www.zachatie.org
Репродуктивно здраве => Нашите дългоочаквани деца => Хранене и захранване на бебето и детето => Темата е започната от: Krismu в Май 29, 2009, 01:33:16 am
-
Здравейте мили дами: решила съм тази година да правя компоти за момченцето ми, та въпроса ми е : какви компоти може да си похапва през зимата когато вече ще е на 9-10 месеца :wink:
-
не съм сигурна, че има полза от компоти по принцип. в тях се слага много захар, за да се консервират плодовете, а захар на бебета не е добре да се дава. освен това, компотите се варят и витамините заминават на кино.
компотът е бил начин за съхранение на плодове преди да измислят фризерите.
-
на 8 месечно бебе вече могат да се дават всякакви плодови и зеленчукови компоти
Ако имаш от къде да си набавяш екологични плодове и зеленчуци - затвряй всичко. Аз лично ги правех на... ми на нещо като пюрета и не слагах вода. Например прасковите не ги пасирах, набутвах колкото може и само допълвах бурканите с пасирано. Ти си преценявай кое да белиш и кое не, но аз ги белех, а мъхестите... май е почти задължително.
Когато е пюре далеч няма нужда от толкова много захар. Аз си ги стерилизирах без захар. Само да не се препълват бурканчетата.
Затваряла съм успешно круши, праскови, череши, кайсии и сливи. Това имаше в двора.
Тази година тиква затворих... надявам се да е станала, защото човечето не искаше да я яде когато й беше сезона.
-
всички описани от теб плодове съм замразявала успешно във фризера, което запазва витамините в тях, за разлика от стерилизирането чрез дълго варене, което УБИВА витамините и оставя една гола пулпа.
-
Ммммм, много интересна тема! И аз това лято смятам да се занимавам с подобни дейности. мисля да се възползвам и от варене на компоти и пюрета и от замразяване.
Но!
Зная, че за всички плодове и зеленчуци има правила на замразяване и стерилизиране. Стерилизацията ми е що годе ясна, щото имам книжка. А замразяването на плодове не съвсем.
Джам не съм съвсем съгласна с теб по отношение на стерилизацията. Вярно е ,че с фризера става по-лесно, но и компотите имат своето предимство. А употребата на захар и сол мисля , че не е задължителна, освен ако не говорим за сладка и конфитюри :wink: Аз например съм приготвяла перфектен нектар от праскови и кайсии без добавка на захар. Слагала съм единствено малко водичка заради гъстотата. Смятам, че са полезни първо защото се заваряват, а не се варят заради капачките не повече от 10 до 20-тина минути взависимост от плода и плода в тях никога не ври, а и са ценни най-вече заради това,че са расли лятото без никакви стимуланти и препарати /естествено ако се знае произхода им/. А и при двата начина се губят ценни минерали и витамини. Както и да е.
Както вече споменах не ми е ясно замразяването. Зная, че повечето плодове се замразяват шоково, аз нямам такава възможност. Може ли да споделите освен на каква възраст какво се дава като компот, как се замразяват плодове?
-
всички описани от теб плодове съм замразявала успешно във фризера, което запазва витамините в тях, за разлика от стерилизирането чрез дълго варене, което УБИВА витамините и оставя една гола пулпа.
ние си нямаме фризер... а и питането беше за компоти
Аз съм стерилизирала и кисело мляко и супи и манджи от млечната кухня, ама никой не ме попита. Пробвала съм и магданоз и спанак... екстра си става.
А и по-лесно се приготвя и яде после.
-
Благодаря ви момичета, вече си събирам борканчета :lol:
-
всички описани от теб плодове съм замразявала успешно във фризера, което запазва витамините в тях, за разлика от стерилизирането чрез дълго варене, което УБИВА витамините и оставя една гола пулпа.
Мила ще споделиш ли как замразяваш плодоете тъй като и аз мисля да замразя за нашето зверче :D
благодаря предварително
-
всички описани от теб плодове съм замразявала успешно във фризера, което запазва витамините в тях, за разлика от стерилизирането чрез дълго варене, което УБИВА витамините и оставя една гола пулпа.
Мила ще споделиш ли как замразяваш плодоете тъй като и аз мисля да замразя за нашето зверче :D
благодаря предварително
Побутвам темата, че е актуална за сезона. Джам, би ли казала дали правиш нещо по-специално преди да замразяваш плодовете?
-
всички описани от теб плодове съм замразявала успешно във фризера, което запазва витамините в тях, за разлика от стерилизирането чрез дълго варене, което УБИВА витамините и оставя една гола пулпа.
Мила ще споделиш ли как замразяваш плодоете тъй като и аз мисля да замразя за нашето зверче :D
благодаря предварително
Побутвам темата, че е актуална за сезона. Джам, би ли казала дали правиш нещо по-специално преди да замразяваш плодовете?
Ми и аз преди извесно време питах, ама нямаше кой да ми отговори. И тъй като времето на плодовете отминава /кайсиите вече преминаха, а прасковите почти свършват, поне нашите на село де/ реших да изпробвам различни начини за замразяване. Мога да кажа за кайсиите, щото тях вече ги прибрахме. Пробвах да ги замразя без термична преработка- НЕ СТАВА! След това обелих и с малко водичка ги попарих-почти до завиране, пюрирах и сложих в малки бурканчета и ги замразих. Размразих след няколко дни и не видях промяна в пюрето. Все още не съм изпробвала върху беба, щото ми се вижда рано за този плод, но се надявам да и хареса. С другите плодове мисля отново така да процедирам.
-
Кайсиите стават добре замразени пюрирани и без термична обработка - аз само с това имам опит. Хубаво е обаче да се замразяват в малки съдове, за единично ползване, защото ако се оставят след размразяването потъмняват. Говоря за неподсладени, пюрирани кайсии. Ако се замразят половинки, без костилкте само, след размразяване остават само ципи и вода.
-
koмпотите са голяма глупост и не трябва да се ядат от възрастни та камо ли от деца.нищо че ние сме отгледани с компоти.пък и сега е времето на всякакви плодове.аз давам на тея всичко освен цитруси дори и го предлагам в цял вид за да може да си чеше венците
-
замразявала съм череши, круши, боровинки, тиква, сини сливи, дюли, ябълки.
череши, сливи, боровинки и тиква съм замразявала направо, след измиване и подсушаване.
крушите бланширах предварително (топване във вряла вода за 1 минута).
дюлите - печени предварително на парченца във фурната.
ябълките - предварително печени и пюрирани.
-
Незнам за вас момичета, но аз каквото съм замразявала след това вкуса се променя. Пробвала съм тиква да замразя-като я размразих първо беше изгубила всякаква сочност, и след това стана като подметка, а съм замразявала съгласно правилата-почистена и добре пакетирана. Замразявала съм малини, но и те не ми харесаха като размразих. Абе всичко се разкашква тотално в последствие. Не съм сигурна но мисля и аз да затворя за зиамта на бебка плодове в буркан-без захар добре подредени в буркана и стерилизирани за няколко минути, колкото да се запечатат. Пък зимата ако искаме ще си добавяме захар за нас, а на нея ще пасирам или нещо такова. Поне това си мисля да направя, но още не съм съвсем сигурна. Има още малко време до активния консерва сезон, до тогава ще взема и окончателно решение.
-
както и да се консервира плодът, вкусът и консистенцията ВИНАГИ се променят - нима очаквате нещо друго? някои плодове не са подходящи за замразяване - кайсии, ягоди, праскови - месести и сочни плодове. разкашкват се. но едни боровинки никога няма да се разкашкат, примерно.
julia_m, режа си тиква на парчета като за печене, замразявам и когато искам да я ползвам, изваждам я и веднага (без да я размразявам) слагам да се пече във фурната. няма НИКАКВА разлика. не знам какво си правила ти, но опитай така, ако искаш.
-
http://agrosaveti.com/agro-news/predstaviane-novini/1015-zamrazeno-plodovo-pure.html
От тук си откраднах идеята за замразяване на кайсии, праскови и др.
-
Какви компоти може да се дават на 8-9 месечно ?
НИКАКВИ!
в компотите НЯМА НИЩО ПОЛЕЗНО!
Те са вредни за нас, а да не говорим за бебетата.
не давайте подобни вредности на децата си!
Давайте им пресни плодове! Защо изобщо са нужни компоти?!
-
Eeeeeeeee чак пък вредни ...
-
Ами, Сия,
вредни са защото съдържат захар. Знаем, че захарта е вредна, както че причинява кариес на зъбите, така и вреди на обмяната на веществата, т.е. консумацията на захар в по-големи количества води до наднормено тегло.
Ако е имало полезни съставки в плода, то ние сме ги унищожили при варенето на бурканите.
По тази причина аз самата избягвам да консумирам компоти (най-много два пъти в годината да прегреша).
Не смятам, че детето ми се нуждае от компоти.
Същият спор бихме могли да го водим и за вредата и полезността от шоколада.
-
Тайната е в умерените дози. Всичко в прекомерни дози вреди, а в умерени дори е полезно. Особено шоколада, :wink: ама там какаото е ценното.
-
Чета и не вярвам на очите си...
Сакън...като не давате на децата си захар и край...цял живот няма и да се сетят ни да си купят ни да опитат....
А всички вие като сте плющяли компоти / и попари и кисело мляко .../ в детството си .... я какви хубави и умни сте станали...
Че ми идва сега на ум и за други такива съвременни мантри...за глутена например...ако дадеш на детето си да ръпа геврече преди да е навършило годинка...пшеничено...аууууу...престъпница.....
...как са ни промили мозъците...не е истина...
-
Идеята е да му дадеш пресен плод ,а за компоти правят само на село
-
Колкото до киселото мляко,целта да се даде по късно е риска от алергия.Ако не е алергично -киселото мляко е хиляди пътги по полезно от разни каши,стига да не е данон (там млечно кисела бактерия има да търсиш).Имам позната която дава Данон на близнаците си от 3-4 месец и много наддавали- ми как няма да наддават с това нишесте.Данон може да сложиш 2 седмици извън хладилник нищо няма да му стане