доза. Козунаците станаха доста жълти и без боя, може би от домашните ми яйца, домашното ми мляко и също и от качеството на маслото. Мъжът ми беше доста доволен, защото станаха на конци. Последната доза с малките козуначета, не дочаках много да втаса, защото бързах да стане до полунощ. Раздадох ги с огромно удоволствие и ми беше много гот да гледам как изчезват набързичко. :lol: Козуначеното ми руло обаче малко спадна след изпичането, може би и се изкриви, защото нямах подходящи съдинки за него, но беше също много вкусно и се изяде. А и домашните пъдпъдъчи яйца допринесоха за обстановката. Но голямо освинване пак стана...След като първата доза козунаци беше пробна, вчера имаше втора но по рецептата от блога на Танита, която правих и миналата година.Душка, страхотно изглеждат. Тя рецептата е същата като тази, към която е дала линк Мини на първата страница, но е с олио вместо с масло. Мисля и аз да направя с олио, че нали по-здравословно.... или по-малко вредно :-)
http://www.aromashouse.com/index.php?page=shop.product_details&flypage=garden_flypage.tpl&product_id=1689&category_id=39&option=com_virtuemart&Itemid=88
А ще сработи ли печенето на козунак и хляб в тава с такава форма от стъкло тип йенско или керамична?чудесно се получва, да ти кажа
Много недолюбвам покритията - все ми се лющят или драскат тавите, без да ми е виновен някой.
гледала съм Жак Пепен по кулинарната телевизия Фиеста да пече бриоши (френският вариант на козунак, който е много висок) в собственоръчно направени форми от намаслен картон.Това аз не бих го правила освен ако не съм с пожарогасител до печката ( аз имам в чекмеджето до нея,де :-)). Не стига че хартия, ами и с мазнина. Щом си го гледала значи го прявят, но вероятно е много важно колко точно е температурата да не се обърка нещо.
абе не знам с какво се правят козунаци, ама този на мини от вчера вече свърши :lol:
и вида му и вкуса му бяха перфектни :)
ми да, ти само се хвалиш ама не даваш да диагностицираме :lol:
как да съм сигурна, че са ти хубави :P
о, Боби, не става толкова лесно запалването :)Да вярно, бях забравила, че съм го виждала това, така беше.
знаеш ли колко българки си покриваха баницата с вестник, за да не изгори при печенето, преди алуминиевото фолио да стане общодостъпно на пазара... :)
Много ми се хапва царевичен хляб....някой има ли рецепта?
Да се отчета с царевичния хляб :-)
Значи рецептата е като за млечния хляб просто подменям 2/5 от брашното с царевично.
Значи в началото го бях сложил 1:1 бяло : царевично, но се наложи да добавя още малко бяло допълнително за да се сгъсти тестото.
Хляба стана супер ароматен, жълт :-) много хрупкав и вкусен.
На вид е като нормалния хляб, но според мен за следващия път трябва да се намали малко царевичака и да се увеличи дела на бялото брашно, за да бухне още по добре :-)
Душе, ако изключваш от захранването, пак ли от където е спряла тръгва?Да, и така пробвах...:(
Душе, натискаш стопа и в същото време изключваш захранването!Мерси, Мише! Ще пробвам и така, ако все пак днес реша да омеся нещо!Ввесели празници!
Пробвай, при мен само така става...Аз правя така когато Изаура меси козунаците.
Спирам на 15 минути и пускам от начало!
Милата ми Изаура, моята любима помощничка,
е причината да започна да правя питки!........
Последователността при продуктите е
важна когато се меси в машина за хляб:
* 3 яйца/ 2 + белтък
* 1 жълтък се оставя за намазване
* 250 мл. прясно мляко
/може смес прясно с кисело, може също и само с кисело/
* 125 мл. олио
* 1 ч.л. захар
* 2 ч.л. сол
* 760 гр. брашно/ пресято/
* 10.5 гр. суха мая / 1 и 1/2 пакетче мая д.р Йоткер/
...
Ето ги и моите първи козунаци замесени в хлебопекарната
Ето ги и моите първи козунаци замесени в хлебопекарната
:balk_47: ra4ko75, изглеждат невероятно апетитно!
Как бяха на вкус, коя рецепта ползва?