www.zachatie.org

Репродуктивно здраве => Опити за забременяване => Темата е започната от: cygnus в Юни 11, 2005, 07:52:41 am

Титла: Въпрос за ел.магнитните вълни- монитори, GSM-и, микровълнови
Публикувано от: cygnus в Юни 11, 2005, 07:52:41 am
Въпросът ми е за влиянието на елекромагнтните вълни с малка дължина на вълната и голяма честота. Такива са CRT мониторите (не тези най-плоските с течно кристална матрица или плазмените), а обикновените големите монитори, също мобилните телефони, микровълновите печки.

Момичета искам да ви попитам, мислите ли че продължителното стоене пред монитора на компютъра, използване на микровълнове печка и носене на мобилен телефон пречи - на качеството на сперматозоидите, яйцеклетките, евентуална ранна бременност и по-нататък върху развитието на плода?

Чела съм противоречиви неща на тази тема, но ме е страх, че когато за нещо започне да се говори доста е възможно да има известна доза истина. Цял ден съм на работа пред компютър, прибирам се в къщи и пак.
Чувала съм също, че не бивало работното място да имаш монитор (на колега примерно), на който гърба му ( електронната тръба в задната му част да е на по-малко от 150 см. от теб. . Оттам били най-вредните излъчвания. И разстоянието между самите монитори не трябва да е по-малко от 150 см. Нали уж ги екранират добре вече и имат разни филтри не знам. Лошото е, че тези "играчки" са от твърде скоро част от живота  ни (за съжаление нещо, с което свикнахме и не можем да се разделим) и все още няма възможност за медицински наблюдения - има ли вредно влияние, няма ли - как да се докаже без практика и наблюдения. Поне микровълновата като пускам, докато работи тя съм по-надалечко от нея. Но няма как да работя далече от компютъра. Разбрах, колко завися от него вчера, когато спря тока в работата за няколко часа...

 Доколкото знам има разни стандарти, които марковите уреди покриват, въпросът ми е доколко в създаването на тези стандарти е отчетено всичко възможно като риск за здравето, доколко е спазена и инженерната етика при разработването на принципите, схемите и технологиите на производството им, доколко тези стандарти и норми са корпоративно зависими ... (всичко това има и екологичен аспект по отношение на концентрации във въздуха на вещества и общ радиационен фон, но вече отиваме на друга тема)

Какво сте чули или чели на тази тема? Говорили ли сте с приятели - лекари, физици? Имате ли обяснение?
Титла: Въпрос за ел.магнитните вълни- монитори, GSM-и, микровълнови
Публикувано от: mini в Юни 11, 2005, 08:33:18 am
Дони, чела съм една статия във в."24 часа", че носенето на мобилни телефони на кръста при мъжете намалява оплодителните способности на спермата, мисля че даже съм я запазила и ако я намеря по- късно ще я цитирам тук.
А иначе въпроса е много интересен, убедена съм че ЕМВ оказват влияние, но за повече инфо ще си разгледам лекциите по Биофизика, може и там да намеря нещо интересно.
Ще попълня, ако намеря  :P
Титла: Радиобиология
Публикувано от: mini в Юни 11, 2005, 09:52:49 am
Характерно за лъчевото въздействие е, че висшите организми не са изработили сензорни с- ми за неговото възприятие, независимо от факта, че това лъчение причинява тежки последици в/у организмите.
Естествено възниква въпроса, защо организмите притежават сензорни с-ми към такива въздействия като термични, светлинни, звукови, а към такива опасни като лъчевите няма оформени? Защо организмът пасивно и безпомощно възприема лъчевите въздействия, без да реагира  дори и на силни такива?
Както знаем, съхранението и предаването на наследственността е свързано с ДНК молекулите и наследственната инф-я е така кодирана и предпазена, че почти никакви външни мех., звукови, светлинни и др.  въздействия не могат да я променят т.е. природата е изработила механизми за съхранението на вида. От друга страна , ако никакви външни фактори не могат да окажат влияние в/у наследственността, белезите на вида ще бъдат твърдо фиксирани и нямаше да се се осъществява еволюция( същността на еволюцията се състои в приспособяване на вида като цяло).
Йонизиращите лъчения въздействат в/у индивида през цялата му жизнена дейност и имат достъп до всички клетки на организма. По последни данни през последните 100 000 год. интензитета на ЙР на Земята не се променил. Но в последните десетилетия човек създаде и използва технологии, в които многократно се превишава естесвената йонизираща радиация на Земята. Най- чувствителни към ЙЛ са кръвотворните органи, кожата, очите и половата с-ма, а по-слабо чувствителни: мускулите, стомаха и мозъка. Възрастовото състояние също има значение- по- младите са по- чувствителни на такова въздействие.
Основните видове ЙЛ са:
1. Инфрачервена радиация- отделя се при високотермични процеси и предизвиква прегряване на тялото, изгаряния, топлинни удари и катаракт;
2.UV радиация- отделя се от светлинни източници и особенно силно влияе в/у очната лигавица, ЦНС, предизвиква дерматити и действието и се изразява в общо- токсични синдроми;
3. Радиочестотни вълни- вълни с висока и ултрависока честота- биологичното действие се изразява в разтройство на ЦНС и ССС, нарушения във вегетативната НС(равновесие) и жлезите с вътрешна секреция;
4. Ултразвук- трептения с честота до 20 kHz- При продължително действие на US в/у човешкия организъм се наблюдава обща слабост, умора, раздразнителност, апатия. При кл. изследвания се наблюдават действия в/у отделни части на главния мозък, които после се проявяват на организмово ниво. Също така се наблюдават: намаляване на кръвната захар, намаляване на витаминната и ензимна дейност.
Най- общо казано ЙЛ създават йонизирани и възбудени атоми и молекули, които от своя страна могат да образуват химични промени в средата. В живият организъм, промените засягат както отделната клетка( и нейното потомство), така и организма като цяло. По този начин се създават чужди клетки в организма и се задействат естествените с-ми за регулация и биосинтеза на метаболизма с цел възстановяване на естесвеното състояние на организма. При малки дози това на практика се постига, но при големи се извършват необратими промени, засягащи целия организъм.
Титла: Въпрос за ел.магнитните вълни- монитори, GSM-и, микровълнови
Публикувано от: cygnus в Юни 11, 2005, 10:07:13 am
А има ли научно доказателство защо мъжете кото работят с радиочестотни вълни в големи дози (на радиорелейни станции) имат само момичета  :D  Или са митове това?
Титла: Въпрос за ел.магнитните вълни- монитори, GSM-и, микровълнови
Публикувано от: gabi32 в Юни 11, 2005, 21:38:27 pm
Не знам дали е валидно за всички, но аз позавам едно семейство, където бащата работи нещо такова в армията и имат две момичета. А преди години в такива поделения искаха офицерите да имат поне две деца за да почнат работа там. А за срочнослужещите това не важеше, защото срока бил малък и не им се отразявало фатално.
Титла: Въпрос за ел.магнитните вълни- монитори, GSM-и, микровълнови
Публикувано от: cygnus в Юни 12, 2005, 07:01:40 am
Един колега разправя пак за блока на военните в квартала им дето всички имали момичета, даже ако на някой жена му роди момче почвали приказки ии съмнения  :wink: Една моя приятелка също баща й е инженер и военен и те са 2 сестри :) Ама пък са готини и двете :)
Сигурно е защото сперматозоидите с Y-хромозома са по-податливи на влияния.
Ето, още от гаметите си личи кой е силния пол, ама митове разправят, че сме били "нежния" пол  8)
Титла: Въпрос за ел.магнитните вълни- монитори, GSM-и, микровълнови
Публикувано от: wassilena в Юни 13, 2005, 09:23:07 am
Цитат на: cygnus
А има ли научно доказателство защо мъжете кото работят с радиочестотни вълни в големи дози (на радиорелейни станции) имат само момичета  :D  Или са митове това?

Абе да се включа и аз. На моят мъж на селото е най-голямеят радиопредавателн център на Балканите /така знам, не го твърдя/. Та там разправят, че който работи после не може да има деца! :?  :?:  Е не е научно доказано май, може да са просто селски митове и легенди.  :)
Титла: Въпрос за ел.магнитните вълни- монитори, GSM-и, микровълнови
Публикувано от: FreshBreeze в Юни 13, 2005, 10:00:31 am
Интересна тема :)

Не мога да добавя нищо научно, само:
Казват, че не е добре да се носи мобилен телефон в джоба на ризата отляво, до сърцето - вредяло на сърцето.
При продължително говорене по мобилен телефон се получава главоболие - това мога да го потвърдя със сигурност, случвало ми се е при разговор над 30 мин.
За микровълновите - една приятелка с малко дете изпаднала в съмнения, та мъж й взел не знам си какъв уред да замери не знам си какво, което било в норма. В Англия, дето много държат на здравословния начин на живот, (че чак прекаляват :wink: ) си ползват микровълнови, вкл. и за приготвяне на храни на малките деца.

Скоро четох, че преди няколко поколения средния брой сп-ди в мл бил доста по-голям, отколкото сега - сигурно се дължи на много фактори.

Поздрави :-)
Титла: Въпрос за ел.магнитните вълни- монитори, GSM-и, микровълнови
Публикувано от: Alya в Юни 13, 2005, 10:06:34 am
Аз пък преди време бях чела една статия за безжичните телефони - тип домашни, че влияят нещо на кухините в тялото, и най-вече на яйцеклетките :cry:
Вкъщи имах такъв точно до леглото, и все това ми минаваше през главата :ask:
Добре,че се развали :wink:
Титла: Въпрос за ел.магнитните вълни- монитори, GSM-и, микровълнови
Публикувано от: Kaffee в Юни 14, 2005, 10:01:35 am
Един колега раzкаzваше, 4е иzобщо нямат деца. Тои не е имал 11 години. След като си сменил работата се сдоби с 2.
Титла: Въпрос за ел.магнитните вълни- монитори, GSM-и, микровълнови
Публикувано от: cygnus в Юни 14, 2005, 17:12:50 pm
Пайпи, какво е работил?
Титла: Въпрос за ел.магнитните вълни- монитори, GSM-и, микровълнови
Публикувано от: Kaffee в Юни 14, 2005, 17:52:04 pm
с оборудване на радиостанции, но какво то4но е работил неzнам
не съм компететна неzнам как влияят високо4естотните вълни, каzвам ти тои с какво се оправда, като се появи с едно 2 годишно хлапе   :lol: